MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Društvo > Politika

Notices

Politika Za rasprave bez vrijedjanjaReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 09-11-11, 10:55   #1
Derek_Trotter
Ko reskira profitira!
 
Derek_Trotter's Avatar
 
Registrovan: Mar 2006
Lokacija: Podgorica
Age: 45
Postovi: 10,616
Derek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čeka
Default Slovenija prijeti da će protjerati studente iz Pljevalja

Slovenija prijeti da će protjerati studente iz Pljevalja


Studenti iz Pljevalja koji se školuju u Sloveniji mogli bi uskoro biti protjerani iz te zemlje, ukoliko u skorije vrijeme ne pribave vize za nesmetan boravak u toj članici Evropske unije.

Prema riječima jednog od roditelja čije dijete studira u Velenju, slovenačka policija je u četvrtak studentima iz Crne Gore dala rok od 22 dana da regulišu boravišne dozvole, ili će u protivnom morati da napuste tu zemlju i prekinu školovanje, a bio bi im i zabranjen ulazak u Sloveniju pet godina.

U Sloveniji trenutno studira 21 student iz Pljevalja od kojih je šest na Fakultetu zaštite životne sredine, a ostali su na Fakultetu za energetiku u Velenju.

Za situaciju u kojoj su se našli, neki od roditelja okrivljuju prethodnu opštinsku vlast, za čijeg je mandata uspostavljena saradnja sa Univerzitetom u Velenju, gdje je ove godine upisana treća generacija studenata.

Otkriveni tokom racije

Naš sagovornik, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama, kazao je da je problem nastao prije nekoliko dana kada je policija nakon intervencije u jednom od domova, zbog krađe, tražila dokumenta od svih studenata.

Studenti iz Pljevalja se školuju u Velenju Uvecaj!
Velenje

„Kada su utvrdili da studenti iz Pljevalja nemaju regulisane boravišne vize, rečeno im je da u roku od 22 dana pribave potrebne dozvole, ili će u protivnom biti protjerani iz Slovenije. Iako im je fakultet izdao potvrde da su redovni studenti, to nije mnogo zanimalo policiju, jer su obavezni da posjeduju boravišne dozvole. Djeca su se našla u nezavidnoj situaciji, a neki su već doputovali u Pljevlja da pokušaju srediti potrebna dokumenta“, rekao je naš sagovornik.

Kako tvrdi, u lokalnoj upravi, su mu rekli da Opština roditeljima ne može ništa pomoći u vezi s tim, jer su u ozbiljnim finansijskim problemima.On smatra da su roditelji i djeca prevareni i da je nedopustivo što je prethodna opštinska vlast na čelu sa Filipom Vukovićem poslala djecu bez riješenog boravišnog statusa i tako ih izložila neprijatnostima i stresovima.

„Većinom roditelji djece koja se školuju u Sloveniji su lošijeg materijalnog stanja i neće biti u mogućnosti da izdvoje oko 500 do 600 eura za plaćanje osiguranja i dozvole, kao i za putne troškove koji iznose oko 140 eura“, rekao je nezadovoljni roditelj.

„Obećavano im je da će imati sve obezbijeđeno, a sada se ispostavilo da nije tako. Ni krivi ni dužni sada zbog nečije nebrige moraju da ispaštaju”, rekao je on. Djeci se neredovno isplaćuju i stipendije, pa se moraju sami snalaziti za novac radeći u restoranima ili neke druge poslove.

Kako tvrdi, u lokalnoj upravi, su mu rekli da Opština roditeljima ne može ništa pomoći u vezi s tim, jer su u ozbiljnim finansijskim problemima.

"Zoil Lovćen" otkazao plaćanje osiguranja

Iz lokalne uprave je pojašnjeno da Opština nema nikakvu obavezu da plaća školarinu ili druge troškove studentima u Sloveniji, i da nikada nije takav dokument potpisan sa Univerzitetom u Sloveniji.

Kako su dodali, u međuvremenu je od fakulteta iz Velenja stigao i račun da se plati školarina za tri studenta druge godine, ali da oni taj novac neće izdvojiti, jer ne postoji nijedan dokument koji ih na to obavezuje.

Iz lokalne uprave je pojašnjeno da Opština nema nikakvu obavezu da plaća školarinu ili druge troškove studentima u Sloveniji.Na pitanje kako su onda do sada studenti išli u Sloveniju, “Vijestima” je rečeno da su stipendije izdvajane iz fonda za stipendiranje studenata Akademskog centra u Pljevljima, čiji je predsjednik Filip Vuković, te da je fondacija registrovana kao nevladina organizacija.

Doskorašnji potpredsjednik Opštine Avdo Ajanović, koji je bio uključen u rad fondacije, kazao je da troškove studiranja redovnih studenata u Sloveniji prema sporazumu te zemlje i Crne Gore snosi Slovenija, a da od fondacije dobijaju stipendiju u iznosu od 110 eura.

Sponzori zakazali

Prema njegovim riječima, troškove plaćanja osiguranja koji je neophodan uslov i najveća stavka za dobijanje boravišne dozvole snosio je “Zoil Lovćen”, ali ih je ove godine ta firma obavijestila da nijesu u mogućnosti da više plaćaju te troškove studenata.

On je kazao da su se trudili da i ove godine obezbijede sponzore, ali da u tome nijesu uspjeli, pa će troškove dobijanja boravišnih dozvola, ipak, pasti na teret roditelja. Ajanović je potvrdio da Opština nema nikakvih obaveza prema fakultetu u Velenju.

Na pitanje kako su u lokalnu administraciju stigli računi iz Velenja za plaćanje 2,5 hiljada eura za tri studenta druge godine, on je rekao da su prošle godine školarinu platili, jer su upisani kao vanredni studenti, a Slovenija ima obavezu da plaća školarinu samo redovnim studentima.
__________________
MADEinMONTENEGRO.com™ | Nezavisni internet portal
You came here as free man and free man you are!
Vijesti - Crna Gora
Kviz u sve 16 | BESPLATNO reklamiraj firmu
Derek_Trotter is offline  
Reply With Quote
Old 09-11-11, 11:20   #2
Čiko Vido
MiM team Forumaš i po'
 
Čiko Vido's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: PG
Age: 46
Postovi: 1,677
Čiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjemČiko Vido dragulj među dragim kamenjem
Default

Bem ti novinare ovakve bistre, ču'š "studenti iz Pljevalja". Oni iz Andrijevice će ostati jer je Andrijevica potpisala bilateralni sporazum sa Slovenijom, a neki iz Mjesne Zajednice Kurilo mogu da odahnu sad kad je predsjednik Kurila dogovorio razmjenu studenata sa zemljama Komonvelta.
__________________
Čovek sam, ženo
Čiko Vido is offline   Reply With Quote
Old 09-11-11, 14:48   #3
Bonja the Zmaj
Defensor Pacis
 
Bonja the Zmaj's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Lokacija: Kapadokijski klanci
Postovi: 4,343
Bonja the Zmaj na dobrome putu
Default

qq, sad ce ovi Pljevljaci pravac u Podgoricu, i nece se doma vrcat'
Bonja the Zmaj is offline   Reply With Quote
Old 09-11-11, 19:36   #4
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,294
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

ne s'ekiraj se, da te zmolim. za pet godina ce i oni, kao i 95% podgorice bit starogradjani, sa sve tim nakaradnim cikotickim naglaskom i performansama.
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Old 10-11-11, 02:03   #5
sneguljica
gleDna džekson
 
sneguljica's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Lokacija: Old airport PG
Postovi: 4,538
sneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by Bonja the Zmaj View Post
qq, sad ce ovi Pljevljaci pravac u Podgoricu, i nece se doma vrcat'
ahahahahahahahahahahha ote mi slova iz tastature!!! Nemaju dje drugo

laufer, šalimo se malo djaole, što odma primaš K srcetu
__________________
Zena nikad ne zaboravlja muskarce koje je mogla imati...
muskarac nikad ne zaboravlja zene koje nije mogao imati...
sneguljica is offline   Reply With Quote
Old 10-11-11, 09:13   #6
Zor_djevojka
Pa$aka
 
Zor_djevojka's Avatar
 
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: Vojvotk|nja_od_Fund|ne
Postovi: 41,366
Zor_djevojka has disabled reputation
Default

bez sira nemaju što doodit...
__________________
Ako vam se neka ptica posere na glavu, obrišite se diskretno i pravite se ludi, kao i uvek kad su vas posrali - čika Dušan Radović
Voli te tvoja zver
Zor_djevojka is offline   Reply With Quote
Old 10-11-11, 21:28   #7
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,294
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

o snjeska moja, nije ksrcetu, nema ja sta branit pljevljake od vas, no mi je smijesno kad vidim kako se vi kofistate iz vase starogradjantine cim se pomene nesto sjevernije od zlatice. sjecanja, mirisi, ko zna sta je u pitanju, ucaurili ste se u podgoricu i umislili da ce to vazda ostat tako i da nikad niko drugi nece doc da i on bude starogradjanin ka vi.

p.s. milomije vidjet te da svratis i na ovaj forum, ubijas normu, sta je da je, drago mi je da svracala.
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Old 10-11-11, 23:32   #8
Bonja the Zmaj
Defensor Pacis
 
Bonja the Zmaj's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Lokacija: Kapadokijski klanci
Postovi: 4,343
Bonja the Zmaj na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by laufer View Post
ne s'ekiraj se, da te zmolim. za pet godina ce i oni, kao i 95% podgorice bit starogradjani, sa sve tim nakaradnim cikotickim naglaskom i performansama.
Sjekirao se ne sjekirao, od ovija sto sa sjekirama silaze - mene glava zabolje. Treba svako malo izdrzat po tih 5 godina za svakog sjevernjaka koliko ti mislis da mu treba da se prilagodi.
A i to si u pravu - prvo nabac onaj milozvucni cikoticki naglasak i prekomoracko sminkerisanje, a bogami sjevernjacke navike i ponasanje malo teze ide i tu treba cekat jos par generacija da se naviknu da se smece ne baca s balkona, da se nuzda ne vrsi u prvi slobodni ulaz bez interfona i da se u kruzni tok ulazi udesno


Bonja the Zmaj is offline   Reply With Quote
Old 11-11-11, 00:30   #9
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,294
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

e pa bilo im stvarat zivotne uslove i pravit stanove za prvu generaciju po sjeveru, umjesto po podgorici, pa tek onda kod vas da silaze, polupripremljeni na uslove u kojima se ide sporasebe na pet metara od kuhinje i dje je sve tudje i zagradjeno kad ti pripre.
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Old 11-11-11, 03:10   #10
sneguljica
gleDna džekson
 
sneguljica's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Lokacija: Old airport PG
Postovi: 4,538
sneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by laufer View Post
o snjeska moja, nije ksrcetu, nema ja sta branit pljevljake od vas, no mi je smijesno kad vidim kako se vi kofistate iz vase starogradjantine cim se pomene nesto sjevernije od zlatice. sjecanja, mirisi, ko zna sta je u pitanju, ucaurili ste se u podgoricu i umislili da ce to vazda ostat tako i da nikad niko drugi nece doc da i on bude starogradjanin ka vi.

p.s. milomije vidjet te da svratis i na ovaj forum, ubijas normu, sta je da je, drago mi je da svracala.
jok, cijela Crna Gora je moja avlija, amanet ti dajem! Nema mi milijega kraja počev od plužina pa ćer ka $everoistoku, $everu, jugu...Svratim kad ga mogu učitat, nešto mi se učitava po po ure
__________________
Zena nikad ne zaboravlja muskarce koje je mogla imati...
muskarac nikad ne zaboravlja zene koje nije mogao imati...
sneguljica is offline   Reply With Quote
Old 11-11-11, 15:18   #11
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,294
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by sneguljica View Post
jok, cijela Crna Gora je moja avlija, amanet ti dajem! Nema mi milijega kraja počev od plužina pa ćer ka $everoistoku, $everu, jugu...Svratim kad ga mogu učitat, nešto mi se učitava po po ure
kakasi ti patrijotkinja, ovo nidje nasvijet nema! brao ti ga!!
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Reply

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 03:43 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM