MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Društvo > Gradovi > Berane

Notices



Reply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 28-02-09, 23:30   #1
Beco
MiM team Početnik
 
Registrovan: Feb 2009
Lokacija: Vice City
Postovi: 18
Beco na dobrome putu
Default Berane

Na sjeveroistočnom dijelu Crne Gore u gornjem slivu Lima, između planina Bjelasice, Smiljevice, Turjaka i Mokre planine nalazi se raskošna ljepotom prirode i vrijednim kulturno istorijskim spomenicima dolina, na preko 600 metara nadmorske visine, u kojoj se razvija opština Berane. Prostire se na površini od 717 kvadratnih kilometara. Najviša tačka u opštini je vrh Crna glava koji doseže nadmorsku visinu od 2.139 metara.
ISTORIJA
Postoje materijalni dokazi da čovjek prebiva na ovim prostorima od praistorijskih vremena. U toku prohujalih milenijuma smjenjivali su se je razne kulture, od starčevačke, vinčanske, ilirske, keltske, rimske, preko vizantijske slovenske i orijentalne, do moderne evropske dvadesteprvog stoljeća. Polimski muzej u Beranama posjeduje prekrasne eksponate koji svjedoče o svim ovim epohama. Slovenska plemena naselila su ove krajeve u VI i VII vijeku.

Na mjestu gdje se danas nalazi, do 1862. godine nije bilo ni jedne kuće. Tada je, poslije bitke na Rudešu, za potrebe turske vojske podignuto vojno uporište. Samo naselje se sporo širilo jer se pravoslavni živalj nerado odlučivao da podiže kuće pored turskog logora.

Turci su na Jasikovcu izgradili utvrđenje, most na Limu, a zatim vojne kasarne na njegovoj lijevoj obali gdje je danas Opšta bolnica. Na Prosinama, ispod Jasikovca izgradili su „hareme“ – stanove za oficire i službenike, po čemu je ovaj dio grada dobio ime. U početku to je bilo vojničko naselje i naselje za porodice vojnih časnika.

Varoš počinje da privlači poslovne ljude i brzo se širi. Pored vojničkog naselja niču hanovi, krčme, zanatske radionice i trgovačke radnje

Tokom minulih vjekova Gornje Polimlje više puta je mijenjalo ime. U srednjem vijeku zvalo se Budimljanska župa a od 1957. godine javlja se ime Has koje postepeno potiskuje raniji naziv. Sredinom XIX vijeka, Berane i njegova bliža okolina počinju se zvati – Beranska nahija. Samo Berane dobilo je ime po Beran-selu, obližnjem naselju koje je danas uraslo u gradsko jezgro.

U znak sjećanja na revolucionara Ivana Milutinovuća, 21. jula 1949. godine, donijeta je odluka da se grad zove Ivangrad a poslije referenduma građanja u novembru 1991. godine vraćeno je staro ime Berane.

Prije Drugog svjetskog rata, Berane su imale 3500 stanovika. Prema popisu iz 1961. godine, u gradu je živjelo 6969 stanovnika. Populacioni bum posljedica je industrijalizacije i privrednog razvoja. Nagli razvitak Berana doveo je ovu varošicu do modernog, savremenog, a rekli bismo i do najljepšeg grada na sjeveru Crne Gore.
Prema popisu iz 2003. godine, beranska opština imala je 40.880 stanovnika u 66 naselja od kojih je samo jedno – Berane – gradskog karaktera.
KULTURA
Razvoju kulture u ovom kraju, sve do novijih vremena, osnovni pečat davala je Srpska pravoslavna Crkva, odnosno ovdašnji manastiri: Šudikova, Đurđevi Stupovi idr., kao nosioci ukupne duhovnosti u srpskom narodu. Tu ulogu, kasnije, u izvesnoj meri, preuzimaju škole i institucije, kojima je kultura osnovna delatnost. Posebnu ulogu u tome, imala je Beranska gimnazija, osnovana 1913. godine, iz čijih klupa izašao je veliki broj istaknutih kulturnih poslenika i naučnika. Među njima su pisci: Mihailo Lalić, Dušan Kostić, Radovan Zogović, kao i slikari: Jovan Zonjić i Mišo Popović. Od institucija, koje se bave kulturom u Beranama, danas, postoje Centar za kulturu (sa bibliotekom) i Polimski muzej, sa veoma bogatom zbirkom dragocenih eksponata, a obnovljena i kulturnom delovanju namenjena, kuća Vojvode Gavra Vukovića.
OBRAZOVANJE
U opštini Berane postoji trinaest osnovnih škola i Niža muzička škola. Berane ima i četiri srednje škole: Gimnazija "Panto Mališić", Srednja medicinska škola "Dr. Branko Zogović", Srednjoškolski centar "Vukadin Vukadinović" i Srednja stručna škola (ranije Elektrotehnička škola). Berane je postalo i centar visokog obrazovanja od 2005. godine i otvaranja Visoke medicinske škole, a trenutno u gradu postoji i Učiteljski fakultet (odsek Filozofskog fakulteta u Nikšiću), Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama i Odsek za primijenjeno računarstvo (Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici).
PRIVREDA
Opština Berane je jedna od najsiromašnijih opština u republici Crnoj Gori. Industrijska proizvodnja je veoma mala, jer su mnoga preduzeća tokom '90-tih godina XX veka prestala s radom. U ranijem periodu mnoga poljoprivredna domaćinstva su preseljena sa sela u grad zbog tzv. industrijalizacije, tako da je poljoprivreda zamrla, selo zapostavljeno a industrija ugašena tako da većina stanovnika teško živi. U posljednje vreme otvoreno je mnogo privatnih preduzeća, uglavnom na bazi trgovine i ugostiteljstva. Proizvodnih je veoma malo. U tim preduzećima zapošljavaju se uglavnom na crno, te nemaju neki društveni značaj.
SPORT
Berane ima solidne uslove za razvoj sporta. Gradski stadion u Beranama je sa kapacitetom od 11 000 mesta drugi po veličini stadion u Crnoj Gori, a izdvaja se i atletskom stazom. Najuspješniji sportski kolektivi u Beranama su RK Berane (prvaci Crne Gore 2007/2008), STK Budim, bokserski klubovi Baćo King i Radnički, FK Berane, atletski klub idr. Najpoznatiji sportisti iz Berana su bivši golman reprezentacije Srbije i Crne Gore Dragoslav Jevrić, fudbaler Stefan Babović, rukometašice Maja Savić (nekada najbolje levo krilo sveta) i Aida Selmanović.
Beco is offline  
Reply With Quote
Reply

Tags
berane

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 13:39 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM