MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota

Notices

Zdravlje i ljepota Savjeti iz prve ruke



Reply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 02-08-09, 01:34   #1
Ljekovito bilje i zdrava hrana
Milly Milly is offline 02-08-09, 01:34



Lekovita tibetanska gljiva je veoma retka gljiva iz Indije. Zadnjih godina je ispitivana u Nemačkoj i mnogi stručnjaci se slažu da daje dobre rezultate u prevenciji i očuvanju zdravlja.

Gljivu su odgajili tibetanski monasi. Poseduje sledeća svojstva:

* Pomaže kod bolesti srca i obolelih srčanih krvnih sudova, razlaže holesterol u krvnim sudovima.
* Reguliše probleme žuči, čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i razlaže žučni kamen
* Prirodno je sredstvo za potenciju kod žena i muškaraca
* Sama gljiva stvara antibiotike i leči upaljena mesta u organizmu
* Reguliše krvni pritisak
* Poboljšava rad bubrega i kontroliše mokraćne puteve
* Zadržava metastaze i njihov dalji razvoj
* Sprečava brzo starenje.
* Smanjuje osećaj zamora usled stresa.
* Poseduje sve vitamine neophodne za život


Prelije se količina od dve supene kašike, oprane gljive sa 1/4 nekuvanog mleka 1,5% (upotrebiti samo H-mleko). Nakon 24 časa ocedi se mleko kroz plastičnu četku (nikada ne koristiti metalnu četku ili kašiku). Proceđeno mleko je gotovo za piće.

Gljiva se zatim dobro opere pod tekućom vodom i vrati u opranu posudu. Prelije se ponovo mlekom. Posuda se drži pokrivena na sobnoj temperaturi. NIKADA u frižideru.

Mleko se pije 20 dana uvek uveče, pre spavanja. Nakon 20 dana usledi pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja.

Ako se gljiva ne prelije mlekom, pocrni i nakon 24 časa gubi svoju moć lečenja. Dakle i tokom pauze od 10 dana, gljiva se redovno pere i preliva mlekom. Zdrava gljiva se udvostruči za 17 dana. Možete je poloviti i dati prijateljima i rođacima. Nakon ispakivanja je potrebno odmah promeniti mleko.

Jedna kura traje 20 dana, zatim 10 dana pauza. Kura mora da se ponovi barem 3 puta.

Gljivu je doneo profesor Sokolovski, sa univerzitetske klinike u Glewitz-u (Poljska), koji je radio 5 godina u Indiji .Oboleo je od raka jetre i lečili su ga monasi ovom gljivom. Vratio se iz Indije 1997. god. i prilikom povratka je zamolio da mu daju komad gljive.


..............



GrejpfUrt povećava apsorpciju lekova i može pomoći da se smanji upotreba skupih i toksičnih preparata, ako je terapija dozirana, pokazala su najnovija istraživanja naučnika.

Svojstvo grejpfruta da povećava apsorpciju lekova može smanjiti dejstvo toksičnih preparata, ako je terapijska kombinacija dobro dozirana, pokazalo je istraživanje koje je obavila kancerolog iz Čikaga Ezr Koen.

Koen je ispitivala dejstvo svakodnevnog konzumiranja čaše soka od grejpfruta u kombinaciji s imunosupresorom "rapamicinom", koje je pomoglo antitumorskom dejstvu leka i omogućilo pacijentima smanjenje njegove doze.

Ranija istraživanja su pokazala da kombinacija ovog agruma sa određenim lekovima može da ima štetno dejstvo po organizam.

Grejpfrut, na primer, može da poveća opasnost od srčane aritmije u kombinaciji sa "cisapridom", lekom za regulisanje rada organa za varenje.

Grejpfrut, takođe, povećava apsorpciju nekih statina - lekova protiv povišenog holesterola u krvi i može da dovede do određenih mišićnih problema.

Neželjene interakcije su registrovane i u kombinaciji s drugim vrstama lekova kao što su imunosupresori ili antiepileptici.



.......





Tokom dugih zimskih dana ponuda voća na pijacama je oskudna. Ko ne voli južno voće osuđen je na jabuke i kruške.

Međutim, tu je sušeno voće koje kod nas baš i nije toliko popularano, osim za Badnje veče, kada se porodica okupi i uz vino bademe, orahe, lešnike i sušeno voće, čeka najradosniji dan u godini.

Suve šljive su najčešće na našim trpezama, ali bi u ishranu trebalo uvesti i kajsije, smokve, urme, brusnice, grožđe... jer su odličan izvor vitamina, minerala i belančevina.

Najbolje je suvo voće jesti za doručak, uz šolju čaja ili jogurta. Dobro je i za užinu, ali nikako za večeru, ili kao poslasticu nakon ručka. Suvi plodovi su puni šećera i kalorija, a usporavaju varenje.

Idealni su nakon treninga, jer brzo dospevaju u krvotok. Možete ih poneti i na ski stazu, sankanje ili klizanje. Ponudite ih deci, umesto čipsa, smokija, čokoladiac, u pauzi kada se igraju na snegu.

Prilikom kupovine obratite pažnju na to kojim načinom je voće osušeno. Postoji nekoliko različitih metoda: u specijalnim pećima, u kućnoj rerni ili na suncu. Međutim, voće osušeno hemijskim sredstvima nije zdravo.

Pažnja - ako ste na dijeti izbegavajte suvo voće, kao i ako imate problema sa nadimanjem.



.............




Omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno delovanje na funkciju mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost.

Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stranice naučnih časopisa. Taj omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno delovanje na funkciju mozga i srca, a najintrigantnije su naučne studije koje dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost kurkume.

Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je na potencijalnu korist kurkume za dijabetičare. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na inzulinsku rezistenciju.

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuv upalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.

O kurkumi pobliže
Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i curry. Naime, curry je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji.


Nutritivna vrednost kurkume
Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.
Začin koji obećava.


....................



Višestruko čišćenje organizma postiže se konzumiranjem lubenice, a ovakav način ishrane poboljšava funkciju bubrega, zglobova i kičme, podsećaju nutricionisti.

Lubenica
najbolje čisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i utiče direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.

Čišćenje lubenicom omogućava i oslobađanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe.

Lubenicom se najbolje pročišćavaju creva, krvni sudovi od masnih naslaga, a pomaže i normalizaciju mikroflore i uspostavlja PH ravnotežu krvi.

Stručnjacdi ukazuju da je moguće da se na ovaj način oslobodi i pesak iz bubrega, a ako neko ima kamen u bubregu, preporučuje se da uzima dve kašičice limunovog soka i dve kašičice maslinovog ulja tri puta dnevno na prazan stomak, jer je moguće da se kamen rastvori ili usitni i tako lakše izbaci.

Nutricionisti smatraju da se čišćenje može sprovoditi na više načina, a najbolje je jednu nedelju jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatatak zrele dinje radi "razbijanja monotonije".



...........
__________________
Ipak - šipak!

 
Milly's Avatar
Milly
Tu sam i kad nisam
Registrovan: Jan 2007
Lokacija: paris
Postovi: 10,892
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 111
Pregledi: 15231
Reply With Quote
Old 02-08-09, 01:37   #2
Milly
Tu sam i kad nisam
 
Milly's Avatar
 
Registrovan: Jan 2007
Lokacija: paris
Postovi: 10,892
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 111
Milly ima famoznu auruMilly ima famoznu auruMilly ima famoznu auruMilly ima famoznu auru
Default 10 bolesti koje možete izlečiti namirnicama

Prehlada

Lek: Supa

Supa zaista otklanja simptome prehlade. Dok srčete toplu supu, udišete paru koja pročišćava disajne puteve. Istraživači su naterali ljude sa prehladom da supu piju kroz slamku, i utvrdili da nije došlo od otpušavanja nosa u ovom slučaju.


Opstipacija


Lek: Semelana

Iako nije tajna da ishrana bogata ugljenim hidratima I tečnostima sprečava pojavu zatvora, manje je poznato da seme lana ima najbrže dejstvo. Uzmite jednu ili dve kašičice semena sa dosta tečnosti ili izmešajte nekoliko samlevenih kašičica lana u kašu ili voćni jogurt.


Zapaljenje uha

Lek: Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik koji sadrži alicin, jedinjenje koje uništava bakterije. Ovo je posebno dobra vest danas kada su bakterije postale rezistentne na veliki broj antibiotika koji se često prepisuju. Najbolje je da se koristi presan, jer toplota uništava njegovo dejstvo. Nezgodno je to što je potrebno da pojedete veću kolicinu kako bi bilo efekta, a efekti na okolinu su vam jasni!


Nesanica

Lek: Sendvič sa ćuretinom

Hrana bogata triptofanom, kao sto je ćuretina, izaziva pospanost. Ova amino-kiselina pomaže proizvodnju serotonina, a ima je I u mlečnim proizvodima, soji, lešnicima I kikirikiju. Da bi triptofan delovao potrebno je da ga unesete sa ugljenim-hidratima, jer ga upravo oni prenose do mozga gde se luči serotonin. Zato je sendvič sa ćuretinom tako efikasan.


Peckanje u ustima

Lek: Mleko


Sledeći put kada se oljutite, popijte čašu hladnog mleka umesto vode. Kasein, protein koji se nalazi u mleku, deluje na kapsaicin koji hranu čini ljutom.


Mučnina

Lek: Đumbir


Muka vam je? Srknite malo čaja od đumbira. Istraživanja su pokazala da đumbir u raznim oblicima (svež, sušen, u prahu) može suzbiti mučninu prouzrokovanu trudnoćom, vožnjom ili hemoterapijom. Za čaj prelijte četvrtinu kašičice svežeg izrendanog đumbira šoljom vrele vode.


PMS

Lek: Sir


I druga hrana bogata kalcijumom. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju ishranu bogatu kalcijumom imaju manje simptoma povezanih sa PMS-om. Uzimajte četiri porcije mlečnih proizvoda tokom onih dana. Ukoliko ste osetljivi na mlečne proizvode, probajte sa nekim dodatkom kalcijuma u obliku tableta.


Infekcija bešike

Lek: Sok od brusnica


Jedna i po šoljica ovog soka sprečiće ešerihiju koli, čest uzročnik infekcije, da se razmnožava.


Gljivična infekcija

Lek: Jogurt

Jogurt sadrži zdravu bakteriju lactobacillus acidophilus, koja suzbija štetne bakterije I tako drži infekciju pod kontrolom. Žene koje su svakodnevno pile po čašu jogurta smanjile su pojavu gljivičnih infekcija za čak 75%.


Visoka temperatura

Lek: Voćni jogurt


Vašem organizmu je potrebna dodatna energija kada se sprema za borbu protiv infekcije. Kada vam poraste temperatura, metabolizam se ubrzava za 7 odsto. Jedite lako svarljivu hranu koja daje energiju, kao što su voćni jogurt, prirodni sokovi i supe.
__________________
Ipak - šipak!
Milly is offline   Reply With Quote
Old 02-08-09, 01:49   #3
Milly
Tu sam i kad nisam
 
Milly's Avatar
 
Registrovan: Jan 2007
Lokacija: paris
Postovi: 10,892
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 111
Milly ima famoznu auruMilly ima famoznu auruMilly ima famoznu auruMilly ima famoznu auru
Default

Breskva



Postojbina joj je Kina odakle je preko Persije i Grcke dospela u tople vinogradarske krajeve sveta. Koristi se u sirovom stanju a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, dzemova kao i za susenje. Cvet breskve se bere u martu, aprilu i maju a plod od pocetka juna do septembra. U plodu breskve ima secera, karotina, vocnih kiselina, belancevina, skroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i gvozdja. Koristi se u ishrani, industriji i medicini. Izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za ciscenje creva. Poznata su i lekovita svojstva sokova, sirupa i cajeva od breskve. Od vitamina, ove vocke su prava riznica beta-karotina (to jest provitamina A) – u breskvama ga ima 0,5 a u nektarinama 0,44 miligrama. Tu je i vecina vitamina grupe B, ukljucujuci folacin (B9) i nijacin (B3, odnosno PP), vitamin C (10 mg% u breskvama, upola u nektarinama), Vitamin E (1,5 mg%), i biotin (vitamin H), kojeg ima 0,4 mikrograma..

Lekoviti deo biljke: Plod, cvet i list.

Ljekovito delovanje: Vazno je naglasiti da je odnos kalijuma i natrijuma sedam naprama jedan, zbog cega su ove aromaticne i socne vocke korisne onima koji imaju problema s oticanjem. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenje žucne kese. Sok od breskve preporucuje se onima sa srcanom aritmijom, smanjenim lucenjem želudacne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za cišcenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporucuju se dijabeticarima i alergicnim osobama.. Breskva se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod probavnih poremecaja, a ima laksativno i diuretsko delovanje. Dobra je za smirenje živaca i uopste za rad probavnih organa.

Protiv povracanja u periodu trudnoce - caj pripremati navecer, 50 grama

..................


Limun



Ljekovito delovanje: limun izvanredno deluje na srce i bubrege, zatim, protiv gihta (uloga) i reumatizma, neuroza, skorbuta i hemoroida i sl.

..................


Borovnica





Ljekoviti dijelovi: listovi borovnice koji se beru u proljeće, prije sazrijevanja ploda i u jesen kada je plod pobran. Listovi se suše u sjeni i na prozračnom mjestu. Plodovi koji se beru ljeti, a njih sušimo na suncu ili pak umjetno (u pećnici).

Ljekovita djelovanja:
listove borovnice upotrebljavamo protiv nastajanja mokraćne kiseline, povraćanja, proljeva, grčeva u želucu, kašlja te šećerne bolesti. Plodove borovnice koristimo protiv hemoroida, neuredne stolice te pomaže pri povećanju apetita. Suhe bobice pomažu kod zaustavljanja proljeva, dok svježe bobice uspostavljaju ravnotežu kod neuredne stolice.

Recepti: tinktura od borovnice i sirup od borovnice:

Sirup za sve želučane bolesti:
10 velikih žlica bobica od borovnice, 1 litra vode, 10 velikih žlica šećera. Bobice se kuhaju 15 do 20 minuta u vodi. Kada su bobice kuhane dodajte šećer i ukuhajte u sirup. Konzumira se 1 žlica prije jela i prije spavanja.

Tinktura protiv proljeva: potrebno vam je 1 litra alkohola jačine 60% i 20 grama borovnice. Borovnice stavite u alkohol dobro zatvorite bocu. Tako pomiješane borovnice sa alkoholom trebaju odstajati na suncu od 10 do 14 dana. Kada mješavina dovoljno odstoji ocijedite alkohol i njega konzumirajte po 40 kapljica u mlačnoj vodi. Ovaj lijek koristi i pri drugim bolestima.

........................


Čičak




Ljekoviti dijelovi: za lijek sabiremo dvogodišnji korijen kojeg vadimo u jesen ili u proljeće naredne godine. Korijen se očisti i odreže po dužini te se suši. Po iskustvu starih travara kažu da je svjež korijen najljekovitiji. Mladi listovi se skupljaju u travnju a koriste se za ljekovite kupke koje pak liječe kožna oboljenja. Još se sabiru i sjemenja u vrijeme njihova sazrijevanja.

Ljekovita djelovanja: čičak sadrži mnoge kemijske spojeve i minerale kao što su: oksidazu-inulin, glikozid-lapin, eterična ulja, tanin, kalijeva fosfata, željezo, natrij, kalcij, magnezij, sumporne spojeve te jedan sastojak sa baktericidnim svojstvima na stafilokoke. Zbog tih spojeva i svojstva čičak je izvrsna biljka za liječenje sljedećih bolesti kao što su: veneričine bolesti, sve vrste čireva, skrofula, giht, reumatske bolesti, vodene bolesti, katar želuca, nadutost, razni osipi, gnojne rane i rane u ustima. Od sjemena čička pravi se čičkovo ulje koje pomaže pri odstranjivanju peruti i ispadanja kose a ujedno stimulira rast kose ako korijen vlasi nije već uginuo.

Recepti:

Čičkovo ulje: stavite suhog i sitno narezanog korijena ili sjemenki čička, otprilike za jednu šaku i prelijte ga s malo 90 postotnim alkoholom. Mora odstajati 2 tjedna. Nakon toga ulijte pola litre maslinova ulja, pokrijte gazom staklenku i neka odstoji još mjesec dana, nakon toga je spremno za upotrebu.

Čaj od korijena čička: na 1 litru vode stavite 1 jušnu žlicu nasjeckanog korijena, prokuhajte i konzumirajte kad malo odstoji i bude još topao s jednom žlicom meda 3 puta na dan. Ovaj čaj ako pomiješate s istom količinom jabučnog octa i time natrljate kožu glave 2 puta dnevno zaustavit čete ispadanje kose.

Lišćem od čička protiv mokraćnih kamenaca: stavite lišće čička u vino i prokuhajte, potom popijte, u tu svrhu koristan je i sitno isjeckan korijen čička s malo meda.

Za opekline, kožne ekceme i potkožne čireve: koristi se svježe istisnut sok iz korijena čička.

Za gnojne rane: se suh korijen istuca u prah i pomiješa sa maslinovim uljem. Tom smjesom premažete gnojnu ranu.

Za čišćenje krvi i kožne bolesti:
se prokuha čičkovo lišće i mladice (izbojci) smreke.

Za stolicu, izlučivanje znoja i mokraće, čišćenje krvi, gihta, reumatizma, vodene bolesti pa čak i kod trovanja živom: koristimo čaj od korijena čička natašte 1 šalicu te još 2 šalice tokom dana, a konzumira se u laganim i dugim gutljajima.


..............

Betonika





Ljekoviti dijelovi: su listovi i korijen, koji se skupljaju u vrijeme cvjetanja ali mogu se skupljat sve do jeseni.

Ljekovita djelovanja: betonika se koristi pri liječenju bolesnika slabijih živaca i duševno rastrojenih ljudi, astme, pri čišćenju pluća, padavica, pomaže pri povraćanju krvi, žutice, žgaravice, reumatskih bolesti, gihta i želučanog katara. Korijen koristimo pri trovanjima i povraćanju.

Recepti:

Priprema Čaja: 2 dcl vode staviti da zavri, kada je voda kipuća staviti 2 žlice betonike u posudu i preliti s kipućom vodom, čaj treba odstajati 20 minuta i povremeno ga promiješati. Čaj se nakon 20 minuta procijedi i potom popije.
__________________
Ipak - šipak!
Milly is offline   Reply With Quote
Old 14-08-09, 17:51   #4
explosion
MiM team Forumaš i po'
 
explosion's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Podgorica
Postovi: 2,396
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
explosion nepoznate kvantitete u ovom trenu
Send a message via MSN to explosion
Default

Pocela sam da kupujem soju, umjesto smokija, cipsa i sl. odlicno je, em je zdravo, em nije zarazno kao pomenute grickalice, em je ukusno.
Samo kazu da ne treba precesto uzimati jer onda pozitivna dejstva soje (npr. prevencija raka dojke) nestaju, a nastaju negativna.

A pije li ko maslinovo ulje? Cula sam za brojne pozitivne strane ukoliko se uzima ujutru. Valjda se moze i mijesati sa limunom da lakse padne, ali ja se nesto jos nisam usudila da probam.
__________________
"U pocetku mog tamnovanja najteze mi je bilo sto su moje misli bile misli slobodnog covjeka".
explosion is offline   Reply With Quote
Old 14-08-09, 19:05   #5
Supernova
Fata_morgana
 
Supernova's Avatar
 
Registrovan: Jan 2008
Lokacija: 18°E25' 43°N52'
Postovi: 11,543
Thanks (Received): 1594
Likes (Received): 5350
Supernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tunelu
Default

Evo da i ja dam mali doprinos, isprobani lijek za jačanje željeza u krvi:

- 3 litra vode
- 3 limuna
- 33 struka koprive

Samljeti koprivu i limun zajedno sa korom i potopiti u vodu, ostaviti da stoji 24 sata, procijediti i tekućinu koju dobijemo ostaviti u frižider, pa svako jutro popiti po jednu čašu.


A što se tiče maslinovog ulja, ja često uzmem kašiku maslinovog ulja i meda, a odlična je kombinacija i sa limunom.
__________________
Insan se penje do u nebo, najčešće u ruševinama sopstvenih snova
Otkrivajući polako, da su mu svi njegovi porazi,bili njegovi uspjesi
.

U potrazi za smislom
Astrologija blog
Supernova is offline   Reply With Quote
Old 11-02-10, 18:21   #6
Laguna
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jun 2009
Postovi: 71
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Laguna nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

Velike kolicine soje i goje.
Laguna is offline   Reply With Quote
Old 11-02-10, 21:34   #7
bagi
MiM team Forumaš
 
bagi's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: tamo-amo,gore-dole
Postovi: 844
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
bagi nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

Quote:
Originally Posted by explosion View Post
Pocela sam da kupujem soju, umjesto smokija, cipsa i sl. odlicno je, em je zdravo, em nije zarazno kao pomenute grickalice, em je ukusno.
Samo kazu da ne treba precesto uzimati jer onda pozitivna dejstva soje (npr. prevencija raka dojke) nestaju, a nastaju negativna.

A pije li ko maslinovo ulje? Cula sam za brojne pozitivne strane ukoliko se uzima ujutru. Valjda se moze i mijesati sa limunom da lakse padne, ali ja se nesto jos nisam usudila da probam.
Ja zadnjih mjesec ipo svako jutro na prazan stomak uzimam supenu kašiku i mogu ti reći u početku mi je bilo neprijatno a sada mi dodje kao normalan ritual.Imao sam problem sa želudcem i čini mi se da mi prija
bagi is offline   Reply With Quote
Old 21-04-10, 13:25   #8
buda
MiM team Guru
 
Registrovan: Dec 2009
Lokacija: tamo negdje daleko, daleko
Postovi: 9,140
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 66
buda has disabled reputation
Default

ako netko ima problema sa manjkom željeza u krvi, neka proba svaki dan popiti ili pojesti bar jedan voćni jogurt, minimum mjesec dana. krvna slika će se sigurno popraviti. ISPROBANO!!! oduvijek sam imala željezo na donjoj granici, uza sve tablete željeza što sam pila. znači, tablete nisu pomogle, još su odmogle jer sam tek onda imala problem probave. probajte sa voćnim jogurtima, zdraviji su i sigurno djeluju!
buda is offline   Reply With Quote
Old 22-01-11, 22:16   #9
Djokovic
MiM team Početnik
 
Djokovic's Avatar
 
Registrovan: Dec 2010
Lokacija: Podgorica i Beograd
Postovi: 85
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Djokovic na dobrome putu
Send a message via Skype™ to Djokovic
Default

Quote:
Originally Posted by Laguna View Post
Velike kolicine soje i goje.
Na velike kolicine soje, organizam je sklon da postane alergican.Takodje,moguc je ogroman porast broja antitela.
__________________
Djokovic is offline   Reply With Quote
Old 22-01-11, 22:26   #10
Djokovic
MiM team Početnik
 
Djokovic's Avatar
 
Registrovan: Dec 2010
Lokacija: Podgorica i Beograd
Postovi: 85
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Djokovic na dobrome putu
Send a message via Skype™ to Djokovic
Default

Zdrava hrana i lekovito bilje : U nacionalnom institutu USA za proucavanje biljaka , UCLA, Mark Hughes Cellular and Molecular Nutrition u L.Angelesu rade vrhunski svetski strucnjaci na sastavljanju odredjenih proizvoda za ishranu i dodatke ishrani. Proizvodii i znanje je dostupno ovde.
__________________
Djokovic is offline   Reply With Quote
Old 03-03-11, 15:49   #11
Milly
Tu sam i kad nisam
 
Milly's Avatar
 
Registrovan: Jan 2007
Lokacija: paris
Postovi: 10,892
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 111
Milly ima famoznu auruMilly ima famoznu auruMilly ima famoznu auruMilly ima famoznu auru
Default Crveni zdravac - Geranii robertiani herba



Imam malu vreću ovog čaja, koji povremeno pijem zbog metabolizma. Nije ništa goreg ukusa od zelenog, a veoma prijatno djeluje na organizam.

Dok sam tražila dodatne informacije vezane za ovu biljku, naišla sam na mnogo tekstova koji govore o njenoj ljekovitosti u pogledu poboljšanja plodnosti.
CRVENI ZDRAVAC - Pomaže kod steriliteta kako muškog takoi ženskog, za detoksikaciju organizma. U svom hemijskom sastavu ima izvesnu količinu radijuma, pa pomaže osobama koje su na hemoterapiji ili zračenju


Čaj od ove biljke vrlo je korisno imati u procesu zarastanja posekotina ili ogrebotina. Isto tako, većinu problema čaj rešava i posle pucanja čira ili ukoliko se javi bilo kakvo krvarenje u organizmu. U praksi, dame ga mnogo više koriste i to za regulaciju menstrualnog ciklusa, ali i protiv upale jajnika. Iako u literaturi nikada nije opisano da ova biljka ima veze sa sterilitetom u praksi se često koristi, pa čak daje i rezultate.

Postoje dva opšta obrasca za pripremu čaja. Jedan je potapanje u ključaloj, a drugi u hladnoj vodi. Da ne bi bilo dileme kako pripremiti čaj dovoljno je držati se upravo pomenutog opšteg obrasca.
1) Listovi, cvetovi, celi nadzemni delovi biljke (nazivamo ih herba) pripremaju se u ključaloj vodi na sledeći način:

* jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da stoji trideset minuta. To je, potom, potrebno procediti i piti tri puta po dva decilitra nezaslađenog čaja.

2) Korenje, plodovi, kore, rizomi se pripremaju u hladnoj vodi na sledeći način:

* jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitara hladne vode i zagrevati do ključanja, pa ostaviti da stoji trideset minuta. Posle toga, čaj treba procediti i piti tri puta po dva decilitara, takođe, nezaslađen. Ako neko ima potrebu da zasladi čaj bilo bi poželjno da to bude med.
__________________
Ipak - šipak!
Milly is offline   Reply With Quote
Old 01-08-11, 18:50   #12
Afrika
Hakuna Matata
 
Afrika's Avatar
 
Registrovan: Nov 2009
Lokacija: andada siiiiii
Age: 32
Postovi: 7,470
Thanks (Received): 53
Likes (Received): 907
Afrika has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by explosion View Post
Pocela sam da kupujem soju, umjesto smokija, cipsa i sl. odlicno je, em je zdravo, em nije zarazno kao pomenute grickalice, em je ukusno.
Samo kazu da ne treba precesto uzimati jer onda pozitivna dejstva soje (npr. prevencija raka dojke) nestaju, a nastaju negativna.
Ne bih se slozila....
Zapravo, soja kao i neke mahunarke kao sto su pasulj i grasak sadrzi takozvane fitoestrogene. Uprvao su fitoestrogeni ti koji sprecavaju neke vrste, da kazem, zenskih kancera kao i dobrocudnih tumora, tipa mioma i fibroadenoma.
Miomi, fibroadeonomi su estrogen zavisni tumori, kao i vecina zlocudnih tumora dojke i materice.Javljaju se usled prevelike kolicine estrogena koji proizvodi zensko tijelo, a nije u stanju da ga izbaci.Najcesce je to usljed ishrane bogate mastima, mesom i mlijecnim proizvodima.Fitoestrogeni kojima je soja bogata se vezuju za receptore preko kojih inace estrogen djeluje, i samim tim sprecavaju rast, pa i pojavu mioma/fibroadenoma.Visak estrogena koji se na taj nacin nije vezao za receptore se neutralise u jetri, i izbacuje preko bubrega i crijeva.Pozitivno djeluju i kod zena koje nemaju visak estrogena u krvi, i u tom slucaju preuzimaju ulogu izbacenog estrogena.
Jedan bitan podatak...zene na Istoku, cija se ishrana bazira na namirnicama od soje, znatno manje obolijevaju od dobrocudnih i zlocudnih zenskih tumora
__________________
Free Bird

Last edited by Afrika; 01-08-11 at 19:05..
Afrika is offline   Reply With Quote
Old 01-08-11, 20:55   #13
bloom
Moderator
 
bloom's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 8,218
Thanks (Received): 36
Likes (Received): 455
bloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu auru
Default

Ja, za promjenu, pijem čaj od kantariona i jako mi prija, a inače sam veliki obožavalac i uživalac hajdučke trave koja meni lično ublažava sve boljke.
Inače čajevi su domaća proizvodnja, moji beru bar dvaes vrsta, sve po Pelagićevoj knjizi i to strogo na području koje ne gleda more.
Što se tiče zdrave hrane, ima dva mjeseca od kad trošim jaja japanske prepelice i ona mi jako prijaju.
__________________
Za ljubav, a ne za mržnju ja sam rođena. Antigona ( by Sofokle)
bloom is offline   Reply With Quote
Old 01-08-11, 22:30   #14
Modesty B.
MiM team Početnik
 
Modesty B.'s Avatar
 
Registrovan: Aug 2011
Postovi: 29
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Modesty B. na dobrome putu
Default

bloom, interesantno mi je što kažeš da berete čajeve na području koje ne gleda na more...
zašto je to bitno?
Modesty B. is offline   Reply With Quote
Old 02-08-11, 21:11   #15
bloom
Moderator
 
bloom's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 8,218
Thanks (Received): 36
Likes (Received): 455
bloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by Modesty B. View Post
bloom, interesantno mi je što kažeš da berete čajeve na području koje ne gleda na more...
zašto je to bitno?
Pa i meni je interesantno, a nijesam baš sigurna da je bitno
Naime, starci k'o starci, uvjek filozofiraju .... njima je jedan travar rekao da pelim treba brati na području koje ne gleda more jer je ljekovitiji, navodno jod štetno utiče na zdravinu pelima
Onda su oni, a sve u cilju zdravozdravijenajzdravije, odlučili da sve čajeve beru iza brda đe ne gledaju more.
__________________
Za ljubav, a ne za mržnju ja sam rođena. Antigona ( by Sofokle)
bloom is offline   Reply With Quote
Old 04-08-11, 16:51   #16
Thumbelina
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jul 2011
Postovi: 25
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Thumbelina na dobrome putu
Default

Ne bih se kačila za soju, nema je kod nas, a rizik da nam uvze genetski modifikovanu je preveliki.

Eh, kad bi se moglo jesti samo iz sopstvene bašte!

ljudi, jedite sjemenke lana, spadaju u najzdraviju hranu, lako ih je ubaciti u bilo koju hranu koja se termički ne obrađuje, ne osjetite ih, a učinite mnogo za zdravlje. Samo je bitno samljeti ih jer im je opna prečvrsta, a samo slomljene opne ispuštaju sastojke koji su nam jako važni.
Thumbelina is offline   Reply With Quote
Old 04-08-11, 17:00   #17
nisan
charlie
 
nisan's Avatar
 
Registrovan: Nov 2007
Postovi: 6,597
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 336
nisan ima famoznu aurunisan ima famoznu aurunisan ima famoznu aurunisan ima famoznu aurunisan ima famoznu aurunisan ima famoznu aurunisan ima famoznu aurunisan ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by Thumbelina View Post
Ne bih se kačila za soju, nema je kod nas, a rizik da nam uvze genetski modifikovanu je preveliki.

Eh, kad bi se moglo jesti samo iz sopstvene bašte!

ljudi, jedite sjemenke lana, spadaju u najzdraviju hranu, lako ih je ubaciti u bilo koju hranu koja se termički ne obrađuje, ne osjetite ih, a učinite mnogo za zdravlje. Samo je bitno samljeti ih jer im je opna prečvrsta, a samo slomljene opne ispuštaju sastojke koji su nam jako važni.
ali ne u velikim količinama jer su vrlo zasićene uljima i izazivaju dijareju
__________________
kreativni napad očajnika

nisan is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 16:17   #18
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Nar



Voće puno vitamina

Nar prozivaju i novim super- voćem. Pun je antioksidanata, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza. Znanstvenici kažu da može pomoći ljudima kod srčanih bolesti, raka i problema vezanih uz starenje – ima anti-aging učinak.

Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine. To je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži tvari slične estrogenima.

Prema novijim istraživanjima nar se uspješno primjenjuje u liječenju opeklina. Nedavno je otkriveno i da nar sadrži izuzetno velike količine fenolne elagične kiseline. Ova fitokemikalija je jak antioksidant i djeluje protiv raka. Istraživanja su pokazala da pomaže u prevenciji najranijih kemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke.

vise o naru
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 16:21   #19
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Mango



Mango sadrži vitamine A, B, C, E i K, a bogat je i kalijem, bakrom i esencijalnim masnim kiselinama, dok je kora manga izrazito bogata vlaknima, što pomaže pri reguliranju probave.
Smatra se da je Buda doživio prosvjetljenje upravo sjedeći pod drvetom manga, pa se tako i danas u raznim kulturama koristi u određenim obredima. Mango (mangifera indica) je egzotičan plod poznat i kao tropska breskva, a u njemu su pomiješani okusi breskve, naranče i ananasa.
Ovo voće je bogato prirodnim hranjivim sastojcima koji njeguju kožu i čine je sjajnom i lijepom, a to najbolje znaju stanovnice tropskih predjela.
Zbog svih svojih dobrih sastojaka, mango je dobrodošao u prehrani tijekom sva 4 godišnja doba, ali nažalost kod nas je još uvijek nedovoljno korišteno voće.
Znanstveno je potvrđena uloga manga u prevenciji anemije, u kontroliranju krvnog tlaka i jačanju imunog sustava.
Mango je također vrlo efikasan u zaštiti od isušivanja kože, pa se iz tog razloga često može pronaći kao jedan od sastojaka prirodne kozmetike.
Usitnjeno meso ploda manga može se koristiti i kao izrazito dobra maska za lice, koja je hranjiva i ugodna za kožu.

vise o mangu
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 16:35   #20
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Ananas



Čudesno voće Kristofor Kolumbo otkrio je ananas u 15. stoljeću pa su tadašnji mornari brzo prihvatili ovo bodljikavo voće da ih štiti od skrobuta, oblika pomanjkanja vitamina C u organizmu. Ali vitamin C nije jedini zdravi sastojak koji se nalazi u ananasu. Osim tog bitnog vitamina, ananas obiluje vlaknastim tvarima i mineralom manganom koji je neophodan za čvrste kosti.

Nutricionisti vjeruju da sastojak ananasa - bromelain - potiče dobru probavu. Bromelain je proteolitički encim što znači da može probavljati bjelančevine. Ako ananas jedete odmah poslije obroka, pomoći će želucu da razloži bjelančevine na aminokiseline. Želite li prirodniji pristup bolesti i ublažavanju bola, probajte ovo vrijedno voće. Bromelain je i jaki prirodni protuupalni čimbenik a djeluje bez ikakvih popratnih posljedica. Odličan je za ublažavanje artritičnih bolova. Neki su pacijenti, zahvaljujući ananasu, smanjili inače visoke doze kortikosteroida, jer ananas potiče splašnjavanje oteklina i boli u artritičnim zglobovima čime se postiže bolja pokretljivost tijela.
Istraživači na britanskom sveučilištu Reading otkrili su da ananas odlično djeluje protiv bolova u koljenima.
Bromelain isto tako potiče brže zarastanje rana pa ga sportaši često koriste pri sportskim povredama - bolnim mišićima, istegnućima i uganućima.
Bromelain je manje poznato sredstvo protiv hunjavice i bronhitisa jer snižava gustoću bronhijalnog iscjedka.

Ananas pomaže kod...

· Bromelain se koristi protiv niza bolesti uključujući i srčane bolesti, artritis i upale gornjeg dišnog trakta.

· Zahvaljujući snažnom protuupalnom djelovanju, bromelain je odlično sredstvo za brže uklanjanje postoperativnog otoka.

· Ananasi su dobri za zdravlje ustiju i ždrijela. Proučavanje na State University u Buffalou, SAD, pokazalo je da vitamin C ublažava bolesti desni i paradentozu.

· Kako bromelain potiče rastvaranje i probavu bjelančevina slično kako to obavljaju gastrički sokovi u želucu, može se koristiti za ublažavanje bolova u želucu, protiv proljeva i pomanjkanja apetita.

· Ananas sadrži alfahidroksilne kiseline koje ublažavaju bore na licu i potiču bržu obnovu površinskih stanica kože. Stoga se ananas često dodaje maskama za lice jer koži daje potrebnu vlagu.


vise o ananasu
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 16:43   #21
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Jabuka



Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10, 9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih stanica primjerice dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući pak karotinu jabuka štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka, između ostalog i stoga što sadrži pektin i celulozu, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva te opstipacije, odnosno zatvora. Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Kako sadrži mnogo kalija, jabuka potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Kako je bogata vlaknima koja bubre u želucu te tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit, jabuka je nezaobilazna u svim dijetama s ciljem smanjenja kilograma. Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog svojih svojstva jabuka je kao dodatno prirodno sredstvo za ublažavanje različitih tegoba dobrodošla i u prehrani bolesnika. Primjerice, njen utjecaj na lužnatost mokraće pomaže kod komplikacija u trudnoći i šećerne bolesti te bolesti srca, bubrega i jetre. Zahvaljujući pak kalciju i fosforu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom sprječava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.
No, osim što pogoduje zdravlju ona nas može održati i u fit formi. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.


vise o jabuci

Last edited by Vendy; 16-01-12 at 07:55..
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 16:50   #22
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Sjemenke lana



Omega-3 masne kiseline dobre su za prevenciju oboljenja srca i krvožilnog sustava te raka. Sjemenke lana nazivaju najpopularnijom zdravom namirnicom našeg vremena.
Brojna istraživanja su pokazala kako se povećanom konzumacijom hrane obogaćene lanenim sjemenjem stvara prevencija nastanku mnogih bolesti: rak dojke, ateroskleroza, povišen kolesterol, povišen krvni tlak. Povoljno utječu na probavu i pomažu lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnika siromašnog vlaknima.
Sjemenke lana sadrže lignani, te zauzimaju važno mjesto na popisu antikancerogenih namirnica.Hrskavo laneno sjeme s datuljama i šljivama je prirodni regulator probave i povišenog kolesterola.
Laneno sjeme je važno za pravilnu prehranu jer ima svojstvo da u crijevima bubri i na prirodan način vrši pasažu crijeva čime se regulira i probava i nivo holesterola u krvi. Kušajte Schneekoppe laneno sjeme - hrskavo je i vrlo ukusno.Bogato je omega 3 masnim kiselinama i balastnim. Možete ga potražiti u ljekarnama, drogerijama i dućanima!

Iznimno je važno uvrstiti lan u svakodnevnu prehranu zbog esencijalne omega 3 masne kiseline koja je dosta rijetka u našoj hrani, a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Naime, lan u sebi sadrži najmanje 7 puta više tih masnih kiselina, nego ostale biljke, kao što su soja, orasi, špinat, bademi, banane i druge biljke.

vise o lanu
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 16:59   #23
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Kim




Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva
Dišni sustav- gripa, prehlada, produktivni kašalj
Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva
Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.


vise o kimu
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-11, 22:18   #24
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,140
Thanks (Received): 326
Likes (Received): 1856
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

bijeli luk, borovnice, koprive i zelj. od kogaje, dostaje!
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Old 16-12-11, 07:27   #25
seka
..love..¸¸.•´Ż`♥ஐ
 
seka's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: dreamland
Postovi: 29,048
Thanks (Received): 88
Likes (Received): 3929
seka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čeka
Default

Jedite pomorandže, ljekovite su

Kad je riječ o pomorandžama, obično se stavlja akcenat na bogatstvo vitaminima C i A. Međutim, pored toga što je obogaćena pomenutim vitaminima, pomorandža ima i bezbroj drugih pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka.

Podstiče probavu, ojačava protok krvi i srce. Redovna konzumacija ovog voća ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam.

Česta je, i ne osobito pozitivna, navika uzimati sok umjesto pojesti čitav plod. Bez obzira što je svježe iscijeđen, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana.

Međutim, ako vam je zbog nekih zdravstvenih problema pomorandža zaista teško probavljiva, preporučljivo je zamijeniti je grejpfrutom.

Za sve druge, vlakna su zapravo izuzetno korisna, jer ona skrivena u pomorandžama su dobra za probavni sistem i olakšavaju zatvor. Ona takođe smanjuju holesterol, te su korisna za održavanje nivoa šećera u krvi.

Dobra je vijest da jedan dnevni obrok citrusnog voća smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Kora pomorandže pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.

Pomorandže su bogate kalcijumom koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimuliše proizvodnju bijelih krvnih stanica u našem tijelu, čime se poboljšava imunitet. Dakle, ako želite da spriječite virusne infekcije, redovno jedite pomorandže. Osim toga, redovna konzumacija ovog voća može značajno da smanji rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.

(Seebiz.net)
__________________
......
seka is offline   Reply With Quote
Old 16-01-12, 07:54   #26
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Arnika



Zbog svojih dobrobitnih sastojaka, arnika je postala zvijezda homeopatskih terapija mnogih tegoba.
Posebno je izraženo njeno djelovanje na sve simptome vezane za krv – ona je najbolji lijek kod krvarenja nakon operacije ili pak kod moždanog ili srčanog udara. Također djeluje ekspresno kada se porežete ili povrijedite.
Homeopati preporučuju arniku prije i nakon operacije, kod poroda jer smanjuje krvarenje, ublažuje bolove i ubrzava liječenje, nakon nesreće koja je dovela do šoka, kod potresa mozga kada je moguće krvarenje, moždanog udara, te intenzivnih tjelesnih aktivnosti kada su se mišići jako umorili.
Arnika djeluje antiflogistično (protuupalno), analgetično (smanjuje bolove) i antiseptično. Njeni glavni ljekoviti sastojci su seskviterpenski laktoni, flavonoidi i eterično ulje. Ne smije se primjenjivati oralno, već samo kao oblog kod uganuća, nagnječenja, podljeva krvi i otoka izazvanih traumom ili ubodom kukaca. Ona je također čest izbor kod reumatskih tegoba u zglobovima i mišićima.

Oblog:
Jednu do dvije žličice cvijeta arnike preliti s dva decilitra kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, procijediti i koristiti kao oblog.
Tinktura:
Korijen ili cvjetove naribati u staklenku i preliti 96-postotnim čistim alkoholom . Zatvoriti staklenku i ostaviti na suncu ili toplom mjestu šest do osam tjedana. Tinktura se procijedi i spremi.

vise o arnici
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 16-01-12, 08:10   #27
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Jabučni ocat



Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina.
U vrijeme Hipokrata, kojeg su mnogi smatrali ocem medicine, ocat su koristili za liječenje mnogih oboljenja.
Za vrijeme američkog građanskog rata, ocat su primjenjivali kao antiseptik.
Jabučni ocat je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa.
Jabučni ocat oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom.
Jabučni ocat potiče zdravu probavu i rad crijeva.

Provedena istraživanja su pokazala, da jabučni ocat pomaže ojačati srce, stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od mnogih vrsta raka. Ocat tjera toksine iz organizma i potpomaže mršavljenju.

Probajte svaki dan popiti dvije do šest čajnih žlica jabučnog octa sa vodom. Jabučnim octom možete poškropiti salatu, povrće itd. Također se može napraviti napitak od jabučnog ocata, vode i meda, koji se pije vruć ili hladan.

Kod kojih oboljenja može pomoći jabučni ocat

Postoji mnogo bolesti, koje možete liječiti sa jabučnim octom. Neke od njih su:
Artritis

Osim toga, što svaki dan pijete nekoliko žličica octa, možete natopiti bolno mjesto sa vrućom otopinom octa i vode (pola čaše octa na tri čaše vode).

Visoki krvni tlak

Kalij, koji se nalazi u jabučnom octu, blagotvorno djeluje na srce i snižava krvni tlak.

Mršavljenje

Nije moguće smršaviti, ako vaš metabolizam ne radi dobro . Jabučni ocat čisti organizam i potpomaže probavi i na takav način utječe na metabolizam, koji sagorijeva masnoće, u mjesto toga da ih talože u tijelu.

Karcinom

Ocat se može koristiti za prevenciju i liječenje karcinoma, jer sprečava rast kancerogenih stanica.

Zatvor

Jabučni ocat sadrži pektin, koji pomaže radu crijeva i sprečava zatvor.

vise o jabucnom octu
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 16-01-12, 15:12   #28
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,140
Thanks (Received): 326
Likes (Received): 1856
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

a kantarion okadjeni?
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Old 16-01-12, 15:27   #29
Vendy
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Jan 2007
Postovi: 44,222
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 84
Vendy has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by laufer View Post
a kantarion okadjeni?
U pravu si

Kantarion



OPIS: Raste posvuda. Biljka ima svojstven miris, opor, gorak i aromatičan okus. Koristi se za ukras i za lijek: za ukrašavanje obronaka kosina, za gredice, rubove itd.

STABLJIKA: Visoka trajnica visine 30 do 100 cm, uspravne stabljike s dva uzdužna brida.

LISTOVI: Karakterističnih je listova protkanih mnogobrojnim prozirnim točkicama (žlijezde napunjene eteričnim uljem) tako da izgledaju fino izbušeni pa otuda i ime biljci – perforatum.

Listovi nasuprotno raspoređeni, jajasto – tupi, glatki, bez peteljki, s puno prozirnih točaka, na obodu crno istočkani.

CVIJET: Jako razvijeni zlatnožuti cvjetovi s 5 latica, odozdo također imaju crna točke, tvore cvatove. Imaju mnogo prašnika sraslih u 3 snopića.

Trljanjem cvjetovi ispuštaju krvavo-crveni sok. Latice su 3-4 puta duže od čaške i asimetrične. Biljka cvate čitavo ljeto, od lipnja do rujna, najviše u srpnju, ljekoviti dijelovi nalaze se na gornjoj polovini biljke u cvatu.

KORIJEN: ne služi za liječenje. Zbog toga se biljku ne smije i ne treba čupati iz zemlje.

PLOD: ne služi za liječenje.
KEMIJSKO – FARMAKOPEJSKI SASTAV:

Željezo, razni tanini, (najviše katehinskog), eterična ulja, smola, antocijan, hypericin – crvena boja, karotin, holin, vitamin C (u svježoj biljci oko 30%), flavonske heterozide, i neke alkaloide u tragovima.

PRIPREMA ZA KORIŠTENJE:

Za pripremu se cvjetovi suše na sjenovitim mjestima (u hladu) i kasnije koriste u ljekovitim pripravcima: eterskom ulju, čaju, vinu i tinkturi.

Za poboljšavanje raspoloženja, poticanje probavnih organa, ublažavanja reume (križobolje), kod osoba koje mokre u krevet te kod uganuća, iščašenja, kod hematoma….

KONTRAINDIKACIJE, TOKSIČNOST:
Biljka ima fotosenzibilno djelovanje, pa je potrebno odmah na početku primjene upozoriti pacijenta da se NE IZLAŽE SUNCU, da mu se ne bi upalila koža, a jedna od nuspojava osoba koje su fotosenzibilne je pri izlaganju suncu u obliku natečenosti usnica – kao u konja. Hipericin, koji je djelotvoran kod depresije, uzrokuje i tu fotosenzibilnost.

Moguće neželjene nuspojave: Ako se uzima istodobno s uobičajenim lijekovima protiv depresije, ta kombinacija može bili presnažna i nepotrebno izazvati i druge ozbiljne neželjene nuspojave. Neki bolesnici koji su uzimali gospinu travu iskusili su probavne poteškoće, nemir ili blage alergijske reakcije.

Kod liječenja depresije, prvo se posavjetovati sa liječnikom, jer možda nije u pitanju depresija nego neka druga živčana tegoba, za koju postoje bolji i djelotvorniji lijekovi!

RECEPTI :

PRIPREMA ULJA OD KANTARIONA :
4 velike žlice nerazvijenih pupova biljke usipati u staklenku i ostaviti jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naliti 1 lit. maslinovog ulja, staklenku dobro zatvoriti - začepiti – pustiti da stoji na suncu 6 – 8 tjedana. Tim se uljem mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 kavsku žličicu ulja, sa komadićem kruha – zbog okusa. Ja sam uz cvjetove gospine trave dodavao u ulje i cvjetove nevena, stolisnika, majčine dušice i kamilice. Naravno, 4 žlice na 1 litre ulja je okvirna i kao neka standardizirana količina, no pojačati se može dodavanjem više cvjetova. Umjesto maslinovog ulja može se koristiti bilo koje biljno kvalitetno ulje. Kod cijeđenja koristio sam stezaljku za cijeđenje čvaraka.
Postoji i ovaj način, ali on je nešto manje efikasan: 500 grama cvijeta i sitno isjeckanog lišća kantariona potopi u staklenki s 1 l najboljeg stolnog ulja (maslinovo) i 1 litre bijelog vina, pa se kuha na vodenoj pari dok vino ne ishlapi.

vise o kantarionu
Vendy is offline   Reply With Quote
Old 11-02-12, 13:14   #30
pehar
MiM team King / Queen
 
pehar's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Postovi: 19,374
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 3253
pehar has disabled reputation
Default

Zalfija( kadulja, kus, lekovita slavulja, krstasica)




Zalfija je odlican antibiotik kada se upotrebljava za lecenje reumatizma.Poznato je da ima pozitivno dejstvo za odrzavanje higijene i zdravlja usta i zuba.
Preporucuje se kod svih vrsta zapaljenja,kodunutrasnjihorgana,zdrela,besike do vaginalnih upala.
Lekovitost zalfija je poznata po lecenju prehlada,gripa,promuklost,alergijski rinangitis,jaca nervne celije,,cisti krv,za otkla njane gasova.

Zalfija za inhalaciju
U zimskoj sezoni kada je intezivna prehlada i grip, udisite paru nad posudom u kojoj se kuvaju zalfija, majcina ducica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.

Zalfija skuvana u pola litre vode i pola litre vina cisti krv,pojacavakrv,zaustavlja drhtanje ruku,jaca nerve.
pehar is offline   Reply With Quote
Old 27-03-12, 08:54   #31
Demo
MiM team Guru
 
Demo's Avatar
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Vanity Fair
Postovi: 7,437
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 2418
Demo has disabled reputation
Default

Nevjerojatno: Kokice su zdravije od voća i povrća!

Obične kokice već su proglašene odličnom dijetnom hranom zbog malo kalorija, a novo otkriće iznenadilo je mnoge.



Grupa znanstvenika tvrdi da su po razini antioksidansa kokice zdravije od voća i povrća. Pune su antioksidanta, poznatih kao polifenol, piše Daily Mail. Oni smanjuju učinak starenja na mozak, odnosno pomažu u borbi s molekulama koje oštećuju stanice.
Otkriveno je da kokice imaju visoku razinu koncentriranih antioksidanta jer su sastavljeni od samo četiri posto vode dok su mnogo razrijeđeniji u voću i povrću s obzirom na to da su te namirnice sastavljene od 90 posto tekućine.

Jedna porcija kokica, prema procjenama znanstvenika, ima 300 miligrama antioksidanta, gotovo dvostruko više od jednake porcije voća. Osim toga u kokicama se nalazi i visoka razina vlakna. Znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji objavili su svoje spoznaje na sastanku American Chemical Society u San Diegu.
'Kokice zaslužuju više poštovanja. One su nutritivno zlato', rekao je sudionik u istraživanju Joe Vinson. Međutim, to nije hrana na kojoj bi trebalo temeljiti dnevni obrok budući da ne sadrži vitamine i nutrijente koje možemo pronaći u voću i povrću.

'Jedna porcija kokica 'pokrit' će više od 70 posto potrebnog dnevnog unosa žitarica. Prosječna osoba ispuni potreban preporučeni unos svega 50 posto, a kokice im mogu pomoći da nadoknade taj nedostatak', rekao je Vinson. Tajna kalorija kod kokica krije se u pripremi. 'Kokice pečene u mikrovalnoj pećnici imaju dvostruko više kalorija od onih koje se peku na štednjaku', zaključuje Vinson.
Demo is offline   Reply With Quote
Old 08-05-12, 14:22   #32
Demo
MiM team Guru
 
Demo's Avatar
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Vanity Fair
Postovi: 7,437
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 2418
Demo has disabled reputation
Default

Svakodnevna konzumacija jogurta povećava plodnost i sprečava debljinu

Prema dosadašnjim istraživanjima, redovito jedenje jogurta sprječava nakupljanje kilograma s godinama.
Eric Alm i Susan Erdman, evolucijski biolozi s Instituta za tehnološka istraživanja u Masačusetsu željeli su otkriti razlog tome, odnosno na koji način probiotici iz jogurta sprječavaju debljanje.

U svom su istraživanju jednu su grupu miševa hranili kao i uvijek dok su drugoj grupi dodali jogurt s okusom vanilije. - Prvo smo primijetili da im je krzno postalo vrlo sjajno i meko. Bili su mršaviji nego druga grupa koja je bila na normalnoj prehrani - kaže Susan Erdman.
A onda su shvatili još jednu razliku između dvije grupe. 'Nismo mogli shvatiti što je točno drugačije s muškim miševima. Znate da se ljudi ponašaju drugačije čim su uspješni, promijeni im se stav i držanje tijela. Tako su se ponašali i muški miševi', kaže Erdman.

Tehničar u laboratoriju uskoro je shvatio o čemu se radi. Testisi su grupi miševa koji su jeli jogurt narasli za 5 posto, a bili su veći od grupe miševa kojima su davali hranu koja bi bila ekvivalent ljudskoj brzoj hrani.
Miševi su se brže i više parili i imali su više potomaka nego oni iz grupe s uobičajenom prehranom. Ženkama je krzno bilo vidljivo sjajnije i ljepše nego onima koje nisu jele jogurt, a primijetili smo da su bolje majke - oduševljeno kaže Eric Alm.
Dodaje kako oboje vjeruju da su za sve to zaslužni probiotici iz jogurta, a ako se to pokaže istinitim, rezultati ove studije mogli bi imati velik utjecaj na plodnost ljudi te na sprječavanje pretilosti. Prema dosadašnjim istraživanjima, redovito jedenje jogurta sprječava nakupljanje kilograma s godinama.
Demo is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bilje, hrana, ljekovito, zdrava

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 01:34 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COMAd Management plugin by RedTyger