View Full Version : Stare religije

BlackWoman
05-02-07, 14:09
Hinduizam

Smatra se da je Hinduizam najstarija religija (stara oko 5.000 god.), ili jedna među najstarijim.
U suštini je monoteistička iako se vjeruje u više božanstava, a iz razloga što ta božanstva potiču od jednoga Boga, zvanog Brama.
U Hinduizmu postoje 4 kaste (određuju se po rođenju): Bramani, Kšatrije, Vaišije i Šudre.
Bramani su sveštenici, Kšatri su ratnici, Vaišije ratari, trgovci i seljaci, a Šudre sluge.
Hinduistički bog je bipolaran; u sebi ima Šivu (muško božanstvo) i Šakti - žensku polovinu.

Hinduistički sveti spisi su Vede (znanje). Sastoje se od tekstova nastalih od 1500. godine p.n.e. do 1500. godine nakon nove ere. Sastoje se od četiri zbirke: Rig-Veda, Sama-Veda, Jadžur-Veda i Atharva-Veda. Te zbirke nazivaju se još i samhite. Rig-Veda je najstarija od svih samhita.

Budizam

Budizam je moralno učenje i religija, čiji je osnivač Buda (sanskritski: probuđeni, prosvijetljeni) po kome je ova religija i dobila ime. Buda je zapravo počasno ime indijskog religijskog i moralnog reformatora Gautame ili Sidarte (oko 560. p.n.e. – 480. p.n.e.) iz plemićke porodice Sakja.
U svojoj 29. godini Buda je doživoi veliko preobraženje. Napustio je porodicu i počeo da živi kao putujući asket. Težio je filozofsko-religijskom saznanju Nirvana je stanje duševnog mira, krajnje samoodricanje, apsolutno blaženstvo, prosvjeljenje, vrhunska mudrost u budizmu, smisao života i cilj svakog vjrnika, prestajanje volje za postojanjem koje omogućava ponovno rađanje nakonti.
Nirvana se postiže iskupljenjem i upražnjavanjem pravila tzv. Osmokrakog puta i mogu je postići svi ljudi, bez obzira na svoj društveni status ili obrazovanje. Nirvana se može opisati i kao oslobađanje od svih tjlesnih želja čoveka, koje su prema budizmu, izvor čovjekovih patnji.
Budizam propagira seobu duša (verovanje da se duša nakon
smrti tijela seli u telo-čoveka, životinje ili biljke) i karman (karmu). Karma je vjerovanje da čovekova sudbina nakon smrti zavisi od načina na koji je proživio život.

BlackWoman
05-02-07, 14:24
Lamaizam

Na Tibetu se kasnije formirao poseban oblik budističkog kulta, poznat pod nazivom Lamaizam.
I zraz je iz tibetanskog jezika i znaci "učitelj"- LAMA. To je ime za sveštenika najvišeg ranga u postojećoj hijerarhiji.
Tibetom vlada dalaj-lama kao istovremeno duhovni i svetovni poglavar zemlje.Za Lamaizam se, vezuje pojam reinkarnacija duše. Na latinskom reinkarnatio znači ponovno ulaženje duše u tijelo, poslije smrti.
Vjeruje se da se poslije smrti poglavara, dalaj-lame dusa reinkarnira ili, što je isto, ulazi u tijelo nekog muškog djeteta. Budno se pazi na svu djecu koja imaju neko karakteristično obiljezje, neku neobičnost: pjege po licu, izbuljene oči, velike uši i sl. Potom se cjedulje sa imenima takve djece stavljaju u zlatnu činiju i uz složeni obredni ceremonijal izvlači jedno ime, čiji se nosilac odmah imenuje novim dalaj-lamom. Izabrano dijete se odvaja od roditelja, izoluje se od svih žena, uključujući tu i majku, i podvrgava strogom vjerskom obrazovanju. Trinaesti dalaj-lama je umro 1933, a četrnaesti je "ritualno otkriven" i zatim, poslije vjerske obuke, postavljen na presto 1939. godine. Narodna Republika Kina je okupirala Tibet 1959. i od tada je dalaj-lama živio u izgnanstvu. Nedavno se vratio na Tibet.

Tantrizam

Sama riječ znači ''ono što se širi''. (inače u Budizmi i Hinduizmu riječ ''om'' je zastupljena u svakoj molitvi. Riječ ''om'' znači zvuk prvobitnog širenja kosmosa)
Danas se često taj pojam pojednostavljuje sa tantričkim seksom kao što se nekad izraz ''kama sutra'' povezivao sa šibicama, jer je taj naziv stajao na kutijici šibica.
Veoma malo toga ima na internetu u vezi Tantrizma.
Istina je da se tantričkim seksom dolazi do uzvišenih stanja svijesti (a ta stanja nemaju veze sa seksualnim uzbuđenem na koja smo mi navikli).
Seksualna eneregija, kao najsnažniji pokretač u ljudskom organizmu budi i podiže ''uspavanu zmiju'' u kičmi, tzv. Kundalini koja se postepeno penje kroz čakre.

Mnogi Tantrizam opisuju kao zlo, kao magiju.

frkadela
22-03-07, 23:18
Samo ako mogu jednu primjedbu...
Budizam je jedna od najmljadijh religija... Zato nema razloga da bude u temi "stare religije"... ;)

Mada, po mom misljenju budizam nije religija nego filosofija...
Nema elemente kao ostale religije, ne zasniva se na cudima, nema Mesiju...

Dot
25-03-07, 03:39
friki jebo te pas slazem se sa tvojim stavom o budizmu...tj sa cinjenicama o budizmu

frkadela
25-03-07, 16:30
Pa naravno...
Pisacu o budizmu kad se nakanim...

Samo sam zaboravio da napomenem: kazu ko u potpunosti ovlada tantrickim seksom, posle moze satima... :biggrin:
Stingu je, navodno, to uspjelo... Posle je rekao da to nije istina, nego da se hvalio drustvu kad je bio popio...
Ja cu da pocnem da upraznjavam tantricki seks cim skontam kako to tacno izgleda...

BlackWoman
26-03-07, 14:53
Mislim da se i na Wikipedii može naći o Budizmu kao o staroj religiji.
Ne mora svaka religija da počiva na očekivanju mesije i jednom bogu.

Znam, danas mnogi kad čuju riječ ''tantra'' to ih asocira na seks, isto kao što je prije nekoliko decenija ljude podsjećala riječ ''kama sutra'' na kutiju sa šibicama, jer je isti naziv pisao na kutijici.

frkadela
26-03-07, 15:30
Zato sto budisticka kultura ima zdrav odos prema seksu...
Naime, ako ste budisti, mozete da "vodite ljubav" koliko hocete, a necete otici u pakao... Zato vam je bolje da se priklonite meni... :biggrin:

Naime, budisti smatraju da je jednini nacin na koji obican covjek (koji se ne bavi meditacijom, ne zivi u hramu, i slicno) moze dostici nirvanu upravo - kroz orgazam!

Pokusajte...
Meni uspijeva...
Mada se ja bavim meditacijom...

BlackWoman
27-03-07, 08:09
Taj orgazam o kome pišeš nema baš nikakve sličnosti sa orgazmom iz klasičnog seksa, a takođe nema veze ni sa ejakulacijom.
Tantrički seks nije sam sebi svrha kao što su Evropljani i ostali dio svijeta navikli, nego samo (manje bitno) sredstvo za postizanje (mnogo bitnijeg) višeg nivoa svijesti.

frkadela
27-03-07, 15:50
Ne govorim o tantrickom seksu, nego o obicnom...
Jer i za tantricki seks treba odredjeno "znanje", to jest treba da se vjezba, kao i meditacija i slicno... :tongue:

Obicni seks je dostupan (skoro :biggrin: ) svima, pa zato kazem da je to nacin na koji obicni covjek moze da dozivi nirvanu...

anon1
25-04-07, 22:10
Tantricki nije seks nego maithuna.. to je sveti cin.. ali o tome neki drugi put :) mada mi se cini da bi BlackWomen mogla o tome da napise nesto...

A ja cu se potruditi nesto malo vise o Hinduizmu, tj o Hindu religijama.. bar koilko ja znam, mada mogu pokupiti malo sa neta:).. ali to kad budem imao malo vise vremena ;)

BlackWoman
30-04-07, 09:19
Kao što napisah ranije, Budizam jeste religija i moralno učenje i to veoma stara, kao što piše:

''Budizam je etičko učenje i religija čiji je osnivač Buda (sanskritski: probuđeni , prosvetljeni) po kome je ova religija i dobila ime. Buda je zapravo počasno ime indijskog religijskog i moralnog reformatora Sidarte Gautame (oko 560. p.n.e. – 480. p.n.e.) sina vladara plemena Sakja na severu Indije.''

Link: http://sh.wikipedia.org/wiki/Budizam

http://www.znanje.org/i/i21/01iv11/01iv1110/buildin.jpg

Riječnik budističkih termina: http://www.znanje.org/i/i25/05iv06/05iv060525/Recnik%20bustisticki%20termina.htm#V