MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota

Notices

Zdravlje i ljepota Savjeti iz prve rukeReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 28-06-07, 12:47   #1
mary
MiM team Guru
 
mary's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Postovi: 7,600
mary has disabled reputation
Default Voda čini čuda

Lepa i zategnuta koža je osnova lepote bez obira na to da li ste bucmasti, mršavi, ili savršeno gradjeni. Ako vam je koža nečista, sa flekama i aknama, ni najskuplja garderoba i šminka vam neće pomoći da bolje izgledate.Da bi koža bila lepa i zdrava potrebno ju je pravilno negovati i piti mnogo vode.

Kada je nega u pitanju, pre svega treba izbegavati sunčanje koje isušuje kožu, kao i prekomerno ispijanje kafe i alkoholnih pića jer su to glavni uzročnici dehidracije.

Nekoliko cigareta dnevno i jedna do dve čašice nekog alkohola sigurno vam neće nauditi, ali više od toga nije preporučljivo ako vam je stalo do sveže, zategnute i zdrave kože.

Zato vodu možete piti neograničeno!

Doktori preporučuju dve litre dnevno, ali od viška glava ne boli. Ono od čega može da boli jeste činjenica da mnoge osobe uveče, pred spavanje, shvate da nisu popili dovoljno vode u toku dana i onda navale i saspu u sebe toliko tečnosti da celu noć provedu... znate gde.

Dakle - sunčajte se pametno, nazdravljajte alkoholom samo u svečanim trenucima, cigarete izbacite skroz, pijte vodu kao da umirete od žedji ceo dan i ne brinite - svi će vam zavideti na čistoj i negovanoj koži lepoj kao porcelan.

(MONDO)
mary is offline  
Reply With Quote
Old 11-07-07, 19:14   #2
cyberiana
MiM team Početnik
 
cyberiana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 266
cyberiana nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

Više vode za zdravije srce

Malo je poznato koliko dovoljno ili nedovoljno unošenje čiste vode i sa njim povezana dugogodišnja i hronična dehidracija čitavog organizma utiče na kardiovaskularni sistem.
Potrebe organizma za čistom vodom iznose oko 2 litra dnevno. Pri tome moramo da imamo u vidu da gazirani napici, sokovi, čaj, a posebno alkohol i kafa, ni hemijski ni fiziološki nisu isto što i čista voda niti mogu da je zamene.
Ukoliko ne unosimo u organizam količinu vode koja je njegova minimalna potreba, i ukoliko to traje godinama, kako je u nizu svojih stručnih i praktičnih radova pokazao američki lekar dr Ferejdun Batmanheliđ, naš organizam polako ali sigurno dehidrira. To dovodi do fiziološkog odgovora niza mehanizama organizma za zaštitu od dehidracije (koje smo nasledili još od naših predaka vodozemaca) i do odgovarajućih promena u funkcionisanju organizma. Ovde ćemo se koncentrisati na uticaj dehidracije na krvne sudove, čije je zdravlje od suštinske važnosti za zdravlje srca.

Krvotok kao vodovodna mreža

Unošenje 2 litra vode dnevno – najjeftinija prevencija
Krvni sudovi su elastični i prilagođavaju se količini tečnosti koja je u njima šireći i skupljajući svoj lumen (obim). Oni moraju da se manjku tečnosti trenutno prilagode grčenjem, smanjivanjem obima, jer bi inače došlo do izdvajanja gasova iz krvi, što bi imalo fatalne posledice. Dakle, dehidracija, koja smanjuje i količinu krvne tečnosti, dovodi do grčenja, odnosno smanjenja obima krvnih sudova.

Drugo, smanjenje količine tečnosti u krvotoku dovodi i do pada pritiska na njegovim krajevima – kapilarnoj mreži koja snabdeva tkiva i organe krvlju. Stvar je potpuno ista kao sa vodovodom: manje vode, manji pritisak u slavini! Da ne bi došlo do oštećenja tkiva usled manjka krvi, kardiovaskularni sistem reaguje povećanjem pritiska! I tako, paradoksalno, manje unošenje tečnosti dovodi do povišenog pritiska. To je ona vrsta povišenog pritiska kome se zapravo ne zna uzrok i koji se, lekarski domišljato, naziva „esencijalnom hipertenzijom”.

Ako hipertenziju ove vrste lečimo diureticima – mi zapravo još pogoršavamo situaciju. Organizam ima manjak vode, a mi ga teramo da je još izbaci! Tako se stvara zatvoren krug koji dovodi do sve većeg pogoršavanja. On se može prekinuti jedino postepenim povećanjem unošenja čiste vode, dok se ne dostigne nivo minimalnih potreba – 2l dnevno!

Holesterol „štiti” krvne sudove od dehidracije

Kad se u organizam ne unosi dovoljno tečnosti, krv, kao vodeni rastvor, postaje gušća. Po principu osmoze, krv tada počinje da crpi vodu iz ćelija krvnih sudova. Svaka ćelija, međutim, ima primarni mehanizam koji je, da tako kažemo, „stariji” i koji je štiti od dehidracije – a to je stvaranje „cigala” holesterola koje sprečavaju vodu da ističe iz ćelije! I tako, paradoksalno, manje unošenje tečnosti – dovodi do povećanja količine holesterola na zidovima krvnih sudova, a to je poznato kao zakrečavanje koje, nažalost, dovodi do postepenog smanjenog snabdevanja srca krvlju i progresivnog propadanja srčanog tkiva.

Pacijenti dr Batmanheliđa koji su patili od visokog pritiska i holesterola, uz njegov nadzor, uspevali su da reše te probleme samo povećanim unosom vode. Zvuči neverovatno, ali je istinito, što pokazuje njegova dokumentacija, istorije bolesti i svedočenja samih pacijenata. Naravno, ako hoćete da pokušate ovaj metod, morate se konsultovati sa lekarom, jer se mora isključiti mogućnost problema sa bubrezima i pratiti zdravstveno stanje, u slučaju da se neko već leči klasičnim medikamentima protiv holesterola i visokog pritiska, koje bi pod lekarskim nadzorom trebalo da smanjuje onako kako se, sa povećanim unosom vode, smanjuju i vidljivi simptomi.

Last edited by cyberiana; 11-07-07 at 19:17..
cyberiana is offline   Reply With Quote
Old 11-07-07, 19:23   #3
anon1
Super Moderator
 
anon1's Avatar
 
Registrovan: Sep 2006
Lokacija: .
Postovi: 12,614
anon1 has disabled reputation
Default

Quote:
Zato vodu možete piti neograničeno!
Ipak bih ja radije rekao, UMJERENOST U SVEMU.
__________________

anon1 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-07, 20:31   #4
cyberiana
MiM team Početnik
 
cyberiana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 266
cyberiana nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

VODA - PRIJATELJ ZA SVA VREMENA


Zvuči neverovatno, ali je istinito. Američki lekar Batmanghelid je dokazao da povećanim unosom vode može da se izleči čir na želucu, astma, pa čak i angina pektoris. U svojoj fascinantnoj knjizi "Vaše telo vapi za vodom", koja predstavlja popularno pisani rezime njegovih istraživanja i kliničke prakse, ovaj izuzetni lekar objašnjava kako je došao do tog otkrića, ispitao ga i primenio, i kako je ignorisan od strane zvanične medicine farmaceutske industrije, koju ovaj jednostavni metod direktno udara po džepu. Knjiga sadrži i niz ličnih svedočanstava pacijenata, koji su godinama patili od svakakvih simptoma a kojih su se brzo "otarasili" samo zahvaljujući povećanom unosu vode. Interesantna je činjenica da pisma pacijenata navedena u toj knjizi pokazuju da se među njima nalazi i priličan broj samih lekara!


MANJAK VODE U TELU UTIČE NA SVE FIZIOLOŠKE PROCESE

"Dugo se smatralo", kaže dr Batmanghelid, "da je voda u fiziologiji tela nešto nebitno, da ona samo popunjava prostor i prenosi supstance rastvorene u njoj". Ali, kako je primetio ovaj lekar, ukoliko nema dovoljno vode u telu, aktivira se mehanizam za štednju vode, koji obezbeđuje vodu za obavljanje najvitalnijih funkcija, ukidajući je onim za koje u tom trenutku proceni da su nebitne. Mozak ima prioritet i on mora da dobije dovoljno vode; zbog toga gotovo sve ostale funkcije počičinju da "pate".


Usled nedostatka vode može da dođe do oštećenja sluzokože želuca i nastanka čira. Kako? U normalnim okolnostima, želudac je zaštićen od dejstva kiseline slojem ispunjenim natrijum-bikarbonatom koji oblaže unutrašnjost želuca; natrijum-bikarbonat neutrališe svu želudačnu kiselinu koja bi mogla da prodre do zida želuca i ošteti ga. Ta sluz se obnavlja i izlučuje kroz žlezdanu osnovu samog želuca. Natrijum-bikarbonat se opet, proizodi u pankreasu. Ukoliko se ne unosi dovoljno vode, pankreas ne proizvodi dovoljno natrijum-bikarbonata, žlezde iz osnove ne luče dovoljno sluzi, što dovodi do tanjenja zaštitnog sloja i kiselina oštećuje zid želuca. Rezultat je čir. Ako se kiselina uklanja tabletama protiv kiseline (antacidima) one eliminišu (kratkotrajno) jedino kiselinu iz želuca, ali ne štite sluzokožu. Jedino dobro rešenje je voda.


Reci bivsih pacijenata

"Knjige doktora Batmanghelida su pune zdravog razuma i ispravnih medicinskih saveta. Njegov predlog za lečenje bolesti zalazi do korena, do njihovih uzroka, i niko ko je pročitao njegove knjige neće se pokajatišto ih je kupio."

"Njegovo otkriće je najčudesnije od svih koje sam ikad sreo u medicini. Šesnaest godina prakse u ginekologiji i osam godina kao lekara opšte prakse dale su mi dovoljno uvida da umem da cenim potencijale njegovih sugestija."

"Mogu samo da mu se zahvalim za savet da koristim kombinaciju soli i vode za lečenje moje astme - tretman ne samo da je smirio moj kašalj, već ga je potpuno uklonio".


OSTALE TEČNOSTI NISU ISTO ŠTO I VODA

Mnogi će pomisliti: "Ovo nema nikakve veze sa mnom, pošto ja uzimam dovoljno tečnosti". Međutim, jedna od najuobičajenijih i najgorih zabluda, kako objašnjava dr Batmanghelid, je što mi mislimo da bilo kakva tečnost može da zameni vodu. U flziologiji tela, čista voda igra ogromnu ulogu, i ne mogu je zameniti voće, sokovi,čajevi i sl, a da ne govorimo o alkoholu, kafi, koka-koli i drugim veštačkim napicima, koji umesto da nadoknade vodu, još više dehidriraju organizam. Na primer, kafa i crni čaj, pošto predstavljaju diuretike, ne samo da izbace iz organizma svu vodu u kojoj su uneseni, nego i više od toga. Dugogodišnja navika da se umesto vode piju razne "tečnosti" dovodi do hronične dehidracije, koja postepeno dovodi do niza simptoma koji na kraju prerastaju u degenerativne promene u telu. U svojoj knjizi dr Batmanghelid detaljno i uverljivo objašnjava kako dehidracija dovodi do poremećaja varenja, gojaznosti, kolitisa, migrena, hipertenzije, citirajući pisma onih koji su izlečili ove poremećaje samo pijući više vode.


GOJAZN0ST - MEŠANJE OSEĆAJA GLADI I ŽEĐI

Još jedan opšti problem učijem korenu takođe leži dehidracija je - gojaznost! "Zašto je većina Amerikanaca gojazna?", pita dr Batmanghelid i odmah odgovara: "Zato što ne znaju kad su gladni, a kad su žedni". Gojaznost je posledica mešanja osećaja žeđi i gladi! Mozak je najveći potrošač energije u ljudskom telu. On dobija energiju na dva načina: iz hidroelektričnih procesa i šećera koji se dobija razlaganjem hrane. Prema najnovijim saznanjima,ćelije imaju sposobnost da proizvode energiju slično električnim centralama - prilikom prolaska vode kroz membranu. Kad nema dovoljno vode u organizmu, ovi procesi su ometeni. Mozak odmah potražuje drugi izvor - hranu. Nedostatak vode, kada još nismo svesni da smo žedni, odmah nas prlsiljava da konzumiramo više hrane. Ali, ako pri tome ne postoji odgovarajuća mišićna aktivnost (koja u savremenom načinu života obično ne postoji, jer uglavnom sedimo) uvek preostane određena količina hrane koja se nagomilava i pretvara u masti. Gojaznost je neizbežna posledica. Dijete ne pomažu, jer ne rešavaju osnovni problem - dehidraciju.

Last edited by cyberiana; 11-07-07 at 20:35..
cyberiana is offline   Reply With Quote
Old 11-07-07, 21:53   #5
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

Voda ima jos jednu osobinu...voda pamti..ali o tome na nekoj drugoj temi
sarita is offline   Reply With Quote
Old 14-07-07, 22:57   #6
sarita
MiM team Expert
 
sarita's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Lokacija: na pjenu od mora
Postovi: 3,316
sarita na dobrome putu
Default

@filantrop
naravno evo nasla sam zanimljiv link o tome sigurno ce te zanimati...

http://www.astrokrug.com/astrologija...ti/index02.htm
sarita is offline   Reply With Quote
Old 15-07-07, 12:35   #7
Arabea
Reborn
 
Arabea's Avatar
 
Registrovan: Mar 2006
Lokacija: Emerald Isle
Age: 39
Postovi: 2,209
Arabea na dobrome putu
Default

Članak je odličan. Ostadoh zapanjena. Predobra studija!
Arabea is offline   Reply With Quote
Old 29-07-07, 00:47   #8
Cosmic_girl
MiM team Početnik
 
Cosmic_girl's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Lokacija: still searching
Age: 43
Postovi: 485
Cosmic_girl nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

Svaki put kada popijete casu vode,bubrezi vam kazu hvala....
__________________
Fashionable housewife
Cosmic_girl is offline   Reply With Quote
Old 29-07-07, 01:11   #9
Davy I
MiM team Expert
 
Davy I's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: Beograd
Postovi: 3,790
Davy I has disabled reputation
Default

Ja pijem iskljucivo mineralnu Aqua viva... Navikao sam i svidja mi se ukus...
A uvijek sam tvrdio da je voda najbolje bezalkoholno pice i uvijek bih prije popio casu vode nego casu nekog soka ili necega drugog...
__________________
Treba da zamenim lik, stari da zaboravim!
Naravno, nije on loš; malo nek se popravi...
Gledam da sačuvam mir, u kišu da se pretvorim;
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Old 29-07-07, 01:15   #10
Davy I
MiM team Expert
 
Davy I's Avatar
 
Registrovan: Mar 2007
Lokacija: Beograd
Postovi: 3,790
Davy I has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by sarita View Post
@filantrop
naravno evo nasla sam zanimljiv link o tome sigurno ce te zanimati...

http://www.astrokrug.com/astrologija...ti/index02.htm
A kasnije sam citao clanak (sad ne mogu da ga nadjem) u kome se temeljno demantuje sve gorenapisano... I nazivaju tu grupu naucnika "pseudo naucnicima koji su vec plasirali razne neistine u javnost" (parafraziram)...

Iskreno, ja sam na strani ovih drugih, jer mi je ova studija sumnjiva...
Radjeno je i slicno ispitivanje na biljkama... Biljkama su odredjeno vrijeme pustane razne vrste muzike i pracen je njihov napredak... Dokazano je da su biljke kojima je pustan heavy metal bila najzdravije, imale najzelenije listove i bile rastom najvise... Pa vi vidite...
__________________
Treba da zamenim lik, stari da zaboravim!
Naravno, nije on loš; malo nek se popravi...
Gledam da sačuvam mir, u kišu da se pretvorim;
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Old 13-04-08, 21:11   #11
lavica
MiM team Početnik
 
lavica's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: Sarajevo
Postovi: 368
lavica nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

hm...svjesna sam da treba piti vodu sto vise.....barem 2l na dan dovoljno!! al ja nazalost pijem veoma malo vode..mozda jednu casu vode...il soka....znaci tecnost i ja-voda i zemlja bukvalno!! ne znaaam kako...al moram poraditi na tome, jer je voda veoma zdrava i dobra za tijelo....
__________________
Ne igram pravedno, igram pametno
lavica is offline   Reply With Quote
Old 27-05-08, 16:08   #12
Angelina75
otisla
 
Registrovan: Dec 2007
Postovi: 12,001
Angelina75 has disabled reputation
Default

mislim da je voda jako vazna....ja je pijem od 1,5 -2 l. dnevno....a to bih preporucila pusachima...kad god pomisle da zapale cigaretu neka uzmu cashu vode da popiju jer ujedno ce se odvici od pusenja a samim tim i poboljsace metabolizam ukoliko imaju probelma sa istim
__________________

Foul appearance hide fair reality!
Angelina75 is offline   Reply With Quote
Old 28-01-10, 01:09   #13
tweety28
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jan 2010
Postovi: 11
tweety28 na dobrome putu
Default

a sta je sa `tvrdom vodom`? imala sam problema sa pijeskom a nisam imala ni 20 godina od tada pijem samo flasiranu,zazirem od cesmace )
tweety28 is offline   Reply With Quote
Old 28-01-10, 01:40   #14
Bann'dito
Matador
 
Bann'dito's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Korida
Age: 10
Postovi: 22,390
Bann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjem
Default

Je li to isto sto i Teska voda?
__________________
I dok sjedim ovdje u Baru
i kroz monitor posmatram njega
kontam da je Frojd u pravu
i da je keks korjen svega
Bann'dito is offline   Reply With Quote
Old 28-01-10, 01:42   #15
Tiga
MiM team Guru
 
Registrovan: Mar 2009
Postovi: 5,285
Tiga uskoro postaje slavanTiga uskoro postaje slavan
Default

Nije istina da treba piti 2 l vode na dan. To zavisi od kilaže...Neka mera je 0,2 l na 10 kg težine, pa sad vi računajte
Tiga is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
čini, čuda, voda

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 22:55 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM