MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Društvo > Politika

Notices

Politika Za rasprave bez vrijedjanjaReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 04-08-10, 13:44   #1
Derek_Trotter
Ko reskira profitira!
 
Derek_Trotter's Avatar
 
Registrovan: Mar 2006
Lokacija: Podgorica
Age: 43
Postovi: 10,560
Derek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čekaDerek_Trotter briljantna budućnost ga čeka
Default Reciklazni centar u Podgorici

Nadamo se da ce ovo biti primjer kako treba postupati sa otpadom.
Tek je otvorena pa cemo vidjeti kako ce se pokazati.

Pogon zaštite životne sredine i razvoja glavnog grada

Svečanim presjecanjem vrpce, na Dan državnosti, 13. jula, gradonačelnik dr Miomir Mugoša i idejni tvorac-glavni menadžer projekta profesor dr Petar Živković otvorili su prvi Regionalni reciklažni centar u Crnoj Gori, smješten na deponiji Livade, Vrelima ribničkim.

Investicija vrijedna pet miliona eura, finansirana je iz, kako je kazao Mugoša, povoljnog FAD kredita Kraljevine Španije na 16 godina, sa kamatnom stopom od jedan odsto i grejs periodom od pet godina. Za izgradnju i opremanje objekta prije roka od devet mjeseci zaslužan je španski konzorcijum Imatija-Leblan-Isoluks.

- Završetak prvog Regionalnog reciklažnog centra u Crnoj Gori krupan je događaj ne samo u oblasti zaštite životne sredine, već i cjelokupnog razvoja glavnog grada. Njegov kapacitet je 90.000 tona godišnje, sa najsavremenijim predtretmanom komunalnog otpada i izdvajanjem sekundarnih sirovina. Reciklažom će se značajno smanjiti količine neselektiranog otpada koji će se deponovati u sanitarne kade, dok će se izdvajanjem sekundarnih sirovina stvoriti mogućnost njihove ekonomske valorizacije - kazao je Mugoša.

On procjenjuje da će se početkom 2012. godine kapacitet Reciklažnog centra u potpunosti koristiti i u njemu reciklirati od 35 do 42 odsto otpada, što je u skladu sa standardima EU.

- Ovaj pogon ima najmoderniju tehnologiju i mehanizaciju, a značajno će doprinijeti očuvanju životne sredine i napretku Podgorice - kazao je predstavnik španskog konzorcijuma, direktor kompanije Leblan iz Saragose Luis Alfonso.

Savjetnik u trgovinsko-ekonomskom odjeljenju Ambasade Španije u Beogradu, Horhe Andreu, istakao je da je otvaranje Reciklažnog centra „još jedan korak u izuzetnoj saradnji koju Španija ostvaruje sa Crnom Gorom, odnosno, glavnim gradom Podgoricom”. Podsjetio je da je Vlada Španije finansirala i nekoliko studija izvodljivosti koje se odnose na Nikšić, aerodrome i Klinički centar Crne Gore.

- U posljednje vrijeme vidjeli smo puno plodova naše saradnje, pogotovo u oblasti trgovine i investicija. Otvaranje Reciklažnog centra, uz liniju za tretman vozila van upotrebe, predstavlja bitan korak u daljem razvijanju tih odnosa. Postoji niz privrednih grana gdje možemo doprinijeti značajnom napretku Crne Gore, jer imamo velike kompanije specijalizovane za infrastrukturu, energetiku, zaštitu životne sredine, obnovljive izvore energije i transport. Voljeli bismo da u tim oblastima uspostavimo saradnju sa crnogorskim preduzećima - rekao je Andreu.

Otvaranju, čiji je domaćin bio direktor Deponije doo Momčilo Janković, prisustvovale se brojne zvanice, među kojima je bio i gradonačelnik italijanskog grada Tranija Đuzepe Tarantini.

Prisustvo španskih izaslanika gradonačelnik Mugoša iskoristio je da toj zemlji čestita osvajanje titule svjetskog prvaka u fudbalu, što je propraćeno velikim aplauzom.

Tretman vozila od 1. septembra

Postrojenje za tretman vozila van upotrebe počeće da radi 1. septembra, najavio je gradonačelnik.

- Prvih godina postrojenje će tretirati tri do četiri hiljade vozila godišnje, a kasnije i znatno više - rekao je Mugoša.

Pojasnio je da u Pogonu treba da se kompletira oprema koja je uglavnom stigla u Podgoricu, ali nije sva instalirana.

- Očekujemo da oprema bude kompletirana i instalirana najkasnije do kraja mjeseca - kazao je Mugoša.

Posao za 100 ljudi

Prvi čovjek glavnog grada istakao je da će u Reciklažnom centru i pogonu za tretman vozila van upotrebe biti uposleno oko 100 ljudi.

- Obezbijeđena je kompletna edukacija radnika svih profila. U Centru je sada desetak inženjera i tehničara iz Španije koji obučavaju naše ljude. Takođe, pojedini radnici otići će ubrzo na obuku u Španiju - kazao je Mugoša.

Grad se trudi moraju i građani

Gradonačelnik Mugoša je kazao da se već radi na trećoj sanitarnoj kadi na deponiji Livade, traže rješenja za odbačene automobilske gume, izgradnju postrojenja za pročišćavanje procjednih voda, te konverziju gasne u električnu energiju.

- Činimo sve da zaštitimo naš životni prostor, ali ništa manju obavezu nemaju ni građani. Zato kao grad moramo imati jasan program edukacije kako bi povećali nivo svijesti o zaštiti životne sredine - kazao je Mugoša.
__________________
MADEinMONTENEGRO.com™ | Nezavisni internet portal
You came here as free man and free man you are!
Vijesti - Crna Gora
Kviz u sve 16 | BESPLATNO reklamiraj firmu
Derek_Trotter is offline  
Reply With Quote
Old 12-09-10, 15:31   #2
Božidar
MiM team Početnik
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Poplavljena vodopropusna zapizdina
Postovi: 271
Božidar na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by Derek_Trotter View Post
Nadamo se da ce ovo biti primjer kako treba postupati sa otpadom.
Božidar is offline   Reply With Quote
Old 12-09-10, 15:35   #3
Rakoon
jagnjeca brigada
 
Rakoon's Avatar
 
Registrovan: Oct 2007
Lokacija: šume Striborove
Postovi: 19,044
Rakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjemRakoon dragulj među dragim kamenjem
Default

kakva su prva iskustva iz rada RC i kako dobijaju otpad, jer se ne selektuje?
Rakoon is offline   Reply With Quote
Old 12-09-10, 15:57   #4
Božidar
MiM team Početnik
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Poplavljena vodopropusna zapizdina
Postovi: 271
Božidar na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by Rakoon View Post
kakva su prva iskustva iz rada RC i kako dobijaju otpad, jer se ne selektuje?
Iskustva su dobra. Profesor Petar Živković je najviše doprinio da Mugoša ne luta ni po pitanju deponije, niti po pitanju reciklažnog centra. Mugoša je napravio pravi potez što je njemu vjerovao, a ne nekim bjelosvjetskim mešetarima. Inače, profesor Živković je obezbijedio postrojenje za reciklažu MIJEŠANOG (dakle, neselektovanog) komunalnog otpada, kakvo je vidio u Španiji. Španska Vlada je dala veoma povoljan kredit za ovaj reciklažni centar.
Božidar is offline   Reply With Quote
Old 12-09-10, 16:33   #5
manitov
MiM team Forumaš
 
manitov's Avatar
 
Registrovan: Jun 2009
Postovi: 711
manitov uskoro postaje slavan
Default

kako se reciklira i u sta kad nije selektovan otpad,meni to nije jasno
manitov is offline   Reply With Quote
Old 12-09-10, 16:48   #6
Božidar
MiM team Početnik
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Poplavljena vodopropusna zapizdina
Postovi: 271
Božidar na dobrome putu
Default

Quote:
Originally Posted by manitov View Post
kako se reciklira i u sta kad nije selektovan otpad,meni to nije jasno
Otpad ide trakom iznad koje postoji magnet za odvajanje metala. Aluminijumske limenke se naelektrišu tako da ih magnet na kraju trake odbija od sebe i "baca" u za to namijenjen prostor. Isto kao kad primakneš dva ista pola magneta, oni se odbijaju, a ne privlače. Papir (karton), plastika, PET ambalaža, se odvajaju ručno i bacaju u kontejnere ispod trake. Radnici su podijeljeni tako da svaki zna za koju vrstu otpada je zadužen. Dalju proceduru pretpostavljam da znaš.
Božidar is offline   Reply With Quote
Old 12-09-10, 17:11   #7
Božidar
MiM team Početnik
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Poplavljena vodopropusna zapizdina
Postovi: 271
Božidar na dobrome putu
Default

Nešto slično ovome, ali mnogo savremenije. Pogledaj sliku u drugom postu. Traka je na visini, nije kao ova. http://www.youtube.com/watch?v=jttOJ...eature=related
Božidar is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fabrika za reciklazu, reciklaza podgorica

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:24 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM