MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota > Medicina

NoticesReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 05-02-09, 12:46   #1
andjela pizelli
Moderator
 
andjela pizelli's Avatar
 
Registrovan: Nov 2006
Lokacija: montenegro
Postovi: 7,714
andjela pizelli has disabled reputation
Default Upala prostate

Zapaljenje prostate izazvano je infekcijom tj. mikroorganizmima. Sem bakterijskog faktora ucestvuje i prehlada kao momenat koji moze ovo oboljenje ubrzati ili otezati.

Bolesnik oseca naglo nastalo (akutno) peckanje pri mokrenju i stalni nagon na cesto mokrenje u malim kolicinama mokrace, a cesto moze da mokri gnoj, a nekada i krv. Ovo je najcesce oboljenje kod muskaraca u cetvrtoj deceniji, ali moze da se javi i kod mladjih i starijih. Ove simptome koje prati izrazita bolnost prostate kada je urolog palpira, treba leciti adekvatno, a to je po antibiogramu eksprimata prostate (dobija prilikom palapacije tj. pipanja ili masaze prostate) ili pak ispitivanje eksprimata na Chlamidije, Ureaplasme, Mycoplasme.

Ukoliko se ne leci na ovaj nacin, tj. daju se neadekvatni antibiotici i u nedovoljnim kolicinama ili nedovoljno dugo, simptomi mogu da nestanu totalno ili delimicno, ali infekcija i dalje ostaje i postaje trajni ili hronicni prostatitis koji je teze leciti ukoliko se dugo zanemaruje.

Postoje vrlo interesantne i ceste klinicke forme Prostatitisa bez bakteriske infekcije i bolest zvana Prostatodinia. Kod ovih formi nije potrebno da se leci infekcija, vec se kombinacijom toplih kupki, odnosno termoterapijom i medikamenata za poboljsanje mokrenja mogu da otklone sve smetnje pacijenta.

Potrebno je javiti se urologu i kada postoje najmanji simptomi, a ne cekati da simptomi postanu drasticni.
---------

Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena ("kestenjača"). Prosečne dimenzije prostate su: 3.5 x 4.5 x 2.5 cm. Težina normalne prostate se kreće između 16 i 22 grama. Nalazi se u dubini karlice, ispod mokraćne bešike.
Izvor:http://www.stetoskop.info/Forum/
andjela pizelli is offline  
Reply With Quote
Old 05-02-09, 13:33   #2
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,163
tinky has disabled reputation
Default

Upala prostate česta je bolest koja bar jednom u životu pogađa 10-15% muškaraca. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol. Prostata je žlijezda koja je dio muškog polnog sistema. Smještena je ispod mokraćne bešike, a ispred rektuma, završnog dijela debelog crijeva. Teška je 15-25 grama, oblika i veličine kestena. Prostata okružuje mokraćnu cijev koja vodi mokraću od mokraćne bešike do vrha penisa. Građena je uglavnom od mišićnog i žljezdanog tkiva, a glavna joj je funkcija proizvodnja tečnosti koja je sastavni deo sperme. Tokom orgazma stezanje mišića istiskuje tečnost iz prostate u mokraćnu cijev.

Uzrok nastanka

Više je potencijalnih uzroka upale prostate, a nekad je više faktora odgovornih za nastanak upale. Najčešći uzroci su: bakterijska infekcija (najčešće crijevne bakterije, Proteus, Stafilococcus), autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede.
Ređi uzroci mogu biti: poremećaj metabolizma mokraćne kisjeline (giht), kamenci u prostati, suženja mokraćne cijevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, alergija na hranu, infekcija gljivicama, infekcija virusima.

Određena stanja ili medicinski zahvati povećavaju rizik za ovu bolest, npr. postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cijev, analni seks, abnormalnosti mokraćnog sistema, infekcije mokraćnog sistema, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolisana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, povreda mokraćnog sistema, prekomjerno konzumiranje alkohola, dugotrajno uzdržavanje od mokrenja.

Klinička slika

Simptomi upale prostate nijesu specifični isključivo za ovu bolest pa mogu ličiti na simptome drugih bolesti genitourinarnog sistema. Simptoma ponekad uopšte i nema, a ponekad su tako izraženi i nagli da pacijenti često traže hitnu pomoć.

Akutna upala prostate: simptomi nastaju naglo. Mogu se javiti bolovi u predjelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem dijelu trbuha i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, učestalo mokrenje noću, gnojan ili krvav iscjedak iz mokraćne cijevi, umor, povišena temperatura. Ako postoji otok prostate, može da ometa oticanje mokraće pa nastaje njen zastoj (retencija urina) i nakupljanje u mokraćnom bešici. Prostata je gotovo uvijek povećana.

Hronična upala prostate: naziv "hronična" označava dugotrajan tok infekcije i obično se upotrebljava za bolesti koje traju duže od tri nedjelje. Hronična infekcija se može razviti iz akutne ili bolest od početka ima hroničan tok. Kod ovog se oblika javljaju umjereni bolovi ispod i iza penisa, u donjem dijelu leđa, blaži poremećaji mokrenja u vidu otežanog mokrenja malih količina mokraće, oskudan krvav ili gnojan iscjedak iz mokraćne cijevi. Može se javiti umor, peckanje, bolna ejakulacija pa čak i impotencija. Prostata može biti povećana ili smanjena i tvrda. Nije rjetkost da je jedini simptom hronične upale prostate ponavljanje infekcija mokraćne bešike.


Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda pacijenta (digitorektalnim pregledom) i laboratorijskih analiza. Urinokulturom i pregledom sekreta prostate identifikuju se uzročnici.

Liječenje

Liječenje akutnog oblika podrazumijeva mirovanje u postelji, suzbijanje temperature i unošenje dovoljno tečnosti (zbog pojačanog gubitka usljed visoke temperature). Pored simptomatske terapije primjenjuje se i antibiotska terapija prema utvrđenom uzročniku. Liječenje mora da se izvodi u trajanju od mjesec dana. U protivnom može doći do nastanka hroničnog prostatitisa.


Liječenje hroničnog prostatitisa predstavlja problem zbog toga što u hronično zapaljeno tkivo prostate antibiotici teško prodiru. Prije svega treba identifikovati uzročnike zapaljenja, što takođe može biti problem s obzirom da oni mogu biti "sakriveni" duboko u tkivu prostate. Ponekad pregled mokraće ne pomaže. Negativna urinokultura ne znači da infekcije prostate nema. Zato se moraju preduzeti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize. Izbor antibiotika će zavisiti međutim ne samo od osetljivosti uzročnika već se mora birati i prema sposobnosti prodiranja u tkivo prostate. Pored toga liječenje se mora sprovoditi dovoljno dugo i do tri mjeseca.

Liječenje nebakterijskog prostatitisa može predstavljati problem. Higijensko dijetetski režim može biti od koristi pa u tom smislu treba izbjegavati hranu, piće i aktivnosti koje pojačavaju tegobe (npr. kafa, alkohol, začini itd.)
__________________
Nekad sam jurišala na vetrenjače...
Danas ih gledam kako mirno stoje. I ne mrdam.
tinky is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
prostate, upala

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 06:09 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM