| Roditeljski kutak Savjeti za roditelje |
 |
|
21-07-09, 10:56
|
|
|
Djeca nakon razvoda?

21-07-09, 10:56
Znam nekoliko slučajeva gdje, nakon razvoda, nastaje pravi pakao oko starateljstva nad djetetom/djecom: svađe, tužbe, protivtužbe, inaćenje, osveta....uglavnom, u većini slučajeva majkama se dodjeljuje starateljstvo.
Ali šta mislite kada one ne dozvoljavaju svojim bivšim muževima da nastave da budu očevi svoje djece - da i dalje učestvuju u njihovom odgoju i sa njima provode potrebno vrijeme? Pomisle li makar jednom rade li zločin svom djetetu/djeci uskraćujući im ljubav drugog roditelja? Da li je ispravno lišiti djecu, prije svega, očeve ljubavi a onda i ljubavi njegove porodice (đed, baba, tetke, stičevi...)?
|
Madagaskar
Strašnji sud
Registrovan: Apr 2008
Likes (Received): 29
|
|
|
|
Pregledi: 2016
|
21-07-09, 11:17
|
|
|
Moderator
Registrovan: Nov 2007
Likes (Received): 73
|
Ne znam što je u glavama majki koje ne dopuštaju đetetu da posjećuje oca, a nije moje ni da razmišljam o tome. Znam da bih, da ja dođem u takvu situaciju, pod uslovom da otac nije psihopata i da voli dijete, savjetovala đetetu da ga posjećuje ukoliko želi. Sve po dogovoru.
|
21-07-09, 11:22
|
|
|
Pa$aka
Registrovan: Aug 2006
Likes (Received): 2741
|
sa kumom sam se posvađala i boga mi dugo nijesmo pričale upravo iz razloga što je svom đetetu - sinu rekla da mu je otac umro i da ga nema, i naučila dijete da drugog čovjeka sa kojim sad živi zove svojim tatom...
nije moje da se miješam, ali mi para uši i morala sam da reagujem...on ima oca, kakav god da je i nema prava da ga 'zakopava' kod đeteta zbog nekih nerasčišćenih računa između njih dvoje koje uopšte ne smiju da se tiču đeteta...
|
|
|
21-07-09, 11:51
|
|
|
Guest
Likes (Received):
|
ako ih je otac zlostavljao nju i decu onda bih i razumela, ovako se samo radi o posesivnosti. dete je ipak zajednicko....
|
|
|
|
21-07-09, 12:10
|
|
|
Moderator
Registrovan: Aug 2008
Likes (Received): 300
|
Tužna tema!
Razvod za djecu nikako ne može biti lak ni lijep, naravno imam u vidu prosječno-normalne roditelje, ne neke monstrume. E sad ako su roditelji dovoljno pametni, izgrađeni i ako nisu sebični, sve to ružno može da se svede na neku podnošljivu mjeru. Nažalost ovi koje ja znam su sebični, udreni u mozak i nezreli (nikad sazret neće) tako da đetetu stvarno nije lako.
Ne znam šta da kažem, duša me boli, a ne mogu ništa specijalno da učinim jer ipak, mama i tata su mama i tata pa čak i kad su budale koje nijesu zaslužile da imaju divno dijete.
|
21-07-09, 16:57
|
|
|
MiM team Guru
Likes (Received): 782
|
dje kuca nije tijesna, tu djeca nijesu bijesna, tako nekako!
limitirana roditeljska uloga oca u nasem drustvu je posljedica zenske kontrole i muske lijenosti, tradicionalnih pokretaca nase tradicionalne porodicne tradicije. moj otac ni dan danas ne mijenja sijalice, o drugom da ne pocinjem, ali je bio tu, znali smo ga, vidjali smo ga uglavnom svaki dan i bilo nam je fino. posledice nemijesanja oceva u odrastanju djece (generalizacija, ali nije daleko od istine kad je nase drusvo u pitanju) je vidiljiva i danas, jer se stafeta prenijela i prenosi i dalje.
ja, s druge strane, mijenjam sijalice i milo mi je. kao sto sam mijenjao i pelene, hranio bebe, isao sa njima da im kupim odjecu i obucu, vodio u skolu, hranio i cisti do dana danasnjeg, sve uz posao i obaveze koje odrasli imaju. moj slucaj je malo ekstreman, jer ne volim glibulje i razmazene princeze koje zasobom ne umiju da uzdignu, a ne da se staraju o djeci, pa sam rascerao tu balafurdiju i preuzeo djecu skoro skroz. da jebe rak raka, ako im nije bolje, srecnije i zdravije sad no kad su se motale estradne fukse oko njih. razvod je samo doveo stvari na pravo mjesto, djeca nijesu budale i vide sama kome su prioritet broj jedan, a kome su privezak i smetnja.
koliko me to kosta, emotivno i materijalno i kakve su sve svinjarije zene spremne da naprave svojim bivsim muzevima i djeci (sto posredno, sto direktno kroz neogranicene i uglavnom neuracunljive izlive mrznje, podmetanja i lazi) kada uvide da su izgubile magicnu lampu koja ispunjava sve zelje zbog sopstvenog nesojluka i metiljavosti je posebna prica, ali kad roditelj vidi srecnu djecu koja rastu sigurno i zadovoljno, nema cijene koja se ne moze platit.
djeci je potreban otac, narocito neposredno prije puiberteta i u ranim fazam puberteta, trudite se da vasa djeca rastu uz oceve, necete se pokajat.

|
|
21-07-09, 18:21
|
|
|
MiM team Guru
Likes (Received): 782
|
s druge strane, svaki put kad madagaskar otvori ovakve teme, zicne me na uzicicu i pomislim da se nesto sprema, nece nidaoBog. 
|
|
21-07-09, 18:57
|
|
|
MiM team Forumaš i po'
Registrovan: Oct 2008
Likes (Received): 7
|
Naravno da je glupo, cak i bolesno odvajati dijete od roditelja! Bez obzira na sve, i otac i majka imaju ravnopravno pravo da ucestvuju u zivotu djeteta!
Ali, zbog sujete i nepromisljenosti, djeca su ta koja pate!
|
21-07-09, 19:32
|
|
|
Strašnji sud
Registrovan: Apr 2008
Likes (Received): 29
|
Quote:
Originally Posted by laufer
s druge strane, svaki put kad madagaskar otvori ovakve teme, zicne me na uzicicu i pomislim da se nesto sprema, nece nidaoBog. 
|
Ne $ekiraj se srce moje, neće tvoja đeca niđe od tebe takvoga!!!
Poštovanje!   
|
|
|
21-07-09, 19:48
|
|
|
Čuperak
Registrovan: Jan 2008
Likes (Received): 5
|
Tokom i nakon razvoda djeca, koliko god da se vodi računa o njima i koliko god da im se poklanja pažnje, preživljavaju svakakve traume. A postoji mnogo "roditelja" koji su toliko egoistični i ne pomišljaju na potrebe djeteta. Grozno je što u velikom broju slučajeva roditelji pljuju jedan drugog i dijete ne zna kome da vjeruje, kome da se prikloni, da li uopšte nekome da se prikloni... To ostavlja velike ožiljke.
Razlozi da se ne dozvoli viđanje drugog roditelja moraju biti veoma veliki, u svakom slučaju to je veliki stres za djecu. Mislim da je grozno ukoliko je dijete žrtva neslaganja između dvoje ljudi,šteta što uvijek nevini stradaju.
Dijete ima pravo da prima ljubav od oba roditelja, i mnogo je nepromišljen korak ukinuti mu to osnovno pravo.
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|