View Single Post
Old 11-04-09, 22:48   #4
Airbender
Φιλημον
 
Airbender's Avatar
 
Registrovan: Sep 2007
Age: 44
Postovi: 4,122
Airbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auruAirbender ima famoznu auru
Default Fragmenti iz Jungovog predgovora Knjige Promjena

...
Da je smisao Knjige Promena lako shvatljiv, delu ne bi bio potreban predgovor.
...
Ja ne znam kineski i nikada nisam bio u Kini. Uveravam mog čitaoca da nije sasvim lako naći pravi pristup ovom spomeniku kineske misli, koji je potpuno udaljen od naših načina razmišljanja. Da bi se shvatilo o čemu se u toj knjizi radi, neophodno je da se odbace izvesne predrasude zapadnog duha. Čudnovata je činjenica da takav daroviti i intelegentni narod kao kineski nikada nije razvio ono što mi nazivamo naukom. Naša nauka, međutim, zasniva se na principu uzročnosti, a uzročnost se smatra neoborivom istinom. Ali velika promena našeg načina mišljenja je počela. Ono što Kantova Kritika čistog uma nije uspela, postigla je savremena fizika. Opšte istine o uzročnosti sada su uzdrmane iz temelja: sada znamo da ono što mi nazivamo prirodnim zakonima su samo statističke istine i preme tome moraju bezuslovno da priznaju izuzetke. Mi nismo dovoljno uzimali u obzir do sada da nam je potrebna laboratorija sa oštrim ograničenjima da se očigledno dokaže nepromenljiva vrednost prirodnog zakona. Ako prepustimo stvari prirodi, vidimo sasvim drukčiju sliku: svaki proces je delimično ili potpuno upleten prema slučaju, toliko mnogo da u prirodnim okolnostima tok događaja potpuno podvrgnut specifičnim zakonima je gotovo izuzetak.

Kineski duh, kako ga vidim na delu u I Ching-u, izgleda daje izuzetno zaokupljen mislima o mogućim izgledima događaja. Ono što mi nazivamo podudarnost izgleda daje glavni predmet ovog neobičnog duha, a ono što mi obožavamo kao uzročnost prolazi skoro nezapaženo. Moramo da priznamo da ima nešto da se kaže o ogromnoj važnosti slučaja. Neizvesnost dostignuća ljudskog truda upućuje u borbu i ograničenje neprilikom ili opasnošću koju predstavlja slučaj. Teoretska razmatranja uzroka i posledice često izgledaju bledo i zamagljeno u poređenju sa praktičnim rezultatima slučaja. Zgodno je reći da je kristal kvarca heksagonalna prizma. Izjava je potpuno tačna ukoliko se gleda idealni kristal. Ali u prirodi niko ne nalazi ni dva potpuno jednaka kristala, mada su svi očigledno heksagonalni. Pravi oblik, ipak, izgleda da više privlači kineskog mudraca nego idealni. Izmešanost prirodnih zakona obrazuje empirijsku stvarnost koja ima veći značaj za njega nego uzročno objašnjenje slučajeva koji, sem toga, moraju obično da se izdvoje jedni od drugih da bi se sa njima pravilno postupalo.
...
Prema tome događa se da kada neko baca tri novčića... ovi detalji slučaja ulaze u sliku trenutka posmatranja i čine njegov deo - deo koji je nama beznačajan, mada najznačajniji kineskom duhu. Kod nas je to takozvani banalni i skoro beznačajni prikaz (bar po spoljnom izgledu) govoriti da sve što se događa u da tom trenutku poseduje neminovni kvalitet svojstven tom trenutku.
...
Ovo usvajanje obuhvata određeni čudnovati princip koji sam ja nazvao sinhronicitet, pojam koji formuliše tačku gledišta dijametrično suprotnu uzročnosti. Kako je poslednje samo statistička istina a ne apsolutna, to je vrsta radne hipoteze kako se događaji razvijaju jedni iz drugih, dok sinhronicitet uzima u obzir podudarnost događaja u prostoru i vremenu kao značenje nečeg višeg nego puke slučajnosti, naime, naročitu uzajamnu zavisnost objektivnih događaja među njima samima isto kao i subjektivna (psihička) stanja jednog ili više posmatrača.
Drevni kineski duh posmatra kosmos na sličan način kao savremeni fizičar, koji ne može da porekne daje njegov model sveta izrazito psihofizičke strukture. Mikrofizički događaj obuhvata posmatrača tako mnogo kao što stvarnost u osnovi I Ching-a obuhvata subjektivne, to jest, psihičke uslove u celini trenutne situacije. Baš kako uzročnost opisuje sled događaja, tako sinhronicitet za kineski duh postupa sa podudarnošću događaja. Uzročna tačka gledišta kazuje nam dramatičnu priču o tome kako je D postalo: vodi poreklo od C, koje je postojalo pre D, a C je u svom obliku imalo oca, B, itd. Sinhronistički pogled s druge strane pokušava da stvori potpuno jednaku smisaonu sliku podudarnosti. Kako bi bilo da se A', B', C', D', itd., pojave sve u istom trenutku i na istom mestu? To se događa na prvom mestu zato što su fizički događaji A' i B' istog kvaliteta kao psihički događaju C' i D', i uz to zato što su svi eksponenti jedne iste trenutne situacije. Situacija je postala predstava čitljive ili razumljive slike.
...
Uzročna veza je statistička neminovnost i zbog toga može da bude podvrgnuta eksperimentu. Kako su situacije jedinstvene i ne mogu da se ponove, eksperimentisanje sa sinhronicitetom izgleda da je nemoguće pod običnim okolnostima.
...
Metod kojim se to postiže otvoren je za svaku vrstu zloupotrebe, i zato nije za površne i nezrele; niti za intelektualce i racionaliste. Pogodan je samo za misaone i sklone razmišljanju ljude koji vole da misle o onome šta rade i o onome šta im se događa nesklonima zbrkanim morbidnim premišljanjima hipohondričara... Moje stanovište u ovim stvarima je prag*matično, a velike discipline koje su me naučile praktičnoj korisnosti ovog gledišta su psihoterepija i medicinska psihologija. Verovatno ni na jednom drugom polju ne računamo sa tako mnogo nepoznatih veličina, i nigde drugde nismo naviknuti da prihvatamo metode koje deluju mada još dugo vremena nećemo moći da znamo zašto one deluju. ... Istraživanjem nesvesnog dolazimo do vrlo neobičnih stvari, od kojih se racionalist okreće sa odvratnošću, da bi docnije tvrdio da nije video ništa. Iracionalno obilje života naučilo me je da nikada ne odbacujem ništa, čak kada je protiv svih naših teorija (ukoliko su kraće živele utoliko bolje) ili ni na koji drugi način ne dozvoljava nikakvo neposredno objašnjenje. To naravno uznemirava, i niko nije siguran da li kompas pokazuje pouzdano ili ne; ali sigurnost, pouzdanost i mir ne vode otkrićima.
...
Više ne može da se očekuje od jednostavnog uvoda. ... Što se tiče hiljada pitanja, sumnji i kritika koje ova jedinstvena knjiga pokreće ja ne mogu da odgovorim na njih.
...
Onaj kome on ne sviđa neka ga ne upotrebljava, a onaj koji je protiv njega ne mora da nađe da je istinit. Pustimo ga u svet za dobrobit onih koji mogu da shvate njegov značaj.

Last edited by Airbender; 11-04-09 at 23:08..
Airbender is offline   Reply With Quote