MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota > Medicina

NoticesReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 30-06-07, 12:30   #1
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default klasična, tradicionalna medicina i samopomoć

Zeljela bih preporuciti knjigu u kojoj ima dosta prirodnih ljekova i dosta bolesti je opisano (uzrok, lijecenje...)Spoj klasicene, tradicionalne medicine i samopomoc..

http://www.torexin.co.yu/srbiji_sa_srecom.html
sarita is offline  
Reply With Quote
Old 05-07-07, 13:54   #2
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Kineska tradicionalna medicina


Kineska tradicionalna medicina(TKM) poznata je već 5000 godina,

Zapadna medicina ima svoje ogranke prema svakom organu pojedinačno. Dok kod TKM se promatra organizam kao cjelina.

Prate se tokovi energije koji se nazivaju meridijani. Višak ili manjak energije u određenom meridijanu uzrokuje određene zdravstvene probleme. Koji sa vremenom postaju sve jači i izraženiji.

na temelju određenih simptoma može se odrediti koji je meridijan u krizi. Te na bazi toga preporučiti adekvatnu terapija.

Terapija je skup kineskih preparata napravljenih na temelju kineske tradicionalne medicine za uravnoteženje i normalan rad organizma. Cijeli koncept je jednostavan: očisti organizam, izvrši balans energija, nahrani organizam i ojačaj organe.


Učenje o meridijanima CIN LO

Jin-ski meridijani odgovaraju organima koji vrše funkcije sakupljanja, čuvanja i prerade materija i energije u organizmu. To su ispunjeni organi: pluća, slezena, srce, bubrezi, perikard i jetra.
Jang-skim meridijanima odgovaraju šuplji organi koji vrše funkcije razmjene materija, izlučivanja (ekskrecije). To je debelo crijevo, želudac, tanko crijevo, mokraćni mjehur, trostruki grijač, žučna mjehur.
Ljudsko tijelo ima poseban sistem kanala koji spajaju površinsko sa unutrašnjim i gornje dijelove tijela sa donjim i koji povezuju sve šuplje i guste organe. Kanali i kolaterije nisu niti krvni sudovi niti živci. Termin „meridijan" označava put ili kanal. Ti kanali su cjevovodi energije Či. Oni formiraju linije koje prolaze po cijelom tijelu čovjeka i spajajući njegove
različite dijelove pretvaraju ga u organsko jedinstvo. Kanali koji su povezani sa šupljim organima Jang prolaze duž vanjskih površina tijela i nazivaju se Jang-kanali. Kanali koji su povezani sa ispunjenim organima Jin prolaze duž unutrašnjih površina i nazivaju se Jin-kanali.


Učenje o meridijanima (kanalima) je osnovni dio istočne medicine, tijesno povezane sa učenjem o životnoj energiji Či.
U dalekoj prošlosti primijećeno je da se na tijelu bolesnog čovjeka mogu pronaći dijelovi, čijim se pritiskanjem javlja bol. Djelovanje na te dijelove (pritisak, ubadanje kože, paljenje, masaža) dovodilo je do poboljšanja stanja bolesnika i do ozdravljenja. Liječnici Drevnog Istoka smatrali su da ubadanje kože na tim dijelovima nazvanim „vitalnim točkama", otvara izlaz za patogeni princip iz organizma čovjeka, a paljenje ubija taj patogeni princip.
Kasnije je u rasporedu tih vitalnih točaka pronađen je određeni red: one su smještene po linijama koje su nazvane meridijanima ili kanalima.
Zatim je otkriveno da točke i meridijani odgovaraju glavnim unutrašnjim organima. U početku je bilo deset meridijana, oni su korespondirali sa pet organa džan, pet organa fu i pet glavnih elemenata. Kasnije je otkriveno da se ne mogu sve utvrđene funkcije svrstati pod ovih deset organa. Tako se javila predstava o meridijanima trostrukog grijača i perikarda, koji objedinjuju sve funkcije organizma.
Istočna medicina izdvaja u organizmu čovjeka dvanaest sistema koji vrše 12 osnovnih fizioloških funkcija. Oni nose naziv meridijan.
Svaki meridijan zove se prema organu koji određuje njegovu funkciju. U skladu sa teorijom. Jin-Jang, meridijani formiraju 6 parova. Tako postoji 6 jinskih meridijana i 6 jang-skih.
sarita is offline   Reply With Quote
Old 05-07-07, 13:57   #3
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Rad organaSvaki organ ima fizičku i duševnu (psihičku) sferu; svaka duša ima svoju kuću i emociju

1. JETRA – HUN

2. SRCE – SHEN

3. SLEZENA – JI-YI

4. PLUĆA – PO

5. BUBREZI – ZHI- jetra – ljutnja, uvreda

- srce – sa svojim emocijama ulazi u sve duše, a to je ljubav

- slezena – emocije, dosadne misli, opsesija ( treba vjerovati, postaviti cilj )

- pluća – melankoličnost

- bubreg – strah, djeluje na jetru, dušu i srce

- muški – s ljubavlju dobijaju nebesku energiju, dobijaju trostruku energiju, otvaraju im se sva vrata i uspješni su u svemu

- kada govorimo stalno „ja“ podižemo zid koji se poslije ruši na nas; treba znati reći

„oprosti“ i „volim te“; egoizam izaziva bolest, povrijeđuju se svi naši organi, a najviše srce (majka); trebamo se približiti ljudima koje smo povrijedili i reći im „oprosti mi nisam ti mogla/o pružiti sve što trebaš“; što više ljudima dajemo, više dobivamo, sve nam se otvara.
sarita is offline   Reply With Quote
Old 05-07-07, 13:58   #4
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Godišnja doba
U tradicionalnoj kineskoj medicini pet su elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda) temeljni elementi našeg univerzuma koji odgovaraju Proljeću, Ljetu, Centru, Jeseni i Zimi te ljudskoj jetri, srcu, slezeni, plućima i bubrezima.

Moramo obratiti pozornost na:

Proljeće zbog čišćenja,
Ljeto zbog prilagodbe,
Jesen zbog nadoknađivanja i
Zimi da bi se održala ravnoteže između tijela i okoliša.PROLJEĆE

U proljeće je sve živo, krepko i bujno, qi i krv u ljudskom tijelu su puni energije i jaki, a funkcije svih unutarnjih organskih tkiva se lako oporavljaju, sposobne za njegovanje pravog qija i za čišćenje prekomjernih tvari nagomilanih u zimi.

MRŠAVLJENJE:

Mršaviti se ne može u jesen ili zimi. Treba početi u proljeće, 14 dana pojačana kura sa tabletama za mršavljenje – one su kolosalni aktivator metabolizma, a onda uključiti digest tablete – koje otvaraju tokove žuči, a sve zajedno jako aktiviraju metabolizam i jetru. Tablete se ne smiju zloupotrebljavati i mogu se koristiti maximalno 3-4 mjeseca.Traže mnogo vode. Uključiti celulozu.

Poslije celuloze uključiti hitozan, i pojas za mršavljenje


LJETO:

Osnovna emocija – razvoj. Ljeti jako dobro rastu djeca. Kreće mineralizacija organizma.

MINERALIZACIJA:

Ljeti se mineraliziraju i apsorbiraju svi minerali – čiščenje tankog crijeva, perikarda, srca.

Svi proizvodi od Ca (svih 6)

Cink – obavezno

Spirulina – aktivator metabolizma

Svi preparati uzimaju se uz podlogu čaja.

Ljeti jesti što više namirnice crvene boje.

Sve što organizam uzme ljeti, to će se uzimati i čuvati zimi. Starijim osobama i djeci posebno je potrebna mineralizacija i to na bazi čaja 3 mjeseca. Djeci do 7 godina ne davati antilipidni čaj.

Ljeti, vrijeme je vruće i ljudsko biće se mnogo znoji, gubi se apetiti i lako oštećuje srce i slezena. Ljeto je vrijeme u kojem se ne uzima mnogo hrane, nego se bitni qi, slezena i želudac reguliraju u svrhu olakšavanja funkcija qija i krvi, zadovoljava qi slezene i želuca, uz koje je tijelo svježe, a qi teče.JESEN

U jesen vrijeme postaje prohladnoi ugodno i djeluje suhi qi, ljudi su obično žedni i kašlju sa malo iskašljaja. Ako su primjereno očišćeni u proljeće i prilagođeni ljeti, tijelo je u dobrom stanju pa je vrijeme za prehranu koja zadovoljava di i krv, unapređuje yang i pridonosi porastu yina kao i jača fizičko tijelo.

JESEN - PRIJELAZ IZ AKTIVNOG STANJA U ČUVANJE

Za jesensko nadoknađivanje preporučujemo slijedeće proizvode: kordiceps, spirulina, biokalcij, biocink.

PLUĆA – vlaga, usporava se aktivnost

Pluća imaju najveći broj kapilara, odgovaraju za kožu i kosu – meridijan debelog crijeva, disanje

ČISTA CRIJEVA – DUG ŽIVOT.

Jesti namirnice žute boje.


ZIMA

Zimi se preporučaju proizvodi za čišćenje, prilagođavanje i pojačavanje tonusa zajedno sa Tianshi praškom s visokim sadržajem kalcija, Tianshi kordiceps, hitozan, holikan i vejkan

Jedu se namirnice bijele, a kasnije crne boje.
sarita is offline   Reply With Quote
Old 27-01-08, 09:36   #5
Homer
MiM team King
 
Homer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2006
Postovi: 13,966
Homer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auru
Default

Domaći lijekovi na vlastitu odgovornost

Nakon dugogodišnjih problema sa hroničnom upalom sinusa, po savjetu ljekara operisala sam sinuse. Poslije hirurške intervencije u Podgorici stanje se nije nimalo popravilo. Bolovi u glavi, otekline oko očiju, kijanje i kašalj i dalje su bili moja svakodnevica. Nekoliko mjeseci kasnije odlučila sam se na još jednu operaciju, u Sloveniji. Na moje razočarenje, efekat je bio isti - priča Podgoričanka K.L.
Njen hod po mukama se nastavio i u narednim mjesecima. Iako je nabavila sprej za nos u Italiji, tablete koje "sto posto pomažu" iz Rusije, stanje je i dalje bilo nepodnošljivo.
- Po savjetu jednog podgoričkog ljekara, počela sam da uzimam homeopatski lijek cinnabis. Pijem ga odnedavno, striktno se pridržavajući savjeta i, na moje iznenađenje, osjećam se odlično - kaže K.L.
Homeopatija je 200 godina stara metoda liječenja koja se temelji na principu "klin se klinom izbija". Cilj liječenja ovom, kod nas još nepriznatom metodom, je da se uspostavi poremećena psihofizička ravnoteža bolesne osobe uz korišćenje homeopatskih lijekova. To je bezbjedan način liječenja koji se sastoji u primjenjivanju minimalnih doza onih lijekova koji u nerazrijeđenim dozama u organizmu zdravog čovjeka izazivaju simptome bolesti, a razrijeđene i dinamizirane supstance se koriste za liječenje istih simptoma kod bolesne osobe. Drugim riječima, bolesnik koristi male količine međusobno suprotstavljenih supstanci i na taj način jača imunološki sistem i "ubija" bolest.
Iako je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, homeopatija u svijetu visoko cijenjena, u Crnoj Gori još nije priznata kao metoda liječenja. Dok je u zapadnim zemljama zakonski priznata i opšteprihvaćena kao sigurna alternativa konvencionalnom liječenju, za većinu Crnogoraca je nepoznanica, a mnogi za taj termin nijesu ni čuli.
U Srbiji i Hrvatskoj postoje centri i udruženja homeopata, a hrvatski Zakon o lijekovima svrstava homeopatske lijekove u posebnu grupu - homeopatski proizvodi i određuje uslove za njihovu registraciju i promet.
Domovi zdravlja u Srbiji uskoro će u svojim ordinacijama otpočeti sa alternativnim metodama liječenja, među njima i sa homeopatijom. Većina ovih zdravstvenih ustanova čeka da Ministarstvo zdravlja, koje treba da napravi sistemska rješenja, izda vodiče dobre prakse ali i licence. Pravilnikom su napravljeni kriterijumi, planovi i programi nastave koji svaki terapeut treba da ima, da bi se bavio alternativnom medicinom. Ovim će moći da se bave samo zdravstveni radnici koji su prošli određenu obuku.
Na zapadu se neki lijekovi mogu dobiti u okviru zdravstvenog osiguranja, a u Engleskoj radi i nekoliko homeopatskih bolnica, kao i brojne privatne ambulante i klinike. Samo u Velikoj Britaniji homeopatiju praktikuje više od 400 ljekara, a na raspolaganju su i besplatni vodiči za samopomoć koji predlažu lijekove u liječenju svakodnevnih bolesti.
Homeopatskim lijekovima uspješno se pomaže kod gripa, prehlade, sinusitisa, alergija, bronhitisa, probavnih smetnji, kolitisa, glavobolje, hiperaktivnosti kod djece, depresije, oslabljenog imuniteta...
Pored homeopatije, u svijetu popularna metoda liječenja je akupunktura.
- To je sastavni i nerazdvojivi dio stare kineske medicine i podrazumijeva upotrebu specijalnih igala koje se ubadaju u tačno određene tačke na tijelu. Akupunktura je potpuno prirodan način liječenja i sastoji se u dovođenju organizma u ravnotežu prirodnim putem. Tačke na tijelu su raspodijeljene duž određenih meridijana, odgovaraju određenim oboljenjima i organima i uspostavljaju ravnotežu - pojašnjava prim. dr medicine rada Amalija Kerin-Stojović.
Akupunktura, kaže, liječi mnoge bolesti koje savremena medicina ne može - sve vrste bolova, ukočenost, glavobolju, išijas, lumbago, spondilozu, neuralgije svih živaca, sinusitis, hipertenziju, hipotenziju, menstrualne i klimakterične tegobe, neuroze, bolesti zavisnosti (pušenje, gojaznost, alkoholizam), fobije, smetnje pri govoru, noćno mokrenje i niz drugih.
- Akupunktura nema nikave štetne posljedice i to je njena prednost - prirodan način liječenja bez unošenja supstanci u organiza

Svetlana PERUNIČIĆ

NIKOLA NAMJEŠTAO KOSTI I LJEKARIMA

Jedna od najpopularnijih alternativnih metoda je "namještanje" polomljenih i iščašenih kostiju u ukliještene kičme. Vjerovatno najpoznatiji kiropraktičar u Crnoj Gori, Nikola Berišaj, tim poslom se bavi 45 godina, a vještinu je naslijedio od oca koji je to radio 63 godine.
- Ne znam broj onih koji su dolazili da im pružim pomoć. Pomogao sam ljudima iz cijele Evrope, jednom prilikom i nekom Egipćaninu, a obično se povrijede dok su na ljetovanju u Crnoj Gori - priča on.
Berišaj kaže da je među pacijentima imao i ljekara, a nemalo puta se desilo da mu doktori šalju svoje pacijente.
- Kada neko dođe sa otvorenim prelomom uvijek ga uputim ljekaru, jer tada ne mogu pomoći. Moja pomoć sastoji se u tome da, kada namjestim iščašeno mjesto, stavim karton i zavoj koji treba nositi 21 dan. Niko od onih koji su poštovali moj savjet nikada nije imao problema. To se desilo samo u slučaju da ne poslušaju, pa onda moraju ići kod ljekara. To što znam da "namjestim" polomljene i iščašene kosti ne znači da ne priznajem medicinu. Naprotiv - kazao je Berišaj i istakao da je dva puta "namještao" polomljenu ruku unuci.


DOKTORI UPUĆUJU NA TRAVE

Ne manje popularno je liječenje biljem, a poznati travar iz Bijele Branislav Popović tvrdi da liječi ljekare, ali i da ima onih koji dolaze po savjetu doktora.
- Ljekari su slali svoje pacijente kod mene po terapiju za oboljelu jetru, za sređivanje ciklusa kod žena, protiv pušenja i kožnih oboljenja - kaže Popović.
Ljudi dolaze, kaže, jer im terapija koju im je dao ljekar nije, ili je malo pomogla, a ima i onih kojima sintetički ljekovi smetaju.
Popović tvrdi, na osnovu iskustva sa raznih kongresa alternativne medicine na kojima je učestvovao, da se zvanična i alternativna medicina u svijetu ubrzano približavaju.
- SZO prognozira spajanje ove dvije medicine, a u razvijenim zemljama, kao što su Velika Britanija i Francuska, postoje fakulteti koji izučavaju ljekovito bilje. U Srbiji se na recept mogu uzimati neki biljni preparati i čajevi. Alternativna medicina je u mnogim slučajevima jeftinija i blagotvornija - kaže Popović.
Homer is offline   Reply With Quote
Old 27-01-08, 17:14   #6
anon1
Super Moderator
 
anon1's Avatar
 
Registrovan: Sep 2006
Lokacija: .
Postovi: 12,614
anon1 has disabled reputation
Default

Sve je to interesantno, ali ja bih preporucio Jogu i Ajurvedu
__________________

anon1 is offline   Reply With Quote
Old 29-01-08, 10:54   #7
explosion
MiM team Forumaš i po'
 
explosion's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Podgorica
Postovi: 2,396
explosion nepoznate kvantitete u ovom trenu
Send a message via MSN to explosion
Default

Super, bas sam razmisljala da otvorim ovakvu temu. Vjerujem u biljke i narodne ljekarije. Jeste da sporije djeluju od sintetickih, ali ovi ljekovi nemaju kontraindikacije.

Posto imam problema sa sinusima, citala sam da je dobro u nekoliko posuda sa vrelom vodom nakapati ulje mente (ima ga u biljnim apotekama), i ostaviti po kuci. Dobro je za prociscavanje disajnih puteva.

Za isti problem ljudi koriste i ovo: u pamucnu krpu stave vrelu morsku so (po mogucnosti onu krupnu) i prinesu celu. Naravno, ne smije se prisloniti zbog moguceg stvaranja opekotina. Kada se so ohladi baca se i nova se zagrijava jer je iz ove jod izasao. Valjda jod koji so ispusta dobro djeluje na sinuse.

Ono sto sam provjerila i pouzdano djeluje: u serpu staviti litar vode, kad prokljuca sipati soljicu jabukovog sirceta i nekoliko listica nane ili ruzmarina i napariti se. Suze idu na oci i nimalo nije prijatno, ali djeluje brze od bilo kojih tableta.
__________________
"U pocetku mog tamnovanja najteze mi je bilo sto su moje misli bile misli slobodnog covjeka".
explosion is offline   Reply With Quote
Old 29-01-08, 11:00   #8
explosion
MiM team Forumaš i po'
 
explosion's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Podgorica
Postovi: 2,396
explosion nepoznate kvantitete u ovom trenu
Send a message via MSN to explosion
Default

Evo za ciscenje organizma i regulisanje probave savrsena stvar, dr mi je preporucila (iako sam vec negdje napisala):
u solju jogurta sipati malu kasiku susama i sjemenki lana, promijesati i piti pred spavanje, kao poslednji obrok. Ujutru (ko moze, ja nisam uspjela ) treba pojesti nekoliko suvih sljiva, a za uzinu jesti suvo grozdje. Tri dana se koristi, pa pet pauzira, zatim se moze ponoviti.

*Moram da kazem da su biljne apoteke i prodavnice zdrave hrane u PG sasvim fino snabdjevene, ali cijene se ne mogu uporediti. Npr. "Sveti vraci" su tri puta skuplji od one male prodavnice kod "Kingsa", ne sjecam joj se naziva, preko puta Violetinog frizerskog salona.
__________________
"U pocetku mog tamnovanja najteze mi je bilo sto su moje misli bile misli slobodnog covjeka".
explosion is offline   Reply With Quote
Old 29-01-08, 12:52   #9
Baron
MiM team Expert
 
Baron's Avatar
 
Registrovan: May 2007
Lokacija: Timor Leste
Postovi: 4,325
Baron uskoro postaje slavanBaron uskoro postaje slavan
Default

ja bih preporucio dobrog starog Pelagica i neprevazidjenu toplu kravlju balegu!
__________________
Ko se dima ne nadimi, ..., taj se dima ne nadimi!
Baron is offline   Reply With Quote
Old 31-01-08, 12:24   #10
explosion
MiM team Forumaš i po'
 
explosion's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Podgorica
Postovi: 2,396
explosion nepoznate kvantitete u ovom trenu
Send a message via MSN to explosion
Default

Je li neko od vas koristio ljekarije koje su spravljali travari? Ako jeste, koje i za sta?
__________________
"U pocetku mog tamnovanja najteze mi je bilo sto su moje misli bile misli slobodnog covjeka".
explosion is offline   Reply With Quote
Old 31-01-08, 12:34   #11
Homer
MiM team King
 
Homer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2006
Postovi: 13,966
Homer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auruHomer ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by explosion View Post
Je li neko od vas koristio ljekarije koje su spravljali travari? Ako jeste, koje i za sta?
Jesu moja majka a posle 10-ak godina i žena.
Isti čovjek, Tihomir Božović sa Zlatice je makao mojoj majci mladež koji se bio aktivirao. I prije toga (povrede mladeža) joj je ljekar hirurg a i njena rođaka koja je patolog u Nišu rekla da mora da ga pod hitno ukloni jer je jako opasan (sad ne mogu da se sjetim kojoj je vrsti pripadao). Liječenje je bilo dugo i iscrpno sa obzirom da je zahvatio bio cijelu podkoljenicu i da su limfni čvorovi bili počeli da otiču.
Danas posle tačno 15 godina nema nikakvih problema.

Takođe mi je supruga imala par nezgodnih mladeža, ne toliko opasnih ali koji su počeli da se uvećavaju. Gospodin Tihomir Božović je i to uspješno sanirao. Ožiljci su neprimjetni.
Homer is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
klasična, medicina, samopomoć, tradicionalna

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 12:56 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM