MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Društvo > Politika

Notices

Politika Za rasprave bez vrijedjanjaReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 03-07-08, 13:09   #1
Homer
MiM team King
 
Homer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2006
Postovi: 13,966
Homer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auru
Default Uspostavlja se policijska država

Ćalović: Uspostavlja se policijska država

Podgorica, (MINA) - Uprava policije još funkcioniše u duhu devedesetih godina, pa umjesto reforme i stavljanja u službu građana, na sve načine pokušava da poveća svoja ovlašćenja koja vode uspostavljanju policijske države, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Uprava policije negirala je juče navode MANS-a da je sporazumom Uprave policije i mobilnog operatera „M: tel“ obezbijeđen nekontrolisan pristup bazi podataka tog provajdera.

"Konstatacija Uprave policije da i policijske organizacije država Evropske unije preduzimaju iste aktivnosti je neistinita i predstavlja klasičnu obmanu javnosti usljed nedostatka argumenata kojima bi potkrijepila razloge za nekontrolisano i tajno širenje svojih ovlašćenja", kaže se u reagovanju izvršnog direktora Vanje Ćalović.

U inicijativi i žalbi koje je MANS podnio Ustavnom sudu citirano je šest presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima koji su se još u prošlom vijeku vodili protiv policijskih organizacija Španije, Velike Britanije i Francuske.

"Iz presuda se vidi da je Evropski sud zauzeo nedvosmislen stav da policija može imati pristup podacima o komunikaciji građana isključivo na osnovu zakona i dozvole suda, a da svako drugo ponašanje predstavlja kršenje prava na privatnost", navodi Ćalović.

Uprava Policije u Crnoj Gori ne samo što nema obavezu da dobije dozvolu suda, već ovlašćenja koja zadiru duboko u privatnost građana definiše aktima kojima daje najviši stepen tajnosti – strogo povjerljivo.

"Zato je apsurdno obrazloženje Uprave policije da su, zahvaljujući ataku na privatnost ogromnog broja građana, uspjeli da dokažu nekoliko marginalnih slučajeva lažnih dojava o postavljenim bombama, jer se ni zemlje koje imaju istinskih problema sa terorizmom ne pretvaraju u policijske države koje prate komunikacije svojih građana", kaže Ćalović.

Obrazloženje Uprave policije da se praćenje komunikacije građana odvija u strogo kontrolisanoj proceduri je besmisleno u situaciji kada je ta procedura nepoznata, a policija krije dokument u kome su navedeni uslovi i vrsta podataka kojima se može pristupati.

"Građani nemaju ni osnovne informacije da li je njihova komunikacija predmet policijske pažnje i kom obimu, niti na koji način mogu zaštititi svoja prava na privatnost u žalbenom ili sudskom postupku", kazala je Ćalović.

Izgovor Uprave policije da su im nekontrolisana ovlašćenja neophodna kako bi dokazali krivična djela korupcije i organizovanog kriminala predstavljaju, smatra ona, očiglednu manipulaciju.

"Posebno kada se njihov učinak i stepen uspješnosti uporedi sa drugim zemljama čije policijske organizacije poštuju ljudska prava i profesionalno obavljaju svoj posao".

Očekujemo da Uprava policije upozna javnost sa osnovnim pitanjima koja se tiču ataka na privatnost velikog broja građana: koje su to konkretno zemlje EU u kojima policija može nekontrolisano pratiti komunikacije građana, koliko građana je bilo predmet njihove obrade, kojoj vrsti podataka imaju direktan pristup i da li to uključuje i sms komunikaciju.

"Da li su u periodu od septembra kada je sporazum sa M-telom zaključen do danas utvrđena prekoračenja ovlašćenja i na koji način su počinioci kažnjeni, zbog čega je taj Sporazum proglašen za državnu tajnu i da li postoje slučni sporazumi i sa druga dva operatera", rekla je Ćalović.

Jasno nam je da se u strukturama Uprave policije još uvijek nalaze oni koji su u toku devedesetih bili uključeni u kriminalne aktivnosti i drastično kršili ljudska prava, ali želimo da vjerujemo da to nije i zvanična politika te institucije.

"Stoga se nadamo da će Uprava policije objaviti sve relevantne informacije, kao i raskinuti sporne sporazume i prije presude Ustavnog suda, i konačno početi da sprovodi reforme koje će obezbijediti puno poštovanje ljudskih prava građana Crne Gore", kazala je Ćalović.
Homer is offline  
Reply With Quote
Old 03-07-08, 13:17   #2
nestasni_cipiripi
MiM team King / Queen
 
nestasni_cipiripi's Avatar
 
Registrovan: Feb 2008
Lokacija: tu u blizini tebe, osjetices moj dah
Postovi: 10,630
nestasni_cipiripi uskoro postaje slavan
Send a message via MSN to nestasni_cipiripi Send a message via Yahoo to nestasni_cipiripi
Default

A što smo do sad bili?
Još da nam u televizore stavljaju kakve kamerice da mogu gledat što radimo u stanove i kako komentarišemo dnevnike i tako to
nestasni_cipiripi is offline   Reply With Quote
Old 03-07-08, 13:43   #3
Blade
Moderator
 
Blade's Avatar
 
Registrovan: Nov 2007
Postovi: 17,457
Blade ima famoznu auruBlade ima famoznu auruBlade ima famoznu auruBlade ima famoznu auru
Default

Sve su to dobri momci, samo ih nema ko falit'. Crkli dabogda! Kad bi im bar usla muuuva u uho...
Blade is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
država, policijska, uspostavlja

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 09:50 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM