|
|
Registracija | Marketing | FAQ | Lista Članova | Social Groups | Kalendar | Pretraga | Današnji Postovi | Označi Sve Forume Kao Pročitane |
Roditeljski kutak Savjeti za roditelje |
![]() |
|
Opcije Teme | Način Prikaza |
![]() |
#41 | |
MiM team Expert
Registrovan: Dec 2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Quote:
Nije problem ako tu i tamo nesto posavjetuju (ako je savjet na mjestu,.ebiga-generacijski jaz i tako to),ali iskljucivo je odgoj i podizanje djece roditeljska obaveza. Da jednog dana moji snaha i(li) zet (ako ih budem imala) meni stave do znanja da moram/trebam cuvati i podizati unucad jer smo ,eto najbliza familija,bogami bi ih lijepo poslala u rodni kraj i postali bi persona non grata u mom zivotu. Obozavam svoju djecu najvise na svijetu,ali zivim za dan kad ce njih dvoje 'odleprsati' iz roditeljskog gnijezda i sviti svoje;a muz i ja ko' vitalni penzici budemo putovali po kugli Zemaljskoj i donosili im svakakve egzoticne 'gluparije'. ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
gleDna džekson
Registrovan: Mar 2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#43 |
MiM team King
Registrovan: Aug 2006
![]() Kako đecu udaljiti od ulice...................... jebite im majku dok su mala
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Say your prayer, freaks!
![]() Quote:
Mata, tata, đeca 11 i 13 godina. Nema baba, nema đedova. Mama radi od 7.30 do 17.00, tata radi od 7.30 do 19.00. Đeca u školu od 8 do 2. Kladionica pod prozor, igranioca na ćošak. Objasni mi kontrolu i mjeru od 2 do 5? Znam, vaspitanje, prevencija, itd, itd. Često to ne upali. Posmatraj prosječno (ne)zainteresovanog, (ne)umornog i (ne)isfrustriranog roditelja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
privatni detektiv
Registrovan: Dec 2010
![]() Dje je to radno vrijeme od 7:30 do 19 h?
Pretezno je radno vrijeme od 7 do 15h ili 8 do 16h ili druga smjena kasnije...
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
MiM team Forumaš i po'
Registrovan: Jan 2012
![]() |
![]() Quote:
Quote:
A znaš u čemu je razlika? Naši su roditelji zbilja vodili računa i đe smo i s kim smo, i nijesu propuštali da nam održe predavanja za svaki prestup, a isto tako i da nas kazne kad bi zaglibili. Što je najvažnije, svojim su nam primjerom pokazivali kako se treba ponašati, pa je nešto od svega toga moralo imati efekta. Nama se nije moglo desiti da se drogiramo, a da to roditelji ne primijete, da nestaju stvari a da se optužuje neko drugi, da se donese bilo što nepoznatog porijekla u kuću, a da se ne ispita odakle to. Da ne pričam o tome da im nije padalo na pamet da nam drže stranu kad bi koga maltretirali, bila to druga đeca ili neko od odraslih, recimo nastavnik. Sad sve može. I onda treba škola da vaspitava đecu. Aha, obavezno. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
MiM team Expert
![]() [QUOTE=Basta;1191782
Ne bih se mogao složiti s ovim. Nije bitno koliko si na ulici, već s kim si i prije svega, što si u glavi imao kad si izašao među narod. I ja i kompletno moje društvo smo sigurno proveli duplo više vremena na ulici nego baveći se sportom, sekcijama, knjigama itd. pa smo svi ostali normalni i niko nije krenuo stranputicom, a bila su to loša vremena za odrastanje. Znači, odrasli smo na ulici i bili izloženi svemu i svačemu, ali opet uličari nijesmo. Ma što vi mislili, i to je neka vrsta škole. A znaš u čemu je razlika? Naši su roditelji zbilja vodili računa i đe smo i s kim smo, i nijesu propuštali da nam održe predavanja za svaki prestup, a isto tako i da nas kazne kad bi zaglibili. Što je najvažnije, svojim su nam primjerom pokazivali kako se treba ponašati, pa je nešto od svega toga moralo imati efekta. Nama se nije moglo desiti da se drogiramo, a da to roditelji ne primijete, da nestaju stvari a da se optužuje neko drugi, da se donese bilo što nepoznatog porijekla u kuću, a da se ne ispita odakle to. Da ne pričam o tome da im nije padalo na pamet da nam drže stranu kad bi koga maltretirali, bila to druga đeca ili neko od odraslih, recimo nastavnik. Sad sve može. I onda treba škola da vaspitava đecu. Aha, obavezno. [/QUOTE] Nisam primjetila da se iko ovdje zalaze da skola vaspitava djecu. Izgleda da se sporimo samo oko boravka na ulici. Eto,ja sam suprotan primjer od tebe.I moja sestra,te razni prijatelji. Mi smo djeca koja nismo toliko provodila vremena na ulici kao ti i tvoje drustvo.(Jesmo u prirodi,ali na ulici ne). Pa smo i mi ostali normalni,socijalizovani,neki se bogme odlicno snasli u ovim smutnim vremenima... Zapravo se sve nosi iz porodice. Puno je vaznije koliko kvalitetno roditelj provodi vrijeme sa djecom (koliko sa njima razgovara,koliko su bliski i sl.) nego koliko vremenski provede uz dijete. Znam puno djece cije su majke domacice: djecu posalju napolje 'da se izigraju',one ispijaju kafice sa komsinicama...vazno im je samo da se kuca sija. Ja nisam za to da se djeca bez cilja klatare po ulicama,pretjerano besposlicarenje obicno izaziva dosadu i donosi vrlo lose ideje (cigare,alkohol,drogu,tuce...). Za to sam da se oni napolju igraju. Sto fali igranju kosarke,fudbala,voznje rola,lastisa,skolice...?
![]() |
#48 | |
The Dude
Registrovan: May 2007
![]() Quote:
Naravno, nije lako sprovest potpunu kontrolu - jer da je tako ne bi bilo toliko izgubljene omladine. Ali ne treba zaboravit da postoji i jedan ogroman procenat fine, vaspitane đece koju bi poželio svaki roditelj. Za tvoj konkretan slučaj - jedan dan banut kući u 3, poslije neđelju dana banut kući u 4 i po.... Pa drugi dan supružnik, pa zvat ponekad doma... Naravno, potrudit se da to ne izgleda ka policijske racije i stvarat atmosferu progona. Ako su đeca razumna, a ogromna je šansa da su razumna ako se s njima pričalo dok su mali - shvatiće poruku i trudit se da ispoštuju dogovore. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
MiM team King / Queen
Registrovan: Aug 2010
![]() A da, teba se zrtvovat za djecu. Evo licno jedan primjer... sestra mi ne radi upravo zbog djece. Bitnije joj je kaze da im posvjeti onoliko vremena koliko ona to i zahtjevaju. ali zato skripi sa materijalne strane na sve strane. Izgleda da joj je ta relacija majka - dijete najvaznija. Osjecaj da bude ispunjena kao majka.
“Ako u ljubavi ti ne vodis mene do sebe vec sebe do samog sebe a tako i ja do sopstvenog bica onda mozemo govoriti o istinskoj ljubavi” Leo Baskalja Last edited by vruc krompir; 18-04-12 at 10:53.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Say your prayer, freaks!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
MiM team King / Queen
![]() U sobstvenoj reziji, pa jos bolje, barem para na fali.
![]() |
#52 | |
Say your prayer, freaks!
![]() Quote:
Ja akcenat stavljam na onih 5% (ili manje) porodica koje su nezainteresovane, koje su isfrustrirane, koje su nesigurne, a uz to i iskompleksirane, mrzovoljne, ... sve kako ne valja. Tu rastu prototipovi problema. A onda ti prototipovi sa sobom povuku sledećih 10% labilnih, koji biše da su mangupi, ali ih isto malo stra'. A ovako dobiju krila, podsticaj. Itd, lančana reakcija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Say your prayer, freaks!
![]() Quote:
A vidiš, ta logika nije strana ni uređenom zapadu. Ali! Zapad ima službe i fondove koji presaberu, aha, otac radi, majka doma, 3 đeteta, 2 đaka, 1 student, tap - mjesečno još 70% primanja na očevu platu - pomoć i nagrada za podizanje đeteta sa manjom vjerovatnoćom da stvori probleme. D&D teorija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
MiM team King / Queen
![]() Da, poznato mi je to, najmanje sto drzava moze uradi jeste da ionako veliko oporezovanje plata svede na minimum. Jer u tom slucaju samo otac radi(ako radi). I ne samo to, no i otac ima pravo na placeno odsustvo pola godine(kako gdje). Logika je upravo u tom uredjenom drustvu. Zapad je zakon, svak radi svoj posao. Ako si slucajno tukao dijete, drzava ce ti ga uzeti pod svoje okrilje. Sto je bolje nego da ostane u porodici koja ne umije da se brine za njega.
Ali ono sto ja i dalje potenciram jeste ta ljubav prema djetetu, jer nju niko ne moze da nadoknadi kao otac i majka. I naravno soldarnost bliznjih. To ne treba da se razdvaja. Ali, ljudi su izgubili taj osjecaj. I naravno da dijete treba da upozna sto bolje svoje okruzenje, jer socializacija moze da ide samo u korist. Ono sto treba jeste imati uvid u svaku mogu aktivnost djeteta. A to kao odrasli uvijek mozemo, samo je pitanje da li i hocemo.
![]() |
#55 |
MiM team King / Queen
![]() Ajde budi iskren i kazi koliko je stvarno takvih porodica?
![]() |
#56 | |
Say your prayer, freaks!
![]() Kako mi promače ovo.
Quote:
Veliš sve je u suštini odnos pojedinca prema problemu. Jeste. Al kad pogedaš da imaš saobraćajne znakove ograničenja koji služe za 10% poluprisutnih isfrustriranih i iskompleksiranih vozača da ih drže u brazdi, i da imaš 90% onih koji i sposobni i spretni da ih bezbjedno ne poštuju, al moraju da trpe zulum onih isčašenih. Ne pitaš se što će svakom saobraćajni znakovi, neka budu samo za one kojima trebaju? Upravo je u tome štos, institucije društva ne treba da pomažu Đuđi i nataši i sneguljici da podižu đecu, oni su svjesni po kakvom putu voze, no onima ostalima koji s nogom preko noge oće da podižu đecu, "premostićemo nekako, u redu je to". Šta ti je srž društva ako nije porodica? Ko je obavezniji da se bori za zdravlje grane na kojoj sjedi? Upravo odatle treba da krene svaka promjena. I to od onih koji su u stanju da shvate i razloge i posljedice te promjene, a ne od onih drugih koji su u stvari klica problema. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Say your prayer, freaks!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Say your prayer, freaks!
![]() Quote:
A ni ljubav prema đetetu ne mjere svi jednako. * - I da li umijemo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
MiM team Expert
![]() Quote:
Ako su roditelji do tog uzrasta odradili svoj posao kako treba.Moj sin ima 12 godina i znam o cemu pricam. Nase je pravilo da se iz kuce ne izlazi napolje,niti pusta drustvo (osim dvojice provjerenih drugova) dok muz i ja dodjemo sa posla.
![]() |
![]() |
#60 | |||
MiM team King / Queen
![]() Quote:
Quote:
Nije jednaka, ali svako dijete treba da dobije bezuslovnu ljubav. To sto nije tako, o tome i zborimo. Quote:
Sam si pitanje postavio.
“Ako u ljubavi ti ne vodis mene do sebe vec sebe do samog sebe a tako i ja do sopstvenog bica onda mozemo govoriti o istinskoj ljubavi” Leo Baskalja Last edited by vruc krompir; 18-04-12 at 12:34.. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Opcije Teme | |
Način Prikaza | |
|
|