MADEinMONTENEGRO.com
 

Go Back   MADEinMONTENEGRO.com > Društvo > Tragom interneta

Notices

Tragom interneta Interesantni događaji i komentari raznih članaka širom svijeta.Reply
 
Opcije Teme Način Prikaza
Old 11-04-11, 14:29   #21
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Top 10 Favourite Smells

People differ from each other, so smells that they like also differ, nevertheless there are some smells that everybody like. Here's the top 10 most enjoyable smells.

Smell of fresh cut grass. Unique smell of cut grass conjures up images of a childhood, of course, if you’re not allergic.Newly baked bread– the aroma of a fresh warm baked bread. Simply the tastiest!Petrol (gasoline)- the smell makes people think about gasoline and all the stuff they can do with it, like make cars go fast. Like one women said, “the smell of gasoline is the smell of life and energy.”Smell of flowers– of course, how we could imagine smell top without most famous flower smells! These are the smells of romance, holidays and simply good relationships.The smell of rain– freshness and cleanliness after the rain.Garlic flavor– the smell of British pub, pint of ale with garlic bread and party with old good friends. If you’re not a vampire, of course.Fresh linen- The smell of fresh laundry is one that indicates cleanliness and domesticity.Smells of the sea– very special smell of summer fun! Once you've experienced it, you will always know when you're by the ocean or sea.Fried bacon- this is the smell that shouts, "breakfast." The smell of morning, very often could be found together with coffee smell.Chocolate– chocolate is a food, a reward and a romantic gift. Great, tempting smell and delicious taste. It is impossible to link chocolate with anything negative.izvor
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 12-04-11, 17:12   #22
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Vađenje zuba, zatvaranje vagine, "krevet bola"...
Top 10 bizarnih rituala ulaska u pubertet


U nekim zemljama, kao i kod nas, sa 18 godina osoba ostaje punoljetna, u drugima sa 21. Postoje kulture koje sasvim drugačije gledaju na ovaj trenutak u životu.Neko se tada tetovira, neko vadi zube, a neko buši rupe na tijelu. Pogledajte top 10 najčudnijih svjetskih rituala obilježavanja puberteta:

1. Tetoviranje u Paragvaju i Brazilu

U ovim zemljama je karakteristično da djevojke kada uđu u pubertet i dobiju prvu menstruaciju budu podrvgnute tetoviranju. Na tetovažu se gleda kao simbol za seksualnu privlačnost, a ne izvor bola.

2. Vađenje gornjih očnjaka u Indoneziji

U Indoneziji je tradicija da mladim djevojkama, koje uđu u pubertet, budu izvađeni gornji očnjaci, jer se smatra da ovako djevojku čini ljepšom i isteruju sve loše osobine iz nje. Ovu ceremoniju obavlja svećenik pod strogim uslovima uključujući i vrijeme ceromnije, alata, pa čak i osoba koje paze na mjesto rituala par dana prije… Adolescenti koji podliježu ritualu su "svjesni značaja istog i ne pokazuju znakove bola", navodi portal DEPO.

3. Muškarci Etoro plemena, Papua, Nova Gvineja, piju spermu da bi postali "odrasli"

U velikoj diskreciji, ogroman broj plemena ima rituale koji su izraz muškosti. To je slučaj kod plemena Etoro, čiji članovi smatraju da moć čovjeka počiva u njihovom sjemenu i da adolescenti moraju uzimati spermu od starijih članova kako bi postali zdravi i jaki ljudi. Ovo pleme takođe smatra, da ako žena ne zatrudni ona gubi životnu snagu i manje je cjenjena.

4. Obrezivanje u Africi

U južnim afričkim državama dječake izdvoje iz sela i izgladnjuju. Nakon toga slijedi obrezivanje, nakon kojeg se znaju javiti infekcije pogubne za život. Obrezivanje i sakaćenje je u mnogim zemljama prihvaćen običaj za "proslavu" punoljetstva. Iako se obrezivanje muškaraca smatra koliko toliko prihvatljivom, žensko nailazi na veliki otpor u svijetu.

5. Fizičko premlaćivanje u Brazilu

Kada djevojka dostigne pubertet, dobije prvi menstrualni ciklus, smatra se da je načinila veliki korak u životu. Narod Uaupes (Brazil) obuhvata u svom ritualu, obilježavanja punoljetstva, običaj da djevojka provede mjesec dana sama u kući jedući samo suh hljeb i vodu. Nakon izolacije djevojku skidaju potpuno golu i tuku je sve dok ne padne u nesvjest, zabilježeni su i slučajevi smrti… Taj proces batinanja se ponavlja 4 puta… Onda djevojci daju mast da proguta i od tada se smatra ženom, vrijednom braka.

6. Šišanje i sakaćenje muškaraca u Barabaigu, Istočna Afrika

U plemenu Barabaig se adolescentima glava potpuno brije, a onda se do samih kostiju lobanje buše rupe, u dva paralelna reda, praćene velikim posjekotinama. Ožiljak ovog rituala je znan kao "Gar" i pravi je simbol muškosti.

7. San na "krevetu bola" u Luisanu, Indija

U jednom indijanskom plemenu, mladi dječaci prolaze kroz veoma bolan proces ležanja na više stotina hiljada mrava, prikovani za zemlju, trpeći neizmjeran bol ujeda po cijelom tijelu. Uz to, stariji mentor stoji kraj njega i pazi na to da dječak ne popusti i zaplače ili pokaže bilo koji drugi znak slabosti. Takođe, adolescentu se daje i posebna vrsta droge, koja mu prikazuje razne vizije.

8. Sakaćenje penisa u Africi

Ritual podrazumijeva sakaćenje muškog penisa, bušenjem rupe u njemu do same utrobe i uglavljivanje tankog štapića, koji sprječava muškarca da ima odnose sa drugim ženama. Jedini način da se dođe do sperme jeste prstima, najčeše uz pomoć drugog para ruku.

9. Infibulacija

Uobičajena je u 28 afričkih zemalja, na području Azije i Bliskog istoka te Srednje i Južne Amerike. Sa gledišta mnogih kulutra ovaj obred je najsuroviji, kada se radi o ritualima djevojaka. Ženama zapečaćuju vaginu, kako ona nikada više ne bi imala seksualni odnos, pa makar ni sa mužem. Ostavlja se mala rupica tek tolika da krv može proći kroz nju. Veliki broj doktora širom svijeta se bori protiv ovog rituala, jer to može dovesti do raznih komplikacija i brze smrti.

10. Potraga za vizijom američkih indijanaca

Kod nekih plemena američkih indijanaca dječaci u pubertetu odlaze na putovanje koje se naziva "potragom za vizijom". Kada nađe svoju viziju vraća se nazad.

izvor

pa odrasti...

Last edited by Tašana; 12-04-11 at 17:13..
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 21-04-11, 09:06   #23
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najneverovatnijih slucajnosti

10. Beba koja pada1930. godine u Detroitu, mladic po imenu Dzozef Figlok, postao je ikona i svetac jedne mlade ( i ocigledno neverovatno nepromisljene) majke. Naime, jednoga dana Figlok se setao ulicom i iznenada sa jednog visokog prozora, u ruke mu je pala beba! Zacudo, i on i beba su ostali nepovredjeni. Godinu dana kasnije, Figlok se takodje setao ulicom, i opet, kao i pre godinu dana, sa tog istog prozora, ta ista beba mu je pala u narucje. Neverovatno, ali opet su oboje ostali nepovredjeni.

9. Misteriozni monahU 19. veku u Austriji, slikar Dzozef Ajgner pokusao je samoubistvo u vise navrata. Njegov prvi pokusaj samoubistva, kada je hteo da se obesi, sa 18 godina, osujetio je misteriozni monah. Opet, sa 22. godine, isti monah mu je opet spasao zivot skidajuci ga sa vesala. Osam godina kasnije, zbog svojih politickih aktivnosti, osudjen je na smrt vesanjem. Ali opet, njegov zivot je ostao spasen intervencijom istog monaha. U svojoj 68. godini, Dzozef je konacno uspeo da izvrsi samoubistvo, koristeci pistolj kojim je pucao sebi u glavu. I zacudo, njegovu sahranu je sproveo isti monah - covek cije ime Ajgner nikada nije znao.

8. Fotografska slucajnost1914. godine, jedna nemica je fotografisala svog malog sina i odnela film na razvijanje u Strazbur. U to vreme za izradu i pravljenje fotografija koristile su se takozvane fotografske ploce. Medjutim, tada je nastupio Prvi svetski rat i zena nije mogla da ode u Strazbur po svoju fotografiju. Sliku je naravno vec smatrala izgubljenom. Dve godine kasnije, ona odlazi u Frankfurt, udaljen oko 160 kilometara, da slika svoju novorodjenu cerku. Medjutim, tada se desilo nesto neverovatno. Kada joj je fotograf pokazao sliku, rekao je da nije uspela posto je ocigledno da film nije bio prazan, vec se na njemu mogao videti obris neke druge slike. Zacudo, dama je na slici prepoznala svog sina kojeg je slikala dve godine ranije! Igrom sudbine, njen originalni film nikada nije razvijen, pa je pogresno bio protumacen kao prazan, a najinteresantnije je sto je upravo ona naisla na njega.

7. Pronalazenje knjige1973. godine, glumac Entoni Hopkins je pristao da glumi u filmu "Devojka iz Petrovke", koji je zasnovan na romanu Dzordza Fajfera. Entoni nigde u Londonu nije mogao da pronadje kopiju te knjige, no medjutim, kada se nasao na zeleznickoj stanici, na klupi gde je sedeo ugledao je tu knjigu koju je neko ocito tu zaboravio. Ispostavilo se da knjiga ima i originalnu Dzordzevu posvetu i da je bila namenjena njegovom prijatelju, kome su tu istu knjigu ukrali iz automobila i igrom slucaja zaboravili na stanici.

6. BlizanciBraca blizanci, Dzim Luis i Dzim Springer su na rodjenju bili odvojeni i usvojeni od strane dveju razlicitih porodica. Neznajuci jedan za drugog, obe porodice su decake nazvale Dzejms. Obojica su rasla i odrastala neznajuci jedan za drugog, obojica su bili dobro gradjeni i znali da crtaju i rezbare stolariju, a svaki od njih je kasnije imao zenu - obe su se zvale Linda. Oboje su imali sinove. Oboje su se zvali Dzejms Alen. Obojica braca su se razveli od svojih zena, i ponovo ozenili - ovoga puta su im se zene zvale Beti. Takodje oboje su imali psa za kucnog ljubimca. Koji se pogadjate isto zvao - Toj.

5. Osveta1883. godine, Henri Cigland raskinuo je sa devojkom koja je nakon toga pocinila samoubistvo. Njenog brata je to skoro dotuklo i resio je da se osveti Henriju. Ubija ga i nakon toga cini samoubistvo. Medjutim, Henri nije preminuo. Metak ga je samo okrznuo i zabio se u jedno drvo. Godinama kasnije, Henri odlucuje da posece to drvo, u kojem se jos nalazio zalutali metak. Medjutim, kako je drvo bilo ogromno odlucio je da ga raznese dinamitom. Eksplozija je aktivirala i metak koji se nalazio u drvetu, koji je odleteo pravo u Henrijevu glavu i usmrtio ga.

4. Zlatna bubaIz price psihijatra Karla Junga: "Jednog dana mi je u ordinaciju usla zena koja je pocela da mi prica svoj san, u kome joj je neko poklonio zlatnu bubu. U tom momentu sam iza sebe cuo kao neko nezno kuckanje u prozor. Ustao sam, otvorio prozor i na moje iznenadjenje ugledao takozvanog "Zlatnog gundelja", bubu jarko zute boje koja se retko moze naci na ovim geografskih sirinama. Uzeo sam je u ruku i ostao zacudjen. Ovako nesto mi se nikada nije desilo u zivotu i ostace mi kao iskustvo celog zivota."

3. Taksi1975. godine u Brazilu, dok se vozio svojim mopedom, na mladica nalece taksi i ubija ga. Godinu dana kasnije, brat poginulog mladica gine na potpuno isti nacin. Da stvari budu jos cudnije, vozio se istim motociklom na kome mu je poginuo brat, na njega je naleteo isti taksi sa istim vozacem, a zacudo, taksi je prevozio potpuno istog putnika kao i pre godinu dana!

2. Otkrice u hotelu1953. godine, televizijski reporter Irv Kupcinet nasao se u Londonu da prisustvuje krunisanju kraljice Elizabete II. U jednoj od fijoka u sobi hotela gde je odseo slucajno pronalazi neka dokumenta koja pripadaju Hariju Haninu - kosarkaskoj zvezdi - koji je bio i dobar prijatelj Irva. Iako je i ovo dovoljna slucajnost, prica se jos vise "uvrce". Samo dva dana kasnije, pre nego sto je mogao reci Hariju za svoje interesantno otkrice, Irv prima pismo od Harija, u kome mu ovaj kaze da se nalazi u Parizu i da je u hotelu u kome je odseo pronasao u fioci kravatu, sa imenom Irva Kupcineta na njoj.

1. Istorijska podudarnostZivot Tomasa Dzefersona i Dzona Adamsa, dva osnivaca Amerike... Dzeferson je izradio nacrte Dekleracije o nezavisnosti i pokazao ih Adamsu, koji ih je izmenuo i prilagodio. Taj dokument je odobren 4. jula 1776. godine. Iznenadjujuce, i Dzeferson i Adams umiru istog dana - 4. jula 1826. godine - tacno 50 godina od potpisivanja te iste dekleracije!

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 30-04-11, 09:15   #24
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najčudnijih izuma iz prošlosti


Neobične ideje između dva rata


Period između Prvog i Drugog svetskog rata karakterističan je po naletu neverovatne kreativnosti, novih ideja i apsurdnog umetničkog izražavanja.
Globalna katastrofa kakava je bila Prvi svetski, razbila je prvi put iluzije ljudi o veri u humanizam. Iz ovog razočaranja javile su se mnoge zanimljive teorije, a ono se odrazilo i na neke umetničke pokrete poput dadizma, koji su poropovedali apsurd i negaciju svega što postoji.

Osim televizije, penicilina i helikoptera, bilo je i nekih veoma neobičnih i često nekorisnih ili apsurdnih novotarija, koje su do danas ostale zaboravljene. U velikom broju izuma mogu se osetiti uticaji tek okončanog velikog rata i predosećanje nadolazećeg.

Na naslovnoj fotografiji prikazan je bicikl "Amfibija", konstruisan u Parizu 1932. Ovaj bicikl može da se kreće i po kopnu i po vodi, ali i da ponese teret do 5 kilograma.Dečija kolica konstruisana za specijalne prilike kao što je zagađenost vazduha otrovnim gasom, nastala su u Engleskoj 1938. godine.Specijalno dizjanirane samo za čitanje u krevetu, ove neobične naoačare nastale su u Engleskoj 1936.Rasklopivi portabl most, osmislili su Holanđani. Most se može spakovati i poneti sa sobom. Služi za hitne slučajeve.Preteča GPS sistema iz 1932. godine. Apart u sebi sadrži mapu koja je urolana na valjak i pomera se prateći putanju kojom se kreće automobil, tako što brzinu protoka mape usklađuje sa brzinom kretanja vozila.Ovaj izum je nastao u Holandiji. Gumene čizme sastavni su deo čamca, tačnije "izlaze" iz njega i služe...valjda da se istovremeno plovi i hoda po dnu (!?)Kolica za bebu iz 1921. sadrže radio aparat, antenu i zvučnik, kojim se podešava nivo glasnoće, kako bi se beba lakše uspavala.Početkom XX veka radio je predstavljao pravu opsesiju i modu. Izumeljn u Americi 1931. portabl radio sastavni je deo elegantnog muškog šešira.Revolver za fotografisanje marke Colt 38 u sebi sadrži malu kameru. Svaki put kada pištolj opali, fotoaparat okine jednu sliku. Uz ovaj neobični foto-pištolj, koji je nastao u Njujorku 1938., stvarno možete reći -I will shoot you!-Ovi drveni kostimi napravljeni 1929. godine kako bi plivanje učinili lakišim...

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 03-05-11, 10:30   #25
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najvecih umova sveta

Kao prvo da napomenemo. Sigurno cete biti iznenadjeni sto na ovoj listi nema Ajnstajna. Razlog za to je taj sto je Ajnstajnov koeficijent inteligencije (IQ) bio "tek" nesto vise od 160, i time nikako nije mogao da zasluzi mesto na top 10 listi ljudi sa najvecim koeficijentom inteligencije. Uprkos tome, on je i dalje prva osoba u glavama mnogih kada se pomene rec genije.

10. Madam de Stal IQ - 180Puno ime Madam de Stal glasi Ana Lujza-Zermejn Neker. Madam de Stal je bila francuska spisateljica, politicki propagandista i sagovornik, koja je obelezila kulturu svog vremena premoscavajuci ideju neoklasicizma u romantizam. Njena dela su romani, drame, moralni i politicki eseji, knjizevne kritike, istorija, autobiografski memoari pa cak i nekoliko pesama. Takodje je veliki doprinos dala kao teoreticar romantizma.

9. Galileo Galilej IQ - 185Galileo Galilej je bio italijanski prirodnjacki filozof, astronom i matematicar koji je doneo fundamentalni doprinos modernoj mehanici i fizici. Njegove formulacije cirkularne inercije, zakona o slobodnom padu tela i parabolicne trajektorije oznacile su pocetak bitnih promena u proucavanju kretanja. Otkricem teleskopa doprineo je revoluciji u astronomiji i stvorio put za prihvatanje kopernikovog heliocentricnog sistema. Medjutim, tim zalaganjem je jasno stavljao do znanja svima da Biblija ima greske, sto je rezultiralo da se protiv njega pokrene proces inkvizicije.

8. Bobi Fiser IQ - 187Bobi Fiser je nadimak za Roberta Dzejmsa Fisera, americkog sahovskog genija koji je postao najmladji svetski velemajstor u sahu 1958. godine. Svojom mladalackom neumerenoscu i sjajnim igrama, privukao je paznju americke javnosti na ovu plemenitu igru, pogotovo kada je osvojio svetsko prvenstvo 1972. godine. Fiser je osnovne poteze naucio sa 6 godina, a sa 16 vec napusta skolu i pocinje u potpunosti da se posvecuje igri. 1958. godine je osvojio mnoga lokalna i regionalna takmicenja. Na kvalifikacionim mecevima za svetsko prvenstvo tokom 1970-71 pobedio je cak 20 puta zaredom, sve do poraza i tri neresena ishoda sa tadasnjim svetskim sampionom, rusom Tigranom Petrosijanom. 1972. godine, Fiser postaje prvi rodjeni amerikanac koji je osvojio titulu svetskog sampiona kada je pobedio Borisa Spaskog iz SSSR-a u visoko medijski pracenom mecu u Rejkjaviku na Islandu.

7. Ludvig Vitgenstajn IQ - 190Ludvig Vitgenstajn je bio engleski filozof rodom iz Austrije. Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih filozofa 20. veka. Kao student odlazi na Kembridz gde postaje miljenik filozofa Bertrana Rasela. Njegova filozofska misao prati duboki skepticizam prema filozofiji iako je smatrao da postoje mnoge stvari koje treba sacuvati iz tradicije. U svom radu "Plava sveska" definise svoje delo kao nasledstvo teme koja je nekada bila poznata pod imenom filozofija.

6. Blez Paskal IQ - 195Blez Paskal je bio francuski matematicar, fizicar i verski filozof. On je postavio temelje moderne teorije verovatnoce, formulisao ono sto je kasnije postalo poznato kao Paskalov zakon pritiska, i propagirao religijsku doktrinu koja uci o Bogu kroz srce a ne kroz razum.

5. Dzon Stjuart Mil IQ - 200Dzon Stjuart Mil je bio engleski filozof, ekonomista i zagovarac utilitarizma. Mnogi ga smatraju najvecim filozofom 19. veka u Engleskoj. Uticaj koji je svojim delima ostvario na savremenu englesku misao tesko je proceniti.

4. Gotfrid Vilhem Lajbnic IQ - 205Gotfrid Vilhem fon Lajbnic bio je nemacki filozof, pronalazac, istoricar, pravnik, matematicar i diplomata. Ucio je pravo i filozofiju i igrao je vaznu ulogu u evropskoj politici i diplomatiji svoga vremena. Takodje je otkrio i binarni sistem, osnovu gotovo svih savremenih racunarskih arhitektura. U filozofiji ce ostati upamcen po optimizmu i tvrdnji da je Bog stvorio nas svet kao najbolji od svih mogucih svetova.

3. Emanuel Svedenborg IQ - 205Emanuel Svedenborg je bio svedski filozof, pronalazac i mistik. Zapoceo je svoju karijeru kao svestenik, ali je ubrzo ispoljavao veliki interes za nauku. Bavio se mineralogijom, anatomijom, astronomijom i matematikom, medjutim u 56. godini zivota dozivljava vizije duhovnog sveta i tvrdi da je razgovarao sa andjelima, djavolima i duhovima i da je posetio i pakao i raj. Tvrdio je da je poslat od strane samog Boga, da svetu otkrije doktrine drugog Isusovog dolaska.

2. Leonardo da Vinci IQ - 205Leonardo da Vinci je bio italijanski slikar, crtac, vajar, arhitekta i inzenjer. Njegova genijalnost je obelezila citav period renesanse. Njegova dela poput "Poslednje vecere" i "Mona Lize" predstavljaju najznacajnija dela tog perioda i mozda celokupne ljudske kulture. Njegova beleznica je otkrila duh naucnog istrazivanja i mehanicke inventivnosti koje su vekovima ispred svog vremena.

1. Johan Volfgang fon Gete IQ - 210Gete, nemacki pesnik, dramski pisac, romansijer, naucnik, drzavnik, pozorisni reditelj, kriticar i umetnik amater, se smatra najvecim nemackim knjizevnim velikanom modernog doba. U knjizevnoj kulturi zemalja nemackog govornog podrucja on je imao dominantan polozaj, te se od kraja 18. veka njegova dela smatraju klasicima. U evropskoj perspektivi on se pojavljuje kao centralni, neprevazidjeni i siroko shvaceni predstavnik romantizma.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 05-05-11, 13:01   #26
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najvecih geoloskih cuda sveta


1. Salar de Ujuni, BolivijaSalar de Ujuni predstavlja najvecu slanu pustinju sveta i nalazi se u Andima u Boliviji. Tlo ovog slanog jezera je pokriveno nekoliko metara debelim naslagama soli i sadrzi 50-70% svetskih rezervi litijuma. Medjutim, to nije jedini razlog zasto je ovo mesto toliko poznato. Tokom kisne sezone, voda koja padne na ovu slatinu zadrzava se na njoj i tako stvara najvece ogledalo na svetu. U pravom smislu te reci mozete videti nebo i oblake pod vasim nogama i osecati se kao da hodate po njima. Iako se nalazi na prilicno udaljenom mestu, ovo cudo opsedaju turisti iz celog sveta.

2. Kanjon Antilopa, SADKanjon Antilopa je definitivno jedno od najvise fotografisanih lokacija u SAD i nalazi se u oblasti Navaho u Arizoni. Nastao je erozijom i uticajem vode, dok je vreme samo zaoblilo ivice stena i tako stvorilo jedno od najlepsih mesta na svetu.

3. Cokoladna brda, FilipiniIako su brda inace zelena, tokom susne sezone trava na ovoj lokaciji promeni boju u braon i izdaleka ova brda zaista podsecaju kao da su napravljena od cokolade. Nalaze se na Filipinima i ima ih oko 1.300. Njihov nastanak je jos uvek misterija. Postoji mnogo teorija o tome: podvodna erupcija, erozija krecnjackih stena, dok najnovija teorija kaze da kada je pre mnogo miliona godina drevni vulkan eksplodirao, razneo je gomilu stena od kojih su kasnije nastala ova brda.

4. Put za pakao, IslandOvo malo ostrvo na samom severu Evrope ima mnogo cuda prirode a glavni uzrok tome su vulkani. Put u pakao, ili Namaskar, kako ovo mesto naziva lokalno stanovnistvo, stvorili su vulkani koji konstantnim izbacivanjem pare stvaraju ambijent kao iz pakla.

5. Ledene kule Mont Erebusa, AntarktikErebus je najtoplije mesto na ovom hladnom kontinentu posto se tu nalazi jedini aktivni vulkan. Na 3.794. metara visokom vrhu nalaze se ledene kule iz kojih stalno izlazi para aktivnog vulkana, a neke od njih su visoke i do 20 metara. 1977. godine je jedna Novozelandska avio kompanija organizovala povremeni let iz Oklanda za Antarktik, sa usputnim stajanjem da bi se videlo ovo mesto, medjutim, nakon pada jednog aviona 1979. svi dalji letovi su otkazani.

6. Kamena suma, MadagaskarKamena suma ili "Mesto gde ne mozete hodati bosi" kako je zovu na Madagaskaru nalazi se u nacionalnom parku Tsingi de Bemaraha na Madagaskaru. Krecnjacke formacije koje ostavljaju posmatrace bez daha nastale su vertikalnom i horizontalnom erozijom stvarajuci tako natprirodnu sumu koja je deo kulturne bastine sveta i dom za nekoliko najugrozenijih vrsta.

7. Talasaste steneTalasaste stene su dobile ime po svom obliku, koji neodoljivo podseca na dzinovski talas koji se sprema da porusi sve pred sobom. Nalaze se u blizini grada Hajden u Zapadnoj Australiji. Ovo mesto je od velikog kulturnog znacaja za aboridzine i ovde se jednom godisnje odrzava "Festival talasastih stena".

8. Fingalova pecina, SkotskaFingalova pecina u Skotskoj ostavlja utisak kao da je sagradjena ljudskom rukom. Savrseni sestougaoni stubovi nastali su pre mnogo godina kada je vrela lava hladjenjem stvorila ove neobicne forme. Slican fenomen postoji na jos jednom mestu u Skotskoj kao i u Severnoj Irskoj.

9. Talas, SAD"Talas" nije toliko poznat kao druge neverovatne lokacije u SAD, ali ipak oduzima dah. Nalazi se u Arizoni, nedaleko od granice sa Jutom. 190 miliona godina staro geolosko cudo nastalo je od pescanih dina koje su se tokom godina i raznih uticaja skamenile. Da bi ste stigli do ovog mesta, neophodno je pesacenje od 5 kilometara ali sigurno necete zazaliti.

10. Velika plava rupa, BelizeVelika plava rupa u Belizeu je skoro savrsena kruzna rupa dubine 450 metara i jedna od najpoznatijih ronilackih destinacija na svetu. Analiza stalaktita iz nje ukazuje da je formirana pre par milijardi godina, kada je nivo vode bio mnogo nizi.


izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 24-05-11, 22:57   #27
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Top 10 najvećih životinja na Zemlji

OD DINOSAURA su danas ostale samo kosti, divovske verzije danas preživjelih vrsta također su već odavno u vječnim lovištima, pa nam od zaista velikih životinja preostaju samo slonovi i kitovi. U prošlosti je, međutim, sve bilo puno golemih grabežljivaca i vrsta koje su veličinom nastojale nadjačati konkurenciju i plijen, sve dok ih to, u nekim slučajevima, nije otjeralo u izumiranje. U listu su uključene i postojeće i izumrle vrste.

1. MegalodonPod latinskim imenom Carcharocles megalodon (megalodon - "veliki zub") krije se pravo čudovište - smatra se da zapravo nije srodan današnjem "velikom bijelom", no bio mu je prilično sličan, pa ga se zbog lakšeg dočaravanja obično prikazuje kao divovsku verziju bijele psine. Mogao je narasti i preko 16 metara u dužinu, a smatra se da je izumro prije oko 1.5 milijuna godina.

Megalodona se smatra najsnažnijim i najvećim grabežljivcem u povijesti kralježnjaka. Ljudi su kroz cijelu povijest nailazili na fosilizirane ostatke njegovih zuba, za koje su nekoć vjerovali da su jezici zmajeva. Dužina im je mogla biti i do nevjerojatnih 20 cm, nešto što nijedan današnji morski pas nije uspio nadmašiti. Procjenjuje se da je ukupno imao oko 276 zuba, posloženih u pet redova, s ukupnom veličinom ralja od preko dva metra. Širom otvorenih usta mogao je progutati cijelog nosoroga.S obzirom na mjesta pronalaska fosila, može se reći da je bio pravi svjetski putnik, pa je tako nastanjivao - Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Puerto Rico, Kubu, Jamajku, Australiju, Novi Zeland, Japan, Afriku, Maltu i Indiju. Oni koji smatraju da i dan danas živi u nekim mračnim dubinama oceana mogli bi se razočarati jer sve ukazuje na to da je najviše volio pliće i toplije vode u obalu.

2. Divovski morski škorpionŽivotinje poput običnog škorpiona izgledaju dovoljno opako i u današnjim veličinama - zamislite morsku verziju, ali dugu dugu dva i pol metra! Zamislite povećeg, odraslog krokodila s kliještima koja bi vam lako mogla odrubiti glavu.

Ime te najveće vrste je Jaekelopterus rhenaniae, i ,poput već spomenutog megalodona, volio je tople i pliće vode mora i močvare oko jezera. Naziv "morski škorpion" nije sasvim točan, jer su samo najraniji primjerci obitavali u moru, dok zapravo još uvijek nisu bili pravi škorpioni. Fosiliziranih ostataka može se naći diljem planeta, a izumrli su prije kojih 250 milijuna godina. Vjeruje se da je veličina posljedica nadmetanja s oklopljenim ribama, kojima su se hranili.

3. Divovski kratkoglavi medvjedArctodus ("medvjeđi zub") je poznat i pod nazivom "bulldog bear", zbog svoje kratke njuške. Obitavao je diljem Sjeverne Amerike, a najviše je volio Kaliforniju. Na popisu najvećih kopnenih sisavaca mesoždera, zauzima prvo mjesto.

Mužjaci s područja Yukona ujedno su i najveći predstavnici ove vrste - oči su im bile u razini ljudskih jer su, pri hodanju na sve četiri noge, u ramenima bili visoki 1.8 metara, dok su u uspravnom položaju dosezali nevjerojatnih 4 metra i težili gotovo tonu. Bili su isključivo mesožderi, kojima je na dan trebalo 16 kilograma mesa samo da bi preživjeli.Kako su bili preteški za trčanje za antilopama, s udovima ne baš stvorenim za dugotrajne borbe s ostalim grabežljivcima, čini se da su uglavnom bili kleptoparaziti, odnosno koristili su svoju fizičku veličinu kako bi zastrašili manje grabežljivce, poput vukova ili američkih lavova, pa im oteli plijen. Iako su uglavnom bili mesojedi, konzumirali su i biljke. Izumrli su prije nekih 12.000 godina, dijelom i zbog razvoja tehnologije lova među narodima Sjeverne Amerike.

4. ArgentavisArgentavis magnificens (doslovno "veličanstvena argentinska ptica") je najveća ptica sposobna za let ikad otkrivena. Živjela je prije 6 milijuna godina, i to na području središnje i sjeverozapadne Argentine, blizu današnjeg teritorija andskog kondora, s kojim je donekle i u srodstvu. Jednostavno zamislite omanju Cessnu 152 s perjem.

Ova je vrsta imala snažne noge s velikim stopalima, zbog čega je bila dobro prilagođena hodanju po tlu, što, u kombinaciji s ogromnim krilima i velikom težinom, ukazuje na to da nije bila posebno spretna u polijetanju sa zemlje i mahanju krilima, već je vjerojatno koristila strme padine planina kako bi se pustila niz vjetar i zatim satima kružila poput jedrilice.Hranila se strvinama ili plijenom uhvaćenim u letu, koji je najradije gutala cijeli.Današnje mjere oko kojih se znanstvenici slažu su: raspon krila od 7 metara, površina krila, 7 kvadratnih metara, dužina od 3.5 metara, visina 1.7-2 metra i težina 70-78 kilograma. Za usporedbu, sve današnje ptice s rasponom krila od 3-4 metra teže tek 15-20 kilograma. O aktivnom životu i parenju se ne zna mnogo, no pretpostavlja se da je svakih dvije godine nesla jedno do dva jaja, težine oko jedan kilogram. Maksimalni životni vijek procjenjuje se na 50-100 godina.

5. SuperkrokodilSarcosuchus imperator je daleki rođak današnjih krokodila, koji je živio prije 112 milijuna godina na području današnje Afrike. Bio je velik poput gradskog autobusa, težio je 8-10 tona i dosezao oko 13 metara u dužinu. Zanimljivo je da je, za razliku od današnjih krokodila, rastao cijelog svog života, odnosno nekih 50-60 godina.Sama mu je lubanja veličine odraslog čovjeka, oko 180 centimetara, dok zubalo sadrži 132 snažna zuba, predviđena za hvatanje i držanje, a ne kidanje komada mesa.

Ugrizom je mogao proizvesti silu od 8 tona, što govori u prilog tome da je vjerojatno lovio i mlade dinosaure. Položaj očiju ukazuje na to da je većinu života provodio vrebajući obalu, skriven pod vodom. Sve što je ulovio, većinom velike ribe i kornjače, jednostavno je drobio i gutao.U vrijeme kad je živio Sahara je bila lijepa tropska ravnica, puna jezera i rijeka, a "superkrokodil" je bio samo još jedna vrsta nalik na današnje kokodile, među koje je spadao i patuljasti krokodil, s lubanjom od samo 8 centimetara.
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."

Last edited by Tašana; 24-05-11 at 23:00..
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 24-05-11, 22:58   #28
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default nastavak

6. Argentinosaur
Ime Argentinosaur znači "srebrni gušter" (ime Argentina je nastalo od latinske riječi za srebro - "argentum"), a ujedno određuje i područje na kojem je ova vrsta živjela - tadašnji otočni kontinent Južna Amerika, prije nekih 95 milijuna godina.

Od Argentinosaura nije pronađeno mnogo ostataka - pregršt kralježaka, nešto rebara i tibija. Jedan je kralježak dug 159 centimetara, pa se nakon procjene veličine ostatka kostura došlo do ukupne pretpostavljene dužine od oko 30 metara i težine od oko 80 tona. Postoje i podaci koji govore o pronađenoj kosti nove vrste, nazvane Amphicoelias fragillimus, koja je navodno bila duga gigantskih 60 metara, no kost je izgubljena, a ostali su samo nepotvrđeni crteži i podaci u bilježnici čovjeka koji je fosil pronašao.

7. SpinosaurPrije 100 milijuna godina, Sjevernu Afriku nastanjivao je najveći mesožder koji je ikad kročio Zemljom. Veći od T-Rexa i Gigantosaura, dug do 18 metara i težak do 21 tonu, s lubanjom koja podsjeća na krokodilsku, dužine 180 centimetara. Metar i pol visoko "jedro", produžeci kralježaka na leđima, bilo je prekriveno kožom i masti, što je činilo svojevrsnu grbu, za koju se pretpostavlja da je služila i za "hvalisanje" i za regulaciju temperature tijela.Imao je zube "na parove razbroj se", većinom se hranio ribom s obala na kojima je obitavao, no u šumama se ponekad bacao na manji plijen ili strvine od kojih je otjerao druge grabežljivce. U filmu Jurski park prikazana je i borba između Spinosaura i T-Rexa, u kojoj Spinosaur pobjeđuje, no takav se dvoboj u stvarnosti nikad nije mogao odigrati, pošto su te dvije vrste živjele ne samo fizički daleko jedna od druge (Sjeverna Afrika vs. Sjeverna Amerika) već ih dijele i milijuni godina između pojedinih doba u kojima su postojali.

8. Mrežasti pitonPython reticulatus je vrsta pitona koja obitava u jugoistočnoj Aziji. Odrasli primjerci obično narastu do 9 metara, iako postoje glasine o primjercima od 14 metara, pa se mogu podičiti titulom najduže zmije i najdužeg živućeg reptila. Vrlo su spori i tromi, nisu otrovni, već spadaju u konstriktore - sposobni su ubiti odraslog čovjeka, no napadi su vrlo rijetki.

Iako ga na prvu možda ne vidite u vodi, mrežasti je piton odličan plivač i pomorci ga znaju vidjeti i daleko na pučini. Ova je vrsta na taj način kolonizirala mnoge otočiće koji su se našli unutar njihovog teritorija. Njujorško zoološko društvo i dalje nudi 50.000 dolara za živi primjerak duži od 10 metara, no još se nitko nije javio s takvim ulovom.

Živi u tropskim kišnim šumama i blizu livada i rijeka. Hrani se sisavcima i povremeno pticama, dok manji primjerci uglavnom jedu štakoder i slične glodavce. Odrasli, veći primjerci, ponekad se počaste svinjom, majmunom, kokošima, mačkama i psima.

9. Plavetni kitPreko 33 metra dug. Do 200 tona težak. Plavetni kit je najveća životinja koja je ikad postojala na Zemlji. Od sredine '60-ih je, nažalost, i jedna od najugroženijih - procjenjuje se da ih je u svjetskim oceanima preostalo još samo 10.000. Lovci najviše ciljaju najveće primjerke, pa današnji plavetni kitovi obično "dožive" samo kojih 24 metra. Oko Antarktike ih je, prije početka masovnog izlova, bilo oko 239.000.Poznati su po fantastičnim "fontanama" vode, koju ispuhuju pri disanju, ponekad i do visine od 12 metara i pjesmama, odnosno zvukovima koje proizvode. Peraje su im dugo po 3-4 metra, što je dovoljno da na kraće staze zaplivaju brzinom od 50 km/h. Obično žive sami ili s partnerom i mirno plove u potrazi za krilom, kojeg u jednom danu mogu pojesti oko tri i pol tone. Za krilom moraju i zaroniti, što ih dovodi na otprilike 100 metara dubine, a najduži izmjereni zaron trajao je 36 minuta. Žive oko 80 godina, tijekom kojih ih napada samo jedan neprijatelj - kit ubojica.

10. Afrički slonAfrički slon je kopneni pandan plavetnom kitu - može doživjeti 70 godina, visine je oko 4 metra, a tona dosegne i 7. Spada u najčišće životinje na svijetu, pa se često peru špricanjem vode i blata iz surli. Sloj blata ih ujedno štiti od nametnika.

Žive 40-60 godina, tijekom kojih šest puta promijene zube - četiri kutnjaka, od kojih je svaki težak po 5 kilograma, s vremenom se troše, a zamjenjuju ih novi. Najčešći uzrok smrti je glad, do koje dolazi kad više ne rastu novi zubi, pa slon jednostavno više nema kako unijeti hranu, iako je možda oko njega ima u izobilju.

Kljove su također zubi, služe za kopanje u potrazi za korijenjem, trganje kore s drveća, kao i za međusobnu borbu. Pojedina kljova može težiti 23-45 kilograma i biti duga i do dva i pol metra. Za razliku od azijskih rođaka, u Africi i mužjaci i ženke imaju kljove.Zanimljivo je dodati da je afrički slon iznimno inteligentan i ima velik neokorteks s mnogo vijuga, poput onoga u ljudi, čovjekolikih majmuna i nekih vrsta dupina. Izlov takve životinje, samo zbog komada kosti, smatra se jednim od najvećih primjera genocida inteligentnih bića iz životinjskog svijeta.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."

Last edited by Tašana; 24-05-11 at 23:01..
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 11-06-11, 23:19   #29
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najprljavijih gradova na svetuSmog je jedna od glavnih karakteristika svih velikih gradova


Meksiko Siti (Meksiko)

Grad koji se zaista guši u smogu. Ni Chapultrepec park koji je jedan od najvećih gradskih parkova na svetu ne može da nadomesti zagađenje koje nastaje od mnogobrojnih automobila. S obzirom da je grad smešten na vulkanskom krateru, zagađen vazduh nema kuda da ode. Zahvaljujući strogim propisima za motorna vozila, kvalitet vazduha se dosta poboljšao od 90-ih, ali deca još uvek na crtežima boje nebo u sivo. Meksiko siti ima i najveću sirotinjsku četvrt na svetu, u kojoj stanuje oko 4 miliona ljudi.

Los Anđeles (Kalifornija)

Najpopularniji američki grad proglašen je za najprljaviji na osnovu zagađenosti vazduha.Milioni automobila kojima su pretrpane gradske saobraćajnice besomučno prljaju gradski vazduh i sve je u izmaglici, te je teško reći da li su u pitanju oblaci ili smog.

Moskva (Rusija)

Raskošan i bajkovit na prvi pogled, najskuplji grad na svetu krije prljavu tajnu – ima najprljaviju vodu iz česme. Osim ovoga, leti je kombinacija zagađenja iz industrijskih postrojenja i izduvnih gasova ubitačna. Nivo smoga može biti toliko visok da je sat vremena provedenih napolju jednako tome da ste popušili 60 cigareta, pri višim temperaturama se oseća užasan miris.

Rio de Žaneiro (Brazil)

Kada se kaže Rio, misli se na glamurozna Kopakabanu, ali postoji i malo drugačija slika. Nasuprot bogatom, sjajnom jugu je siromašni sever.Ovo je mesto gde postoji Jardim Gramacho, najveće smetlište na svetu. Statua Hrista Iskupitelja koji pruža ruke ka bogatom delu Ria kod stanovnika izaziva osećaj da je čak i Hristos okrenuo leđa severnom delu grada.

Antananarivo (Madagaskar)

Teško je poverovati da je glavni grad koloritnog i biljnim i životinjskim vrstama jedinstvenog Madagaskara proglašen za treći najprljaviji grad. Tome doprinosi ogroman rast populacije. Neki ga opisuju kao grad koji smrdi na dim, trulež i urin.

Dar es Salam (Tanzanija)

Na putu za Kilimandžaro tanzanijske safarije i bele plaže Zanzibara, proći ćete kroz ovaj grad čiji se distrikt Temeke opisuje kao deo grada preplavljen izmetom. Ali u zemlji gde više od polovine populacije nema pristup kanalizaciji, ovo nije tako neverovatan opis. Grad je rastao neplanski i oko 70% populacije živi u divljim naseljima. Ako zanemarite sav taj izmet uživaćete na mirnoj Koko plaži koja nudi predivan pogled na zalazak sunca.

Adis Ababa (Etiopija)

Etiopija je sve popularnija destinacija. U podnožju planine Entoto , Adis Ababa ima najveću otvorenu pijacu u Africi, kao i bogatu i izvrsnu kuhinju. Ali uz dobro, mora da dođe i ponešto loše - grad se bori sa jednim od najgorih sanitarnih sistema na svetu - manje od 15% stanovništa ima normalne toalete i kanalizaciu.

Mumbaj (Indija)Sa preko 12 miliona stanovnika, uključujući i glamurozne zvezde Bolivuda, Mumbaj se bori da usluži sve svoje građane. Otvaranje 24000 novih javnih toaleta bilo je prava senzacija, jer čak ni neki restorani nemaju toalete. Međutim zagađenost vazduha i smeće su još uvek veoma veliki problem.

Peking (Kina)

Nivo zagađenosti vazduha u Pekingu prilično premašuje dozvoljene granice, a stanje pogoršava nedostatak vetra. Ovaj poražavajući podatak ni ne čudi s obzirom da se procenjuje da ima oko 4.8 miliona automobile u ovom gradu. Često se može čuti savet gradskih vlasti da se ostane u svojim kućama.

Karači (Pakistan)

Bivši glavni grad i dalje je istorijska i kulturna prestonica. Takođe je jedan od najnaseljenijih gradova sveta. Zeleni parkovi su pretvoreni u gomile prljavštine. Sam gradonačelnik priznaje da je njegov grad prljav i da je smeće najveći problem. Zagađenje vazduha i sanitarni problem su na drugom mestu. Čak 60% od 15 miliona građana živi u blatu.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 19-06-11, 22:55   #30
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Zemlje sa najduzim prosecnim zivotnim vekom stanovnistva

10. Svajcarska

Na spisku zemalja sa najduzim zivotnim vekom stanovnistva, na desetom mestu se nalazi Svajcarska sa prosecnim zivotnim vekom od 80,74 godina.

9. Francuska

Prosecnni yivotni vek u Francuskoj je 80.87 godina

8. Kanada

Prosecni zivotni vek stanovnistva Kanade je 81,16 godina.

7. Australija

Prosecan zivotni vek u Australiji je 81,53 godina.

6. Hong Kong

Prosecni zivotni vek u Hong Kongu je 81,77 godina.

5. San Marino

Prosecan zivotni vek ljudi u San Marinu je 81,88 godina.

4. Singapur

Na listi zemalja sa najduzim zivotnim vekom stanovnistva, Singapur se nalazi na cetvrtom mestu sa prosecnom zivotnim vekom od 81,89 godina.

3. Japan

Prosecan zivotni vek u Japanu je 82,07 godina.

2. Andora

Druga po redu zemlja sa najduzim zivotnim vekom stanovnistva je Andora sa prosecnim zivotnim vekom od 82,67 godina.

1. Makao

Makao je zemlja sa najduzim prosecnim zivotnim vekom stanovnistva. U proseku, ljudi tamo zive 84,33 godine.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 29-07-11, 10:21   #31
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 mesta na svetu na koja nikada necete moci krociti!

Svet je put tajnovitih i ekskluzivnih mesta o kojima ili ne znamo ili cak i ako znamo, ne mozemo nikada otici. Ovom listom zelimo da se osvrnemo na 10 najznacajnijih mesta sirom sveta koja su zatvorena za javnost ili su prakticno nedostupna za posetu sirem auditorijumu ljudi.

10. MezgorjeMezgorje je zatvoreni grad u Rusiji za koji se veruje da je bio nastanjen ljudima koji su radili na tajnom eksperimentu na planini Jamantav. Grad je osnovan 1979. Planina Jamantav ima visinu od 1.640 metara i najvisa je planina juznog Urala. Za planinu Jamantav, kao i planinu Kosvinski (600 kilometara severno) se veruje da su bile mesto tajnog nuklearnog postrojenja i/ili bunkera. Sjedinjene Americke Drzave su vrsila mnogobrojna satelitska osmatranja ove lokacije i na sva njihova pitanja odgovori ruske vlade bili su da se radi o rudnicima, raznim skladistima kao i bunkeru za glavne ljude drzave u slucaju nuklearnog rata.

9. Tajne arhive VatikanaInteresantno je da ove arhive uopste nisu tajne. Svi su u mogucnosti da vide koji god dokument zele. Potrebno je samo da podnesete zahtev za odredjenim dokumentom i kopija ce vam biti dostavljena. Medjutim - u samu arhivu je nemoguce uci. Ono sto je vidjeno u filmu "Andjeli i demoni" je zaista cista glupost. Dokumenti su javni i ne postoje kopije koje potiskuju ili opovrgavaju neke moderne naucne teorije. Nemoguce je jedino pristupiti i videti dela koja nisu starija od 75 godina (u cilju zastite diplomatskih i vladinih informacija). Procenjuje se da tajne arhive Vatikana sadrze 84 kilometra polica.

8. Klub 33Nasuprot popularnom verovanju - u Diznilendu se toce alkoholna pica, ali samo onda kada se mesto zatvori za javnost da bi se organizovale privatne zurke. Medjutim, postoji jedno mesto u Diznilendu na kome je uvek moguce popiti "koju casicu" u bilo koje doba dana: Klub 33. Klub 33 je privatni klub koji se nalazi u delu Diznilenda pod nazivom "Trg Nju Orleans". Zvanicno se ovo mesto opisuje kao tajna karakteristika zabavnog parka i nalazi se pored restorana "Blue Bayou" u "Kraljevskoj ulici 33". Taksa za clanstvo u "Klub 33" je negde u rasponu od 10-30.000 $ godisnje, ali cak i da zelite i imate mogucnosti to da platite, moracete da odete na listu cekanja dugu 14 godina.

7. Moskovski Metro-2Metro-2 u Moskvi, Rusiji je navodno tajni podzemni metro koji prolazi paralelno pored metroa otvorenog za javnost. Sagradjen je (navodno) za vreme Staljina i konstruisan je pod kodnim imenom D-6. Ruski novinari tvrde da postojenje Metroa-2 nije ni potvrdila ni demantovala Federalna Sluzba za bezbednost Rusije (FSB). Navodno je metro-2 cak i duzi od javnog i povezuje Kremlj sa stabom KGB-a, vladinim aerodromom u Vnukovu kao i podzemnim gradom u Ramenki. Nepotrebno je reci - sama cinjenica da niko ne potvrdjuje njegovo postojanje cini ga zaista teskim za posetu, zar ne?

6. Beli klub dzentlmena"Beli klub dzentlmena" je jedan od najekskluzivnijih engleskih "gospodskih" klubova. Osnovan je 1693. od strane italijana Franceska Bijanka da bi bogatasima na taj nacin prodavao svoj novi specijalitet - toplu cokoladu, medjutim, sa godinama je postao izuzetno privatan i ekskluzivan. Zasto je ovaj klub na listi? Prvi, zene su u potpunosti iskljucene iz clanstva. Drugo - ljudi koji zele da mu se prikljuce mogu to uciniti samo specijalnom pozivnicom nekog clana koji se vec nalazi u njemu, plus, tu odluku moraju da prihvate bar jos dva clana kluba. Pa, ako niste clan Engleske kraljevske porodice, ili veoma uticajan covek u svetskoj politici, svi su izgledi da unutrasnjost ovog kluba nikada necete videti.

5. Oblast 51Oblast 51 smo morali staviti na listu, posto se vecina citalaca zapravo i nada da ce ovo mesto naci ovde. Oblast 51 je popularan naziv za vojnu bazu koja se nalazi u juznom delu Nevade, u zapadnom delu Sjedinjenih Drzava, 133 kilometra severozapadno od Las Vegasa. U samom centru baze nalazi se veliki vojni aerodrom. Primarna svrha baze je razvoj i testiranje eksperimentalnih aviona i sistema naoruzanja. Intenzivan veo misterije okruzuje ovo mesto. Dovoljno je mozda samo reci da i postojanje ovog mesta americka vlada jedva potvrdjuje. Sve to je ucinilo da Oblast 51 postane predmet teorija zavere i centralna komponenta NLO folklora. Uz sve to - na kapijama ovog mesta stoje izriciti natpisi da mozete biti upucani ukoliko udjete nepozvani...

4. Soba 39Soba 39 ili Biro 39 je svakako jedna od najtajanstvenijih organizacija u Severnoj Koreji koja je oformljena da bi pronalazila nacine kako da se zaradi strana valuta za Kim Dzong Ila, predsednika komisije za Narodnu odbranu Severne Koreje. Osnovana je 1970 pod patronatom Kimove porodice i o njoj se vrlo malo zna zbog svoje tajne prirode. Spekulise se da organizacija koristi 10-20 tajnih racuna u Kini i Svajcarskoj za potrebe pranja novca, falsifikovanja i drugih ilegalnih transakcija. Takodje se navodi i da je Soba 39 ukljucena u poslove krijumcarenja droge i nezakonite trgovine oruzjem. Veruje se da se Soba 39 nalazi unutar zgrade vladajuce Radnicke partije u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje.

3. "Ise Grand Shrine"Svetiliste "Ise Grand" u Japanu (koje je u stvari grupa od oko 100 hramova) je najsvetije mesto u Japanu. Posveceno je Amaterasu (Boginji Sunca) i postoji od 4. veka pre nove ere. U glavnom hramu se navodno nalazi najsvetiji i najbitniji predmet carske istorije Japana: "Naiku" (ogledalo iz japanske mitologije koje je na kraju zavrsilo u rukama prvog japanskog cara). Svetiliste se rusi i obnavlja svakih 20 godina u skladu sa Sinto idejom o smrti i ponovnom radjanju (sledece rusenje i izgradnja ce biti 2013). Ovo mesto se rangira veoma visoko na listi mesta koja nikada necete biti u mogucnosti da posetite, posto je jedina osoba koja moze da udje u njega svestenik ili svestenica koji moraju biti clanovi japanske carske porodice.

2. "Mount Weather" centar za krizne situacijeOvo je jedno od mesta koje ne samo da je zatvoreno za javnost, nego mesto za koje se molimo da javnost nikada nece videti! U vecini filmova o "kraju sveta" uvek vidimo tajnu oblast u koju ce kada smak sveta dodje vlada, ostali drzavni zvanicnici i bitni ljudi moci da se sakriju od apokalipse. Ali ovaj objekat zaista postoji! Sagradjen je (ili je bar poceo da se gradi, u medjuvremenu je sigurno dogradjivan) 1950. za vreme Hladnog rata. Zaista se moze nazvati "oblast poslednje nade". Iz ociglednih razloga, sve informacije o njemu su klasifikovane kao najveca drzavna tajna. Poznato je samo da ga vodi Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) i da centar vec funkcionise, posto se cak i prilikom "manjih" lokalnih katastrofa (poput tornada, uragana itd) veci deo telekomunikacionog saobracaja usmerava kroz njega.

1. "RAF Menwith Hill""RAF Menwith Hill" je britanska vojna baza sa priljuccima na svetsku "ECHELON" satelitsku spijunsku mrezu. Mesto ima brojne satelitske stanice koje sluze za presretanje komunikacija kao i pravovremeno upozorenje od mogucih nadolazecih neprijateljskih raketa. Poznata je i kao najveca stanica za elektronski nadzor na svetu. Mesto je prvobitno sagradjeno da prati vojne i diplomatske komunikacije Sovjetskog Saveza i njihovih saveznika Istocnog bloka tokom Hladnog rata pocetkom 1960-ih. Medjutim, od kraja Hladnog rata, veruje se da stanica trazi nagovestaje teroristickih zavera, kao i da ima mogucnost presretanja bilo kojih komunikacija, sa bilo kog mesta na Zemlji. Ekstremno krsenje privatnosti? Verovatno, ali definitivno i ekstremno mesto za ulazak "obicnih" ljudi...

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 06-08-11, 11:30   #32
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najpoznatijih istorijskih cudovista


10. Oni (japanskog porekla)Prikaz Oni cudovista moze da varira od price do price, ali su uglavnom prikazani kao grozna, gigntska stvorenja sa ostrim kandzama, divljom i razbarusenom kosom i sa dva duga roga koja rastu iz njihovih glava. Uglavnom su humanoidnog oblika, ali su im ponekad dodavane i neke neobicne osobine, npr. vise ociju ili dodatni par prstiju na rukama i nogama. Njihova koza moze biti bilo koje boje, ali su crvena i plava najuobicajenije boje koje se koriste da predstave kozu ovog cudovista. Njihov grub i zestok izgled pojacan cinjenicom da od odece nose samo jedno parce tkanine koje ih prekriva od pojasa do kolena i ono je obicno prosarano tigrastim printom, kao i gvozdenom batinom koju nose. Veoma je ocigledna slicnost sa demonima u judejsko - hriscanskoj tradiciji.

9. Trol (francuskog porekla)Trol je velik, zao i odvratan covekoliki monstrum. Trolovi su u bajkama, narodnim pesmama i folkloru cesto prikazivani kako se hrane ljudskim bicima, i njihov "lik i delo" je opstao do dana danasnjeg, protezuci se kroz savremenu literaturu. Imaju veliku glavu, bujnu kosu i bradu, veliki stomak i veoma jako telo.

8. Vampir (slovenskog porekla)Vampiri su mitoloska ili narodna bica koji su poznati po specificnom nacinu hranjenja - sisanju ljudske krvi. Iako mogu imati drugacije karakteristike u zavisnosti od toga u cija predanja imamo uvid, u vecini slucajeva, vampiri su ozivljeni lesevi koji se hrane sisanjem i konzumiranjem krvi zivih bica. Termin "vampir" je popularizovan u ranom 18. veku i izrastao je iz folklora jugoistocne Evrope, narocito sa podrucja Balkana i Grcke. Folklklorni, narodni vampiri su prikazani kao nemrtva bica (zivi mrtvaci) koji posecuju voljene i izazivaju nevolje ili smrti u naseljima gde su obitavali dok su bili zivi. Bili su uvijeni u koprenu, nisu imali ocnjake i opisivani su naduveni, rumeni i sa zatamnjenim licem.

7. Mumija (egipatskog porekla)Mumija je les cija su koza i sasuseno meso bili ocuvani slucajnom ili namernom izlaganju hemikalijama, ekstremnoj hladnoci, veoma niskoj vlaznosti ili nedostatku vazduha. Postoje popularne price u vezi sa kletvama koje su povezane sa narusavanjem grobova mumificiranih leseva ili samih mumija. Ove price o kletvama su dovele do danasnje izmisljene prezentacije mumije: strasno, mrtvo telo uvijeno u zavoje, sa vaznom razlikom od standardnog prikaza mumije - sadasnja mumija hoda.

6. Vukodlak (germanskog porekla)
Vukodlaci su mitoloski ili folklorni (narodni) ljudi sa sposobnoscu da se preobraze u vuka ili vukoliku kreaturu, bilo to namerno magijom ili pod kletvom. Srednjevekovni hronicar, Gervas od Tilburija, povezao je transformaciju sa pojavljivanjem punog meseca; naime, vukodlak koji ugrize svoju zrtvu, prenosi joj, takozvani virus i ugrizeni se pod dejstvom punog meseca preobrazava u vukodlaka. Medjutim, iako je rec germanskog porekla, postoje izvesni dokazi da su vukodlaci spominjani jos za vreme antickih Grka, a oni se mogu naci u spisima filozofa Petronijusa.

5. Goblin (anglo - saksonskog porekla)Goblin je zlo, razdrazljivo, nepristupacano, bezobrazano i stetno stvorenje opisano kao groteksno unakazeno, poput gnoma. Mogu dostici visinu od patuljka, ili cak visinu coveka. Pripisuju im se razne (ponekad suprotne) sposobnosti, temperamenti i izgledi, u zavisnosti od prica iz koje one poticu. U nekim slucajevima, goblini su klasifikovani kao izuzetno iritirajuca mala stvorenja, i povezani su (po pricama i verovanju) sa keltskim kucnim duhovima.

4. Zao duh (bliskoistocnog porekla)Zao duh je stvorenje iz antickog arapskog folklora koji obitava na grobljima i u nenaseljenim predelima. Po arapskim narodnim pricama, zli duhovi su pripadali demonskoj klasi i bili su potomci Iblisa, muslimanskog princa tame (Satana). Bili su sposobni da stalno menjaju oblik i formu, ali je njihovo prisustvo uvek bilo prepoznatljivo po njihovom nepromenljivom znaku: magarecim kopitama. Namamili bi neoprezne putnike u pustinju, gde bi ih ubijali i prozdirali. Zli duhovi su takodje vrbovali malu decu, pljackali su grobove i jeli mrtve.

3. Bansi (keltskog porekla)Prema legendi, bansi kuka i ispusta prodorne krike oko one kuce u kojoj se nekome od ukucana blizi smrt. Kad se nekoliko bansi pojavi odjednom, to ukazuje na smrt nekog slavnog ili svetog. Price i bajke ponekad govore o zeni koja je cesto bila i vila, koja biva ubijena i postaje duh, samim tim i bansi, ili o zeni koja umire na porodaju, pa postaje bansi. Bansi je cesto opisana kao obucena u belo ili sivo, sa dugom ravnom kosom koju cesljaju sa srebrnim cesljem. Druge price opisuju bansi odevenu u zeleno, crveno ili crno sa sivim ogrtacem.

2. Gorgone (grckog porekla)U grckoj mitologiji, Gorgone su bile zlobna zenska cudovista sa ostrim zubima i sa kosom od zivih, otrovnih zmija. Gorgone su ponekad prikazane sa krilima od zlata, bezocnim kandzama i kljovama kao u vepra. Prema mitovima, ko vidi lice Gorgone pretvara se u kamen. Homer govori o samo jednoj Gorgoni, cija je glava predstavljena u Ilijadi. Hesiod povecava broj Gorgona na tri: Steno, Eurijala i Meduza, i one su kceri boga mora Forkija i njegove zene Keto. Njihov dom je na najudaljenijoj strani zapadnog okeana; prema kasnijim zapisima, u Libiji. Od tri Gorgone, samo je Meduza bila smrtna.

1. Zombi (latinoamerickog porekla)Zombi je ozivljeno mrtvo ljudsko telo liseno svesti. U vecini verzija oni su nemrtvi lesevi. Price o zombijima vuku korene iz afro - karipskog spiritualnog verovanja: vudu. Ostale sablasne verzije zombija postale su grada za moderne horor price, gde su oni vraceni iz mrtvih, uglavnom u naucne svrhe, gde su oni jeli meso ili mozgove zivih. Imaju veoma ogranicenu inteligenciju, i ne mogu biti pod direktnom kontrolom ikoga.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 17-08-11, 11:24   #33
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Istorija koja nestaje: Najintrigantniji izgubljeni gradovi

Da ništa ne traje večno dokazuju ostaci nekadašnjih gradova koji stoje kao spomenici, i svedoci nekih davnih vremena kojima se gubi trag. Ukoliko ste ljubitelj istorije, "Lonli planet" je za vas izdvojio top deset najintrigantnijih izgubljenih gradova.


1. Skara Brae, ŠkotskaOvo je više selo nego grad, a bilo je naseljeno pre više od 5.000 godina. Pronađeno je 1850. godine kada je velika oluja otkrila kamene ostatke. Iskopavanja su pokazala da je u selu postojalo osam kamenih koliba. Erozija je približila selo moru, pa se pretpostavlja da je to glavni razlog što je napušteno.

2. Vavilon, IrakIstorijski važan grad Vavilon bio je naseljen oko 2.500. godine pre nove ere, a 500 godina kasnije postao je centar Mesopotamije, kada ga je kralj Hamurabi učinio prestonicom. Ruševine Vavilona dočaravaju sliku biblijske prošlosti: velike kule Vavilona, viseći vrtovi... Samo najuporniji turisti posete ruševine Vavilona koje se nalaze na oko 85 kilometara od Bagdada.

3. Taksila, PakistanOvaj grad je bio osnovan od strane Indijskog kralja oko 7. veka pre nove ere. Grad je zauzimao važno mesto u svetskoj filozofiji i umetnosti, a uništili su ga Huni u 6. veku pre nove ere. Ruševine se nalaze na oko 30 kilometara od Islamabada.

4. Danvič, EngleskaOvaj grad se svojevremeno kupao u slavi obzirom da je u jednom periodu bio najvažnija luka, i najveći grad Engleske. Krajem 13. veka nakon velike oluje veliki deo grada je porušen, a erozija je "usitnila" njegove ostatke i pre nego što su ruševine mogle da se nazovu "ukletim gradom", obzirom da mesto na kome se nalazi tek nekoliko koliba, nazivaju "ukletom plažom".

5. Palenkve, MeksikoPalenkve je pravo blago za arheologe, a smatra se da postoji od 100. godine pre nove ere. 500 godina kasnije postao je centar Majanske civilizacije, a za njega su vezani mnogi mitovi i legende, kao što su oni o deci kraljevima, invazijama, intrigama unutar vladara, ali i o razlozima napuštanju grada.

6. Angkor, KambodžaNeki misle da su ga napravili bogovi, drugi da ga je podigla gusta kambodžanska džungla, ali svi se slažu da veliki kameni grad Angkor vekovima štite moćni duhovi i da će kletva pasti na svakog ko uznemiri njihov mir. O ovom gradu smo već pisali, pogledajte celu priču ovde.

7. Vitenom, AustralijaOstaci ovog grada nalaze se u zapadnom delu Australije, u predelu u kom dominira pustinja. Zvanično, ovo više nije grad, ali postojao je do šezdesetih godina prošlog veka.

8. Darvin, KalifornijaKao i stotinu gradova tokom devetnaestog veka Darvin je nikao zbog velikog nalazišta srebra. Grad je napušten već nekoliko godina kasnije od osnivanja, 1878. godine nakon što su tragači za srebrom pronašli drugo "srećno mesto". Ruševine podsećaju na gradove iz filmova o Divljem Zapadu, pa ukoliko ga posećujete ponesite viski kako biste upotpunili doživljaj.

9. Herkulaneum, ItalijaOvaj grad bio je izgubljen u reci lave, a bio je dom mnogim članovima imperijalističke porodice. Grad je otkriven pre nekih 250 godina, i vrlo je zanimljiv arheolozima širom sveta.

10. Kartagina, TunisZa veliki grad nije dovoljno da bude uništen samo jednom. Kartagina je bila deo rimskog carstva, a bila je uništena od strane arabskih muslimana. Danas u Kartagini možete videti ostatke rimske kulture, na samo 15 kilometara od Tunisa.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 18-08-11, 22:08   #34
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 naj praznovjerja

Od davne povijesti do dana današnjeg, ljudi su se plašili onoga što nisu mogli razumjeti i racionalno objasniti. Odgovore na svoja pitanja tražili su u svim područjima znanosti i religija, dok su se mnogi jednostavno odlučili prihvatiti stvari onakvima kakve one jesu i naći način da se od njih zaštite. Tako su se pojavili brojni oblici praznovjerja, rituala koje mnogi primjenjuju i u njima traže zaštitu i danas. Istražili smo korijene nekih najpoznatijih i priče koje su skrivene duboko u njihovoj biti

Broj poslije 12
Toliko je omražen da su Grci smislili čak i pojam koji sadržava strah od broja 13 – triskaidekaphobia. Vjerovanje u njegovu negativnost prisutno je u gotovo svim suvremenim društvima, pa tako neki najluksuzniji hoteli na svijetu nemaju 13. kat, ili sobu s tim brojem, a avioni sjedala broj 13, i slično.
Postoje mnoge teorije o tome što je do toga dovelo, pa tako jedna kaže da je riječ o kršćanskom negiranju ženskih principa (13 menstrualnih ciklusa godišnje), potom da je francuski kralj na petak 13. brutalno smaknuo vitezove templare, vjeruje se da je Isus Krist razapet na petak 13, kao i da je 13. na Posljednju večeru stigao upravo izdajnik Juda.
S druge strane, u kineskoj i egipatskoj civilizaciji broj 13 simbolizira sreću.

Nepoželjan kućni ljubimac
Riječ je, naime, o vrlo popularnom i starom praznovjerju, u svojim značenjima vrlo razgranatom. Tako, kažu neki, ako ti crna mačka pređe preko puta, osmjehnula ti se nesreća. S druge strane, ako krene u tvom smjeru, donosi sreću. (Ukratko, ako vidite crnu mačku, potrudite se dozvati je k sebi).
I u ovu priču upetljani su kršćani koji su, naime, trudeći se omalovažiti simbole drugih religija to napravili i s crnom mačkom, inače utjelovljenjem egipatske božice. Osim što su mačke izložene masovnom progonu, isto se dogodilo i njihovim vlasnicama koje su, zbog svoje sklonosti ovim mističnim kućnim ljubimcima, proglašene vješticama. Englezi su se, međutim, oduprijeli ovoj manipulaciji, pa crna maca kod njih i danas simbolizira sreću.

Baciti sol i zasuti zlo
Dakle, ako vam se dogodi da prospete sol, jedan dio toga morate ponovo baciti, ali preko lijevog ramena. A sve zbog toga što je sol kroz povijest promatrana kao tvar iznimno velike vrijednosti.
Rimljani su svoje vojnike plaćali solju, a od davnih se vremena u medicini koristi kao sredstvo zaštite.
Sol je, također, bila zastupljena u kojekakvim magijskim ritualima, za blagoslivljanje i tjeranje zla.
Odatle i njezino bacanje preko lijevog ramena koje za funkciju ima tjeranje demona koji odande vrebaju.

Magični trokut ljestava
E, to je nešto što se nikako ne smije dogoditi, jer, naravno, donosi nesreću.
Osim očite opasnosti u koju se možete dovesti provlačenjem kroz nešto što se sklapa i rasklapa, prolazak kroz trokut koji formiraju ljestve i zemlja smatra se iznimno lošim i negativnim zato što svaki trokut sam po sebi predstavlja Sveto Trojstvo, te svaki ulazak u taj sveti prostor donosi nesreću i 'uljeza' izjednačava sa samim sotonom.

Ogledalce, ogledalce...
Razbijte ga i osigurali ste si gotovo cijelo desetljeće nesreće. Točnije, sedam godina. Naime, ogledalo je refleksija ljudske duše i duhovnog stanja čovjeka, tako da bi njegovo razbijanje moglo izazvati doista veliku štetu. Iznošenje komadića na otvoreno i njihovo zakopavanje na mjesečini može to spriječiti.
Jedno od objašnjenja za ovo praznovjerje krije se u prilično banalnoj činjenici. Naime, prva su ogledala bila toliko skupa da bi onaj tko ih razbije morao sedam godina besplatno služiti njegovom vlasniku kako bi otplatio štetu.

Čukni vo drvo!
Ako izjavite nešto dobro, nešto što simbolizira sreću, blagostanje, zadovoljstvo, brže pronađite neki drveni predmet i kucnite o njega tri puta. Ako to ne učinite, zli će vam duhovi sve pokvariti.
Ovo vjerovanje seže do drevnih poganskih vjerovanja da duhovi žive skriveni u drveću, prije svega u hrastovima. Kucanjem o drvo odavalo im se priznanje i demonstrirala svjesnost da upravo oni mogu pomoći u borbi protiv zla. Također je to bio i način da im se zahvali na sreći i blagostanju.

Dobiti novce ili dati novce, kaže dlan
Ako imate sreću da vas zasvrbi lijevi dlan, možete biti sretni jer je to nagovještaj da će vam se financijsko stanje popraviti. S druge strane, ako svrbi desni, morat ćete dan uljepšati nekome drugom.
Objašnjenje za ovo praznovjerje zapravo nije nađeno. Postoje neke pretpostavke koje se tiču toga da kad dlan zasvrbi, treba ga protrljati o drvo. To je onda u direktnoj vezi s vjerovanjem da dodirivanje drvenog predmeta ili drveta, kao što je prethodno objašnjeno, donosi sreću.

Prekrižiti prste
Još jedan oblik obrane od zlih duhova.
Naime, ako prstima načinimo kršćanski simbol križa, osujetili smo svaki pokušaj zlih duhova da svojom negativnom vibrom bace sjenu na ono dobro što nam se dogodilo, događa ili se treba dogoditi.
Također, prsti se križaju i kada netko odluči izgovoriti laž, jer ga to na neki način osigurava i štiti od eventualnih posljedica govorenja neistine.

Zatvori taj kišobran!
Naime, otvorite li ga prerano, u zatvorenom prostoru, mogle bi vam se na glavu, u vidu kiše, sručiti sve nesreće ovog svijeta. Korijeni ovog vjerovanja kriju se u davnim vremenima kada su se kišobrani koristili, prije svega, kao zaštita od sunca. Naime, njihovo otvaranje u zatvorenim prostorima bila je uvreda bogu suncu, a posljedice su, naravno, mogle biti stravične. To međutim, ne objašnjava, kako se sunce ne uvrijedi kada se od njega skrijemo na otvorenom.
Postoje razne modifikacije ovog praznovjerja, pa tako neki misle da nesreću priziva samo otvaranje kišobrana u zatvorenim prostorima ako prethodno nije bio vani. Drugim riječima, ako unesete u kuću mokar, otvoren kišobran i ostavite ga otvorenog da se suši, nema razloga za paniku.

Nazdravlje!
Kao što je već rečeno, ljudi od davnina izjednačuju dah i dušu. Zbog toga se vjerovalo da i kihanjem čovjek izbacuje dijelove svoje duše što, naravno, otvara prostor zlim duhovima.
Danas je u našoj svijesti termin 'zao duh' uglavnom zamijenjen terminom 'bolest', što se naravno nije moglo očekivati od naraštaja koji nisu poznavali sve bakterije, viruse i ostale nositelje zaraznih bolesti s kojima se mi danas svakodnevno družimo.
Također, postoji vjerovanje da svaki put kad kihnemo, nakratko zaustavimo rad srca. U tom kontekstu, poželjeti nekome da ga bolest preskoči doista nije suvišno.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 23-08-11, 00:24   #35
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Najbolje vinske regije na svetu

Sve vinske regije opisane ovde su danas nasiroko poznate medju ljubiteljima vina sirom sveta. Bez obzira da li se slazete sa nasim izborom ili ne, uzmite casu i uzivajte ! "In vino veritas!"

Pijemont, ItalijaSmestena u podnozju Alpa, zarobljena maglom i hladnom klimom, ova regija je jedna od najpoznatijih u Italiji sto se tice proizvodnje vina. Glavna sorta u Pijemontu je "Nebiolo", od koje se dobijaju vina "barolo" i "barbaresko". Takodje poznata su i vina "muskat d'Asti" i "asti Spumante" koja se dobijaju od sorte "Muskat Bjanko".

Dolina Napa, KalifornijaDolina Napa je prvi vinski region u SAD koji je dobio medjunarodne pohvale i paznju. To je takodje dom nekih od najvecih svetskih vinarija sa tradicijom koja se proteze od prvih doseljenika, preko pronalazenja "legalnih" nacina proizvodnje za vreme prohibicije do danasnjih dana. Izuzetna mediteranska mikroklima, zemljiste bogato raspadnutim okeanskim fosilima i pepelom lave daju kvalitetne sorte grozdja poput "roberta mondavija", "sate montelena" i "harlan estejta".

Mozel, NemackaSar i Ruver, dve reke koje presecaju fantasticne nemacke pejzaze i stapaju se u reku Mozel stvaraju predivnu pozadinu za neke od najslozenijih vina na svetu. Strme, suncem okupane juzne padine i mineralima bogata zemlja bitni su faktor za rast jedne od najkvalitetnijih sorti vinove loze na svetu. Ovde preovladava "rizling", koji je do pojave sorte "bordo" bila najpoznatija i najcenjenija sorta vinove loze na svetu.

Bordo, FrancuskaNi jedan vinski region nije imao toliki uticaj tokom proslog veka koliko Bordo u Francuskoj. Bordo je u svetu postao poznatiji od slavnih licnosti Holivuda i postavio standarde degustacionih profila sirom sveta. "Merlot" se na ovim prostorima pojavio mnogo pre "bordoa" i od njega se vec vekovima prave najpoznatija svetska vina poput "Petrusa" i "Sate Ousona".

Toskana, ItalijaToskana je dom nekih od najprepoznatljivijih i najkonzistentnijih vina na svetu poput "Santi Klasika", "Brunela", "Karmidjana". Toskanu odlikuje naporan rad, posvecenost i strast prema vinu.

Ribera del Duero, SpanijaSmesten na severnim visoravnima Spanije, zajedno sa rekom Duero, kamenit teren Ribera del Duero je dom sorti od koje se pravi jedno od najskupljih vina na svetu - "Vega Sicilija". Vino se ovde proizvodi vec vise od hiljadu godina i vrlo malo se prica o samom procesu proizvodnje.

Dolina Barosa, AustralijaZa vina iz Australije se cesto kaze da su preplavljena razlicitim ukusima. Iako ukus previse vuce na vocni, sva ona su dobro izbalansirana. Za one koji traze vocne ukuse u vinu, koja najbolje idu uz mesni odrezak ili jagnjetinu u ruzmarinu, probajte "Grinac" ili "Siraz".

Kalifornijska centralna obalaCentralna Kalifornijska obala je prepuna vinarija, od kojih su najpoznatije "Longorija", "Foksen" i "Senford". Najpoznatija vina su im mirisom jagode prosaran "Pinot Noir" kao i cisti "Sardone".

Sampanj, FrancuskaSampanj je svetski poznat region ne samo po kvalitetu nego i tradiciji u proizvodnji vina. Sa dolaskom novih proizvodjaca u ovu regiju, vina iz Sampanja su postala prihvatljivija sirem krugu ljudi uz odrzavanje kvaliteta, dok su tradicionalni "Perir Zuet", "Dom Perinjon" i "Moet i Sandon" standardi koji ce vrlo tesko biti svrgnuti sa trona najkvalitetnijih i najskupljih proizvoda ove vrste.

Burgundija, FrancuskaDrevno dno okeana koje je odlucilo da podari vegetaciju ovoj regiji ostavilo je svoj trag. Svaki gutljaj preslatkog "Pinot Noira" je ispunjen mnostvom najlepsih prideva. Suncem okupane padine Burgundije, uparene sa hranljivim sastojcima bogatog isusenog morskog dna daju karakter poznatim vinogradima poput "Domejn Romani Konti", "Vosne Romani" i "Sasanj Montrahet". Vina odavde su naprosto savrsena i tokom godina sazrevaju u svilenkasta, glatka savrsenstva.

izvor
__________________
"After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music."
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 16-09-11, 23:03   #36
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 prica o ljudima koji su "za dlaku" izbegli smrt

10. "Izgubljeni u snegu"


Preziveli: Dzejms, Dzenifer i Klejton Stolpa

29. decembra 1992. godine, Dzejms i Dzenifer Stolpa su zajedno sa svojim petomesecnim sinom Klejtonom krenuli na sahranu iz Severne Kalifornije u Ajdaho. Tokom puta, mladi bracni par sa malim detetom susreo se sa teskom nevremenom pracenim mecavom i ostao zarobljen u dubokom snegu u planinama Nevade. Ni ne sluteci da su greskom krenuli putem koji je zatvoren tokom zime, porodica je ostala u autu nekoliko dana uz nadu da ce ih neko pronaci i spasiti. Kada su uvideli da spasilacke ekipe ne dolaze, kao i da im ponestaje hrane i vode, donose opasnu odluku da napuste svoje vozilo i krenu pesice da pronadju spas. Nakon dugih 9 dana probijanja kroz sneg do pojasa, sa malom bebom zamotanom kao u cauri, porodica stize do civilizacije i uspeva da se spase sigurne smrti. Film iz 2005. godine "Snowbound" zasnovan je na ovoj prici.

9. "Zarobljeni u kanjonu"


Preziveli: Danel Balindzi i pas Taz

Decembra 2006. godine, dvostruka svetska prvakinja u "Avanturistickoj trci" Danel Balindzi krece sa svojim psom Tazom u setnju po kanjonu nedaleko od Moaba u Juti. Medjutim, tom prilikom pada sa stene visoke 18 metara i zadobija prelom karlice sto je uzrokovalo nagomilavanje krvi u stomaku. Nakon 5 dugih dana, njen kucni ljubimac dovodi spasioce do nje.

8. "Opasna lavina"


Preziveli: Kenet Dzons

Januara 2003, 27. godisnji Kenet Dzons iz Mancestera posao je sam na planinarenje po planini Fagaras u centralnoj Rumuniji kada ga je zestoka lavina bacila na stene koje su se nalazile 23 metra ispod njega. Sa slomljenom nogom i povredama glave, Kenet nije mogao normalno da hoda, te je morao da se vuce po snegu ne bi li pronasao spas. Za 4 dana, uspeo je da predje 10 kilometara do najblizeg sela Sumerna dok je temperatura gotovo stalno iznosila -15 stepeni celzijusovih. Cim su ga prvi seljani ugledali kako se vuce po snegu iz sume, pritrcali su u pomoc i odneli u najblizu bolnicu, gde su lekari utvrdili da je doziveo teske promrzline, prelom lobanje, karlice i desne noge i da je pravo cudo kako je ostao ziv.

7. "Dvostruki pad"


Preziveli: Dzastin Kirkbridz, Leri Dimond, Tomi Robins i 7 vojnika americkog vazduhoplovstva

Januara 2002, pilot pripravnik Dzastin Kirkbridz poleteo je zajedno sa svoja dva prijatelja Lerijem i Tomijem na razgledanje Stenovitih planina, medjutim, njihova Cesna pada na jedan obronak. Leri je slomio nogu, Tomi ostao bez svesti, dok je jedino Dzastin prosao sa manjim povredama. Dzastin tada odlucuje da krene po pomoc. Kada je vec pocela da pada noc, konacno je uhvatio signal na svom mobilnom telefonu i pozvao spasioce. Oni ga pronasli i sa velikim vojnim helikopterom krecu u potragu za preostalom dvojicom. Medjutim, na svega nekoliko kilometara od mesta pada cesne, vojni helikopter takodje dozivljava peh i pada u gustu sumu. Na svu srecu, radio veza je ostala neostecena te novi spasilacki helikopter za kratko vreme pronalazi i "spasioce" i Tomija i Lerija.

6. "Sam u Amazonu"


Preziveli: Benedikt Alen

1985. godine, 22. godisnji britanac Benedikt Alen, krece na svoje epsko putovanje dugo 1.000 kilometara kroz Amazon, od usca ka neistrazenoj dzungli. U jednom trenutku, Benedikt nailazi na dva tragaca za zlatom koji mu uzimaju opremu i vodica i prete da ce ga ubiti. Strahujuci za svoj zivot, on uzima samo kanu i svog psa Kesoa i krece sam u neistrazenu divljinu. Neiskustvo ga je skupo kostalo kada je razbio svoj kanu o stene i bio primoran da podje pesice. Da bi preziveo, morao je da ubije i pojede svog vernog psa. Dobio je malariju, dijareju i poceo da pati od prvih znaka takozvanog "ludila dzungle". Nakon 28 dana lutanja, potpuno iscrpljen, konacno pronalazi civilizaciju.

5. "Oceva dilema"


Preziveli: Dejvid Hant i njegova cerka Lejla Hant-Hans

Jutra 3. marta 2003. Dejvid Hant i njegova jedanaestogodisnja cerka Lejla krecu na voznju motornim sankama do svoje vikendice u Manivakiju u Kvibeku, Kanada. Na 6 kilometra od sela iz kog su posli, kako je put bio prekriven snegom, Dejvid gubi kontrolu nad sankama i upada sa njima u 2 metra duboku jarugu punu vode. Neposredno pre pada, Dejvid je uspeo da sa sanki odgurne cerku. Prilikom pada sanke su se obrusile na njega i slomile mu nogu na nekoliko mesta te nije bio u mogucnosti da se krece niti da osposobi sanke. Lejla silazi do njega i pomaze mu da se izvuce. Da bi se ugrejali, ona krece u potragu za suvim drvima koje ipak zbog velikog snega nije uspela da nadje. Jedino sto im je preostalo je da ona krene ka selu po pomoc. Noc je polako padala te stoga Dejvid nije smeo da je pusti samu kroz sumu punu vukova i divljih zveri. Prilikom pomaganja ocu da se izvuce iz jaruge, Lejla je i sama pokvasila noge, te su noc proveli zagrljeni zajedno u nadi da ce preziveti do jutra. Sa prvim znacima zore, Lejla odvazno krece ka selu po pomoc. Kada je dosla do prvih kuca, vec je pokazivala znakove hipotermije te je odmah prebacena u bolnicu, gde su lekari morali da joj amputiraju desnu nogu kao i prste leve noge. Provela je tri meseca u bolnici i bila podvrgnuta cak osam operacija.

4. "Ostavljen na Everestu"


Preziveli: Linkoln Hal

Linkoln Hal je osvojio Mont Everest, medjutim na putu dole dozivljava takozvanu "visinsku bolest" koja je prouzrokovala halucinacije i stanje zbunjenosti. Nazalost kako je ka samom vrhu krenuo sam, za ovo njegovo stanje niko nije znao. Posle nekog vremena serpasi krecu u potragu za njim, medjutim, zbog nedostatka kiseonika i skorog mraka, potraga se obustavlja na nalog vodje ekspedicije Aleksandra Abramova. Po njegovim recima, Hal je ocigledno vec mrtav. Medjutim, 12 sati kasnije, sledeceg jutra, pronalazi ga novi tim koji je krenuo ka vrhu. Majl Ozborn je ovako opisao scenu:

"Na putu ka vrhu, sa nase leve strane ugledali smo - coveka! Nije bio mrtav, nije spavao. Sedeo je prekrstenih nogu i izgledao kao da skida majicu. Kombinezon mu je bio raskopcan do struka a ruke izvadjene iz rukava. Nije imao kapu, rukavice, naocare, masku za disanje, vrecu za spavanje, dusek, hranu ni bocu sa vodom. Jednostavno nije imao nista. "Iznenadjeni ste sto me vidite ovde" - rekao je kada smo mu se priblizili. Ovo je bila totalna neverica za sve nas! To je bio gospodin, koji je ocigledno halucinirao, koji je proveo noc bez kiseonika na 8.600 metara, bez odgovarajuce opreme i oskudno odeven. Medjutim, bio je ZIV !"

3. "Pad u vulkan"


Preziveli: Majk Benson, Kris Dadi i Kreg

Da li bi ste mogli da prezivite pad helikopterom u pakao? 1992. godine, holivudska filmska ekipa snimala je erupciju vulkana Kilaua na Havajima i survala se na uzarenu planinu. Pali su u krater dubok 45 metara na svega nekoliko metara od uzarene lave, u pakleno okruzenje prepuno otrovnih gasova. Dvojica od njih uspeli su nekako da se domognu ruba kratera 27 sati nakon pada i da pronadju pomoc za treceg clana koji zbog povreda nije mogao da se popne do vrha.

2. "Setnja paklenim kanjonom"


Preziveli: Linda Forni i njen pas Kokoa Dzin

Avgusta 1975. godine, 25-ogodisnja Linda Forni krenula je u setnju Velikim kanjonom zajedno sa svojim psom Kokoa Dzinom. Ocigledno je da je na pogresnom mestu skrenula i svakim satom zalazila sve dublje i dublje u nedodjiju. Kada je konacno shvatila da je pogresila, povratka nazad nije bilo, posto je vec bila dezorjentisana. Bez hrane i sa minimalnom kolicinom vode, Linda i njen ljubimac preziveli su 21 dan izgubljeni u pustosi. Uz temperature koje su premasivale 40 stepeni celzijusa, Linda je dozivela tezak oblik dehidratacije. Kada su je spasioci nasli, lezala je gotovo bez svesti na zemlji posto se ocigledno vec predala i mislila da nikada nece biti pronadjena.

1. "76 dana na moru"


Preziveli: Stiven Kalahan

Stiven Kalahan je ucestvovao na trci jedrilicama od Kanarskih ostrva do Kariba kada je sestog dana trke doziveo brodolom. Uspeo je da sa jedrilice izvuce splav za spasavanje i na njemu je proveo neverovatnih 76 dana, sve dok nije pronadjen. Tokom dva i po meseca morao je da zivi od ribe koju je uhvatio i da pije vodu koju je sam destilovao. Preziveo je par napada ajkula kao i busenje samog splava kojeg je na licu mesta uspeo nekako za zakrpi pomocu pene, rucke od viljuske i kanapa. Njegovo iskustvo je kasnije bilo upotrebljeno da se redizajniraju spasilacki splavovi.

izvor
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 17-12-11, 01:10   #37
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

Deset najčudnijih muzeja

Širom sveta postoje muzeji koji čuvaju deliće istorije i nauke. Međutim, postoje i muzeji koji privlače posetioce svojom neobičnošću.

1. Muzej „Muter“ - Filadelfija, SADOvo je jedan od naučnih muzeja koji se nalazi u Filadelfiji na Penu. On je vezan za medicinska otrkića, i u njemu se nalazi medicinska oprema iz nastarijih vremena, voštani model i razni drugi sadržaji. U njemu možete pogledati debelo crevo ubice predsednika Linkolna, kao i telo žene čiji su ostaci pretvoreni u sapun, nakon čega je postala najčistija mumija na svetu.

2. Muzej posvećen penisu - Rejkjavik, IslandOvaj muzej je napravljen kao oda muškom polnom organu, a nalazi se u Rejkjaviku na Islandu. U njemu su izložena čak 154 primerka falusa i svi su izloženi kao lovački trofeji, okačeni na zid. Namera muzeja je bila da se skupi što više primeraka penisa svih postojećih sisara na Islandu, uključujući nekoliko ugroženih vrsta i izumrlih vrsta u islandskim vodama.

3. Muzej WC šolja - Nju Delhi, IndijaOvaj muzej se nalazi u Nju Delhiju u Indiji, gde pre nekoliko stotina godina nije postojao toalet sa WC školjkom u kojoj se pušta voda. U njemu su izložene WC šolje koje su korišćenje vekovima, a ukoliko vas zanima kako su izgledali prvi, ne propustite da posetite ovo neobično zdanje.

4. Muzej burleske - Los Anđeles, SADOvaj muzej se nalazi između Los Anđelesa i Las Vegasa, na legendarnom putu 66. U njemu su izloženi razni objekti vezani za burlesku, a tu se održavaju i razne predstave i događaji kojima je cilj da inspirišu i edukuju publiku. Burleska je ne samo ples, već i umetnost koja ima dugu istoriju i koja ima svoje zvezde čijim je stopama krenula Dita fon Tiz.

5. Muzej sahrane - Teksas, SADOvaj muzej je, verovali ili ne, jedna od prvih destinacija koje posećuju turisti koji otputuju u Teksas jer na jedinstven način mogu otkriti sve tajne sahranjivanja. U Muzeju sahrane možete videti kako su izgledala odela za pokojnike vekovima unazad, kako su izgledale kočije kojima je telo prevoženo na groblje, kao i kovčege. Pored toga možete uživati u razgledanju autentičnih predmeta koji su korišćeni prilikom ritualnog sahranjivanja.

6. Muzej cipela - Toronto, KanadaPravi raj za sve žene koje su opsednute cipelama nalazi se u Torontu. U muzeju su izloženi najrazličitiji modeli cipela koji postoje od davnina, a ukoliko ikada kročite u njega, primetićete da današnja obuća ni malo ne liči na onu nekadašnju. Osim starih modela cipela ovde možete naći i savremene modele cipela kojih je izloženo oko 3.000, a koje navode dame da se “uhvate” za novčanik.

7. Muzej vibratora - San Francisko, SADOvo je možda najekstravagantniji od svih muzeja na listi, a nalazi se u San Francisku. U njemu možete naći razne oblike, veličine i izglede vibratora, od onih na baterije do onih na struju. Neki od njih stari su decenijama, iako zvuči čudno, u vreme kada su ih lekari prepisivali protiv ženske histerije.

8. Muzej loše umetnosti - Boston, SADOvaj upečatljivi muzej nalazi se u Bostonu, a u njemu možete pronaći oko 600 slika koje nemaju nikakve umetničke vrednosti. Među izloženim slikama nalazi se i kvazi “Mona Liza” koja je nedavno izazvala smeh ljubitelja umetnosti širom sveta. Svaka izložena slika u ovom muzeju ima pored sebe i manji tekst koji je opisuje.

9. Muzej kosilica za travu - Lankašir, Velika Britanija
Iz godine u godinu, kosilice za travu sve su savremenije, a ukoliko želite da znate čime su nekada ljudi održavali svoje travnjake urednima, posetite muzej kosilica u Lankaširu u Velikoj Britaniji. U njemu je izloženo preko dvesta različitih vrsta kosilica koje nisu na strujni pogon, pa ćete nakon posete njemu biti zahvalni što imate kosilicu na struju.

10. Muzej povodaca za pse - London, Velika BritanijaOd davnina ljudi vole životinje, a naročito pse, i držali su ih u domovima i vodili u šetnju baš kao ljudi danas. Razlika je jedino u povocima kojima su ih vodili u šetnju. Muzej povodaca za pse nalazi se u Londonu, a u njemu je izloženo oko stotinu najrazličitijih modela povodaca sa klinovima, bodljama i drugim detaljima.

izvor
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 02-01-12, 10:39   #38
Demo
MiM team Guru
 
Demo's Avatar
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Vanity Fair
Postovi: 7,437
Demo has disabled reputation
Default

Deset najbizarnijih priča na Fejsbuku u 2011.

1. U novembru ove godine jedna provalnik u SAD se, pre nego što je pobegao, ulogovao na Fejsbuk u kući u koju je provalio. Nažalost, zaboravio je da se izloguje pre nego što je otišao.

2. Niki Rasmunsen uhapšena je jer je prijateljici Džen Haris zapalila kuću nakon što ju je ova izbacila sa spiska svojih prijatelja na Fejsbuku.

3. U periodu od oko godinu i po dana Betski Higins (54) je proneverila 166.000 dolara iz pravne firme u kojoj je radila. Većinu novca je potrošila za plaćanje virtuelnih novčića u igricama Jovil i Mafija Vors.

4. U decembru, taksista se putniku koji mu nije platio, a u kolima je zaboravio svoj telefon, osvetio tako to mu je apdejtovao status na Fejsbuku, od prilike ovako: “Sinoć sam ispao kreten prama taksisti, odbio sam da mu platim i pobegao sam. Kada mi je zapretio da će me odvesti u policiju, pobegao sam, ali sam zaboravio telefon u taksiju. A sada me taksista uči lekciju time što postavlja ovaj post. Mada sam bio izuzetno bezobrazna, glupa džukela, taksista je dovoljno ljubazan da mi pruži priliku da povratim svoj telefon”

5. U maju, Ledi Gaga je iskoristila Farmvil za promociju nove muzike.

6. U julu je jedan Egipćanin novorođenoj ćerki dao ime Fejsbuk

7. U maju je objavljena studija koja tvrdi da bi mladi ljudi radije pristali da izgube čulo mirisa nego pristup svojim društvenim mrežama.

8. U aprilu je, nakon kraljevskog venčanja u Britaniji, na Fejsbuku osnovano Udruženje poštovalaca pozadine Pipe Midlton, koje sada ima već preko 240.000 fanova.

9. Niteš Bakta, student sa Univerziteta Džordžije, poslužio se Fejsbukom da zatraži pomoć u trenutku kada su u njegovu kuću upali naoružani pljačkaši. Svoj status na Fejsbuku je apdejtovao u “UPOMOĆ; PLJAČKA; NEMAM TELEFON”. Mnogi su mislili da se šali, ali njegov najbolji prijatelj ga je ozbiljno shvatio i pozvao je policiju.

10. Kristal Jamnicki i njen dečko Robert Driskol ukrali su prsten vredan 12.000 dolara. Ubrzo nakon toga, Kristal je na fejsbuk postavila slike prstena, uz komentar: “Vidite šta mi je Robi dao, toliko ga volim”, da bi uskoro oboje bili uhapšeni.
Demo is offline   Reply With Quote
Old 20-03-12, 11:26   #39
Tašana
MiM team Guru
 
Tašana's Avatar
 
Registrovan: Apr 2007
Postovi: 5,924
Tašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjemTašana dragulj među dragim kamenjem
Default

10 najvisih ljudi u istoriji

10. Bernard Kojn (249 cm)Kojn je rodjen 1897. u Ajovi, SAD. Prema nekim dokumentima zbog svoje visine je odbio da ucestvuje u Prvom Svetskom ratu. Umro je 1921. godine i sahranjen je u rodnom mestu u specijalno napravljenom kovcegu.

9. Vajno Majlajrin (251 cm)Majlajrin je rodjen u Finskoj 1909. godine. U jednom trenutku je bio najvisi covek na svetu, a u 21-oj je vec bio visok 222 cm. Tada je doziveo jos jedan period rasta, do neverovatnih 251 centimetar. Kako je sluzio finskoj armiji, smatra se da je to bio najvisi vojnik na svetu ikada. Umro je 1963.

8. Edvard Bojpre (251 cm)Bojpre je rodjen 1881. godine i gotovo ceo zivot je proveo u glumeci nakazu u cirkusu. Bio je najstariji od 20 dece i rodjen je u Kanadi. Tokom prvih godina svog zivota bio je normalne visine, ali je onda odjednom poceo da raste i do svoje devete godine bio je visok 183 cm. Navodno je bio i izuzetno snazan i mogao je da podigne teret od 400 kilograma. Umro je 1904. godine od tuberkuloze.

7. Ela Juing (254 cm)Ela Juing je rodjena u Misuriju 1872. godine i bila je poznata kao "div sa Misurija". Od sedme godine pocinje naglo da raste, a njena maksimalna visina je predmet rasprava posto nigde nije precizno navedena, niti je zavedena u Ginisovoj knjizi rekorda. Umrla je od tuberkuloze 1913. godine.

6. Al Tomaini (255 cm)Al Tomaini je bio div koji je bio visok 255 cm (mada je prema Ginisovoj knjizi rekorda on bio visok "samo" 224 cm) i tezak 162 kilograma. Gotovo ceo svoj zivot je proveo u cirkusu. Tamo je i upoznao 1936. godine svoju zenu Dzeni, koja je rodjena bez nogu i bila visoka svega 76 cm.

5. Leonid Stednik (257 cm)Leonid je rodjen 1971. godine u Ukraini i veterinarski je hirurg. Prema ginisovoj knjizi rekorda on je danas najvisi ziv covek na svetu, medjutim zdravstveno stanje mu se pogorsava i danas mora da se sluzu stakama kako bi mogao da hoda. Grupa ukrajinskih poslovnih ljudi poklonila mu je nedavno satelitsku antenu i racunar.

4. Dzon F. Kerol (262 cm)Dzon Kerol je rodjen 1932. godine u Bafalu, Njujork i bio je poznat kao "div iz Bafala". Uprkos mnogim medicinskim tretmanima, rastao je izuzetno brzo. Preminuo je 1969. godine i tada njegova visina nije merena, mada, kako je rastao celog zivota, veruje se da je u vreme smrti bio vrlo blizu visine od 274 cm.

3. Dzon Rogan (267 cm)Dzon Rogan je rodjen 1868. godine i rastao je normalno sve do 13. godine. Njegova visina nije zvanicno merena sve do smrti 1905. kada je bio visok 267 cm. Usled bolesti bio je tezak svega 79 kilograma, i najvisi je afro-amerikanac u istoriji.

2. Johan Ason (268 cm)Johan je rodjen u Americi i od Dzona Rogana bio je visi svega 1 cm. Interesantno je da mu je majka takodje bila veoma visoka - 218 cm. Prema umrlici iz drzavne bolnice Mendocino, u vreme smrti bio je visok 279 centimetara, i ukoliko je to tacno, on je najvisi covek koji je ikada ziveo na svetu. Sahranjen je u Montani.

1. Robert Vadlou (272 cm)Robert Vadlou je najvisi covek na svetu ikada cija je visina verifikovana nepobitnim dokazima. Potice iz Altona u Ilinoisu. U vreme smrti bio je tezak 200 kilograma i nije pokazivao znake prestanka rasta. Rodjen je 1918. godine kao najstariji od petoro dece. Umro je u 22. godini. Sahranjen je u sanduku od cvrstog betona posto je porodica strahovala da bi njegovo telo moglo biti ukradeno.

izvor
Tašana is offline   Reply With Quote
Old 24-03-12, 10:20   #40
Demo
MiM team Guru
 
Demo's Avatar
 
Registrovan: Sep 2010
Lokacija: Vanity Fair
Postovi: 7,437
Demo has disabled reputation
Default

10 najvećih box-office katastrofa svih vremena

1. Stealth (2005)

Produkciju cijelog filma pratile su pravne afere i protesti Zelenih: film se naime snimao u Plavim planinama čemu su se oštro suprotstavile udruge za zaštitu okoliša. Cijela je stvar na kraju završila na sudu: Zeleni su tužili i produkcijsku ekipu i vlasti koje su dozvolile snimanje. Sud je odlučio da je dozvola dobivena ilegalno te je naredio obustavu snimanja i pronalaženje nove lokacije. Razloga za brigu je zaista bilo: za scenu eksplozije na Aljasci korišteno je cca 1893 litara benzina (500 galona) o čemu je, zbog potencijalne opasnosti, morala biti obaviještena i NASA.
Cijenjeni filmski kritičar Roger Ebert prozvao je Stealth "glupom verzijom Top Guna", a film je na kraju Columbiji i Sonyju donio minus od otprilike 111.7 milijuna dolara.

2. Heaven's Gate (1980)
Kad se počeo prikazivati u kinima, filmska kritika ga je doslovno sasjekla, a sam film zaradio je tek tri milijuna dolara (procijenjeni budžet iznosio je oko 44 milijuna dolara) što je skoro rezultiralo propašću studija United Artists, a u svakom je slučaju uništilo Ciminovu reputaciju kao jednog od najperspektivnijih holivudskih redatelja čiji je film „Lovac na jelene“ dvije godine ranije osvojio čak pet Oscara, uključujući i onog za najboljeg redatelja.

3.Speed Racer (2008)
"Speed Racer" je pokopan na Rotten Tomatoes (tek 36%) i iako respektabilni mediji poput časopisa TIME, ili New York Daily News novina hvale specijalne efekte te stil i način na koji su braća Wachowski snimala film, mnogi se ne slažu s njima. Los Angeles Times komentira "kako sve izgleda lažno" te ističe pretjerana uporaba specijalnih efekata, USA Today ga naziva "dosadnim i rastegnutim", a New York Post apelira na umjetan izgled uspoređujući ga s kompjuterskom igricom. Uloženo 114 milijuna, zarada od tek 72.

4. Town & Country (2001)
Ima li što gore od seksi komedije u kojoj glume sredovječni glumci? Ima. Sredovječna seksi komedija u kojoj glume Warren Beatty, Diane Keaton i Goldie Hawn. Film je čak dobro i prošao. Na uloženih 90 milijuna dolara, vratilo se čak 6.

5. 13th Warrior (1999)

U 922. godini Ibn putujući sa svojim slugom i mentorom Melchisidekom (Omar Sharif), susretne grupu ratnika sa sjevera. Oni naime tragaju za zagonetnim bićima koji jedu sve što im se nađe na putu. Na 137 uloženih milijuna, zaradio je 86. Iako ga povremeno možete uhvatiti na televiziji, Trinesti ratnik za legendarnog Omara Sharifa nije bio niti malo dobar film; Sharif se toliko obeshrabrio da je nakon ovog filma odlučio otići u glumačku mirovinu. Gubitak na box officeu procjenuje se na otprilike 137.1 milijun dolara.

6. Mars Need Mom (2011)
Devetogodišnji Milo (Seth Green) otkriva koliko zaista treba svoju mamu (Joan Cusack) kada je otmu Marsovci koji žele ukrasti njezino majčinstvo za vlastitu mladež. Disney je mnogo uložio u ovaj kompjuterski animirani spektakl, i pretpostavke su bile da će to biti jedan od najvećih hitova prošle godine.Uloženo je 140 milijuna, a film zaradio 88.

7. Sahara (2005)
Staromodna priča koja vuče svoje korijene od pustolovnog književnog predloška Clivea Cusslera (ima čak 700 stranica) važi za redateljski debi Brecka Eisnera (sina slavnijeg Michaela). S uloženih 144 milijuna, film zarađuje 91.

8. The Adventures of Pluto Nash (2002)

SF komedija “Avanture Pluto Nasha” koja je Eddie Murphyja trebala vratiti na staze stare slave. Što je najgore, upravo se to i dogodilo, no producenti više nikada neće biti isti. Film sa 100, na 4 milijuna dolara preuzima titulu najvećeg flopa svih vremena od do tada nedodirljivog Cutthroat Islanda.

9. The Alamo (2004)
Ekranizacija jedne od najpoznatijih bitaka u američkoj povijesti svakako spada u tu kategoriju ako zbog ničeg drugog, onda zbog nerazjašnjenih okolnosti u kojima je skončao legendarni Davy Crockett. U cipele Daveya Crocketta, kojeg je između ostalih glumio i John Wayne, ovoga puta uskače Billy Bob Thornton. Uloženo je 146 milijuna, film zarađuje 92.

10. Cutthroat Island (1995)

Nevelik tržišni uspjeh avanturističkoga piratskog filma "Otok boje krvi" slavnog akcijskog majstora Rennyja Harlina potvrdio je sumnje mnogih koji su smatrali kako sredina devedesetih nije pogodno vrijeme za snimanje takvog žanrovskog filma. Uloženo 147 milijuna, zarada od 92.
Demo is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
naj

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 13:26 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
MADEinMONTENEGRO.COM