MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota > Medicina

Notices



Reply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 27-06-07, 09:59   #1
mary
MiM team Guru
 
mary's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Postovi: 7,600
mary has disabled reputation
Default Masnije mlijeko ne može da škodi

Sledeći put kada budete išli u prodavnicu da kupite mleko i nađete se u dilemi da li da uzmete sa 3,2 odsto mlečne masti ili s nekim procentom manje, ne oklevajte, slobodno se odlučite za punomasno mleko jer se u njemu nalazi dosta više hranljivih sastojaka nego u mleku s manjim procentom mlečne masti. Pretpostavke koje su ranije postavljene da mlečna mast može da deluje na povećanje holesterola navele su određene grupe lekara da je za smanjenje kardiovaskularnih bolesti i produženje života ljudi potrebno smanjiti upotrebu punomasnog mleka, masnih sireva i jaja.

Kasnije sprovedena istraživanja ukazuju da nema dovoljno dokaza za ove tvrdnje, a danas se zna da masti mleka ni po količini, ni po transformaciji u metabolizmu ne utiču na nivo holesterola u krvi.

Osim toga, mleko s visokim procentom masti se preporučuje ženama koje planiraju potomstvo.

Možda nije na odmet navesti da je mleko najbogatiji izvor kalcijuma s najvišim faktorom resorpcije. Kalcijum iz mleka, pored toga što ima dobre osobine za resorpciju, nalazi se u ovoj namirnici zajedno sa laktozom, fosfoproteinima i velikom količinom aminokiseline lizina, koji pospešuju resorpciju i iskorišćavanje unetog kalcijuma. Sve to sprečava smanjenje gustine kostiju, a samim tim je i manja verovatnoća javljanja osteoporoze. Mleko je prirodna i idealno komponovana hrana, u kojem su svi sastojci sa najboljim osobinama za varenje i iskorišćavanje.

Proteini mleka su tako komponovani da imaju najvišu biološku vrednost, a u njemu se nalaze u takvom stanju da ih može iskoristiti svaki organizam.

Izvor: Glas Javnosti
mary is offline  
Reply With Quote
Old 27-06-07, 10:54   #2
anon1
Super Moderator
 
anon1's Avatar
 
Registrovan: Sep 2006
Lokacija: .
Postovi: 12,614
anon1 has disabled reputation
Default

Ovaj tekst je u potpunosti tacan. Mlijecna masnoca kao i biljna masnoca(ulja) sadrze visestruko nezasicene masne kiseline koje su esencijalne(ne moze ih organizam sam nikako stvoriti) i kao takve su neophodne organizmu. Zato slobodno sto vise % mlijecne masti to bolje. U slucaju jogurta, kisele pavlake.. kad su ti procenti ipak znacajno veci, ipak ne treba pretjerivati, racunajuci da je to dobro. U svemu treba biti prije svega umjeren.
__________________

anon1 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-11, 22:06   #3
barajevo
MiM team Početnik
 
Registrovan: May 2011
Postovi: 33
barajevo na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by mary View Post
Sledeći put kada budete išli u prodavnicu da kupite mleko i nađete se u dilemi da li da uzmete sa 3,2 odsto mlečne masti ili s nekim procentom manje, ne oklevajte, slobodno se odlučite za punomasno mleko jer se u njemu nalazi dosta više hranljivih sastojaka nego u mleku s manjim procentom mlečne masti. Pretpostavke koje su ranije postavljene da mlečna mast može da deluje na povećanje holesterola navele su određene grupe lekara da je za smanjenje kardiovaskularnih bolesti i produženje života ljudi potrebno smanjiti upotrebu punomasnog mleka, masnih sireva i jaja.

Kasnije sprovedena istraživanja ukazuju da nema dovoljno dokaza za ove tvrdnje, a danas se zna da masti mleka ni po količini, ni po transformaciji u metabolizmu ne utiču na nivo holesterola u krvi.

Osim toga, mleko s visokim procentom masti se preporučuje ženama koje planiraju potomstvo.

Možda nije na odmet navesti da je mleko najbogatiji izvor kalcijuma s najvišim faktorom resorpcije. Kalcijum iz mleka, pored toga što ima dobre osobine za resorpciju, nalazi se u ovoj namirnici zajedno sa laktozom, fosfoproteinima i velikom količinom aminokiseline lizina, koji pospešuju resorpciju i iskorišćavanje unetog kalcijuma. Sve to sprečava smanjenje gustine kostiju, a samim tim je i manja verovatnoća javljanja osteoporoze. Mleko je prirodna i idealno komponovana hrana, u kojem su svi sastojci sa najboljim osobinama za varenje i iskorišćavanje.

Proteini mleka su tako komponovani da imaju najvišu biološku vrednost, a u njemu se nalaze u takvom stanju da ih može iskoristiti svaki organizam.

Izvor: Glas Javnosti
U početku tačno a onda gomila gluposti (izvinjavam se autoru teksta - gluposti su posledica finansiranja izvora).

Tačno je da masnoća iz mleka nije štetna ali glupost je sve ostalo - laktozu ljudi srednje Evrope (Srbi) i južnije od toga u opšte ne mogu da vare jer im se već u ranom detinjstvu iz organizma gubi ferment Laktaza koji omogućuje varenje laktoze. Dakle, mleko je hrana samo za telad i to samo u periodu sisanja. Dalje, ljudi u opšte nemaju mogućnost apsorpcije kalcijuma iz mleka (osim Skandinavaca - da ne objašnjavam sada) već im mleko vrši potrošnju kalcijuma - najbolji izvor kalcijuma za Srbe (a i ostale koji se smatraju ljudima, je povrće. Posebno bih tu naglasio peršun).

Ove zablude, navedene u postu su posledica finansiranja Glasa javnosti od strane onih koji finansiraju i našu (i vašu) vladu i vlade većine zemalja - farmakomafije.
Mleko, kod većine ljudi (i ostalih sisara - pasa, na primer, to znaju uzgajivači) izaziva proliv. Šta mislite zašto. Zato što mleko NIJE HRANA.
barajevo is offline   Reply With Quote
Old 03-06-11, 22:18   #4
barajevo
MiM team Početnik
 
Registrovan: May 2011
Postovi: 33
barajevo na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by anon1 View Post
Ovaj tekst je u potpunosti tacan. Mlijecna masnoca kao i biljna masnoca(ulja) sadrze visestruko nezasicene masne kiseline koje su esencijalne(ne moze ih organizam sam nikako stvoriti) i kao takve su neophodne organizmu. Zato slobodno sto vise % mlijecne masti to bolje. U slucaju jogurta, kisele pavlake.. kad su ti procenti ipak znacajno veci, ipak ne treba pretjerivati, racunajuci da je to dobro. U svemu treba biti prije svega umjeren.
Ovaj post u opšte nije tačan (kao ni prethodni). Jedine doista prave masnoće korisne za ljude (koje sadrže višestruko nezasićene masne kiseline - kako to navodi autor posta) su laneno ulje i hladno ceđeno suncokretovo ulje. Čak i čuveno (prilično pogrešno faforizovano) maslinovo ulje ima svoja dobra svojstva samo u prisustvu lanenog ulja.
Ovo su navodi dr Johane Budvig, sada pokojne ali, živela je 94 godine i zaslužna je što je u opšte sada moguće merenje masnoća u tkivu. O njoj ima dosta na Internetu pa potražite malo sami - valjati će vam.
barajevo is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
masnije, mlijeko, može, škodi

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 15:04 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM