MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Nauka > Psihologija

Notices

Psihologija Za one koji vole da analizirajuReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 28-07-07, 19:42   #1
WALTER
MiM team Forumaš i po'
 
WALTER's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Postovi: 1,755
WALTER na dobrome putu
Default O Nacionalizmu

Danilo Kis


Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinacna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije nista drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru drustvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato sto mu taj drustveni projekt ne ide na ruku, ne stimulise ga kao individuu, ili ga sprecava kao individuu, sto ce reci ne daje mu da dodje do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet trazi izvan identiteta i izvan tzv. drustvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne vaznosti: opstanak i prestiz nacije, ili nacija, ocuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etickih, knjizevnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje covek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga vec sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, posto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rodjaka Zila (Jules).

To je onaj Sartrov Zil, koji je porodicna nula, cija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova "tajna", da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo drustveno bice i to ga cini znacajnim, postojecim: nemojte pred njim pominjati engleski caj, jer ce vam svi za stolom poceti namigivati, davace vam znake rukama i nogama, jer Zil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Zil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom recju, Zil je licnost, on postaje licnost zahvaljujuci engleskom caju.

Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, moze se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao drustveno bice, i kao pojedinac, podjednako nistavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom cinovnicki), literaturu (ako je pisac), drustvene funkcije, jer su one isuvise sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reci da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji ceka svoj cas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, "potpun i slobodan izbor, globalan stav koji covek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema coveku uopste, prema istoriji i drustvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta".

Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, sto ce reci nacionalne, sto ce reci vrednosti nacije kojoj pripada, eticke i politicke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi iskljucivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angazovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo "pakao to su drugi", u okviru nacionalnog kljuca, naravno, nego i: sve sto nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.

Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimoloskom znacenju, jos poslednja ideologija i demagogija koja se obraca narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da pise "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas toboze potcinjava visim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kic (a, da se podsetimo, kic bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.

Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne ticu ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, sto ce reci da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasledje neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje sluzi samo tome da uspostavlja analogije, na stetu onih drugih, naravno. Kic i folklor, folklorni kic, ako vam se tako vise svidja, nisu nista drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalisticke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropoloske prirode, nego nacionalisticke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takodje je, ako je izvan umetnickog konteksta, sto ce reci da nije u sluzbi umetnicke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam zivi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono sto su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Nase vrednosti, nacionalne, nacionalisticke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to jos i vise, mi koljemo, kad se mora, ali oni jos i vise; mi smo pijanci, oni alkoholicari; nasa istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, nas je jezik cist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam zivi od relativizma. Ne postoje opste vrednosti, esteticke, eticke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjastvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tice. Skociti malo vise od njega, ostali me se ne ticu. To je ono sto smo nazvali strah. Ostali cak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tice. Ciljevi nacionalizma uvek su dostizni ciljevi, dostizni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skace se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slicni a tako razlicni, zbog kojih je igra i zapoceta.

Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patoloskim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bica. Posto je strasljivac i nikogovic, nacionalista ne istice sebi vise ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznadja, ideologija mogucne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konacan. Nacionalista se ne boji nikoga, "nikoga do Boga", a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rodjak Zil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rodjeni, isto toliko nemocan kao i on sam, "ponos porodice", porodicni entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rodjak.

Rekli smo, dakle, biti nacionalista znaci biti individuum bez obaveze. "To je kukavica koja ne zeli da prizna svoj kukavicluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemocan da je sasvim prigusi a koji se, ipak, ne usudjuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usudjuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune" - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavicluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u nase doba? Pritisnut ideologijama, na marginama drustvenog kretanja, zbijen i izgubljen medju konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskracena, individuum se nasao u procepu, u praznini, ne ucestvuje u drustvenom zivotu a drustveno bice, individualista a individualnost mu uskracena u ime ideologije, i sta mu preostaje drugo nego da svoje drustveno bice trazi drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...
WALTER is offline  
Reply With Quote
Old 28-07-07, 20:48   #2
belex
Banned
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: Beograd
Age: 37
Postovi: 724
belex na dobrome putu
Default

... Tudjman misli granica mu Drina sad mu Drina tece oko Knina
Sa bi Kis sad reko?
Cenis da bi se prevrnuo u grobu!?
E jesam prost ko kramp

Last edited by belex; 28-07-07 at 20:51..
belex is offline   Reply With Quote
Old 28-07-07, 22:45   #3
THE COON
Nobleman in exile
 
THE COON's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: N.Y.C
Age: 37
Postovi: 3,518
THE COON uskoro postaje slavanTHE COON uskoro postaje slavan
Default

HAHAHAHA! Dobra pjesmica... Podsjeti me na vrijeme ''200 na sat'' bugarskog Marlboro-a, albanske nafte, zlatnih kajli i ćelavih seljačina koje smrde na roštilj i Ibarsku magistralu, obavezno sa guzatim plavušama čiji nemoćni očevi su sa potencijom uzrokovanom inflacijom i sveopštom krađom izgubili i čast, pa sve to gledaju ko da ništa ne preostaje...
Eeeee... 'ebena vremena. Drina je ipak gdje je uvijek bila, samo marve koja se pimala na sve to više u velikoj mjeri nema... U normalnim zemljama.
__________________
Ako kaniš pobjediti ne smiješ
izgubiti.
THE COON is offline   Reply With Quote
Old 28-07-07, 23:33   #4
Davy I
MiM team Expert
 
Davy I's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: Beograd
Postovi: 3,790
Davy I has disabled reputation
Default

Citav kompjuter pretrazih u nadi da cu nedje iskopati tekst "Covjecanstvo prije svega" koji je napisao A. Crowley... Tekst je odlican...
Cim ga nadjem, postujem ga ovdje...

A Kis je Kis...
__________________
Treba da zamenim lik, stari da zaboravim!
Naravno, nije on loš; malo nek se popravi...
Gledam da sačuvam mir, u kišu da se pretvorim;
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Old 12-08-07, 20:12   #5
Davy I
MiM team Expert
 
Davy I's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: Beograd
Postovi: 3,790
Davy I has disabled reputation
Default

Covecanstvo pre svega

Mozda ce jednog dana neki vandali – Makulijev novozelandjanin ili neko drugi – skinuti sa mog sarkofaga zlatnu plocu sa dijamantskim natpisima. Mozda ce nekoliko vekova kasnije cuveni arheolozi neke jos neznane nacije, iskopavajuci rusevine Vestminsterske Opatije, pronaci neke kosti i poslati ih anatomima na ispitivanje.

Izvestaj ovih anatoma mogao bi biti slican ovim recima: "Ovo su kosti sisara, primata, Homo sapiensa. Lobanja je neisturenih vilica; osoba je verovatno bila pripadnik bele rase."

Takav sud sa zadovoljstvom odobravam. Bilo bi ogranicenje biti opisan kao "ovaj Nemac" ili "ovaj Japanac". Covek je covek i u njemu gori misticni plamen bozanske sustine. Bogohulno je praviti dalju diskriminaciju, suprotstavljati Rusa Turcinu po bilo cemu ozbilljnijem od nacionalnih verovanja, obicaja ili kostima.

Svi napredni mislioci, svi ljudi koji shvataju bozanski plan, zele i teze ka solidarnosti covecanstva. A patriota u uskom i pobesnelom smislu te reci, izdajnik je pravih interesa coveka. Moze biti neophodno, sada i tada, da se brani sopstveni deo covecanstva od agresije; ali, cak i to bi uvek trebalo raditi sa mentalnom ogradom: "Neka ovaj rat donese cvrsci mir; neka ova rasprava dovede do boljeg razumevanja; neka ova podela vodi do viseg jedinstva."

"Covekovi najveci neprijatelji su oni iz sopstvenog doma", i najgori neprijatelji svake nacije su njene sitne patriote. "Patriotizam je poslednje utociste nitkova."

Namerno izazivanje neprijateljstva izmedju nacija je najprljaviji zlocin. Upravo je stampa zaracenih naroda, paleci strasti neznalica, povukla Evropu za usi. Da su svi ljudi bili obrazovani i naputovani, ne bi ni slusali tu nezajazljivu dreku. Sada je steta ucinjena i na nama je da je popravimo sto bolje mozemo. Ovo moze da bude nas moto: "Covecanstvo pre svega."

Sve osobe koje generalizuju o narodima: "Nemci su ubice", "Francuszi su preljubnici", "Englezi su snobovi", i tako dalje, moraju biti ucutkani. Sve osobe koje se drze sitnih interesa i osveta moraju se ucutkati. Moramo odbiti da slusamo bilo koga ko ne shvata da je u pitanju sama civilizacija, da cak i sada Evropa moze da bude toliko oslabljena da postane zrtva atavizma, da rat mogu da slede bankrotstvo, revolucija i glad, i da cak i za naseg zivota Kula Vekova moze da se pretvori u neprepoznatljive ruine.

Moramo odbiti da slusamo bilo koga ko nije odlucno odbacio sve ogranicene interese, sve nacionalne strasti, ko ne moze da gleda na ranjeno covecanstvo sa sirokim, jasnim pogledom, bez strasti a ipak saosecajnim pogledom hirurga, ili ko nije resen u svojoj odlucnosti da spasi zivot po cenu sakacenja bilo kog uda.

Moramo najvise da slusamo Nemca koji shvata da je Engleska velika, progresivna i prosvecena nacija cije dobrostanje je neophodno za zdravlje Evrope; i Francuza koji u Nemackoj vidi svog najboljeg prijatelja, model nauke, organizacije i smotrenosti, sto samo moze da ponovo izgradi pali hram. Moramo da slusamo Engleza koji je voljan da prihvati slobodu mora; i Rusa koji priznaje da je vreme da se zavrsi tiranija oruzja i zlo intriga.

Lajava stampa svake zemlje, uvek zeljna da prikupi novac od strasti nerazmisljajuceg i neznalackog mnostva, zvace svakog takvog coveka izdajnikom.
Neka bude tako. Neka nizi interes bude izdat visoj, posebnoj koristi svake date zemlje Zajednici celog sveta.Ne razmatrajmo vise ljude, vec coveka. Setimo se ko je sisao sa neba i otelovio se medju Jevrejima, ne da bi vodio sopstveni narod u pobedu, ne da bi prihvatio tu delimicnu vladavinu zemljom, vec da bi doneo svetlost i istinu citavom covecanstvu.

Da je Spasioc covecanstva blagoizvoleo da prihvati patriotsku misiju isterivanja Rimljana, ujedinio bi svoj narod, ali covek ne bi bio iskupljen. Stoga, njegov narod ga je nazvao izdajnikom i izdao ga sopstvenim ugnjetacima.

Neka oni koji su voljni, kao sto je bio On, da prihvate Krst, istupe napred. Neka ponesu Barjak Sunca kao svoju zastavu, tako da Sunce sija podjednako svim nacijama. I neka uvek sine u prvim redovima bitke ova iskupljujuca misao: "Covecanstvo pre svega."


Aleister Crowley ("satanista" )
__________________
Treba da zamenim lik, stari da zaboravim!
Naravno, nije on loš; malo nek se popravi...
Gledam da sačuvam mir, u kišu da se pretvorim;
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Old 13-08-07, 13:42   #6
banac
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jun 2007
Postovi: 154
banac na dobrome putu
Default

"Čovječanstvo prije svega" ili "Čovjek-kako to gordo zvuči".
Sve se svodi na parolu "život bez Boga" jer Čovijeku Bog ne treba.
Takvom Čovijeku je potrebno "bratstvo, jednakost, ljubav,racio".
Nema potrebe da se Čovijek pespotrebno opterećuje istorijom, nacionalizmom, korijenima, tradicijom...
Sve razlike između ljudi treba ukinuti.
Jer, šta ostaje poslije Čovijeka.
Kostur Čovijeka.
I ništa više.
U Satanskoj laži čovijek nije besmrtno biće.
To je filosofija Novog svjetskog poretka ili Novog doba koje nadolazi.
Istina. Doći će. Jer Bog će dati Čovijeku ono što mu srce žudi.
I komunizam je imao identičnu priču.
Naravno, priča New agea ima i mix religioznosti.
Golica maštu Čovijeka.
banac is offline   Reply With Quote
Old 13-08-07, 13:59   #7
Davy I
MiM team Expert
 
Davy I's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: Beograd
Postovi: 3,790
Davy I has disabled reputation
Default

Komunizam je najvece zlo koje se desilo covjecanstvu... Dao je covjeku potpunu slobodu na zemlji, ali mu nije dozvolio duhovnu slobodu...

A najveca hriscanska laz je da covjek nije savrseno bice i da nikad ne moze dostici Tvorca... Kao i ona da smo mi gresni jer smo rodjeni u grijehu, sto potencira da je seks grijeh...
Hriscanstvo (kao i Islam, a posebno Judaizam) moraju da drze vjernike u strahu... To je problem...

Spamujemo...
__________________
Treba da zamenim lik, stari da zaboravim!
Naravno, nije on loš; malo nek se popravi...
Gledam da sačuvam mir, u kišu da se pretvorim;
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Old 13-08-07, 14:51   #8
banac
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jun 2007
Postovi: 154
banac na dobrome putu
Default

U ovoj gornjoj pisaniji namjerno je naglašena razlika između Čovijeka i čovijeka.
U prvom slučaju riječ o nesavršenom biću koje želi da bude savršeno bez Boga.
U drugom je riječ o nesavršenom biću koje želi da bude savršeno samo uz Božiju pomoć.
I svaki običan dan ti kaže da je čovijek (Čovijek) nesavršeno biće.
Koliko je tebi milih koje si svjesno ili nesvjesno povrijedio?
I psihologija Frojda(ateiste) će ti potvrditi da je čovijek rastrzano, razbijeno biće ili bolje reći razbijena ličnost koja želi da bude cjelovita.
Da je riječ o praroditeljskom grijehu može se vidjeti i u ponašanju i sazrijevanju dijece kao "malih" ličnosti.
Jedna od izvitoperenosti Čovijeka jeste i odnos prema svojoj i tuđoj seksualnosti.
Veoma je interesantno da je to domen u kom se ogleda dobar dio drugih unutrašnjih bolesti.
Najčeće se lični nemir-razbijenost okreće ka najjosjetljivijem u fizičkom i duševnom čovijeka(Čovijeka) a to je seksualnost.
Otuda bolesni duševni i fizički pokret ide ka promiskuitetu.
Postoje mnoge vrste straha.
Samo strah Božiji čovijeka može učiniti hrabrim.
Pa zar misliš da milioni hrišćana koji su život dali za ime Božije uzalud protraćiše život?
A niko hrabrije nije išao na gubilište.
Naravno, ljudske snage su bez Božije blagodati nemoćne.
banac is offline   Reply With Quote
Old 15-08-07, 01:09   #9
THE COON
Nobleman in exile
 
THE COON's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: N.Y.C
Age: 37
Postovi: 3,518
THE COON uskoro postaje slavanTHE COON uskoro postaje slavan
Default

@frki:
Bravo za tekst. Nisam do sad imao prilike da ga pročitam, ali mi se dopada. Međutim, imam dvije primjedbe.
Prva je to da su od vremena gos'n Kroulija lingvistički razrođene mnoge riječi, (jezik je ipak živa stvar!) pa se retorički ne mogu složiti sa njegovom primjedbom (suštinski svakako mogu, znajući ono što je on htio reći) da je ''Patriotizam posljednje utočište nitkova''. Ako želimo biti precizni i slijediti čvrstu vezu forme i suštine riječi (što će tebi kao mladom pravniku biti od presudne koristi) moramo istaći da se pomenuta stvar danas naziva NACIONAL-ŠOVINIZAM, kao i ETNOCENTRIZAM. Jer po svojoj suštini, pravi patriotizam ne spada u tu kategoriju. Ako je baš na to mislio, onda se duboko ne slažem.
Druga je više ironične prirode, a svodi se na to da bi danas autor bio prozivan od cijele galerije likova da je pion ZOG-a, niggalover, napadač na bijelu rasu. U ovome bi svakako prednjačili Dr.David Duke, Don Bleck, a svakako bi se sa komentarima pronašao i Ričard Dokins (Richard Dawkins), pohvalnim, dakako.

U svakom slučaju, odličan tekst. Valja ga pročitati. Hvala.
__________________
Ako kaniš pobjediti ne smiješ
izgubiti.

Last edited by THE COON; 15-08-07 at 01:12..
THE COON is offline   Reply With Quote
Old 15-08-07, 01:19   #10
THE COON
Nobleman in exile
 
THE COON's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: N.Y.C
Age: 37
Postovi: 3,518
THE COON uskoro postaje slavanTHE COON uskoro postaje slavan
Default

Banac ima fantastična razmišljanja.
Frki, moje je mišljenje da se moraju razlikovati vjerovanja i stavovi Hrišćansva iz više etapa. Najprije, u prvih 300 godina, hrišćanstvo jeste bilo savršena religija...jer je bilo religija...bla bla bla... dalje dolazi do omasovljavanja pokreta i po logici on gubi na kvalitetu praveći kompromise i postajući više socijalni trend i organizacija a sve manje religija i odatle sve to...bla bla bla...(da ne širim priču)... dalje, dolazi do velikih teoloških sabora od kojih je najznačajniji sabor u Nikeji poslije kojega se Rimski Arhiepiskop osamostaio a crkva podijeljena na Pravoslavnu Katoličku(nije greška) crkvu i Katoličku crkvu.
Dakle, malo je ljudi koji mogu suditi o hrišćanstvu, a ja svakako nisam jedan od njih, mada sam solidan poznavaoc istorije istog.
Pored svega mislim da je najbitnije ono što je Isus rekao, i da je to jedina suština. Lijepu sliku o crkvi daje ''Poema o velikom inkvizitoru'', iz Karamazova...
__________________
Ako kaniš pobjediti ne smiješ
izgubiti.
THE COON is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
nacionalizmu

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 17:13 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM