View Full Version : Velika Albanija
sklopljeno u crnoj gori 25-01-07, 00:11 mislite li da je nešto ovakvo moguće ili se čak već dešava?ja iskreno mislim da je moguće i da se to dešava,zanimaju me vaša mišljenja.probali su hrvati,grci,bugari,srbi,mislim da su i bošnjaci,svi su propali.da li ista sudbina čeka i albance?
Mislim da su kosovari svjesni da su im šanse za EU i bolji život uopšte bolje ako su samostalni. Mislim da nema ništa od VA, ali Kosovo će ostvariti nezavisnost (što je veliki gubitak za Srbiju, ali posle svega bolje je tako) kad tad. Sve zbog gluposti jednog čovjeka i poltrona oko njega. Tu bih dodao i ove fašizoidne elemente, kojih se nećete lako trsit.
Psihologue 25-01-07, 08:21 Nema ništa od VElike Albanije...Kosovo će dobiti preveliku autonomiju (ali neće
Evropa rizikovati da to napiše kao nezavisnost - iako to oni već imaju) tako da
će biti ako na Kipru uz moguću podelu iste...
Crna Gora bi mogla biti sledeća jer i u njoj živi dosta Albanaca..
Balkan je jedno bure baruta..
BlackWoman 07-02-07, 09:17 Nema ništa od VElike Albanije...Kosovo će dobiti preveliku autonomiju (ali neće
Evropa rizikovati da to napiše kao nezavisnost - iako to oni već imaju) tako da
će biti ako na Kipru uz moguću podelu iste...
Crna Gora bi mogla biti sledeća jer i u njoj živi dosta Albanaca..
Balkan je jedno bure baruta..
Kao što neku veče reče neko od politikologa, nikada ideja o ''velikoj Albaniji'' nije potekla iz Albanije, nego iz Kosova. Ako Kosovo dobije nezavisnost, po istom principu će se tražiti autonomija dijelova Crne Gore u kojoj živi albansko stanovništvo, kao i dio Makedonije da bi se objedinilo u jednu cjelinu. A ako Kosovo dobije tu nezavisnost onda po istom šablonu može da je traži i Republika Srpska, Vojvodina itd.
Ja bih rekao da velika Albanija nije problem koliki je veliko Kosovo.
Psihologue 10-02-07, 09:08 Mislim takođe da će se povampirivati i drugi delovi Evrope gde ima većinskog
nacionalnog življa..Recimo Turci u Bugarskoj ili Baski u Španiji..Korzika koje je
blizu nezavisnosti,Rusi u Estoniji ili Finskoj itd itd...
Kosovo će biit početak razgradnje Evrope..
Lako je gledat Tv i davati nezavisnost Kosovu
Mislim da su kosovari svjesni da su im šanse za EU i bolji život uopšte bolje ako su samostalni. Mislim da nema ništa od VA, ali Kosovo će ostvariti nezavisnost (što je veliki gubitak za Srbiju, ali posle svega bolje je tako) kad tad. Sve zbog gluposti jednog čovjeka i poltrona oko njega. Tu bih dodao i ove fašizoidne elemente, kojih se nećete lako trsit.
Nisam sigurna na kog poltrona misliš konkretno, jer problem Kosova datira odavno, baš odavno.Ako misliš na Miloševića on nema nikakve veze sa tim, problem je tada već imao značajnu dimenziju.
sve je to pocelo jos 1981 (kad je filip muvao ribe u vrtic). kosovo je bilo u teskoj socioloskoj i ekonomskoj situaciji u poredjenju sa ostalim republikama jugoslavije. nezaposlenost je bila velika a sav novac koji trebao da se ulaze u njihovu pokrajinu isa je jednoj maloj grupi ljudi koji su skoro sav novac zadrzava za sebe.
onda su studenti organizovali onaj cuveni protest koji se zavrsio masovnim hapsenjima. 1600 studenata i srednjoskolaca su bili uhapseni.
kad je slobo dosa na vlast jedna od prvih stvari koji je uradio je ono sto je ukinuo sva dotadasnja prava koje su albanci imali - njihovu lokalnu vlast, njihovu pokrajinu i parlament. Oduzeo im je kontrolu i administraciju njihovog skolstva i kniga na albanskom jeziku sto je bilo krsenje ljudskih prava prema medjunarodnom aktu.
u to doba je evropa je bila dosta neorganizovana a amerika je sprovodila red i mir po svijetu (kako njima odgovara). kad se to desvalo na kosovu oni su bili suvise zauzeti raspadom sovjetskog saveza tako da im problem kosova bio nevazan. onda je bilo sve ono u sloveniji pa hrvatskoj, bosni i na kraju je i kosovo stiglo na red.
i na kraju posto sam vam kratko dao pregled desavanja, da kazem sta je moje misljenje o svemu ovome. kao sto aurora veli problem kosova potice i jos prije sloba ali je on doprinio da se sve to razbukti.
a pitanje da li bi kosovo trebalo da bude nezavisno. ne u vidu drzave jer je valjda vazda bilo u sastavu srbije. ali mislim da bi trebalo da imaju svoju vlast svoj zakon i sistem. nesto slicno ko dvije drzave u SAD. naravno mislim da moraju obezbijedit ista prava srbima na kosovu. neznam. mozda to nije toliko jednostavno kolko zvuci
Filipe izvini sto ti moram ovo rec, al ti pojma nemas osim sto si ovo negde procitao pa srocio u kratkim crtama. Kosovo uopste nije lako shvatiti ako nisi Srbin koji zivi ili je ziveo na kosovu. Tebe su verovatno mama i tata vodili u vrtic ili skolu da te ne bi koje auto pregazilo na ulici, ove na Kosocu su vodili da ih ko ne ubije ili siluje. Tvoj kratak pregled desavanja ti dozivljavas tako kao sto si ga predstavio, al ti, ne i oni koji su izgubili svoje ognjiste, koji su proterani sa istog, koji danas pored svoje imovine moraju da placaju kojekave udjerke i da rade razne poslove kako bi egzistirali u nekoj njima "bratskoj" Srbiji ili Crnoj Gori. Dozvoliti nezavisnost Kosova albancima, znacilo bi tacku na povratak Sraba i ostalih raseljenih lica sa Kosova, znacilo bi prekrajanje granica, a to bi povuklo i oformljavanje nekih drugih novih drzavica na Balkanu.
O razlicitim zakonima u Americi evo prvi put cujem, pa ako ti nije tesko da mi pojasnis to.
sve je to pocelo jos 1981 (kad je filip muvao ribe u vrtic). kosovo je bilo u teskoj socioloskoj i ekonomskoj situaciji u poredjenju sa ostalim republikama jugoslavije
Jesu te to u vrticu ucili da je Kosovo Republjik?
U ekonomskoj krizi?U bivsim republikama se tada zivelo dosta dobro.Nekih velikih razlika u standardu nije bilo mada se mora pomenuti da su sa licnim dohodkom prednjacili slovenci a na zacelju su bili Makedonci i Bosanci,ali su to ipak bile neznatne razlike.Vece su razlike bile na nivou gradova gde je i standard zavisio od razvijenosti industrije.A sto se tice Pokraine Kosova ne bih se slozio da je imalo losiji standard naprimer od severnog dela Grne Gore ili istocne Bosne,jer su to krajevi kud i kamo nerazvijeniji bili od Kosova.
problematican 18-02-07, 08:15 jaoooo sta ***** ti molim te.... daj .... idi popi casu vode dodji sebi....filip ti je lepo rekao....
Miki_from_the_block 18-02-07, 15:07 Ne vjerujem u Veliku Albaniju, preveliku su interesi da bi se ona tek tako lako ostavrila. Nego vise sam vjerovao da ce Republika Srpska sa Srbijom fuzijonirati i postati drzava ujedinjinih srpskih nacija. Novu drzavu sam zamislio pod imenom USD - Ujedinjene srpske drzave.:) Mada su male sance da ce se i to desiti...:(
Psihologue 19-02-07, 20:16 Zanimljivo USD mada mislim teško ostvarivo..
Miki_from_the_block 19-02-07, 21:19 To i ja mislim!:(
majo ja sam samo naveo nekoliko informacija zbog cega je sve to pocelo i to ne mozemo mijenjat. a sto se tice mog misljenja, postujem to sto se s tim ne slazes.
i moja rodbina je takodje morala da napusti kosovo i preselila se u bg, tako da donekle znam kroz sta su srbi s kosova prolazili. ali to ne znaci da moram da mrzim albance. a te slucajeve silovanja ubijanja i ostalog ne pripisujem cijelom albanskom narodu, kao sto isto to od strane arkanovih tigrova i frenkijevca necu pripisati cijelom srpskom narodu.
inace te 1981 je nezaposlenost na kosovu bila 20% dok u isto vrijeme u sloveniji 2%. i u cg je bilo super. moj tata je tad imao platu danjasnjih 1000 - 1500 eura. tako da je bilo ocigledno da su bili nekako diskriminisani u to doba.
opet kazem da nisam pristalica da kosovo postane nova drzava ali nisam ni pristalica toga da se iz beograda upravlja kosovom. najradije bih da srbi i albanci koji zive na kosovu biraju vlast i upravljaju njome.
da ti odgovorim na ono pitanje za ameriku. znaci svaka drzava ima svoj zakon, svoje zdravstvo, svoj skolski sitem, policiju, itd. zakoni na nivou cijele zemlje se obicnu ticu vojske, poreza za sve drzave, spoljna politika i sl. ne znam dokle se ovo moze primijeniti na kosovo ali vjerovatno postoji neki stepen autonomije koji kosovo treba dobiti a da bude svima dobro.
i iskreno da ti kazem mrzim kad ih ljudi ismijavaju zbog njihovog akcenta, ili cigane zbog neceg drugog, itd
i na kraju. ovo je samo jedna tema i po meni nista mnogo vaznija od recimo one "Jeste li se danas". cak kad malo bolje razmislim ova druga mi je zanimljivija :D. u svakom slucaju hocu da kazem da mi nismo ti koji odlucuju. a ja vas i dalje volim kako god razmisljali o ovoj ili nekoj drugoj temi
Njegos
Ma kakva velika Albanija,nema sanse
balkan je bure baruta, to je cinjenica i neka vrsta epiteta koja prati balkan od pocetka svijeta. da se kosovo odvoji ,nastao bi niz lancanih reakcija po citav svijetu koje bi kao rezultat imale nova ratna uporista.velike albanije nece biti.
kad got se sjetim kosova ,zamislim da su mi neke bijede dosle u kucu i sad tvrde da je njihova...
Od ''velike'' Albanije nema nista iz prostog razloga jer je to besmisleno i nerealno za danasnjicu i nema apsolutno nikakvih tendencija za to...Stoga susjedi budite spokojni sto se toga barem tice :))...Albanci niodkud nisu dosli vec su i oni isto autoktoni kao i drugi narodi na Balkanu, stoga su se i ''rasirili'' po susjedstvu.
Psihologue 01-03-07, 07:27 Maloooo vishe se rashirili
desert-eagle 01-03-07, 16:16 Ne verujem u taj "projekat" .. Mislim da je ta prica izmisljena zbog politickih poena.
Psihologue 03-03-07, 08:01 Verovatno da je priča izmišljena samo stanje na terenu ukazuje na nešto drugo
Psihologue
je svakako u pravu,ali nece ti nista biti...makr se ja morao umjesati...
velika albanija,velika srbija -velike gluposti
Psihologue
je svakako u pravu,ali nece ti nista biti...makr se ja morao umjesati...
velika albanija,velika srbija -velike gluposti
E ovo si u pravu 100%:)
Psihologue 04-03-07, 00:10 I još Velika SAD da se malo smanji...
Miki_from_the_block 04-03-07, 02:03 Amerika ce sebe smanjiti, za to nije potreban cunami!
Psihologue 04-03-07, 11:44 Kazi nam kakose Amerika smanjuje bez Cunamija
Miki_from_the_block 04-03-07, 19:06 Nisam bukvalno mislio da ce da se smanji. Amerika je drzava koja igra se na kocki. Zeli sve za sebe, a to ce da je dokrajci. Amerika ce zapoceti Treci svijetski rat, kad tad, u nedalekoj buducnosti.
Sta se povrsinski tice, cunami ce da je pojede, sto jest jest!
Cunami zakon, kao i mnoga lepa zenska imena koja dolaze sa neba :D
mislite li da je nešto ovakvo moguće ili se čak već dešava?ja iskreno mislim da je moguće i da se to dešava,zanimaju me vaša mišljenja.probali su hrvati,grci,bugari,srbi,mislim da su i bošnjaci,svi su propali.da li ista sudbina čeka i albance?
Ja iskreno pojma nema o cemu se radi... Radi mene svi kako oce, samo da se ne ratuje...
Kazi nam kakose Amerika smanjuje bez Cunamija
New York i brojke………
*New York City ima 11 slova.
*Afghanistan ima 11 slova.
*Ramsin Yuseb (terorist koji je prijetio da ce srusiti Blizance 1993.god) ima 11 slova.
*George W Bush ima 11 slova.
*New York je bila jedanaesta savezna drzava SAD-a.
*Prvi avion koji se zabio u Twin Towers je bio let broj 11.
*Let 11 je imao 92 putnika. ( 9 + 2 = 11 )
*Let 77 koji se takodjer zabio u tornjeve je imao 65 putnika. ( 6 + 5 = 11 )
*Tragedija se dogodila 11. Rujna, ili kako Ameri kazu, 9/11. ( 9 + 1 +1 =11 )
*Datum tragedije (9/11) se poklapa sa Americkim brojem za hitne sluzbe
(911). ( 9 + 1 + 1 = 11 )
*Ukupni broj poginulih putnika otetih aviona je 254. ( 2 + 5 + 4 = 11 )
*11. Rujna je 254. Dan u godini. ( 2 + 5 + 4 = 11 )
*Bombaski napad u Madridu se dogodio 11.3.2004. ( 1 + 1 + 3 + 2 + 4 = 11 )
*Tragedija u Madridu se dogodila tocno 911 dana nakon napada na Blizance. ( 9 + 1 + 1 = 11 )
*Najpoznatiji simbol SAD-a, nakon zvjezdica i crta sa zastave, je Americki Orao.
Stih koji slijedi je preuzet iz Kur'ana, Svete knjige Islama.
”Zapisano je da ce sin Arabije probuditi strahovitog Orla.
Ljutnju Orla osjetit ce svi u zemljama Alaha, i
Makar ce neki drhtati u ocaju, drugi ce u nadi govoriti:
Ljutnja Orla je ocistila zemlje Alaha i tamo je zavladao mir.”
To je stih 9.11 u Kur'anu.
__________________________________________________ _________
Jos uvijek ne vjerujete u ‘slucajnosti’? Probajte ovo.
Otvorite MicrosoftWord i napravite slijedece:
- Utipkajte Q33 NY - to je sluzbeni naziv leta prvog aviona koji se zabio u Twin Towers
- Zacrnite ih i povecajte font slova na 48
- Promijenite font slova na WINDINGS
- I, sta vidite?
@Homere
nevjerovatno....
avion,dva tornja,smrt i židovska zvijezda
od sad obavezno prije leta,provjeravam naziv leta u WINDINGS-u
ps.još ne mogu vjerovati svojim očima što sam vidila
Ni ja se nijesam mogao čudom načuditi! :eek:
BlackWoman 02-05-07, 08:54 A jooj! :)
Nego, čemu služi ''davidova zvijezda'' na kraju?
http://img224.imageshack.us/img224/9294/slikaex9.jpg
Velika Albanija hmmmm???!!!! Sumnjam da je moguća obzirom na državotvorne ,,mogoćnosti,, njenih gradjana.Ono što je evidentno za oblasti kojoj gravitira ovakva tvorevina je uvećan prirodni priraštaj i ogromna agrarna prenaseljenost. Samim tim jaki su demografski ali i emigracioni potencijali tekve sredine. Probudjeni nacionalni romantizam potpomognut prljavim novcem i jakim lobijem unutar najveće svetske sile još dugo vremena stvaraće opasno trusan teren Balkana i to na rubu matične države do novog mešanja karata u globalnim razmerama.Sama država kao takva nema kapaciteta uslovljenih prirodno geografskim položajem,,,kvalitetom,, etnosa,ekonomskom potencijalom ...Pre bi se moglo reći da će se svodjenjem demografskog potencijala u normalne evropske okvire uskladjenih sa samim ekonomskim razvojem i mogućnostima zemlje završiti i širenje ideje ,,velike,, a u stvari države skromnih kapaciteta i mogućnosti.
BlackWoman 09-05-07, 11:17 Na Balkanu nema ništa veliko. :)
Izgleda da svi teže nekom usitnjavanju, niko ni s kim ne može.
Velika Albanija hmmmm???!!!! Sumnjam da je moguća obzirom na državotvorne ,,mogoćnosti,, njenih gradjana.Ono što je evidentno za oblasti kojoj gravitira ovakva tvorevina je uvećan prirodni priraštaj i ogromna agrarna prenaseljenost. Samim tim jaki su demografski ali i emigracioni potencijali tekve sredine. Probudjeni nacionalni romantizam potpomognut prljavim novcem i jakim lobijem unutar najveće svetske sile još dugo vremena stvaraće opasno trusan teren Balkana i to na rubu matične države do novog mešanja karata u globalnim razmerama.Sama država kao takva nema kapaciteta uslovljenih prirodno geografskim položajem,,,kvalitetom,, etnosa,ekonomskom potencijalom ...Pre bi se moglo reći da će se svodjenjem demografskog potencijala u normalne evropske okvire uskladjenih sa samim ekonomskim razvojem i mogućnostima zemlje završiti i širenje ideje ,,velike,, a u stvari države skromnih kapaciteta i mogućnosti.
grunfe brate mili aj prevedi ovo. nista te nisam shvatio
@Fićo
Ma to se ja pravim pametan možda meni ponude mandat za premijera u Beogradu! Vidiš kakva je situacija nemogu da se navataju oko toga pa k*o velim ako me se drugovi-gospoda sete.... :) :) :) !
Ni ja se nijesam mogao čudom načuditi! :eek:
NEVJEROVATNOOOOO :shocked542: .
Od sada sve provjeravam :yes513:
Što je strašniji slom gubitnika, to je teža situacija pobednika. Posle završetka hladnog rata gubitnici su zemlje nekadašnjeg komunističkog bloka osim Rusije, a pobednici kapitalističke države na čelu sa SAD. Gubitnici su se otvoreno opredelili za demokratiju zapadnog stila i tipa, zbog čega na Zapad pada i deo odgovornosti za njihovu budućnost.
Ono što je dovelo do pobede zapadnih demokratija prerasta sada u odgovornost, a jedan od začuđujućih paradoksa istorije na Balkanu je što se „totalitarno iskušenje”, pretvorilo u suprotnost nekadašnjih strahovanja. Jer, pretnja za demokratije koje se egoistično bave samo svojom formom i blagostanjem nije moć, već nemoć, nije snaga već totalna propast, nije fascinantna čarolija, već dokaz nemogućnosti da se ostvari nekadašnja utopija.
Da li e potvrda te teze drama oko formiranja nove vlade Srbije koja je proteklih dana zaokupila celokupnu pažnju domaće, a dobrim delom i strane javnosti?
Sadašnja paradoksalna stvarnost Srbije, koja u velikoj meri komplikuju srpski model budućnosti, očigledno pokazuje da istorija i na ovim prostorima koristi najbolju dramaturgiju: naime, iznenađenja koja posmatrači i akteri i ne mogu da predvide.
Tu dramaturgiju pokušavali su nedavno da u Vašingtonu, u okviru redovnih političko-vojno-kriznih igara, proigravaju odgovarajući američki simulacioni timovi: Srbe su glumili ljudi iz CIA-e, a američku stranu predstavljali su najviši funkcioneri Stejt departmenta, Danijel Frid i Rozmari Di Karlo.
Tim CIA-e krenuo je od pretpostavki da je Kosmet proglasio nezavisnost, da je u Kosovskoj Mitrovici došlo do pobune Srba protiv toga i da je srpska vojska ušla na sever Kosmeta. Američka strana, a to su u simulaciji bili Frid i gospođa Di Karlo, pošla je od pretpostavke da SAD imaju na Rusiju uticaj, i da od vrha srpske vojske imaju obećanje da vojska neće ulaziti na sever Kosmeta. Igra je prekinuta, jer je zaključeno da su pretpostavke u startu bile pogrešne. Jer, Vašington je tek sada svestan da nema uticaj na Rusiju kakav je imao u vreme Jeljcina, što znači da će Rusija uložiti veto u Savetu bezbednosti UN, ako dođe do glasanja o novoj rezoluciji koja bi Kosmetu davala nezavisnost. Osim toga, za CIA-u su obećanja vrha srpske vojske samo obećanja pojedinaca.
Da Amerikanci teško kreiraju „sintetičke” Srbe potvrđuje i nedavna studijska poseta delegacije vazduhoplovnog ratnog koledža SAD Srbiji.
Američke vazduhoplovce na Batajnici najviše je interesovala oprema naših izviđačkih aviona. Naime, oni znaju da na izviđačkim migovima-21 srpska avijacija ima američki sistem „lorap”, koji obezbeđuje bočno skeniranje i snimanje svih objekata na zemlji u dubini od 150 km. To znači da jednim migom-21 sa „lorap” sistemom vidimo skoro sve što se događa na Kosmetu, a da taj mig-21 uopšte i ne prilazi administrativnoj granici Kosmeta...
Druga je priča je li Vojska Srbije smanjena na nivo da vojno ništa i ne može da uradi po tom pitanju čak i kada bi neko to naredio, a zbog te nemoći i situacije, naravno, niko nije odgovoran. Političari apsolutno ne poštuju proklamovanu političku neutralnost vojske, ministar odbrane jedva da i službeno komunicira sa načelnikom Generalštaba, na proširenom kolegijumu načelnika Generalštaba, na kojem je bio i Predsednik Republike, ministra odbrane nije bilo.
Šefovi VBA i VOA na prvom nivou odgovaraju ministru odbrane, a onda i predsedniku Republike.
Moglo bi se reći da je Vojska potpuno okrenuta ka Zapadu i evroatlantskim integracijama, a taj Zapad želi da Srbiji oduzme Kosmet, koji bi ta ista srpska vojska po Ustavu trebalo da brani. Šaljivdžije bi rekli, ode vojska Srbije u NATO i bez Srbije.
Niko da objasni da u NATO ulaze države, a ne vojske. Sa celom teritorijom, ili amputirane? Zavisi kako se postavite. Jer, za Zapad mi smo običan eksperiment. Na žalost, ne i na nivou laboratorije, ili samo simulacionih igara.
Zbog toga i zabrinutost Zapada ko će kontrolisati obaveštajne i službe bezbednosti u Srbiji. Naravno, one imaju moć, ali ne toliko fascinantnu kako to javnost u Srbiji misli, ili na Zapadu strahuju.
Optuživanje srpskih službi da su nedemokratske pomalo je smešno, jer demokratije nema ni u jednoj sličnoj službi na svetu. Ima samo demokratske kontrole, ali ne i apsolutne. I ima „sivih zona” u operacijama, zloupotreba, pa i zločina.
Ali toga nisu imune ni službe poput CIA-e, njene procene o iračkom tajnom oružju, francuske službe i njihove operacije protiv „Grin pis” pokreta na Pacifiku, italijanske službe i njihove veze sa mafijom i ložom P-2 i planiranje državnog udara u Italiji.
I zato je u našoj situaciji sa novom vladom Srbije, ili bez nje, teško govoriti o apsolutnim pobednicima i gubitnicima...
Neverovatna je fascinacija političara, ali i šire javnosti Srbije tajnim službama. Nema TV debate da se za skoro sve probleme države, od privrede i mogućih tajkunskih veza sa tajnim službama, do takoreći pogrešne prognoze vremena ne okrive strukture BIA, VOA, VBA i oni tamo u MIP-u. Još je veća opsesija nekih krugova na Zapadu tim istim srpskim tajnim službama, pa se iz Brisela stalno poručuje kako one moraju da se transformišu u demokratskom duhu. U Beogradu je nedavno održan i međunarodni skup oko reformi naših tajnih službi.
Tajne službe i njihova kontrola navodno su i glavni razlog „gužve” oko sastavljanja nove srpske vlade. Ko će kontrolisati vojne službe, a ko civilne? Šta o tome kaže ustav Srbije, a šta Havijer Solana? Zašto je Doris Pak javno kritikovala Havijera Solanu?
Miroslav Lazanski
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=27965&lang=2
KOŠTUNICA: AMERIKA NE MOŽE POKLANJATI NEŠTO ŠTO NIJE NJENO VLASNIŠTVO
POLITIKA - SVET I MI - Ponedeljak, Jun 11, 2007 12:00
Predsednik Vlade Srbije izjavio je da je pravo Amerike da, shodno svojim interesima podržava pojedine države i narode, ali ne tako što će im poklanjati nešto što nije njeno vlasništvo.
'Amerika mora da pronađe drugi način za ispoljavanje svoje naklonosti i ljubavi prema Albancima umesto što ih daruje srpskim teritorijama' kaže premijer Koštunica.
Srbija je s punim pravom ogorčena na američku politku rešavanja pitanja Kosova i Metohije, kaže predsednik Vlade Srbije. Amerika je bombardovanjem Srbije napravila dovoljno veliku grešku i za prošli i za ovaj vek.
Nova greška u vidu podrške jednostranoj nezavisnosti Kosova predstavljala bi nepravdu i novo nasilništvo koje srpski narod ne bi zaboravio. Srbija zato očekuje da se Amerika pridržava Povelje Ujedinjenih Nacija i da ne poseže za pravnim nasiljem.
Ako se Amerika ogluši o međunarodno pravo unapred treba da se zna da će Srbija odbaciti i poništiti svaki oblik nezavisnosti svoje južne pokrajine. Za Srbiju nikada neće postojati nezavisno Kosovo, već će ono, naprotiv, uvek biti i ostati sastavni i neotuđivi deo Srbije “ izjavio je premijer Vojislav Koštunica.
Plaža u centru Prištine
Glavni grad južne pokrajine podseća na Beograd devedesetih – kafići su u svako doba dana puni mladih, a ulice prodavaca cigareta
Priština – Ulica u centru nekad se zvala Beogradska, sada nosi ime Fehmija Aganija, najbližeg saradnika Ibrahima Rugove ubijenog u maju 1999, ali je mladi Albanci najčešće zovu Plaža – zbog devojaka koje ovde provode sate svakog dana, bez obzira da li je jutro, popodne ili kasno veče. Obučene su kao za plažu ili bar kao za beogradsku „Silikonsku dolinu”.
Ima nekih stvari po kojima Priština danas liči na Beograd, bar na Beograd od pre desetak godina. Kafići su u svako doba dana puni mladih, a ulice prodavaca cigareta, koji na kartonskim kutijama nude širok izbor.
„Pogledaj šta pušim, pa mi reci da nema saradnje između Srbije i Kosova. Najveća trgovina je između Beograda i Prištine, samo što niko o tome ne govori”, kaže jedan stariji Albanac pokazujući paklicu srpskog „vinstona”.
cio tekst http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=31173
Увијек је било профитера један од најпознатијих је бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, не би ме ни сада чудило да управо те цигаре стижу преко њега на Косово! Он би за рад личне користи продао и рођену мајку!
@Prle
Griješiš! Svi njegovi drugovi su dobro zbrinuti, no mi naje*asmo!
Па да, тренутна идила која влада у ЦГ је само резултат продаје оног највриједнијег што Црна Гора има! Поред многобројних предузећа Мило и људи око њега распродају оно чега Црна Гора има најмање, а то су квадратни метри!!!
Ако наставе овако од Црне Горе ће направити Сан Марино али ће бити проблем што ту више неће живјети ни Срби ни Црногорци већ они са веома дубоким џеповима. И тако ће Црна Гора која је била искра слободе чак и у Турско вријеме остати без својих старосједилаца. Све је то резултат глобалне политике која се спроводи тренутно у овом дијелу Европе. Сви знамо како је и захваљујући чијим парама прошао референдум... Зато у памет се Браћо Црногорци почните размишљати својом главом а не преко Милове Телевизије...
E, referendum ne diraj. Imali su preko 40.000 glasova fore i opet dobismo!
Nek nam bude sa srećom, samo još Mila & co da isporučimo Talijanima! ;)
E, referendum ne diraj. Imali su preko 40.000 glasova fore i opet dobismo!
Nek nam bude sa srećom, samo još Mila & co da isporučimo Talijanima! ;)
Ма какве црне форе, па и сам знаш шта се радило и колико се плаћало... Кад смо код тога како ти гледаш на то да су Црногорци увјек били са својом православном браћом Србима и Русима а да су овај пут захваљујући албанцима и осталим дошли до независности???
Рећићу ти један примјер гдје се види како је дошло до тога:
Прије милсим 8 година на сјеверној хемисфери могао се посматрати јединствен феномен који се дешава савких 100-200 година Потпуно Помрачење Сунца. Црна Гора је имала среће да се баш из ње оно потпуно види, међутим урађен је маркетиншки трик испитивање колико је народ стварно образован. На свим станицама(миловим) емитовали су се прилози о некаквом слепилу?!? И умјесто да народ изађе да погледа тај јединствен природни феномен, због кога су неки са јужне земљине полулопте плаћали да дођу да виде, у Подгорици а и у цијелој Црној Гори ниси могао видјети човјека на улици. Овом догађају сам лично присуствовао и нисам могао чудом да се начудим!!!
Касније сам схватио да је то био тест интелигенције коју овај пут нажалост нисмо прошли... Тако да све што је уследило и што је у медијима имало невјероватан одјек, било само наставак манипулисања масом.
Тако је исто и са берзом погледај молим те како народ купује акције неких безимених предузећа и подиже им цијену нереално високо, а све због тога што су чули да ће ту можда уложити Баровић или ко већ?
Fehmi Agani da li je to onaj lik što su ga saobraćajci navatali da krade banane iz prevrnutog šlepera?! Beše to pre skoro 20ak godina pa nije ni čudo što su Bušu drpili sat u Tirani!!! :)
Strategija i ciljevi velikoalbanskih separatista su definisani još 1878. godine, kada je održana Prva prizrenska liga.Tada je odlučeno da se radi na stvaranju velikoalbanske države od delova teritorija više balkanskih država. Ključni novi dokumenti koji su definisali i "opravdali" koncept stvaranja "velike Albanije" su: "Memorandum" Foruma albanskih intelektualaca Kosova od 26. oktobra 1996. godine i "Platforma za rešenje albanskog nacionalnog pitanja" Albanske akademije nauka iz Tirane, koja je napisana u leto 1998. godine, i kao i "Memorandum" prevedena na engleski jezik i poslata u ceo svet.
Jedini cilj Albanaca po "Memorandumu" je njihovo ujedinjenje u jednu jedinstvenu samostalnu albansku državu. I albanska Akademija nauka u svojoj "Platformi" polazi od toga da su Albanci praktično podeljeni u pet država:shocked542: i smatra da je jedini put za rešenje albanskog pitanja ujedinjenje u jednu državu.Ova "Platforma" albanske Akademije nauka je zapravo precizno definisana velikoalbanska strategija koja je jasno odredila pravce delovanja, ciljeve i razvoj događaja na ovom delu Balkana.
Borba za stvaranje "Velike Albanije", po konceptu Albanske akademije nauka, će se voditi na sledeći način:
1. Kosovo sa Preševom, Bujanovcem i Medveđom u prvoj fazi treba da postane republika (država), a Albanci treba da pruže garanciju da će ta republika podjednako biti otvorena prema Srbiji kao i prema Albaniji, čime će postati faktor mira u jugoistočnoj Evropi. Dakle, najmanje što se može prihvatiti u sadašnjim okolnostima je da Kosovo postane konstitutivni element (država) u SCG;
Sve za svoje
Amerika uz pomoć Velike Britanije i uz ćutanje i pomirljiv ton Nemačke,Francuske i Italije nameće, po svaku cenu, svoje rešenje o statusu Kosova i Metohije (KiM). Plafon američkog cinizma je u tome što se, u takvoj situaciji Beogradu nudi da preuzme odgovornost za aktivno i konstruktivno učešće u pregovorima o statusu KiM i za njihov ishod koji su oni već unapred predvideli kakav će biti. Amerikanci uz to mudro ćute da bi nezavisno KiM nanelo ozbiljnu štetu ulozi Srbije na Balkanu. Imajući sve to u vidu; ne dolaze u obzir nikakve priče o kompenzacijama na čijoj drugoj strani su: ulazak u EU ili evroatlantske integracije, čak ni o razmeni teritorija jer se na kraju sve svodi na trgovinu "svoje za svoje".
2. Problem Albanaca u Makedoniji, koji čine 35 odsto stanovništva treba rešiti na jedan od dva načina: ili da se Makedonija konstituiše kao dvonacionalna država (status konstitutivnog naroda za Albance) po uzoru na Austrougarsku, ili tako što će se u Republici Makedoniji formirati posebna albanska autonomna pokrajina;
3. Albansko pitanje u Crnoj Gori rešiće se tako što onaj deo kompaktne albanske etničke teritorije, koju čine Plav, Gusinje, Rožaje, a to je "severozapadno Kosovo":annoyed_h4h: , treba da postane samostalna autonomna pokrajina, sa Ulcinjem kao glavnim gradom:twisted: . Albanci u Crnoj Gori čine samo 8 odsto stanovništva, ali navodno ne uživaju nacionalna građanska prava. Zbog toga su, kaže se, pravoslavni Albanci iz Crne Gore potpuno asimilovani, dok su uspešan otpor pružili jedino katolički i muslimanski Albanci, samo zahvaljujući tome što imaju kompaktnu teritoriju;
4. U Grčkoj navodno Albanaca ima znatno više nego što se to priznaje, pa u cilju zadovoljavanja i njihovih prava, treba dozvoliti da u osnovnim školama albanska deca uče pisanje i čitanje na albanskom jeziku, a u srednje škole moraju se uvesti predmeti kao što su istorija Albanije, istorija albanske književnosti na albanskom jeziku i drugi njima slični. Naravno, uz sve to da se Albancima koji su proterani 1945. godine, tj. njihovim potomcima omogući povratak. Granice "Velike Albanije" bile bi: Niš na severu i Epir na jugu.:poster_spam:
...
cio text nahttp://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/03/01/srpski/A06022801.shtml
Šiptari hoće državu i 100 milijardi dolara odštete od Srbije
Postoji izuzetno opasan plan Šiptara, koji na prvi pogled možda zvuči
nerazumno i bojim se da može da bude realizovan. Naime, po proglašenju
nezavisnosti Kosmeta i usvajanju određenih zakona koji daju legitimitet
državnosti i priznanja pojedinih država regiona, vlada Kosova će doneti
odluku da podigne tužbu protiv Srbije (ne protiv Državne zajednice SCG), i
zatraži ratnu odštetu u iznosu oko 100 milijardi dolara. Šiptarski lideri i
planeri misle da Srbija neće moći da plati tu ratnu odštetu i, za uzvrat,
predložiće dobijanje dela teritorije Srbije. Tražiće prostor juga Srbije,
opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, prostor od Prokuplja do Niša, do sela
Mramor i prirodne granice reke Nišava. Prema Vranju duž reke južna Morava,
kao prirodne granice. Tražiće maksimum, da bi dobili minimum, koji se, pre
svega, odnosi na prostor juga Srbije, zaključno sa opštinom Vranje. U
njihovim planovima je jug Srbije, zajedno sa Kumanovom. To bi trebalo da
čini prostor koji će predstavljati jednu veliku bescarinsku zonu, koju će
koristiti mnogi zapadni činioci. Svi šiptarski biznismeni, počevši od onih u
Velikom Trnovcu i dalje, intenzivno prave planove za poslovanje u toj
bescarinskoj zoni.
Hitno mora da se zaustavi proces izazivanja nove krize u Raškoj oblasti,
Srbiji i Vojvodini, i to, diplomatskim i političkim aktivnostima. Ako imamo
jaku vojsku, ako imamo jaku policiju i specijalne jedinice, time ćemo
preventivno delovati. Normalno, obaveštajna i kontraobaveštajna služba
moraju uraditi svoj deo posla i trebaju odmah da hapse svakog onog ko može
da stvori bilo kakvu krizu. Ako je sekta Vehabija prisutna u Raškoj oblasti,
to mora da bude znak za uzbunu u našoj državi. Ako iz američkih izvora stižu
informacije da postoje terorističke formacije u Raškoj oblasti, da su jako
brojne, onda neko mora da reaguje. Znači, moramo da sprečimo izbijanje nove
krize, gde bi po principu masovnosti i neprimerene upotrebe sile, navodno s
naše strane, ponovo došlo do internacionalizacije. Moramo da sačuvamo vojsku
Srbije i Crne Gore. Ključ ključeva je jačanje vojske Srbije i Crne Gore.
Njeno razbijanje, definitivno nam ruši svaku šansu i svaku nadu u opstanak.
Moramo da ojačamo nacionalnu svest i da, na novim izborima, stvorimo uslove
za pobedu snaga koje će jasno i glasno definisati nacionalne interese,
zaštititi ih i reći da je granica opstanka srpskog naroda pređena ukoliko
dođe do rušenja državne zajednice, do nezavisnosti Kosmeta. Mi onda
nestajemo kao narod i kao država. Ako se to ne uradi, onda nemamo nikakvu
šansu za opstanak.
Apsolutno podržavam ideju Ministarstva unutrašnjih poslova i političkih
struktura, da se formira jedna zajednička objedinjena antiteroristička
jedinica gde će biti i pripadnici crvenih beretki. Nama su potrebne što jače
specijalne snage, upravo iz razloga preventivnog delovanja i sprečavanja
izbijanja nove krize u Raškoj oblasti, na jugu Srbije i drugim delovima naše
zemlje.
S. Veselinović
http://www.srpskenovineogledalo.co.yu/pub/38/intervju.htm
" Kao shto svi znate, Kosovo i Metohija je sastavni deo srpske teritorije, a naricito oblast rashke, koju mi na nashu veliku sramotu zovemo turskim imenom Novopazarski Sandzak. Svako ko ima 8 razreda osnovne skole bi trebalo da zna, da jedna od prve 4 drzave srpskog naroda, odnosno Raska, predstavlja jednu od kolevki srpskog naroda, nashe nacionalne, pravne, duhovne, kulturne i politicke tradicije. E sad, svi znamo ko nam kroji otcepljenje kosova, nisu to muceni albanci kojih ima 3 miliona, i koje bismo, realno gledano, zgazili ko go*no, nego USA, tj. najveca vojno-politicko-ekonomska sila koju je covecanstvo ikada videlo.
Verovali ili ne, u sred njihovog senata, u kome se pishe rezolucija o Kosovu, odnosno njegovom odcepljenju od teritorije Srbije, jedan od senatora je pokrenuo peticiju protiv odcepljenja (ima ih i koji nas vole Very Happy).
Postoji online glasanje za istu, i zamolio bih Vas sve da glasate, je ovo je neshto shto se tiche, ili bi trebalo da se tiche, svih nas. Takodje Vas molim da ovaj bulletin repostujete SVIMA i zamolite sve koji imaju i malo svesti o tome ko su, shta su i odakle potichu, da glasaju i rashire ovo."
Hvala unaprijed!
http://www.thepetitionsite.com/takeaction/905791187
(Preuzeto sa drugog foruma, i ne bi bilo lose da se rasiri na jos koji forum!)
voljeli mi ili ne ali bice VA cak iako u kosovo ne dobije nezavisnost iz prostog razloga sto se seksaju kao ludi ... nema porodice ispod 20clanova ...@filip ...e bogami filipe to sto kosovari sada oce nezavisnost nema veze sa ekonomijom da te podsjetim da se i Yugoslavija rasturila iako se dobro zivjelo...
A i spremni su da plate za svoje interese....Ako je tačna informacija BND-a tajne službe SRNemačke, Ahtisari dobijo neku siću da malo odradi poslića.... jedno 40milevrića....treba čovek da kreči žena domaćica školuje dva studenta tuga i sirotinja pa se našli dobri ljudi da ponude da podmažu... :( Stari su to Iliri (a možda i ne kaže SANU) koji su plajčkali brodove,robili nejač i putnike i askerisali za sultana,pucali sa ledja ...
sklopljeno u crnoj gori 26-06-07, 22:58 albanci ne cine ni 5% stanovnistva crne gore
Albanci su jedina demografska populacija u CG koja progresivno bilježi pad...
Autor: Tanjug | 27.06.2007 - 09:15
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) još krajem 1970. godine je nagovestila raspad bivše Jugoslavije, navodeći da su republike i pokrajine te države, opisane kao "svojevrsna izmošljotina 20. veka", u stvari odvojene nacije, različitih istorija, etničkog i kulturnog sastava.
Zaključci CIA navedeni su u izveštaju načinjenom 20. novembra 1970. godine, koji je, prema američkom zakonu o dostupnosti informacija, od juče dostupan širokoj javnosti, u sklopu čitavog niza dokumenta koji se odnose na razne sumnjive aktivnosti te agencije, ali i ozbiljne analize odnosa snaga u tadašnjem Sovjetskom Savezu, Kini ili bivšoj Jugoslaviji. "Glavno pitanje je opstanak federacije. (...) Postoji ozbiljan potencijal za katastrofu", navodi se u izveštaju CIA koji je potpisao šef službe za specijalna istraživanja Hal Ford. U izveštaju se, takođe, razmatraju moguće posledice eventualnog otcepljenja Hrvatske, vojne uprave pod kontrolom Srba i sovjetske intervencije, koja bi, možda, sledila takav razvoj događaja.
CIA je ukazala na ozbiljne razlike između Slovenije i Hrvatske, "katoličkih i najrazvijenijih" republika tadašnje federacije, označujući Zagreb kao "izvor konstantnih tenzija" u SFRJ. Određujući odnos snaga među republikama, CIA je Bosnu i Hercegovinu i Grnu Goru stavila na stranu Srbije, dok se Hrvatima i Slovencima "približila" Makedonija. Hrvati su, tako, opisani kao "militantni nacionalisti", od kojih se izdvajaju "kosmopolitski" Dalmatinci. Navedeno je da kadar iz te republike nije srazmerno zastupljen u organima vlasti federacije, odnosno da su Hrvati činili 22 odsto ukupnog broja stanovnika, ali i zauzimali svega 17 odsto mesta u državnoj upravi. Prema nalazima CIA, šampioni nesrazmerne zastupljenosti te davne 1970. godine bili su Crnogorci, koji su sa svega tri odsto ukupnog broja stanovnika SFRJ zauzimali šest odsto čelnih mesta u partiji, 12 u m
inistarstvu inostranih poslova, 15 u federalnoj administraciji, a dali su čak 10 odsto ukupnog broja generala. Pored Crnogoraca, nesrazmerno zastupljeni su bili i Srbi i Slovenci. Srbima je, tako, sa 42 odsto ukupnog broja stanovnika, pripalo od 50 do 60 odsto čelnih mesta u administraciji, vojsci i raznim drugim službama. Na Kosovu i Mtohiji je te godine živelo 67 odsto Albanaca, navodi se u izveštaju CIA i naglašava da Srbija nije bila u stanju da sama podnese teret koji je predstavljalo nerazvijeno Kosovo, što je 22. aprila dovelo do obećanja Slovenije i Hrvatske da će pružiti pomoć, "ali ne na teret standarda razvijenih". "Taj događaj predstavljao je pobedu pobornika veće autonomije republika", ocenila je CIA. U pregledu unutrašnjo-političkih odnosa, CIA navodi da tadašnja popularna krilatica "dikatatura proleterijata" u stvari predstavljala samo vešto upakovan naziv za nedemokratsku vlast komunista nad nekomunistima i da je komplikovan koncept "samoupravljanja" od samog početka bio suočen sa mnogobrojnim problemima. Glavne zvezde izveštaja CIA, u kojem su precrtani samo izvori informacija iz samog tadašnjeg državnog vrha, su, naravno, Josip Broz Tito, nekadašnji komunistički lider a kasnije i disident Milovan Đilas, Titova desna ruka Edvard Kardelj, makedonski kadar Krste Crvenkovski, bosanski komunisti Cvijetin Mijatović i Branko Mikulić, Mika Tripalo iz Hrvatske, ali i dvojica pisaca.
CIA je, govoreći o obrušavanju tadašnjih komunističkih vlasti na slobodnomisleće snage, posebno obradila obračun vlasti sa književnicima Dragoslavom Mihajlovićem i Izetom Sarajlićem, pri čemu je posebno naglašen Titov komentar romana "Kad su cvetale tikve", koju je predsednik SFRJ opisao rečima: "Autor po svaku cenu pokušava da dokaže da naš sistem ne valja. I ko to govori na taj način - onaj ko je bio na Golom otoku". Kod predstavljanja Mihajlovića, kako se čini, CIA je načinila jedinu odmah uočljivu grešku u izveštaju, navodeći da autor knjige, u stvari i nije bio zatočenik Golog otoka, već jedan od junaka romana, što ne odgovara istini.
Kosovo: Albanska mafija kupila Ahtisaarijev plan?
Njemačka obavještajna služba BND otkrila je da je na privatni račun specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija prebačen iznos od dva milijuna eura, te da su mu u nekoliko navrata isplaćeni višemilijunski gotovinski iznosi, za koje se pretpostavlja da se kreću i do 40 milijuna eura, objavljeno je u kosovskim medijima. U svojim navodima mediji se pozivaju na informacije kako je BND svoj izvještaj o gore navedenim isplatama dostavio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. Njemačka Vlada je navodno direktno zadužila brigadira tajne službe BND-a Lukea Nymana, da 'ubaci' dio obavještajaca u službu UN-a, po nalogu i molbi glavnog tajnika organizacije, koji je dobio informacije o korumpiranosti UN-ovog izaslanika za Kosovo Marttija Arthisaarija.
«Nakon što su upućeni na Kosovo, agenti BND-a su otkrili jasnu i učestalu vezu i komunikaciju između vodećih ljudi albanske mafije, njihovih posrednika i Ahtisaarija», navodi se u novinskim napisima, dodajući kako su u izvještaju dostavljenom Ban Ki-moonu potvrđene sumnje da je albansko rukovodstvo na Kosovu kupilo konačni plan Marttija Ahtisarija, koji definitivno ide u korist nezavisnosti i odcjepljenja Kosova od Srbije. Prema nalazima agenata BND-a, nekoliko poziva prema zgradi specijalnog izaslanika za Kosovo upućeno je i sa brojeva koji pripadaju albanskom milijarderu Beghijetu Pacolliju. Agenti BND-a zapazili su i da je 12. veljače-februara rano ujutro pred Ahtisaarijevu zgradu stigao džip koji pripada albanskoj Vladi, nakon čega su iz automobila izašla dva čovjeka sa koferima za koje je kasnije, iz izvora u zgradi, utvrđeno da su bili puni novca i da su predati Ahtisaariju. Sličan slučaj dogodio se navodno i dvanaest dana kasnije, kada je primijećen dolazak crnog Mercedesa bez tablica iz kojeg je izašao Ekshet Bori, desna ruka vođe albanske mafije, koji je u pratnji dvojice tjelohranitelja, koji su nosili dva kofera, donio drugu višemilijunsku isplatu Ahtisaariju 'na ruke'. Mediji su prenijeli kako su agenti otkrili da su sva četiri kofera, naknadno zaštićena diplomatskim markicama, bez provjere otputovala u Finsku, na Ahtisaarijevu kućnu adresu.
(Z.M.)
http://www.omega-regional.info/arhiva%202007/vijesti%202007/vijesti_06.htm
Čaves: Venecuela će podržati stav Rusije o Kosovu
Venecuela podržava stav Rusije za postizanje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine o statusu Kosova, izjavio je danas predsednik Venecuele Ugo Čaves tokom posete Rusiji.
Čaves je u susretu sa ruskim poslanicima kazao da je podela zemalja "imperijalistički pokušaj da se oslabe države", prenela je učesnica susreta, poslanik "Jedinstvene Rusije" Jelena Drapeko.
Predsednik Venecuele je takođe kazao da u mnogim zemljama postoje separatistička raspoloženja, ali da se "imperijalizam tako ponaša prema onim državama koje smatra opasnim po sebe", kazala je Drapeko.
Prenela je i da je Čaves rekao da od Venecule žele da oduzmu zapadne teritorije, najbogatije naftom, i da "upravo tamo SAD finansira seperatističke pokrete".
Blic
Po nalogu NATO i SAD na institutu u Sofiji obučavaju se budući vojni i diplomatski kadrovi nezavisnog Kosova, među predavačima Kolin Pauel
BEOGRAD - Dok se Srbija zamajava pregovorima i uslovljavanjima oko rešavanja budućeg statusa južne srpske pokrajine, šiptarski teroristi, pod američkom dirigentskom palicom, već uveliko pripremaju stvaranje nove države na Kosmetu - kaže za Kurir vojnopolitički analitičar Milovan Drecun, koji intenzivno prati dešavanja u vezi sa kosovskim problemom.
Drecun tvrdi da od "dobro obaveštenih izvora iz vrha Unmika raspolaže preciznim podacima da SAD i NATO intenzivno rade na ostvarenju nezavisnosti Kosova", a kao potvrdu navodi aktivnosti na organizovanju i pripremi kadrova za buduće vitalne državne institucije na Kosovu.
- Na zahtev NATO, Bugarska je prihvatila da na svom Diplomatskom institutu u Sofiji obučava Šiptare koji su kandidati za buduće diplomatske funkcije - kaže on i dodaje da je "prva grupa budućih šiptarskih diplomata", kojih, kako kaže, ima 15, obuku započela u februaru, a završila nakon tri meseca. Drecun objašnjava da je reč o grupi koja treba da bude "noseća struktura ministarstva inostranih poslova Kosova, a posebno je odabrana od specijalnog tima NATO".
ALBANCI PROGLAŠAVAJU NEZAVISNOST
BEOGRAD - Kosovski Albanci krajem sledeće nedelje planiraju da proglase nezavisnost, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora nemačke obaveštajne službe! Suočeni sa tvrdim ruskim stavom i neprihvatanjem poslednjih rezolucija o statusu Kosova, SAD su odlučile da pređu na plan B, unilateralno priznanje.
Za to su dobili američku podršku, a detalji su utanačeni prilikom posete Džordža Buša Albaniji, kada se sreo i sa nekoliko kosovskih zvaničnika. Strani dopisnici su iz centrala već dobili naloge da pakuju kofere i idu na Kosovo. Savetnik premijera Aleksandar Simić ocenjuje za Kurir da je reč o provokaciji, ali ne isključuje mogućnost takvog scenarija.
- Ono što je potpuno jasno jeste da separatisti iz južne pokrajine ne rade ništa bez dogovora i konsultacija sa SAD. U tom smislu, adresa je Vašington - uputio nas je Simić.
On dodaje da ne želi da spekuliše, ali ne negira da su takve najave više-manje poznate.
- Situacija će se razvijati onako kako to bude procenjeno u Vašingtonu, što znači da će za svaki potez oni i snositi odgovornost - tvrdi Simić.
U međuvremenu su, u cilju što boljeg operativnog sprovođenja plana o nezavisnosti Kosova, opeglani odnosi između albanske mafije i CIA. Očekuje se da među prvim zemljama koje će priznati Kosovo budu Albanija, SAD, Makedonija i Crna Gora.
Da je ovaj albansko-američki projekat nije nikakva tajna, upozoravaju i insajderi Kurira koji tvrde da su na Kosmetu vidno pojačane mere bezbednosti KFOR-a, kao i prisustvo obaveštajnih službi. Kurir je juče pokušavao da ovu informaciju proveri na više mesta, međutim, telefon potpredsednika vlade Božidara Đelića bio je nedostupan, a ministri koje smo kontaktirali bili su na sastanku.
(R. K.) - Kurir
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/jun/30/V-06-30062007.shtmlhttp://www.srpskadijaspora.info/images/vesti/zs17092005_1_1.jpg
22:54
DRŽAVNA TELEVIZIJA: OKO KOSOVA NEMA JEDINSTVA
MOSKVA – U stavovima Rusije i SAD oko Kosova nema jedinstva, navela je večeras ruska državna televizija „Rusija” u specijalnoj reportaži posvećenoj susretu predsednika Vladimira Putina i Džordža Buša u Kenebankportu.
U reportaži su detaljno preneti stavovi Moskve o planovima Vašingtona da razmesti elemente protivraketne odbrane u Evropi, kao i o novoj ruskoj inicijativi, zatim stavova Buša i Putina o Iranu, bilateralnim odnosima i ličnim odnosima dva predsednika.
Ta televizija je u širem izveštaju sa Bušovog porodičnog imanja navela da je Džordž Buš stariji, „poznat po nalaženju kompromisa, sve učinio kako bi njegov sin rešio sva sporna pitanja sa predsednikom Putinom”.
„Kao iskusan političar on razume da će za odlazećeg političara biti neoprostiva greška da se odnosi sa Rusijom ostave na tom nivou nedorečenosti kakva sad postoji - nema jedinstva kada je reč o tome šta raditi sa nezavisnošću Kosova, šta raditi sa strateškim naoružanjem i protivraketnom odbranom”, navedeno je u izveštaju.
U izveštaju su naglašeni pozitivni lični odnosi Putina i Buša i cilj da se odnosi dve države podignu na viši nivo.
Beta
11:33
„KOHA DITORE”: RIKER UPOZORIO DA STANjE NA KOSMETU IZMIČE KONTROLI
PRIŠTINA – Šef UNMIK-a Joahim Riker zatražio je od šefova dimplomatija zemalja članica Kontakt grupe i drugih međunarodnih zvaničnika da ubrzaju rešavanje statusa Kosmeta, da bi, kako je naveo, sprečili moguće nerede.
Najtiražniji prištinski list na albanskom jeziku „Koha ditore”, pozivajući se na anonimne diplomatske izvore, piše danas da je Riker tražio pomoć, „jer situacija izmiče iz ruku”. :hammer5425:
Riker je pismo uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, sekretaru NATO-a Jap de Hop Sheferu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani i ministrima inostranih poslova zemalja članica Kontakt grupe.
Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je krajem protekle nedelje boravio kratko na Kosmetu kako bi pozvao na strpljenje i mir posle predloga SB za odlaganje rešenja statusa za još nekoliko meseci.
Poseta Shefera Kosmetu usledila je posle Rikerovog poziva međunarodnoj zajednici da pomogne misiji UN u očuvanju kontrole nad stanjem u pokrajini.
Tanjug
ČEKU NAJAVIO JEDNOSTRANO PROGLAŠENjE NEZAVISNOSTI KOSMETA
PRIŠTINA – Ukoliko u Ujedinjenim nacijama ne bude napretka oko sticanja nezavisnosti Kosmeta, Priština će biti „prinuđena da deluje” izjavio je premijer Kosova i Metohije Agim Čeku u intervjuu koji je danas dao britanskoj agenciji „Rojters”.
„Ako ovaj proces ne daje rezultate, međunarodna zajednica treba da ponudi alternativu. Više volimo diplomatski put. Ali ako ne vidimo nikakvu nadu, jasnost, izvesnost, nikakav napor, bićemo prisiljeni da delujemo”, rekao je Čeku.
Čeku je upozorio da Zapad rizikuje da izgubi kredibilitet ako i dalje bude mirovao zbog protivljenja Moskve otcepljenju Kosmeta.
„Moramo da pronađemo kompromis. Ovaj proces vodi gubljenju kredibiliteta zbog protivljenja Rusije, međunarodna zajednica gubi kredibilitet”, kazao je Čeku i dodao da će Albanci čekati ukoliko vide „konkretne napore” Zapada u cilju nalaženja rešenja.
On nije, međutim, naveo koliko dugo bi to kosmetski Albanci bili spremni da još čekaju na odluku o statusu Kosova i Metohije.
Tanjug
Europa upozorava SAD
Frank-Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova, i njegov talijanski kolega Massimo d’Alema upozorili su, kako piše njemački magazin Spiegel, američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice da bi civilna i vojna misija EU-a na Kosovu morale biti suspendirane u slučaju da SAD i kosovski Albanci krenu ka nezavisnosti mimo dogovora u UN-u. Njemački tjednik piše da se „priprema konfrontacija Njemačke i EU-a s Washingtonom“ jer dok Bush govori da će priznati nezavisnost Kosova, Europljani strahuju od izbijanja nasilja. Glasnogovornik pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni ocijenio je jučer kao „spekulacije“ najave o mogućoj podjeli Kosova. „Definiranje statusa rezolucijom Vijeća sigurnosti bilo bi u interesu Kosova, međutim Kosovo će razmotriti alternative za finaliziranje statusa“, rekao je Hiseni.
(Blic)
Tajni dokumenti Unmika: Kako do velike Albanije
Ključ svega - čije je Kosovo
Velikoalbanski pokret predstavlja glavni destabilizirajući činilac na Balkanu.
Međunarodni zvaničnici veoma dobro znaju strukturu i delovanje organizovanog
velikoalbanskog pokreta
piše: Milovan Drecun
Prošlogodišnja izjava savetnika albanskog premijera Salija Beriše da će do
2013. godine biti stvorena "prirodna Albanija" nedvosmisleno je pokazala da su
planovi za stvaranje "velike Albanije" živi i operativni. Presudan korak na tom
putu je "nezavisno" Kosovo, koje bi postalo jezgro za stvaranje "velike
Albanije". U javnosti, domaćoj i međunarodnoj, često se govori o "velikoj
Albaniji", ali nosioci tog ratnog projekta za komadanje nekoliko balkanskih
država i prekrajanje međunarodno priznatih granica ostaju skriveni od javnosti.
Postavlja se pitanje da li postoji organizovan velikoalbanski pokret, ili ga
čini niz partija, udruženja, organizacija i terorističko-kriminalnih
organizacija, koje deluju samostalno, ali imaju isti konačni cilj "oslobađanje
i ujedinjenje svih albanskih etničkih teritorija". Poverljiva analiza Unmika,
koja do sada nije bila poznata javnosti, pokazuje da postoji dobro organizovan
velikoalbanski pokret, koji ima političko i "vojno" (terorističko) krilo.
Unmik je identifikovao organizacije koje deluju u inostranstvu, čiji je glavni
cilj stvaranje velikoalbanske države. U grupi marksističko-lenjinističke
orijentacije velikoalbanskih organizacija delovali su: "Crveni narodni front",
"Albanski pokret za socijalističku republiku u Jugoslaviji i
marksisti-lenjinisti Kosova", "Narodni oslobodilački pokret Kosova",
"Komunističko-lenjinistička partija Albanaca u Jugoslaviji".
Te četiri organizacije su se, 1982. godine, ujedinile u "Narodni pokret
Kosova", a 1993. godine formirale "Narodni pokret za oslobođenje Kosova".
U prozapadno orijentisane velikoalbanske organizacije spadaju: "Prizrenska
liga", "Bali kombtar"("Nacionalni front"), "Savez Kosovara", "Legalitet" i
"ONDŠ". Tih desetak organizacija zapravo predstavljaju jezgro velikoalbanskog
političkog i terorističkog pokreta koje deluje daleko od očiju javnosti i
usmerava velikoalbanski politički i teroristički pokret. U minulom periodu te
ilegalne strukture su stvorile nekoliko vojnih, odnosno terorističkih
organizacija.
U Unmikovoj analizi, u delu o "paramilitarnom organizovanju Albanaca na
Balkanu" identifikovane su velikoalbanske terorističke organizacije:
teroristička Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), koju je osnovao pomenuti
"Narodni pokret za Kosovo", "Albanska nacionalna armija", koju su osnovali
"UNIKOMB" i "Albanska revolucionarna partija". Političko telo koje rukovodi
terorističkom "Albanskom nacionalnom armijom" je "Front nacionalnog ujedinjenja
Albanaca". Velikoalbanski pokret oružano deluje i preko terorističke
"Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca", koju je osnovao "Narodni pokret za oslobođenje Kosova", terorističke "Oslobodilačke nacionalne armije" u Makedoniji i terorističke organizacije "Oslobodilačka armija Crne Gore", dakle na svim "okupiranim albanskim teritorijama".Cilj svih pomenutih političkih i terorističkih organizacija je stvaranje ujedinjene albanske države - "velike Albanije", odnosno, kako se to kaže u zakletvi koju polažu pripadnici terorističkih organizacija OVK i ANA, borba za "slobodu svih albanskih teritorija koje se nalaze u ropstvu, sve dok ne
ujedinimo sve naše teritorije u jednu državu, majku Albaniju". Do "velike
Albanije" nameravaju da stignu direktnim spajanjem tzv. okupiranih teritorija
ili po fazama, na primer, u prvoj fazi nezavisno Kosovo i regionalizacija
Makedonije. Javno deluju stvaranjem političkih udruženja na Kosmetu, u Albaniji
i Makedoniji.
Iz terorističke OVK su nastale brojne partije posle dolaska međunarodnih snaga
na Kosmet, a među njima su najjače Tačijeva Demokratska partija Kosova i
Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova. Sve te partije se, u skladu sa
strateškim ciljem terorističke OVK, zalažu za nezavisnost Kosmeta i stvaranje
"velike Albanije". U poverljivoj informaciji Kfora određene su šiptarske
političke partije na Kosmetu koje se bore za stvaranje "velike Albanije". To
su: "Nacionalni front Kosova", "Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova",
"Narodni pokret za Kosovo", koji je i osnivač terorističke OVK, "UNIKOMB", koji
je jedan od osnivača terorističke "Albanske nacionalne armije", "Albanska
nacionalna demokratska partija", Tačijev DPK i Haradinajev ABK. Po Kforovoj
klasifikaciji "Demokratski savez Kosova", Bukošijeva "Nova partija Kosova",
"Liberalna partija Kosova" i još neke partije su za nezavisnost Kosmeta, ali se
otvoreno ne zalažu za stvaranje "velike Albanije".
http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg34023.html
ANA priprema treci balkanski rat
SRNA
16. 12. 2004.
SKOPLJE, 16. DECEMBRA /SRNA/ - Prema pisanju makedonske stampe, koja se poziva na obavjestajne izvore sa detaljnim informacijama o albanskim teroristickim strukturama, ANA priprema "treci balkanski rat", kako bi bili stvoreni uslovi za osnivanje "Velike Albanije".
Udruzenje vojnih veterana OVK na Kosmetu zapocelo je veliku mobilizaciju clanstva za ulazak u Makedoniju u slucaju da dodje do policijske akcije u skopskom selu Kondovu, gdje vec danima patroliraju naoruzani Albanci, pise skopski dnevnik "Vreme", pozivajuci se na obavjestajne izvore.
List navodi da su najvece mobilizacije izvrsene u Prizrenu, Vitini i Gnjilanu, zbog cega je u srijedu uslijedilo veliko razmijestanje americkih snaga duz granice sa Makedonijom.
Americki vojnici na Kosmetu, koji su dobro naoruzani i imaju podrsku stotine borbenih vozila, vec drugi dan zaredom provjeravaju i pretresaju "od glave do pete" sve koji sa Kosmetu ulaze u Makedoniju.
Prema saznanjima "Vremena", Udruzenje vojnih veterana OVK sacinjavaju borci koji su ucestvovali u sva tri dosadasnja konflikta - na Kosmetu, juznoj Srbiji i u Makedoniji.
"Rijec je o najradikalnijim albanskim strukturama, koje su pod djelimicnom kontrolom Hasima Tacija i Ramusa Haradinaja, a vise njih registrovano je kao pripadnici tzv. Albanske nacionalne armije, koja, navodno, priprema nove ratne konflikte na Balkanu", pise skopski dnevnik.
Prema saznanjima medjunarodnih snaga na Kosmetu, tzv. Udruzenje vojnih veterana OVK bilo je jedno od glavnih inicijatora i organizatora martovskih pogroma nad Srbima.
ANA trenutno ima vise od 2 000 boraca, rasporedjenih na Kosmetu, juznoj Srbiji, Albaniji i u Makedoniji.
Ovo je podatak registrovan u izvjestajima domacih i inostranih bezbjednosnih sluzbi.
Prema njihovim analizama, vojna struktura ANA organizovana je prema teritorijalnom principu, odnosno sastavljena je od cetiri divizije sa posebnim glavnim stabovima, razmjestenim na nekoliko teritorija u vise balkanskih zemalja.
Prva divizija nosi naziv "Skenderbeg" i zaduzena je za akcije u oblasti Iliride (tako nazivaju zapadnu Makedoniju).
Druga divizija "Adem Jasari", sa zadatkom djelovanja u tzv. Dardaniji (misli se na dijelove juzne Srbije, kod Gnjilana, i dijelove Kosmeta, kod Prizrena i Pristine).
"Malesija" je ime trece divizije ANA, koja deluje u oblasti tzv. Malesije (misli se na Crnu Goru u oblasti Ulcinja), ciji se stab nalazi u albanskom gradu Skadru.
Cetvrta divizija nazvana je "Cemerija" i zaduzena je za djelovanje u istoimenoj oblasti, koja obuhvata dio juzne Albanije i sjeverne Grcke.
Kao vrhovni komandant ANA trenutno se pominje Vigan Gradica, "general" sa tri zvjezdice.
Nacelnik Glavnog staba je Ekrem Aslani, dok su glavni pomocnici trojica penzionisanih generala albanske armije - Isuf Suljaj, Hekuran Aslani i Idriz Smotaha.
Obavjestajci raspolazu podacima da su politicki lideri ANA Ilir Vardari, Korab HodĹşa i Valjon Fljamuri, dok se kao portparoli i politicka lica predstavljaju osobe Luan HodĹşa, Gafur Adili i Alban Berisa.
Kao komandant divizije "Skenderbeg" u Makedoniji pominje se izvjesni Idriz Iljaku.
Prema operativnim saznanjima obavjestajaca, na spisku idejnih vodja ANA su Gafur Elesani, Ibrahim Keljmendi, Malic Ndrecaj i Emrus DZemailji.
Vise vojnih esperata za Balkan predvidja da ce i po Ohridskom sporazumu u Makedoniji biti nastavljena oruzana borba radikalnih albanskih grupa.
Malic Ndrecaj zvani Malja, bivsi komandant 113. brigade, vec nekoliko dana boravi u Makedoniji.
On se sastao sa liderom Demokratske unije za integraciju /DUI/ Alijem Ahmetijem i sa vodjstvom opozicione Demokratske partije Albanaca.
Prema obavjestajcima, rijec je o bivsem visokom komandantu OVK, koji se, navodno, zalaze za "Treci balkanski rat", kako bi bili stvoreni uslovi za realizaciju "Velike Albanije".
Od aprila prosle godine Ndrecaj je bio zatvorenik u americkoj bazi "Bondstil" na Kosovu, odakle je 3. aprila "uspio da pobjegne".
Bio je pritvoren zbog sumnji da je rukovodio teroristicko-kriminalnom grupom koja se bavila trgovinom, organizacijom i zastitom ilegalnih transprota droge i oruzja.
U vrijeme konflikta u Makedoniji 2001. godine Ndrecaj je bio clan "glavnog staba" ONA i glavni instruktor za obuku, poslat licno po nalogu Haradinaja.
Djelovao je paralelno u tetovskom i lipkovsko-kumanovskom rejonu.
Glavne veze Ndrecaja u Makedoniju su Ali Ahmeti, lider vladajuceg DUI-a, i Fazli Veliu, potpredsednik partije.
Kontakti izmedju njih i Ndrecaja uspostavljeni su na Kosmetu, neposredno pred pocetka pobune u Makedoniji.
Ndrecaj je tada pripremio glavni operativni plan za prebacivanje oruzja i dobrovoljaca sa Kosmeta.
Kao komandanti ANA, koji operisu u dijelovima zapadne Makedonije, pominju se i Daut RedĹşepi-Leka (trenutno je u Prizrenu i ne smije da se vrati u Makedoniju zbog hapsenja), zatim Selim Neziri iz Vitine, Hajrus LJuma iz Kacanika, Muhamed Krasnici, poznatiji kao komandant Maliseva iz 113. brigade, DZavid Morina ili komandant Drenica, Sami Uksini, poznat kao komandant Sokoli, i Ferid Kapasi, tzv. komandant Zolja.
Svi su oni primijeceni u posljednje vrijeme u Makedoniji.
Obavjestajci rapolazu i informacijom da su minobacaci kojima raspolazu paravojne formacije u Kondovu dio velike isporuke svercovanog oruzja, nabavljenog za dva miliona svajcarskih franaka preko svajcarske firme "Deren dinger" iz Ciriha, u januaru 2003. godine.
Oruzje su kupili operativci tajne sluzbe OVK, pod vodjstvom izvjesnog Vejselija.
Obavjestajci raspolazu i informacijom da se obuka boraca ANA odvija u Makedoniji, na Kosmetu, u kampovima bivseg KZK, i u logorima u Albaniji (u Kuksu, Tropoji i Bajram Curiju, kod sela Bujane).
Vojni instruktori uglavnom su strani placenici i oficiri albanske armije.
Pripadnici ANA uglavnom su naoruzani lakim pjesadijskim naoruzanjem, rucnim minobacacima, a posjeduju i oruzje za protivvazudsnu odbranu.
Opremljeni su i radio-stanicama, satelitskim telefonima i uredjajima za nocno osmatranje i gadjanje, tvrdi se u izvjestajima domacih i stranih obavjestajnih sluzbi.
Jedan od lidera politickog krila ANA, poznatije kao "Front za nacionalno objedinjenje Albanaca" /FNOA/, Gafur Adili izjavio je skopskom listu na albanskom jeziku "Koha ditore" da ce se svi Albanci najkasnije do 2012. godine ujediniti u jednu drzavu.
On je rekao da je trenutno u FNOA uclanjeno 12 politickih partija, od kojih je osam iz Albanije, a cetiri iz susjednih drzava.
Nedavno je albanski dnevnik "Gazeta Sciptare" objavila da ANA tajno podrzavaju politicke partije u Makedoniji i da njeni vojnici primaju platu od pet do sedam hiljada evra mjesecno.
Dnevnik tvrdi da ANA raspolaze sa 300 redovnih vojnika.
ANA se finansira putem "Fondi kambetare Sciptare" (FKS), ili "Albanskog nacionalnog fonda" sa sjedistem u Cirihu, Svajcarska.
Sve aktivnosti na ovom planu odvijaju se na relaciji Tirana - Debar - Pristina.
Finansijksu pomoc ANA dobija i od islamskih nevladinih organizacija.
Skopski "Dnevnik" pise da je u protekle dvije godine presjeceno 27 kanala za sverc oruzja u Makedoniji, od kojih dva na liniji Crna Gora - Albanija - Makedonija.
Po nalogu NATO i SAD na institutu u Sofiji obučavaju se budući vojni i diplomatski kadrovi nezavisnog Kosova, među predavačima Kolin Pauel
Nista cudno,to se moglo i ocekivati od Bugara,oni bi sve dali Amerima
Hapšenje terorista u Crnoj Gori iz ugla Milovana Drecuna
Teroristi
Postojanje organizovane terorističke grupe u Crnoj Gori trebalo bi ozbiljno shvatiti. Na sreću, ona je razbijena, a da li kompletna to još ne znamo. Tako brojna teroristička, dvadesetočlana, grupa ne može da funkcioniše ako nema izuzetno jaku logistiku i ako ne pripada nekoj većoj formaciji, odnosno dobro organizovanoj strukturi. S druge strane, ona i pokazuje da situacija u Crnoj Gori u narednom periodu, u delu gde žive Šiptari nikako neće biti stabilna, niti će biti onakva kakvom je predstavlja aktuelni crnogorski režim, komentariše za R92 vojno politički analitičar Milovan Drecun, nedavno hapšenje Albanaca osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori. On je u razgovoru za naš list, između ostalog, rekao da se najverovatnije radi pripadnicima jedne od četiri divizije albanske nacionalne armije (ANA) poznatije kao „Malesija“ ili „Ulcinj“. To je divizija za Crnu Goru i severnu Albaniju i čije sedište komande je u Ulcinju.
MARKALE
NEISTROŠEN SCENARIO
- Cilj ove terorističke grupe u Crnoj Gori gotovo je identičan onom kad je izvedena čuvena akcija na pijaci `Markale` u Bosni - objašnjava Drecun. - Dakle to je onaj scenario koji je pokazao veliki kapacitet i uspeh. Pobiti ljude koji su na vašoj strani. Ovde se jasno vidi da ANA preko ove terorističke grupe želi da primenjuje istu strategiju - napasti džamije, izazvati revolt i neraspoloženje kod Šiptara da se radikalizuje situacija.
- Dve činjenice objašnjavaju delovanje ove terorističke grupe, a to je da su neki članovi imaju veze sa Amerikom i da pripadaju albanskoj nacionalnoj armiji koja bi trebalo da bude neka vrsta krovne vojne organizacije buduće velike Albanije, za šta se zalažu i neki od sadašnjih albanskih lidera. Među njima je i savetnik albanskog premijera Sali Beriše koji je vodeći nosilac velikoalbanskih pretenzija, glavni islamista na Balkanu i čovek koji ima direktne veze Al Kaidom.
Ako je albanska nacionalna armija odlučila da pre vremena napadne deo koji je bio ostavljen za poslednju etapu, a to je Crna Gora, gde je sve moglo da se reši pregovorima sa Milom Đukanovićem, ...
vise na http://www.revija92.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=171
Kosovo može prekrojiti Makedoniju
Eventualna podjela Kosova nije dobra za Makedoniju, a nije ni rješenje situacije u pokrajini, smatraju makedonski i strani stručnjaci nakon najave mogućnosti podijele Kosova.
Nakon spominjanja podijele Kosova, publicist Kim Mehmeti u nedjelju je izjavio kako ako dođe do podijele Kosova, nestat će Makedonija, a to bi bio srpski projekt. Smatra kako Srbija, suočena s činjenicom da gubi Kosovo, želi destabilizaciju Balkana.
Prema bivšem ministru vanjskih poslova, Slobodanu Čašuleu, podjela Makedonije je nemoguća, budući da se Kosovo kroji, a Makedonija je već skrojena te kaže kako se treba stalno upućivati na tu činjenicu. Ne želi da država padne u stupicu propagande nekih albanskih krugova, koji status Kosova žele povezati s Makedonijom.
(Dnevnik)
Amerikanac kriv za pomoć teroristima na Kosovu
Porota u Majamiju proglasila najpoznatijeg „domaćeg teroristu” Hozea Padilju krivim po svim tačkama optužnice
http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N_Y2Li3fMKnoroWvHH0cbydSLlmJoMUwAyVbD.jpg
Pripadnici Vojske Jugoslavije i ministarstva unutrašnjih poslova Srbije bili su žrtve terorizma na Kosovu i Metohiji, presudila je jedna američka porota u Majamiju, prihvativši argumentaciju tužilaštva da je „najpoznatiji terorista iz SAD” Hoze Padilja kriv po svim tačkama optužnice.
Padilju, kome sada preti doživotna kazna zatvora, tužilaštvo je teretilo za pomaganje islamskim teroristima u Somaliji, Čečeniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a žrtve tih terorista bile su, po obrazloženju tužioca, ruska vojska, srpske snage i druge vojne grupe širom sveta.
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=38018
SAMRTNI PLES ŠOTE GALICE
Šota je vlastito ime žene odmetnika Azeme Bejta iz dreničnog aara, koji je sa svojim kačacima (odmetnicima) držao pod kontrolom ovaj kraj. sela Galice, Ljubovac, Poljanice, mikušince i Dubovce, koja će i kasnije ostati leglo terorizma, bila su mjesto gdje policcija Kraljevine, a isve kasnije, uvijek dočekivala iz svih oružja.
daleko od dohvata države, baš u tom kraju bijesnjela je pobuna šiptarskih odmetnika. neposredno pred ustanak, 1924. godine jedna vojno-žandarmerijska jedinica opkolila je Drenicu.
policiji i vojsci Kraljevine shs, pisao je Predrag Simić u istorijskom prikazu pod nazivom "Enveristi", trebalo je punih 6 godina poslije osnivanja prve jugoslovenske države da uguše pokret kačaka u Drenici, koji su predvodili Adem Bajata i Šota Galica,i nije slučajno što je baš u ovom kraju 1944. godine izbila pobuna balista koj je predvodio Šaban Poluža.
kada je policija opkolila odmetnike, pukovnik Stojanović pozvao je Azema Bajtu na predaju, ali su umjesto odgovora dobili kuršume. naređena je paljba.Cijeli dan i sve do duboko u noć trajale su borbe. Ujutro, sunčevi zraci otkrikli su do temelja razrušeno selo i 125 mrtvih odmetnika. Azema Bejtu nijesu pronašli.
tek mnogo godina kasnije saznalo se da ga je iz obruča srpske policije spasla njegova žena i ratna drugarica Ćerima zvana Šota Galica.
teško ranjen, na putu je umro, a tijelo mu je bačeno u jednu jamu kraj sela Prčeva. svi odmetnici, koji su uspjeli da se spasu, zakleli su se tada da njegov grob nikada neće odati.
odali su ga 1971.godine kad su navodno ,njegove kosti, sahranjene , a on proglašen za nacionalnog heroja.
šota Galica nastavia je posao svog muža. napadala je Srbe gdje god je stigla, ubijala, odsijecala uši po čemu je i njen muž bio poznat, a onda je jednog dana, kako je ostalo u narodnom pamćenju, uhvatila na planini Mokri, šestoro srpske djece, čobančića, vezala ih i založila vatru.
dok su djeca vrištala umirući u stravičnim mukama, ona je oko vatre igrala samrtnu igru, pjevajući iz sveg glasa " Šote mori šote, šote mašala, davno želim , šote mori da te igram ja."
decenijama je zvuk ove pjesme u koju su utkani krici stradale djece veselo odzvanjao Srbijom i Crnom Gorom
sada ga je sva manje. istorija je konačno objelodania jezivu priču o njemom nastanku.
Pravi li NATO državu na Kosovu:poster_spam:
Na tvrdnje Beograda da je cilj zapadne alijanse da od južne srpske pokrajine pravi satelitsku državu-kasarnu:thumb_down:, komandant Kforove brigade uzvraća da NATO „nema nameru da na Kosovu formira državu”.
http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N37917_JnrLowpBWIKZe09zpIlODnAbeVqMA3JlhR9.gif
Komandant Kforove multinacionalne brigade istok Daglas Erhart odbacio je juče tvrdnje pojedinih srpskih zvaničnika da NATO namerava da formira državu na Kosovu, javila je juče Beta pozivajući se na elektronske medije u Prištini. NATO nema nameru da na Kosovu formira državu jer je ovde u mirovnoj misiji, rekao je Erhart na konferenciji za novinare u Gnjilanu. Bila je to prva reakcija nekog zvaničnika Alijanse na novi talas kritika upućenih iz Beograda na račun plana Martija Ahtisarija za rešavanje statusa Kosova. Prvo je prošlog četvrtka savetnik Vojislava Koštunice Aleksandar Simić u NIN-u objavio članak u kom je napisao da je Ahtisari, u jedanaestom aneksu svog plana, predvideo takvo ustrojstvo buduće nezavisne kosovske države u kojoj vojno prisustvo NATO snaga ne bi bilo pod bilo kakvom civilnom kontrolom.
...
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=37917
Kosovo protektorat kao Hong Kong
Iz neslužbenih se izvora doznaje da diplomati iz Kontakt grupe za Kosovo razmatraju nove modele za rješavanje kosovskog pitanja. U međunarodnim se krugovima navodno razmišlja da se kosovski problem riješi po modelu Hong Konga što bi bila opcija u kojoj su sadržani stavovi obiju strana. Ovaj bi model bio bi samo prijelazno i vremenski omeđeno rješenje.
Hong Kong je, nakon što je prije deset godina prestao biti dijelom Ujedinjenog Kraljevstva, službeno dio Narodne Republike Kine, no ipak je potpuno autonoman.
Primjena ovakvog modela na Kosovo značilo bi da formalno granice Srbije ne bi bile promijenjene, a Kosovo bi moglo sklapati ekonomske sporazume i imalo bi pravo sudjelovanja u međunarodnim institucijama osim u UN-u. Kosovo bi na izvjestan način bilo država u državi sa svim državnim ingerencijama, osim vanjske politike i vojske.
(Blic)
Carstvo korupcije i bezakonja (1)
http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N41900_HhjAOKrnvGrGhS014cDowEkApkqjd0JVQjq.jpg
Maćej Zaremba, proslavljeni novinar najuticajnijeg švedskog lista „Dagens niheter”, razotkriva zloupotrebe i nesposobnost Unmika na Kosovu i Metohiji
Maćej Zaremba
Misija UN na Kosovu i Metohiji, najveća u istoriji ove organizacije, deluje kao svojevrsna „prva država UN na svetu“, u kojoj međunarodne snage ne obezbeđuju samo mir i pitku vodu već grade ceo jedan novi poredak... ali u tom poretku vladaju korupcija i bezakonje, napisao je Maćej Zaremba, proslavljeni novinar najtiražnijeg i najuticajnijeg švedskog lista „Dagens niheter“, posle šestomesečnog boravka u južnoj srpskoj pokrajini koju on naziva „Unmikistan, zemlja budućnosti“.
Posle razgovora sa žiteljima Kosova, bivšim i sadašnjim zvaničnicima Unmika, predstavnicima lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija koje tu deluju, pozivajući se na zvanične izveštaje, ali i na ono što je video sopstvenim očima „na terenu“, Zaremba je došao do zapanjujućih otkrića o sprezi unmikovaca i lokalne albanske mafije pod okriljem UN, o masovnim nekažnjenim finansijskim zloupotrebama, o slučajevima kršenja ljudskih prava, podmićivanja i nekompetentnosti osoblja. Svetska organizacija, koja bi trebalo da štiti bezbednost, imovinu i prava stanovnika Kosova i da postavi temelje za demokratiju, efikasno sudstvo i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, postigla je upravo suprotno. Kosovo je postalo leglo nepravdi, bezvlašća i kriminala, evropski centar za trgovinu ženama i drogom, ocenjuje švedski novinar poljskog porekla.
Buja crno tržište
U prvom od četiri nastavka koja su posvećena „Unmikistanu“, autor uvodi čitaoce u kosovsku svakodnevicu. Aerodrom na koji je sleteo nadzire Islandska uprava za...
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=41900
Carstvo korupcije i bezakonja (2)
Maćej Zaremba, proslavljeni novinar najuticajnijeg švedskog lista „Dagens niheter”, razotkriva zloupotrebe i nesposobnost Unmika na Kosovu i Metohiji
Manastir Gračanica
http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N41901_eoRAIZAAWvgVEj0ZPFnjYwV0l02Arbum913.jpg
Zaremba opisuje i druge primere bezvlašća, kriminala i korupcije na Kosovu. Džezide Zođani je otpuštena posle 29 godina rada na železnici, uz još 19 radnica. Unmik je oterao žene sa radnim iskustvom, a zadržao neiskusne mladiće. Žalile su se sudu na diskriminaciju. Bile su odbijene jer „Unmikove odluke se ne mogu dovoditi u pitanje”, on je iznad kosovskih zakona. „Zar je moguće da principi kojima UN uči druge ne važe za ovu organizaciju?”, iščuđavala se Zođanijeva. Tačno tako, odvraća Zaremba. Postoje samo dve oblasti u Evropi čiji se građani ne mogu obratiti Sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu: Belorusija i Kosovo.
U trećem nastavku serijala o Kosovu novinar se bavi i poučnim slučajem Bedrija Šabanija, carinskog službenika koji je izgubio posao zato što je ukazao na zloupotrebe na svom radnom mestu. Sa iscrpnom dokumentacijom koja dokazuje da je nekoliko šefova carine primalo mito od švercera, Šabani je otišao u...
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=41901
Snažna eksplozija u Prištini
Obračun u kosovskom podzemlju
Dve osobe su poginule, a 12 je teže i lakše povređeno u snažnoj eksploziji koja se dogodila juče ujutru oko dva sata u prištinskom naselju Dardanija.
- Pozadina eksplozije nije politički motivisana, već je u pitanju kriminalni obračun - saopštila je Kosovska policijska služba.
Portparol kosovske policije Veton Elšani, izjavio je za „Blic“ da je eksplozivna naprava jake razorne moći postavljena ispred objekta u vlasništvu ...
http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=14088
Nezavisnost nema teorije da dobiju... A i valjda ce uskoro izbori u Srbiji da nam dodje Toma...
Napadi na Srbe u Prilužju i Klokotu
Za godinu dana izvršeno više od 100 nasrtaja na život i imovinu meštana u jednoj od najvećih srpskih enklava, a počinioci „nepoznati”
Kosovska Mitrovica – U dane vikenda na teritoriji Kosmeta dogodila su se, odvojeno, tri napada na Srbe. Dva uzastopna incidenta dogodila su se u nedelju ujutru u selu Prilužje, u opštini Obilić, jednoj od najvećih srpskih enklava na teritoriji Kosmeta, kada su dva sata iza ponoći za sada nepoznata lica repetirala pištolj na Stanka Vojinovića, koji je izašao na ulicu, nadomak kuće, da sačeka sina koji je trebalo da naiđe iz kafića. Videvši da će biti, kako kaže, upucan, u trenutku se sabrao i brže-bolje preskočio dvorišnu ogradu, a nepoznati napadači su automobilom otišli u nepoznatom pravcu.
Dva sata kasnije na Uglješu Popovića (36), u istom mestu, otvorena je vatra iz automatskog oružja dok je zaključavao svoje kombi vozilo, kojim se samo koji trenutak ranije vratio sa puta, iz Beograda, gde je vozio Srbe na derbi utakmicu Partizan–Crvena zvezda.
– Jedan od tri mlađa naoružana lica, koja su najverovatnije htela da ukradu moje vozilo, repetirao je pištolj ka meni. Nesvesno sam reagovao i, kako sam pokušao da se branim, pištolj je opalio i samo srećom metak je prošao pored mene. Čuvši pucanj, moj otac Bogdan, koji ima 78 godina, istrčao je napolje, što je bio znak napadačima da se razbeže – kaže za „Politiku” Uglješa Popović i naglašava da samo srećom niko tog jutra nije zadobio povrede. Pucanje na Popovića potvrdili su i pripadnici Kosovske policijske službe u Prištini, a Veton Eljšani, portparol KPS-a, kaže da su Uglješu napala tri lica, ne navodeći nacionalnost, „s obzirom na to da je istraga u toku”.
Najnoviji incident u Prilužju, u kojem živi oko 4.000 Srba, uneo je nemir među ovdašnji živalj, a Saša Andrić, predstavnik sela Prilužja, navodi da je ovo tek jedan u nizu napada, s obzirom na to da se od početka godine do sada dogodilo više od 100 napada na srpske porodice. On kaže da se uglavnom radi o krađi stoke, automobila i poljoprivrednih mašina, a sve s ciljem da se preostali živalj zastraši i iseli.
Zabeležen je i incident u mestu Klokot, kod Vitine, u Kosovskom Pomoravlju, kada je u nedelju uveče zapaljena nova, neuseljena kuća Milana Nedeljkovića. Kako kaže za naš list potpredsednik SO Vitina Zoran Krčmarević, sedmočlana porodica Nedeljković nije bila u novoj kući, već i dalje boravi u staroj, u dubini sela. Jedan od razloga je i taj što su sigurniji u naselju gde ima više Srba.
Inače, ovo je treći napad za nedelju dana na Srbe u Klokotu. Prvi je bio napad na Srpkinju koja je bila na njivi, a drugi kada je pre nekoliko dana pucano na prodavnicu Bore Spasića. Srećom, ni tada niko nije povređen, iako se u tom momentu nekoliko žitelja Klokota nalazilo ispred prodavnice.
B. Radomirović- Politika
Nezavisnost nema teorije da dobiju... A i valjda ce uskoro izbori u Srbiji da nam dodje Toma...
Nema ko drugi :smokeing:
toma zdravkovic?
Nikolic, evo vam crnnogorca Tadica pa mu dajte tamo neku funkciju
toma zdravkovic?
Jedino ako si Isus pa da ga vaskrsnes :w00t531:, :D...
http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/000/737/v73743p0.jpg
Počela druga runda pregovora o Kosovu
Nedelja, 14. oktobar 2007. 14:38
Druga runda direktnih pregovora delegacija Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova i Metohije počela je u Briselu u Savetu ministara Evropske unije.
Ova runda trebalo bi da potvrdi izvestan napredak u pregovorima ostvaren u Njujorku, kao i da najavi brži ritam pregovora do 10. decembra, preneli su Tanjugu evropski diplomatski izvori u Briselu. "Sigurno je da će biti i komentara vezanih za poštovanje Njujorške deklaracije o uzdržavanju od provokativnih izjava i akata, te da će biti ponovljen poziv stranama da se pridržavaju te deklaracije", istakli su evropski zvaničnici.
EU očekuje "konkretniju raspravu o predlozima strana, nastavak pozitivne atmosfere iz Njujorka, i snažno opredeljenje za intenziviranje pregovora, koji će verovatno biti nastavljeni rundom u Beču", istakli su ovi izvori.
Jedan visoki zvaničnik portugalskog predsedništva EU je ocenio da je "u poredjenju sa situacijom od pre par meseci, stanje u kosovskom procesu sada nešto bolje". "Trenutno postoji relativno dobra atmosfera, što nisu svi očekivali na početku procesa trojke", istakao je on.
Pre pošetka pregovora predstavnik Evropske unije u "trojci" Kontakt grupe Volfgang Išinger izjavio je da bi ukidanje viznog režima za gradjane Srbije pomoglorešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije.
"Bio bi to dobar signal, ukoliko bi EU mogla da našim prijateljima u Srbiji kaže, bolje ranije nego kasnije, da će vizni režim biti ukinut za normalne putnike iz Srbije u zemlje EU", rekao je on, dodajući da bi to bio "snažan signal" srpskim gradjanima.
"To je nešto što bi moglo biti korisno u sveukupnom kontekstu ovih pregovora", ocenio je nemački diplomata.
Išinger je naglasio i da je EU "otvorila svoja vrata" Srbiji, ali da je na Srbiji da odluči o brzini ispunjenja neophodnih kriterijuma za članstvo u Uniji.
"Ukoliko Srbija želi da ubrza taj proces i ispuni kriterijume, sigurno je da će proces moći da bude
ubrzan", ocenio je on.
Delegaciju Beograda na ovoj rundi pregovora predvode ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, a u njoj će se izmedju ostalih naći i savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić, te predstavnici kosovskih Srba Marko Jakšić i Goran Bogdanović.
Prištinu predvodi ista delegacija kao na predhodnim sastancima, na čelu sa pokrajinskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Čekuom.
Nakon uvodne reči, Beograd i Priština će predstaviti svoje predloge, a zatim i reagovati na ideje suprotne strane, te će posle pauze, uslediti "opšta diskusija".
Po završetku sastanka, beogradska delegacija će se obratiti novinarima, a biće izdato i saopštenje trojke. Uslediće zatim odvojeni jednosatni sastanci, najpre Beograd-trojka u 17 časova, a nakon toga i Pristina-trojka u 18.30.
Tokom tih odvojenih sastanaka, biće izvršen pregled tačaka oko kojih postoji saglasnost izmedju dve strane, te će biti reči i o rasporedu narednih sastanaka.
Evropski zvaničnici su preneli da će Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana kratko prisustvovati završetku sastanka Beograda i Prištine kako bi sakupio dovoljno informacija za izveštaj Savetu ministara EU.
U ponedeljak će trojka imati sastanke s direktorima za Balkan zemalja članica Kontakt grupe, te s predstavnicima NATO. Savet ministara Evropske unije će na svom sastanku u ponedeljak pozvati Beograd i Prištinu na postizanje dogovornog rešenja za budući status Kosova i Metohije u duhu "kreativnosti, odvažnosti i kompromisa", stoji u pripremnom dokumentu za taj sastanak. "Savet u potpunosti podržava proces koji vodi trojka, kao i ulogu predstavnika EU, ambasadora Volfganga Išingera (…) te pozdravlja intenzivan ritam aktivnosti i konstruktivnu atmosferu tokom prve runde pregovora", stoji u nacrtu dokumenta koji bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da usvoje.
"Imajući u vidu da će proces okončati Kontakt grupa - koja će predati izveštaj generalnom sekretaru UN do 10. decembra - Savet poziva strane da se angažuju tokom nastavka pregovora s kreativnošću, odvažnošću i u duhu kompromisa, te da naprave svaki moguć napor radi postizanja dogovornog rešenja", zaključiće ministri.
http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/000/737/v73743p1.jpg
Pregovarački tim Kosova ne očekuje pomak
Pregovarački tim Kosova doputovao je u subotu uveče u Brisel, a uoči susreta sa delegacijom Srbije u okviru nove runde pregovora uz posredništvo trojke Kontakt grupe predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da ne očekuje neku veliku promenu ni tokom tog sastanka.
"Ne verujem da će biti nekih specifičnih pomaka. Mi ćemo nastaviti sa našim pravednim konceptom i od toga nećemo odustati", rekao je Sejdiu.
Predsednik Kosova je dodao da će se "Priština angažovati na ubrzavanju procesa statusa" i da očekuje da će trojka pripremiti i predati svoj izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu do 10. decembra, "kako je i ranije obećano".
Članovi kosovskog pregovaračkog tima su, takodje, rekli da ne očekuju velike rezultate od sastanka. "Ne treba očekivati čuda, ali mi ćemo se pokazati odgovornim i poštovaćemo agendu trojke", rekao je član tima, predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači, uoči odlaska u Brisel.
Pregovarački tim Prištine će, kako je najavljeno, u Briselu nastaviti sa predstavljanjem svog memoranduma o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom kao nezavisnim i suverenim državama.
(agencije)
Ministarka inostranih poslova Kipra Erato Kozaku-Markulis kaže da njena zemlja neće priznati nezavisnost Kosova. :thumb_up:
"Kipar će u Evropskoj uniji biti protiv priznanja nezavisnosti", rekla je šefica diplomatije Kipra tokom posete Austriji, dodajući da Kipar "sigurno neće biti sam". Ona je upozorila da bi nezavisnost Kosova bila opasan presedan.
Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik je navela da je pitanje Kosova evropsko pitanje.
"Kosovsko pitanje je test zrelosti zajedničke spoljne politike EU. Nalazimo se u odlučujućoj fazi. Beograd i Priština moraju optimalno da iskoriste preostalo vreme do 10. decembra. Potrebna nam je nova dinamika, a jednostrane akcije i insistiranje na osnovnim stavovima ne vode nas napred", kaže ona.
Ren: Usredsrediti se na ozbiljne pregovore
Evropski komesar za proširenje Oli Ren zatražio je danas od svih međunarodnih aktera da izvrše pritisak na Beograd i Prištinu da bi se omogućili "ozbiljni pregovori" i postiglo "dogovorno rešenje" budućeg statusa Kosova.
"Obe strane - i Beograd i Priština - treba da svoje misli i svoje napore usredsrede na ozbiljne pregovore", izjavio je Ren novinarima u Briselu, neposredno posle razgovora s predsednikom srpskog Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, Rasimom Ljajićem.
Svi međunarodni akteri, dodao je Ren, treba da utiču na dve strane kako bi do takvih pregovora doista došlo.
Evropski komesar je istakao da će Kontakt grupa do 10. decembra podneti svoj izveštaj Savetu bezbednosti UN.
"Posle toga, Savet bezbednosti će morati da se pozabavi tim pitanjem - sem ako pre toga ne bude pronađeno rešenje", rekao je Ren, još jednom naglasivši punu podršku EU procesu koji vodi posrednička trojka Kontakt grupe.
Dinstbir: Srbija došla do granice
Srbija je ponudom široke autonomije Kosovu došla do granice mogućih kompromisa, smatra bivši izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava na prostoru SFRJ Jirži Dinstbir. On u autorskom članku za list Pravo navodi kako se nada da ipak još "postoji mali prostor za razumnu politiku međunarodne zajednice."
"Srbi su u poslednja dva-tri meseca dobili od nekoliko članica Evropske unije ispod stola pet-šest različitih predloga. Neki računaju na srpski suverenitet, drugi na rešenje tipa Beneluksa, čak i s Crnom Gorom. Takođe, i u SAD ima izvesnog razumevanja za nekakvu institucionalnu povezanost Srbije s Kosovom", piše Dinstbir.
On je dodao da mnogi Evropljani uviđaju da je Kosovo problem evropske bezbednosti, a da se i u EU računa s tim da bi, ako EU prizna nezavisno Kosovo, mogla da prepusti članicama da odaberu kada i kako žele da tu odluku primene.
"Zagovornici demokratskog razvoja posvetili su mnogo energije da ubede Srbe da ne mogu da se menjaju granice s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom po etničkom principu. Kako bi mogli onda danas da objasne promenu granica na toj osnovi?", pita Dinstbir.
"Jednostrana nezavisnost za domino-efekat"
Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova izazvalo bi domino-efekat u drugim regionima, izjavio je Džefi Sajmon, analitičar u Institutu za strategijske studije pri Nacionalnom univerzitetu SAD za odbrambena pitanja.
"Ako dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti i ako druge zemlje, kao na primer SAD, priznaju Kosovo, postavlja se pitanje šta će se desiti u regionu. Srbi severno od Ibra, koji ni danas ne žive pod upravom kosovskih vlasti, mogli bi da proglase nezavisnost ili da ostanu pri tome da su i dalje deo Srbije", rekao je Sajmon za Glas Amerike.
"Šta će se u tom slučaju desiti s MUP-om i policijom i ko će kome priteći u pomoć? Sve to sobom nosi potencijalnu opasnost. Beograd bi mogao da tvrdi da je severno Kosovo i dalje deo Srbije, a Rusija da podrži takav rasplet," smatra Sajmon.
"Domino-efekat bi mogao da se oseti u Makedoniji. Šta će se desiti ako pozamašna albanska manjina poželi da se povede za primerom kosovskih Albanaca i zatraži nezavisnost? Da li će Srbi u Republici Srpskoj, koja ne može da se poredi s Kosovom, ali u kojoj bi kosovski rasplet mogao da ima uticaja, odlučiti da žele da se pridruže Srbiji? Sve su to neizvesnosti opasne po stabilnost", dodaje on.
"Treba imati na umu da, i u slučaju da SAD priznaju nezavisnost Kosova, postoje članice NATO-a koje to ne bi učinile, niti bi se s tim složile. Tu su Slovačka, Rumunija, Grčka, Španija, donekle Italija. Drugim rečima, u Alijansi postoji zabrinutost, ako ne i otvoreno protivljenje takvom kursu", kaže Sajmon.
"Ključ je u kontrolisanom raspletu da se stvari ne bi otrgle kontroli. Podržavam izjavu predstavnika EU Volfganga Išingera da bi sve opcije trebalo da budu na stolu", kaže Sajmon.
"Čeku i kompanija bi želeli da dobiju sve i stoga nisu voljni da pregovaraju, Koštunica i DSS ne žele da izgube ništa, a morali bi da shvate da je gubitak neminovan. Zašto ne bi obe strane prihvatile određeni gubitak, odnosno podelu?", kaže Sajmon.
On je naglasio da EU treba jasno da stavi do znanja Srbiji da postoji konkretan plan u smislu evroatlantskih integracija i budućnosti. "NATO nije popularan u Srbiji, ali zato EU jeste. Potrebni su podsticaji u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju i ekonomska podrška SAD", rekao je on.
Francuska: Kosovo je prioritet
Francuska je danas istakla da podržava evropsku integraciju Srbije, ali da je rešavanje kosovskog pitanja u ovom trenutku prioritet, saopšteno je u Parizu.
"Naš prioritet sada je da podržimo rad 'trojke'. Nadamo se da će razgovori Srba i kosovskih Albanaca pod vođstvom 'trojke' doneti pozitivan rezultat", izjavio je danas novinarima predstavnik francuskog ministarstva inostranih poslova.
Upitan da li je približavanje Srbije EU povezano s rešavanjem kosovskog pitanja, taj predstavnik je podsetio na izjavu šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera tokom poslednje posete Beogradu i Prištini da pre razgovora o odnosima Srbije i EU treba rešiti pitanje Kosova.
"To nas ne sprečava da podržavamo približavanje Srbije EU pod uslovom pune saradnje s Haškim tribunalom. Ali, u ovom trenutku, naš cilj je da do 10. decembra dođemo do rešenja s kojim će se složiti Srbi i kosovski Albanci", rekao je taj predstavnik francuskog ministarstva.
Zamoljen da potvrdi da je Kušner pozvao u posetu prištinske pregovarače kako bi od njih zatražio da se uzdrže od jednostranih poteza koji ne bi bili u koordinaciji sa Zapadom, taj predstavnik je samo potvrdio najavljeni susret u nedelju, 21. oktobra.
Šef francuske diplomatije Bernar Kušner sastaće se u nedelju u Parizu sa kosovskim pregovaračkim timom sa kojim će razgovarati o toku pregovora o budućem statusu Kosova, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
Delegacije Beograda i Prištine održaće dan kasnije, u ponedeljak 22. oktobra u Beču, novu rundu direktnih razgovora o rešavanju kosovskog pitanja.
B92
http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N_GAYXzs72XsI5N83BPeUXrswR9UQbfkCffD7.gif
Bitka za status – rat za gasovod :zip:
Da li u pozadini rešavanja budućeg statusa Kosova i Metohije stoji i borba za svetsku dominaciju u 21. veku, preko kontrole energetskih koridora koji povezuju region Srednje Azije i Evropsku uniju
Stav Rusije da budući status Kosmeta mora biti rezultat dogovora Beograda i Prištine i verifikovan u Savetu bezbednosti UN umnogome je ojačao poziciju Srbije u neizvesnoj diplomatskoj borbi za zaštitu celovitosti na šestini državne teritorije. Kako se dve strane dogovore – već mesecima ponavljaju iz Moskve. Ovakav ruski spoljnopolitički gard donedavno mnogi nisu ozbiljno shvatali, pozivajući se na ranije ponašanje Kremlja, posebno prvog ruskog predsednika Borisa Jeljcina, čiji je desetogodišnji stil vladavine obeležila i spremnost da, posebno povodom Srba, na kraju uvek suštinski popušta zapadnim partnerima, zarad onoga što je nazivao „političkom predvidljivošću” Moskve.
Pojedini analitičari su, tako, i zaokret koji je Vladimir Putin povodom Kosmeta načinio prepoznali kao novo „tvrđenje pazara” i predvideli da će Rusi opet iskoristiti Srbiju kao monetu za međunarodno potkusurivanje.
Sada su, međutim, i na Zapadu sve češće analize koje u pitanju budućeg statusa pokrajine uočavaju elemente znatno ozbiljnijeg zapleta, u kome se Balkanu, posebno Kosovu i Metohiji kao njegovom središtu, pridaje mnogo veći značaj. Posebno za Rusiju. Tako su energetska bezbednost i snabdevanje Evrope naftom i gasom iz Kaspijskog basena i Srednje Azije, i direktni sudar interesa SAD, Rusije i drugih zemalja oko kontrole nad tim strateškim resursima, njihovim nalazištima i transportnim koridorima, dospela u centar pažnje jednog zanimljivog kruga kanadskih naučnika.
Jedan od njih, Mahdi Darius Nazemroaja iz Otave, saradnik tamošnjeg Centra za istraživanje globalizacije, u tekstu „’Velika igra’ stiže u Mediteran: gas, nafta, rat i geopolitika”, objavljenom ovog meseca u časopisu Global research, aktuelni trenutak međunarodne politike sagledava pre svega kroz nastajanje drugog geopolitičkog pola, suprotstavljenog NATO-u. Novu alijansu, po njemu, predvode Kina, Rusija i Iran, a priključuju im se u perspektivi i druge zemlje, kao što je Indija. Nazemroaja tvrdi da je na sceni tako ozbiljna preraspodela globalne moći da će ishod sadašnjih događaja odrediti tok čitavog 21. veka. Glavna borba vodi se oko izgradnje novog gasovoda pod američkom kontrolom („Nabuko projekat”), koji bi trebalo da zaobiđe rusku teritoriju i ovaj strateški energent isporuči kupcima u Evropskoj uniji – preko Balkana.
U ovoj varijanti, najkraći put vodio bi preko Kosova. Kako bi, prema proračunima ljudi koji su uključeni u „Nabuko projekat”, tim pravcem, iz Kaspijskog basena moglo da bude transportovano dvostruko više gasa nego što su Rusi u stanju da ponude Evropi preko svojih kapaciteta u ovom trenutku (brojke su predstavljene na manjoj ilustraciji), ako bi srpska pokrajina postala nezavisna, verovatno ne bi bilo smetnje da važan krak „Nabuko gasovoda” – pod kontrolom SAD i NATO – prođe preko Makedonije i Kosmeta i, dalje, kroz bivše jugoslovenske republike, prema Austr |