View Full Version : A malo o elektronici

problematican
02-02-07, 00:10
Malo me zbunjuje, pa rekoh da pitam za savet strucnjaka u ovom slucaju Vas.
Sta je to amplituda modulacija ?

Filip
02-02-07, 01:06
Malo me zbunjuje, pa rekoh da pitam za savet strucnjaka u ovom slucaju Vas.
Sta je to amplituda modulacija ?

dobro pitanje. i mene bas interesuje jer sam ovih dana mnogo razmislja o tome

Miki_from_the_block
02-02-07, 15:06
Amplitudna modulacija je jedan nacin za stvaranje modulacije niskofrekvetnog signala. Promjenom amplitude signala vrsi se "utiskivanje" niskofrekvetnog signala pomocu visokofrekvetnog signala u elekromagnetni signal, generisan u VF oscilatoru, podesan za prenos signala kroz prostor na velike daljine. Druga dva nacina su frekvetna modulacija koja se ostvaruje promjenom frekvencije signala, i fazna modulacija koja se ostvaruje promjenom faza sinusnih signala.

P.S. Hvalim te Boze sto konacno neko nesto pita u ovom podforumu...:D

Vendy
02-02-07, 23:28
Amplitudna modulacija ili kraće AM je postupak modulacije kod kojega se amplituda signala nosioca mijenja oko srednje vrijednosti, pri čemu je promjena proporcionalna sa modulirajućim signalom. Takav modulirani signal se prenosi putem nekog medija do prijemnika.
AM je prvi postupak koji se koristio u komercijalnom radiju.

Ja to znam tako http://smileys.sur-la-toile.com/repository/Anges_et_d%E9mons/ange-7817.gif

Miki_from_the_block
03-02-07, 13:44
Moze se i tako objasniti, nije problem sa Wikipedije procitati.:D
To ti je strucno objsnjenje, ali vise tezim ka nasim narodnim izrazima koji moze svaki covjek da razumije.

Tacno je da je to prvi postupak koji se koristio u komercijalnom radiju. Ali postupak nije bio mnogo domintan u svom vremenu jer je bio ogranicen do 8 kHz. Postupak koji se u savremnom dobu koristi jeste SSB modulacija (single side band) uli tzv. modulacija bocnog pojasa. Kod SSB modulatora prvo se izvrsi klasična AM modulacija, a zatim se kroz filter propusta samo jedan bocni pojas, dok se carrier i drugi bocni pojas filtriraju. Vrsta SSB modulacije ovisi o filteru koji se nalazi iza modulatora. Ako propustamo gornji bocni pojas (upper side band) tada ce se modulacija zvati USB, a ako propustamo donji bocni pojas, (lower side band) tada ce se modulacija zvati LSB. Prijmer mozete da vidite na slici:

problematican
05-02-07, 03:06
Jao jeste sada sam se setio, hvala vam.