MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Every day > Roditeljski kutak

Notices

Roditeljski kutak Savjeti za roditeljeReply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 19-09-07, 00:52  
Većina decu vaspitava batinama
inzaghi9 inzaghi9 is offline 19-09-07, 00:52

Glupačo jedna... Samo ti nisi mogla da se upišeš u gimnaziju. Nesposobna si za bilo šta. Jadna ja kad sam te takvu rodila. Šta da radim s tobom? Završićeš na ulici... - urlala je, između dva „vaspitna“ šamara, majka petnaestogodišnje Sanje. Devojčica je samo ćutala...
Slični i još drastičniji primeri vaspitavanja dece česta su pojava u mnogim porodicama u Srbiji. Vlastite neostvarene želje i frustracije povod su da roditelji pred svoju decu postavljaju zahteve koje ona nisu u stanju da ispune. A onda počinje kažnjavanje: omalovažavanje, šamaranje, čupanje, davljenje, prebijanje...
Istraživanje Unicefa pokazalo je da više od 70 odsto roditelja u Srbiji kažnjava svoju decu - verbalno ili fizički. Oliver Petrović, rukovodilac odeljenja u Unicefu za rani razvoj, kaže da kod nas nedopustivo mnogo roditelja vaspitava svoju decu upotrebljavajući pogrešne metode, fizičko i verbalno kažnjavanje. On ističe da su tokom istraživanja nailazili na majke koje su plakale zato što su tukle svoju decu. Ali govorile su da one ne znaju za drugi model vaspitavanja, jer su i same tako odgajane.
- Oko 73 odsto roditelja u Srbiji nepravilno vaspitava svoju decu. Nepravilno je da se deca vaspitavaju tako što se verbalno ili fizički kažnjavaju. Nazivanje dece pogrdnim imenima, kao što su „glupačo“, „magarčino“, „kretenu“... spada u verbalno kažnjavanje. Otprilike jedna trećina dece je vaspitavana tako što se na njih vikalo i što su ih roditelji nazivali pogrdnim imenima. Fizičko kažnjavanje ima dve forme: blaže (treskanje, udaranje po guzi...) i teže kažnjavanje ili prebijanje. Negde oko sedam odsto dece u Srbiji je teško zlostavljano. To znači da su to deca koja su prebijena... - kaže za „Blic“ dr Petrović.
On upozorava na to da oko šest odsto roditelja nije fizički ili verbalno kažnjavalo decu, ali nije ni upotrebljavalo metode vaspitavanja koje stručnjaci preporučuju. To se označava kao potpuno zanemarivanje dece i predstavlja veliki rizik.
Oko 20 odsto roditelja u Srbiji, pokazuje istraživanje Unicefa, na pravilan način vaspitava svoju decu.
- Oni razgovaraju sa decom, objašnjavaju im šta je dobro, a šta ne... Imaju vremena da dete saslušaju, posmatraju ga, i bez kažnjavanja rešavaju sve probleme. Poruka novog vremena je da roditelji treba bez ustezanja da pokažu deci svoje emocije, jer ljubav ne može da im škodi. Bapske priče: „batina je iz raja izašla“ i „mene su tukli, pa šta mi fali“ su prevaziđene - naglašava dr Petrović.
Stres i briga za preživljavanje kojem su izloženi roditelji, slažu se stručnjaci, najčešći su razlozi zbog kojih oni kažnjavaju decu.
- Društvo u tranziciji, sa toliko preživljenog stresa kao što je naše, dovelo je do toga da se u porodicama nagomilani bes često iskaljuje na deci - kaže Ljiljana Ivanišević, psiholog i edukator na SOS dečjoj liniji, upozoravajući da u Srbiji još uvek prevladava mišljenje da je „batina iz raja izašla“.
Ona kaže da se deca koja se javljaju stručnjacima SOS dečje linije najčešće žale na emocionalno zlostavljanje, gde su zlostavljači upravo njihovi roditelji i vršnjaci. Sledi fizičko zlostavljanje, na koje se češće žale dečaci nego devojčice, i na poslednjem mestu je seksualno zlostavljanje.
- Nažalost, deca se najviše žale na ljude koji su im najbliži - kaže Ljiljana Ivanišević.

„Broj za problem tvoj“ - SOS dečja linija
Na SOS dečjoj liniji u prvih godinu dana rada primljeno je više od 15.000 poziva. Na ovoj liniji trenutno radi 30 obučenih telefonskih savetnika. Dečja linija je član „Child Helpline Internationala“, organizacije koja okuplja 170 zemalja sveta.
„Broj za problem tvoj“, telefon dečje SOS linije je 0800-123456 i otvoren je 24 časa dnevno. Svi pozivi su besplatni i anonimni po izboru, a sadržaj svih razgovora je poverljiv.

Najčešći oblici verbalnog kažnjavanja:
- omalovažavanje
- okrivljavanje bez razloga
- pretnje
- zastrašivanje
- ograničavanje kretanja
- ismevanje
- diskriminacija svake vrste

Najčešći oblici fizičkog kažnjavanja:
- šamaranje
- šutiranje
- bacanje
- trešenje
- davljenje
- prebijanje

izvor: Burek
__________________
"On daje snagu umornome, i nejakome umnožava krijepost" (Isaija, 40:29)

"...jer kroz Njega živimo što znači dobijamo životnu snagu. I mičemo se, dobijamo energiju kretanja, ostvarujemo svoju potpunost" (Djela svetijeh apostola, 17:28)

"Po vjeri vašoj neka vam bude" (Jevanđelje po Mateju, 9:29)

"Evo dana, koji stvori Gospod. Radujmo se i veselimo se u nj" (Psalam 118:24)

"Nemoj se žestiti..." (Psalam 37:1)

 
inzaghi9's Avatar
inzaghi9
MiM team King / Queen
Registrovan: Jan 2007
Age: 30
Postovi: 15,736
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 9
Pregledi: 29080
Reply With Quote
Old 29-04-12, 20:10   #241
Dekster
i tri četvrt
 
Dekster's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Postovi: 9,372
Thanks (Received): 631
Likes (Received): 3517
Dekster has disabled reputation
Default

Quote:
Originally Posted by arwen View Post
Koja inkvizicijska metoda...brrr
Ma jok,to je preventivno,nije represivno.
Neđe sam pročitao tvoj komentar na otkaz M.Novakoviću-"pametnome dosta".To ti se otprilike svodi na isto.
Dekster is online now   Reply With Quote
Old 29-04-12, 20:27   #242
Bann'dito
Matador
 
Bann'dito's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Korida
Age: 5
Postovi: 22,387
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 797
Bann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by bloom View Post
... batine jesu loše .... moga su muža bili ovo "kao vola u kupusu - sve za njegovo dobro", zato ja ne dam da podigne ruku na našu đecu, ... samo ja mogu da ih pucnem tu i tamo i moje batine definitivno nijesu "odraz nezainteresovanosti roditelja", .... ja se sjećam nekih sitnih batinica iz ranog djetinjstva i nijesu mi mnogo naudile ... eto tako, ja sam samo roditelj, ni najbolji, ni najgori i nemam potrebu da pričam o ljubavi prema svojoj đeci ...

Quote:
Originally Posted by sneguljica View Post
Imam veliku djecu...nijesu to više ni djeca, osim meni
ne znam šta da vam kažem! batine su zlo jedno i stvarno bih voljela da sam umjela ponekad da ih izbjegnem, ali to jednostavno nije moguće!
Moram naglasiti, kako Bloom reče, uvijek sam voljela više ja da "šljapnem" dijete nego moj supružnik...nekako mi je njegova ruka veća, teža i "bolnija" pa mi se čini da ih je manje boljelo od mene, a i oguglali su na mene
Niejsam ih tukla, ali smo imali jednog "mirka", prut koji je po potrebi znao da frsne guzičicu, a bogami ako "mirko" nije bio pri ruci, znala je guza od ruke da strada ili da se čupne kosica. Sve ovo se dešavalo nakon 3 godine (jer zbilja smatram zločinom vikati na bepče, a kamo li ga udariti), i negdje do devet, deset godina...od tad više nikad. Doduše i dotad je to bilo vrlo rijetko i samo ako "zgriješi" da mora zapamtiti, inače sam preferirala kažnjavanje neizlaqscima, zabranom korišćenja računara, gledanja crtaća i tako to na tu temu.
I moram reći mladim majkama, iako sam sa momcima razgovarala o ovome, iako se ne sjećaju batina- čak ja više pamtim nego oni pa ih podsjetim, kajem se zbog svakog udarca koji sam ikad uputila djetetu! Probajte djecu da "vaspitate " na drugi način
Quote:
Originally Posted by arwen View Post
Meni je to u redu,jer ga ucim (prisiljavam)da pocisti za sobom.Ne za mnom,ne za nekim drugim.
Dovoljno je bio velik.

Kao kada se igraju,pa nakon toga pokupe igracke.

Kao kada sloze svoju razbacanu odjecu.

Kao kada pospreme svoj krevet.

....
Quote:
Originally Posted by Yosemite Sam View Post
Sva su prisiljavanja potencijalna frustracija u budućnosti, posebno gledano kroz teoretske naočari.
Ali, cijelog života je neko prisiljavanje, od sitnica do krupnica. Ono između služi za balans.
Quote:
Originally Posted by bajo View Post
Kabling je dva metra kabla 5 puta 2ipo,instalacioni.Preklopiš ga na pola, izuvijaš i staviš na vidno mjesto.Nije podesan za mlađu đecu (ispod 7),ali ovoj starijoj svojom pojavom automatski odstranjuje pomisli da naprave neko njesra.
You're bad, bad, persons
__________________
I dok sjedim ovdje u Baru
i kroz monitor posmatram njega
kontam da je Frojd u pravu
i da je keks korjen svega

Last edited by Bann'dito; 29-04-12 at 20:30..
Bann'dito is offline   Reply With Quote
Old 29-04-12, 23:10   #243
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by bajo View Post
Ma jok,to je preventivno,nije represivno.
Neđe sam pročitao tvoj komentar na otkaz M.Novakoviću-"pametnome dosta".To ti se otprilike svodi na isto.
Ha,ha...

Tako je moj muz prijetio prutom sa liscem (naglasak na liscu),pa je teatralno silazio ispred zgrade,pomno birao i brao prut,pa ga pokazivao malome za svaki slucaj,stavljao ga na vidno mjesto (da se vidi)...
Jednom ga se mali bez pitanja docepao i kako se prut bio sasusio i ono lisce skvrcilo,cim ga je malo zavitlao ovaj se slomio.

E,kako se dijete razocaralo..."Ovom mi je grancicom prijetio?!"
Osjecao se potcijenjenim.
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 29-04-12, 23:19   #244
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Najčešći oblici verbalnog kažnjavanja:
- omalovažavanje
- okrivljavanje bez razloga
- pretnje
- zastrašivanje
- ograničavanje kretanja
- ismevanje
- diskriminacija svake vrste


Kaznjavam ih tako da im ogranicavam kretanje. Mada, nidje veze sa verbalnim kaznjavanjem...

Najčešći oblici fizičkog kažnjavanja:
- šamaranje
- šutiranje
- bacanje
- trešenje
- davljenje
- prebijanje


Od ovoga nista, jedino ovu malu ludacicu ponekad pljusnem po guzi, preko pelene, napravim ozbiljnu facu, malo viknem o tome sta mislim i naljutim se. Onda ona napravi placnu facu, vidim da kapira i da zna da ne valja. Onda se izgrlimo i po starom...

Ja se prestravim kad mislim o tome da mogu zivot izgubiti u sekundi, zbog sitnog nemara... I onda hocu da ih isprepadam, a mogu jedino tako...

Evo i primjera... Sin puni sedam godina ubrzo. On ne zna sta su batine, ne zna sta prut radi i koliko boli. Ja prije neki dan ubrala prut i prijetim, zato sto izaziva sestru i dovodi je u razne opasnosti... A on sve smijuci se obigrava oko mene i pokusava da mi ga otme. Al zazire, isto... Jos kad se izvristim
E, on... imao je tri godine i vracao se iz vrtica svaki dan slinavih rukava. I dzaba sam ja pricala sa njim satima, to nije dopiralo do njega. Setaju setalistem, drustvance neko... i on malo prehladjen, brise rukavom nos. Opominje ga suprug nekoliko puta. I odjednom on stane i zove: Tata... I, kad se tata okrenuo, on poce da brise nos rukavom... A tata se malo izvikao, povukao za uvo, naljutio... Vjerujte da nikada vise nije obrisao nos rukavom. Cetiri godine ima od tad...

Procitala sam puno knjiga o svemu i znam kako treba. A djeca nisu ista. Ova moja nemaju sekunde mirovanja... I znam kako treba sa njima. I niko ne moze da mi kaze da ih ne vaspitavam kako treba. Posebno ne oni koji nemaju djecu i smatraju da treba ovako ili onako... I ja sam svojevremeno mislila da znam kako. Pa se to malo modifikovalo... Funkcionise...
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 30-04-12, 21:53   #245
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by natasha View Post
[I][COLOR="RoyalBlue"


Procitala sam puno knjiga o svemu i znam kako treba. A djeca nisu ista. Ova moja nemaju sekunde mirovanja... I znam kako treba sa njima. I niko ne moze da mi kaze da ih ne vaspitavam kako treba. Posebno ne oni koji nemaju djecu i smatraju da treba ovako ili onako... I ja sam svojevremeno mislila da znam kako. Pa se to malo modifikovalo... Funkcionise...
I ja sam procitala puno kniga o roditeljstvu,cak mi je bliska rodjakinja djecija psihologinja,vrlo cijenjena u regionu (a i nesto dalje) sa kojom redovito kad god ugrabim nadugacko i nasiroko razgovaram o djeci.

Ali se ipak ne bih usudila sa sigurnoscu reci da znam uvijek kako treba sa njima.Jedino u sto sam potpuno sigurna je to da im uvijek i svakodnevno treba pokazivati ljubav i podrsku.

Sto se tice ljudi koji nemaju djecea i oni imaju pravo na svoj stav.
Istina je da (jos) nisu roditelji,ali su nekad bili djeca i znaju sto zamjeraju svojima,a na cemu su im zahvalni.
A mozda imaju sestrice i bratanice koje vole i u cijem odgajanju vise ili manje ucestvuju.
Ili naprosto imaju spontanost i filing za djecu.

__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 08:50   #246
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by arwen View Post
I ja sam procitala puno kniga o roditeljstvu,cak mi je bliska rodjakinja djecija psihologinja,vrlo cijenjena u regionu (a i nesto dalje) sa kojom redovito kad god ugrabim nadugacko i nasiroko razgovaram o djeci.

Ali se ipak ne bih usudila sa sigurnoscu reci da znam uvijek kako treba sa njima.

Trudim se da saznajem sto vise, na sve moguce nacine… Tako imam vise samopouzdanja i ne postoji bojazan da me neka situacija moze nespremnu docekati. Jednostavno, volim da mislim da znam i da se osjecam spremnom na sve ono sto dolazi vezano za njih. Ono sto sam gore htjela reci je da znam teoretski dosta i da najbolje od svih poznajem psiho-fizicke karakteristike svoje djece. Stoga, mislim da najprije i najbolje ja mogu znati kako treba sa njima. Postici zeljene rezultate, isprovocirati ih na ponasanje koje ocekujem od njih u datom momentu itd.

Quote:
Originally Posted by arwen View Post
Jedino u sto sam potpuno sigurna je to da im uvijek i svakodnevno treba pokazivati ljubav i podrsku.
Naravno… Ljubav i podrska, uz strpljenje, puno posvecenog vremena, pokazivanje kroz licni primjer, pruzanje sigurnosti... Ne moze da omane. Slazemo se

Quote:
Originally Posted by arwen View Post
Sto se tice ljudi koji nemaju djecea i oni imaju pravo na svoj stav.
Istina je da (jos) nisu roditelji,ali su nekad bili djeca i znaju sto zamjeraju svojima,a na cemu su im zahvalni.
A mozda imaju sestrice i bratanice koje vole i u cijem odgajanju vise ili manje ucestvuju.
Ili naprosto imaju spontanost i filing za djecu.

Ne kazem da nemaju. Nisam stvarno od onih koje misle da nemaju sta vise nauciti i da su uvijek u pravu. Volim i zelim da cujem misljenje i ostalih. Ali mi bas smeta kada se pojedinci petljaju, dijele savjete, kritikuju…. a da nikada nijesu dijete u ruke uzeli, provodili vrijeme sa njim, osjetili ga.

Evo sta se desilo prije nekih godinu dana:
Sjedim sa poznanicom u nekom lokalu i pijemo kafu. Ja sa bebom od desetak mjeseci. Nece u kolica, vrpolji mi se u narucju, nista joj ne odgovara. A usput slusam jedno sat vremena njen monolog o tome kako treba sa djecom, kako ih vaspitavati, kako hraniti, igrati se sa njima, bla, bla… Rekoh: Ajde je uzmi malo, daj joj ovaj sokic, samo da ja popijem kafu, pet minuta… A ona je uze, sva se uzvrpolji, potpuno je neprirodno drzi, nekako daleko od sebe. Kao da hoce okolini da kaze: Nije to moje dijete, nije… Nijesam mu ja majka. I onda govori smijuljeci se: Vidis li ti dje smo mi? Sto mi je dade sad? E, rekoh: Daj mi to dijete ovamo i prestani da savjetujes…

Ili kad neko, recimo, kaze:

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Neki ljudi prave razliku izmedju malog udaranja po guzi i velikih batina. Za moj pojam tu nema razlike, jer udarac je udarac i to ne zavisi od toga koliku fizicku stetu je naneo udarac. Pihicke stete se vecinom ocituju tek kasnije kada dete odraste i to ne kod svakoga na isti nacin.
Pravim razliku jer razlika postoji. Malo lupkanje po guzi ili rucici kad sebe dovedu u zivotnu opasnost, uz malo povisen ton i zabrinutu i ozbiljnu facu ne moze se poistovjecivati sa udarcima i batinama. Ne, nego bi najbolje bilo da, kad primakne stolicu ogradi od terase i hoce da se penje, kad se otima na ulici a okolo jure auta, kad hoce da dira struju ili uzareni sporet na drva, sa smijeskom kazem: Nemoj, sreco, to ne valja. Mozes se povrijediti i izgubiti zivot tako. Bas bi me razumjela i smjesta poslusala… Kako ne...
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 09:28   #247
bloom
Moderator
 
bloom's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 8,218
Thanks (Received): 36
Likes (Received): 455
bloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by natasha View Post
Trudim se da saznajem sto vise, na sve moguce nacine… Tako imam vise samopouzdanja i ne postoji bojazan da me neka situacija moze nespremnu docekati. Jednostavno, volim da mislim da znam i da se osjecam spremnom na sve ono sto dolazi vezano za njih. Ono sto sam gore htjela reci je da znam teoretski dosta i da najbolje od svih poznajem psiho-fizicke karakteristike svoje djece. Stoga, mislim da najprije i najbolje ja mogu znati kako treba sa njima. Postici zeljene rezultate, isprovocirati ih na ponasanje koje ocekujem od njih u datom momentu itd.Naravno… Ljubav i podrska, uz strpljenje, puno posvecenog vremena, pokazivanje kroz licni primjer, pruzanje sigurnosti... Ne moze da omane. Slazemo seNe kazem da nemaju. Nisam stvarno od onih koje misle da nemaju sta vise nauciti i da su uvijek u pravu. Volim i zelim da cujem misljenje i ostalih. Ali mi bas smeta kada se pojedinci petljaju, dijele savjete, kritikuju…. a da nikada nijesu dijete u ruke uzeli, provodili vrijeme sa njim, osjetili ga.

Evo sta se desilo prije nekih godinu dana:
Sjedim sa poznanicom u nekom lokalu i pijemo kafu. Ja sa bebom od desetak mjeseci. Nece u kolica, vrpolji mi se u narucju, nista joj ne odgovara. A usput slusam jedno sat vremena njen monolog o tome kako treba sa djecom, kako ih vaspitavati, kako hraniti, igrati se sa njima, bla, bla… Rekoh: Ajde je uzmi malo, daj joj ovaj sokic, samo da ja popijem kafu, pet minuta… A ona je uze, sva se uzvrpolji, potpuno je neprirodno drzi, nekako daleko od sebe. Kao da hoce okolini da kaze: Nije to moje dijete, nije… Nijesam mu ja majka. I onda govori smijuljeci se: Vidis li ti dje smo mi? Sto mi je dade sad? E, rekoh: Daj mi to dijete ovamo i prestani da savjetujes…

Ili kad neko, recimo, kaze:Pravim razliku jer razlika postoji. Malo lupkanje po guzi ili rucici kad sebe dovedu u zivotnu opasnost, uz malo povisen ton i zabrinutu i ozbiljnu facu ne moze se poistovjecivati sa udarcima i batinama. Ne, nego bi najbolje bilo da, kad primakne stolicu ogradi od terase i hoce da se penje, kad se otima na ulici a okolo jure auta, kad hoce da dira struju ili uzareni sporet na drva, sa smijeskom kazem: Nemoj, sreco, to ne valja. Mozes se povrijediti i izgubiti zivot tako. Bas bi me razumjela i smjesta poslusala… Kako ne...
Ja te u potpunosti razumijem i svaku tvoju riječ potpisujem!
I opet kažem, nijesu sva djeca ista jer nijesu ni svi roditelji isti, zato smatram da poznajući sebe i svog muža, ipak ja najbolje poznajem i svoju djecu i znam kako treba ..... Moja neudata teta, koja nije majka ali smatra da je njeno iskustvo ogromno, kroz učestvovanje u životu svih nas, voli da posavjetuje. Ok. Saslušaću, poštujem dobru namjeru, ali ipak ..... "nemoj teto, molim te, da mi govoriš da prećerujem u posvećivanju djeci i da previše uzimam srcu sve što je vezano za njih .... "
__________________
Za ljubav, a ne za mržnju ja sam rođena. Antigona ( by Sofokle)
bloom is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 09:31   #248
Yosemite Sam
Say your prayer, freaks!
 
Yosemite Sam's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Postovi: 12,382
Thanks (Received): 50
Likes (Received): 1292
Yosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čeka
Default

U pravu je žena, stvarno prećeruješ.
Yosemite Sam is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 09:41   #249
bloom
Moderator
 
bloom's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 8,218
Thanks (Received): 36
Likes (Received): 455
bloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu aurubloom ima famoznu auru
Default

I ti stalno bačaš špice, pa šta.
Znam ja da je ona ponekad i u pravu, no što mi ne pokaza svojim životnim primjerom, kako da to idealno uradim.
__________________
Za ljubav, a ne za mržnju ja sam rođena. Antigona ( by Sofokle)
bloom is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 10:08   #250
Yosemite Sam
Say your prayer, freaks!
 
Yosemite Sam's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Postovi: 12,382
Thanks (Received): 50
Likes (Received): 1292
Yosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čeka
Default

Budi strpljiva, njeno vrijeme tek dolazi.

Ja se slažem sa objema, lako je reć nekome sa strane " to treba tako, a ovo ovako", a onda se izmicat i zauzimat odbrambenu pozu od đetinje ofanzive.

Ja se trudim da učim od drugih, ako mi se nečija ideja ili savjet čini ispravan razmislim o tome, bili roditelji ili ne. Ono što izbjegavam je da a priori odbijem. Rekoh prije, roditelj je težak posao i treba ga stalno učit i usavršavat.
Yosemite Sam is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 15:31   #251
Alessandra
Amor fati
 
Alessandra's Avatar
 
Registrovan: Mar 2011
Lokacija: Italia
Postovi: 14,460
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 49
Alessandra uskoro postaje slavan
Default

Quote:
Originally Posted by natasha View Post
Pravim razliku jer razlika postoji. Malo lupkanje po guzi ili rucici kad sebe dovedu u zivotnu opasnost, uz malo povisen ton i zabrinutu i ozbiljnu facu ne moze se poistovjecivati sa udarcima i batinama. Ne, nego bi najbolje bilo da, kad primakne stolicu ogradi od terase i hoce da se penje, kad se otima na ulici a okolo jure auta, kad hoce da dira struju ili uzareni sporet na drva, sa smijeskom kazem: Nemoj, sreco, to ne valja. Mozes se povrijediti i izgubiti zivot tako. Bas bi me razumjela i smjesta poslusala… Kako ne...
Naravno, ne pocnu deca da se vaspitavaju tek kada naprave neku nepodobstinu, nego mnogo ranije, a neces ih valjda kaznjavati unapred ili drati se za nesto sto jos nisu ni uradili? Meni i braci nikada nije padalo na pamet da trpamo prste u steker, a za struju smo uvek znali da se to ne dira, mama nam je rekla da je opasno i nismo to pipali. Videli smo tatu kako on radi sa strujom i razumeli smo i kao jako mali da to samo odrasli smeju da diraju. Treba samo znati prici detetu, nisu deca tako glupa kao sto se misli. Bar vecina njih nije. Vidim da i brat isto tako vaspitava svoje dete i ono reaguje kao i mi sto smo reagovali.
__________________

Last edited by Alessandra; 01-05-12 at 15:33..
Alessandra is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 16:15   #252
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Naravno, ne pocnu deca da se vaspitavaju tek kada naprave neku nepodobstinu, nego mnogo ranije, a neces ih valjda kaznjavati unapred ili drati se za nesto sto jos nisu ni uradili?
Djeca se vaspitavaju onako kako stvari i situacije nadolaze. Ne mnogo ranije, to je greska.

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Meni i braci nikada nije padalo na pamet da trpamo prste u steker, a za struju smo uvek znali da se to ne dira, mama nam je rekla da je opasno i nismo to pipali. Videli smo tatu kako on radi sa strujom i razumeli smo i kao jako mali da to samo odrasli smeju da diraju.
O, vi ste bili bas pametna i napredna djecica. Cim ste prohodali i poceli da istrazujete vi ste znali da je struja opasna jer je mama tako rekla i jer se samo tata dira to. Moja djevojcica od 20 mjeseci jedva da zna petnaestak rijeci a razumije i vidim povratnu reakciju samo kad su neke najjednostavnije radnje u pitanju: spavanje, presvlacenje, hranjenje, igranje i sl...

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Treba samo znati prici detetu, nisu deca tako glupa kao sto se misli. Bar vecina njih nije. Vidim da i brat isto tako vaspitava svoje dete i ono reaguje kao i mi sto smo reagovali.
Ne mislim da su moja djeca glupa, naprotiv... Ali su zato jako nestasni, aktivni, radoznali, tvrdoglavi. I znam da im pridjem, kao sto sam vec rekla. Moj nacin komunikacije sa djecom mijenja se sa njihovim rastom i razvojem.
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 17:21   #253
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by natasha View Post


Pravim razliku jer razlika postoji. Malo lupkanje po guzi ili rucici kad sebe dovedu u zivotnu opasnost, uz malo povisen ton i zabrinutu i ozbiljnu facu ne moze se poistovjecivati sa udarcima i batinama. Ne, nego bi najbolje bilo da, kad primakne stolicu ogradi od terase i hoce da se penje, kad se otima na ulici a okolo jure auta, kad hoce da dira struju ili uzareni sporet na drva, sa smijeskom kazem: Nemoj, sreco, to ne valja. Mozes se povrijediti i izgubiti zivot tako. Bas bi me razumjela i smjesta poslusala… Kako ne...
Sa ovim sam saglasna.

Nijedan roditelj nije u stanju da nadzire dijete 24/7 sati neprekidno i dese se nekad situacije koje se otmu kontroli.

Dvogodisnjak nece razumijeti koliko je zapravo opasno naginjanje preko ograde,on ce zapamtiti da ce ako to pokusa dobiti dlanom po guzi.

Izmedju moje djece je razlika od 5 i po godina,pa sam mogla lakse da se angazujem i skacem za njima.

Od sveg srca se divim zenama-dobrim i posvecenim majkama kod kojih je mala razlika medju djecom,jos ako ih imaju vise od dvoje.
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 18:53   #254
Alessandra
Amor fati
 
Alessandra's Avatar
 
Registrovan: Mar 2011
Lokacija: Italia
Postovi: 14,460
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 49
Alessandra uskoro postaje slavan
Default

Quote:
Originally Posted by natasha View Post
Djeca se vaspitavaju onako kako stvari i situacije nadolaze. Ne mnogo ranije, to je greska.
Da, slazem se, tu gresku cesto prave mladi roditelji.


Quote:
Originally Posted by natasha View Post
Ne mislim da su moja djeca glupa, naprotiv... Ali su zato jako nestasni, aktivni, radoznali, tvrdoglavi. I znam da im pridjem, kao sto sam vec rekla. Moj nacin komunikacije sa djecom mijenja se sa njihovim rastom i razvojem.
Da, naravno, svaka majka zna vec instinktivno sta je najbolje za njeno dete.
__________________
Alessandra is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 21:22   #255
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Nemoj mi samo reci da sam te ubijedila da promijenis misljenje?

Ili ti se ovdje

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Naravno, ne pocnu deca da se vaspitavaju tek kada naprave neku nepodobstinu, nego mnogo ranije
slucajno provukla grescica?
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 21:42   #256
Alessandra
Amor fati
 
Alessandra's Avatar
 
Registrovan: Mar 2011
Lokacija: Italia
Postovi: 14,460
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 49
Alessandra uskoro postaje slavan
Default

Procitaj jos jednom ceo tekst.
__________________
Alessandra is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 21:44   #257
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Nijesam znaci? Uh, dobro je... prepadoh se da ce mi se desiti nesto cim sam to pomislila...
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 23:09   #258
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Procitaj jos jednom ceo tekst.
Procitah opet:

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Naravno, ne pocnu deca da se vaspitavaju tek kada naprave neku nepodobstinu, nego mnogo ranije
Quote:
Originally Posted by natasha View Post
Djeca se vaspitavaju onako kako stvari i situacije nadolaze. Ne mnogo ranije, to je greska.
Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Da, slazem se, tu gresku cesto prave mladi roditelji.
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 01-05-12, 23:57   #259
sneguljica
gleDna džekson
 
sneguljica's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Lokacija: Old airport PG
Postovi: 4,536
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 408
sneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu auru
Default

Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Naravno, ne pocnu deca da se vaspitavaju tek kada naprave neku nepodobstinu, nego mnogo ranije, a neces ih valjda kaznjavati unapred ili drati se za nesto sto jos nisu ni uradili? Meni i braci nikada nije padalo na pamet da trpamo prste u steker, a za struju smo uvek znali da se to ne dira, mama nam je rekla da je opasno i nismo to pipali. Videli smo tatu kako on radi sa strujom i razumeli smo i kao jako mali da to samo odrasli smeju da diraju. Treba samo znati prici detetu, nisu deca tako glupa kao sto se misli. Bar vecina njih nije. Vidim da i brat isto tako vaspitava svoje dete i ono reaguje kao i mi sto smo reagovali.
kad se pročita ova tvoja boldovana rečenica vidi se koliko nemaš pojma ni o đeci ni o roditeljstvu! Ali pojma!!! Đeca nijesu glupa, glupi su ljudi koji misle da su đeca glupa! Čuš, bar većina nije glupa?! lijepo što si i skromna, kako priliči jednoj dami, jel', pa konstatova da ste ti i brat među tom pametnijom đecom
p.s. moje dijete glupo rođeno, utrpalo prst u šteker sa čak 3 godine...
Quote:
Originally Posted by Alessandra View Post
Da, slazem se, tu gresku cesto prave mladi roditelji.
Da, naravno, svaka majka zna vec instinktivno sta je najbolje za njeno dete.
ti nemaš pojma šta pišeš...čas ovako, čas onako...no rekoh li ti...pametnom dosta!
__________________
Zena nikad ne zaboravlja muskarce koje je mogla imati...
muskarac nikad ne zaboravlja zene koje nije mogao imati...
sneguljica is offline   Reply With Quote
Old 02-05-12, 00:00   #260
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by sneguljica View Post
p.s. moje dijete glupo rođeno, utrpalo prst u šteker sa čak 3 godine...
moj mali glupan probao da proguta novcic sa 3 godine... zivot sam mu spasila
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 02-05-12, 20:15   #261
sneguljica
gleDna džekson
 
sneguljica's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Lokacija: Old airport PG
Postovi: 4,536
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 408
sneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu aurusneguljica ima famoznu auru
Default

pa kad mu nijesi na vrijeme, damski, pričala da se pare ne jedu?! Uh, kako me nerviraaaaašššš!!!

p.s.
__________________
Zena nikad ne zaboravlja muskarce koje je mogla imati...
muskarac nikad ne zaboravlja zene koje nije mogao imati...
sneguljica is offline   Reply With Quote
Old 02-05-12, 23:06   #262
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by sneguljica View Post

ti nemaš pojma šta pišeš...čas ovako, čas onako...no rekoh li ti...pametnom dosta!
Nije bitno sto pise,vazno da uvijek mora biti u pravu.

Zene se dijele na dame i krave, djeca na glupu i pametnu,a ljudi,uglavnom,misle da su djeca glupa,samo je sreca sto vecina djece,ipak nije glupa.

Jesam li uspjela sve umotvorine pohvatati?
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 02-05-12, 23:11   #263
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by arwen View Post
Jesam li uspjela sve umotvorine pohvatati?
Tek si na pocetku, al ne ide ti lose
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 13:18   #264
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Ja sam cuvala sina moje drugarice koji je bio ekstremno nemiran,
negde u najgorem uzrastu.
Vrlo sam brizna i odgovorna sa decom, cak se plasim da spadam u one
prezabrinute tete, a dace Bog i majke, ali mi nikada ne bi palo na pamet
da decu kaznjavam fizicki.

Uvek sam govorila - dignem li ikada ruku na dete, dabogda mi se ruka osusila.
Kazu, nije ga strasno sljepnuti po guzi, cak i neki psiholozi, ali, ne ne ne.

Ima boljih nacina.

Ja sam kategoricno protiv batina, jer su mene tukli kao vola u kupusu.
Volim da kazem da su sve osobine zbog kojih su me tukli ostale moje trajne karakterne osobine.

Samo sam se inatila i jos gore terala po svome.

Last edited by Lady of Rohan; 03-05-12 at 13:22..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 13:25   #265
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Znate li da deca prolaze kroz one ne faze,
obicno negde oko trece godine, i drugi put sa 5-6 godina?

I to je zdravo.
Dete koje je tad borbeno, bezobrazno, tvrdoglavo, inadzija, kome se ne slomi ego, odrasta u samopouzdanu i optimisticnu osobu za koju nema prepreka.

Ne valja da je dete previse dobro i poslusno.
Bolje nek je bezobrazno.

Treba malo virnuti u razvojnu psihologiju kad dobijes klince.

Jeste to stvar i talenta, i osecaja, ali treba se truditi.

U principu, umem sa decom, mnogo vise nego sa odraslim ljudima.

Last edited by Lady of Rohan; 03-05-12 at 13:30..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 13:36   #266
Alessandra
Amor fati
 
Alessandra's Avatar
 
Registrovan: Mar 2011
Lokacija: Italia
Postovi: 14,460
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 49
Alessandra uskoro postaje slavan
Default

Da, imas pravo da je to stvar osecaja i talenta, nije to svakome dato. Imala sam uciteljice i ucitelje koji su bili predivni sa ucenicima, ali i one koji su bili totalno nesposobni i frustrirani. Deca su ti sundjeri, za cas osete takvo nesto, pa se jogune i nevaljala su kod takvih, ne uce i prave probleme. Roditelji su moju bracu i mene vaspitavali po sistemu - "zivi i pusti druge da zive" a posebno nam je pomoglo sto su nas naucili "glupak i budala te ne mogu uvrediti, a pametan te nikada nece uvrediti". Tako smo mnoge zivotne situacije lakse upeli da prevazidjemo.
__________________
Alessandra is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 13:45   #267
Madagaskar
Strašnji sud
 
Madagaskar's Avatar
 
Registrovan: Apr 2008
Lokacija: Kralja Nikole
Age: 44
Postovi: 11,547
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 41
Madagaskar uskoro postaje slavanMadagaskar uskoro postaje slavan
Default

Quote:
Originally Posted by Lady of Rohan View Post
Ja sam kategoricno protiv batina, jer su mene tukli kao vola u kupusu.
Volim da kazem da su sve osobine zbog kojih su me tukli ostale moje trajne karakterne osobine.

Samo sam se inatila i jos gore terala po svome.
Nisu te dovoljno tukli

Za jednu stvar sam mogla dobiti samo jednom batine, nije mi na'm padalo da ponovim. Elem, nisu sva đeca ista, nekome se može dokazati riječima, nekome ličnim primjerom, nekome ucjenjivanjem,.... nekome, nažalost, samo batinama.
Madagaskar is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 16:47   #268
Bann'dito
Matador
 
Bann'dito's Avatar
 
Registrovan: Aug 2007
Lokacija: Korida
Age: 5
Postovi: 22,387
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 797
Bann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjemBann'dito dragulj među dragim kamenjem
Default

a veze ti nemas
__________________
I dok sjedim ovdje u Baru
i kroz monitor posmatram njega
kontam da je Frojd u pravu
i da je keks korjen svega
Bann'dito is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 23:43   #269
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Madagaskar View Post
Nisu te dovoljno tukli

Za jednu stvar sam mogla dobiti samo jednom batine, nije mi na'm padalo da ponovim. Elem, nisu sva đeca ista, nekome se može dokazati riječima, nekome ličnim primjerom, nekome ucjenjivanjem,.... nekome, nažalost, samo batinama.
Ja sam, recimo, bila vrlo starmala, zrela i poslusna devojcica
(poveravali su mi da cuvam vrsnjake i neznatno mladju decu),
ali sam bila kapriciozna i impulsivna do zla Boga.

U nastupima besa sam bacala stvari, kockice su letele po kuci,
karte i Ne ljuti se covece po sobi...

I imala sam dva metra dugacak i ostar jezik, palacao je ispred mene.

Robin Hud, buntovnik i borac za pravdu.

Pitam se da li sam stvarno bila toliko nemoguca kao sto pricaju,
ili su mi oni silovito i nepravedno nametali svoju volju.

Imala sam veliku familiju i to zloupotrebljavala - sto mi ne daju mama i tata,
dozvole baba, deda i stari moshu (citaj pradeda) i boli me uvo!
I jos sam bila dovoljno simpaticna da mi ne odole.

I mogli su da me biju do sutra.
Ali je to ostavilo psiholoske posledice.

Mislim da je tolika agresija krivac sto sam se posle lemala kao blesava sa drugom decom i sto i sada imam povremeno problema sa impulsivnim i agresivnim ispadima.

Ili sto se cesto osecam napadnuto i ugrozeno, i kad to nisam.

Ali ne, nisu me slomili svojom tiranijom.

Zahvaljujuci ljubavi i neznosti ono troje starijih ukucana, ostala sam normalna.

..............................
Dakle: batine nikako.
Deca su tu da ih razumemo i volimo, a ne da ih bijemo.
Ne treba meni poslusno dete, vec srecno dete.

Ja sam bila dete za primer i gospodjica savrsena,
Lisa Simpson, i citava mi je mladost bila jedna ogromna patnja.
Ne, ne i ne.
Moje dete nece morati da bude savrseno.
Ni poslusno. Ni dete za primer.
Ni ostale besmislice.
Hocu da bude srecno.

Last edited by Lady of Rohan; 04-05-12 at 00:52..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 23:56   #270
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Evo vam jedna pesma o tome.

Milena Markovic

Moja cerka

moja cerka...
bice lepa
na treci pogled
otac je nece
ostaviti
trcace lako
skakace
daleko
pevace lepo
gledace me
nezno
znace kad da prica
kad da cuti
otac je nece
mrzeti
mama je nece
ne
moja cerka
bice zdrava
bice jaka
bice bice
pokazacu joj strasnu pec
pokazacu joj zgazenog jeza
pokazacu joj crnu zvezdu
nece da se plasi
smejace se vuku
pljunuce vepra
letece sa pticama
pricace o meni
lepo.
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 03-05-12, 23:59   #271
Yosemite Sam
Say your prayer, freaks!
 
Yosemite Sam's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Postovi: 12,382
Thanks (Received): 50
Likes (Received): 1292
Yosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Lady of Rohan View Post
Ne treba meni poslusno dete, vec srecno dete.
...
Moje dete nece morati da bude savrseno.
Ni poslusno. Ni dete za primer.
Ni ostale besmislice.
Hocu da bude srecno.
Nije nikakva besmislica da je dijete poslušno, jer poslušno dijete nije dijete koje živi u okovima, no dijete koje zna šta je red.
Đeca se podižu da budu srećna, ali da istovremeno budu i srećni dio zajednice, a ne srećni centar svemira.
Inače kad prestanu da budu đeca postaće nesrećni i usamljeni dio zajednice, a centar svemira svejedno ne mogu bit.

"Da vadim (primjere iz najbliže okoline)?", rekao bi Molotov.

Znate li zašto je Mr. Holms uvijek imao prednost u odnosu na M'sje Bertiona?
Yosemite Sam is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 00:14   #272
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Ne trpim ja ni razmazenu ni bezobraznu decu,
smatram da su lenja i nicim zaposlena deca
depresivna i nesrecna, ne valja da budu obesni
i sve sto imaju primaju zdravo za gotovo.

Ne volim ni sebicnu decu, koja ne umeju da se druze.

Nisam ja preblaga.

Pa nisam ni preblag prosvetar, kad sam radila u skoli znalo
se sta moze, a sta ne.

Ali za stvaran autoritet nisu potrebne batine.

Sad mi bivsi ucenik ima nekih tinejdzerskih problema
i trazio me je da prica sa mnom, da mi se poveri,
jer meni sme da kaze sve.
Ici cu uskoro da se vidimo, da mi kaze sta ga muci.
A kad sam radila sa njim, znala sam da se dernjam toliko
da bi mu se suze pojavile u ocima.

Nedavno su mi otkazali casove sa jednim
jer nisam htela da trpim njegov nerad i jer sam malo
podigla glas zbog neuradjenih domacih zadataka
na njihovo razmazeno jedince.

Ali batine i zlostavljanje su nesto sasvim drugo
od neke normalne strogosti.

U principu, mozda ipak jesam slaba i popustljivija sa decom,
ali valjda ce se naci neki tata da bude prirodni autoritet.

Last edited by Lady of Rohan; 04-05-12 at 03:36..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 00:16   #273
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Yosemite Sam View Post
Nije nikakva besmislica da je dijete poslušno, jer poslušno dijete nije dijete koje živi u okovima, no dijete koje zna šta je red.
Đeca se podižu da budu srećna, ali da istovremeno budu i srećni dio zajednice, a ne srećni centar svemira.
Inače kad prestanu da budu đeca postaće nesrećni i usamljeni dio zajednice, a centar svemira svejedno ne mogu bit.
Ne radi se o tome.

Radi se o preterivanju
i isterivanju perfekcije.

Porok savrsenosti je opasna stvar.
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 00:33   #274
Yosemite Sam
Say your prayer, freaks!
 
Yosemite Sam's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Postovi: 12,382
Thanks (Received): 50
Likes (Received): 1292
Yosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Lady of Rohan View Post
Ne radi se o tome.

Radi se o preterivanju
i isterivanju perfekcije.

Porok savrsenosti je opasna stvar.
Nijesam primjetio da na temi ijedan roditelj govori o prećerivanju i savršenstvu.
Yosemite Sam is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 00:37   #275
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,118
Thanks (Received): 761
Likes (Received): 4254
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Pa dobro, pricala sam ja, kao bivse dete, potencijalni roditelj, bivsa bebisiterka, neko ko je clan psiholoskog kruzoka par godina i prosvetni radnik.

Last edited by Lady of Rohan; 04-05-12 at 00:46..
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 10:27   #276
seka
..love..¸¸.•´Ż`♥ஐ
 
seka's Avatar
 
Registrovan: Jul 2007
Lokacija: dreamland
Postovi: 29,048
Thanks (Received): 88
Likes (Received): 3929
seka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čekaseka briljantna budućnost ga čeka
Default

ja sam sanjala da cu imati dijete plavokoso, sa velikim plavim okicama, mirno, poslusno..malog andjelcica.. i tacno sam znala kako cu ga oblaciti i vaspitavati.. medjutim, imam crnokoso, sa tamnim ocima, nestasno, brbljivo, tvrdoglavo..nece da obuce nista sto se meni svidja.. i nekad pojma nemam sta da radim sa njom.. a sto se tice vaspitanja sve moje teorije su pale u vodu..
i zato bas volim da procitam savjete o vaspitanju djece od onih koji ih potencijalno imaju.. fino se ismijem..
__________________
......
seka is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 10:28   #277
Zhaan
MiM team Guru
 
Zhaan's Avatar
 
Registrovan: May 2012
Postovi: 6,498
Thanks (Received): 82
Likes (Received): 2285
Zhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čeka
Default

Da li sam dobar roditelj ? Da li i gdje griješim ? Šta mogu učiniti još da bih bila bolja majka , vaspitač , zaštitnik?
Pitanja koje me svakodnevno muče.
Pravilno odgajanje djeteta je vrlo zahtjevna obaveza koja insistira na vremenu , posvećenosti i strpljenju...
Način na koji prilazimo djeci i način na koji djelujemo je refleksija karaktera samog roditelja.
Prilazimo li grubo , pokazujemo da se samo na agresivan način mogu riješiti problemi . Prenosimo na njih isti način djelovanja tako da i oni sami na rješenje problema idu agresivno.
Mislim da ih time ne učimo dobru.
Ne dozvoljavam da batine budu jedna od vaspitnih metoda. Smatram da je to postupak iz očaja i nemoći. Majka sam troje djece različite starosne dobi .Svakom djetetu prilazim na poseban način . Kako ću reagovati zavisi od situacije i trudim se da se sve svede na miran razgovor koji nas na kraju dovede do rješenja problema.
Ne kažem da ne znam dići ton u kući , ali i to pokazuje moju nemoć. Dešavalo se da upotrijebim »pomagala« tipa : niste normalni , budalo ... i da se ne hvalim svojim glupostima dalje, ali opet dođem do zaključka da to nije dobar pristup problemu. Moja djeca su odraz moga truda , pa ako im kažem da nisu dobri , moram se pitati gdje sam JA pogriješila .

Last edited by Zhaan; 04-05-12 at 10:30..
Zhaan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 10:40   #278
Sanuška
Tempus fugit
 
Sanuška's Avatar
 
Registrovan: Jul 2008
Lokacija: Moja Crna Gora
Postovi: 22,860
Thanks (Received): 411
Likes (Received): 4435
Sanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tunelu
Default

Procitala sam dvije recenice iz uvodnog posta i sasvim mi je dovoljno bilo da ne nastavim dalje jer to je nesto sto ne mogu da "svarim",prosto me te stvari bole.Nijesam savrsen roditelj,ali trudim se da pricom,normalnim razgovorom, ukazem svom djetetu na greske,propuste,nesporazume koji se nekada teze ili lakse prevazidju.E sad lagala bih kada bih rekla da moje dijete nikada nije dobilo po guzi ili cup cup za kosu,imalo je to svoju svrhu.Da ne pricam da ponekad ostanem bez glasnih zica pogotovo sada kada prolaziMO kroz pubertet
__________________
"Za tebe koji zaslužuješ sve(t)"
Sanuška is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 10:52   #279
Yosemite Sam
Say your prayer, freaks!
 
Yosemite Sam's Avatar
 
Registrovan: Mar 2008
Postovi: 12,382
Thanks (Received): 50
Likes (Received): 1292
Yosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čekaYosemite Sam briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Zhaan View Post
Moja djeca su odraz moga truda , pa ako im kažem da nisu dobri , moram se pitati gdje sam JA pogriješila .
Đeca imaju svoj karakter i ćud, nijesu roditeljski klonovi, niti treba da budu, tako da ne treba sebe da kriviš na takav način.
Yosemite Sam is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 11:39   #280
Zhaan
MiM team Guru
 
Zhaan's Avatar
 
Registrovan: May 2012
Postovi: 6,498
Thanks (Received): 82
Likes (Received): 2285
Zhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by Yosemite Sam View Post
Đeca imaju svoj karakter i ćud, nijesu roditeljski klonovi, niti treba da budu, tako da ne treba sebe da kriviš na takav način.
Jasna mi je ta činjenica , ali uticaj roditelja je bitan , a greške naše djece su naši propusti. Zbog toga preuzimam krivicu .
Zhaan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 13:17   #281
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Yosemite Sam View Post

Nije nikakva besmislica da je dijete poslušno, jer poslušno dijete nije dijete koje živi u okovima, no dijete koje zna šta je red.
Đeca se podižu da budu srećna, ali da istovremeno budu i srećni dio zajednice, a ne srećni centar svemira.
Inače kad prestanu da budu đeca postaće nesrećni i usamljeni dio zajednice, a centar svemira svejedno ne mogu bit.

?
Tako je,to je sustina.

Sto prije nauce da niko nije Direktor Svemira,to bolje za njih.

__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 13:25   #282
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Lady of Rohan View Post


Porok savrsenosti je opasna stvar.
I ovo je istina.

Savrsenu djecu obicno traze roditelji koji su nekad bili ko zna zasto iskompleksirani kao djeca,a uz to i najgori ucenici.
Obrazlozenje im je,obicno,kako oni nisu imali uslova i mogucnosti...

Aha,mozes mislit.
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 13:32   #283
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Zhaan View Post
Da li sam dobar roditelj ? Da li i gdje griješim ? Šta mogu učiniti još da bih bila bolja majka , vaspitač , zaštitnik?
Pitanja koje me svakodnevno muče.
Pravilno odgajanje djeteta je vrlo zahtjevna obaveza koja insistira na vremenu , posvećenosti i strpljenju...
Način na koji prilazimo djeci i način na koji djelujemo je refleksija karaktera samog roditelja.
Prilazimo li grubo , pokazujemo da se samo na agresivan način mogu riješiti problemi . Prenosimo na njih isti način djelovanja tako da i oni sami na rješenje problema idu agresivno.
Mislim da ih time ne učimo dobru.
Ne dozvoljavam da batine budu jedna od vaspitnih metoda. Smatram da je to postupak iz očaja i nemoći. Majka sam troje djece različite starosne dobi .Svakom djetetu prilazim na poseban način . Kako ću reagovati zavisi od situacije i trudim se da se sve svede na miran razgovor koji nas na kraju dovede do rješenja problema.
Ne kažem da ne znam dići ton u kući , ali i to pokazuje moju nemoć. Dešavalo se da upotrijebim »pomagala« tipa : niste normalni , budalo ... i da se ne hvalim svojim glupostima dalje, ali opet dođem do zaključka da to nije dobar pristup problemu. Moja djeca su odraz moga truda , pa ako im kažem da nisu dobri , moram se pitati gdje sam JA pogriješila .
Nema roditelja koji ne grijesi,ali i dijete treba pustiti da ponekad padne.

Ako ne padne,kako ce se znati ustati i kako ce se nauciti cuvati?
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 20:26   #284
Zhaan
MiM team Guru
 
Zhaan's Avatar
 
Registrovan: May 2012
Postovi: 6,498
Thanks (Received): 82
Likes (Received): 2285
Zhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by arwen View Post
Nema roditelja koji ne grijesi,ali i dijete treba pustiti da ponekad padne.

Ako ne padne,kako ce se znati ustati i kako ce se nauciti cuvati?
Istina , samo se bojim "pada" , može biti nezgodan i bolan za njih. Na kraju kad razmislim , možda su spremniji za život nego što mislim.
Zhaan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 21:37   #285
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Zhaan View Post
Istina , samo se bojim "pada" , može biti nezgodan i bolan za njih.
Postoje razne vrste "padova". Od onih koji se ticu spretnosti se ne plasim. Tu ih pustam da se celice bez mnogo komentara. Umjesto: Jao meni, jao meni... boli li te, daj da ljubim... kako se to desilo... Obicno budem hladnija malo (osim kad se bas jako udare, tad se zagrlimo, ljubimo i cekamo da prodje) i samo prokomentarisem da moraju da se paze, sami su krivi za to sto se desilo. I uspijevam da postignem to sto hocu. Iz najrazlicitijih vratolomija iskobeljaju se nepovrijedjeni. E, ima i onih drugih "padova" i "propadanja" koji se ticu ljudi i odnosima sa njima. Tu vec treba razvezati jezik A ja ponekad pojma nemam sta da kazem.

Quote:
Originally Posted by Zhaan View Post
Na kraju kad razmislim , možda su spremniji za život nego što mislim.
Spremni su za zivot onoliko koliko ih pripremite i koliko im samopouzdanja ulijete. Ta misao mene vodi...
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 21:48   #286
Zhaan
MiM team Guru
 
Zhaan's Avatar
 
Registrovan: May 2012
Postovi: 6,498
Thanks (Received): 82
Likes (Received): 2285
Zhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čekaZhaan briljantna budućnost ga čeka
Default

Quote:
Originally Posted by natasha View Post
E, ima i onih drugih "padova" i "propadanja" koji se ticu ljudi i odnosima sa njima. Tu vec treba razvezati jezik A ja ponekad pojma nemam sta da kazem.
Upravo me ti padovi plaše , a ne možemo sve kontrolisati.
Zhaan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 21:54   #287
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,915
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 1841
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Zhaan View Post
Upravo me ti padovi plaše , a ne možemo sve kontrolisati.
Ne mozemo, istina... Ja se trudim da kontrolisem najvise koliko mogu i to me cini mirnijom.
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 04-05-12, 23:05   #288
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by Zhaan View Post
Upravo me ti padovi plaše , a ne možemo sve kontrolisati.
Ja sam upravo na te padove mislila.

Nisu uvijek jednostavni niti bezbolni,ali su ono sto ja zovem zivotnom skolom.Sve sto im se desava,pa i ono lose,desava se u njihovu korist.Grubo zvuci,ali je tako-to ih iskustvo necemu nauci i ocelici.
(Naravno,ne mislim na neke traumaticne situacije,tipa smrtnog slucaja ili teske bolesti,daleko bilo od ikoga).

Djecu takodje ucim da postuju pravila ponasanja i budu fer igraci,jer svako zlo koje nekom urade prije ili kasnije ce im se kao bumerang vratiti.

Tupim i pricam koliko mogu,valjda ce im nesto ostati usadjeno;ako meni ne vjeruju,bogami ce jednog dana shvatiti i sami.
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Old 15-05-12, 11:36   #289
Demo
MiM team Guru
 
Demo's Avatar
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Vanity Fair
Postovi: 7,437
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 2418
Demo has disabled reputation
Default

Ova je "majka" odlučila sa primjenom vaspitnih mjera krenuti na vrijeme, prije godinu dana:

Mlada majka tukla rukama i nogama svoju bebu

Na YouTubeu se pojavila zastrašujuća snimka mlade majke (18) iz Malezije koja bez milosti tuče svoju bebu staru deset mjeseci, piše Daily Mail.Užasavajući video prikazuje kako Malezijka djevojčicu udara rukama, jastukom pa čak i nogama. Mladu i sadističku majku snimila je prijateljica. Zabrinuta zbog ponašanja prijateljice, snimku njezinog iživljavanja nad djetetom odnijela je na policiju.

Kroz pune četiri minute snimke mlada majka ne prestaje tući djevojčicu koja histerično plače. Dijete bi na trenutak podiglo glavu, no majka bi ga udarila jastukom. U jednom trenutku djevojčicu je počela štipati po licu, a zatim je podigla i bacila natrag na madrac. Tada je krevetu prišlo starije dijete koje je zapanjeno gledalo zlostavljanje.

Policija nije željela otkriti ime majke, no rekli su kako je optužena za zlostavljanje djeteta i osuđena na 18 mjeseci zatvora.

Djevojčica je smještena u udomiteljsku obitelj nakon majčina uhićenja. Nakon što majka odsluži kaznu i izađe na slobodu krajem studenog, sud će odlučiti hoće li moći ponovno dobiti skrbništvo.
Demo is offline   Reply With Quote
Old 29-06-12, 08:51   #290
pehar
MiM team King / Queen
 
pehar's Avatar
 
Registrovan: Feb 2007
Postovi: 19,374
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 3253
pehar has disabled reputation
Default

Nas je majka odgajila,nikad nismo dobile batine,ali je umela da vikneee,ufff jednom se toliko iznervirala jer smo je nesto zapitkivale da je rodjendansku tortu koju je bila isfilovala bacila sa cetvrtog sprata,a mi smo se smejale,eto bile smo nestasne
pehar is offline   Reply With Quote
Old 29-06-12, 18:17   #291
laufer
MiM team King / Queen
 
laufer's Avatar
 
Registrovan: Aug 2008
Postovi: 10,140
Thanks (Received): 326
Likes (Received): 1856
laufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čekalaufer briljantna budućnost ga čeka
Default

mene moja i dan danas papucam gadja, ugl;avnom ne pogodi, pa me evo jos malo na maturu i nistami ne falji.
__________________
SPES MEA IN DEO EST
je me souviens!
laufer is offline   Reply With Quote
Old 29-06-12, 23:41   #292
arwen
MiM team Expert
 
arwen's Avatar
 
Registrovan: Dec 2011
Lokacija: Podgorica
Postovi: 3,626
Thanks (Received): 156
Likes (Received): 1453
arwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjemarwen dragulj među dragim kamenjem
Default

Quote:
Originally Posted by laufer View Post
mene moja i dan danas papucam gadja, ugl;avnom ne pogodi, pa me evo jos malo na maturu i nistami ne falji.
A stvarno mislis da ti nista ne fali?
__________________
Rad je za covjeka koji nema pametnijeg posla
Oscar Wilde
arwen is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
batinama, decu, vaspitava, većina

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 21:13 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COMAd Management plugin by RedTyger