MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota > Medicina

NoticesReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 30-06-07, 12:14   #1
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default Menstrualni poremećaji

Menstrualni poremećaji
(Menstruacija, Mjesečnica)
Ženske bolesti i stanja

Uvod
Tekst pruža dobar pregled velikog broja menstrualnih poremećaja. Dobit ćete osnovne informacije o menstruaciji, pred-menstrualnom sindromu, amenoreji i drugim poremećajima.

Što je menstruacija?

Reprodukcijski organi
Maternica (uterus) je organ u obliku kruške smješten između mjehura i zadnjeg crijeva. Sastoji se iz dva dijela - tijela i vrata maternice. Kod žena koje nisu trudne maternica je veličine šake, a stjenke su joj urušene i spljoštene. Za vrijeme trudnoće stjenke maternice se razmiču s rastom zametka. Vrat je donja trećina maternice, s otvorom koji omogućuje istjecanje menstrualne krvi iz maternice u rodnicu (vaginu). Sa obje strane tijela maternice nalaze se jajovodi (Fallopijeve tube). Pri kraju svakog jajovoda nalazi se po jedan jajnik. Jajnici su organi u kojima se proizvode jajašca sa oko 200.000 do 400.000 folikula (folliculus na latinskom = vrećica). Sadrže tvari potrebne za proizvodnju zrelih jajašca ili ovuma. Maternica je obložena endometrijem koji tokom trudnoće postaje sve deblji i ispunjen krvnim žilama za smještaj i potporu razvoju fetusa. Ako nema začeća endometrij se raskida i odlazi kao dio menstrualnog krvarenja. Menstrualno krvarenje sadrži još krv i sluznicu iz vrata maternice i rodnice.


Reprodukcijski hormoni
Hipotalamus (područje u mozgu) i hipofiza reguliraju reprodukcijske hormone. Hipofiza se često naziva matičnom žlijezdom zbog važne uloge u mnogobrojnim vitalnim funkcijama za čije odvijanje su potrebni hormoni. Kod žena šest ključnih hormona kemijski regulira reprodukcijski sustav. Hipotalamus prvo izlučuje hormon koji otpušta gonadotropin (GnRH). Zatim ovaj hormon stimulira hipofizu na proizvodnju hormona koji stimulira folikule (FSH) i proizvodnju luteinizacijskog hormona (LH). Jajnici pod utjecajem FSH i LH izlučuju estrogen, progesterone i muški hormon koji čine hormonsku skupinu neophodnu za normalnu reprodukcijsku funkciju.

Reprodukcijski procesi koji prethode menstruaciji
Menstrualni ciklus odražava promjene koje se događaju u endometriju - ovojnici koja oblaže maternicu. Slojevi endometrija oljušte se na kraju ciklusa i dijelom su menstrualnog krvarenja. Menstrualni ciklus uglavnom se dijeli na faze: folikularnu (ili proliferativnu) fazu, ovulaciju i lutealnu (ili sekretornu ) fazu.

Folikularna (proliferativna) faza
Folikularna faza uključuje menstrualno krvarenje nakon čega dolazi do proliferacije (rasta i zadebljanja) endometrija. Obično traje 10 do 14 dana. Kako bi proces bio jasan važno je shvatiti kako se broje dani menstrualnog ciklusa. Prvi dan je obično prvi dan krvarenja. Krvarenje u prosjeku traje 6 dana. U to su vrijeme koncentracije estrogena i progesterona najniže. Na kraju menstrualnog krvarenja počinje proliferativna faza kada endometrij počinje rasti i postajati deblji. Koncentracije FSH se povećavaju i stimuliraju dozrijevanje nekoliko folikula tijekom perioda od dva tjedna, dok jajašca ne dosegnu svoju trostruku veličinu. U tom razdoblju FSH također potiče jajnike na proizvodnju estrogena, koji stimulira snažno bujanje LH oko 14-og dana. Zatim to bujanje LH aktivira ovulaciju kod koje najveće folikule pucaju i jajašce odlazi u jedan od dva jajovoda.

Ovulacija i sekretorna (lutealna) faza
S ovulacijom (obično 14-og dana u 28-dnevnom ciklusu) proliferativna faza prestaje i počinje sekretorna (lutealna) faza koja traje oko14 dana. Ovo se obično zove pred-menstrualnim razdobljem. Nakon ovulacije, pod utjecajem LH rasprsnuti folikul razvija se u corpus luteum, žuto tkivo koje proizvodi progesteron. Zajedničkim djelovanjem progesteron i estrogen potiču tkivo kojim je obložena maternica na pripremu gustog sloja krvnih žila na koje se oplođeno jajašce može pričvrstiti i dalje razvijati. Ako je jajašce oplođeno, taj sloj krvnih žila se pretvara u posteljicu. Corpus luteum nastavlja proizvoditi progesteron i estrogen. Kada ne dođe do oplodnje, corpus luteum propadne u oblik koji se naziva corpus albicans (latinski za "bijelo tijelo"), a koncentracije estrogena i progesterona padaju. Na kraju sloj endometrija se ljušti i gubi s menstrualnim krvarenjem.

Faze i karakteristike menstruacije

Prva menstruacija (menarha)
Prva menstruacija ili menarha obično nastupa u dobi od 12 do 13 godina. Najnovija ispitivanja, međutim, pokazuju da danas djevojčice ranije ulaze u pubertet. Prekomjerna težina rizični je faktor za rani početak puberteta.

Dužina mjesečnog ciklusa
Tokom prve godine do dvije godine menstruacija može biti vrlo nepravilna. Iza toga se ciklus stabilizira i u prosjeku traje 28 dana. Međutim, normalni ciklus može trajati i 20 do 40 dana. Dob je bitan faktor za varijaciju ciklusa. Prosječno ciklus traje 33 dana kod žena mlađih od 21 godine a 26 dana kod 40-godišnjakinja. Ciklus se produži u dobi od 46 godina te doseže u prosjeku 31 dan u dobi od 49 godina. Mršave žene i sportašice obično imaju dulje cikluse. Žene koje piju alkoholna pića redovito imaju kraće cikluse.

Dužina krvarenja
Krvarenje kod mladih djevojaka u prosjeku traje 6,6 dana. Nakon 21. godine menstrualno krvarenje u prosjeku traje 6 dana sve do menopauze. Treba međutim napomenuti da oko 5% zdravih žena ima krvarenje kraće od 4 dana , a 5% duže od 8 dana. Mršave žene, naročito one koje puše, obično duže krvare, a sportašice kraće. Žene koje kao kontracepciju koriste maternične uloške (spiralu) obično imaju duža krvarenja.
sarita is offline  
Reply With Quote
Old 30-06-07, 12:17   #2
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Prestanak menstruacije
Menstruacija, naravno, prestaje za vrijeme trudnoće. Kod nekih žena nastavlja se neregularno krvarenje u prvom tromjesečju. Takvo krvarenje može biti prijetnja nadolazećeg pobačaja pa se odmah treba obratiti liječniku. Za vrijeme dojenja žene će rijetko imati ovulaciju 8 tjedana nakon porođaja. Nakon tog vremena menstruacija se obično vraća i žena opet postaje plodna.
Pred-menopauza počinje kad intervali između krvarenja postaju sve duži a prestaje s menopauzom (potpunim prestankom menstruacije). Menopauza obično nastupa u dobi od oko 51 godine, a kod pušačica i ranije.

Što su poremećaji menstruacije?

Amenoreja (izostanak menstruacije)
Amenoreja je izostanak menstruacije. Obično se razlikuje primarna, kad se menstruacija uopće nije pojavila, i sekundarnu amenoreja, kad su krvarenja u početku bila pravilna pa počinju biti sve rjeđa ili potpuno izostanu. Smatra se da je amenoreja nastupila ako menstruacija preskoči barem tri ciklusa. Djevojku koja ne dobije menstruaciju do 16-te godine treba poslati na pregled zbog sumnje na primarnu amenoreju. Rijetki i slabi menstrualni ciklusi (oligomenoreja) su vrlo česti u ranom pubertetu i nisu zabrinjavajući. U početku menstrualnih krvarenja, prvih par godina se ciklusi obično ne reguliraju. Čak i normalni ciklusi kod odraslih žena mogu svaki mjesec varirati za nekoliko dana. Kod nekih žena menstrualno krvarenje javlja se svaka tri tjedna, kod drugih svakih pet tjedana. Jačina krvarenja također je različita, krvarenje može biti obilno ili slabo. Ponekad krvarenje može izostati a sljedeće krvarenje nakon toga može biti obilno, što je najvjerojatnije posljedica preskočene ovulacije a ne pobačaja. Zabrinjavajuće je ako ciklusi traju manje od 21 dan, a krvarenja više od osam do deset dana ili ciklusi jako vremenski variraju tokom nekoliko mjeseci. Takvi slučajevi ukazuju na probleme s ovulacijom.

Menoragija (Obilno krvarenje)
Obilno krvarenje ili menoragija javlja se kod 9% do 14% svih žena i može biti posljedicom niza problema. Duga krvarenja (oko sedam dana) te česta mijenjanja tampona ili uložaka nisu uvijek pokazatelj menoragije. Svega dvije trećine žena koje se žale na obilna krvarenja zaista i gubi zabrinjavajuću količinu krvi. Ako mijenjaju uloške ili tampone češće od sat vremena, žene bi se trebale posavjetovati sa svojim liječnikom. Stvaranje ugrušaka je kod obilnih krvarenja često i nije razlog za zabrinutost. Međutim u slučaju krvarenje između ciklusa ili u vrijeme trudnoće treba posjetiti liječnika. Kapljice ili lagano krvarenje kod djevojčica koje su tek dobile menstruaciju nije neobično, a ponekad se javlja tokom ovulacije i kod mladih odraslih žena.

Dismenoreja (Snažni menstrualni grčevi)
Kod svih žena se tokom krvarenja javljaju kontrakcije maternice, ali kod nekih ti grčevi mogu biti česti i vrlo intenzivni. U tim slučajevima govorimo o dismenoreji (bolna menstruacija). Dismenoreja može biti primarna i sekundarna. Primarna je posljedica normalnih kontrakcija mišića maternice i ima je više od polovice žena s menstruacijom. Kod sekundarne dismenoreje su menstrualni bolovi posljedica abnormalnih medicinskih stanja, kao na primjer endometrioze.

Pred-menstrualni sindrom
Prije početka menstruacije oko tri četvrtine svih žena ima neke simptome koji ukazuju na variranje koncentracije hormona. Kod oko polovice njih ti su simptomi blagi i ne utječu na njihov normalni svakodnevni život. Druga polovica ima teške simptome, jedan od kojih je i depresija. Najčešće je pred-menstrualni sindrom (PMS) posljedica kombinacije fizioloških i psiholoških faktora i kulturalnih stavova. Žene kojima je dijagnosticiran PMS ne mogu normalno funkcionirati prije menstrualnog krvarenja.

Fizički simptomi
Gotovo sve žene žale se na nadutost, osjetljivost dojki i lagani, privremeni dobitak težine. Kod nekih žena se javlja ciklička mastopatija, bol u dojkama nakon ovulacije intenzitet koje se pojačava za vrijeme lutealne faze i nestaje tokom menstruacije. Od ostalih simptoma mogu se pojaviti gastrointestinalne smetnje, glavobolje, osipi, bol u mišićima i zglobovima, umor, gingivitis, lupanje srca, poremećaj ravnoteže, valovi vrućine, preosjetljivost na zvukove i mirise, uznemirenost i nesanica.

Emocionalni simptomi
Emocionalna preosjetljivost je česta. Žene se žale na niz simptoma uključujući depresiju, tjeskobu, ljutnju i uznemirenost. Žale se i na oslabjelu koncentraciju ili izvjestan gubitak pamćenja, iako je u nedavnom ispitivanju malih razmjera utvrđeno da žene koje pate od PMS-a, usprkos osjećaju da nisu kako treba, na testovima mentalne oštrine provedenima u pred-menstrualnoj fazi postižu jednake rezultate kao i žene koje ne pate od PMS. Teška depresija, razdražljivost i napetost prije menstruacije zajedno se nazivaju pred-menstrualnim disforičnim poremećajem (ili kasnim-lutealnim disforičnim poremećajem). Procjenjuje se da poremećaj zahvaća 3% do 8% žena u reprodukcijskim godinama. Ovi simptomi mogu se pojaviti kod većine menstrualnih ciklusa s pogoršanjem oko tjedan dana prije menstruacije te smirenjem nakon toga. U rijetkim slučajevima javljaju se deluzije i halucinacije. Treba međutim napomenuti da se kod nekih žena prije menstrualnog krvarenja javljaju vrlo pozitivne navale kreativne energije. Spolni nagon je različit kod različitih žena, kod nekih je smanjen a kod drugih pojačan.

Koji su uzroci poremećaja menstruacije?

Uzroci amenoreje (izostanka menstruacije)
Kod adolescenata potrebno je izvjesno vrijeme da se ovulacija ustali, a ponekad krvarenja čak i prestanu na nekoliko mjeseci. Svaki puta kada zakasni krvarenje, treba provjeriti ne radi li se o trudnoći, iako svaka stresna situacija, čak i zabrinutost za trudnoću, može odgoditi krvarenje. Poremećaji u ovulaciji obično su uzrokom vrlo nepravilnih menstruacija ili čestog preskakanja menstrualnih ciklusa. Kod žena starijih od 40 godina koje se približavaju menopauzi, ovulacija postaje neredovita i čak može nekoliko mjeseci izostati.

Pretjerana tjelovježba i promjene težine
Sindrom poznat pod nazivom trijas sportašica povezuje se s poremećajima uzimanja hrane, amenorejom i osteoporozom (smanjenjem gustoće kostiju). Ukoliko se ne prepozna, ovaj se sindrom može razviti u ozbiljan poremećaj. Vjeruje se da prekomjerna tjelovježba (na primjer trčanje oko 20 sati tjedno tokom velikog broja mjeseci) utječe na smanjenje spolnih hormona. U jednom je ispitivanju, međutim, utvrđeno da tjelovježba može djelovati zaštitno te da su u tim slučajevima glavni razlozi amenoreje niske koncentracije hormona leptina. Leptin izlučuju masne stanice, koncentracija mu pada kada se manje masnoće odlaže u stanice, što se događa kod žena koje intenzivno vježbaju. Izgleda da niske koncentracije leptina smetaju spolnim hormonima, naročito luteinizacijskom hormonu. Ova smetnja mogla bi biti posljedicom primitivnog zaštitnog biološkog mehanizma, čija je svrha spriječiti potencijalno štetne trudnoće za vrijeme gladovanja. Treba međutim napomenuti da se amenoreja može pojaviti kod mladih žena s poremećajem u uzimanju hrane čija tjelesna težina je normalna ili viša, što ukazuje na to da su za reprodukcijske poremećaje i amenoreju odgovorni drugi faktori a ne niske zalihe masti. Ekstreman višak težine također se povezuje s nepravilnostima, vjerojatno zato jer se nešto estrogena proizvede u masnim stanicama, a to može utjecati na ciklus.

Sindrom policističnih jajnika
Sindrom policističnih jajnika javlja se kod 6% žena a rezultat je toga što jajnici stvaraju velike količine androgena (muških hormona), pogotovo testosterona. Povećano stvaranje androgena dovodi do visokih koncentracija LH i niskih koncentracija FSH, pa folikuli ne mogu proizvesti zrelo jajašce. Kad ne proizvode jajašca, folikuli nabreknu tekućinom i pretvaraju se u ciste. Svaki puta kada je jajašce zarobljeno u folikuli formira se nova cista, pa jajnik nabrekne i ponekad do veličine grejpfruta. Kad nema ovulacije, progesteron se više ne proizvodi, a koncentracije estrogena ostaju normalne. Povećane koncentracije androgena (hiperandrogenizam) mogu izazvati pojačanu dlakavost lica i akne, dok su druge muške karakteristike, kao dublji glas i povećani klitoris, rijetke. Amenoreja i oligomenoreja (vrlo slabo krvarenje) prilično su uobičajene. Uzrok pojave policističnih jajnika još je uvijek nepoznat, iako su istraživači naveli da mnoge žene s tim poremećajem imaju povećane koncentracije inzulina ali ga tijelo ne može efikasno koristiti, stanje poznato kao rezistencija na inzulin. Takve visoke koncentracije inzulina mogu povećati proizvodnju androgena u jajnicima nekih žena s genetskim defektom koji uzrokuje takvu reakciju na inzulin.
sarita is offline   Reply With Quote
Old 30-06-07, 12:18   #3
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Povišene koncentracije prolaktina
Hormon prolaktin proizvodi hipofiza koja stimulira proizvodnju majčinog mlijeka. Visoke koncentracije prolaktina kod žena koje nisu trudne ili ne doje mogu međutim inhibirati ovulaciju te tako prouzročiti amenoreju. Povišene koncentracije prolaktina mogu ukazivati na tumor hipofize. Pojava mlijeka kod žena koje nisu trudne niti ne doje (pod nazivom galaktoreja) je simptom koji ukazuje na visoke koncentracije prolaktina i treba ga ispitati. Neki lijekovi, uključujući oralna kontracepcijska sredstva (tablete) i neki antipsihotici, također mogu povećati koncentraciju prolaktina.

Drugi medicinski problemi
Terapije karcinoma mogu uništiti folikule i poremetiti funkciju jajnika. Turnerov sindrom je rijedak genetski poremećaj kod kojega nedostaje kromosom X, pa se ne razvijaju funkcionalni jajnici. Problemi sa štitnjačom, bilo da hormona štitnjače ima previše (hipertiroidizam) ili premalo (hipotiroidizam) mogu prekinuti ciklus. Malapsorpcijski sindrom kod celijakije s poremećajima probave, također se povezuje s kasnim pubertetom, ranom menopauzom i amenorejom. Cushingova bolest (poremećaj nadbubrežne žlijezde) također može prouzročiti amenoreju.

Uzroci menoragije (preobilnog krvarenja)
Gotovo sve žene u neko doba svojeg reprodukcijskog života imaju obilna menstrualna krvarenja. Tumori maternice su česti uzroci obilatog krvarenja. Žene koje uzimaju oralna kontracepcijska sredstva, one kod kojih krvarenja počinju kasno ili one koje se približavaju menopauzi često imaju povremene menoragije. Izoliran slučaj obilatog krvarenja može biti pobačaj. Kada se krvarenje pojavi u vrijeme uobičajeno za menstruaciju, manje je vjerojatno da je razlog pobačaj. U nekim slučajevima liječnici ne mogu dijagnosticirati uzroke menoragije. Ako uslijed neravnoteže estrogena i progesterona dođe do preskakanja menstruacije, može se pojaviti prekomjerno bujanje endometrija, pa kad se krvarenje konačno pojavi ono može biti vrlo obilno. Žene s menoragijom često imaju vrlo visoke koncentracije prostaglandina i endotelina, supstancija koje značajno doprinose dilataciji (širenju) krvnih žila. Čini se da endotelini stupaju u interakcije s dušičnim oksidom, supstancijom koja opušta glatke mišiće oko krvnih žila. Prostaglandini također doprinose kontrakcijama maternice. Adenomioza, kod koje se endometrijske žlijezde usade u mišić uterusa, uzrokuje obilato krvarenje i bolove. Ovakav poremećaj češći je kod sredovječnih žena koje su imale mnogo djece. Menoragiju može pratiti čitav niz medicinskih poremećaja: infekcije zdjelice; problemi sa štitnjačom; endometrioza; sistemski lupus erythematosus; dijabetes; neke vrste karcinoma i kemoterapija, te neki neuobičajeni poremećaji u krvi, uključujući von Willebrandovo oboljenje i idiopatsko trombocitopenično crvenilo (purpura). Neki lijekovi, uključujući antikoagulanse i protu-upalna sredstva, također mogu uzrokovati obilna krvarenja.

Uzroci dismenoreje (teških menstrualnih bolova)
Uzrok primarne dismenoreje povezan je s kontrakcijama mišića uterusa (miometrija) izazvanim prostaglandinima i arahidonskom kiselinom. Dismenoreja često prati menoragiju kod koje prostaglandini također igraju značajnu ulogu. Sekundarna dismenoreja javlja se i kod drugih medicinskih stanja, posebice kod endometrioze. Endometrioza je kronično i često progresivno oboljenje koje nastaje kada se komadići endometrijskog tkiva implantiraju izvan materične šupljine, obično u druge dijelove zdjelice. Abnormalno krvarenje i bolove mogu također izazvati uterini ulošci (spirala) ili upalni proces u zdjelici, tumori maternice, pobačaj, ektopična trudnoća, polipi ili karcinom. Jaki bolovi u gastrointestinalom traktu zbog upale slijepog crijeva, crijevnih upala, divertikulitisa ili sindroma iritabilnog crijeva mogu biti nalik na dismenoreju. Žene s prekomjernom težinom izložene su dvostruko većem riziku pojave jakih i dugotrajnih grčeva od onih normalne težine, dok su pušači izloženi 50% većem riziku od nepušača. Kod žena koje pate od menstrualnih grčeva uzimanje alkohola produljuje bol. Kada menstruacija nastupi u dobi od 11 godina ili ranije rizik pojave jake boli, produženih krvarenja i dužih menstrualnih ciklusa je veći.

Koliko su ozbiljni menstrualni poremećaji?
Procjenjuje se da ukupno 10% svih žena u reprodukcijskoj dobi ima kronične ginekološke probleme. Gotovo 30% žena koje se žale na takve probleme godišnje zbog njih provede dan ili više u krevetu.

Jačina bolova
Danas je upotreba nesteroidnih protu-upalnih lijekova (NSAID) koji se izdaju bez recepta, kao što su to acetilsalicilna kiselina i diklofenak, obično dovoljna pomoć kod većine dismenoreja. Efikasna su i oralna kontracepcijska sredstva (hormonske tablete). Ukoliko ova sredstva ne umanje bolove i žena mora pribjeći jačim lijekovima protiv bolova (narkotici i opijati) treba razmisliti o laparoskopiji kako bi se isključila endometrioza.

Neplodnost
Mnoga oboljenja zbog kojih dolazi do neredovitih menstruacija, uključujući poremećaje ovulacije, tumore maternice i endometriozu, glavni su uzročnici neplodnosti. Žene s neredovitim krvarenjima teže ostaju trudne i često im je potrebno liječenje protiv neplodnosti.

Anemija
Menoragija je najčešći uzrok anemije kod žena u pred-menopauzi. Pravilna prehrana u takvim slučajevima pomaže, ali stanje se pogoršava kod žena s obilnim krvarenjima. Anemija je u većini slučajeva blaga, ali čak i blaga anemija može prouzročiti slabost i umor. Umjerena do teška anemija može biti uzrokom kratkoće daha, brzog kucanja srca, ošamućenosti, glavobolja, zvonjenja u ušima (tinitus), razdražljivosti, bljedila kože, sindroma nemirnih nogu i mentalne zbunjenosti. Ako se dugotrajna i teška anemija ne liječi, mogu se pojaviti srčani problemi. Trudnice koje su anemične, pogotovo u prvom tromjesečju, izložene su većoj opasnosti lošeg ishoda trudnoće.
sarita is offline   Reply With Quote
Old 30-06-07, 12:18   #4
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Osteoporoza
Niske koncentracije estrogena glavnim su uzrokom osteoporoze, kod koje je povećana opasnost od fraktura kostiju. Smanjenje koncentracije estrogena obično je povezano s amenorejom a može također biti posljedicom nekih hormonskih tretmana kod drugih menstrualnih poremećaja. Amenoreja se često javlja kod mladih sportašica i žena s poremećajem uzimanja hrane. Budući da rast kostiju dosiže svoj maksimum tokom adolescencije i rane zrelosti, za dugoročni zdravi život vrlo je opasan gubitak kostiju u to vrijeme. Nakon što se vrate menstrualna krvarenja često se dobiva na težini.

Kako se dijagnosticiraju menstrualni poremećaji?
Liječnik će pregledati zdjelicu kako bi se uvjerio da se ne radi o trudnoći ili bilo kakvim abnormalnostima, kao na primjer tumorima maternice. Treba isključiti druge uzroke menstrualnih poremećaja, a to je čitav niz medicinskih problema, uključujući probleme sa štitnjačom i druge hormonske poremećaje ili čak karcinom. Čak i mnogi lijekovi mogu izazvati poremećaje menstruacije.
Ultrazvuk i magnetska rezonancija (MRI) ponekad se koriste za utvrđivanje strukturalnih abnormalnosti reprodukcijskih organa. Laparoskopija i histeroskopija - kirurški postupci za dijagnostiku i terapiju - koriste se posebnim fiberoptičkim kanilama sa sićušnim kamerama za pregled unutrašnjosti zdjelice i trbuha (laparoskopija) ili maternice (histeroskopija).

Liječenje menstrualnih poremećaja (samopomoć + liječnik opće prakse)

Dijeta
Opća pravila zdrave prehrane odnose se na svakoga. Uključuju dijetu s mnogo cjelovitih zrna, svježeg voća i povrća te izbjegavanje zasićenih masti i komercijalne bezvrijedne hrane (junk food). Neke izmjene u prehrani 14 dana prije krvarenja mogu pomoći ženama sa pred-menstrualnim sindromom i blagim menstrualnim poremećajima kao što su grčevi. Kod nekih žena pomaže izbjegavanje crvenog mesa i mliječnih proizvoda u pred-menstrualnom periodu. Pozitivno je smanjenje unosa kofeina, šećera i alkohola. Redovito uživanje alkohola može smanjiti rizik od pojave grčeva, ali isto tako kod nekih žena može produžiti grčeve. Stoga se alkohol ne preporučuje kao prevencija menstrualnih grčeva. Prehrana bogatija ribom može smanjiti menstrualne poremećaje.
Postoje i izvještaji o tomu da nedostatak nekih vitamina ili drugih prehrambenih tvari može prouzročiti ili pojačati menstrualne poremećaje. Jedno ispitivanje je pokazalo da uzimanje vitamina B1 (tiamina) djeluje na smanjenje menstrualnih bolova. Vitamin B1 se nalazi u gotovo svakoj hrani, ali najbolji mu je izvor svinjetina. Drugi dobar izvor vitamina B1 su suhe obogaćene žitarice, zobena kaša i sjemenke suncokreta.

Fizička aktivnost
Fizička aktivnost je vrlo važna za očuvanje zdravlja. Vrlo energično vježbanje može izazvati neredovite menstruacije, čak i amenoreju, ali malo je žena koje vježbaju tako intenzivno. Natjecateljice ne moraju prekinuti sa sportskim aktivnostima da bi povratile plodnost, već jednostavno trebaju više jesti. Iako nema čvrstih dokaza da se tjelovježbom može ublažiti dismenoreja, pregledom pojedinačnih ispitivanja pokazalo se da većina povezuje tjelovježbu sa smanjenjem menstrualnih bolova.

Biljni i drugi takozvani prirodni lijekovi
Analiza nekoliko ispitivanja ulja jaglaca pokazala je da može dobro ublažiti menstrualne grčeve. Čaj od đumbira je zdrav i može ublažiti mučninu. Sve dok se znanstvenim ispitivanjima ne utvrde stvarne koristi, ispravne doze i popratne pojave ovakvih pripravaka, bolesnik je izložen liječenju koje može biti neefikasno pa čak i štetno. Biljni čajevi ne moraju biti manje opasni od tradicionalnih lijekova, zbog toga što nema propisanih standarda u njihovoj proizvodnji niti znanja o njihovoj toksičnosti i interakcijama s drugim lijekovima. Oni mogu biti čak i još opasniji.

Metode smanjenje stresa
Kod nekih žena akupunkturom se uspjelo smanjiti menstrualne bolove. Posebno je zanimljiva refleksologija, metoda koja se koristi manualnim pritiskanjem akupunkturnih točaka na ušima, rukama i stopalima. Joga i meditacija koje djeluju opuštajuće također mogu biti od pomoći kod menstrualnih grčeva. Ima i izvještaja o tome da orgazam smanjuje jačinu menstrualnih grčeva.

Higijena u vrijeme mjesečnice
Tampone treba mijenjati svakih 4 do 6 sati. Treba izbjegavati parfimirane uloške i tampone. Intimni dezodoransi mogu na genitalije djelovati iritirajuće. Tokom i između krvarenja žene ne bi trebale ispirati rodnicu. Dovoljno je redovito tuširanje.

Socijalna i terapijska podrška
Radi se na tome da žene promijene percepciju menstruacije u pozitivnijem smjeru kako bi se smanjio negativan učinak na zdravlje.

Koji se lijekovi koriste kod menstrualnih poremećaja?
Uobičajeni analgetici
Nesteroidna protu-upalna sredstva
Nesteroidna protu-upalna sredstva (NSAIDi) blokiraju prostaglandine (tvari koje pojačavaju kontrakcije maternice). Posebno su djelotvorni u smanjenju obilnog krvarenja i grčeva. Acetilsalicilna kiselina je najčešće korišteno protu-upalno sredstvo, ali ima još nekoliko desetaka drugih (diklofenak, ketoprofen, ibuprofen) koji se izdaju na recept ili bez recepta. Efikasna su i druga protu-upalna sredstva. Za postizanje maksimalnog učinka treba ih uzimati sedam do deset dana prije očekivane mjesečnice. Probavni problemi (žgaravica, bol u želucu) su najčešće popratne pojave uzimanja nesteroidnih protu-upalnih sredstava.

Paracetamol
Paracetamol smanjuje nivo gonadotropina i estradiola (jednog oblika estrogena) čime se može utjecati na menstrualne poremećaje.

Hormonske terapije menstrualnih poremećaja

Oralna kontracepcijska sredstva
Oralna kontracepcijska sredstva, koja se kolektivno nazivaju "pilulom", a sadrže kombinaciju estrogena i progestina (sintetičkog oblika progesterona), sprečavaju produkciju muških hormona i inhibiraju estrogenske receptore u maternici. Često se koriste za regulaciju mjesečnica kod žena s menstrualnim poremećajima, uključujući dismenoreju (jaku bol), amenoreju (izostanak mjesečnice) i menoragiju (obilno krvarenje). Oralna kontracepcijska sredstva se također koriste za liječenje endometrioze te štite od karcinoma jajnika i endometrija.
Popratne pojave kod oralnih kontracepcijskih sredstava uključuju nadutost, debljanje i akne. Faktori rizika za primjenu su migrene (kojima prethode aure),pušenje, obiteljska anamneza prekomjernog zgrušavanja krvi, ili drugi faktori koji utječu na povećano zgrušnjavanje krvi. Provedena su mnoga ispitivanja kako bi se utvrdilo postoji li opasnost od karcinoma dojke kod dugotrajne uporabe oralnih kontracepcijskih sredstava, ali rezultati su bili oprečni a stručnjaci su mišljenja da je takva opasnost, ako i postoji, veoma mala.

Progesteron
Progestini, sintetički oblici progesterona, koriste se kod menoragije te kako bi se korigirala neredovitost ili preskakanje mjesečnica. Progestini uključuju medroxyprogesteron, norethindron acetat i norgestrel. Treba istaknuti da korištenje samog progesterona nije prepreka začeću.

GnRH analogna sredstva
Injekcije jakih hormonskih sredstava (agonisti hormona koji izlučuje gonadotropin (GnRH)), smanjuju ili potiskuju nivo estrogena. Ti se lijekovi ponekad koriste za ublažavanje simptoma teških oblika endometrioza, tumora maternice ili menoragije. Također se koriste u pripremi maternice za ljuštenje endometrija.
Budući da gubitak estrogena može prouzročiti osteoporozu, žene obično ne uzimaju GnRH analoge duže od šest mjeseci

Danazol
Danazol je sintetička tvar koja nalikuje muškim hormonima. Potiskuje estrogen i menstruaciju i koristi se, ponekad u kombinaciji sa nekim oralnim kontracepcijskim sredstvom, kod algomenoreje, menoragije, tumora maternice i simptoma endometrioze. Nepovoljne popratne pojave uključuju pojavu dlakavosti lica, duboki glas, dobitak na težini, akne i prhut. Može povećati rizik od povišenog kolesterola. Trudnice i žene koje žele zatrudnjeti ne bi trebale koristiti ovaj lijek zbog potencijalnih porođajnih defekata.

Koji operativni i drugi zahvati se koriste kod menstrualnih poremećaja?
Ženama s obilnim menstrualnim krvarenjima, dismenorejom ili s oba ova poremećaja danas su na raspolaganju kirurške i druge mogućnosti. Većina operativnih zahvata isključuje mogućnost rađanja, no kada to nije bitno operacija je daleko efikasnija od lijekova u smanjenju bolova i krvarenja.

Ablacija i resekcija endometrija
Kod ablacije kao i resekcije endometrija uklanja se kompletna sluznica maternice (endometrij). Kod resekcije se koriste kirurški zahvati za uklanjanje sluznice, dok se to kod ablacije postiže bilo vaporizacijom ili koagulacijom čime se uništava sluznica. Ovi postupci korisni su kod onih žena koje pate od obilnih menstrualnih krvarenja ali nemaju drugih abnormaliteta maternice, kao što su polipi, miomi, hiperplazija endometrija ili karcinom. Niti ablacija ni resekcija nisu primjenjive kod žena s velikim tumorima maternice, ali i jedna i druga metoda mogu biti efikasne kod malih. Treba napomenuti da se plodnost ne može sačuvati iako sam uterus ostaje čitav.

Kirurško uklanjanje maternice
Najčešći simptom zbog kojega se pribjegava histerektomiji je menoragija izazvana tumorom maternice ili drugih oboljenja, kao što je na primjer adenomioza. Endometrioza je drugi najčešći razlog za histerektomiju. Kod oko 40% kirurških zahvata uklanjaju se jajnici (ooforektomija), zbog čega dolazi do prerane menopauze kod mlađih žena. Čak i najbolji liječnici i kirurzi nemaju uvijek sve odgovore na pitanja o histerektomiji.

http://www.plivazdravlje.hr/?section...n_menu=bolesti
sarita is offline   Reply With Quote
Old 14-10-07, 20:47   #5
anon1
Super Moderator
 
anon1's Avatar
 
Registrovan: Sep 2006
Lokacija: .
Postovi: 12,614
anon1 has disabled reputation
Default

Neredovni menstrualni ciklus utice na plucne bolesti
NJUJORK - Zene koje imaju neredovni menstrualni ciklus imaju veci rizik da dobiju astmu ili poremecaj rada pluca, saopstili su naucnici u studiji objavljenoj u SAD.

"Ljekari treba da budu svesni da zene s neredovnim menstrualnim ciklusom, imaju vecu predispoziciju za astmu i za porecaj rada pluca", izjavio je naucnik Fransisko Gomes Real (Francisco Gomes) sa univerzitetske bolnice Haukeland u norveskom gradu Bergen.

Naucnici su u ranijim istrazivanjima utvrdili da postoji veza izmedju plucnih bolesti i poremecaja lucenja polnih hormona.

Real i njegove kolege su utvrdili da je menstrualna neredovnost povezana i sa astmom.

Zene s neredovnim ciklusom (duzim od 32 dana) imaju znacajno vecu opasnost da razviju simptome astme od zena s normalnim ciklusom, navodi se u studiji.

"Gojaznost, mala fizicka aktivnost i neredovni menstrualni ciklus predstatvaljaju faktore rizika za plucne bolesti", dodao je Real.

Studija je objavljena u najnovijem broju americkog medicinskog casopisa "Dzornal of alerdzi and klinikal imunolodzi" (Journal of Allergy and Clinical Immunology).

(Beta-Rojters)
__________________

anon1 is offline   Reply With Quote
Old 15-10-07, 00:27   #6
milenaaaa
MiM team Expert
 
milenaaaa's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Lokacija: Podgorica
Age: 32
Postovi: 3,420
milenaaaa nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

meni je neredovno
i upravo mi kasni nekih 20tak dana
i tako mi to smeta..lice mi se nagrdi i nervozna sam...i lagano zaplacem..i tako....
__________________
http://img45.imageshack.us/img45/6494/milenaaatq1.gif
RecI CY Ti NeStO sAsvIm LicNo, NiSi NIkAd CyO nEsTO TOmE sLicNo, rEcI cU TI REcI dVe DRskE i beZoBRaZNe...Bas mE brIgA dA LI IMaS LovE, Ja ZBog LoVe Ne PrOdaJeM sNoVE, ni daL" mOzDa ImaS cYrY DRuGU, IspAlA jE vEc Y pRVoM krUgu.... ZEVEDI MEEEEE,POVEDI ME, ODVEDII MEEEEE DA LUDUJEM...IZNAD GRADA VECE PADA, TVOJE USNE COKOLADA...
milenaaaa is offline   Reply With Quote
Old 18-10-07, 13:57   #7
explosion
MiM team Forumaš i po'
 
explosion's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Podgorica
Postovi: 2,396
explosion nepoznate kvantitete u ovom trenu
Send a message via MSN to explosion
Default

A ja bih da se ne igraju ove curice, nego da odu do dr. Nije bez razloga sigurno! Menstruacija mora biti redovna, i ako nekad kasni, moze biti bezopasno, ali ako cesce kasni nego sto je na vrijeme- znaci da nesto nije kako treba1
Jedan od najcescih razloga redovnog kasnjenja su policisticni jajnici. Bezopasno ako se nesto preduzme na vrijeme. Pa onda mi koji ne vjerujemo dr-ima (opravdano), kazemo da nije to nista, dobro smo.
E ja sam za to da se zene u CG pocnu disciplinovati kad je ginekolog u pitanju. Onda se ne bi sprdali na racun redovnog kasnjenja i trazili odgovor na forumu.Promijenis 5 dr i nacices vala jednog dobrog.
__________________
"U pocetku mog tamnovanja najteze mi je bilo sto su moje misli bile misli slobodnog covjeka".
explosion is offline   Reply With Quote
Old 20-10-07, 08:42   #8
mala_mu
MiM team Expert
 
mala_mu's Avatar
 
Registrovan: Jan 2007
Lokacija: destination > cosmos
Age: 37
Postovi: 3,036
mala_mu na dobrome putu
Send a message via MSN to mala_mu
Default

Ja sam juce zavrsila u urgentnom. Po ko zna koji put, dismenoreja i naravno *Sve ce ti to proci kad se porodis*
Hvala doktorima na velikom trudu oko mene, i najvise za ove rijeci utjehe. Nije svjestan sta mi je rekao
__________________
mala mu...uh to bice je toliko fino i umiljato moglo biti, ali mislim da je odbrambeni mehanizam uzeo maha kod nje ..tako je sva svatka , ali pravi mali fighter, sto se licno meni ne svidja...mazio bih je po citav dan ali bi mi ruke polomila ( da to tako predstavim)...
mala_mu is offline   Reply With Quote
Old 17-04-08, 22:55   #9
mademosseille
MiM team Početnik
 
Registrovan: Apr 2008
Postovi: 2
mademosseille na dobrome putu
Default

ovako dam emoje-imam mali problem i već ludim..naime-spavala sam da dečkom bez kondoma taman kad mij je menga počela dolazit..prvi mlazići...i onda je nestala...
u istoj večeri-drugi put smo kondom koristili...

prošlo je tjedan dana--menga se nije vatila... u čem je problem...
help!!!
mademosseille is offline   Reply With Quote
Old 17-04-08, 22:57   #10
mademosseille
MiM team Početnik
 
Registrovan: Apr 2008
Postovi: 2
mademosseille na dobrome putu
Default

jel moguće zatrudnit na prvom danu menge..?
razmak mi je 25-26 dana između menstruacija....
mademosseille is offline   Reply With Quote
Old 09-02-10, 22:18   #11
ivana89
MiM team Početnik
 
Registrovan: Feb 2010
Postovi: 1
ivana89 na dobrome putu
Default

pozz prvi put sam ovdje zanima me prvi put mi se desilo da dobijem dva puta u razmaku od deset dana imam li razloga za brigu?o cemu se radi?
ivana89 is offline   Reply With Quote
Old 09-02-10, 22:20   #12
Afrika
Hakuna Matata
 
Afrika's Avatar
 
Registrovan: Nov 2009
Lokacija: andada siiiiii
Age: 36
Postovi: 7,488
Afrika has disabled reputation
Default

Hormoni...stres...upala...infekcija.Svakako trebas ginekologa da posjetis
__________________
Dobro se dobrim vrahahahhahaha...
Afrika is offline   Reply With Quote
Old 09-02-10, 22:32   #13
Okugata
Guest
 
Postovi: n/a
Default

najverovatnije da je stres.
  Reply With Quote
Old 09-02-10, 22:36   #14
still_believe_in_dreams
MiM team Forumaš
 
still_believe_in_dreams's Avatar
 
Registrovan: Mar 2009
Postovi: 506
still_believe_in_dreams na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by mala_mu View Post
Ja sam juce zavrsila u urgentnom. Po ko zna koji put, dismenoreja i naravno *Sve ce ti to proci kad se porodis*
Hvala doktorima na velikom trudu oko mene, i najvise za ove rijeci utjehe. Nije svjestan sta mi je rekao
Uh kako me pogodi ova recenica: "Sve ce ti to proci kad se porodis."
Ja imam PCOS, tj. sindrom policisticnih jajnika i tjesim se ovom recenicom. Naime, studije su pokazale da najmanje 50% simptoma nestaje nakon porodjaja. I taj PCOS uopste nije tako bezazlen kako ga tumace ginekolozi u CG - povezan je oboljevanjem srca, pluca i jetre! Valjda prezivimo do prve trudnoce
__________________
still_believe_in_dreams is offline   Reply With Quote
Old 09-02-10, 22:39   #15
still_believe_in_dreams
MiM team Forumaš
 
still_believe_in_dreams's Avatar
 
Registrovan: Mar 2009
Postovi: 506
still_believe_in_dreams na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by ivana89 View Post
pozz prvi put sam ovdje zanima me prvi put mi se desilo da dobijem dva puta u razmaku od deset dana imam li razloga za brigu?o cemu se radi?
Ako ti je bas hitno da saznas bilo kakav odgovor, prije nego sto posjetis svog ginekologa, mozes posjeti ovaj sajt http://www.21dan.com/ Mozes postaviti pitanje ginekologu. Nisam ga skoro posjecivala, ali ranije je bilo da mozes poslati sms i email i odgovor se dobijao u roku od 24 sata.
__________________
still_believe_in_dreams is offline   Reply With Quote
Old 16-02-10, 20:30   #16
Laguna
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jun 2009
Postovi: 71
Laguna nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

Ja pred svaku menstruaciju imam neverovatne bolove, usled kojihh se preznojavam, imam mucninu, savijam od bolova i u najtoplijem danu u godini bude mi hladno.
Ovo sve traje, verovali ili ne samo 5 minuta. Tih 5 minuta su najduzih za izdrzati tokom cele menstruacije i javljaju se samo 7 dana pre iste. Zbog kratkog perioda od 5 min. ni ne mogu da pijem lekove, oni deluju 30 min. nakon uzimanja leka. Nema svrhe.....
Kasanije, drugi dan po dobijanju imam bolove u kostima karlice koji su takodje vjaki, ali se izdrzi, ni tu nista ne pijem.

Ne volim tablete....
Laguna is offline   Reply With Quote
Old 08-05-10, 17:23   #17
Okugata
Guest
 
Postovi: n/a
Default

preporuka svima:
caffetin menstrual- protiv bolova.
provereno 100%
  Reply With Quote
Old 08-05-10, 22:26   #18
Zor_djevojka
Pa$aka
 
Zor_djevojka's Avatar
 
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: Vojvotk|nja_od_Fund|ne
Postovi: 41,359
Zor_djevojka has disabled reputation
Default

ja sam primijetila da mi se predmenstrualni sindromi mijenjaju od ove godine..
ne znam je li me u životu glava 3 puta zaboljela, a sad redovno pred svaku mjesečnicu..i to su takvi bolovi da mislim da mi oči igraju ka' YO YO...i mučnina me spodufati..
ništa više od nabreklih grudi i bola u kičmi..to je otišlo u zaborav...

jesu li to godine , ili...
__________________
Ako vam se neka ptica posere na glavu, obrišite se diskretno i pravite se ludi, kao i uvek kad su vas posrali - čika Dušan Radović
Voli te tvoja zver
Zor_djevojka is offline   Reply With Quote
Old 08-05-10, 22:33   #19
Okugata
Guest
 
Postovi: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by Zor_djevojka View Post
ja sam primijetila da mi se predmenstrualni sindromi mijenjaju od ove godine..
ne znam je li me u životu glava 3 puta zaboljela, a sad redovno pred svaku mjesečnicu..i to su takvi bolovi da mislim da mi oči igraju ka' YO YO...i mučnina me spodufati..
ništa više od nabreklih grudi i bola u kičmi..to je otišlo u zaborav...

jesu li to godine , ili...
to je super! znaci ima nade za sve nas
  Reply With Quote
Old 08-05-10, 22:52   #20
still_believe_in_dreams
MiM team Forumaš
 
still_believe_in_dreams's Avatar
 
Registrovan: Mar 2009
Postovi: 506
still_believe_in_dreams na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by Zor_djevojka View Post
ja sam primijetila da mi se predmenstrualni sindromi mijenjaju od ove godine..
ne znam je li me u životu glava 3 puta zaboljela, a sad redovno pred svaku mjesečnicu..i to su takvi bolovi da mislim da mi oči igraju ka' YO YO...i mučnina me spodufati..
ništa više od nabreklih grudi i bola u kičmi..to je otišlo u zaborav...

jesu li to godine , ili...
Ne znam bas ima li sve to veze s godinama. Mene na primjer u gimnaziji nisu boljele grudi, a sada ne daj Boze da mi se neko priblizi tih par dana pred dan D, nastradao bi.
__________________
still_believe_in_dreams is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
menstrualni, poremećaji

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 06:49 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM