MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Nauka > Psihologija > Analitička psihologija i Karl Gustav Jung

NoticesReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 11-04-08, 08:17   #1
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default Tumačenje snova, aktivna imaginacija i vizije

SAN

Najefikasniji i najpodesniji put za upoznavanje mehanizma i sadržaja nesvjesno vodi preko sna, čiji se materijal sastoji od svjesnih i nesvjesnih, od poznatih i nepoznatih elemenata. Ovi elementi mogu se pojaviti u raznim kombinacijama i uzeti sa svih strana, počev od tzv „dnevnih ostataka“ pa do najdubljih sadržaja nesvjesnog. Njihovo rađanje u snu Jung označava kao nešto što je izvan kauzalnosti. Isto tako, prostor i vrijeme nemaju za njih nikakvog značaja. Njihov jezik je arhaičan, simboličan, prelogičan; to je jezik slika, čiji se smisao može odgonetnuti samo sopstvenim postupkom tumačenja. Jung pridaje snu izvanredno veliki značaj, budući da ga ne shvata samo kao put u nesvjesno, nego i kao funkciju kojom nesvjesno najvećim dijelom daje na znanju svoju regulativnu djelatnost. Jer san izražava dotičnu „drugu stranu“, onu koja je suprotna svjesnom stavu.
S obzirom na veoma značajnu kompenzatorsku funkciju sna, koja ne izražava samo strahove i želje, nego i sveukupno psihičko ponašanje, Jung odbija da uspostavi određene „standardne simbole“. Nesvjesni sadržaji su uvijek višeznačni, a njihov smisao zavisi takođe od odnosa u kojima se javljaju, kao i od specifične životne i duševne situacije dotičnog snjevača. Neki snovi čak prevazilaze ličnu problematiku individualnog snjevača i izraz su problema koji se uvijek iznova pojavljuju u istoriji čovječanstva i tangiraju cijeli ljudski kolektiv. Oni često imaju proročanski karakter, pa se stoga još i danas kod primitivnih naroda smatraju kao stvar cijelog plemena i uz velike ceremonije se javno tumače.
Pored sna, Jung razlikuje još i fantazije i vizije kao nosioce manifestacije nesvjesnog. One su srodne snu i nastaju u trenucima sužene svijesti, pokazuju manifestno i latentno značenje, potiču od ličnog ili kolektivnog nesvjesnog i stoga daju snu materijal istog porijekla za psihološko tumačenje. Njihova varijabilnost je bezgranična i kreće se od običnih dnevnih i željenih snova sve do značajnih vizija ekstatičara.
San, kao psihički fenomen koji omogućuje najlakši pristup sadržajima nesvjesnog i koji je, zahvaljujući svojoj kompenzatorskoj funkciji, pogodan za razjašnjavanje i objašnjavanje unutrašnjih odnosa, predstavlja za Junga glavni instrument terapeutske metode. Jer, „problem analize sna postoji i pada sa hipotezom nesvjesnog; bez nje san je besmisleni konglomerat razdrobljenih dnevnih ostataka“. U istom smislu kao san Jung upotrebljava i vizije i fantazije pacijenata i uvijek kada govori o tumačenju sna podrazumijeva i vizije i fantazije.

Tumačenje sna

Pored razmatranja i obrade dotičnog materijala pomoću konteksta i asocijacija, koje ne pruža samo pacijent nego i terapeut, tumačenje sna, vizija i psiholoških slika svake vrste zauzima centralno mjesto u dijalektičkom procesu analitičkog postupka. O konačnom tumačenju materijala koji pruža pacijent svakako odlučuje sam pacijent. Njegova individualnost je ođe odlučujuća. Jer kod njega mora da nastupi jasan doživljaj odobravanja koji nije racionalna potvrda, nego stvarno doživljavanje, kako bi se tumačenje moglo smatrati potvrđenim. „Onaj ko želi da izbjegne neku sugestiju, mora da tumačenje sna smatra sve dotle nevažećim dok se ne nađe ona formula koja će zadobiti saglasnost pacijenta“. Inače će se dogoditi da sljedeći san ili sljedeća vizija stave ponovo na tapet isti problem bez prigovora, a donosiće ga sve dotle dok čovjek zbog „doživljenog“ ne zauzme novi stav. Često istican prigovor o tome da terapeut može tumačenjem sna da sugestivno utiče na pacijenta, može doći samo od čovjeka koji ne poznaje prirodu nesvjesnog, jer se mogućnost i opasnost prejudiciranja veoma precjenjuju. Objektivno psihičko, nesvjesno, jeste shodno iskustvu u najvećem stepenu nezavisno. Kada to ne bi bilo tako, onda ono ne bi moglo uopšte da vrši svoju sopstvenu funkciju, naime kompenzaciju svijesti. Svijest se može dresirati kao papagaj, ali ne i nesvjesno. Ako se ljekar i pacijent varaju u njihovom tumačenju , onda će ih vremenom strogo i neumitno korigovati stalni autonomni nesvjesni materijal, koji neprekidno održava proces.
Jung kaže: „San se ne može objasniti psihologijom koja je uzeta iz svijesti. To je određeno funkcionisanje koje ne zavisi od htjenja i želja, od namjere i svjesnog cilja ega. To je nenamjerno događanje kao što je sve što se dešava u prirodi... Uopšte je vjerovatno da stalno sanjamo, ali svijest u budnom stanju diže takvu galamu da je više ne čujemo. Ako nam pođe za rukom da sačinimo kompletan spisak tema, onda bismo mogli reći da cjelina opisuje jednu određenu liniju“. Time je rečeno da je san prirodan psihički fenomen, ali fenomen sopstveno autonomne vrste sa ciljnom usmjerenošću koja je nepoznata našoj svijesti. On ima svoj vlastiti jezik i sopstvene zakone, kojima se čovjek ne može približiti pomoću psihologije svijesti, tako reći kao subjekt. Jer, „čovjek ne sanja, nego se sanja, mi ’doživljavamo’ san, mi smo objekti“. Gotovo da bi se moglo reći: želimo da u snu doživimo mitove i bajke koje čitamo u budnom stanju kao da su oni realnost, a to je nešto bitno drugačije“.
Paramanand is offline  
Reply With Quote
Old 12-04-08, 10:11   #2
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default

KORJENI SNA

Korjeni sna, ukoliko se mogu ustanoviti, leže dijelom u svjesnim sadržajima (u utiscima prethodnog dana, u dnevnim ostacima), a djelom u konsteliranim sadržajima nesvjesnog koji mogu biti probuđeni svjesnim sadržajima ili spontanim svjesnim procesima. Posljednji procesi koji ne dopuštaju bilo kakav odnos sa sviješću mogu voditi porijeklo sa svih strana. To mogu biti somatski izvori, fizički i psihički doživljaji u okolini ili prošli i budući doživljaji. Kod posljednjih se misli na snove koji oživljavaju neki davno prošli istorijski doživljaj ili proročanski nagovještavaju neko buduće zbivanje (kao što, na primjer, može biti slučaj kod snažnih arhetipskih snova). Ima snova koji su prvobitno imali neku vezu sa sviješću, ali su je izgubili kao da nikada nije ni postojala, pa onda iznose potpuno nepovezane, nerazumljive odlomke, a zatim takve fragmente koji predstavljaju nesvjesne psihičke sadržaje jedinke a da se oni kao takvi ne prepoznaju.
Već je rečeno da Jung označava sređivanje slika sna kao nešto što je izvan kategorije prostora i vremena i nije podložno kauzalnosti. San je „jedna zagonetna poruka naše noćne strane“. I on nikad nije čisto ponavljanje prethodnih doživljaja ili događaja, sa izuzetkom određene kategorije šok-snova, odnosno snova reagovanja, kod kojih su izvjesni objektivni procesi izazvali psihičku traumu, na primjer granate i bombe u ratu, ali ne i tamo đe mislimo da smo to spoznali. Ovi snovi, koji u suštini predstavljaju samo reprodukciju traume, odnosno doživljaja šoka, ne mogu se stoga shvatiti kao kompenzatorski. Njihovo privođenje svijesti ne može da dovede do nestajanja procesa koji determinišu san. „San mirno dalje ’reprodukuje’, tj autonomni sadržaj sna djeluje sam od sebe i to tako dugo dok se traumatska draž sasvim ne ugasi“. Inače, san je „uvijek, zavisno od svrhe, povezan ili promijenjen, mada je često samo neprimjetan, ali upravo na drugi način nego što to odgovara svrsi svijesti i kauzalnosti“.

Različiti tipovi snova

Mogućnost značenja snova Jung svodi na sljedeće tipične slučajeve:
Na određenu svjesnu situaciju nadovezuje se san kao reakcija nesvjesnog koje, bilo nadopunjavajuće ili kompenzatorski, sasvim jasno ukazuje na dnevne utiske, tako da je uočljivo da se taj san nikada ne bi dogodio da nije bilo određenog utiska od prethodnog dana.
San ne slijedi neku određenu svjesnu situaciju koja ga je, manje ili više jasno, izazvala, nego nastaje na osnovu izvjesne spontanosti nesvjesnog, pri čemu ono određenoj svjesnoj situaciji dodaje neku drugu koja se od prve razlikuje utoliko što između njih dvije postoji neki konflikt. Dok se u prvom slučaju nagim kretao od jačeg svjesnog dijela ka nesvjesnom dijelu, u drugom slučaju postoji ravnoteža između njih.
Međutim, kada je suprotna pozicija koju uspostavlja nesvjesno jača od svjesne pozicije, tada nastaje nagib koji vodi od nesvjesnog ka svijesti. Tada nastaju oni značajni snovi koji pod određenim okolnostima sasvim mijenjaju svjesni stav i mogu ga, štaviše, sasvim preokrenuti.
Posljednji tip, kod kojeg se cjelokupna aktivnost i težina značenja isključivo nalaze u području nesvjesnog, i koji daje veoma specifične, ali sadržajno najvažnije snove koje je veoma teško rastumačiti, predstavlja nesvjesne procese, za koje se uopšte ne može utvrditi bilo kakva veza sa sviješću. Snjevač ih ne svaća i po pravilu se veoma čudi tome zašto ih baš on sanja, jer se ne može zapaziti čak ni neka uzročna veza. Ali baš ti snovi imaju često dominantan, zapravo arhetipski karakter i često su proročanske prirode. Jung kaže da takvi snovi nastaju ponekad baš pred pojavu duševnih bolesti i znatnih neuroza, kada se iznenada probije neki sadržaj koji duboko impresionira snjevača čak i kad ga ne razumije. Shvatanje nekih ljudi da je utoliko bolje ukoliko imate više arhetipskih snova, nije u najmanju ruku temeljito, naprotiv. Njihovo često javljanje svjedoči baš o veoma snažnoj uznemirenosti kolektivnih nesvjesnih dubina što je povezano sa opasnošću iznenadnih eksplozija i prevrata, zbog čega se u takvim slučajevima u analizi preporučuju brižljiv postupak i najveći oprez. Ma koliko bio dobrodošao neki arhetipski san, i ako njegov sadržaj uspije da se razumije i protumači u pravom trenutku, on ipak može biti i opasan, ako je Ego snjevača još slab i nerazvijen da bi se suočio s njim i s njim izašao na kraj.
Prilikom razlikovanja ovih raznih tipova sna, akcenat se stavlja na odnos u kojem stoje reakcije nesvjesnog na svjesnu situaciju, jer se mogu utvrditi najraznovrsniji prelazi od reakcija vezanih za sadržaje svijesti do spontanih manifestacija nesvjesnih dubina.
Paramanand is offline   Reply With Quote
Old 30-04-08, 21:28   #3
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default Vizije - K.G. Jung

Početkom 1944. godine slomio sam stopalo, a nakon te nezgode usledio je srčani udar. U nesvesnom stanju doživeo sam delirijume i vizije koji su verovatno počeli dok sam se nalazio na ivici smrti i dok sam primao kiseonik i injekcije kamfora. Vizije su bile toliko si¬lovite da sam ja lično zaključio kako se nalazim blizu smrti. Bol¬ničarka mi je kasnije saopštila: "Izgledalo je kao da ste okruženi blještavom svetlošću." Takvu pojavu ponekad je primećivala kod samrtnika, dodala je. Tada sam dosegao krajnju granicu i ne znam da li sam se nalazio u snu ili u ekstazi. U svakom slučaju, počele su da mi se dešavaju kranje neobične stvari.

Imao sam utisak da se nalazim visoko u vaseljeni. Na velikoj udaljenosti ispod sebe ugledao sam zemaljsku kuglu, koja se kupala u veličanstvenoj plavoj svetlosti. Video sam duboko plavo more i kontinente. Daleko ispod mojih stopala ležao je Cejlon, a u pravcu mog pogleda potkontinent Indija. U moje vidno polje nije se ukla¬pala ćela Zemlja, ali njen okrugao oblik jasno se raspoznavao, a obrisi su joj blistali srebrnim sjajem kroz divnu plavu svetlost. Na mnogim mestima kugla je bila obojena, ili prošarana mestima tamnozelene boje nalik na oksidirano srebro. Daleko na levoj strani pružalo se ogromno prostranstvo - crvenkasto-žuta arabijska pustin¬ja; činilo se kao da je srebrna boja Zemlje tu poprimila crvenkasto-zlatnu nijansu. Potom je usledilo Crveno more, a sasvim, sasvim iza njega - kao da se nalazi u gornjem levom kutu mape - mogao sam da nazrem samo delić Mediterana. Moj pogled se zadržavao uglavnom na tom mestu, jer je sve ostalo bilo nerazgovetno. Mogao sam, takode, da vidim snegom pokrivene vrhove Himalaja, inače, sav predeo u tom pravcu prekrivala je magla ili oblaci. Na desnu stranu ni¬sam uopste gledao. Znao sam da se nalazim na tački iza koje sledi odvajanje od Zemlje.

Kasnije sam utvrdio koliko se mora biti visoko u prostoru da bi se imao tako širok pogled - oko hiljadu milja! Prizor Zemlje sa te visine bilo je nešto najveličanstvenije što sam ikada video.

Nakon kraćeg posmatranja, okrenuo sam se na drugu stranu. Sada sam se, naime, nalazio leđima okrenut Indijskom okeanu, a li¬cem prema severu. Tada mi se učinilo da se obrćem na levo. U moje vidno polje ušlo je nešto novo: nedaleko, ugledao sam u prostoru ogromni kameni blok tamne boje, nalik meteoritu. Bio je otprilike veličine moje kuće, ili čak veći. Kao i ja, lebdeo je u prostoru.

Slične stene video sam na obali Bengalskog zaliva. Ti su ka¬meni blokovi bili od žutosmeđeg granita, a neki medu njima bili su izdubljeni u hramove. Moja stena predstavljala je jedan takav ogromni tmasti kameni blok. Jedan njegov ulaz vodio je u malo predsoblje. S desne strane ulaza, na kamenoj klupi, sedeo je u lotos položaju, ćuteći, tamnoputi Indus. Nosio je belu odeždu i znao sam da me očekuje. Do ovog predsoblja vodila su dva stepenika, a unu¬tra, s leve strane, nalazila se kapija hrama. Bezbrojna sićušna udubljenja, od kojih je svako imalo konkavan oblik tanjirića ispunjenog kokosovim uljem i malim fitiljima, okruživala su vrata veoma svetlim plamenovima. Upravo ovakav prizor već sam video prilikom posete Hramu Sv. Zuba u Kendiju, na Cejlonu; kapiju tog hrama okruživa¬lo je nekoliko redova sličnih uljanih svetiljki koje su gorele.

Kada sam se približio stepenicama koje su vodile na gore, ka ulazu u stanu, dogodilo se nešto čudno: imao sam osećaj da s mene, poput zmijinog svlaka, sve spada. Sve čemu sam težio, što sam želeo ili o čemu sam razmišljao, celokupna fantazmagorija zemaljske egzi¬stencije, otpala je ili bila strgnuta s mene - i to je bio izuzetno bolan proces. Pa ipak, nešto je ostalo; činilo se kao da sam nastavio da no¬sim sve ono što sam ikada doživeo ili učinio, sve što se oko mene dešavalo. Mogao bih to da iskažem i na sledeći način: to je bilo sa mnom, i ja sam bio sve to. Da se tako izrazim - ja sam se sastojao od svega toga. Sastojao sam se od sopstvene povesti i osećao sam sa du¬bokom pouzdanošću; ja sam upravo to. "Ja sam taj svežanj prošlosti, ja sam njeno ispunjenje."

Ovo iskustvo me je preplavilo osećanjem ogromne praznine, ali istovremeno i osećanjem velike punoće. Nije više bilo ničega što bih poželeo ili za čim bih žudeo. Postojao sam u objektivnom stanju: predstavljao sam ono što sam bio tokom života. Najpre me je pre¬plavilo osećanje vlastite satrvenosti, kao da sam bio razgolićen ili opljačkan; ali, iznenada, takvo osećanje je postalo krajnje nebitno. Kao da je svt pripalo prošlosti; jedino je ostalo fait accompli, bez i najmanjeg osvrtanja za onim što je bilo. Nisam više osećao nikakvo žaljenje za nečim propuštenim ili oduzetim. Naprotiv: imao sam sve što je predstavljalo mene, a to je bilo sve.

Nešto drugo zaokupljalo je moju pažnju: kada sam se približio hramu postalo mi je nesmnjivo jasno da ću upravo stupiti u jednu osvetljenu prostoriju u kojoj ću sresti sve one ljude kojima sam pri¬padao u stvarnosti. Tamo bih, konačno, shvatio - što sam takode osećao sa sigurnošću - koju istorijsku nit smo sledili ja ili moj život. Saznao bih šta je bilo pre mene, zašto sam nastao i prema kakvom cilju je moj život bio usmeren. Život koji sam vodio često mi je ličio mTpriču koja nema ni početka ni kraja. Imao sam utisak da predsta¬vljam samo istorijski fragment, isečak kome nedostaje prethodni sadržaj i nastavak. Činilo se da je moj život istrgnut iz dugačkog lan¬ca događaja, i da su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Zašto je moj život krenuo upravo ovim pravcem? Zašto su baš meni data upravo ovakva saznanja? Šta sam učinio od njih? Šta će uslediti? Bio sam siguran da ću na sva ta pitanja dobiti odgovor čim stupim u kameni hram. Tamo ću saznati zašto se sve dogodilo na ovaj, a ne na neki drugi način. Tamo ću sresti ljude koji znaju odgovor na moje pitanje o tome šta je bilo pre i šta će biti posle.

Dok sam ovako razmišljao dogodilo se nešto što je privuklo moju pažnju. Odozdo, iz pravca Evrope, jedna ljudska prilika je poletela na gore. Bio je to moj lekar, Dr H. - ili, bolje rečeno, njegova predstava - uokviren zlatnim lancem ili zlatnim lovorovim vencem. Odmah sam shvatio: "Aha, to je moj lekar. Naravno, onaj koji me leci. Ali sada dolazi u svom prvobitnom obliku, kao basileus sa Ko¬sa.(Basileus = kralj. U antici, Kos je bio poznat kao sedište Asklepijevog hrama i kao rodno mesto Hipokrata (Hippocrates). - A. J.) U stvarnom životu on je predstavljao ovaploćenje ovog basileusa, vremensko otelovljenje prvobitnog obličja, koje postoji od početka. Sada se pojavljuje u svom prvobitnom obliku."

Ja sam se po svoj prilici takođe nalazio u svom prvobitnom obliku, mada je to bilo nešto što nisam opažao već sam jednostavno smatrao izvesnim. Kada se našao preda mnom, između nas je usledila nema razmena misli. Dr H. je poslat sa Zemlje da mi prenese po¬ruku kako se tamo protive mom odlasku. Nemam prava da napustim Zemlju i moram da se vratim na nju. U trenutku kada sam to čuo vi¬zija je iščezla.

Bio sam duboko razočaran, jer je sada čitavo predhodno isku¬stvo delovalo bezrazložno. Bolan proces razgolićavanja bio je uzalu¬dan i neće mi biti dozvoljeno da uđem u hram, da se pridružim ljudima čijem sam društvu pripadao.

U stvarnosti, trebalo je da prođu još pune tri nedelje pre nego što sam doista bio u stanju da ponovo pristanem na život. Nisam mogao da jedem zato što mi se svaka hrana gadila. Grad i planine koje sam mogao da vidim sa svog bolesničkog kreveta podsećali su me na ofarbane zavese sa crnim rupama, ili na poderani list novina pun fotografija bez ikakvog smisla. Razočaran, mislio sam: "Sada ponovo moram da se vratim u svet koji je planski urađen 'po sistemu kutija'. Činilo mi se da se u odnosu na svet kao usklađenu celinu na¬lazi veštački sagrađen, po vrednosti niži, trodimenzionalni svet, u kome je svaki pojedinac smešten u malu kutiju. I sada bi trebalo da ponovo ubedim sebe kako je to važno! Život i čitav svet doživljavao sam kao zatvor, i činjenica da ću sve to ponovo morati da smatram ispravnim bila mi je neizmerno mučna. Bio sam tako srečan što sam sve to odbacio, a sada je ispalo da ću se - zajedno sa svima ostalima - ponovo naći obešen o nekakvom koncu u kutiji. Dok sam lebdeo u vaseljeni nalazio sam se u bestežinskom stanju, i nije bilo ničega što bi me zauzdavalo. A sada je to sve trebalo da predstavlja tek puku prošlost!

Osećao sam žestok otpor prema svom lekaru zato što me je vratio u život. Istovremeno bio sam zabrinut zbog njega: "Za ime Boga, njegov život je u opasnosti! Prikazao mi se u prvobitnom obli¬ku! Kada neko poprimi taj oblik to je znak da će umreti, jer već pri¬pada 'većem društvu'!" Iznenada me je obuzela zastrašujuća misao da će dr H. morati da umre umesto mene. Nastojao sam svim silama da mu to predočim, ali me on nije razumeo. Onda sam se naljutio na njega. "Zašto se neprekidno pretvara da ne zna kako je on basileus sa Kosa? I da je već poprimio svoje prvobitno obličje. On želi da me ostavi u uverenju kako mu je to nepoznato." To me je razdraživalo. Moja supruga je negodovala što sam tako neljubazan prema svom lekaru. Bila je u pravu; ali, u to vreme bio sam ljut na njega zato što tvrdoglavo odbija da govori o svemu onome što se odvijalo medu nama u mojoj viziji. "Prokletstvo, trebalo bi da preduzme nešto! Ne¬ma prava da bude tako nemaran! Želim da ga upozorim da pripazi na sebe." Bio sam čvrsto ubeđen da mu je život u opasnosti.

I doista, ja sam bio njegov poslednji pacijent. Četvrtog aprila 1944. godine - još uvek se tačno sećam datuma - bilo mi je dozvolje¬no da sednem na ivicu kreveta prvi put od početka moje bolesti - i tog istog dana, dr H. je pao u svoju bolesničku postelju iz koje se više nije digao. Čuo sam da je povremeno imao napade groznice. Uskoro potom, umro je od septikemie. Bio je dobar lekar i bilo je nečeg genijalnog u njemu. U suprotnom, ne bi mi se prikazao kao kralj Kosa.
Airbender is offline   Reply With Quote
Old 30-04-08, 21:29   #4
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default

U toku tih nedelja život mi je proticao u čudnom ritmu. Dan¬ju sam obično bio depresivan. Osećao sam se nemoćno i utučeno, i jedva bih se odvažio da se pomerim. Razmišljao sam, tmurno raspo¬ložen: "Sada moram da se vratim u ovaj dosadni svet." Predveče bih zaspao, i spavao otprilike do ponoći. Tada bih došao k sebi i ležao budan oko jedan sat, ali sada u sasvim preobraženom stanju. Kao da sam bio u ekstazi. Imao sam utisak da lebdim u prostoru, bezbedno zatvoren u kosmičkoj materici - u užasnoj praznini, ali ispunjen naj¬većim mogućim osećanjem sreće: "Ovo je stanje krajnjeg blažen¬stva", mislio sam. "Ovo se ne može opisati - isuviše je lepo!"

Sve oko mene delovalo je začarano. U to doba noći bolničar¬ka mi je donosila malo podgrejane hrane - jer sam jedino tada bio u stanju da nešto pojedem, i to s apetitom. Ponekad mi se činilo da je bolničarka zapravo nekakva stara Jevrejka, mnogo starija nego što je doista bila, koja priprema za mene obredna košer jela. Dok sam je posmatrao imao sam utisak kako njenu glavu okružuje plavi oreol. Ja sam se lično, kako mi je izgledalo, nalazio u Pardes Rimonim-u, vrtu narova (Pardes Rimmonim jeste naslov jednog starog kabalističkog traktata od Mojsija Kordovera (Moses Cordovero/šesnaesti vek). U kabalističkom učenju Malšut i Tiferet predstavljaju dve od deset sfera božanske manifestacije u kojima se Bog ozbnanjuje iz svog skivenog stanja. Predstavljaju božanski muški i ženski princip.), gde se odvijalo venčanje između Tiferet i Malšut (Tifereth i Malchuth). Ili sam, pak, bio rabin Simon ben Johai (Simon ben Jochai), čija se svadba slavila nakon njegove smrti. Bilo je to mističko venčanje kakvo se sreće u kabalističkoj tradiciji. Ne mo¬gu da opišem svu velelepnost ovog iskustva. Jedino sam bio u stanju da neprekidno ponavljam: "Ovo je, dakle, vrt naroda! Ovo je, dakle, venčanje između Tiferet i Malšut!" Ne znam tačno kakvu sam ja ulogu imao u svemu. U dubini duše osećao sam da se ipak radi o meni samom: to je bilo moje venčanje. I moje osećanje blaženstva poticalo je od tog blaženog svadbenog veselja.

Postepeno, vrt naroda je iščezao i smenio ga je novi prizor. Usledilo je Venčanje Jagnjeta, u praznično okićenom Jerusalimu. Nisam u stanju da potanko opišem ovo iskustvo. Jednostavno, doživeo sam neizreciva stanja ushićenosti, obasjana svetlošću i uz prisustvo anđela. Ja sam lično predstavljao "Venčanje Jagnjeta".

Ova predstava je, takode, iščezla, a potom je usledila nova, poslednja vizija. Odšetao sam prostranom dolinom do njenog kraja, odakle se pružao blago zatalasan venac brežuljaka. Dolina se završavala u klasičnom amfiteatru, koji je delovao velelepno u zele¬nom pejsažu. I tu, u tom pozorištu, slavila se hierosgamos. Na po¬zornicu su izašli muškarci i žene, plesači, a mističko venčanje između Sve-oca Zevsa i Here obavljalo se na cvećem natkritom divanu, kako je opisano u Ilijadi.

Sve su to bila veličanstvena iskustva. Noćima, uzastopce, lebdeo sam u stanju krajnjeg blaženstva, "okružen predstavama svih stvorenja" ( Faust, Drugi deo.). Postepeno, motivi bi se izmešali i konačno izbledeli. Vi¬zije su obično trajale oko jedan sat. Tada bih ponovo zaspao. Kako se približavalo jutro, obuzimalo bi me osećanje: "Evo, ponovo dolazi sivo jutro; evo sada dolazi sivi svet sa svojim kutijama! Kakva idiotarija, kakva nesnosna besmislica!" Ta unutarnja stanja bila su tako za¬nosno lepa da je u poredenju sa njima ovaj svet izgledao krajnje smešno. Kako sam se ponovo približavao životu, ta stanja su posta¬jala sve reda, i jedva tri nedelje nakon prve vizije, potpuno su iščezla.

Nemoguće je preneti lepotu tih vizija i snagu emocija koje su me za to vreme prožimale. Bilo je to nešto najupečatljivije što sam ikada iskusio. A kakvu je samo suprotnost svemu tome predstavljao dan: bio sam iznuren i razdražljiv; sve mi je smetalo; sve je bilo isuviše materijalno, isuviše grubo i glomazno, užasno ograničeno iako u prostornom tako i u duhovnom pogledu. Sve me je podsećalo na zatvor. Sve je to, iz razloga koje je nemoguće iskazati, predstavljalo zatočeništvo, pa opet, posedovalo je i neku vrstu hipnotičke snage, neodoljive privlačnosti, kao da je reč o suštoj zbilji, uprkos tome što sam jasno opažao njenu prazninu. I pored toga što mi se tokom vre¬mena povratila vera u svet, od tog doba nikada više nisam mogao da se u potpunosti oslobodim utisaka kako ovaj život predstavlja samo segment egzistencije umetnut u trodimenzionalni univerzum koji je zasnovan na sistemu kutije, i sagrađen naročito u tu svrhu.

Treba pomenuti još jedan detalj čitavog iskustva kojeg se sa¬svim jasno sećam. Na početku, kada sam imao viziju vrta narova, za¬molio sam bolničarku da mi ne zameri ako joj nešto smeta. U sobi se oseća tako jako prisustvo svetosti, rekao sam, koje bi za nju moglo biti škodljivo. Naravno da me nije razumela. Za mene je prisustvo svetosti imalo magičnu snagu; plašio sam se da bi ono moglo da bu¬de nepodnošljivo za druge ljude. Tada sam shvatio šta se podrazumeva kada se govori o "slatkom mirisu" Duha svetog. Upravo se o tome radilo. U sobi se nalazila pneuma neizrecive svetosti, koja se ispoljila u vidu mysterium coniunctionis.
Ranije nikada ne bih mogao da pretpostavim da je takvo isku¬stvo uopšte moguće. Nije se radilo o tvorevini imaginacije. Vizije i iskustva bili su krajnje realni; ništa subjektivno nije moglo da im se pripiše - sve ih je odlikovala krajnja objektivnost.
Skloni smo da s lakoćom odbacimo reč "večnost", ali ovo isku¬stvo mogu da opišem jedino kao ekstazu bezvremenog stanja u ko¬jem sadašnjost, prošlost i budućnost predstavljaju jedno. Sve što se dešava u vremenu ovde je bilo spojeno u kristalizovanu celinu. Ništa se nije odvijalo kao događanje u vremenu, ništa se nije moglo meriti pojmovima vremena. Moje iskustvo najpre bi moglo da se označi kao stanje čuvstvene spoznaje jedinstvenosti, ali onakve kakva može da se dosegne putem mašte. Kako bih mogao da zamislim da istovremeno postojim prekjuče, danas i prekosutra? U tom slučaju, morao bih da sebi predstavim stvari koje se još uvek nisu dogodile, ono što se nesumnjivo dešava kao i ono što bi već bilo završeno - a da sve, istovremeno, predstavlja jedno. Ono jedino što je čuvstvo kadro da pojmi bila bi sveukupnost, nerazlučiva celina, koja se isto¬vremeno sastoji od iščekivanja početka, začuđenosti nad onim što se upravo dešava i zadovoljstva ili razočaranja ishodom proteklog do¬gađaja. Reč je o stanju pripadnosti neopisivoj celovitosti prema ko¬joj se, ipak, odnosimo s krajnjom objektivnošću.

Takvu objektivnost iskusio sam kasnije u životu još jedanput. Bilo je to nakon smrti moje supruge. Video sam je u snu koji je nali¬kovao viziji. Stajala je na maloj udaljenosti, i gledala pravo u mene. Bila je u svojim mladim godinama, možda tridesetim, i nosila je hal¬jinu koju je za nju pre mnogo godina sašila moja rođaka medijum. Bila je to verovatno najlepša odeća koju je ikada nosila. Izraz nje¬nog lica nije bio ni radostan ni tužan već pre objektivno mudar i pun razumevanja, bez najmanjeg traga emocija, kao da se nalazila izvan uticaja afekata. Znao sam da to nije ona, već pre njen portret koji je sama napravila ili naručila za mene. Portret je izražavao početak našeg odnosa, događaje u toku pedeset i tri godine braka kao i kraj njenog života. Kada se suoči s takvom celinom čovek ostaje bez reci jer tako nešto jedva može da se pojmi.

Objektivnost koju sam doživeo u ovom snu i u vizijama pred¬stavlja deo dostignute individuacije. Ona označava odvajanje od vrednovanja i od onoga što nazivamo emocionalnim vezama. Govo¬reći uopšteno, emocionalne veze su veoma važne za ljudska bića. Ali, one ipak sadrže projekcije i da bi se dosegla sopstvenost i ob¬jektivnost najhitnije je da se ove projekcije uklone. Emocionalne veze predstavljaju odnose zasnovane na želji, koji su ukaljani prinu¬dom i ograničavanjem slobode; od druge osobe se nešto očekuje, što i nju i nas čini neslobodnim. Objektivno znanje leži skriveno iza privlačnosti emotivne veze; čini se da je to suštinska tajna. Jedino putem objektivnog saznanja može da se postigne istinski coniunctio.

Nakon ove bolesti za mene je počeo plodan period rada. Ve¬liki deo mojih glavnih dela napuštao sam tek tada. Spoznaja do koje sam došao, ili vizija svršetka svega postojećeg, pružili su mi snagu da usvojim novi metodološki pristup. Nisam više pokušavao da nepre¬kidno proveravam sopstveno mišljenje, već sam se predao struji ide¬ja koje su nadolazile. Tako su se problemi preda mnom otvarali i uobličavali, jedan za drugim.

Za vreme bolesti shvatio sam još nešto. Mogao bih to da izra¬zim kao stav da stvari treba prihvatiti onakvima kakve jesu; kao jed¬no bezuslovno "da" za ono što jeste, bez subjektivnog protesta - kao prihvatanje uslova egzistencije onakvih kakve ih ja vidim i razumem, prihvatanje vlastite prirode, takve kakva mi je data. Na početku mo¬je bolesti imao sam utisak da nešto nije u redu sa mojim osnovnim životnim stavom, i da sam u izvesnoj meri ja lično odgovoran za ovaj nesrećni slučaj. Ali, kada krene putem individuacije, kada živi po sopstvenom nahođenju, čovek mora da računa i na greške: život ne bi bio potpun bez njih. Ne postoji nikakvo jemstvo - ni jednog jedi¬nog trenutka - da nećemo napraviti grešku ili upasti u smrtnu opa¬snost. Možemo da izaberemo put za koji mislimo da je siguran. Ali to će biti put smrti. Tada se više ništa ne događa - u svakom slučaju, ne događaju se prave stvari. Onaj ko krene putem smrti ni po čemu se ne razlikuje od mrtvog čoveka.
Airbender is offline   Reply With Quote
Old 30-04-08, 21:30   #5
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default

Tek nakon bolesti shvatio sam koliko je važno ne odupirati se vlastitoj sudbini. U tom slučaju kujemo takav ego koji se ne raspada kada nam se dešavaju neshvatljive stvari; stvaramo jedan postojani ego koji je u stanju da stoički podnosi istinu i da se nosi sa svetom i sudbinom. S takvim egom, iskustvo poraza jednako je iskustvu pobede. Tada ništa više ne može da naruši naš mir - ni iznutra ni spolja, jer je naše sopstveno trajanje izdržalo struju života i vremena. Ali, to je moguće sprovesti jedino kada se ne mešamo nametljivo u zakone sudbine.

Shvatio sam, takođe, da se moraju prihvatiti misli koje se spontano javljaju i razvijaju, kao sastavni deo čovekove vlastite prirode. Kategorije istine i laži uvek su, naravno, prisutne; ali pošto ni¬su obavezujuće, one zauzimaju sporedno mesto. Samo prisustvo ideja je bitnije od našeg ličnog suda o njima. Ali, ne smemo da ugušimo ni svoja subjektivna mišljenja budući da ona takode pred¬stavljaju prisutne ideje koje su deo celine našeg bića.
Airbender is offline   Reply With Quote
Old 11-12-10, 18:49   #6
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by Masja View Post
...."Izgledalo je kao da ste okruženi blještavom svetlošću." Takvu pojavu ponekad je primećivala kod samrtnika, dodala je. Tada sam dosegao krajnju granicu i ne znam da li sam se nalazio u snu ili u ekstazi. U svakom slučaju, počele su da mi se dešavaju kranje neobične stvari.

Imao sam utisak da se nalazim visoko u vaseljeni. Na velikoj udaljenosti ispod sebe ugledao sam zemaljsku kuglu, koja se kupala u veličanstvenoj plavoj svetlosti. Video sam duboko plavo more i kontinente. Daleko ispod mojih stopala ležao je Cejlon, a u pravcu mog pogleda potkontinent Indija. U moje vidno polje nije se uklapala ćela Zemlja, ali njen okrugao oblik jasno se raspoznavao, a obrisi su joj blistali srebrnim sjajem kroz divnu plavu svetlost. Na mnogim mestima kugla je bila obojena, ili prošarana mestima tamnozelene boje nalik na oksidirano srebro. Daleko na levoj strani pružalo se ogromno prostranstvo - crvenkasto-žuta arabijska pustinja; činilo se kao da je srebrna boja Zemlje tu poprimila crvenkasto-zlatnu nijansu. Potom je usledilo Crveno more, a sasvim, sasvim iza njega - kao da se nalazi u gornjem levom kutu mape - mogao sam da nazrem samo delić Mediterana. Moj pogled se zadržavao uglavnom na tom mestu, jer je sve ostalo bilo nerazgovetno. Mogao sam, takode, da vidim snegom pokrivene vrhove Himalaja, inače, sav predeo u tom pravcu prekrivala je magla ili oblaci. Na desnu stranu nisam uopste gledao. Znao sam da se nalazim na tački iza koje sledi odvajanje od Zemlje.

Kasnije sam utvrdio koliko se mora biti visoko u prostoru da bi se imao tako širok pogled - oko hiljadu milja! Prizor Zemlje sa te visine bilo je nešto najveličanstvenije što sam ikada video.
...

Ovo iskustvo me je preplavilo osećanjem ogromne praznine, ali istovremeno i osećanjem velike punoće. Nije više bilo ničega što bih poželeo ili za čim bih žudeo.
...
Quote:
Originally Posted by Masja View Post
...Predveče bih zaspao, i spavao otprilike do ponoći. Tada bih došao k sebi i ležao budan oko jedan sat, ali sada u sasvim preobraženom stanju. Kao da sam bio u ekstazi. Imao sam utisak da lebdim u prostoru, bezbedno zatvoren u kosmičkoj materici - u užasnoj praznini, ali ispunjen najvećim mogućim osećanjem sreće: "Ovo je stanje krajnjeg blaženstva", mislio sam. "Ovo se ne može opisati - isuviše je lepo!"

Sve oko mene delovalo je začarano. U to doba noći bolničarka mi je donosila malo podgrejane hrane - jer sam jedino tada bio u stanju da nešto pojedem, i to s apetitom.
...
Sve su to bila veličanstvena iskustva. Noćima, uzastopce, lebdeo sam u stanju krajnjeg blaženstva, "okružen predstavama svih stvorenja" ( Faust, Drugi deo.). Postepeno, motivi bi se izmešali i konačno izbledeli. Vizije su obično trajale oko jedan sat.
...
Nemoguće je preneti lepotu tih vizija i snagu emocija koje su me za to vreme prožimale. Bilo je to nešto najupečatljivije što sam ikada iskusio.
...
Ovo su tipična dešavanja prilikom ulaska u gravitaciono polje Sopstva.
Airbender is offline   Reply With Quote
Old 12-02-11, 12:41   #7
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default

Putovanje u Sjedinjene Države, koje je počelo u Bremenu 1909. godine, trajalo je sedam nedelja. Bili smo zajedno svakoga dana, i međsobno analizirali snove. U to vreme, sanjao sam izvestan broj važnih snova, ali Frojd nije mogao da ih protumači. Ovu nemoć nisam smatrao pokudnom po njega, jer se ponekad i najboljem analitičaru dešava da nije u stanju da odgonetne zagonetku sna. Radilo se o ljudskoj slabosti, i nikada nisam poželeo da zbog toga prekinem naše analize snova. Naprotiv, one su mi mnogo značile, i naše druženje sam smatrao izuzetno vrednim. Frojda sam doživljavao kao jednu stariju, zreliju i iskusniju ličnost, i u tom pogledu sam se osećao kao njegov sin. Ali tada se dogodilo nešto što se pokazalo kao žestok udarac celokupnom našem dotadašnjem prijateljstvu.

Frojd je sanjao jedan san - mislim da ne bi bilo ispravno da otkrivam problem koji je san sadržavao. Protumačio sam ga kako sam najbolje znao, ali sam dodao da bi se o njemu moglo još mnogo više reći ako bi me obavestio o još nekim detaljima iz svog privatnog života. Frojdov odgovor na ove reči bio je ispitivački pogled - pogled krajnje sumnjičavosti. Zatim je rekao: "Ali, ne mogu da rizikujem svoj autoritet!" U tom trenutku potpuno ga je izgubio. Ova mi se rečenica urezala u sećanje: u njoj je već bio nagovešten kraj našeg prijateljstva. Frojd je pretpostavio lični autoritet istini.

Kao što sam već rekao, snove koje sam tada imao Frojd je mogao da tumači ili samo nepotpuno ili uopšte to nije ni bio u stanju. Bili su to snovi sa kolektivnim sadržajima, krcati simboličkim materijalom. Jedan od njih bio mi je posebno važan, jer me je prvi put doveo do koncepta o "kolektivno nesvesnom" i tako je formirao jedan vid uvoda u moju knjigu, Wandlungen und Symbole derLibido.

Evo tog sna. “Našao sam se u nepoznatoj kući, koja je imala dva sprata. Bila je to ‘moja kuća’. Nalazio sam se na gornjem spratu, u kome je bio salon opremljen lepim starim komadima nameštaja u rokoko stilu. Na zidovima je visio izvestan broj dragocenih starih slika. Čudio sam se da to može biti moja kuća i pomislio: ‘Nije loše.’ Ali, tada sam se setio da ne znam kako izgleda donji sprat. Spustivši se niz stepenice došao sam do prizemlja. Tu je sve bilo mnogo starije, i shvatio sam da ovaj deo kuće najverovatnije vodi poreklo negde iz petnaestog ili šesnaestog veka. Nameštaj je bio srednjovekovan, podovi sačinjeni od crvene cigle. Svuda je bilo prilično mračno. Išao sam iz sobe u sobu, razmišljajući: ‘Sada doista moram da istražim celu kuću.’ Došao sam do jednih teških vrata i otvorio ih. Iza njih sam otkrio kamene stepenice koje su vodile dole u podrum. Sišavši ponovo niz stepenice, našao sam se u divno zasvođenoj sobi koja je delovala izuzetno staro. Proučavajući zidove, otkrio sam slojeve od cigle, između prvobitnih kamenih blokova i parčiće cigala u malteru. Čim sam to ugledao, znao sam da zidovi potiču iz rimskih vremena Od tog trenutka moje interesovanje se povećalo. Počeo sam da pažljivije razgledam pod. Bio je od tankih kamenih ploča, i u jednoj od njih otkrio sam alku. Kada sam je povukao, kamena ploča se podigla, i ponovo sam ugledao stepenište od uzanih kamenih stepenica koje su vodile u dubine. Spustio sam se i ovim stepenicama, i stupio u nisku pećinu koja je bila izdubljena u steni. Pod je prekrivao debeli sloj prašine a u prahu su ležale rasute kosti i polomljena grnčarija, nalik na ostatke primitivne kulture. Otkrio sam dve ljudske lobanje, koje su bile očigledno veoma stare i nalazile se u poluraspadnutom stanju. Tada sam se probudio”.

Povodom ovog sna Frojda su najviše interesovale dve lobanje. Neprekidno im se vraćao, i primoravao me da otkrijem želju u vezi sa njima. Šta mislim o tim lobanjama? I čije su one bile? Savršeno mi je, naravno, bilo jasno na šta cilja: da se u snu kriju potajne želje za nečijom smrću. "Ali, šta on doista očekuje od mene?" mislio sam u sebi. Kome bih želeo smrt? Osećao sam žestok otpor prema svakom sličnom tumačenju. Lično sam, takode, naslućivao pravo značenje ovog sna. Ali, u to vreme nisam verovao svom sopstvenom sudu, i želeo sam da čujem Frojdovo mišljenje. Hteo sam da učim od njega. Zbog toga sam se povinovao njegovoj nameri i rekao: "Moje žene i svastike" - morao sam, konačno, da pomenem nekoga čiju je smrt vredelo želeti!

U to vreme bio sam tek oženjen i savršeno sam dobro znao da u meni ne postoji ništa što ukazuje na takve želje. Ali ne bih bio u stanju da izložim Frojdu sopstvene ideje povodom tumačenja jednog sna, a da se pri tom ne suočim sa nerazumevanjem i žestokim otporom. Nisam bio raspoložen za svađu sa njim, a plašio sam se i toga da bih mogao da izgubim njegovo prijateljstvo kada bih insistirao na vlastitom stanovištu. S druge strane, želeo sam da znam kako će protumačiti moj odgovor, i kako će se ponašati ako ga prevarim odgovorom koji se podudara sa njegovim teorijama. I tako sam ga slagao. Bio sam savršeno svestan da mi se može prebaciti zbog takvog ponašanja, ali - " la guerre, comme d la guerre!” Ionako ne bih bio u stanju da mu pružim ni najmanji uvid u svoj duhovni svet; jaz između moga i njegovoga duhovnoga sveta bio je preveliki. Frojda je moj odgovor po svemu sudeći uveliko smirio. Iz toga sam shvatio da je on savršeno nemoćan da se bavi izvesnom vrstom snova i da mora da traži pribežište u svojoj doktrini. Shvatio sam da pravo tumačenje sna zavisi od mene.

Bilo mi je jasno da kuća reprezentuje jednu vrstu odslikavanja psihe - to jest, mog tadašnjeg stanja svesti, sa dodatkom dotadašnjih sadržaja nesvesnog. Svet je reprezentovao salon. U njemu je vladala atmosfera nastanjenosti, uprkos njegovom antičkom stilu.

Prizemlje je odgovaralo prvom nivou nesvesnog. Sto sam se dublje spuštao, prizor se sve više menjao i postajao mračniji. U pećini sam otkrio ostatke primitivne kulture, to jest, svet primitivnog čoveka u meni samome - svet koji se teško može svesno uočiti ili osvetliti. Primitivna ljudska psiha graniči se sa životom životinjske duše, upravo kao što su pećine iz praistorijskih vremena obično naseljavale životinje pre nego što su ih pruzeli Ijudi.

Za vreme tog perioda, postao sam svestan koliko duboko osećam razliku izmedu sopstvenog i Frojdovog intelektualnog stava. Ja sam odrastao u živoj intelektualnoj atmosferi Bazela s kraja devetnaestog veka i, zahvaljujući čitanju starih filozofa, stekao izvesno znanje o istoriji psihologije. Kada sam razmišljao o snovima i sadržajima nesvesnog, nikada nisam to činio bez istorijskih upoređivanja; za vreme studija, uvek sam koristio stari Krugov (Krug) filozofski rečnik. Posebno su mi bili bliski pisci iz osamnaestog i ranog devetnaestog veka. To je bio svet koji je obrazovao atmosferu moga salona na prvom spratu. I nasuprot tome - imao sam utisak da je Frojdova intelektualna istorija počinjala sa Bihnerom (Buchner), Molešotom (Moleschott), Diboa-Rejmonom (Du Bois-Reymond) i Darvinom.

San je isticao da postoje i dublji nivoi stanja svesti koje sam upravo opisao: dugačko nenastanjeno prizemlje u srednjovekovnom stilu, zatim rimski podrum i, konačno, praistorijska pećina. Oni su označavali prošla vremena i prethodne stupnjeve svesti. Izvesna pitanja često su mi bila na pameti u toku dana koji su prethodili ovom snu. Ona su glasila: na kojim premisama počiva Frojdova psihologija? Kojoj kategoriji ljudske misli ona pripada? Kakav je odnos njenog gotovo isključivog personalizma prema opštim istorijskim postavkama? Ovaj moj san pružio mi je odgovor na ta pitanja. On je očevidno ukazivao na same osnove istorije kulture - istorije nasleđenih slojeva svesti. Moj san je, na taj način, obrazovao neku vrstu strukturalnog dijagrama ljudske psihe; postulisao je nešto od takoreći bezlične prirode na kojoj počiva ta psiha. "Sinulo mi je", kako bi to Englezi rekli - i ovaj san je za mene postao slika-vodilja koja se u danima što su sledili potvrdila do takve mere kakvu isprva nisam mogao ni da pretpostavim.

To je bila moja prva slutnja o a priori postojanju kolektivne psihe, ispod one lične. Ovu kolektivnu psihu najpre sam protumačio kao tragove prethodnih odlika psihičkog života. Kasnije, sa većim iskustvom, i na osnovu pouzdanijeg znanja, u ovim tragovima video sam oblike instikata, to jest, arhetipove.

Nikada nisam mogao da se složim sa Frojdom da san predstavlja "fasadu" iza koje leži skriveno značenje sna - značenje već poznato, ali zlurado, da se tako izrazim, skriveno od svesti. Za mene snovi predstavljaju deo prirode, koja nema nikakvu nameru da obmanjuje, već nastoji da nešto izrazi na najbolji mogući način, baš kao što biljka raste ili životinja traga za svojim plenom kako najbolje ume. Ovi oblici života nemaju, takođe, ni najmanju želju da obmanjuju naš vid, već mi sami sebe možemo da obmanjujemo pošto smo kratkovidi. Isto kao što nešto pogrešno čujemo jer smo prilično gluvi - a ne zato što naše uši žele da nas prevare. Davno pre nego što sam upoznao Frojda, smatrao sam nesvesno, kao i snove, koji predstavljaju njegove neposredne eksponente, za prirodne procese kojima se nikakva proizvoljnost, a iznad svega nikakvo opsenarstvo ne može pripisati. Nije mi bio poznat nijedan razlog za tvrdnju da se trikovi svesti mogu proširiti na prirodne procese nesvesnog. Naprotiv - dnevno iskustvo me je naučilo koliko nesvesno daje snažan otpor težnjama svesnog uma.

K. G. Jung - Sećanja, snovi, razmišljanja

Last edited by Paramanand; 12-02-11 at 12:42..
Paramanand is offline   Reply With Quote
Old 12-02-11, 20:44   #8
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,155
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Zbog toga sam se povinovao njegovoj nameri i rekao: "Moje žene i svastike" - morao sam, konačno, da pomenem nekoga čiju je smrt vredelo želeti!
Cuvena laz...
__________________
Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
https://youtu.be/Dy4HA3vUv2c
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 12-02-11, 21:47   #9
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by Hannah View Post
Cuvena laz...
Jung sam priznaje da je lagao... rekao je ono što je Frojd očekivao da čuje, što se slagalo sa njegovim (Frojdovim) poimanjem...

Quote:
Originally Posted by Paramanand View Post
želeo sam da znam kako će protumačiti moj odgovor, i kako će se ponašati ako ga prevarim odgovorom koji se podudara sa njegovim teorijama. I tako sam ga slagao
A, po meni, ovo Jungovo je najupečatljivije:
Quote:
Originally Posted by Paramanand View Post
Ionako ne bih bio u stanju da mu pružim ni najmanji uvid u svoj duhovni svet; jaz između moga i njegovoga duhovnoga sveta bio je preveliki.
Paramanand is offline   Reply With Quote
Old 11-03-11, 00:10   #10
taca90
MiM team Početnik
 
Registrovan: Mar 2011
Postovi: 1
taca90 na dobrome putu
Exclamation mala pomoc

Zdravo svima...prvi put sam na ovom forumu
i ustvari potrebna mi je mala pomoc,
naime pisem jedan seminarski rad o analitickoj psihologiji po Jungu
i nije mi jasan pojam aktivna imaginacija tj masta ,
i zasto je njen osnovni princip da bude sama i neuznemiravana ,
i sta su to razgovori sa personifikovanim glasovima nesvesnog (kasnija faza aktivne maste) ...
sve u svemu pojam 'aktivna masta' mi uopste nije jasan pa ako moze neko sto pre da mi pojasni ?? unapred zahvalna...
taca90 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-11, 20:05   #11
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by taca90 View Post
Zdravo svima...prvi put sam na ovom forumu
i ustvari potrebna mi je mala pomoc,
naime pisem jedan seminarski rad o analitickoj psihologiji po Jungu
i nije mi jasan pojam aktivna imaginacija tj masta ,
i zasto je njen osnovni princip da bude sama i neuznemiravana ,
i sta su to razgovori sa personifikovanim glasovima nesvesnog (kasnija faza aktivne maste) ...
sve u svemu pojam 'aktivna masta' mi uopste nije jasan pa ako moze neko sto pre da mi pojasni ?? unapred zahvalna...

Tom seminarskom mnogi tvoji profesori nisu dorasli

Literatura koja ti najviše može približiti šta je aktivna imaginacija je:

1. K. G. Jung: "Dinamika nesvjesnog", poglavlje 'Transcedentna funkcija'
2. Žarko Karišik: "Naša joga i prosvjetljenje", poglavlje 'Meditacija'
3. C. G. Jung: "The Red Book" http://avaxhome.ws/ebooks/science_bo..._red-book.html

Prva preporuka je teorija, druga kombinacija teorije i iskustva, a treća Jungovo iskustvo za vrijeme suočavanja sa nesvjesnim tj. u toku aktivne imaginacije.

Ovo je osnova. Ako želiš da kvalitetno uradiš taj rad, trebalo bi da proučiš mnogo više literature. Ali neka te to ne zabrinjava, te knjige su jako vrijedne i sigurno će ti valjati i biti jako korisne i mimo seminarskog.

Razumljivim riječima i ukratko:

Aktivna imaginacija je tehnika u kojoj svjesno Ja bez uplitanja dozvoljava nesvjesnom da se ispoljava u vidu slika na mentalnom ekranu. Nešto slično snovima, samo što su svjesni. Dakle bilo šta da se pojavi u psihi, projektuje se na mentalni ekran i usmjerava se pažnja na to bez ikakve kategorizacije i kritičkog osvrta sa svjesne strane. To može biti jako nezgodno i u opštem slučaju će se prvo pojavljivati sadržaji nesvjesnog od kojih se bježi što nije ni malo prijatno. Ali suočavanje je jedini način oduzimanja naboja tim sadržajima i sa vremenom neprijatni doživljaji će biti zamijenjeni prijatnim. Obrnuto ne ide.

To nije "mašta" u svakodnevnom smislu i zbog toga treba izbjegavati taj naziv za ovu tehniku, već se radi o "imaginaciji". Kod maštanja, svjesno obično priželjkuje neke lijepe stvari što u aktivnoj imaginaciji nije slučaj već se radi isključivo o tome da se nesvjesnom neometano omogući da kaže šta ima.

Personifikovani glasovi nesvjesnog su uobličeni arhetipovi koji su prošli kroz lični filter. Najuticajniji arhetipovi su Sjenka, Anima/Animus i Sopstvo, a ostalih arhetipova ima bezgroj. Praktično svaka situacija koja se ponavlja otkad je ljudske vrste ima paralelu u odgovarajućoj arhetipskoj priči. Šta su arhetipovi je posebna priča, ali trebalo bi da znaš ponešto o tome. U aktivnoj imaginaciji oni mogu poprimiti forme likova sa kojima se može komunicirati. I ovdje je bitno podvući da to nije 'mašta' već ti likovi izviru iz 'objektivne psihe' tj. 'kolektivnog nesvjesnog'. Arhetipovi imaju autonomiju, izuzetno su snažni kad se aktiviraju ii oni često mogu bez problema nadjačati Ego.
Airbender is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 16:36   #12
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,155
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default Tumačenje snova, aktivna imaginacija i vizije

Dosta zavitlavanja i teorije, ajde vi zarazeni Jungom,
da vas vidim na delu.
Hocu snove, hocu serije snova, hocu pokusaje tumacenja.

Ma koliko gresili, ma koliko nemali licnih asocijacija,
ma koliko se ne poznavali,
makar koliko ovo bilo povrsno i nesavrseno.

Evo, pocinjem od sebe.

Posle jednog perioda velike dusevne krize
i krize osecanja identiteta, sanjam nocas
kako spremam vocnu tortu od jagoda i slaga.
Drobim jagodice rukom, a one mirisu li mirisu...

I necu bapska tumacenja, samo da znate.

Jagode su za mene licno slicno sto i tresnjice :
zrelo prolece, kao zrela culna ljubav,
kao poljupci, kao zanos...

A kuca mi u snu veca nego inace sto je,
nov namestaj i svuda sveza zelena farba,
klupe i kredenci ofarbani u trava zelenu boju...

Ajde Masja, dosta je bilo prevoda Crvene knjige,
ajde Paramanand, dosta je bilo skeniranja.
Ponasajte se kao jungovski apostoli na Made in Montenegro,
sto zapravo i jesmo.
Pozdrav od koleginice samanke.

Dzaba vam posao, snovi su kraljevski put u nesvesno, rece cika Frojd.
Jung bez tumacenja snova - nije Jung.


Forumasi, svoje snove na sunce, pa da vidimo
sta sam naucila za sve ove godine.

Ubaci li mi se neko sa bapskim tumacenjima, svasta ce biti.
Ko hoce takvo tumacenje, nek otvara posebnu temu,
i nek pise sta mu je drago,
a ja ovo otvaram samo za one koji hoce da pokusamo sa psiholoskim tumacenjima.
__________________
Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
https://youtu.be/Dy4HA3vUv2c

Last edited by Lady of Rohan; 15-04-11 at 16:45..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 18:31   #13
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default

Tumačenje snova na ispravan način je po meni jako lična stvar, tako da ako se pogodi srž, to nije za forum ili širu publiku, jer snovi izlaze iz nesvjesog, a u njemu se nalazi kompenzacija za svjesni stav, tako da će biti pogođen neki kompleks, a to po pravilu nije ni malo prijatno, jelte...

Last edited by Airbender; 15-04-11 at 18:32..
Airbender is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 22:33   #14
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,155
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Masja View Post
Tumačenje snova na ispravan način je po meni jako lična stvar, tako da ako se pogodi srž, to nije za forum ili širu publiku, jer snovi izlaze iz nesvjesog, a u njemu se nalazi kompenzacija za svjesni stav, tako da će biti pogođen neki kompleks, a to po pravilu nije ni malo prijatno, jelte...
Ne mogu se sloziti sa tobom, Masja.
Ovo tumacenje vec sam pokusala na cak tri foruma,
i bilo je vrlo uspesno, ljudi su mi se zahvaljivali,
dobijala sam i privatne poruke, mnogima je to pomoglo.

Ne mislim da ovim zamenimo prave analiticare, vec da ljudima pokazemo
kako to funkcionise, ne ulazeci u previse intimne detalje, koje bi nekog mogle povrediti.

Ja mislim da bi to moglo funkcionisati, a i vreme ce pokazati.
Ako se pojave hrabri da ispricaju poneki svoj san, sto da ne.

Na drugim forumima ljudima nije bilo problem otvaranje,
ali bih ja imala problema jer bi mi ubrzo uletela u temu
neka narodna tumacica snova i sve svela na banalnost,
a ja bih se povlacila, jer nije vredelo raspravljati se.

Ne zaboravi da postoje plemena u kojima svi pricaju otvoreno svoje snove,
pa cak plemenska veca donose odluke o buducnosti plemena, na osnovu necijeg sna.

Zar ne bi bilo simpaticno da i mi budemo jedno slicno internet pleme,
i da pokusamo da pomognemo ljudima tumaceci snove nepotpuno i nesavrseno?

Kao sto na podforumu Astrologija to cine clanovi na osnovu tudjih natalnih karata.

Ja verujem da bi trebalo pokusati, ekstravertni ce krenuti prvi,
a to ce povuci i introvertne...
__________________
Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
https://youtu.be/Dy4HA3vUv2c

Last edited by Lady of Rohan; 16-04-11 at 00:28..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 22:47   #15
seka
..love..¸¸.•´Ż`♥ஐ
 
seka's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: dreamland
Postovi: 29,105
seka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Lady of Rohan View Post

Ubaci li mi se neko sa bapskim tumacenjima, svasta ce biti.
objasni sta ce to biti.. bas me zanima..
seka is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 22:51   #16
Yello
Hejter.
 
Yello's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 12,047
Yello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjemYello dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by seka View Post
objasni sta ce to biti.. bas me zanima..
džiberu, nemoj da ti manijak da po pičCi

nego, sviđa mi se tema, zvuči zanimljivo, ispričala bih san kad bih ga se sećala, često mi se dešava da se ne sećam sna, pa da pitam lady of rohan kako se to tumači?
Yello is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 23:12   #17
MARINER
MiM team Forumaš
 
MARINER's Avatar
 
Registrovan: Mar 2011
Postovi: 537
MARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auruMARINER ima famoznu auru
Default

Lady of Rohan

Taj san je ipunjenje ljubavnih zelja ili bolje receno lijepih osjecanja radosti ili ljubavi, koje daju olaksanje poslije teske krize i problema koji su predhodili. Sta je naj ugodnije poslije suhe hladne mrtve zime nego prijatno suncano zeleno proljece. Radjenje proljeca, radjanje novog zadovoljstva, novog zivota. Torta i jagode koje stravstveno daju miris a taj miris jagoda i tresanja je ljubav ili tvoje proljece poslije pomenute krize. Ta torta je nesto sto je okruglo poput mog avatara a svaki krug je radjanje novog zivota, nove licnosti. Kao iz gusjenice kad izadje leptir .
Ovakav nacin tumacenja je proizvoljan i u vecem procentu je pogresan nego tacan. Smo kad se oci u oci gleda i obradjuje san ili serija snova , tad je moguce priblizno pogoditi. Treba znati uzrast,pol,mentalni sklop.stavove,iskiustva,krizno stanje,vrstu krize ili problema,nacin na koji se izaslo iz toga,raniji snovi, sadasnji snovi, odnos prema njima.. itd..

Last edited by MARINER; 15-04-11 at 23:16..
MARINER is offline   Reply With Quote
Old 15-04-11, 23:14   #18
Afrika
Hakuna Matata
 
Afrika's Avatar
 
Registrovan: Nov 2009
Lokacija: andada siiiiii
Age: 37
Postovi: 7,488
Afrika has disabled reputation
Default

Ja se dobrovoljno javljam da budem zamorche!
I unaprijed se radujem ako mi otkrijete neki pritajeni kompleks
Inace, moji snovi su naizgled infantilni, a u biti su prepuni simbolike.Mnogima sam uspjela da otkrijem znacenje.
Sto se prediktivnih tice, tu je bolje da sutim
__________________
Dobro se dobrim vrahahahhahaha...

Last edited by Afrika; 15-04-11 at 23:15..
Afrika is offline   Reply With Quote
Old 16-04-11, 00:24   #19
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,155
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by seka View Post
objasni sta ce to biti.. bas me zanima..

Pas koji laje ne ujeda...

Salim se malo, ali su mi previse minirali ovu temu na drugim forumima,
i svaki put bih odlazila razocarana...

Ozbiljno, ako neko hoce da tumaci po sanovniku, nek otvara svoju temu,
da ne mesamo babe i zabe...

Htela sam samo da oznacim na sta bi trebalo da se odnosi ova tema.
__________________
Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
https://youtu.be/Dy4HA3vUv2c
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 16-04-11, 00:39   #20
Afrika
Hakuna Matata
 
Afrika's Avatar
 
Registrovan: Nov 2009
Lokacija: andada siiiiii
Age: 37
Postovi: 7,488
Afrika has disabled reputation
Default

Lady, kako bi tumacila ovo...
Rolne toalet papira koje padaju sa neba.San se ponavlja vec neko vrijeme....
Ovo sam prvi put sanjala prije par godina, uz jos gomilu nekih suludih situacija kojima sam manje-vise nasla znacenje.Vec neko vrijeme( ne stalno, ali dosta cesto) sanjam samo ovo - dakle setam...svukuda.... i rolne toalet papira koje padaju.I uvijek je iste boje - zute.Boja koju inace ne volim na sebi...
Mogucnost da mi je tokom spavanja bilo do velje nuzde iskljucite
__________________
Dobro se dobrim vrahahahhahaha...

Last edited by Afrika; 16-04-11 at 00:43..
Afrika is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ali, konkretno, snova, tumacenje

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 16:24 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM