MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Nauka > Psihologija

Notices

Psihologija Za one koji vole da analizirajuReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 21-05-09, 14:38   #1
Leptirić
Čuperak
 
Leptirić's Avatar
 
Registrovan: Jan 2008
Lokacija: Imagination
Postovi: 8,213
Leptirić has disabled reputation
Send a message via Skype™ to Leptirić
Default Preživjeti strah ponovo?

Prije neki dan je u novinama izašla priča o djevojci (17 godina) iz PG koja je otišla u NK da radi u nekoj kafani i vlasnik kafane je silovao. Iskoristila je priliku kada je monstrum otišao do kupatila i skočila s drugog sprata pri čemu je doživjela niz povreda među kojima i tešku povredu čini mi se 2 kičmena pršljena (predpostavljam da će ostati paralizovana). Možete zamisliti stres koji je preživjela...
Nažalost mnogo je ovakvih i sličnih slučajeva, a poražavajuće je i to što se veoma mali broj djevojaka usudi da prijavi silovatelja, neke zbog straha, neke zbog sramote, neke da ne bi ponovo preživljavale sve,..., zbog roditelja, čak i osjećaja krivice. U takvim trenucima je veoma teško reagovati na pravi način.
Sam proces ispitivanja u policiji nekada može biti poguban za djevojke u takvom stanju. A najgore je što u mnogim slučajevima policija ne vrši nikakvu psihološku pripremu, ispituju ih na veoma grub način da mnoge odustanu od tužbe samo da ne bi ponovo preživljavale grozote koje su im učinjene.

Šta mislite o ovome, o cijelom procesu ispitivanja itd.? Savjet ovim djevojkama? Kazne za počinioce ovog nedjela...? Njihov psihološki profil?
__________________
Ako je istina da je teško nekoga iskreno zavoljeti, kako forumaši mogu da se tol'ko volU, aaa?
Leptirić is offline  
Reply With Quote
Old 21-05-09, 16:12   #2
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default

Čuo sam za taj slučaj i, koliko sam shvatio, djevojka neće ostati paralizovana, povrede nijesu teže prirode, oporaviće se. Mislim na fizičke povrede, ove druge neće tako lako zarasti.

Pošto ona ima samo sedamnaest godina, a on četrdeset jednu, o njegovom psihološkom profilu je suvišno govoriti. Čak i u slučaju da je ona dragovoljno pristala na odnos sa njim, zbog razlike u godinama (može lako da mu bude šćerka), a radi se o maloljetnici, bilo bi jasno da se radi o čovjeku bez morala. A kako se radi o silovanju, rekao bih da je riječ o životinji u ljudskom tijelu. Mislim da je čak i životinjski psihološki profil ljudskiji od njegovog, imajući u vidu da se radi o osobi koja ima četrdeset jednu godinu, znači potpuno izgrađen vredonosni sistem i duboku životnu zrelost – potpunu svijest o tome šta taj nasilni čin znači i kako utiče na dijete u razvoju. Jer ona za njega jeste samo dijete.

Što se tiče policije, svakome je jasno koliko su u ovakvim situacijama suptilni i puni razumijevanja. Zbog toga mislim da policija ne smije da se bavi žrtvom, isključivo stručnjaci – psiholozi, sociolozi, psihijatri. Mada, kao i u svim drugim slučajevima, ipak je pomoć porodice najbitinja. Porodica joj najviše može pomoći (ili odmoći).
Paramanand is offline   Reply With Quote
Old 21-05-09, 16:13   #3
Supernova
Fata_morgana
 
Supernova's Avatar
 
Registrovan: Jan 2008
Lokacija: 18°E25' 43°N52'
Postovi: 11,634
Supernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tuneluSupernova svjetlost u tunelu
Default

Ispitivanje silovanih djevojaka se vrši metodom direktnih pitanja koja znaju biti jako neugodna, jer se za jednu kvalitetnu izjavu trebaju uzeti svi podaci do najsitnijih detalja, sa potpunim opisom seksualnog čina i načina na koji je silovatelj izvršio radnju silovanja, kako ju je skinuo, oborio na pod ili krevet, kako se ona opirala, šta joj je pritom govorio, da li je tukao, na koji način je došlo do "prodiranja njegovog spolnog organa u nju" i tako dalje...zbog čega ona ponovo prolazi kroz istu traumu, uz dodatno neprijatnost koju osjeća pred licem koje vrši ispitivanje...s obzirom da je silovanje krivično djelo koje se najteže dokazuje na sudu, svaki detalj je veoma bitan kako ne bi došlo do odbacivanja prijave ili prekvalifikacije krivičnog djela.

Takodje, tu je i čitav niz vještačenja, počev od ginekološkog pregleda, uzimanja briseva, stidnih dlaka, fotografisanja oštećene i eventualnih povreda, utvrdjivanje da li je došlo do rascjepa himena ili je defloracija nastupila ranije...ovo je veoma neugodno za djevojke jer zadire direktno u njenu intimu, gdje ona bukvalno mora inspektorima saopštiti kada je imala prvi seksualni odnos i tako dalje...ukoliko je osoba maloljetna, obavezno je prisustvo roditelja ili socijalnog radnika...

Vjerovatno iz gore navedenih razloga kao i činjenice da izvršioc neće biti adekvatno kažnjen, mnoge djevojke prešućuju da je nad njima izvršen ovakav vid nasilja, smatrajući to na neki način svojom sramotom ili ih prosto nasilnici ubijede da su doprinijele tome svojim načinom oblačenja, ponašanjem, ostajanjem u kafani do sitnih sati itd, što je ponekad dovoljno ubjedljivo da one odustanu od krivičnog gonjenja i žive sa svojom traumom, a nasilnici se slobodno šetaju i vrebaju nove žrtve.
__________________
Insan se penje do u nebo, najčešće u ruševinama sopstvenih snova
Otkrivajući polako, da su mu svi njegovi porazi,bili njegovi uspjesi
.

U potrazi za smislom
Astrologija blog
Supernova is offline   Reply With Quote
Old 21-05-09, 16:46   #4
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default

@Supernova

Majka sa šćerkom ulazi u kancelariju visokog policijskog oficira i obavještava ga da joj je šćerka silovana i da je došla da prijavi počinioca.

Kada je prijava napisana i data šćerci na potpisivanje, ona je dodala da to nije sve, bilo je još...

Slijedi dijalog policijskog oficira i žrtve:

-Šta je to još bilo, pričaj!
- Znate, nije to sve, ćerao me da radim i druge gadosti...
-Daj kaži koje to gadosti, nećemo ođe ostajati cijelu noć
-Znate, naćerao me i da radim ono....da pušim...
- Pa dobro de, kao da je to nešto strašno, meni puše i žena i šćer pa to niko ne smatra sramotom
-Ne, ne to. On me naćerao da pušim...
-Molim? I to si došla da mi pričaš!? Mrš napolje, kurvo... Obje marš napolje, to ste došle da mi prijavite, kurve..

Oni koji su iz Nikšića znaju da je ovo priča koja kruži tim gradom već decenijama i važi za istinitu, uz nju se pominju i imena aktera. Ispričao sam je samo da pokažem koliko policijske metode ponekad prati bezosjećajnost i nebriga za žrtvu, koliko je to za njih svakodnevno i ne toliko bitno. A često znaju biti i puni predrasuda prema žrtvi.

Slažem se u potpunosti sa tobom što se tiče gore napisanog, samo mislim da žrtva ne smije biti sama prepuštena policiji – mora osoba specijalizovana za to (sociolog, psihijatar, psiholog...) da bude uz nju prilikom policijskog ispitivanja.

A ovakva i slična policijska suptilnost doprinosi da veliki broj žrtava ne prijavljuje silovanje.

Last edited by Paramanand; 21-05-09 at 17:04..
Paramanand is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ponovo, preživjeti, strah

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 11:15 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM