MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Zdravlje i ljepota > Medicina

Notices



Reply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 14-01-11, 14:17   #1
Šećerna bolest - dijabetes
tinky tinky is offline 14-01-11, 14:17

Sigurno da svako od nas ima nekog rođaka, prijatelja ili pak poznanika koji boluje od šećerne bolesti.


Ulaskom u 21. vijek svijet je 2000. godine imao oko 150 miliona dijabetičara, a danas, prema podacima SZO ima oko 300 miliona oboljelih. Dakle, brojka je duplirana. Dijabetes se nalazi među pet vodećih uzroka smrti u većini zemalja svijeta, a u poslednje pola decenije svake godine od 3,5-3,8 miliona smrtnih slučajeva može se pripisati dijabetesu. Stručnjaci navode da se na svakih 10 sekundi kod dvije osobe razvije dijabetes, dok svako pola minute jedna osoba umre od bolesti čiji je uzrok šećerna bolest. Stižu i »cunami« zdravstvene projekcije sa najodgovornijih adresa za 2050.g. svaki četvrti stanovnik planete biće« malo sladji«.

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) za 2010. prevalencija dijabetesa u Crnoj Gori je 8.4%, imamo 35.700 dijabetičara; smanjenu toleranciju na glukozu(IGT) kod 6.8% populacije, imamo najveći procenat na Balkanu novih slučajeva dijabetesa tip 1 kod djece (ispod 14 godina ) na 100.000 stanovnika - 13.5%, broj umrlih koji se pripisuje dijabetesu je 499 osoba.

Za Evropu brojke kažu sledeće: prevalenca 8,5%; 55.4 miliona dijabetičara; IGT 10.2% (66 miliona ljudi); broj djece(0-14 godina) sa tipom 1 dijabetesa 112.000; broj novodijagnostikovanih slučajeva 17.1 hiljada; broj smrtnih slučajeva od dijabetesa (20-79 godinа) -633 hiljade osoba.

 
tinky's Avatar
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
Pregledi: 3866
Reply With Quote
Old 14-01-11, 14:21   #2
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Šećerna bolest ili kraće dijabetes, je poremećaj metabolizma, i to metabolizma glukoze. Naime, većina hrane koju pojedemo razgrađuje se do glukoze, kao oblik šećera koji je prisutan u krvi. Nakon varenja glukoza prelazi u krvotok gdje je ćelije koriste kao izvor energije. Da bi glukoza ušla u ćelije i da bi je one mogle iskoristiti neophodno je prisustvo insulina koji se stvara u gušterači ili pankreasu.

Kada jedemo, pankreas automatski proizvodi potrebnu količinu insulina, dovoljnu da glukoza iz krvi uđe u ćelije. Ali, kod ljudi s dijabetesom, pankreas proizvodi premalo ili nimalo insulina ili ćelije uopšte nijesu osjetljive na njegovo djelovanje. Posljedično, glukoza se nagomilava u krvi, a zatim se počinje nakupljati u mokraći napuštajući organizam što na kraju rezultira time da organizam počinje gubiti glavni izvor energije iako je paradoksalno krv zapravo krcata glukozom.



What Does Diabetes Do? - video

Last edited by tinky; 14-01-11 at 15:06..
tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 14:32   #3
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Postoje tri osnovna tipa dijabetesa:

- dijabetes tip 1
- dijabetes tip 2
- gestacijski dijabetes


Najčešći oblik je dijabetes tip 2 od kojeg boluje oko 90% pacijenata, dok oko 9% pacijenata boluje od DM tip1.


Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1 je autoimuna bolest. Autoimuna bolest je stanje u kojem se u organizmu stvaraju antitijela usmjerena protiv vlastitih ćelija. U dijabetesu imuni sistem stvara antitijela koja napadaju i uništavaju beta-ćelije pankreasa u kojima se proizvodi insulin. Zato pankreas proizvodi malo ili gotovo nimalo insulina. Bolesnici s ovim oblikom dijabetesa moraju uzimati insulin svakodnevno, cijeli život.

Do danas još nije otkriveno što podstiče imuni sistem da proizvodi antitijela protiv beta-ćelija, ali sumnja se na određene genetske činioce, činioce iz spoljašnje sredine, naročito viruse. Ovaj oblik dijabetesa javlja se u manje od 10% od ukupno oboljelih. Najčešće se razvija u djece i mlađih odraslih osoba, ali se isto tako može pojaviti u bilo kojoj dobi.

Simptomi dijabetesa tip 1 razvijaju se uglavnom za kratko vrijeme. Najčešći simptomi su pojačana žeđ i mokrenje, stalna glad, gubitak tjelesne težine, zamućenje vida i izražen umor. Ukoliko se bolest ne prepozna i ne započne liječiti insulinom na vrijeme, mogu se razviti po život opasne komplikacije poput dijabetičke kome, poznate i kao dijabetička ketoacidoza.

What is Type 1 Diabetes? - video


Dijabetes tip 2

Ovo je najčešći oblik dijabetesa. Ovaj oblik najčešće se javlja u starijoj dobi, češće je povezan s gojaznošću, pozitivnom porodičnom anamnezom dijabetesa, ranijom pojavom gestacijskog dijabetesa, tjelesnom neaktivnošću, pušenjem. Oko 80 % osoba s dijabetesom tipa 2 je gojazno. U posljednje je vrijeme sve izraženiji trend sve češćeg dijagnokovanja ovog oblika dijabetesa kod djece i adolescenata.

U dijabetesu tipa 2 pankreas najčešće proizvodi dovoljno insulina, ali iz nepoznatih razloga, tijelo ne može koristiti taj insulin na pravi način što opisujemo kao insulinska rezistencija. Nakon nekoliko godina proizvodnja insulina se postupno smanjuje i pada. Krajnji rezultat je isti kao i kod dijabetesa tip 1, glukoza se nagomilava u krvi uz nemogućnost organizma da iskoristi taj svoj glavni izvor energije.

Simptomi dijabetesa tip 2 se obično razvijaju postepeno. Njihova pojava nije tako nagla kao u tipu 1. Simptomi mogu biti umor ili mučnina, učestalo mokrenje, izražena žeđ, gubitak tjelesne težine, zamućenje vida, učestale infekcije i usporeno zarastanje rana. Neki oboljeli ne moraju imati nikakvih simptoma.
Dijabetes tip 2 - video

What is Type 2 Diabetes? - video


Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes razvija se samo za vrijeme trudnoće. Žene koje su imale ovaj oblik dijabetesa, imaju 20-50 % šanse da razviju dijabetes tip 2 u narednih 5-10 godina.

Last edited by tinky; 14-01-11 at 15:08.. Reason: dodat video
tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 14:46   #4
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Poremećaj metabolizma glukoze - predijabetes

Osobe s predijabetesom, stanjem između „normalnog“ i „dijabetesa“ imaju rizik razvoja dijabetesa ali i kardiovaskularnih oboljenja. Studije pokazuju kako kod ovih osoba - promjena načina života - smanjenje tjelesne mase, povećana fizička aktivnost- mogu spriječiti ili odložiti pojavu dijabetesa povećavajući osjetljivost organizma na djelovanje insulina.

Postoje dva oblika predijabetesa:

- Poremećaj glikemije našte(prije doručka, a nakon noćnog gladovanja od najmanje 8h) – PGN; IGF - nivo glukoze u krvi natašte je od 6,1 - 7mmol/l, što je više od normale ali manje od razine koja upućuje na dijabetes;

- intolerancija glukoze (poremećaj tolerancije glukoze) - PGT; IGT – glikemija od 7.8 do 11 mmol/l, dva sata nakon OGT testa
tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 14:55   #5
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Dijagnoza dijabetesa

Najčešći test za dokazivanje dijabetesa tip 1 ili 2 je određivanje glukoze u krvi našte. Najpouzdaniji je kada se provodi ujutro, prije doručka nakon noćnog gladovanja.

Dijagnoza dijabetesa može se postaviti ako je pozitivan jedan od sljedeća tri testa:

- nasumična, "RANDOM" (u bilo koje doba dana) glikemija preko 11 mmol/l

- glikemija našte preko 7 mmol/l;

- glikemija od 7.8 do 11 mmol/l, dva sata nakon OGTT (oralnom glukoza tolerans testa -konzumiranje 75 gr glukoze rastopljene u vodi).

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa se postavlja na osnovu određivanja OGTT-a.
tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 15:01   #6
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Uobičajeni simptomi dijabetesa su:

- jaka žeđ i apetit
- učestalo mokrenje (ponekad i svaki sat)
- neuobičajeni gubitak ili dobitak tjelesne težine
- umor, malaksalost
- mučnina, ponekad povraćanje
- zamagljen vid
- kod žena učestale vaginalne infekcije
- kod žena i muškaraca gljivične infekcije
- suva usta
- sporo zarastanje rana
- svrab kože, posebno u preponama ili vaginalnoj regiji
tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 15:19   #7
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Rizični faktori za dijabetes tipa 2

Smatra se da postoji genetska predispozicija za razvoj ove bolesti, odnosno da je bolest nasljedna.



Faktori rizika za dijabetes tipa 2 su:

-pozitivna porodična anamneza
-starost - preko 45 godina
-povišen krvni pritisak,
-povišen holesterol
-povišeni trigliceridi preko 2.8mmol/l,
-dijabetes u trudnoći ili rođenje djeteta težeg od 4,5 kg,
-ishrana sa visokim udjelom masti,
-pojačana konzumacija alkohola,
-tjelesna neaktivnost,
-gojaznost ili prekomjerna težina, BMI veći od 27kg/m2
-sindrom policističnih jajnika.

Osobe treba da budu podvrgnute skriningu u cilju ranog otkrivanja i prevencije dijabetesa

tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 15:22   #8
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

Komplikacije dijabetesa - video
tinky is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 21:13   #9
anon1
Super Moderator
 
anon1's Avatar
 
Registrovan: Sep 2006
Lokacija: .
Postovi: 12,620
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 168
anon1 has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by gargamelka View Post
Šećerna bolest ili kraće dijabetes, je poremećaj metabolizma, i to metabolizma glukoze. Naime, većina hrane koju pojedemo razgrađuje se do glukoze, kao oblik šećera koji je prisutan u krvi. Nakon varenja glukoza prelazi u krvotok gdje je ćelije koriste kao izvor energije. Da bi glukoza ušla u ćelije i da bi je one mogle iskoristiti neophodno je prisustvo insulina koji se stvara u gušterači ili pankreasu.

Kada jedemo, pankreas automatski proizvodi potrebnu količinu insulina, dovoljnu da glukoza iz krvi uđe u ćelije. Ali, kod ljudi s dijabetesom, pankreas proizvodi premalo ili nimalo insulina ili ćelije uopšte nijesu osjetljive na njegovo djelovanje. Posljedično, glukoza se nagomilava u krvi, a zatim se počinje nakupljati u mokraći napuštajući organizam što na kraju rezultira time da organizam počinje gubiti glavni izvor energije iako je paradoksalno krv zapravo krcata glukozom.



What Does Diabetes Do? - video
Sve je ovo tacno sto si napisala, ali ja bih dodao nesto jako bitno sto vecina ljudi (dijabeticara, a mozda ni mnogi ljekari) ne zna ili ne zeli da zna ili da razmislja o tome.
Fruktoza, takodje monosaharid (kao glukoza) je isto tako dobar/bitan za ljudski metabolizam kao glukoza (prvenstveno kad se radi o energiji dobijenoj katabolizmom glukoze kao primarnog izvora energije kod covjeka). Kao sto je gargamelka vec naglasila, da bi doslo do ragradnje glukoze neophodan je insulin: prvo da glukoza predje iz krvotoka u celiju a zatim da omoguci pocetak same razgradnje. Kad je u pitanju fruktoza, insulin je potpuno nebitan. Fruktoza bez problema ulazi u celiju i pocinje da se razgradjuje bez prisustva insulina. Njena razgradnja je slicna onoj koju ima glukoza tako da su krajnji produkti isti..tj dobija se neophodna energija neophodna za rad svake celije ljudskog organizma (najcesce u vidu visokoenergetskih molekula ATP-a - tj adenozin3fosfat-a).
Fruktozu je moguce nabaviti na vise nacina. Jedan od njih su kutije secera koje se prodaju obicno sa zdravom hranom. To je cista fruktoza i ona ima nesto malo drukci ukus od glukoze i samim tim se mozda nekome ucini neprijatnim. Osim fabricki obradjene glukoze ona se takodje nalazi u vecin ivoca (u kombinaciji sa drugim secerima) kao i u medu (u njemu ima i glukoze, odnog glukoza:fruktora=50:50) tako da su ljekari nekad med savjetovali secerasima kao dobru zamjenu za secer.
U svakom slucaju je bitno pojacati metabolizam citavog organizma i pogotovo raditi vjezbe koje ce vrsiti masazu citavog organizma a pogotovo unutrasnjih organa i samim tim ublaziti ili ukloniti simptome dijabetesa.
__________________

anon1 is offline   Reply With Quote
Old 14-01-11, 22:18   #10
Djokovic
MiM team Početnik
 
Djokovic's Avatar
 
Registrovan: Dec 2010
Lokacija: Podgorica i Beograd
Postovi: 85
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Djokovic na dobrome putu
Send a message via Skype™ to Djokovic
Post

Quote:
Originally Posted by gargamelka View Post
Rizični faktori za dijabetes tipa 2

Smatra se da postoji genetska predispozicija za razvoj ove bolesti, odnosno da je bolest nasljedna.



Faktori rizika za dijabetes tipa 2 su:

-pozitivna porodična anamneza
-starost - preko 45 godina
-povišen krvni pritisak,
-povišen holesterol
-povišeni trigliceridi preko 2.8mmol/l,
-dijabetes u trudnoći ili rođenje djeteta težeg od 4,5 kg,
-ishrana sa visokim udjelom masti,
-pojačana konzumacija alkohola,
-tjelesna neaktivnost,
-gojaznost ili prekomjerna težina, BMI veći od 27kg/m2
-sindrom policističnih jajnika.

Osobe treba da budu podvrgnute skriningu u cilju ranog otkrivanja i prevencije dijabetesa

Mali dodatak ili, tacnije generalizacija vezana za dobitk dijabetesa:
Osnovno zariste, posle naslednog faktora koje je vezano za nastanak dijabetesa je NIVO VISCERALNE MASNOCE u telu. To je mast oko vitalnih unutrasnjih organa.Za zene je normalno od 6-7,za zene atlete 1-3, za muskarce 5-6, atlete 1-2.Nivo preko 9 automatski postaje za osobu visoko rizican nivo.Savet u takvim situacijama je hitno menjanje nacina ishrane i skidanje kilograma masnoce.Inace, ista mast je odgovorna i za pojavu visokog krvnog pritiska.
Sto se tice BMI, telesnom analizom sam kod malog procenta osoba,do 7% ,pronasao BMI 28 ili 29, i te osobe nezvanicno nemaju nikakvih opasnosti za oboljevanje od dijabetesa.Zasto?

Zato sto im je nivo visceralne masti od 5 do 8 ,i taj nivo ne ugrozava zdravlje.Masnoce i misici kod tih ljudi se smatraju gojaznoscu i one mogu jedino da opterete kicmeni stub ili kolena i cukljeve.
Naravno, istom lakocom i ritmom se smanjuje i nivo visceralne masti i procenat telesne masnoce kada se odluci uci u program kontrole tezine.

Starost je prestala da bude granica za nesrecni dobitak.Vidimo danas da podjednako oboljevaju i deca od 15 god i odrasli.Narocitu zahvalnost tome upucujem roditeljima koji ili nemaju vremena ili ne znaju kako se treba uravnotezeno hraniti.Fast food kiosci su postali nocna mora za zdravlje buduceg narastaja.Licno cu se zalagati da u buducnosti to smece bude proterano dalje od skola!!!
__________________
Djokovic is offline   Reply With Quote
Old 22-07-12, 23:19   #11
pehar
MiM team King / Queen
 
pehar's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Postovi: 19,379
Thanks (Received): 123
Likes (Received): 3210
pehar has disabled reputation
Default

Za dijabetes kazu da moze biti nasledjen ili stecen.Dete se radja sa dijabetesom ili raznorazni faktori mogu dovesti do nastanka ove bolesti,jedan od faktora je stres.E,sad kad kazem mami da je stekla u zivotu(postala dijabeticar u ranim tridesetim,nije kako beba imala secernu bolest),ona kaze da gresim jer joj je citava familija imala dijabetes...Ko tu gresi?!
Dijabetes je tihi ubica,organ po organ razara.Zapusten dijabetes moze dovesti do gangrene.Kod dijabeticara strada culo vida,bubrezi,organi za varenje,srce,jetra,trebaju se sto vise kretati,kako bi sagoreli secer u organizmu
.Ishrana treba biti podlozna njihovim potrebama.Izbegavati masnu hranu,slatkise,zacinjena jela,bitno je da unose mlecne proizvode u organizmu posebno je znacajan jogurt probiotic onaj sa 0 procentom masti,stiti sluzokozu zeluca,a sluzokoza najcesce strada kod dugogodisnjih dijabeticara koji svakodnevno primaju insulin,znacajan je i ecomer,to je zuta kapsula za jacenja imuniteta.
Mama je hvala dragom Bogu odgovorna osoba,vodi racuna kad se treba spricati,e sad oko hrane ponekad smota neko parce torte iz frizidera,ali odmah kazeao mi secer mora da je na 2 jedinice.Ona koristi kratkotrajni i dugotrajni insulin u obliku penkala, svakodnevno meri secer na aparatu i sama sebi ubrzgava insulin godinama.Verujte mi ponekad joj dosade sva ta penkala,iglice,lincete,ali je borac za zivot.
pehar is offline   Reply With Quote
Old 23-07-12, 12:30   #12
vruc krompir
MiM team King / Queen
 
vruc krompir's Avatar
 
Registrovan: Aug 2010
Postovi: 10,494
Thanks (Received): 38
Likes (Received): 1617
vruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čekavruc krompir briljantna budućnost ga čeka
Wink

http://www.medio.rs/37498_MAKAR-LETI...dijabetes.html
__________________
“Ako u ljubavi ti ne vodis mene do sebe vec sebe do samog sebe a tako i ja do sopstvenog bica onda mozemo govoriti o istinskoj ljubavi”

Leo Baskalja
vruc krompir is offline   Reply With Quote
Old 04-01-13, 20:28   #13
Tashke89
MiM team Početnik
 
Registrovan: Jan 2013
Postovi: 1
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Tashke89 nepoznate kvantitete u ovom trenu
Default

http://www.vrnjacka-banja.co.rs/dija...rocnika-smrti/

Naidjoh na zanimljiv tekstic, mozda ovdje nekome bude od koristi
Tashke89 is offline   Reply With Quote
Old 13-05-13, 08:36   #14
seka
..love..¸¸.•´Ż`♥ஐ
 
seka's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: dreamland
Postovi: 28,952
Thanks (Received): 65
Likes (Received): 3683
seka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čeka
Default

Komplikacije dijabetesa


Dijabetes ili šećerna bolest predstavlja hronično oboljenje u čijoj osnovi leži poremećaj metabolizma glukoze, masti i proteina.

Kod dijabetičara se vremenom razvijaju promene na velikim i malim krvnim sudovima

( makrovaskularne i mikrovaskularne promene). Ovakve poremećaje jednom rečju nazivamo angiopatija ili dijabetesna angiopatija.

Usled poremećaja u metabolizmu masti i povećane sinteze holesterola, masti se kod dijabetičara brže talože u zidu krvnih sudova nego kod nedijabetičara. Taloženje masti dovodi do sužavanja krvnog suda koji je zahvaćen ovim procesom, što za posledicu ima slabiju snabdevenost krvlju organa koji taj krvni sud ishranjuje, a u krajnjem slučaju vodi do slabljenja ili otkazivanja funkcije datog organa. Ovaj proces odgovara procesu ateroskleroze kod nedijabetičara, ali se češće i brže odvija kod dijabetičara.


Makrovaskularne promene obuhvataju promene na velikim krvnim sudovima srca, mozga i krvnim sudovima nogu. Zadebljanje zida i taloženje masti na zidovima krvnih sudova ( ateroskleroza ) javlja se češće i intenzivnije kod osoba koje boluju od dijabetesa u odnosu na nedijabetičare. Usled toga, dijabetičari do 5 puta češće oboljevaju od bolesti srca i krvnih sudova kao što su :angina pectoris, naprasna srčana smrt, srčani infarkt, infarkt mozga. Usled promena na krvnim sudovima nogu dolazi do pojave bolova i grčeva u nogama , koje prati slabljenje cirkulacije, bolovi i grčevi u nogama sa otežanim kretanjem. Osoba sa suženim krvnim sudovima nogu ima osećaj promrzlih nogu , koža je na njima tanja i dobija plavičastu boju. U hodu se javljaju bolovi u listovima, koji se u stanju mirovanja smanjuju. Sa povećanjem stepena suženja krvnih sudova, snabdevanje krvlju je nedovoljno i u stanju mirovanja, pa se bolovi javljaju i u mirovanju. Na mestima gde noga dotiče odeću, ili se prsti međusobno dotiču javljaju se bolne promene. Kao krajnji stadijum oboljenje nastupa gangrena ( odumiranje) jednog ili više prstiju, celog stopala ili čak potkolenice.


Mikrovaskularne promene nastaju usled promena na manjim krvnim sudovima (kapilarima), pre svega oka, bubrega , kože i onih koja ishranjuju nerve. Uglavnom su izazvane povišenim vrednostima šećera u krvi.

Bolesti bubrega i mokraćnih kanala

Kod dijabetičara su česte upale mokraćnih kanala, a dijabetička nefropatija je jedna od najtežih komplikacija, koja u krajnjem slučaju dovodi do otkazivanja bubrežne funkcije. Ovo se mnogo češće javlja kod dijabetičara, nego kod nedijabetičara.

Bolesti oka
pre svega dijabetička retinopatija ( promene na mrežnjači oka ), katarakta ( zamućenje očnog sočiva ) i glaukom - mnogo češće se javljaju kod dijabetičara nego kod nedijabetičara. Dijabetička retinopatija jedan je od vodećih uzroka slepila u svetu.


Promene na koži

Usled slabije cirkulacije (prokrvljenosti) koža se teže ishranjuje pa postaje suva, ispucala i sklonija infekcijama. Usled smanjenja osećaja, koje je posledica slabljenja funkcije nervnih završetaka, dolazi češće do nastanka povreda i rana koje teže zarastaju.

Poznato je da neke osobe sa dijabetesom postaju sklonije prema gljivičinim infekcijama kože i sluzokoža, koje su najčešće prolazne, pošto su vezane za pogoršanje ili loše regulisanu bolest (svrab na polnim organima u muškaraca i žena, ojedi i zapaljenje kože u preponama, u pazuhu, između prstiju nogu i ruku) ili su trajnije prirode (mrljaste promene po koži, koje se sitno perutaju). Česta je pojava plikova po koži stopala i šaka, kojih može biti više na jednom mestu. Ukoliko koža oko njih nije crvena, stanje je bezopasno, međutim ako koža pocrveni verovatno je reč o opekotini. Naime, kod višegodišnjeg dijabetesa slabi osećaj za toplotu, pa je veća mogućnost da nastanu opekotine koje osoba i ne oseća. Kod starijih osoba treba obratiti pažnju na pojavu žuljeva, pogotovo na stopalima.
__________________
......

Last edited by seka; 13-05-13 at 08:47..
seka is offline   Reply With Quote
Old 13-05-13, 08:47   #15
seka
..love..¸¸.•´Ż`♥ஐ
 
seka's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: dreamland
Postovi: 28,952
Thanks (Received): 65
Likes (Received): 3683
seka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čeka
Default

Dijabetesno stopalo

Dijabetesno stopalo je veliki problem obolelih od šećerne bolesti. To je česta i ozbiljna, hronična komplikacija dijabetesa, nastala kao posledica promena na nervima i krvnim sudovima, komplikovanih infekcijom.



Dijabetesno stopalo čine promene na koži, mišićima i kostima obolelih od šećerne bolesti. To su defekti kože (ulceracije), koje mogu biti sa infekcijom ili bez nje, različiti deformiteti stopala, hronični otoci, ishemične promene, nekroza i gangrena.


Faktori rizika

Dijabetesno stopalo se obično javlja kod osoba koje boluju od šećerne bolesti duže od deset godina. Češće je kod muškaraca, posebno onih koji loše regulišu šećer u krvi i imaju i druge komplikacije dijabeta (kardiovaskularne, očne i burežne). Ova komplikacija se češće javlja kod pušača i osoba koje ne obraćaju dovoljno pažnje nezi stopala. Nošenje neudobne obuće favorizuje nastanak ove teške komplikacije.

Svaka promena na koži stopala, ako se zanemari, može voditi u krajnjoj liniji ka amputaciji dela i celog stopala. Rizik od amputacije je veći ako postoje promene na nervima nogu (periferna neuropatija), koje su praćene gubitkom osećaja za bol. Taj osećaj ima zaštitnu ulogu, jer upozorava bolesnika da ima neki problem sa stopalom. Zbog smanjenog osećaja za bol ili njegovog gubitka dijabetičari često ne primete početne promene na koži, već ih uoče kada su uzele maha i teže se leče. Crvenilo kože, žulj, krvarenje ispod njega, pukotine kože (ragade) i druga oštećenja kože, nastala nošenjem neudobne obuće, ne retko budu početne promene koje se završe amputacijom. Koštani deformiteti topala, kao što su čukljevi, takodje, predstavljaju rizik. Oslabljen ili ugašen puls na stopalu, koji označava perifernu vaskularnu bolest, patološke promene na noktima (urastao nokat, trofičke promene), predhodne ulceracije ili amputacije prsta predstavaljaju povećan rizik od amputacije stopala.

Najčešći uzrok ulceracija je neuropatija uz deformitet i traumu, nastalu nošenjem tesne obuće. Dijabetesno stopalo se šematski deli na dva tipa:

- neuropatsko stopalo gde dominiraju promene na nervima (neuropatija), a cirkulacija je još uvek zadovoljavajuća
- neuroishemično stopalo kod koga osim promena na nervima postoji i loša cirkulacija (puls na krvnim sudovima stopala se ne pipa)

U oba tipa infekcija dodatno komplikuje situaciju. Ulceracija ili neko drugo oštećenje kože predstavlja ulazna vrata za infekciju. Infekcija koja se kod dijabetičara teško leči razjeda tkiva stopala, pa i kosti , što je uzrok kasnije amputacije.


Preventiva


Sprečavanje promena na nervima i krvnim sudovima (neuropatija i angiopatija) se vršu prestankom pušenja i dobrom regulacijom dijaetesa tj. održavanjem glukoze u normalnim granicama. Svako povećanje šećera u krvi iznad normalnog je rizik za ova ošećenja.

Dijabetičari treba svakodnevno nakon pranja nogu da lepo pogledaju stopala. Svaka i najmanja promena, kao mala pukotina ili ranica je razlog za odlazak lekaru. Noge treba nakon pranja brižljivo osušiti, jer to smanjuje rizik od gljivične infekcije. Nokti treba pažljivo da se seku, da bi se izbegla povreda. Koža stopala se negije hranljivim kremama bez mirisa. Obuća treba da bude udobna. Najbolje je nositi ortopetsku, načinjenu prema sopstvenom stopalu.



Lečenje

Lečenje dijabetesnog stopala sprovode dijabetoloh vaskularni hirurg, ortoped i neurolog. Lečenje ulceracija zahteva svakodnevno čišćenje rane i prekrivanje uz uporno lečenje infekcije. Infekcije su mešovite. Započinje se lečenje antibioticima širokog spektra dok ne stigne rezultat brisa uzetok iz dubljih delova rane. Faktori rasta i kožni grafovi od ekvivalenta humane kože dobijenih tkivnim inženjeringom su idealno rešenje, ali na žalost, nije u široj primeni. U slučaju gangrene vrše se incizije, drenaže i manje amputacije. U slučaju širenja infekcije vrše se opsežnije anputacije stopala pa i potkolenice. Ako postoji periferna vaskularna bolest vrši se hiruška revaskularizacija (arterijski bypass i angioplastika).

Zadnjih 30 godina u prevenciji i lečenju ove bolesti odlične rezultate daje primena hiperbarične oksigenoterapije(HBOT) koju sprovodi hiperbarična medicina u atmosveri 100% kiseonika na povišenom pritisku (većem od 1 bar-a)u seansama od 60-90 minuta jednom dnevno u proseku 15-20 dana. Primena ove terapije značajno skraćuje vreme lečenja, a primenjuje se uz primarnu i redovnu dijabetesnu terapiju, higijensko dijetetski režim, a prema potrebi i hirurško lečenje.
__________________
......
seka is offline   Reply With Quote
Old 13-05-13, 10:48   #16
tinky
ツ ♫ ツ♫ ツ
 
tinky's Avatar
 
Registrovan: Nov 2008
Lokacija: Iskrajkam se iz prikrajka.
Postovi: 4,096
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 1012
tinky has disabled reputation
Default

da bi upotpunili priču o dijabetesu treba da pomenemo i objasnimo veoma važan parametar HbA1C

HbA1C ili glikozilirani hemoglobin A1C pokazuje prosječnu vrijednost šećera u krvi tokom posljednja tri mjeseca, odnosno njegovu koncentraciju u eritrocitima, čiji je vijek 120 dana. To je najbolji način da se utvrdi da li je glikemija pod kontrolom. Ako znate koja je vrijednost hemoglobina A1C, znaćete i da li je vaša bolest dobro kontrolisana. Ta vrijednost je i upozorenje ljekaru da treba da koriguje terapiju. Dobar rezultat ukazuje na to da je terapija odgovarajuća i da je vrijednost šećera u krvi pod kontrolom.

Svi dijabetičari treba da kontrolišu vrijednost hemoglobina A1C najmanje dva puta godišnje, ili na svaka 3 mjeseca dokle god se ne stabilizuje vrijednost šećera u krvi. Ukoliko je njegova vrijednost ispod 7%, smatra se da je šećerna bolest dobro regulisana. Ukoliko njegova vrijednost prelazi 9%, veća je i mogućnost pojava komplikacija promjena na očnom dnu, bubrezima, nervnom sistemu. Vrijednost hemoglobina A1C između 7 i 8%, naročito preko 8% zahtijeva korekciju terapije.

Analiza glikoziliranog hemoglobina A1C se sprovodi najčešće iz venske krvi. Ovu analizu možete sprovesti u bilo koje doba dana i ne morate voditi računa da li ste jeli, primili insulin, ili ne.
tinky is offline   Reply With Quote
Old 15-05-13, 22:07   #17
seka
..love..¸¸.•´Ż`♥ஐ
 
seka's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: dreamland
Postovi: 28,952
Thanks (Received): 65
Likes (Received): 3683
seka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čeka
Default

JAVNI ČAS O ŠEĆERNOJ BOLESTI - 2000 OBOLJELIH U NOVOM



Dom zdravlja Herceg Novi, Savjetovalište za dijabetes u saradnji sa njemačkom firmom Bayer sprovode projekat "Javni čas o šećernoj bolesti", zbog sve većeg broja oboljelih od dijabetesa. Tim povodom će sjutra u prijepodnevnim časovima, na glavnom gradskom trgu Nikole Đurkovića organizovati besplatno mjerenje šećera u krvi, kao prevenciju u otkrivanju ove bolesti koja uzima sve više maha. Savjetovalište za dijabetes pri hercegnovskom Domu zdravlja radi već tri godine, tokom kojih se došlo do poražavajućih podataka. Broj registrovanih koji su oboljeli u Herceg Novom je dostigao dvije hiljade. Akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi, iz Savjetovališta za dijabetes, pokušavaju da ukažu na one koji su u riziku, tj. potencijalni oboljeli od dijabetesa.
Koordinatorka projekta prim. dr Milena Proročić, apeluje na sve građane Boke da iskoriste ovu mogućnost radi prevencije i ranog otkrivanja.
"Potrebna je samo dobra volja i želja da se prošeta do Trga. Mi u stvari hoćemo da kažemo da kontrolni pregledi imaju puni efekat onda kad nemamo vidljive znakove i simptome bolesti. Naglašavam da postoje određena "rizična ponašanja" u smislu gojaznosti, posla koji se obavlja sjedeći, loše fizičke aktivnosti i genetike i želimo da sve kontrolišemo najprije mjerenjem nivoa šećera u krvi".
Oni koji budu željeli da obave besplatno mjerenje šećera, neophodno je da to urade na prazan želudac, ili sat ipo nakon posljednjeg uzimanja hrane, upozorava dr Proročić. Mjerenje šećera je dio preventivne medicine, koja ne datira od skoro.
- Godinama unazad ljudi znaju da je bolje spriječiti nego liječiti i zato nastojimo da utičemo na svijest ljudi i pokrenemo ih da počnu sa fizičkim aktivnostima i mislim da smo postigli dosta. Kroz naše savjetovalište prošlo je stotine ljudi koji su pohađali naše edukativne radionice, podijelili smo dosta besplatnih samomjerača i aparata za kontrolu šećera u krvi. Svi mogu da primijete da Novljani više šetaju i upražnjavaju brzo hodanje. Mislim da se situacija znatno mijenja, jer su građani ipak shvatili da, ako u medicini na nešto može da se utiče a da se promijeni na bolje, onda je to šećer, bolest poznata i kao "tihi ubica" - kaže dr Proročić.
Besplatno mjerenje šećera u krvi na Trgu Nikole Đurkovića obaviće se od 8 h do 11 h u, na punktovima Savjetovališta za dijabetes.
__________________
......
seka is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
šećerna bolest, diabetes mellitus, dijabetes

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 07:34 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COMAd Management plugin by RedTyger