MADEinMONTENEGRO.COM

Go Back   MADEinMONTENEGRO.COM > Umjetnost i kultura > Muzika > Klasična muzika

Klasična muzika Sve što ste htjeli znati o njoj, a niste ju smatrali dovoljno cool da bi se potrudili naučiti;)

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Old 15-03-07, 17:29   #1
Amelie
zoey

Amelie's Avatar

Registrovan: Feb 2007
Amelie nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default Gitara

Gitara je žičani instrument. Najčešće ima 6 žica [e - a - d¹ - g¹ - b¹ - e²], koje zvuče oktavu niže. Zvuk se postiže okidanjem žica prstima ili trzalicom (plektronom, plektrumom).

Gitara može biti:

*Klasična gitara
*Akustična gitara
*Poluakustična gitara
*Akustična gitara sa dvanaest žica
*Električna gitara
*Električna bas gitara

Svaka gitara ima sledeće delove:

*Čivije - nalaze se na glavi gitare i ima ih onoliko koliko ima žica. Čivijom se štimuje žica.
*Glava - Na njoj se nalaze čivije, a ima i reklamnu ulogu
*Vrat - Vrat je srednji deo gitare, na njemu se nalaze pragovi i na njemu se stiskaju žice nakon čijeg se okidanja dobija zvuk.
*Pragovi
*Žice

Smatra se da gitara vodi poreklo sa Bliskog istoka (Persija). Reč gitara i potiče iz Persije. Git znači muzika, a tar žica. Gitara je postala popularna u 14 veku, kada je dospela u Španiju. Kompozicije na gitari pisali su Garsija, Šubert, Paganini itd. Sada se gitara najviše koristi u rok i metal muzici.

Look at the stars,
Look how they shine for you,
And everything you do,
Yeah they were all yellow
Amelie is offline   Reply With Quote
Old 15-03-07, 17:32   #2
Amelie
zoey

Amelie's Avatar

Električna gitara je instrument moderne glazbe kao što je rock, metal, punk, rock and roll itd., ali primjenjuje se i u ostalim žanrovima (blues, jazz...)

Koristi elektromagnetske pick-upove koji "prikupljaju" titranje žice i pretvaraju ih u signale koje šalju pojačalu. Mogu biti šupljih ili čvrstih (eng. solid) tijela. Najpoznatije marke su Fender, Gibson, Ibanez, Jackson... Neke od njih imaju tremolu ručku kojom se ručno natežu ili otpuštaju lagano sve žice i tako stvaraju vibriranje tona. Taj se efekt puno koristi u bluesu i jazzu.

Look at the stars,
And everything you do,

Last edited by Amelie; 15-03-07 at 17:38..
Old 15-03-07, 17:33   #3
Amelie
zoey

Amelie's Avatar

Električne gitare razlikuju se ne samo po vanjskom izgledu, već i po performansama (odnosno po pick-up konfiguraciji), pa se tako neke više koriste za žestoku rock svirku. Postoji nekoliko podjela električnih gitara, a najbitnije su: po broju "rogova" tj. postoje single cutaway i double cutaway gitare, te po broju vratova i žica. Najviše gitara ima jedan vrat sa šest žica, no postoje i gitare sa dva vrata (najpoznatija je Gibson eds-1275 SG koju je Page koristio za sviranje balade "Stairway to heaven" uživo), te gitare sa sedam žica (za vrlo tvrdu svirku) koje je malo teže svirati od onih sa šest žica, te gitare sa dvanaest žica. Poseban slučaj jest Gibson eds-1275 SG jer na donjem vratu ima šest žica a na gornjem dvanaest.

Neki su modeli električnih gitara dosegli legendarne statuse, poput Fenderovog Stratocastera i Telecastera te Gibsonovih Les Paul i SG. Čak su postale i dio imagea nekih gitarista poput Jimmya Pagea (Les Paul), Hendrixa (Stratocaster) i Angusa Younga (SG), dok je B.B. King svojoj gitari čak dao i ime - Lucille.

Look at the stars,
And everything you do,
Old 15-03-07, 17:42   #4
Amelie
zoey

Amelie's Avatar

bas gitara:

Look at the stars,
And everything you do,
Old 15-03-07, 17:51   #5
Amelie
zoey

Amelie's Avatar

Lauta/Lutnja

*za sve koji zele bas detaljne informacije o ovom instrumentu mogu ih dobiti na : http://wam.hi-fi.hr/wam/Arhiva/Broj_9/Lutnja.doc

za ostale cu postaviti samo slike

prije:

gotov proizvod:

Look at the stars,
And everything you do,
Old 23-04-07, 08:12   #6
Psihologue
MiM team Expert

Psihologue's Avatar

Registrovan: Aug 2006
Psihologue nepoznate kvantitete u ovom trenu

Gitara mi je uvek bila zanimljiva kao i klavir...
Ne razumem se u tonove,sto bi se reklo atonican sam..
Ili ne muzikalan..
Zanima me jedva stvar..
Iam li razlike u visini tonova izmedju gitare i klavira?
Old 23-04-07, 11:30   #7
Amelie
zoey

Amelie's Avatar

nema

razlika je u opsegu tonova.sam i vidis koliko klavir ima tipki(sto bijelih sto crnih).ako bi uzeo note za klavir i osvirao to na gitari zvucalo bi ti za jednu oktavu nize(znaci dublje),jer se gitara notira kao klavir a zvuci oktavu nize.
a posto te tonove koje sviramo na gitari imamo na klaviru,onda nema razlike

(nadam se da sam dobro skontala pitanje)

Look at the stars,
And everything you do,
Old 23-05-07, 20:45   #8
Davy I
MiM team Expert

Davy I's Avatar

Registrovan: Mar 2007
Davy I has disabled reputation

Pa violina je instrument sa najvecim opsegom tonova... A ima mnogo manji vrat od gitare, nema oznacene pragove... Umjetnost je ono svirati, najljepsi instrument...

Ja sviram gitaru; akusticnu gitaru, preciznije...
Naucio sam da sviram na klasicnoj, ali sam se brzo presaltao na akusticnu; sviram rock, pa je bolji zvuk na akusticnoj nego na klasicnoj... A i tada mi je bilo mrzno uciti svirati prstima...

Posto akusticnu sviram skoro dvije godine, smatram da je vrijeme da se modernizujem...

90% uzimam bass... To je jedan od najljepsih instrumenata... I ljudi ne razumiju njegovu svrhu u bendu... Ja ne razumijem bendove bez bass gitare (a cuo sam par njih)...
Kazu i da je bass lako svirati...
Pa onda uzmite neku jazz kompoziciju i svirajte...
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Old 06-08-07, 16:35   #9
anon1
śišja

anon1's Avatar

Registrovan: Sep 2006
anon1 nepoznate kvantitete u ovom trenu

Posto nijesam bas neki preveliki poznavalac gitare (a lijep je i meni privlacan instrument) interesuje me koja je razlika izmedju akusticne i klasicne gitare??? Ja sam mislio da je to jedno te isto (i nadam se da sad tom izjavom ne zvucim nekome smijesno). Ona prva slika, u prvom postu je ta gitara (makar vizuelno) koja je meni poznata. Sad me interesuje je li to akusticna ili klasicna... I kad smo vec kod toga... Amelie je napisala kako se stimuju zice gitare (to je valjda standardni shtim) ali kolko je meni poznato ima osim njega bar jos 1. E sad mene interesuje kako se stimuju ostali zicani instrumenti (dobro klavir i chembalo tu ne racunam, kao ni harfu... itsl ) ... dakle kontrabas, violina, violoncelo, (ako neko zna mogu podaci i za sitar itd... )

anon1 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-07, 16:38   #10
Davy I
MiM team Expert

Davy I's Avatar

Registrovan: Mar 2007
Davy I has disabled reputation

Nisam cuo za tu knjigu...

Pa znas kako, najbolje je da za pocetak uzmes par privatnih casova... Vjeruj mi, mnogo ce ti znaciti za kasnije... Jer knjiga je tu kao prirucnik, ali ces uvijek imati i neka potpitanja... Zato nadji nekoga ko vec svira, neka ti odrzi par casova, a onda vjezbaj uz pomoc knjige...

Ja sam u pocetku uzimao casove, ali sam posle odustao od njih, jer sam smatrao da mogu dalje sam... To je razlog zbog kog slabije sviram akusticnu - nisam vjezbao ritmove...
Sve zavisi koliko vjezbas, imas li talenta, zanima li te tzo sto sviras... Mozes vrlo brzo da savladas akorde, a mozes da se mucis sa njima duuugo... Skale ti dolaze kasnije, ne moras odmah da se opterecujes time...

Ja sam dvije godine svirao akusticnu gitaru... Nije bila neki kvalitet, ali nije bila mnogo ni tvrda... Stvarno sam vjezbao, mnogo sam vremena provodio svirajuci i isplatilo se... U zadnje vrijeme sam mnogo napredovao... Ali kad sam prije dva dana kupio elektricnu... Ne mozes da vjerujes koliko je lakse svirati je...
Prvo zbog toga sto elektricna gitara drzi ton... Na akusticnoj moras sam da odrzavas vibriranje zice i ako na primjer ne pritisnes dobro zicu, cuje se neki lijevi zvuk... Na elektricnoj to nije slucaj... Jos kad ukljucis distorziju, mozes pomalo i da grijesis...

Ja ti preporucujem da ucis da sviras akusticnu, jer ce ti posle prelaz na elektricnu biti mnogo laksi...
A bilo koju muziku da sviras, akusticna ce ti kad-tad zatrebati, pa ces se onda muciti... To je to...

A ako si stvarno zainteresovan da sviras, javi mi se na pm ili na msn, pa cu ti preporuciti par sajtova, knjiga i tako...
tada će jedan od nas najzad da se odmori!

Davy I is offline   Reply With Quote
Reply

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules