View Full Version : Gost foruma: Aleksandar Jovovic VIP broker
Derek_Trotter 23-01-07, 12:10 Cast mi je da najavim novog gosta foruma.
To je g. Aleksandar Jovovic glavni broker svima nama poznatog VIP brokera.
Pitanja mu mozete postavljati sve do petka vece kada ce ova tema biti zakljucana za pisanje.
Odovore mozemo ocekivati u ponedjeljak.
Sta g. Jovovic misli o enormnom porastu vrijednosti nekih hartija, za vrlo kratak period? Kakav je Vas stav u vezi akcija koje su u ovom periodu najaktuelnije? Treba li kupovati kada svi kupuju, ili upravo tada se osloboditi takvih hartija?
Lici li Vam to na baloncic koji prijeti da eksplodira svakog casa?
Imate li neki konkretni info. sta ce se raditi sa Zeljeznicom CG ?
happy pessimist 23-01-07, 12:21 Na pocetku, pohvala za web sajt VIP Brokera i azurnost istog, svaka cast, definitivno ste broj 1 sto se CG tice.
Kad vec hvalim, da kazem i mane, a to je visoka suma za koju se mora trgovati preko Vip Brokera, da bi se dobio user name i pass za polucasovna trgovanja.
Gospodina Jovovica bih molio za mali osvrt na transparetnost i legalnost pojedinih trgovina, ciji smo svjedoci ovih dana, tipa: Trend, 525.000 akcija Luke Bar i sl...
Sta ocekuje od trzista u toku ove godine i koje su njegovi favoriti sto se tice hartija od vrijednosti.
Mali osvrt na Luku Bar, precijenjenost Plantaza, Zeljezaru, dali ce EPCG biti zrtveno jagnje, kako se moze procitati na ovom forumu.
Hvala,
sve najbolje u daljem radu.
r.m.
Koliko brokerske kuće mogu da utiču na regulatorna tijela kada je u pitanju transparentnost tržišta?
Kakve su Vaše aktivnosti na tom polju, jer bi veća transparentnost otvorila i brokerima više posla?!
Ima li brokerskih kuća kojima odgovara trenutno stanje (radi raznih malverzacija, prije svega mislim na MA brokera)!
Srdačan pozdrav i puno uspjeha u radu
boriss_com 23-01-07, 12:31 Procjena za sledece hartije: INSM, PUTE i JAPE.
Potencijal CG marketa za 2007, njegovi favoriti za 2007.
Molim za komentar hartije JGPK i sta od ove hartije ocekivati u 2007.
Pozdrav!
da li se g. Jovovic slaze da ce se CG trziste kretati u velikoj mjeri u skladu sa kretanjem akcija EPCG i konkretno sta misli o ovoj hartiji
nb-campari 23-01-07, 14:07 da li ce 2007 g. biti godina vrlo ozbiljnih investicija u Crnoj Gori? koliko jos vremena da siromastvo zanavijek nestane? rekonstrukcija zeljeznice, izgradnja auto puta, jadransko-jonske magistrale, zicare od mora do durmitora, Podgorica
na obale skadarskog jezera, turisticka destinacija broj 1 u svijetu.moze li ovo do
sjutra....molim komentar
Kolika suma je potrebna za trgovanje da bi se dobio polucasovni pregled?
Izgradnja auto puta i CPUT, Buy ili Hold preporuka. Odakle ovakav rast cena u na CG marketu i ocekujete li uskoro korekciju?
Sta mislite, zasto se odugovlaci sa tenderom za JABD, da li mislite da je trenutno realna cijena na trzistu za ovu hartiju ako uzmemo u obzir 120.000 m2 zemljista, ovogodisnju realizaciju oko 18 mil. EUR i prosjecnu platu od 442 EUR.
Molim komentar o EPCG kao i ocekivanja od TECG u 2007. Kako komentarisete otvaranja tolikog broja novih brokerskih, dilerskih kuca, inv. fondova, privatnih penzionih fondova koja se ocekuju tokom ove godine?
pitanje za gospodina Jovovica samo da kaze nesto o luci bar i gdje je vidi za pola godine
Interesuje me Solana Bajo Sekulic, dugorocno sta se planira sa njom i da li se isplati ulagati u njene akcije.
Interesuje me sta mislite o hartiji RUBN, ima li sanse da prati KAP?
Sta mislite o Plantazama,i KAP-u?Hvala!
HTP Mimo, HTP ONOG, JAPE - može koja reč o tim turistima? Hvala.
HEIO, Kako se umanjenje kapitala moze odraziti na vrijednost akcije i broj akcija, hvala?
Kada namjeravate ponuditi uslugu on-line trgovine?
Prvo :
Koje bi principe kod ulaganja preporucli
malim akcionarima kao "adekvatne" za
sadasnje stanje marketa u CG.
Navedite ih redosledom po znacajnosti
i gde mozete navedite kvantatvne kriterjume.
Drugo :
Koji su najveci rizici ulaganja na CG marketu.
EL EN
Cao Aleksandre,
Evo nekoliko pitanja od mene i unaprijed hvala na odgovorima.
1. Mozete li nam objasniti kakav je radni dan jednog brokera. Ili drugim rijecima, konkretno kakve aktivnosti posao brokera ukljucuje? Da li je to svakodnevno trgovanje akcijama ili takodje i analiza trzista?
2. Da li na nasoj berzi postoji organizacija koja kontrolise rad brokerski kuca? I ako da, koliko cesto postoje revizije?
3. Da li brokeri u CG, a takodje i u VIP-u imaju ista prava kupovine akcija kao i njihovi klijenti?
Na drugim berzama, zaposleni u brokerskoj kuci mora da dobije specijalno odobrenje za trgovanje odredjenim akcijama i postoji neki "black-out" period kad ne smije da kupuje akcije (kad se obicno ocekuje velika trgovina)
U situaciji kad vidite veliku narudzbu odredjenih akcija, da li postoji mogucnost da prvo izvrsite licnu transakciju (bilo u VIP-u ili negdje drugo), a onda transakciju svog klijenta?
4. Koje auto vozis i imas li kucu na primorju? :D Ovo je vezano za 3. pitanje.
5. Da li o svojim klijentima imate sve informacije koje su bitne za rad berze?
Evo zasto to pitam. Sta ako generalni direktor Telekom-a otvori racun kod vas, i kupi 100 000 akcija Telekoma. Dan nakon toga Telekom obavijesti javnost da je o njegovoj prodaji T-Mobilu. Nakon toga akcije Telekoma skacu za 100% i ovaj nas posteni direktor keshira milion eura. Da li je ovo moguce ili postoje regulatorne organizacije koje kontrolisu ovako velike transakcije?
6. Da li brokeri imaju odredjene sertifikate odobrene od strane berzinih regulatornih organizacija, da bi se mogli baviti tim poslom?
7. Da li je moguca kupovina akcija na drugim berzama?
8. Realno gledano, kad mozemo da ocekujemo online kupovinu?
9. Da li postoje jos neke vrste instrumenata na nasoj berzi osim akcija i hartije od vrijednosti?
------------------------------------------
Zoki (s Fickovog naloga)
Što mislite o akcijama "Pobjede", hoće li rasti?
da li akcije zehk vrijede 7 eura (tryiste je pokayalo da vrijede ali nesto mi je to previse), i kakva je vasa projekcija za ovu hartiju?
Berlusconni 26-01-07, 12:15 Mozete li nam kazati kako izgleda vaš portfelj?Moze biti poslozen u postocima.
Zasto je RUBN nelikvidan u zadnja dva mjeseca?
Molim komentar i projekciju za Epcg,Jape i Budvansku
JohnVasMilisav 27-01-07, 14:44 Moye li komentar ya JABD?
@ Derek
Sto bi sa Aleksandrom Jovovicem, nije odgovarao na pitanja?
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:05 Sta g. Jovovic misli o enormnom porastu vrijednosti nekih hartija, za vrlo kratak period? Kakav je Vas stav u vezi akcija koje su u ovom periodu najaktuelnije? Treba li kupovati kada svi kupuju, ili upravo tada se osloboditi takvih hartija?
Lici li Vam to na baloncic koji prijeti da eksplodira svakog casa?
Imate li neki konkretni info. sta ce se raditi sa Zeljeznicom CG ?
Mislim da je jednostavno posledica prevelike traznje, odnosno velikog raskoraka izmedju ponude koja je veoma mala I traznje koja je velika…a treba imati na umu da su pojedine dionice bile u vremenu koje je prethodilo i previse potcijenjene.
Pretpostavljam mislite na KAPG…pa i dalje sam uvjeren da je to dionica koja ce obiljeziti nase trziste kapitala.
Mislim da treba kupovati kada cijene padaju i kada svi prodaju, ali jednostavno novac je roba kao i svaka druga i ima svoju cijenu I nije ga lako u svakom trenutku obezbijediti, isto tako kao I informacije tako da se nekad I ne treba pridrzavati ovog pravila.
Mislim da ne moze doci do takvog scenarija ako se kupuju kvalitetne hartije, dok ako se neko odluci kockati neperspektivnim hartijama moguce je ocekivati I takav ishod…uostalom vrijeme je pokazalo, da je pumpanje cijene nekim hartijama kao sto su HEIO, RMUI, IZBR zavrsile na takav nacin.
Sto se tice ZECG, nije jos gotova strategija privatizacije, tako da nemam predstavu kako ce to ici.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:09 Na pocetku, pohvala za web sajt VIP Brokera i azurnost istog, svaka cast, definitivno ste broj 1 sto se CG tice.
Kad vec hvalim, da kazem i mane, a to je visoka suma za koju se mora trgovati preko Vip Brokera, da bi se dobio user name i pass za polucasovna trgovanja.
Gospodina Jovovica bih molio za mali osvrt na transparetnost i legalnost pojedinih trgovina, ciji smo svjedoci ovih dana, tipa: Trend, 525.000 akcija Luke Bar i sl...
Sta ocekuje od trzista u toku ove godine i koje su njegovi favoriti sto se tice hartija od vrijednosti.
Mali osvrt na Luku Bar, precijenjenost Plantaza, Zeljezaru, dali ce EPCG biti zrtveno jagnje, kako se moze procitati na ovom forumu.
Hvala,
sve najbolje u daljem radu.
r.m.
Mogu samo da obecam da cemo se truditi i u narednom periodu da svojim klijentima obezbijedimo sto vise informacija na nasem sajtu, kako bi im olaksali donosenje odluka gdje i kako investirati.
Mislim da te transakcije nisu odradjene protivno propisima i postojecoj regulativi, ali uvijek se moze postaviti pitanje dali su pravila trgovanja dobra I dali ima prostora za poboljsanje…mislim da ima jos puno rupa u sistemu na koje treba ukazati kako bi se ovakve I slicne transakcije sprijecile. Mislim da je odluka vezana za blok transakcije dobra, ali isto tako treba regulisati trgovanje na slobodnom trzistu na slican nacin gdje bi dnevna promjena cijene bila ogranicena na primjer na 20%!
U 2007.oj godini ocekujem jos vise stranih portfolio invstitora a time i jos vece promete…mislim da se trziste stabilizovalo i da treba ocekivati do kraja godine postepeni rast koji po meni u prosjeku moze biti 30-40%. Sto
Sto se tice favorita, to su svakako KAPG, JGPK,TECG to su po mom misljenju dionice na koje ce se moci ostvariti prinos veci od prosjecnog.
Sto se tice LUBA, mislim da je zavisna od ZECG i da bez ogromnih ulaganju u zeljeznicku infrastrukturu prosto nemoguce ocekivati bolje poslovne rezultate. Sto se tice Plantaza ne bih ih kupio na ovoj cijeni, i po svim parametrima su precijenjene u ovom trenutku, ali to ne znaci da ne mogu u narednom periodu povecati prihode, dobit….
Sto se tice ZEHK to je trenutno najveca misterija na trzistu, cijena je otisla preko 40% poslednje dvije nedelje ali samo zato sto tih akcija nema dovoljno u ponudi…mislim da je ogroman rizik kupovati je sada, dok se ne iskristalisu neke stvari…mislim da je nije kasno kupiti I na 10 eura ako bude sve to kako su obecali u investicionom programu, nego se zalijecati sada I kupovati “na pamet”.
EPCG je veliki system i mislim da nece stradati zbog ovih ugovora, ali se jednostavno gubi vrijeme I gubi ogroman profit za tu kompaniju koji je mogla ostvarivati da je vec privatizovana. Mislim da niko normalan nece uci i kupiti 16% kompanije a da ostalih 51% ostane u rukama drzavi i da gazduje sa njom kao do sada.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:18 Koliko brokerske kuće mogu da utiču na regulatorna tijela kada je u pitanju transparentnost tržišta?
Kakve su Vaše aktivnosti na tom polju, jer bi veća transparentnost otvorila i brokerima više posla?!
Ima li brokerskih kuća kojima odgovara trenutno stanje (radi raznih malverzacija, prije svega mislim na MA brokera)!
Srdačan pozdrav i puno uspjeha u radu
Mogu na neki nacin predlozima, ali hoce li oni biti usvojeni to ipak ne zavisi od nas.
Mi smo pokusali da realizujemo jednu ideju koja bi sigurno povecala generalno promet na berzi i od koje bi jednostavno svi imali koristi, to je online trgovanje ali nismo naisli na podrsku za to, jer jednostavno ne postoji pravna regulativa te oblasti.
A mislim da bi svi zajedno trebali malo da izvrsimo pritisak na menadzment kompanija da objavljuju redovno barem godisnje izvjestaje. To bi sigurno poboljsalo konkurentsku poziciju naseg trzista u odnosu na druga u regionu.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:23 Procjena za sledece hartije: INSM, PUTE i JAPE.
Potencijal CG marketa za 2007, njegovi favoriti za 2007.
Kad sam savjetovao klijente da kupuju INSM pocetkom 2006. godine racunao sam da moze izaci na 150-155 eura pred privatizaciju, I dalje mislim da je ovo OK cijena za izlaz i da njegova trzisna kapitalizacija nije bas mala. Mada sve zavisi od interesovanja na tenderu i investitora koji se prijave.
PUTE mislim da ima dobar I perspektivan biznis jer je to trenutno jedina i prilicno jeftina veza sa Italijom.
Dok za JAPE treba imati strpljenja bas puno, jer ce biti potrebno nekoliko godina da se realizuju planirene investicije I da se one krenu vracati kroz prihode. Nisam veliki pristalica turizma kao sektora za ulaganje jer mislim da je sezona suvise kratka kod nas da bi mogla izbaciti neki veliki profit tokom godine, ali s obzirom da ce JAPE biti okrenut elitnom a ne masovnom turizmu mozda i vrijedi cekati toliko.
A sto se tice favorita za 2007.godinu, to su KAPG,JGPK,TECG. Mislim da je realno ocekivati prosjecan prinos do kaja godine oko 30%.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:29 Molim za komentar hartije JGPK i sta od ove hartije ocekivati u 2007.
Pozdrav!
Na jesen 2007.godine Hellenic petroleum mora odraditi dokapitalizaciju, kako bi ispostovao kupo-prodajni ugovor, tako da mislim da treba imati u svom portfoliu ovu hartiju, jer jednostavno se namecu samo dva scenarija, mislim da ni jedan ni drugi nisu losi.
Druga bitna stvar je resenje problema viska zaposlenih, kojem se mogu posvetiti tek nakon isteka ovog roka iz ugovora, a koji nije beznacajan.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:38 da li se g. Jovovic slaze da ce se CG trziste kretati u velikoj mjeri u skladu sa kretanjem akcija EPCG i konkretno sta misli o ovoj hartiji
Uopste ne dijelim to misljenje, jeste da je EPCG hartija sa najvecom trzisnom kapitalizacijom, ali mislim da ima interesantnijih hartija koje mogu do kraja 2007. godine donijeti veci prinos...Dosta zavisi od strategije privatizacije, koja jos nije uradjena...cak je prije nekoliko dana objavljen predlog da drzava ostane vlasnik 51% kapitala do ulaska u EU a da se 16% proda na tenderu, ali nisam siguran da bi iko noramalan usao u tu avanturu i ulozi 150-160 miliona EURA, a da postojeci menadzment i dalje vodi poslovnu politiku i obezbijedi ovako ''dobre ugovore''kao sa ZEHK ili KAPG.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:42 da li ce 2007 g. biti godina vrlo ozbiljnih investicija u Crnoj Gori? koliko jos vremena da siromastvo zanavijek nestane? rekonstrukcija zeljeznice, izgradnja auto puta, jadransko-jonske magistrale, zicare od mora do durmitora, Podgorica
na obale skadarskog jezera, turisticka destinacija broj 1 u svijetu.moze li ovo do
sjutra....molim komentar
Za sve je potrebno vrijeme, pa i za realizaciju ovako krupnih infrastrukturnih projekata...ali problem je sto su svi previse nestrpljivi, i sto na primjer kad kupe neku hartiju odmah da za dan dva zarade 10-20% ili cak i neki veci procenat. Svi zaboravljaju da bi ulaganje u akcije trebalo biti dugorocno investiranje.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:46 Kolika suma je potrebna za trgovanje da bi se dobio polucasovni pregled?
Izgradnja auto puta i CPUT, Buy ili Hold preporuka. Odakle ovakav rast cena u na CG marketu i ocekujete li uskoro korekciju?
Dogovor je u startu bio 5000 eura odradjenih preko nase brokerske kuce je dovoljno za dobijanje sifre za pracenje, mada smo ne mali broj puta izasli u susret klijentima i sa manjim prometom.
Nisam ocekivao odmah nakon praznika ovakav rast, ali definitivno da ima sve vise novca, i ocekujem narednih mjesec-dva da ce biti jos veci prometi…I sto posebno raduje da ima sve vise stranaca, cak i Van ovog naseg regiona.
Sto se tice CPUTa, njegovi prihodi su bili oko 15 miliona eura, a za 2007 godinu je idzdvojeno oko 36 miliona eura za odrzavanje regionalnih I magistralnih puteva sto ce se morati odraziti na njihove prihode I ovoj godini a tako I na dobit… a da ne pricamo da u konzorcijumu sa Strabagom dobiju jedan od dva velika posla izgradnje Jadransko Jonske magistrale ili Auto puta Beograd Bar. Tako da mislim da to moze biti jedna veoma stabilna i dobra dinoca.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:49 Sta mislite, zasto se odugovlaci sa tenderom za JABD, da li mislite da je trenutno realna cijena na trzistu za ovu hartiju ako uzmemo u obzir 120.000 m2 zemljista, ovogodisnju realizaciju oko 18 mil. EUR i prosjecnu platu od 442 EUR.
Tender je vec bio raspisan ali se niko tada nije pojavio kao zainteresovan. Mislim da je problem bio veoma strogi kriterijumi za ucesce, jer to i nije bas tako sjajna kompanija kao sto se predstavlja u medijima. Po imovini mozda vrijedi i vise od trenutne kapitalizacije, ali po rezultatima poslovanja sigurno NE.
AleksandarJovovic 29-01-07, 14:55 Molim komentar o EPCG kao i ocekivanja od TECG u 2007. Kako komentarisete otvaranja tolikog broja novih brokerskih, dilerskih kuca, inv. fondova, privatnih penzionih fondova koja se ocekuju tokom ove godine?
Komentar za EPCG sam dao vec nekom od prethodnih ucesnika, dok za TECG ocekujem znacajniji rast tek kada T-Com pocne sa isplatom jacih dividendi...mislim da je stabilna i relativno jeftina dionica I da bi nakon objavljivanja poslovnih rezultata za 2006.godinu i eventualne isplate dividendi mogao se ocekivati rast cijene njihovih akcija.
I dalje je veliko interesovanje za nase trziste i svi vjerovatno vide da ima jos prostora za dobru zaradu inace nebi kretali u taj biznis.
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:01 pitanje za gospodina Jovovica samo da kaze nesto o luci bar i gdje je vidi za pola godine
Mislim da je LUBA zavisna od ZECG i od velikih ulaganja u zeljeznicku i putnu infrastrukturu, i na tako kratak rok ne vjerujem da ce doci do nekih drasticnijih promjena.
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:02 Interesuje me Solana Bajo Sekulic, dugorocno sta se planira sa njom i da li se isplati ulagati u njene akcije.
Solana Bajo Sekulic je kompanija koja posjeduje ogromnu imovinu, prije svega zemlju uz Veliku plazu,a sta su planovi Eurofonda sa njom stvarno ne znam.
S obzirom da je nelikvidna hartija ne bih predlagao sa nekim velikim novcem ulagati u ovu dionicu.
evo malo sam se kasnije uključio ali hti sam čuti Vaše mišljenje o TRNK?
Unaprijed zahvaljujem
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:09 Interesuje me sta mislite o hartiji RUBN, ima li sanse da prati KAP?
Trziste je ostalo potpuno inertno kada je u pitanju ova hartija i nakon velikog skoka cijene aluminijuma i skoka akcija Podgorickog Kombinata aluminjuma...glavni je problem kada su Rudnici boksita u pitanju prelivanje profita iz Rudnika bokista u Kombinat aluminijuma tako da nije bas sjajna situacija sa tom hartijom. A dali ce pratiti KAPG to ce ipak trziste pokazati!
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:15 Sta mislite o Plantazama,i KAP-u?Hvala!
U nekom od prethodnih odgovora sam vec iznio moje misljenje o ovim akcijama…dodacu samo da je cijena aluminijuma na berzi opet skocila na 2950 $ po toni, I po prognozama najvecih svjetskih strucnjaka iz ove oblasti treba ocekivati da se cijene na ovom ili pribliznom nivou zadrzi barem jos dvije godine. Trenutni kapaciteti KAPG su 120 miliona tona…samo podatak da Rumunski kombinat aluminijuma ALRO koji ima duplo veci kapacitet od naseg i koji je 2006. godinu zavrsio sa nesto vise od 100 miliona eura dobiti, vrijedi oko 1 milijardu eura, dok KAPG bi trebalo da 2006. godinu zavrsi sa 41 miliona eura, "prema menadzmentu" a njegova trzisna kapitalizacija je svega 152 miliona eura.
Dok za PLAP mislim da su precijenjene trenutno po svim parametrima.
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:17 HTP Mimo, HTP ONOG, JAPE - može koja reč o tim turistima? Hvala.
Ranije sam vec rekao da ne preferiram ulaganje u turizam, a za MIMO i ONOG nemam puno informacija.
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:19 HEIO, Kako se umanjenje kapitala moze odraziti na vrijednost akcije i broj akcija, hvala?
Postoje dvije mogucnosti ili da se ide na srazmjerno umanjenje broja akcija svima, ili da se ide na umanjenje nominale…mislim da bi prva opcija bila mnogo losija za sve koji su kupovali ove akcije jer bi tako izgubili dobar dio ulozenog novca, jer mislim malo vjerovatno da ce se uskoro ova dionica vratiti na istorijski maximum.
AleksandarJovovic 29-01-07, 15:22 Kada namjeravate ponuditi uslugu on-line trgovine?
To smo imali u planu od samog pocetka, ali nismo naisli na razumijevanje od strane institucija sistema...onaj koji prvi krene uvijek iznese najveci teret...tako da se nadam da cim se stvore zakonske mogucnosti za to da cemo realizovati nasu ideju.
Derek_Trotter 29-01-07, 15:32 Samo da vas obavijestim da ce na preostala pitanje g. Aleksandar Jovovic dati odgovore poslije 18 casova.
oprostite ako kasnim sa pitanjem ako možete odgovorite.
zanima me vaša procijena ove akcije te di je vidite u budučnosti.
ZETP Zetatrans a.d. Podgorica
Želim ovu priliku da iskoristim da pozovem gospodina Jovovića na druženje forumaša, u koliko mu to njegove obaveze dozvoljavaju, a koje će se održati na dan skupštine akcionara Telekoma!
AleksandarJovovic 29-01-07, 17:58 Cao Aleksandre,
Evo nekoliko pitanja od mene i unaprijed hvala na odgovorima.
1. Mozete li nam objasniti kakav je radni dan jednog brokera. Ili drugim rijecima, konkretno kakve aktivnosti posao brokera ukljucuje? Da li je to svakodnevno trgovanje akcijama ili takodje i analiza trzista?
2. Da li na nasoj berzi postoji organizacija koja kontrolise rad brokerski kuca? I ako da, koliko cesto postoje revizije?
3. Da li brokeri u CG, a takodje i u VIP-u imaju ista prava kupovine akcija kao i njihovi klijenti?
Na drugim berzama, zaposleni u brokerskoj kuci mora da dobije specijalno odobrenje za trgovanje odredjenim akcijama i postoji neki "black-out" period kad ne smije da kupuje akcije (kad se obicno ocekuje velika trgovina)
U situaciji kad vidite veliku narudzbu odredjenih akcija, da li postoji mogucnost da prvo izvrsite licnu transakciju (bilo u VIP-u ili negdje drugo), a onda transakciju svog klijenta?
4. Koje auto vozis i imas li kucu na primorju? :D Ovo je vezano za 3. pitanje.
5. Da li o svojim klijentima imate sve informacije koje su bitne za rad berze?
Evo zasto to pitam. Sta ako generalni direktor Telekom-a otvori racun kod vas, i kupi 100 000 akcija Telekoma. Dan nakon toga Telekom obavijesti javnost da je o njegovoj prodaji T-Mobilu. Nakon toga akcije Telekoma skacu za 100% i ovaj nas posteni direktor keshira milion eura. Da li je ovo moguce ili postoje regulatorne organizacije koje kontrolisu ovako velike transakcije?
6. Da li brokeri imaju odredjene sertifikate odobrene od strane berzinih regulatornih organizacija, da bi se mogli baviti tim poslom?
7. Da li je moguca kupovina akcija na drugim berzama?
8. Realno gledano, kad mozemo da ocekujemo online kupovinu?
9. Da li postoje jos neke vrste instrumenata na nasoj berzi osim akcija i hartije od vrijednosti?
------------------------------------------
Zoki (s Fickovog naloga)
1.Informisanje, analiza i trgovanje u kratko obuhvata posao brokera.
2. Da, to je KHOV.
3. Da brokeri mogu kupovati akcije na berzama, ne postiji zakonska smetnja za to, ali ne smiju ulaziti u konflikt interesa sa klijentom. Hipoteticki moguce i insajder informacije su tesko dokazive, ali to je stvar etickih pincipa svakog brokera, a klijet to moze veoma lako saznati ukoliko se dogodi i moze promijeniti brokera ili zatraziti pomoc od KHOV. Mi smo imali par jacih poslova koji su odradjeni veoma profesionalno i sa tim klijentima imamo i dalje dobru saradnju.
4.Ne planiram baviti se neketninama barem za sada, a auto mi sluzi za obavljanje posla i ne bih rekao da je previse luksuzno.
5.To je vec stvar regulatornih agencija koje kontrolisu tu oblast.
6. brokeri polazu ispit za dobijanje licence za to zvanje pred KHOV.
7. VIP Broker AD je ovlasceni posrednik za kupo-prodaju HOV samo na trzistu kapitala Crne Gore.
8. Na ovo pitanje sam vec odgovorio par puta.
9. Uz akcije mozete trgovati jos i obveznice stare devizne stednje kao i obveznice fonda za restituciju.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:01 Što mislite o akcijama "Pobjede", hoće li rasti?
Iskustvo iz zemalja regiona je da su akcionari novinskih agencija izuzuzetno prosli, jer je to veoma profitabilan biznis…tako da sam siguran je da ce biti interesovanja na tenderu za Pobjedu, i da treba ocekivati rast cijene u buducnosti…medjutim mislim da je najveci problem veliki broj zaposlenih koji ce novi vlasnik morati nekako rjesavati.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:05 da li akcije zehk vrijede 7 eura (tryiste je pokayalo da vrijede ali nesto mi je to previse), i kakva je vasa projekcija za ovu hartiju?
Kao sto ste i sami rekli trziste je pokazalo da vrijede toliko u ovom trenutku, ali ce trziste pokazati hoce li se ta cijena odrzati u narednom periodu. Plasim se samo da oni nece uspjeti da obezbijede dovoljno sirovine za rad...sve ostale okolnosti idu u prilog tome da ce uspjeti da naprave dobar posao, jer imaju subvencionisanu struju i jeftinu radnu snagu…I uz to najveci rizik je sto imaju 2/3 vecinu i sto mogu izvlaciti profit ako ga i bude na nacin na koji pozele, a sto je veoma bitno za one koji poredjuju ZEHK sa KAPG, u ZEHK nije za sada usao niko jaci, da skupi 10% kako bi eventualno usao u Bord i kontrolisao poslovanje.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:08 Mozete li nam kazati kako izgleda vaš portfelj?Moze biti poslozen u postocima.
Mozda nije previse izbalansiran ali meni ne smeta i nebi za sad nista mijenjao:
KAPG-68%
RUBN-8%
ATMO-3.84
EPCG-4.8%
HLTA-0.37
PRIT-0.85%
PLJB-7.72%
CPUT-1.62%
KORB-0.73%
JGPK-4.07%
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:16 Zasto je RUBN nelikvidan u zadnja dva mjeseca?
Jednostavno nema kupaca ili ih je veoma malo, dok ponude ima dovoljno. Vjerovatno je glavni razlog sto se investitori plase mogucnosti da vecinski vlasnik Salamon Enterprise preliva profit iz RUBN u KAPG.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:22 Moye li komentar ya JABD?
Komentar za JABD sam dao vec u nekom od ranijih odgovora, tako da mozete pronaci listajuci cjelokupnu komunikaciju.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:29 Molim komentar i projekciju za Epcg,Jape i Budvansku
Za EPCG i JAPE sam iznio svoje misljenje u ranijim odgovorima, dok za BUDR mislim da nece biti nikad privatizovana, zbog stava da Sveti Stefan i Milocer nisu na prodaju...a dok je drzava vecinski vlasnik mislim da ni profit nece biti velik, a time ni zarada za manjinske akcionare.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:31 @ Derek
Sto bi sa Aleksandrom Jovovicem, nije odgovarao na pitanja?
Dogovor je bio u ponedeljak, tako da sam morao sacekati da se zavrsi trgovina i da prodje ovaj nimalo dosadan radni dan.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:35 evo malo sam se kasnije uključio ali hti sam čuti Vaše mišljenje o TRNK?
Unaprijed zahvaljujem
Za mene skupa hartija, analizirajuci njene rezultate u ovom trenutku i uporedjujuci je sa pivarama u regionu...mada ko ima strpljenja da ceka par godina dok pocnu sa dobrim dividendama vjerovatno ce proci dobro. A problem je i likvidnost za jace investitore, jer se ne moze kupiti ili prodati veca kolicina tako lako.
Jedna sugestija za VIP Broker:
kada klijent udje u Vasu brokersku kucu, ne dozvolite da on stoji i ceka da ga neko udostoji pogleda. Niko ne ulazi kod Vas da bi razgledao, jer po zidovima nemate cak ni nekih postera da se mogu gledati.
Jedno ljubazno "dobar dan" je sasvim dovoljno
Ovo su sugestije na osnovu par losih utisaka koje sam dobio dolaskom kod Vas
Sta mislite o UTIP CG?
Takodje me interesuje za UTIP sta mislite uz izvinjenje zbog kasnog postavljanja pitanja.
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:46 oprostite ako kasnim sa pitanjem ako možete odgovorite.
zanima me vaša procijena ove akcije te di je vidite u budučnosti.
ZETP Zetatrans a.d. Podgorica
ZETP ima ogromnu imovinu, prije svega poslovne prostore sirom Crne Gore i skladista u Podgorici i Lukama Bar i Zelenika kao i benzinsku pumpu u Bloku 5. Sto se tice poslovnih rezultata ocigledno je poboljsanje iz godine u godinu, tako da mislim da bi to mogla biti dosta dobra dionica za neko dugorocnije ulaganje...mali je problem likvidnost, mada ce se vjerovatno i to poboljsati kad cijena dostigne neku "fer vrijednost".
AleksandarJovovic 29-01-07, 18:55 Jedna sugestija za VIP Broker:
kada klijent udje u Vasu brokersku kucu, ne dozvolite da on stoji i ceka da ga neko udostoji pogleda. Niko ne ulazi kod Vas da bi razgledao, jer po zidovima nemate cak ni nekih postera da se mogu gledati.
Jedno ljubazno "dobar dan" se sasvim dovoljno za pocetak
Ovo su sugestije na osnovu par losih utisaka koje sam dobio dolaskom kod Vas
Vjerovatno je bilo par klijenata vec u kancelariji sa kojim su bili brokeri zauzeti, tako da moguce da ste usli neopazeno. U svakom slucaju hvala na sugestiji!
boriss_com 29-01-07, 18:57 Hvala Aleksandre na izdvojenom vremenu, iscrpnim i iskrenim odgovorima.
I dalje mislim da ste najbolja brokerska kuca u CG. Sve najbolje u bududcem radu.
AleksandarJovovic 29-01-07, 19:00 Sta mislite o UTIP CG?
Nedavno je privatizovan, i ocekuje se njegova rekonstrukcija i uredjenje...tako da ce se vjerovatno poboljsati konkurentska pozicija na trzistu...Hotel Crna Gora se nalazi na extra lokaciji i mislim da mu je to najveca prednost u odnosu na konkurenciju i mislim da za one koji imaju strpljenja da investiraju na neki duzi period od par godina moze biti dobra investicija.
Jedno pitanje u vezi ulaganje iz Hrvatske. Čitam po drugim forumima da zakonski još nije dozvoljeno. Imate li kakve "svijetlije" informacije?
možete li mi kazati kolika je provizija kod VIP brokera?
AleksandarJovovic 29-01-07, 19:03 Hvala Aleksandre na izdvojenom vremenu, iscrpnim i iskrenim odgovorima.
I dalje mislim da ste najbolja brokerska kuca u CG. Sve najbolje u bududcem radu.
Hvala na komplimentima!
To bi bilo to za danas...ukoliko neko nije zadovoljan odgovorima, ili ako sam nekome propustio nepaznjom da odgovorim na pitanje moze slobodno poslati opet i dobice odgovor u toku sjutrasnjeg dana.
AleksandarJovovic 29-01-07, 19:06 Jedno pitanje u vezi ulaganje iz Hrvatske. Čitam po drugim forumima da zakonski još nije dozvoljeno. Imate li kakve "svijetlije" informacije?
Problem je jedino oko uplate novca, jer je to nemoguce obaviti iz Hrvatske ako se radi o fizickom licu, ali to mozete odraditi iz Slovenije, Bosne ili Austrije...za sve detaljnije informacije oko postupka kupovine i otvaranja racuna mozete mi se obratiti na e-mail aleksandar@vipbroker.net
AleksandarJovovic 29-01-07, 19:07 možete li mi kazati kolika je provizija kod VIP brokera?
Provizije su o.5% za transakcije preko 2500 eura, dok za transakcije manje od 2500 eura provizija je 10 eura pri kupovini i 13 eura pri prodaji.
Provizije su o.5% za transakcije preko 2500 eura, dok za transakcije manje od 2500 eura provizija je 10 eura pri kupovini i 13 eura pri prodaji.
jel to znači da je ta provizija od 0,5% i za kupnju i za prodaju iznad 2500 EUR ili...
AleksandarJovovic 29-01-07, 19:41 jel to znači da je ta provizija od 0,5% i za kupnju i za prodaju iznad 2500 EUR ili...
Da, po jednoj obavljenoj transakciji odnosno poslu 0.5% bez obzira dal je rijec o kupovini ili prodaji.
Od banaka dobivam informacije da je trnutno u Crnu Goru iz Hrvatske moguće prebaciti 3000 EUR, neke dozvoljavaju samo 2000 EUR, muđutim fizičkim osobama iz Hrvatske navodno zakonski nije dozvoljeno ulagati u vrijednosne papire u Crnoj Gori, već je jedini trenutno legalni postupak ulaganje putem skrbničkih računa otvorenih u nekim Hrvatskim bankama. Da li je to točno?
Čuo sam da su promijenili zakon prije 1 mjesec pa se sad moze prebaciti u Crnu Goru do 3000 eura, a da te ništa ne pitaju. (Ja sam prije morao uplaćivati rodbini kao pomoć pa su oni onda uplačivali dalje brokerima). Ali ovo još nisam ovo pokušavao, javim kad prebacim što je bilo.
Derek_Trotter 29-01-07, 22:26 Hvala Aleksandru na isrpnim odgovorima i vremenu koje je izdvojio za nas poslije napornog dana na berzi. Ja sam ja ga makar pet puta zvao;)
Hvala Aleksandre, i nadam se da ces nastaviti da se druzis s nama ovdje na forumu
Da, red je da zahvalimo nasem gostu, ali i organizatoru g. Trotteru na trudu.
Dakle, hvala:)
happy pessimist 30-01-07, 10:26 Da, red je da zahvalimo nasem gostu, ali i organizatoru g. Trotteru na trudu.
Dakle, hvala:)
Oooo, becka skola :D
Pridruzujem se :D hvala na odgovorima :)
svako dobro i trotteru i našem gostu, puno pozdrava te zahvala naodgovorima.
|
|