MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota > Medicina

NoticesReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 21-10-07, 09:57   #1
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Exclamation Karcinom Dojke

Samo bez panike!


Zloćudni tumor dojke

Zloćudni tumor dojke, najčešći zloćudni tumor kod žena, bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke. Svaka dojka ima 15 do 20 režnjeva, koji imaju manje odsječke, lobule. Tanke cijevi nazvane duktusi povezuju režnjeve i lobule.
Najčešći tip zloćudnog tumora dojke je duktalni zloćudni tumor. Nalazimo ga u duktalnim stanicama.
Zloćudni tumor koji nastaje u režnjevima ili lobulima naziva se lobularni zloćudni tumor. Lobularni zloćudni tumor češće nalazimo u obje dojke nego je to slučaj u drugih vrsta zloćudnih tumora dojke. Inflamatorni zloćudni tumor dojke je najrjeđa vrsta zloćudnog tumora dojke. Kod ove bolesti dojka je topla, crvena i natečena.
Nasljedni zloćudni tumor dojke čini otprilike 5 do 10 posto svih zloćudnih tumora dojke. Geni u stanicama nose informaciju koja je primljena od roditelja oboljele osobe. Ustanovljeno je da postoji nekoliko promijenjenih gena kod nekih od bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke. Rođaci bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke koji su nosioci ovih promijenjenih gena imaju veću mogućnost da se kod njih razvije zloćudni tumor dojke ili ovarija. Razvijeni su testovi koji mogu odrediti tko ima tu genetsku promjenu mnogo prije nego se zloćudni tumor pojavi.

Kod koga postoji rizik

Nedavno su dva gena BRC1 i BRC2 povezana s nasljednim zloćudnim tumorom dojke. Utvrđen je cijeli niz drugih predisponirajućih čimbenika, uključujući prekomjernu težinu, rani početak menstrualnog ciklusa, kasno rađanje kao i odsutnost rađanja. Zloćudni tumor dojke može se javiti i kod muškaraca, ali je kod njih mnogo rjeđi. Statistike pokazuju da će se kod jedne od 8 ili 9 žena razviti zloćudni tumor dojke u nekoj životnoj dobi.
Rizik se povećava eksponencijalno nakon tridesete godine života. Prosječna životna dob žena u kojih je uspostavljena dijagnoza zloćudnog tumora dojke je 60 godina. Općenito, stopa zloćudnih tumora dojke je niža u nerazvijenim zemljama i viša u razvijenijim zemljama (s izuzetkom Japana gdje je stopa prilično niska).
Drugi čimbenici rizika uključuju zloćudni tumor dojke u obiteljskoj anamnezi, posebno kod majke ili rođakinja, u anamnezi dijagnosticirani zloćudni tumori dojke u prošlosti, zloćudni tumor ovarija, zloćudni tumor uterusa ili debelog crijeva, rani početak menstruacije (početak menstruacije prije 12 godina života) i/ili kasna menopauza (nakon 55 godine), bez trudnoća ili prva trudnoća nakon tridesete godine života, izlaganje zračenju. Postmenopauzalna terapija estrogenom i korištenje oralnih kontraceptivnih sredstava (kao što su estrogena i progesteronska oralna kontraceptivna sredstva) smatrala su se mogućim čimbenicima rizika, ali većina sadašnjih studija ne potvrđuje takav rizik.
Istraživanja daju naslutiti da prehrana kod pojedinaca može imati utjecaj na mogućnosti dobivanja nekih vrsta zloćudnih tumora. Izgleda da je veća mogućnost da se zloćudni tumor dojke razvije kod žena čija prehrana sadrži vrlo visok postotak masnoće. Kod starijih žena sa prekomjernom težinom također postoji veći rizik. Neki znanstvenici vjeruju da prehrana s malom količinom masnoće, uzimanje dobro izbalansiranih obroka sa mnogo voća i povrća i održavanje idealne težine mogu smanjiti rizik kod žene.
Postoje također ispitivanja koja sugeriraju nešto veći rizik od zloćudnih tumora dojke u žena koje konzumiraju alkohol, te se čini da rizik raste sa količinom konzumiranog alkohola.
Još se uvijek ispituje mogućnost povezanosti prehrane i pojave zloćudnih tumora dojke.

Simptomi

Kvržica ili veća masa u dojci primijećena kod samopregleda dojki, obično bezbolna, čvrsta do tvrda sa nepravilnim rubovima,
kvržica ili veća masa u pazušnoj jami,
promjena u veličini ili obliku dojke,
iscjedak iz bradavice, obično krvava ili bistra do žuta tekućina, može izgledati kao gnoj,
promjena boje ili opipa kože na dojci, uvučena bradavica ili areola, naborane ili ljuskave, izgled narančine kore,
crvenilo,
pojačane/naglašene vene na površini dojke,
moguća (kod uznapredovale bolesti) pojava ranica na koži,
promjena u izgledu ili osjećaju bradavice, uvučena (retrakcija dojke), povećanje ili svrbež,
nelagodnost u dojci samo na jednoj strani,
povećanje dojke samo na jednoj strani,
bol u kostima,
gubitak težine,
nateknuće ruke,
bol u dojci.
Stadiji zloćudnih tumora dojke

Stadij I
Promjer tumora manji od 2 cm, čvorići nisu involvirani, nema udaljenih metastaza.

Stadij II
Promjer tumora manji od 5 cm, čvorići nisu fiksirani, nema udaljenih metastaza.

Stadij III
Promjer tumora veći od 5 cm, invadira kožu ili je pričvršćen na stjenku prsiju, ili primijećeni supraklavikularni (iznad ključne kosti) čvorići, bez udaljenih metastaza.

Stadij IV
Tumor s udaljenim metastazama.

Koje pretrage će liječnik napraviti?

Liječnika treba posjetiti ukoliko se primijete promjene na dojkama.
Liječnik može potvrditi prisustvo promjena na dojkama koje je zamijetila bolesnica. Liječnik pažljivim opipavanjem (palpacijom) kvržice i tkiva koje je okružuje može donijeti brojne zaključke vezane uz samu dijagnozu. Benigne kvržice često su drugačije na opip od kanceroznih kvržica.
Liječnik može sugerirati da se podvrgnete mamografiji. Mamogram je poseban rendgenski pregled dojke koji može otkriti tumore koji su premali da bi se mogli osjetiti opipom. Ukoliko se pronađe kvržica u dojci, liječnik će možda trebati uzeti uzorak kvržice i pogledati je pod mikroskopom kako bi ustanovio postoje li kancerozne stanice. Ovaj se postupak naziva biopsija. Ponekad se biopsija vrši tako da se igla uvuče u dojku i iz nje se izvadi nešto tkiva. Ukoliko biopsija pokaže da zloćudni tumor postoji, važno je izvršiti neke testove na stanicama samog tumora (to su tzv. testovi estrogenih i progesteronskih receptora).
Testovi estrogenih i progesteronskih receptora mogu uputiti na to imaju li hormoni utjecaj na način rasta zloćudnih tumora. Oni također mogu pružiti informaciju o tome može li se tumor ponoviti, recidivirati nakon liječenja. Rezultati pomažu liječniku kako bi odlučio da li koristiti hormonsku terapiju za zaustavljanje rasta zloćudnih tumora. Tumorsko tkivo treba odnijeti u laboratorij radi estrogenih i progesteronskih testova u vrijeme kada je izvršena biopsija zbog toga što će možda biti teško dobiti dovoljno kanceroznih stanica kasnije, iako se novije tehnike ispitivanja mogu primijeniti na tkivu koje nije svježe.

Ultrazvuk

Može pokazati je li kvržica čvrsta ili je napunjena tekućinom.

Termografija

Pretraga bazirana na razlici u temperaturi normalnog i kanceroznog tkiva.

Aspiracijom ili biopsijom iglom same kvržice dobit će se tekućina što će ukazati na cistu ili će se dokazati čvrsta nakupina koja može, ali i ne mora biti zloćudni tumor. Biopsija izvršena iglom donosi stanice direktno iz tumorskog tkiva radi evaluacije (može biti izvršena zajedno s aspiracijom pomoću igle). Dobiveni materijal bit će poslan u laboratorij.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline  
Reply With Quote
Old 21-10-07, 09:57   #2
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Liječenje

Terapija izbora i sama prognoza bolesti ovise o stadiju zloćudnog tumora (je li on samo u dojci ili se proširio i na druga mjesta u tijelu), vrsti zloćudnog tumora dojke, izvjesnim karakteristikama tumorskih stanica i je li zloćudni tumor nađen i u drugoj dojci. Ženina dob, težina, menopauzalni status (ima li žena još uvijek menstruaciju) i opće zdravstveno stanje također mogu imati utjecaj na prognozu i izbor liječenja.

Pregled

Izbor početnog liječenja bazira se na opsegu i agresivnosti bolesti. Trenutačno se na zloćudni tumor dojke gleda kao na sistemsku bolest koja zahtijeva kako lokalno tako i sistematsko liječenje.
Lokalno liječenje može uključivati uklanjanje kvržice (lumpektomija), mastektomiju (djelomičnu, cjelokupnu ili radikalnu sa resekcijom aksila) i terapiju zračenjem, a sve usmjereno na dojku i tkivo koje je neposredno okružuje.
Sistematsko liječenje uključuje kemoterapiju i hormonsku terapiju, koja cirkulira lijekove i hormone kroz cjelokupno tijelo u pokušaju da eliminira tumorske stanice koje mogu biti prisutne u udaljenim dijelovima tijela.
Većina žena podvrgnuta je kombinaciji liječenja koja uključuje kirurški zahvat, zračenje, kemoterapiju i/ili hormonsku terapiju. Sadašnje preporuke za potencijalno izlječiv zloćudni tumor dojke obično sugeriraju da je najbolje primarno liječenje parcijalna mastektomija plus resekcija aksila i terapija zračenjem.
Kirurški zahvat
Operativni zahvati koji se izvode su:
Poštedni operativni zahvat sa ciljem očuvanja dojke;
Lumpektomija/uklanjanje kvržice (nekad se naziva ekscizijska biopsija ili široka ekscizija) je uklanjanje kvržice u dojci i odstranjenje nešto okolnog tkiva. Nakon operacije obično slijedi terapija zračenjem preostalog dijela dojke. Većina liječnika obično uklanja i neke od limfnih čvorića u pazušnoj jami.
Djelomična ili segmentalna mastektomija je uklanjanje zloćudnih tumora kao i nešto tkiva dojke oko tumora i unutrašnje stijenke grudnih mišića ispod tumora. Obično se uklanjaju neki limfni čvorići u pazušnoj jami. U većini slučajeva nakon toga slijedi terapija zračenjem.
Sveukupna ili jednostavna mastektomija je uklanjanje kompletne dojke. Nekad se uklanjaju i limfni čvorići ispod ruke.
Modificirana radikalna mastektomija je uklanjanje dojke, mnogih limfnih čvorića ispod ruke, unutrašnje stijenke na mišićima prsiju, a ponekad i dio mišića prsne stijenke. To je najčešća operacija kod zloćudnih tumora dojke.
Radikalna mastektomija (također se naziva Halstedova radikalna mastektomija) je uklanjanje dojke, prsnih mišića i svih limfnih čvorića pod rukom. Tijekom mnogo godina ovo je bila najviše korištena operacija, ali se sada koristi samo kad se tumor proširio na prsne mišiće.

Lijekovi

Kemoterapija se može koristiti kao sistemska terapija kod bolesnika sa izlječivim zloćudnim tumorom dojke. Hormonalna terapija uključuje korištenje antiestrogenih lijekova (kao što je tamoksifen), koji se može prepisati pojedincima kod kojih su ustanovljeni zloćudni tumori koji ovise o estrogenu.
Ukoliko testovi pokažu da stanice zloćudnih tumora dojke imaju estrogene receptore i progesteronske receptore, može se dati hormonska terapija. Hormonska terapija se koristi kako bi se promijenio način na koji hormoni u tijelu potpomažu rast zloćudnih tumora. To se može učiniti korištenjem lijekova koji mijenjaju način na koji hormoni djeluju ili operacijom da bi se odstranili organi koji produciraju hormone, tj. jajnici/ovariji. Hormonska terapija antiestrogenskim lijekovima često se daje bolesnicima sa ranim stadijima zloćudnih tumora dojke. Ujedno ista terapija može djelovati na stanice u cijelom tijelu i može povećati šanse dobivanja zloćudnog tumora uterusa. Trebalo bi svake godine posjetiti liječnika radi pregleda zdjelice. Liječnika treba obavijestiti što je prije moguće o bilo kakvom vaginalnom krvarenju, koje nije menstrualno krvarenje.
Biološka terapija pokušava potaknuti tijelo na borbu protiv zloćudnih tumora. Ona koristi tvari koje stvara samo tijelo ili su napravljeni u laboratoriju kako bi se stimulirala, upravljala ili povratila prirodna obrana organizma protiv bolesti. Biološka terapija zove se još i imunoterapija i za sada se najčešće primjenjuje u kliničkim studijama.
Ukoliko će se kod bolesnice izvršiti mastektomija, može se razmotriti rekonstrukcija dojke (plastika dojke). To se može učiniti u vrijeme mastektomije ili kasnije, poslije zahvata. Dojka se može napraviti sa vlastitim tkivom bolesnice (ne tkivo dojke) ili korištenjem implantata. Mogu se koristiti različite vrste implantata.

Prevencija

Mnogi se čimbenici rizika ne mogu kontrolirati, što znači da primarna prevencija u ovom slučaju nije učinkovita. Međutim, sekundarna prevencija, rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje, može se provoditi kroz rutinski samopregled dojke, počinjući nakon navršene dvadesete godine i podvrgavanjem mamografiji nakon 40. godine života. Treba napomenuti da sadašnja istraživanja procjenjuju učinkovitost lijeka tamoksifena u sprječavanju zloćudnih tumora dojke kod žena koje u obiteljskoj anamnezi imaju tu bolest. Trenutno se tamoksifen koristi za liječenje bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke.

Komplikacije

Čak i sa agresivnim i prikladnim liječenjima, rak dojke često metastazira na udaljena mjesta kao što su pluća, jetra i kosti. Stopa lokalnog ponovnog izbivanja je oko 5 posto nakon totalne mastektomije i resekcije aksile kada se ustanovi da limfni čvorovi nisu bili pozitivni tj. zahvaćeni. Stopa lokalnog recidiva je 25 posto kod onih sa sličnim liječenjem kod kojih je ustanovljeno da su limfni čvorovi bili zahvaćeni.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:11   #3
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Kvržice na dojci su najčešće bezopasne


Skoro svaka žena kad opipa kvržicu na dojci pomisli da ima tumor.Međutim, statistike govore da je tek svaka dvanaesta kvržica zloćudna.Dobro, ako nije rak, šta je onda?

Tri od četiri žene prilikom slučajnog dodira ili samopregleda dojke, otkriju da imaju kvržicu ili čvorić. Ona može biti kao zrno graška, ali i veća.

VAŽNO JE ODMAH OTIĆI NA PREGLED!!!

Ako vas ljekar pošalje na ispitivanje, to još uvijek ne znači da treba paničiti, jer su kvržice u najvećem broju benigne.To mogu biti fibroadenomi ili ciste.

Fibroadenom: Uglavnom se javlja kod mlađih žena između 15 i 35 godina.Može da bude priječnika od nekoliko milimetara do preko pet centimetara.U pitanju je dobroćudni čvorić. Rast ove kvržice podstiče estrogen.Inače, fibroadenom se sastoji od žljezdanog i vezivnog tkiva, i ne uzrokuje bolove.Samo jedna od hiljadu može uzrokovati rak,a otklanja se samo ako pritišće okolno tkivo.Treba vršiti redovne ultrazvučne kontrole svakih 3 do 6 mjeseci.

Ciste:
Obično se pojavljuju kod žena između 30 i 50 godina, a radi se o šupljinama koje su napunjene tečnošću.Pri dodiru mogu biti i mekane i tvrde.Vremenom ove šupljine se sve više pune tečnošću i uvećavaju tako da pritišću okolna tkiva i uzrokuju neprijatan bol.Liječničke kontrole su potrebne. Kod ciste se samo u deset posto slučajeva formiraju ćelije raka, znači veoma rijetko.

Iscjedak iz bradavice

U manje od 10% slučajeva iscjedak iz bradavice predstavlja patološki znak. Ukoliko je iscjedak krvav uzrok može biti intraduktalni papilom. U postavljanju dijagnoze i lokalizaciji tvorbe pomažu osim palpacije i rutinska ili kontrastna duktografijska mamografija. Ako se ovim pretragama ne otkrije rak dojke, znači da je uzrok iscjetka vjerojatno dobroćudan. Mliječni iscjedak kod žena koje nisu upravo rodile razlog je za endokrinološku obradu.Infekcije

Infekcije dojke su rijetke, osim u postporođajnom dobu ili uslijed ozljede. Ukoliko se javi u drugim okolnostima, treba ispitati eventulne poremećaje, kao i mogući rak.Ginekomastija

Povećanje muške dojke tijekom puberteta je normalno i obično prolazno, a slične promjene mogu se javiti i tijekom starenja. Može biti jednostrana ili obostrana, a kod oba spola može biti uzrokovana uzimanjem lijekova ili endokrinim poremećajima. Ultrazvukom testisa otkrivaju se tumori testisa koji izlučuju estrogen, a kompjutorizirana tomografija (CT) i magnetska rezonanca (MR) trbuha mogu otkriti eventualne tumore nadbubrežne žlijezde koji luče estrogen. U većini slučajeva nije potrebno liječe.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:13   #4
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

VJEŽBAMA PROTIV RAKA


Istraživanja koja su napravljena u Americi govore da čak i umjerena fizička aktivnost smanjuje rizik od raka dojke i povećava šanse za preživljavanje kod već liječenih žena.
Prema rezultatima studije istraživača iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu, pozitivni učinci su vidljivi i nakon svakodnevnih polusatnih laganih šetnji.
Istraživanje je pokazalo da su nakon dijagnosticiranja raka dojke kod žena i liječenja, šanse za oporavak i izlječenje bile povećane za 25-50% kod žena koje su vježbale.
U toku vježbanja dolazi do sagorijevanja masnoća u organizmu koje bi inače proizvodile estrogen, ženski hormon koji može podstaći razvoj raka dojke.
Istraživači s University of Southern California su analizirali učestalost vježbanja (hodanja, trčanja, vožnje na biciklu, aerobika, plivanja) za 567 žena oboljelih od raka dojke i dobivene podatke usporedili s kontrolnom skupinom u kojoj je bilo 616 zdravih žena.
Sve ispitanice su bile u dobi između 35 i 65 godina.
Nakon što su u obzir uzeli poznate faktore rizika za obolijevanje od raka dojke (pušenje, hormonsku nadomjesnu terapiju), naučnici su utvrdili da su žene koje su vjezbale, u odnosu na fizički neaktivne žene imale 35% manje izglede da će oboljeti od raka dojke.
Ovo se objašnjava činjenicom da vježbanjem smanjujemo nivo estrogena i jačamo imunološki sistem.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:14   #5
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Još ponešto


Kad se oboli od raka, život se mijenja iz korijena; nikad više neće biti isti kao što je bio. Sve se promijeni i preokrene u trenutku. Poznati svijet se sruši, a tlo izmiče pod nogama i oboljela osoba se neočekivano nađe u potpuno novom, nepoznatom svijetu punim teških situacija i odluka.

• Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a jedna je od najčešćih malignih oboljenja uopšte.
• Na našoj planeti svaka tri minuta se kod jedne žene dijagnostikuje rak dojke.
• Svaka osma žena će za svoj životni vijek (od oko 85 godina) oboljeti od raka dojke
• U većini zemalja svijeta, posljednjih decenija, rak dojke je u stalnom porastu i sve češće obolevaju žene mlađe životne dobi.
• Preko 70% raka dojke pronađu same žene prilikom samopregleda dojki.


• Od 10 pronađenih čvorova u dojci 8 su sigurno dobroćudni
• Od svih žena obolelih od raka svaka peta boluje od raka dojke
• Mamografijom se mogu otkriti sićušni čvorovi i zloćudne promjene dvije godine ranije nego što se oni mogu opipati.


• Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 96%. Milioni žena u svijetu su izliječene od raka dojke.
• Zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 % slučajeva se dojka mora amputirati.
• Nastanak naslijednog raka je samo 5-10 %. Ostali slučajevi imaju druge uzročnike.
• Oko 1% muškaraca takođe oboli od raka dojke.
• Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti kod žena između 40 i 55 godina.
• Prema predviđanjima, kod muškaraca će do 2010. godine učestalost javljanja raka prostate premašiti incidencu raka pluća.
• Rak testisa najčešće pogađa muškarce mlađe životne dobi. Ako se otkrije u ranom stadijumu, skoro se u potpunosti može izliječiti. Samopregled testisa je jedan od najlakših efikasnih metoda ranog otkrivanja malignih tumora u testisima.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:15   #6
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Kako vjeruješ, tako će ti i biti

Nevjerojatno je snažna i uska veza naših misli i tijela, naših strahova, strepnji, razočaranja ili radosti u odnosu na sve one promjene na tkivima, organima i organskim sustavima. Nažalost, o toj se vezi govori i piše mnogo manje nego što bi trebalo.

Jedna studija iz 1987. (M.R. Jansen, Yale Sveučilište) potvrdila je da se rak dojke širi brže među ženama koje osjećaju izrazito beznađe i frustracije u životu, strah ili druge negativne emocije. Najnoviji pokazatelji s ratom ugroženih područja Hrvatske, posebno Bosne i Hercegovine, upozoravaju na statistički bitan porast upravo slučajeva raka dojke.


Srećom, kao što sve ima i svoju drugu stranu, tako i problem utjecaja emocija na tijelo ima i vedriji pogled. Naime, kao što negativne misli i ružna sjećanja mogu postupno razarati naš duh i naše tijelo, tako je moguć obrnuti proces: pozitivne i dobre misli, ugodna i lijepa sjećanja blagotvorno i iscjeljujuće djeluju na svaku stanicu našega tijela, donoseći katkad čudesna poboljšanja, izlječenja, sreću i zdravlje.

William James, otac američke psihologije, rekao je: "Što god utisnete u podsvijest, to će pomaknuti i nebo i zemlju kako bi se ostvarilo. Stoga, u podsvijest morate odašiljati samo ispravne ideje i stvaralačke misli".

Malo je vrijednih stvari koje nam padaju s neba i preko noći, bez muke, strpljenja i napora. No, ne treba se zbog toga obeshrabriti.

Dugotrajan i strpljiv rad na sebi zahtijeva i mijenjanje sebe, svojih navika, misli i stavova.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:16   #7
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Mastektomija i seks


Problemi sa zdravljem se dešavaju, pa tako i oni ozbiljni problemi, kao što je kancer dojke. Uvijek je dobro kada žena preživi ovo oboljenje, ali nije rijetko da bude neophodno odstranjivanje dojke. A onda se treba vratiti svakodnevnom, pa i seksualnom, životu.

Žena će, naravno, biti sretna što je preživjela, a kada se oporavi od operacije, biće joj drago i da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Međutim, seksualni život postaje problematičan. Ne mislimo samo na one, zaista ružne, slučajeve kad partner odbaci partnerku nakon mastektomije. Situacija u svakom slučaju bude problematična. Grudi se obično povezuju sa ženskom seksualnošću i žena kojoj je odstranjena jedna dojka automatski će se osjećati manje privlačnom, manje ženstvenom. Povlačiće se u sebe - a partner, čak i kada je voljan da nastavi sa seksualnim životom sa svojom partnerkom, može to povlačenje (žena obično ne kaže zbog čega se povlači) da shvati kao da se žena još uvijek nije fizički oporavila i da i ne pokušava da inicira vođenje ljubavi, u strahu od toga da bi voljena osoba to mogla da shvati kao pritisak ili kao sebičluk s njegove strane, kao da misli samo na svoje potrebe.

Kako riješiti ovakav problem? Nekada je neophodna čak i pomoć psihoterapeuta, kako bi žena povratila poljuljano samopouzdanje. Tada je potrebno da terapeuta posjećuju oba partnera, zajedno, jer je za oporavak žene ključna osoba njen partner. On je taj koji mora da joj pokaže da mu je i dalje privlačna, da je i dalje želi.

Nekada odlazak terapeutu nije neophodan; moguće je da partneri problem umiju da riješe i sami. Opet, ključno je da partner partnerki pokazuje da je i dalje ne samo voli već da je i dalje želi, da je i dalje smatra privlačnom i poželjnom ženom. Uz takvog partnera žena će se prilično brzo oporaviti i prilično brzo nastaviti sa svim normalnim aktivnostima, uključujući i intimne odnose.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:17   #8
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Može li vas ubiti nošenje grudnjaka?

Grudnjaci izazivaju kancer dojke!? Uzročno posljedična veza je očigledna! - kaže medicinski istraživač, Syd Singer.

Singer je počeo istraživati uzroke nastanka kancera dojke 1991. godine, kada je njegova supruga, Soma, otkrila čvorić u svojoj dojci. Njih dvoje su, u tom trenutku, kao istraživački tim, proučavali uticaj Zapadne medicine na stanovnike Fidžija. Za vrijeme jednog tuširanja, Syd je primijetio da su Somina ramena i grudi oivičena tamno-crvenim brazdama i odmah mu je palo na pamet, kao dio iz slagalice, kako je jedna lokalna žena, Fidžijanka, pitala Somu, vezano za njen grudnjak: "Zar te to ne steže?" Soma joj je odgovorila da se na to navikla.

Syd se pitao da li grudnjak može stisnuti tkivo grudi, sprečavajući limfnu drenažu i time izazvati degeneraciju?

Najviša stopa smrtnosti, uzrokovane kancerom dojke, zabilježena je u Sjevernoj Americi i sjevernoj Evropi, dok ih zemlje u razvoju, ubrzano dostižu.Svjetska zdravstvena organizacija je imenovala hemijske otrove, kao primarni uzrok nastanka kancera. Ali, otrovi, koji se gomilaju u tkivu dojki, normalno bi trebalo da se ispiraju dobrim protokom limfne tečnosti, odnoseći ih prema velikim klasterima limfnih čvorova, smještenih u pazuhu i gornjem dijelu grudi. Zaključak Singerovih je bio: "Premda su limfni kanali veoma uski, ekstremno su osjetljivi na pritisak i lako mogu biti zbijeni", tako da hronični, minimalni, pritisak na dojke, može uzrokovati zatvaranje limfnih kanala i sudova. Singerovi su primijetili da se time "do ćelija doprema manje kiseonika i hranljivih sastojaka, dok se otpadni produkti otežano odnose".

Posmatrajući druge kulture, Soma i Syd su ustanovili da je učestalost pojavljivanja kancera dojke veoma niska kod siromašnijih naroda, iako su oni "zasuti" otrovnim pesticidima, koje im isporučuju sjeverne, razvijene, nacije. Oni, medju siromašnima, nisu pronašli žene koje nose grudnjake. Umjesto toga, otkrili su da Maori na Novom Zelandu, koji su se integrisali u Zapadnu kulturu, imaju isti procenat kancera dojke kao i zapadnjaci, dok marginalizovani Australijski aboridžani uopšte ne dobijaju kancer dojke. Isti negativni trend, kao kod Maora, odnosi se i na "prozapadnjene" Japance, Fidžijance i ostale kulture koje prihvataju nošenje grudnjaka.

Veza izmedju kancera dojke i grudnjaka:

Istraživači su posmatrali pojavu, koja se dešava kod žena neposredno pred menstruaciju, kada estrogen "poplavi" tjelesni sistem, izmedju ostalog uzrokujući oticanje dojki. Ukoliko žena, u tom periodu, nastavi nositi istu, uobičajenu, veličinu grudnjaka, limfni kanali, koji život znače, još će više biti stisnuti. Ili su Singerovi, možda, otkrili "estrogensku vezu" sa kancerom dojke!?

"Nemojte spavati sa grudnjakom", moli Syd Singer. "Žene koje žele da izbjegnu oboljevanje od kancera dojke, trebalo bi da nose grudnjak što je moguće kraće, a sigurno kraće od 12 sati dnevno!"
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:18   #9
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Samopregled dojki

Dobra je navika, svaki mjesec, 5 do 10 dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa, uvijek na isti i uobičajeni način, obaviti samoopipavanje dojki. Time se, s vremenom, postiže spoznaja o normalnom tkivu dojke, te u slučaju pojavljivanja nepravilnosti tkiva ili tumora, doista se rano i na vrijeme može otkriti eventualni karcinom dojke.

Važnost samopregleda dojke je u upoznavanju građe zdrave dojke. Redovitim pregledima žena će naučiti kakva je građa dojke pod prstima tako da će lako prepoznati promjene u smislu bolesti.

1. Stanite pred ogledalo, ruke ispružite uz tijelo, a zatim ih podignite. Provjerite jesu li dojke simetrične i nema li udubljenja ili promjena na koži bradavica.

2. Ispruženim prstima desne ruke kružnim pokretima opipajte unutarnju polovicu lijeve dojke, pokretima odozgo prema dolje i od vanjske strane prema sredini.

3. Sada lijevu ruku ispružite uz bok, zatim pregledajte vanjsku polovicu dojke, pokretima odozdo prema gore i od vanjske strane prema sredini.

4. Nježno pritisnite bradavice i provjerite izlazi li iscjedak. Ako izlazi sukrvav, krvav, prozirno žut, ciglasto-crven, plavičast ili potpuno proziran iscjedak, odmah se javite liječniku. Na isti način pregledajte desnu dojku.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:19   #10
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Hranom protiv raka

Koje "oružje" izabrati kada je u pitanju borba protiv raka?

Dr. Patric Quillin, predsjednik Cancer Treatment Institutes of America i autor poznate knjige "Pobijediti rak prehranom" vjeruje da je hranom i optimalnom prehranom moguće stvoriti nevidljiv, ali učinkovit štit. Tako je zahvaljujući upravo njemu nastala i sljedeća lista 10 najučinkovitijih namirnica (Top 10 Cancer-Fighting Foods):

1. Brokula - aktivne supstancije: sulforafan, beta karoten, indol karabinol;

2. Rajčica - aktivna supstancija likopen;

3. Špinat - aktivna supstancija glutation;

4. Narandža - aktivne supstancije: bioflavonoidi i vitamin C u kompleksu;

5. Češnjak - aktivna supstancija alicin;

6. Jabuke - aktivne supstancije elaginska kiselina i vlaknasta struktura;

7. Sojino mlijeko i sir - aktivna supstancija genistein;

8. Mrkvica - aktivna supstancija - beta karoten i vlaknasta struktura;

9. Paprika začinska ljuta - aktivna supstancija kapsaicin;

10. Zeleni čaj - aktivna supstancija katehin.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:21   #11
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Poruka koja ima visoki prioritet,

koju treba poslati svim poznanicima, posebno ženama !!! Ali i muškarcima također...

Rak dojke

Radi se o jednom objašnjenju koje bi moglo rasvijetliti jedan od
uzroka raka dojke.

Ovo je napisao jedan specijalist stanične biologije:
Gabriela Casanova
Larossa, Sveuciliste u Urugvaju:

"Prisustvovala sam jednom seminaru o raku dojke.
Postavila sam pitanje
zašto je pazuh najfrekventnije mjesto za razvitak raka dojke. Nisam
dobila odgovor, ali sam poslije dobila pismo u kojem sam dobila i
odgovor. Zato želim taj odgovor poslati svima Vama.
Glavni uzrok za rak dojke je ANTI-PERSPIRANT.

Najveći broj proizvoda na tržištu su kombinacija anti-perspiranata i
dezodoransa. Dezodoransi nisu štetni.

Pogledajte, molim vas, sastav proizvoda kod kuće!

Ako sadrže ALUMINIUM CHLORHYDRAT, BACITE IH ODMAH !

Čak ako taj sastav stoji pod imenom dezodoransa.
Pokušajte pronaći druge marke koje ne sadrže te kemikalije.

Razlog je jednostavan: samo poneki dijelovi našeg organizma su u
stanju izbaciti otrovne tvari iz organizma, a to su: donji dio
koljena (pregib), dio iza usiju, dio između nogu i pazuh. Otrovne
tvari se izbacuju putem znoja. Anti-perspiranti sprječavaju
znojenje.
Otrovne tvari ne odlaze iz organizma, već se nakupljaju u limfnim žlijezdama ispod ruku. Najčešći uzrok raka dojke se nalazi u toj gornjoj zoni dojke.

Muškarci su manje na udaru ove bolesti. Čak i ako upotrebljavaju
anti- perspirante, ovi ostaju na dlačicama i ne prodiru odmah u
kozu. Žene koje koriste anti- perspirante direktno poslije
depiliranja pazuha imaju još veći rizik zato sto preko malih ranica
prodiru štetne kemikalije još brze u organizam.

Informirajte o ovome sve žene i muškarce koje poznajete.

Rak dojke dobiva alarmantno velike proporcije. Ako vi ovom porukom
samo nekoliko takvih slučajeva možete spriječiti, to onda nije
izgubljeno vrijeme.

Hvala vam,

Msc. Gabriela Casanova Larossa

Profesor asistent na odjelu Celularne Biologije Naucnog Fakulteta
Urugvaja "Pilar Lorenzo Morales"
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:23   #12
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Novi lijek...

...za oboljele od karcinoma dojke u uznapredovaloj fazi, sa metastatskim promjenama. Dostupan je samo u Americi, cijena je oko 3000 dolara.

About GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline – one of the world's leading research-based pharmaceutical and healthcare companies – is committed to improving the quality of human life by enabling people to do more, feel better, and live longer.

About Tykerb

TYKERB, a small molecule that is administered orally, inhibits the tyrosine kinase components of the EGFR (ErbB1) and HER2 (ErbB2) receptors. Stimulation of EGFR (ErbB1) and HER2 (ErbB2) is associated with cell proliferation and with multiple processes involved in tumor progression, invasion, and metastases. Overexpression of these receptors has been reported in a variety of human tumors and is associated with poor prognosis and reduced overall survival.

FDA approves Tykerb® (lapatinib) in combination with Xeloda® (capecitabine) for the treatment of advanced or metastatic breast cancer in women who have progressed on prior therapy


GlaxoSmithKline’s New Breast Cancer Drug May Give Women More Options


(PHILADELPHIA, PA, March 13, 2007) – GlaxoSmithKline plc [NYSE: GSK, LSE: GSK] announced today that the United States Food and Drug Administration (FDA) approved TYKERB® (lapatinib), in combination with Xeloda® (capecitabine), for the treatment of patients with advanced or metastatic breast cancer whose tumors overexpress HER2 and who have received prior therapy including an anthracycline, a taxane, and trastuzumab. It is the first targeted, once-daily oral treatment option for this patient population. TYKERB was granted Priority Review by the FDA in November 2006.

"Tykerb is a significant breakthrough for women with advanced HER2 (ErbB2) positive breast cancer. The data clearly show that this small molecule, oral, targeted agent, in combination with capecitabine, is effective for women whose disease has progressed on previous therapies, including anthracyclines, taxanes and trastuzumab," said Paolo Paoletti, MD, Senior Vice President of the Oncology Medicine Development Center at GSK. "The approval of TYKERB demonstrates our R&D organization’s strong commitment to the discovery and development of novel cancer treatments. We are dedicated to the further study and development of Tykerb in a variety of settings including adjuvant breast cancer as well as in other solid tumor types.”
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:24   #13
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Single Women & breast cancer

Don't allow breast cancer to define who you are. You don't have to wear a sign that says "I've had breast cancer," and you don't have to bring it up until you are ready and feel you have some stake in a relationship. Here are some suggestions on how to ease into the dating world again after your diagnosis and treatment:

Find a friend. The first rule in dating after breast cancer is to make sure your partner cares about you as a friend before you reveal too much.


Practice. If you find it difficult telling a potential partner about your cancer, practice talking about it in front of a mirror or to a trusted friend well ahead of time.


Be honest. When you're ready, it's important to let a potential partner know what to expect. So in addition to revealing your diagnosis, you should say very clearly and simply what was done, how you're doing now, and how you feel. You have not been diagnosed with a rare disorder. Most people know somebody close to them who has been affected by breast cancer.


Put yourself in a potential partner's place. How would you feel if a man revealed that he had prostate cancer? Would you still want him as a potential dating partner? Would you be willing to cope with a problem in your sex life together?


Dump a person who can't cope with the knowledge of your breast cancer. You deserve better.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 21-10-07, 10:27   #14
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Post

Kako pomoći emocionalno i društveno onima koji boluju od teške bolesti?!

Kako pomoći njihovim obiteljima?
Treba proširiti onu narodnu: postupaj s drugim onako kako bi želio da se s tobom postupa. Posjet teškom bolesniku i njegovoj obitelji, oplemenit će i tebe i njih.

Nemoj me izbjegavati! Budi onaj koji voli... prijatelj kakav si uvijek bio.
Dodirni me. Jednostavni stisak ruke može mi kazati da ti je do mene stalo i ja se neću osjećati tako osamljen
Nazovi me i reci da ćeš donijeti večeru i kada ćeš doći. Donesi hranu u posudama za jednokratnu upotrebu tako da se ne moram brinuti za vraćanje.
Pobrini se za moju djecu. Ponudi se da ćeš čuvati dijete makar to bilo kod svoje kuće, a ja sam ovdje. Treba mi slobodnog vremena za bračnog druga, a moja djeca trebaju malo odmora od moje bolesti.
Plači sa mnom kad ja plačem i smij se kada se ja smijem. Nemoj se bojati podijeliti svoje emocije sa mnom.
Izvedi me na vožnju ili put zbog razonode, ali pazi na to koliko ja mogu podnijeti.
Nazovi me zbog popisa onoga što treba nabaviti i organiziraj posebnu dostavu u kuću.
Nazovi me prije tvoje posjete, ali se nemoj bojati posjetiti me. Nemoj automatski pretpostaviti da bolest traži mirovanje na račun komunikacije. Ja te trebam, osamljen sam.
Pomozi mi proslaviti blagdane i posebne prigode ukrašavajući moju sobu u bolnici ili kod kuće donoseći male darove i cvijeće.
Pomozi mojoj obitelji. Ja sam bolestan, ali i oni trpe. Ponudi da ćeš biti sa mnom kako bi mojima omogućio odmor. Pozovi ih van, rezerviraj im mjesta. Ohrabri prijatelje moga bračnog druga da provedu vrijeme s njim ili s njom. Bolje se osjećam ako znam da moja obitelj uživa u životu koliko je to god moguće.
Budi kreativan! Pitaj me koga bi želio vidjeti pa ga dovedi u posjetu.
Donesi mi časopis ili knjigu ili poster za moj zid, kazete, kutiju keksa da ih podijelim sa mojim prijateljima.
Govori o "onome". Nemoj se bojati upotrijebiti riječ rak ili ime bilo koje bolesti. Pronađi da li želim o tome govoriti pitajući "želite li o tome razgovarati"?
Govori mi o "stvarnom životu", životu u kojem živiš, tako da ostanem uključen u ono što se u svijetu događa. I govori mi o budućnosti, o sutra, o sljedećem tjednu, idućoj godini.
Nemoj misliti da mi stalno moramo govoriti. Mi možemo tiho zajedno sjediti ili čak gledati televiziju.
Ako doneseš knjigu ili pletivo i sjediš sa mnom, neću smatrati obaveznim da te zabavljam i osjećat će da mogu i na kratko zaspati ako to budem htio.
Da li možeš mene ili moju djecu nekuda odvesti? Možda ću trebati prijevoz na liječenje, k liječniku, u trgovinu. Ti možeš pomoći mojoj djeci da prisustvuju dječjim društvima opskrbljujući ih s umotanim darovima, odvodeći ih u društvo i kući.
Uključi me u donošenje odluka. Ja sam ionako lišen tolikih stvari, ne trebam biti izostavljen pri donošenju odluka u mojoj obitelji i o meni samom.
Donesi mi pozitivne stavove! Ja ih trebam! Osim toga to osvaja!
Ako moramo propustiti zajedno s mojom obitelji događanja i specijalne prilike, napravi fotografije tako da i ja mogu sudjelovati u događanju.
Možeš mi pomoći sa čišćenjem? Za vrijeme moje bolesti, moja obitelj i ja susrećemo se s prljavom odjećom, prljavim suđem, prljavom kućom. Napravi ciljanu ponudu. Na primjer reci. "Ja ću doći u ponedjeljak da sredim tvoje rublje", i onda to napravi! Ja vjerojatno neću previše zvati ako kažeš "nazovi me koji put".
Zalij moje cvijeće!
Pošalji dopisnicu kako bi mi kazao "mislim na tebe".
Pomognii kod praznika i specijalnih slučajeva pitajući da li možeš nabaviti omote, darove ili karte.
Ispeci domaće kolače i slastice koje se mogu smrznuti i uključiti u obiteljske kutije za ručak.
Ponudi da ćeš preuzeti beznačajne poslove, odnijeti odjeću u čistionicu, podići rublje itd. i druge stvari koje drugačije neće biti napravljene.
Reci mi što bi htio učiniti za mene, i ako se ja s tim složim molim te to i učini.
Moli za mene i podijeli svoju vjeru sa mnom.
Pomozi mi da se dobro osjećam u vezi s mojim izgledom. Ako dobro izgledam, reci mi tako, jer mi je potrebno da se moj osjećaj u vezi s mojom privlačnošću pojača. Ali ako baš dobro ne izgledam nemoj mi to reći.
Dopusti meni i mojoj obitelji da budemo žalosni, da se pripremimo na najgore ako je potrebno. Više puta dobar plač može učiniti više nego zvučno ohrabrivanje.
Upamti da bez obzira na to kako se osjećam ili kako izgledam, ja sam iznutra još uvijek JA.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 17-05-08, 10:53   #15
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

WASHINGTON (Reuters) - Breast cancer patients with lower levels of vitamin D were far more likely to die and far more likely to have their cancer spread than women with normal levels, Canadian researchers reported on Thursday.

Women deficient in the "sunshine vitamin" when they were diagnosed with breast cancer were 94 percent more likely to have their cancer spread and were 73 percent more likely to die than women with adequate vitamin D levels, the researchers said.

More than three-quarters of women with breast cancer had a vitamin D deficiency, the researchers reported to an upcoming meeting of the American Society of Clinical Oncology.

Goodwin's team studied 512 women with a mean age of 50 with newly diagnosed breast cancer treated at three University of Toronto hospitals between 1989 and 1995. They were followed until 2006, a median of just under 12 years.

Only 24 percent of the patients had adequate levels of vitamin D when they were diagnosed with cancer.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 17-05-08, 10:55   #16
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

CHICAGO (Reuters) - Using ultrasound in addition to mammography helped doctors spot significantly more breast cancers in high-risk women compared with mammograms alone, but it also resulted in four times as many false alarms, U.S. researchers said on Tuesday.

"Mammograms saw only half of the breast cancers that were present. If we added ultrasound to mammography, we saw 78 percent of the cancers," said Dr. Wendie Berg of American Radiology Services at Johns Hopkins Green Spring in Lutherville, Maryland, who led the study.

Berg said most of the cancers they found with ultrasound were small invasive cancers that had not yet spread to the lymph nodes. "These are types of cancers that we most need to be finding," said Berg, whose study appears in the Journal of the American Medical Association.

"Ultrasound does very well at finding invasive cancer," she said in a telephone interview.

The study was designed to see whether ultrasound might improve the chances of finding breast cancer in high-risk women with dense breast tissue, which makes cancer harder to see on a standard mammogram, a type of X-ray.

Smaller studies at individual centers had reported success with this approach, but Berg wanted to see if those findings could be repeated in a large study.

Ultrasounds can be tricky.

"It's a real-time examination that depends on the person doing the scanning to perceive an abnormality while they are doing it. No amount of looking at the picture later will compensate for that," Berg said.

For her study, Berg and colleagues standardized the scanning technique and interpretation criteria for the ultrasound exam. They studied 2,809 women from April 2004 to February 2006 at 21 sites, who underwent mammogram alone or mammogram plus an ultrasound.

Women in the study were 25 or older and had dense breasts, meaning at least half of the breast was made up of tissue other than fat.

Within the first year of screening, 40 women were diagnosed with breast cancer. Mammography alone found 12 cancers; mammography plus an ultrasound found 20 cancers, and the screening tests missed seven cancers caught on later screening and one cancer detected when a lump was felt.

Adding ultrasound increased the rate of false positives fourfold. About one in 40 women who got a mammogram alone had an unnecessary biopsy, Berg said. In the group that got both a mammogram and an ultrasound, that rose to 1 in 10 women.

"That causes a lot of unnecessary stress and of course adds costs to the medical system," Berg said.

She and colleagues plan to do a cost-benefit analysis to determine whether it makes sense to add ultrasound as a routine test for high-risk women. The results are from the first year of a three-year study. In the third year, some of the women also got an advanced test known as a breast MRI.

Some studies have shown a breast MRI can detect breast cancers very early in high-risk women, but they cost $1,000 to $1,500 per test and are currently only recommended for women at extremely high risk of breast cancer. Breast MRIs also have a high rate of false positives.

"Whether in the long run ultrasound or breast MRI will be more appropriate for this purpose remains to be seen," Dr. Christiane Kuhl of the University of Bonn, Germany, wrote in a commentary.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 17-05-08, 10:57   #17
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

NEW YORK (Reuters Health) - Premenopausal women who spend much of their leisure time in physical activities, especially during adolescence and early adulthood, are less likely to develop breast cancer than their more sedentary counterparts, according to a report in the Journal of the National Cancer Institute.

Prior research has linked physical activity with a reduced risk of breast cancer in postmenopausal women, but whether this also applies to younger premenopausal women was unclear, lead author Dr. Sonia S. Maruti, from the Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, and colleagues explain.

To address this question, the researchers determined whether physical activity at a particular age or intensity were needed to a see a reduction in risk. The analysis involved 64,777 premenopausal women enrolled in the Nurses' Health Study II who were surveyed regarding leisure-time physical activity from age 12 to their current age.

Overall, 550 subjects developed breast cancer after 6 years of follow-up, the report indicates.

Physical activity was inversely associated with breast cancer risk, the authors found. The strongest association was with total leisure-time physical activity rather than with activity during a certain age period or of a particular intensity. Still, activity between 12 and 22 years of age contributed most to the reduction in risk.

The investigators found that the amount of activity needed to a achieve a 23-percent reduction in risk was roughly equivalent to 3.25 hours of running or 13 hours of walking per week, the report shows.

In women with the highest level of physical activity, the rate of breast cancer was 136 cases per 100,000 persons per year, while in the young women with the activity lowest level, the rate of breast cancer was 194 cases per 100,000 persons per year.

"These results suggest that consistent physical activity during a woman's lifetime is associated with decreased breast cancer risk," the authors conclude. "This association, if found to be causal, has public health implications for prevention."

SOURCE: Journal of the National Cancer Institute, May 21, 2008.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 17-05-08, 14:23   #18
Angelina75
otisla
 
Registrovan: Dec 2007
Postovi: 12,001
Angelina75 has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by hipatija View Post
Poruka koja ima visoki prioritet,

koju treba poslati svim poznanicima, posebno ženama !!! Ali i muškarcima također...

Rak dojke

Radi se o jednom objašnjenju koje bi moglo rasvijetliti jedan od
uzroka raka dojke.

Ovo je napisao jedan specijalist stanične biologije:
Gabriela Casanova
Larossa, Sveuciliste u Urugvaju:

"Prisustvovala sam jednom seminaru o raku dojke.
Postavila sam pitanje
zašto je pazuh najfrekventnije mjesto za razvitak raka dojke. Nisam
dobila odgovor, ali sam poslije dobila pismo u kojem sam dobila i
odgovor. Zato želim taj odgovor poslati svima Vama.
Glavni uzrok za rak dojke je ANTI-PERSPIRANT.

Najveći broj proizvoda na tržištu su kombinacija anti-perspiranata i
dezodoransa. Dezodoransi nisu štetni.

Pogledajte, molim vas, sastav proizvoda kod kuće!

Ako sadrže ALUMINIUM CHLORHYDRAT, BACITE IH ODMAH !
Čak ako taj sastav stoji pod imenom dezodoransa.
Pokušajte pronaći druge marke koje ne sadrže te kemikalije.

Razlog je jednostavan: samo poneki dijelovi našeg organizma su u
stanju izbaciti otrovne tvari iz organizma, a to su: donji dio
koljena (pregib), dio iza usiju, dio između nogu i pazuh. Otrovne
tvari se izbacuju putem znoja. Anti-perspiranti sprječavaju
znojenje.
Otrovne tvari ne odlaze iz organizma, već se nakupljaju u limfnim žlijezdama ispod ruku. Najčešći uzrok raka dojke se nalazi u toj gornjoj zoni dojke.

Muškarci su manje na udaru ove bolesti. Čak i ako upotrebljavaju
anti- perspirante, ovi ostaju na dlačicama i ne prodiru odmah u
kozu. Žene koje koriste anti- perspirante direktno poslije
depiliranja pazuha imaju još veći rizik zato sto preko malih ranica
prodiru štetne kemikalije još brze u organizam.

Informirajte o ovome sve žene i muškarce koje poznajete.

poptuno se slazem sa ovim.....moja mama je operisana ispod pazuha......i upravo je doktor koji je operisao pitao da li je koristila antiperspirante i kada mu je ona rekla da jeste trazio je da mu donesemo da vidi sastojke....ispostavilo se da upravo svi antiperspiranti bilo u obliku stika,rol on-a ili dezodoransa imaju TAJ SASTOJAK ali i jos jedan...a to je ALUMINIUM ZIRCONIUM i taj sastojak je isto stetan.....

od tada koristim samo neutro roberts jer jedino taj dezodorans u stiku NE SADRZI te stetne supstance..jeste da ne moze da zaustavi znojenje ali znojenje je i zdravo jer su to ipak toksini koje moramo da izbacimo iz organizma....ali zato uvek mirisete....svi ostali imaju,cak i cuvena nivea koja proklamuje tradiciju dugu skoro 100 godina....preporucila bih vam da UVEK procitate sastojke prilikom kupovine tih proizvoda

eto ...dala sam mali doprinos ovoj temi jer govorim o iskustvu moje majke
__________________

Foul appearance hide fair reality!
Angelina75 is offline   Reply With Quote
Old 18-05-08, 14:47   #19
hipatija
MiM team Početnik
 
hipatija's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: BiH
Postovi: 331
hipatija nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

Pozdrav Angliana75...drago mi je da si se javila i prokomentarisala ovu temu.

Nadala sam se da ce biti vise pitanja i komentara kada sam postavila ovu temu, ali ne. Znam da je strah kod vecine ljudi ono sto ih mozda odvlaci od ovakvih naslova.
Zene moraju vise paznje poklanjati sebi, odlaziti na kontrolne preglede, a ako nesto i posumnjaju tada obavezno. Prevencija je najbolja zastita.
Sa strahom se treba izboriti. Ne dozvoliti da nas paralise.
Dobra je navika, svaki mjesec, 5 do 10 dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa uvijek na isti i uobičajeni način, obaviti samo opipavanje dojki. Time se s vremenom, postiže spoznaja o normalnom tkivu dojke, te je u slučaju pojavljivanja nepravilnosti tkiva moguce blagovremeno reagovati.
__________________
"Zadrži pravo da misliš, jer i pogrešno misliti je bolje nego ne misliti uopšte."
hipatija is offline   Reply With Quote
Old 18-05-08, 14:51   #20
Angelina75
otisla
 
Registrovan: Dec 2007
Postovi: 12,001
Angelina75 has disabled reputation
Default

naravno.........nadam se da ce jos neko izneti misljenje....i apelujem da obrate paznju na proizvode koje upotrebljavaju.....

pozz i tebi draga
__________________

Foul appearance hide fair reality!
Angelina75 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
dojke, karcinom

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 05:56 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM