|
![]() |
#1 |
MiM team Početnik
Registrovan: Aug 2007
![]() |
![]() ja trenutno bolujem od gastritisa i vec se vise od mjesec dana ljecim controlokom. prvo sam bila 14 dana na controloku od 40 mg ujutro i navecer zatim na onaj od 20 mg, uz to pijem i tablete reglan prije rucka i vecere (to je kao za mucninu i da hrana lakse prode kroz upaljeni zeludac) i simplex (tablete za zvakanje poslje jela), puna sam tableta
![]() ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MiM team Expert
Registrovan: Apr 2007
![]() |
![]() Ja ne bolujem ali mislim da ako je vec doslo do toga uz terapiju treba paziti na ishranu.Ne treba uzimati nista sto iritira zeludac dok se sluzokoza ne obnovi. Imala sam neke drugarice koje su patile od toga duze vremena ali uz kontrolu ishrane izborile su se sa tim.
Evo nekoliko stvari na koje bih potpuno zaboravila i pri zdravom zeludcu a kamoli kod gastritisa: -zvaka na prazan zeludac -kafa na prazan zeludac -coca-cola -cigar na prazan zeludac |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MiM team Početnik
![]() |
![]() ja ne smijem nista niti kafu, ni cigare jedino zvaku smijem jer kao ona pomaze u brzoj probavi hrane (ali ne na prazan zeludac)...
tako da sam se cigara i kafe ostavila, bar dok mi ne prode. a jedem samo kuhanu hranu, juhice, kuhanu teletinu, piletinu putretinu, i ribicu...smijem jedino to isto meso i sa gradela jest, od voca samo kompote...zeznuto je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MiM team Expert
Registrovan: Apr 2007
![]() |
![]() jeste zeznuto znam ali jedino tako ces se rijesiti tog problema...i ubuduce trebas voditi racuna o ishrani da se ne desi isto
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super Moderator
Registrovan: Sep 2006
![]() |
![]() @saky
Strog post moze da pomogne. Gastritis je poremecaj koji nastaje zbog poremecaja varenja hrane. Prevlike kolicine tesko svarljive hrane prouzrokuju da se ona duze zadrzava u zeludac i da se luci duze vremena kiselina koja treba da obavi te pocetne korake u varenju. U slucaju kad se duze vremena jede samo lagana hrana, kao sto su te supice i corbice, voce (banane bi mozda trebalo izbjegavati ,meso u bilo kom obliku takodje smatram jako problematicnim)... dolazi do potpunog oporavka zeludacne sluzokoze i oboljenje nestaje. Od meni poznatih raznih ljekarija jedino stvarno djelotvorno sredstvo su slovenachke - herbion (biljne) kapi za zeludac.
![]() |
#6 |
MiM team Početnik
![]() |
![]() jeli to duze vrijeme nekih mjesec dva ili vise?..ja sam vec skoro mjesec ipol na laganoj hrani pa mi je opet bez obzira na to bilo malo lose...mucnina i tako to...jos sam negdi citala da se zvaka preporuca je valjda zeludac tako lase i brze probavlja hranu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Super Moderator
![]() |
![]() Vodi racuna da ne provodis previse vremena u sjedecem polozaju i u svim polozajima u kojima je pritisak na stomak. Dva mjeseca bi trebalo da je dovoljno da dodje do oporavka. Zvake izbjegavaj jer stimulisu lucenje pljuvacke sto je pogotovo stetno na prazan zeludac. Nema potrebe da na taj nacin "stimulises" varenje hrane. Meni se cini da je idealna hrana voce i svjeze povrce.
![]() |
#8 |
MiM team Početnik
![]() |
![]() ja radim na poslu gdje moram dosta sjedit, tako da to izbjegavat ne mogu.sta se tice voca i povrca to smijem samo kuhano nesmijem sirovo.znaci kompoti i tako to...a zvaku zvacem poslje obroka, tako da nije na prazan zeludac...a to da kad sjedim osjecam mali pritisak u zelucu to je tocno.
hvala na savjetima dosta mi pomazes ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Super Moderator
![]() |
![]() molim i drugi put
![]() Ima jedna vjezba joge dosta djelotvorna samo je to tesko izvesti (potrebno je jako puno vremena da se savlada)... Mislim da nema potrebe da kuvas voce i povrce, dobro zvakana hrana je jako bitna za ocuvanje zdravlja digestivnog sistema, a takodje je neophodna za efikasno skupljanje energije iz nje. Zato kad jedes ne misli na druge stvari, pokusaj da se skoncentrises samo na jelo i na proces jedenja ![]()
![]() |
#10 |
MiM team Forumaš i po'
Registrovan: Jul 2007
![]() |
![]() Ja sam dobila gastritis , a počelo je da me boli prije dva mjeseca kad sam i otišla doktoru. Ko zna od čega sam ga dobila, nervoza pomiješana sa malo jela, (cijelu prošlu zimu teško sam jela) , i nekoliko puta kafa i cigare na prazan želudac...
Kod bolova pomagali su mi grisini, a pila sam ranisan. Izbacila sam kafu i umjesto nje pijem neskvik. Počela sam da jedem više, u manjim količinama ( više puta dnavno) . Ujutro pojedem bananu i obavezno doručkujem. Više me ne boli, ali pazim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ツ ♫ ツ♫ ツ
Registrovan: Nov 2008
![]() |
![]() Moja majka se u poslednje vrijeme stalno žalila na bolove u slabinskom dijelu kičme. I svako malo je uzimala analgetike tipa Brufen, Diklofen i druge tantare (NSAL) bez konsultacije sa ljekarom
![]() Zato, budite oprezni.
![]() |
Tags |
gastritis |
Opcije Teme | |
Način Prikaza | |
|
|