MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Umjetnost i kultura > Muzika > Klasična muzika

Notices

Klasična muzika Sve što ste htjeli znati o njoj, a niste ju smatrali dovoljno cool da bi se potrudili naučiti;)Reply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 31-05-07, 09:53   #1
Century Child
MiM team Expert
 
Century Child's Avatar
 
Registrovan: Dec 2006
Lokacija: Loner's dream
Postovi: 4,143
Century Child has disabled reputation
Send a message via Skype™ to Century Child
Default Ludvig van Betoven

Ludvig van Betoven (nem. Ludwig van Beethoven 16. decembar, 1770. – 26. mart, 1827.), nemački kompozitor, nadmoćna muzička figura u prelaznom periodu između ere klasicizma i romantizma.

Ludvig van Betoven

Smatra se jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Njegova reputacija je inspirisala—i u mnogim slučajevima plašila—kompozitore, muzičare i publiku koja ga je nasledila[traži se izvor]. Među njegovim najpoznatijim delima su Peta Simfonija, Šesta Simfonija, Deveta Simfonija, klavirska dela kao na primer, komad Za Elizu, sonate Patetična Sonata i Mesečeva Sonata, Klavirska sonata Br. 23, Apasionata ili poslednja, Klavirska Sonata Br. 32, c - mol, opus 111.

Život i delo

Ludvig van Betoven (nem. Ludwig van Beethoven) rođen je u Bonu u Nemačkoj, od oca Johana van Betovena (nem. Johann van Beethoven) (1740–1792), flamanskog porekla, i majke Magdalene Keferih van Betoven (nem. Magdalena Keverich van Beethoven) (1744–1787). Sve do nedavno, veliki broj referentne literature označavao je 16. decembar kao Betovenov "datum rođenja", jer je bio kršten 17. decembra u vremenu kada su novorođena deca krštavana dan nakon rođenja. Kako god, moderno učenje odbacuje takvu pretpostavku.

Betovenov prvi muzički učitelj bio je njegov otac, muzičar u izbornoj skupštini u Bonu i alkoholičar koji ga je u više navrata tukao, budio usred noći u društvu muzičara - amatera Tobajasa Pfajfera (koji mu je bio zapravo, prvi učitelj), kada bi počinjale lekcije, a sve to pokušavajući da ga načini "muzičkim čudom" poput Mocarta. Međutim, drugi su ubrzo primetili Betovenov talenat. Kristijan Gotlob Nef je podučavao i zaposlio Betovena, koji je ujedno i primao sponzorstvo Upravničkog Elektorata. Betoven je ostao bez majke sa 17 godina i obaveza uzdizanja dva mlađa brata pala je na Betovena. Za Nefa je Betoven imao puno poštovanja. Odlazeći iz Bona početkom poslednje decenije osamnaestog veka, Betoven mu je rekao da, ako ikada postanem veliki muzičar, to će biti i Vaša zasluga.

Posle očeve smrti 1792. godine Betoven se seli za Beč gde je nameravao da studira kod Jozefa Hajdna. Pošto je Hajdn imao malo vremena za predavanje, prosledio je Betovena Johanu Albrehtsbergeru. Ubrzo je dobio reputaciju klavirskog virtuoza, i postepenije, kompozitora. Betovenovo najlepše stvaralačko doba obeležila je i jedna nesreća, koja se ubrzo pretvorila u još veći podsticaj za umetničko stvaranje: sa nepunih 26 godina, Betoven je počeo gubiti sluh, zbog čega je 1808. godine morao okončati pijanističku karijeru (još jednom se pojavio samo 1814. godine), da bi gluvoća 1818. godine postala i definitivna. Zbog toga je tokom vremena imao specifičnu sudbinu i kao dirigent. U pojedinim trenucima, morao se u izvođenje uključivati i pomoćnik, kako bi se interpretacija spasla.

Betovenova pijanistička tehnika bile je revolucionarna za ono doba. Krasila ju je neverovatna snaga u brzim i snažnim muzičkim tokovima i izrazita melodioznost u laganim i raspevanim. Bila je to prava detonacija eksploziva, prema baratanju lukom i strlom, pijanističkoj tehnici starog kova koja je krasila Betovenove prethodnike[traži se izvor]. Kada bi dirigovao orkestrom, Betoven bi se visoko uzdizao, snažno uspravljao kod silovitih i brzih zvučnih pokreta, a gotovo saginjao pod pult kod umerenih, sporih i raspevanih. Uopšte uzev, kao interpretator bio je nemiran, plahovit, emotivan, ali i veoma izražajan, perfektan.

Kada je gluvoća postala definitivna, poslednjih devet godina Betovenovog života, on se povlači u svoj vlastiti svet tišine, u kome stvara svoja najveća remek dela: Misu Solemnis, Hamerklavir sonatu, Devetu Simfoniju i poslednje Gudačke kvartete.

Muzičko delo

38 klavirskih sonata (6 mladalačkih iz 1783, što su zvanično prva Betovenova dela i 32 zrele, sa brojevima opusa od 2 - tri prve sonate - do broja 111 - poslednja, 32 sonata za klavir.

Klavirski komadi, samostalni ili ujedinjeni u cikluse, najčešće u obliku varijacija na osnovnu temu, za klavir. Najpoznatije su Eroika - Varijacije i 33 Varijacije na temu Dijabelijevog valcera, C - Dur, opus 120.

17 gudačkih kvarteta (prvih šest iz opusa 18; sledeća tri iz opusa 59; kvarteti opus 74. i 95; poslednji kvarteti opus 127, 130, 131, 132, Velika Fuga za gudački kvartet, opus 133 i opus 135).

9 Sonata za violinu i klavir.

5 Sonata za violončelo i klavir

Koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar, opus 56.

Dela za violinu i orkestar: Dve romanse, opus 40. i opus 50. i Koncert za violinu i orkestar, opus 61

Vokalni ciklusi: najpoznatiji su pesma Adelaida, opus 4. i ciklus Udaljenoj dragoj, opus 96

MISA SOLEMNIS (Svečana Misa), opus 123.

Uvertire

Koriolan', opus 62;

Egmont, opus 84;

Leonora ciklus od tri uvertire.

FIDELIO, jedina Betovenova opera, u dva velika čina.


__________________
Does he realise I'm not there? Im lost!Oh I'm a lost toy!
Century Child is offline  
Reply With Quote
Old 02-12-10, 13:55   #2
Sanuška
Tempus fugit
 
Sanuška's Avatar
 
Registrovan: Jul 2008
Lokacija: Moja Crna Gora
Postovi: 23,410
Sanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tunelu
Default

"Za Elizu"

To je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih melodija u istoriji muzike. Za klavirski komad u A-molu sa intimnom posvetom: „Elizi, 27 aprila za uspomenu od Ludviga van Betovena“ svi znaju, ali ko je Eliza?
Nije napisana godina kada su note poklonjene, ali je posle utvrđeno da je Betoven posvetu napisao početkom 1810. godine. Nikada međutim nije odgovoreno na pitanje ko je Eliza. Muzički stručnjak Klaus Martin Kopic veruje da je otkrio ko se krije iza ovog imena.
Od hardroka do džeza, preko kabarea do tona za mobilni telefon – ova melodija je najpopularniji primer popularizacije klasične muzike. Da je Betoven mogao da sakuplja tantijeme, samo bi mu Eliza obezbedila status milijardera. Ovu melodiju poznaju čak i oni koji nemaju ama baš nikakve veze sa klasičnom muzikom. Međutim, skoro niko ne zna, a i malo je onih koji se pitaju ko je bila čuvena Betovenova Eliza. Klaus Martin Kopic veruje da zna odgovor, do kojeg je došao sasvim slučajno.
“Već godinama radim na ediciji ´Betoven u očima njegovih savremenika´. Skupljam dnevnike, pisma, priče, sećanja svih osoba koje su poznavale Betovena. U tom istraživanju bilo je nemoguće mimoići neke ženska imena. Jedna od njih je i Elizabet Rekel”, kaže ovaj Kopic.
Eliza je bila sestra prijatelja
Elizabet je rođena 1793. godine i bila je mlađa sestra Jozefa Rekela koji je svojevremeno pevao pod Betovenovom dirigentskom palicom u Fideliju. Bio je bliski saradnik čuvenog kompozitora, a njegova lepa sestra koju su intimno zvali Elize je bila veoma draga Betovenu. Vesela devojka bila je muzički obrazovana, svirala je klavir i bila pevala. Kopic smatra da je Betoven „Za Elizu“ poklonio mladoj pevačici za rastanak kada je 1810. godine odlazila u Bamberg gde je dobila prvi angažman na ondašnjoj muzičkoj sceni. Inače, Ludvig i Eliza su bili u vrlo bliskim odnosima, tako da Betoven melodiju nije posvetio gospođici Rekel nego Elizi. Eliza u društvu nije krila o svom druženju sa Betovenom, šta više često je o tome pričala u javnosti smatrajući da to ne može da joj naškodi.
Čemu tolika tajanstvenost?
Neverovatno da je identitet Elize toliko dugo ostao neotkriven i postoji nedoumica kako je Tereza Malfati postala njena rivalka, odnosno Betovenova verenica.
Za taj nesporazum krivicu snose Ludvig Nol i Maks Unger. Prvi je otkrio note čuvene kompozicije 1865. godine ali nije znao ko je Eliza. Maks Unger je melodiju nazvao Za Terezu, koja je 1810. godine bila Betovenova verenica. Nije jasno ni kako je Tereza došla do nota posvećenih Elizi. Klaus Martin Kopic na ovo pitanje pruža sasvim lični odgovor koji je ujedno i veoma interesantan:
„Sad ću malo da izmišljam. Naprimer – Tereza Malfati je došla kod Betovena kući, i na klaviru videla note na kojima je bilo napisano – Za Elizu. Tereza je Betovena pitala ko je Eliza i tražila da se izjasni jer je nju hteo da oženi. Onda je Tereza upitala Ko je Eliza. Zar nisi mene hteo da ženiš?“
__________________
"Za tebe koji zaslužuješ sve(t)"
Sanuška is offline   Reply With Quote
Old 02-12-10, 14:01   #3
Sanuška
Tempus fugit
 
Sanuška's Avatar
 
Registrovan: Jul 2008
Lokacija: Moja Crna Gora
Postovi: 23,410
Sanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tuneluSanuška svjetlost u tunelu
Default

Mesečeva sonata ...

Klavirska sonata br. 14 u cis-molu deo je Opusa 27 Ludviga van Betovena (1770-1827). Sonata koju je Betoven nazvao 'Quasi una fantasia' (Gotovo fantazija) komponovana je 1801. kao posveta 17-godišnjoj grofici Đulijeti Gvičardi, u koju je bio zaljubljen. Nekoliko godina nakon Betovenove smrti pesnik Ludvig Relštab uporedio je sonatu sa mesečinom koja obasjava... jezero Lucern i od tada je poznatija kao 'Mesečeva sonata'.
Sonata ima tri stava, 'Adagio sostenuto', 'Allegretto' i 'Presto agitato'. Prvi, napisan u skraćenoj formi sonate, ujedno je i najpoznatiji. Njegova moćna i tiha melodija, koja vam još dugo odzvanja u ušima, u početku je delovala uznemirujuće na publiku, ali je kasnije postala veoma popularna i danas je jedno od najizvođenijih Betovenovih dela. 'Valjda sam u životu napisao i bolje stvari,' žalio se Betoven na popularnost sonate svojim savremenicima.

Zanimljivo je da ni 'Bitlsi' nisu odoleli zavodljivoj melodiji ove sonate; svoju pesmu 'Because', sa albuma 'Abbey Road', oni su zasnovali na glavnim akordima 'Mesečeve sonate' sviranim unazad.
__________________
"Za tebe koji zaslužuješ sve(t)"
Sanuška is offline   Reply With Quote
Old 12-02-12, 21:17   #4
Lady of Rohan
MiM team King / Queen
 
Registrovan: Dec 2010
Postovi: 14,155
Lady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čekaLady of Rohan briljantna budućnost ga čeka
Default

Evo je.

http://youtu.be/5-MT5zeY6CU
__________________
Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
https://youtu.be/Dy4HA3vUv2c
Lady of Rohan is offline   Reply With Quote
Old 20-11-13, 13:52   #5
black stena1
MiM team Početnik
 
black stena1's Avatar
 
Registrovan: Jan 2010
Postovi: 114
black stena1 na dobrome putu
Default

meseceva sonata
__________________
Seti me se bar po nekad, a kad secanja postanu obaveza zaboravi me !
black stena1 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-14, 00:30   #6
Paramanand
Moderator
 
Registrovan: Jan 2008
Postovi: 6,058
Paramanand has disabled reputation
Default

u džez obradi
__________________
Moj blog
Paramanand is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
betoven, ludvig, van

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 13:25 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM