View Full Version : Rubn

Lipa
19-01-07, 17:37
Sto ocekujete u buducnosti od ove dionice?
Likvidnost u zadnja 2 mjeseca joj je upitna.

Derek_Trotter
19-01-07, 19:38
Za likvidnost preduzeca ne znam ali ono sto znam je da im je boksit loseg kvaliteta i da je KAPu mnogo jeftinije da ga uvozi.On je morao da se kupi u paketu sa Kombinatom radi socijalnog mira jer od te fabrike zavisi dosta ljudi.

Homer
11-02-07, 12:12
prodajni

357 6.9000
683 7.0000
504 7.0600
140 7.1000
479 7.4000
5406 7.5000
650 7.7000
252 7.8000
5410 8.0000

kupovni

760 4.0102
420 3.6007
580 3.0300
1000 3.0150
2366 3.0012

Mario_2006
11-02-07, 14:34
Navodi ,,Derek Trotter,, su potpuno netacni.KAPG ne postoji samo od juce vec egzistira dugi niz godina unazad i nikada nisam cuo da je bilo ko od rukovodece strukture kombinata u proslosti uvozio boksit naprotiv viskovi su kroz izvoz prodavani.
Cak je vrsena i rekonstrukcija pruge prema Niksicu da bi se ruda lakse transportovala do kombinata a viskovi plasirali preko luke Bar na svetsko trziste.

Mario_2006
11-02-07, 14:43
Ispravio bih i ,,Homera,, traznja stoji na 6.2 zadnje transakcije koje su odradjivane bile su na 6.799.Do cijene 7.00 eura ima 700 komada a do cijene 7.5
2200 komada na prodaji sto smatram povoljnom cijenom za kupnju.
RUBN se nalazi po neto zaradama radnika na listi pet najplacenijih tvrtki.

Homer
11-02-07, 14:51
Ispravio bih i ,,Homera,, traznja stoji na 6.2 zadnje transakcije koje su odradjivane bile su na 6.799.Do cijene 7.00 eura ima 700 komada a do cijene 7.5
2200 komada na prodaji sto smatram povoljnom cijenom za kupnju.
RUBN se nalazi po neto zaradama radnika na listi pet najplacenijih tvrtki.

Moji podaci su tačni! Sa Montenegro berze.

Tvoji su vjerovatno sa NEX i dobro je što imamo kompletnu sliku.

Mario_2006
11-02-07, 15:07
Slozices se samnom da podaci sa montenegro berze nisu relevantan pokazatelj
jer znamo da je to kanta od berze i njihov program za pracenje.Znam mnoge investitore koji su povukli novac sa cg-marketa upravo zbog neodgovornog ponasanja prema investitorima kroz prezentiranje podataka a ne zbog toga sto cg-market nema prostora za rast,naprotiv.I svi cute vjerovatno im odgovara manipulacija sa podacima da bi u mutnom lovili.
Ovakvi rasponi u cijeni ponude i traznje su skoro za sve dionice i ne treba ih uzimati kao relevantne jer ponavljam ta berza sluzi za manipulaciju.
Postavlja se pitanje sta rade nadlezni organi ili i njima to odgovara za njihove tajkune da bolje mogu manipulisati.(sigurno da je tako)

Homer
11-02-07, 15:07
Navodi ,,Derek Trotter,, su potpuno netacni.KAPG ne postoji samo od juce vec egzistira dugi niz godina unazad i nikada nisam cuo da je bilo ko od rukovodece strukture kombinata u proslosti uvozio boksit naprotiv viskovi su kroz izvoz prodavani.
Cak je vrsena i rekonstrukcija pruge prema Niksicu da bi se ruda lakse transportovala do kombinata a viskovi plasirali preko luke Bar na svetsko trziste.

Derek je u pravu.
Jednom, 70 i neke je KAP uvezao određenu količinu boksita, i kažu da je to bila pjesma: manji utošak sode i kreča i manje habanje pogona.
Ovaj boksit iz NK ima manu da ima veliki postotak silicijuma tako da zahtjeva veću potrošnju sode i sl. što opet ugrožava životnu sredinu i povećava troškove proizvodnje.

RUBN je opterećen velikim brojem radnika (*x) ali za razliku od KAP-a imali su, da kažem, odgovorniji sindikat koji se na pravi način pobrinuo za svoje radnike.
Propisao je iznos plata i još važnije otpremnine u slučaju tehnološkog viška su 30.000€, tako da su Rusima i tu ruke svezane. Najneća stavka u troškovima RUBN su plate radnika. (Drago mi je što je tako)

Cijena boksita koju prodaju KAP-u je 26$ po toni, franko Nikšić.

Kolika je cijena boksita na svjetskoj berzi? Ja sam čuo do 10$. Ako je tako, kome će oni prodati rudu, ako ne KAP-u?

Homer
11-02-07, 15:10
Slozices se samnom da podaci sa montenegro berze nisu relevantan pokazatelj
jer znamo da je to kanta od berze i njihov program za pracenje.Znam mnoge investitore koji su povukli novac sa cg-marketa upravo zbog neodgovornog ponasanja prema investitorima kroz prezentiranje podataka a ne zbog toga sto cg-market nema prostora za rast,naprotiv.I svi cute vjerovatno im odgovara manipulacija sa podacima da bi u mutnom lovili.
Ovakvi rasponi u cijeni ponude i traznje su skoro za sve dionice i ne treba ih uzimati kao relevantne jer ponavljam ta berza sluzi za manipulaciju.
Postavlja se pitanje sta rade nadlezni organi ili i njima to odgovara za njihove tajkune da bolje mogu manipulisati.(sigurno da je tako)

Jeste kanta od berze, ali monitoring im je odličan (skoro su ga promjenili) i uvjek dostupan.
Da bi se stekla kompletna slika o prometu neke hartije, koja nije na kotaciji, neophodno je pogledati oba monitoringa.

Mario_2006
11-02-07, 15:16
Nemoj se brinuti za ruse pokazali su se kao mnogo vjestiji pregovaraci od vlade
i da im je bilo koja stavka zasmetala sigurno ne bi pristali,samo kako su vladi vezali ruke u cvor u vezi ostalih pregovora koji su u toku.
Dobro mjere pa krate,slucajnosti nema .
To sto se desilo sedamdesetih bilo je manipulativnog karaktera zbog tadasnjeg strajka radnika u boksitima.

Mario_2006
11-02-07, 15:22
Zaboravio sam navesti da je svakom investitoru potrebno 234 eura mjesecno za pracenje dvije berze(monitoringa)mjesecno dok je poredjenja radi na belex-u pretplata na godisnjem nivou 300 eura i sto rece jedan moj prijatelj dostupna ti je sva sila podataka iz fotelje.

Shajo
12-02-07, 12:20
Derek je u pravu.
Jednom, 70 i neke je KAP uvezao određenu količinu boksita, i kažu da je to bila pjesma: manji utošak sode i kreča i manje habanje pogona.
Ovaj boksit iz NK ima manu da ima veliki postotak silicijuma tako da zahtjeva veću potrošnju sode i sl. što opet ugrožava životnu sredinu i povećava troškove proizvodnje.

RUBN je opterećen velikim brojem radnika (*x) ali za razliku od KAP-a imali su, da kažem, odgovorniji sindikat koji se na pravi način pobrinuo za svoje radnike.
Propisao je iznos plata i još važnije otpremnine u slučaju tehnološkog viška su 30.000€, tako da su Rusima i tu ruke svezane. Najneća stavka u troškovima RUBN su plate radnika. (Drago mi je što je tako)

Kolika je cijena boksita na svjetskoj berzi? Ja sam čuo do 10$. Ako je tako, kome će oni prodati rudu, ako ne KAP-u?
Što se tiče socijalnog programa i sindikata tačno da su plate i otpremnine veće nego u KAP-u.Ali Rudnik Boksita je u Nikšiću a ne u Podgorici.Vlada nije imala većinsko vlasništvo u Boksitima.

Pera Detlic
12-02-07, 13:30
Danas su isli do 7,4!Naj ponuda na 7,35!

Mario_2006
12-02-07, 21:55
Zanimljiva je dubina naloga koja ide do 30?

happy pessimist
12-02-07, 23:06
Derek je u pravu.

Upravo tako Homer, to je bilo 75-76! Boksit je tada uvezen iz Afrike, iz Egipta, ako se moj izvor dobro sjeca, a dobro se sjeca... :)
I tacno je bilo da je to bila pjesma zbog manjeg utoska sode i manjeg habanja pogona. Mana mu je bila sto je sadrzao dosta karbonata, ali mu je iskoristenje bilo MNOGO vece i bolje. Uvezena su samo 2 ili 3 broda i uprkos tome sto je cijena bila niza, odustali su od toga, jer bi na taj nacin ugasili Boksite Niksic!
U to vrijeme je uvozen i boksit iz Mostara koji je slicnog kvaliteta kao i niksicki.

U svakom slucaju, uvoz je tada bio puno bolja varijanta no to je radjeno zbog boksita kao firme.

Postoji jos cijela gomila stvari vezano za taj boksit iz Afrike, sta se sa njim desavalo u proizvodnji, zasto je PUNO bolji, i da je zbog karbonata pravio neka "zacepljenja" necega u proizvodnji, sto i nije bio neki problem, i jos se neki silicijum pominje... i tako...
No, izvor mi ode u krevet, ne zanima ga bas previse sve ovo kao mene, pa cemo drugi put o tome.. :)

Mario_2006
12-02-07, 23:54
To sto se desavalo sedamdestih naglasio sam bilo je manipulativnog karaktera
zbog tadasnjeg strajka radnika.
Listajuci po sajtu naisao sam na zanimljiv detalj vezan upravo za ovu dionicu:
Portfolio Aleksandra Jovovica bi izgledao ovako:

KAPG 68%
RUBN 8% sve ostale dionice su u znatno manjim procentima,a kao sto znamo takodje je pomenuti gospodin dao dosta dobrih savjeta za trgovanje na berzi.

zoxy
20-02-07, 01:38
RAZGOVOR - Igor Kisenkov, izvršni direktor Rudnika boksita, očekuje negativan rezultat od sedam miliona eura za 2006.

Gubitak, jer se nije ulagalo godinama

U Rudnike boksita se godinama ništa nije ulagalo, posljedice su vidljive na svakom koraku, i cijena proizvodnje rude u Nikšiću je veoma visoka. Zato se kao rezultat poslovanja iz 2006. računa na gubitak od čak sedam miliona eura, a u 2007. će biti nešto niži – očekuju u poslovodstvu ove nikšićke kompanije.- En Plus grupa, koja je novi vlasnik Rudnika boksita uložila je u 2006. u nabavku nove i remont postojeće opreme oko milion eura, a ove godine plan je da se ulože dodatna dva miliona – najavio je, u razgovoru za Republiku izvršni direktor Rudnika Igor Kisenkov. On je podsjetio i da je, uprkos naslijeđenim dugovima i zastarjeloj tehnologiji, tokom protekle godine zarada zaposlenih uvećana 15 odsto u odnosu na 2005., i najavio da će ove godine plate biti povećane za otprilike još 12 odsto

Kisenkov je podsjetio da su u toku 2006. realizovali nekoliko značajnih investicija, kao što su nabavka novih mašina, remont postojeće mehanizacije, sanacija infrastrukture.
- Zatekli smo zastarjelu tehnologiju i dugove, tako da nam je većina aktivnosti bila usmjerena na sanaciju postojećeg stanja. Prošle godine smo uložili milion eura. Time smo u potpunosti ispunili obaveze investicionog programa, iz kupoprodajnog ugovora. Znamo da to nije dovoljno i da će trebati još investicija. Već ove godine uložićemo dodatna dva miliona za modernizaciju, što će omogućiti unaprjeđenje poslovne saradnje sa KAP-om i drugim kupcima – najavio je Kisenkov.
Govoreći o finansijskim rezultatima poslovanja u 2006., on je podsjetio da još nijesu poznati, ali je dodao i da zbog zatečenih teškoća ne očekuju profit.
- Sasvim suprotno, očekivani gubici za 2006. iznose sedam miliona eura, a za 2007. će, nadamo se, biti nešto niži. Godinama se ništa nije ulagalo u Rudnike, a posljedice neulaganja vidljive su na svakom koraku, zbog čega je cijena proizvodnje rude u Nikšiću danas veoma visoka. Poređenja radi, čak 30 eura po toni viša nego u Gvajani, gdje Rusal ima kompleks rudnika boksita i glinice – kazao je prvi čovjek Rudnika.
Kisenkov je naveo i da su u 2006. izvadili 650.000 tona boksita, što je na nivou ugovornih obaveza, dok je ukupna proizvodnja od privatizacije oko 750.000 tona.
- Iskopavanje boksita određeno je Ugovorom o saglasnosti sa Vladom i mi ga se strogo pridržavamo. Imamo i redovne kontrole nadležnih službi koje kontrolišu poštovanje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, i do sada nijesmo imali ni jednu primjedbu po pitanju proizvodnje – podsjetio je on.
Kisenkov je dodao i da je jedan od faktora koji takođe ne dozvoljava povećanje obima proizvodnje i kapacitet KAP-a, koji im preuzima 80 odsto boksita.
- O eventualnom povećanju obima rada možemo govoriti tek nakon modernizacije KAP-a, koja će rezultirati povećanjem proizvodnje i potrebom za više boksita – očekuje Kisenkov.

Željka Radulović

Crna Gora “leži” na rudi boksita
Kisenkov je ukazao i da, prema prognozama stručnjaka rezervi boksita ima dovoljno i to za mnogo duži period od 25 godina. - Područje Nikšića je zaista bogato rudom, ali ne samo ono, boksita ima i u okolini Cetinja i na drugim mjestima u Crnoj Gori. Ipak, iako su rezerve boksita zaista velike, to neće uticati na mijenjanje naše poslovne strategije - poštovanja pravila utvrđenih odredbama Ugovora o saglasnosti i Kupoprodajnog ugovora i zakonskih propisa. Ako, i kada dođe vrijeme da se razmišlja o eventualnom povećanju iskopavanja rude, sigurno je da će u cijelu priču biti uključeni i stručnjaci iz ove oblasti, uz prethodnu saglasnost crnogorskih vlasti – zaključio je on.

Kolektivni ugovori među najboljima u Evropi
Direktor Rudnika podsjetio je da prosječne plate u firmi iznose 450 eura, i da je taj prosjek veći od onog iz 2005. godine. - Planiramo i novo povećanje zarada u toku 2007. i to za otprilike 12 odsto. Izmirivanjem dugova i modernizacijom otvoriće se mogućnost dodatnog poboljšanja standarda zaposlenih – očekuje Kisenkov. On je podsjetio i da En grupa, od dana kada je preuzela Rudnik, poštuje kolektivni ugovor, koji važi za jedan od najboljih u Evropi, što su potvrdili i predstavnici evropskih sindikata. Kisenkov je, ipak, ukazao da taj ugovor nije jedan od najboljih za finansijsko stanje same kompanije, ali je obećao da će, ''kao i do sada, poštovati odredbe tog dokumenta i kada dođe vrijeme, omogućiti prekobrojnima isplatu otpremnina u skladu sa kolektivnim ugovorom i zakonima''. On je podsjetio da danas u Rudnicima ima 1.300 zaposlenih, računajući i zaposlene u sektoru za izgradnju tunela. - Očekuje nas racionalizacija. Ako na plate otpada 80 odsto troškova proizvodnje – to je možda normalno za banke, ali je pogubno za Rudnik. U ovom momentu ne možemo reći koliko zaposlenih treba da imamo. Jasniju sliku ćemo imati kroz nekoliko mjeseci kada bude gotova organizaciona struktura, ali je izvjesno da će taj broj biti prilagođen svjetskim standardima – najavio je on, i ukazao na primjer Rusalovog rudnika boksita u Rusiji, u kojem ima mnogo manje zaposlenih nego u Nikšiću, ali je mnogo veća efikasnost proizvodnje, čak pet miliona tona rude godišnje.

Četvrtkom i mještani mogu kod direktora
Kisenkov je podsjetio i da su Rudnici uključeni u razvoj lokalne zajednice – asfaltirali su i rekonstruisali puteve, očistili snijeg sa puteva, snabdijevaju lokalno stanovništvo pijaćom vodom... - Trudimo se da uspostavimo dobre komšijske odnose sa svima, i otkad sam na čelu Rudnika boksita, odredio sam jedan dan u nedjelji – četvrtak, kao dan kada svi koji su zainteresovani, koji su na bilo koji način povezani sa Rudnicima, bez obzira da li se radi o zaposlenima ili obližnjim stanovnicima mogu da dođu i da razgovaraju, da saopšte svoje sugestije, prijedloge i probleme – kazao je Kisenkov. On je dodao kako žele da im na neki način pomognu, bilo kroz kompenzaciju za korišćenje zemljišta ili time što će im obezbijediti građevinski materijal, ili dozvoliti da koriste Rudnikove autobuse.

http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=69904

ChoChikun
06-03-07, 10:03
Jučer 130.000 eura prometa. Ima li kakvih vijesti?

Klađo
10-03-07, 00:59
IZVRŠNI DIREKTOR RUDNIKA BOKSITA IGOR KISENKOV ZA "DAN"

http://www.dan.cg.yu/gfx_bb/ekonomija09032007.jpg

Nakupilo se 20 miliona dugova

Menadžment nikšićkih Rudnika boksita tokom prošle godine najviše energije i truda uložio je u popravljanje prilično složene situacije u toj firmi, kazao je u razgovoru za "Dan", izvršni direktor Boksita, Igor Kisenkov.
Kompanija Salamon Enterprises, kupila je oktobra 2005. godine oko 64 odsto akcijskog kapitala Rudnika za dvanaest miliona eura. Kisenkov tvrdi da su po dolasku u Boksite zatekli veoma loše stanje jer se u tu firmu nije ozbiljnije ulagalo nekoliko godina unazad, što je uslovilo da novi vlasnik trpi gubitke.
-Naslijeđeni dugovi i zastarjela tehnologija, veoma bitno su uticali na finansijski rezultat kompanije, tako da je u 2006. godini nakupljeni dug iznosio preko 20 miliona eura. To su preliminirni podaci, dok će zvanični biti saopšteni nakon završene revizije. Svakodnevno nailazimo na posljedice dugogodišnjeg neulaganja, niti u ljude, niti u mašineriju, i nije ih jednostavno eliminisati, kaže Kisenkov.
Salamon, po njegovim riječima, do sada poštuje kupoprodajni ugovor koji ih je, pored ostalog, obavezao da godišnje mogu crpiti 650 hiljada tona rude boksita, što je u prošloj godini i ostvareno. Ukoliko, pak, bude potrebe za povećanjem obima proizvodnje, kaže Kisenkov, zatražiće stručno mišljenje eksperata i saglasnost državnih nadležnih ustanova. Da bi nikšićki Rudnik izašao iz teške sitacije u kojoj se nalazi. Salamon će se potruditi da smanji gubitke i modernizuje proizvodnju, koja je po njegovoj ocjeni, jedna od najskupljih u svijetu. U toku prošle godine u nabavku nove i remont postojeće opreme uložili su oko milion eura, a realizacija investicionog programa u narednom periodu takođe će im biti prioritet.
Iako je kupoprodajnim ugovorom bilo predviđeno da Salamon po preuzimanju Boksita u toj firmi zadrži 1250 radnika, Kisenkov kaže da i nakon godinu dana taj broj prelazi 1,3 hiljade.
- U skladu sa savremenim standarima poslovanja očekuje nas racionalizacija radnih mjesta. U toku je analiza organizacione strukture, a prema nekim okvirnim pokazateljima, ekonomski je opravdano da Rudnik može poslovanje nastaviti sa manje od 35 odsto sadašnje radne snage. Primjera radi, ovdje je trenutno zaposleno 60 ljudi koji se bave geološkim istraživanjima, dok je u sadašnjim uslovima rada i tržišnih potreba dovoljno svega 5-6 njih. S druge strane, Rusalovi rudnici boksita u Rusiji sa mnogo manje zaposlenih postižu proizvodnju od čak pet miliona tona godišnje, rekao je Kisenkov.
Kolektivni ugovor u nikšićkom Rudniku, koji je sklopljen prije privatizacije, smatra se jednim od najboljih u Evropi za zaposlene, što su i potvrdili predstanici evropske trgovačke sindikalne organizacije, koji su prošle godine posjetili Boksite. Kisenkov navodi da iako odredbe tog dokumenta nijesu u potpunosti u skladu sa složenom finansijskom situacijom kompanije, Salamon će ispoštovati svaku odluku zaposlenih da iskoriste pravo na otpremninu koja bi iznosila 24 bruto zarade obračunate na osnovu prosječne bruto plate i za svaku godinu radnog staža po pet minimalnih plata u Rudnicima.

B.BraŠnjo

izec17@htnet-dsl
16-04-07, 14:43
Bez obzira na sve probleme vezane za RUBN,netko danima sakuplja vece kolicine u odnosu na prijasnje tjedne i sto je zanimljivo sa povecanjem cijene.
Znaci li to da je doslo vrijeme i za ovu dionicu koja bih nas mogla ugodno iznenaditi,usput ima gorih dionica koje su otisle gore zasto ne bi i ova

getawayblues
17-04-07, 18:00
RUBN 7,7001 4,9046% 1.936 12,0000 10,0000
RUBN 11,9000 63,6639% 22.454 11,8500 7,8000

moze neko da mi objasni, kao laiku, odakle ovolika razlika ovih dviju cijena danas, posto imam dosta akcija boksita jer mi je otac njihov penzioner... vi kakvi bi mogli biti neki dalji trendovi? unaprijed zahvalan!!

maya
17-04-07, 23:02
E da mi je znat sta ovo bi

Zoran
17-04-07, 23:54
RUBN 7,7001 4,9046% 1.936 12,0000 10,0000
RUBN 11,9000 63,6639% 22.454 11,8500 7,8000

moze neko da mi objasni, kao laiku, odakle ovolika razlika ovih dviju cijena danas, posto imam dosta akcija boksita jer mi je otac njihov penzioner... vi kakvi bi mogli biti neki dalji trendovi? unaprijed zahvalan!!

Rubn se trguje na obje berze i ujutru je poceo na jednoj berzi po nekoj njegovoj standardnoj cijeni po 7 eur, da bi posle skocio, ali na drugoj berzi jer je bilo naloga po nizim cijenama i posle se uglavnom trgovao na drugoj berzi, pa je na izvjestaju ostalo ovo 7.7001 na prvoj berzi.
Ako si me shvatio:)

Homer
18-04-07, 00:10
Rubn se trguje na obje berze i ujutru je poceo na jednoj berzi po nekoj njegovoj standardnoj cijeni po 7 eur, da bi posle skocio, ali na drugoj berzi jer je bilo naloga po nizim cijenama i posle se uglavnom trgovao na drugoj berzi, pa je na izvjestaju ostalo ovo 7.7001 na prvoj berzi.
Ako si me shvatio:)

Jok! To su iz MA brokera zajebali nekog kukavca koji je imao oko 100 akcija, pa su na kraju dana odradili aplikativno na MB.
Brokeri su kučke!:mad:

izec17@htnet-dsl
18-04-07, 11:52
Pisao sam prije dva dana da je izgledno da krenu,izgleda da je tocno.
Donekle bi trebale pratiti KAP,doduse sve su spekulantske dojave pa uzmite ovo sa rezervom

ljubo
19-04-07, 10:02
Sto se ovdje desava jutros zna li se, ponuda/traznja ?

maya
19-04-07, 11:43
evo pao na 14 :((((( strasno bre kako mu oborise cenu za 3 akcije

zoxy
06-06-07, 03:43
Boksiti zbog troška za plate izgubili skoro 15 miliona
Potpuno drugačija slika od KAP-a, međutim, važi za Rudnike boksita, gdje je prema izvještajima o poslovanju gubitak bio čak 14,9 miliona eura. Gubitak u 2005. godini bio je 9,13 miliona eura - Rezultati u 2006. su predviđeni i njima nismo iznenađeni i opet predstavljaju dramatičnu sliku stanja kompanije i potvrđuju da je neophodno poduzeti velike napore kako bi se osigurao opstanak Rudnika Boksita – navodi se u saopštenju koje potpisuju Kaha Avaliani i izvršni direktor kompanije Igor Kisenkov. Prihodi Rudnika bili su u 24,6 miliona eura, 11 odsto više nego u 2005. ali su rashodi bili čak 38,7 miliona, ili 22,8 odsto više nego u 2005. godini. Prema bilansima, ove godine je po akciji Rudnika zabilježen gubitak od 4,65 eura. Iz Rudnika podsjećaju da je Salamon Enterprises ne samo preuzeo kontrolu, već i niz obaveza u skladu sa ugovorom sklopljenim sa Vladom Crne Gore, uključujući i investicije od četiri miliona eura, kao i ispunjavanje obaveza i eventualnih odgovornosti koje su preuzete prethodnih godina. - Fnansijski rezultati za 2006. jasno potvrđuju prethodno urađene analize i prognoze i pokazuju da akcionari ne samo da ne mogu da očekuju bilo kakve skore rezultate i dividende od svojih investicija, već će morati da ulože značajne sume i vrijeme kako bi preporodili Rudnike Boksita. Ovakvo angažovanje većinskog akcionara bilo je i dalje je značajno, ali možda neće biti dovoljno. Svi zainteresovani – akcionari, uprava i zaposleni, moraju da shvate da budućnost kompanije zavisi od udruženih snaga svih nas – poručeno je u saopštenju. Avaliani je, u intervjuu Republici prošle sedmice, kazao da je gubitak u Rudniku boksita u najvećoj mjeri ostvaren zbog ogromnih troškova za zarade zaposlenih, koji su čak 60 do 70 odsto veći od istog troška u 2005.

izvor-REPUBLIKA

zico
16-06-07, 14:38
NIKŠIĆKI RUDNICI BOKSITA NABAVILI UREĐAJ ZA PRAĆENJE KVALITETA VAZDUHA

Biočki stan bezbjedniji

Nikšić - Rudnici boksita su nabavili modernu opremu za praćenje kvaliteta vazduha u dubinskim kopovima rudnika Biočki stan - saopšteno je iz te kompanije.
Kupljen je višenamjenski uređaj za gas, koji se ubraja među najizdržljivije i vodootporne prenosne uređaje za pouzdano praćenje kiseonika, toksičnih i zapaljivih gasova i isparenja u vazduhu određenog područja.
Može se lako premjestiti na bilo koje mjesto gdje je kvalitet vazduha doveden u pitanje, tunele ili radna mjesta, gdje je prisutna mašinerija sa dizel motorima.
Boksiti su saopštili da taj rudokop ima komplikovan ventilacioni sistem, ali da geološka struktura nalazišta rude ne predstavlja opasnost od metana i emisije drugih opasnih gasova. Rudari će podatke o mjerenju moći da pročitaju na oglasnoj tabli. Uprava Rudnika saopštila je i da će pratiti koncentraciju čađi i prašine.

Vijesti, 16.06.2007

LooDuck
22-06-07, 20:08
Značajna ulaganja ruske kompanije "Salamon enterprajsis" u nikšićke Rudnike Boksita tokom prošle godine

Milion eura za novu i remont postojeće opreme

Nikšić, 21.juna - Ruska kompanija "Salamon enterprajsis", koja od kraja 2005. godine gazduje nikšićkim Rudnicima Boksita, u nabavku nove i remont postojeće opreme uložila je oko milion eura, kako je bilo i predviđeno privatizacionim ugovorom.
Menadžment rudnika saopštio je danas da će i ubuduće jedan od prioritetnih zadataka biti realizacija investicionog programa u sklopu koga je izvršen i najveći remont, u protekle tri godine, na buldožeru CAT zašto je izdvojeno 160 hiljada eura. Taj posao obavila je radna jedinica Rudnika i buldožer se sada uspješno koristi na kopu Đurakov do. Iz Rudnika saopštavaju i da su značajna sredstva utrošena u projekat digitalizacije i nabavku ostale kompjuterske opreme u što je investirano 42 hiljade eura.
Završen je projekat digitalizacije podataka o ležištima Biočki stan i Borovnik. Pored Sektora razvoja i Centrale za obradu podataka, svi proizvodni pogoni opremljeni su novim kompjuterima i instalirani su programi za obradu i prezentaciju podataka. Poslovanje sa digitalizovanim podacima odlikuje se većom operativnošću i umnogome je skratilo proces planiranja proizvodnje, a poboljšana je i komunikacija između Centrale i proizvodnih pogona. Umjesto nekadašnjeg ručnog ucrtavanja i proračuna, program je napravljen tako da se na matrice topografskih karti, unose novi geološki podaci i nakon njihove kompjuterske obrade pristupa se planiranju proizvodnje i rudarskim radovima. Projektom je obuhvaćena kompletna dokumentacija, situacione karte, profili i stubovi, dijagrami i tabelarni prikazi kvaliteta crvenog boksita, te kompjutersko planimetrisanje površina i rastojanja za Zagrad, Đurakov do, Štitovo, Borovnik i Biočki stan. U saradnji Rudnika Boksita i Zavoda za geološka istraživanja iz Podgorice, pripremljena je geološka karta šireg područja Zagrada. U cilju efikasnijeg obavljanja geoloških programa, nastavljena je saradnje sa stručnim institucijama kao što su Geološki zavod iz Podgorice i Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda.

Z.B.

Pobjeda, 22.06.2007.

Nabuko
24-06-07, 07:42
Vijesti 24.06.2007
Nije bas ekonomija ali je vezano za RUBN
.................................................. .....................
DRUšTVO

U LIVEROVIĆIMA SE SUDARILI CISTIJERNA I AUTOBUS RUDNIKA BOKSITA

Vozači najgore prošli

Podgorica - Osam osoba povrijeđeno je u direktnom sudaru autobusa i kamiona sa cisternom, koji su vlasništo Rudnika boksita.
Istražni sudija nikšićkog Osnovnog suda Ljubiša Marković kazao je "Vijestima" da se udes dogodio u Liverovićima, u Nikšićkoj župi.
- U nezgodi su teško povrijeđeni vozači autobusa i kamiona Radivoje Todorović (52) i Veselinko Radenović (54). Lakše tjelesne povrede zadobilo je šest radnika, koji su se nalazili u autobusu - kazao je sudija Marković.
Sudija Marković juče nije mogao da precizira kako je došlo do nezgode, objašnjavajući da će uzrok biti utvrđen tokom istrage, koja je u toku.
- U trenutku sudara autobus i kamion su išli iz suprotnih smjerova. Od siline udara, autobus je sletio sa puta, ali se nije prevrnuo - kazao je on.
Istražni sudija je naveo da su dvojica vozača neposredno nakon udesa prevezeni u podgorički Klinički centra, gdje su zadržani na liječenju.
- Radenović je zadobio tešku povredu glave i lom noge, dok je Todoroviću povrijeđeno oko - kazao je sudija Marković, koji je zajedno sa policijskom ekipom i osnovnim državnim tužiocem u Nikšiću obavio uviđaj udesa.

zico
24-06-07, 18:00
SINDIKAT NIKŠIĆKOG RUDNIKA BOKSITA DAO ULTIMATUM POSLOVODSTVU

Nova oprema ili štrajk

Ukoliko se do kraja avgusta ove godine ne dobavi nova oprema za potrebe Rudnika boksita Sindikat te firme će organizovati štrajk– kazao je juče "Danu" Ratko Radulović, predsjednik Sindikata nikšićkog Rudnika.
On ističe da Sindikat ima dobru saradnju sa poslovodstvom, predstavnicima kompanije Salamon enterprajsiz koji su od oktobra 2005. godine vlasnici tog preduzeća, ali da se u pojedinim segmentima mora izvršiti pritisak kako bi se sve odredbe kupoprodajnog ugovora ispoštovale.
- Istina, novi vlasnik je u domenu obnavljanja opreme uradio dosta toga, između ostalog nedavno je dobavljena nova kombinovana mašina koja je na rampi i služi za utovar i razbijanje blokova boksita a dosta toga je poboljšano i vezano za HTZ opremu, ali treba još bolje. Sva druga oprema, poput jamskih utovarnih lopata, dampera i drugih teškim mašina za površinski kop, treba da se nabavi do kraja avgusta ove godine. Reagovali smo i po pitanju angažovanja "trećih lica" na pojedinim kopovima Boksita od prije pola godine. Rudnik ima dovoljno svoje radne snage i nema potrebe za angažovanjem ikoga sa strane. Imali smo ogromnu opstrukciju od pojedinih rukovodilaca Boksita i nijesam siguran da neko od njih nije uključen u taj posao radi neke lične dobiti. Imamo za to obećanja, ali ukoliko oprema ne stigne Sindikat će biti prinuđen da pribjegne nepopularnim i radikalnim mjerama poput organizovanja obustave rada u Rudniku. Iako je oprema dosta zastarjela proizvodnja normalno teče uz redovnu dobavku rezervnih djelova– kazao je Radulović.
Kolektivni ugovor, kaže Radulović, u Boksitima se zasad poštuje. Za isplatu majskih zarada za 1.328 radnika Rudnika izdvojeno je milion i 604 hiljade eura, a nedavno im je isplaćen regres u iznosu od po 312 eura. Prije skoro dva mjeseca, Sindikat je sa poslovodstvom uradio i analitičku procjenu radnih mjesta, i po tom dokumentu zaposlenim je plata uvećana za oko 15 procenata, dok od 1. jula očekuju dodatno povećanje od 10 odsto.
- Plate nijesu predobre ali su s obzirom na druge firme solidne. Na Sindikatu je u narednom periodu da se izbori za povećanje zarada jamskim radnicima koji rade u nemogućim uslovima, kao i onima koji su na poslovima miniranja, bušenja, upravljanja teškim mašinama i slično. Svoj posao rade dobro i za to treba dobro da budu i plaćeni i da im se poboljašju uslovi rada– smatra Radulović.
U Boksitima je stalno zaposleno 1.225 radnika i oko 100 sezonaca, 25 radnika nedavno je otišlo dobrovoljno u penziju uz isplatu od po 10 hiljada eura, a do kraja ove godine očekuju odlazak još oko njih 100 koji su se primakli starosnoj penziji. U Boksitima ima 611 radnika koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Radulović kaže da se očekuje najmanje za pet godina da se taj problem riješi jer je Sindikat nedavno povratio na svoje ime oko 70 hiljada kvadrata zemljišta na kojem planiraju da grade stambene komplekse za svoje radnike, pošto opština uradi urbanistički plan i kada se završi projektna dokumentacija, a uskoro će biti objavljen konkurs za dodjelu stambenih kredita.
B.BraŠnjo

Dan, 24.06.2007

Bafford
11-07-07, 18:00
11 July 2007 17:42 pm
RUDNICI BOKSITA – POSLOVANJE
Očekuju gubitak od oko 12 miliona EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Nikšićki Rudnici boksita poslovaće ove godine sa gubitkom od oko 12 miliona EUR, što je za oko tri miliona manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat, predviđaju u menadžmentu kompanije.

Izvršni direktor Igor Kisenkov kazao je da se takav poslovni rezultat očekuje «ukoliko Rudnici budu radili dobro».

«Nadam se da su naši radnici zadovoljni zaradama i uslovima, a takođe i Vlada, jer sve obaveze izmirujemo pravovremeno i ispunjavamo uslove kupoprodajnog, koncesionog i kolektivnog ugovora», kazao je Kisenkov, na radnom ručku sa novinarima.

On je rekao da Rudnike boksita, u skladu sa savremenim standardima, očekuje racionalizacija poslovanja.

«Prema okvirnim pokazateljima, ekonomski je opravdano da Rudnici mogu nastaviti poslovanja sa upola manje radnika od sadašnjeg broja, a kada stigne nova oprema i i ispod toga», kazao je Kisenkov.

Privatizacionim ugovorom bilo je predviđeno da u kompaniji po dolasku novog vlasnika u kompaniji ima 1.250 radnika.

«Godinu i po, nakon preuzimanja, u Rudnicima ima više od 1,3 hiljade zaposlenih. Već se radi na definisanju socijalnog programa i možda neće ove godine, ali odmah nakon toga krenuće se sa smanjenjem zaposlenih», rekao je on.

Prosječna plata, kako je kazao, u Rudnicima je tokom prošle godine iznosila 453 EUR, a u prvih pet mjeseci ove 520 EUR, što je više za 20 odsto.

Kisenkov je kazao da je u prethodnoj godini proizvedeno 650 hiljada tona boksita, što je na nivou kopoprodajnog ugovora. «Ukupna proizvodnja od privatizacijie je oko 750 hiljada tona».

Kisenkov je podsjetio da je privatizacionim ugovorom predviđeno da ukupne investicije u Rudnike boksita budu četiri miliona EUR.

On smatra da u Rudnike treba investirati i dva miliona godišnje «jer, naše računice pokazuju da je milion suviše malo».

«Investicioni program u toku prošle godine u potpunosti je realizovan tako da je nabavljena nova oprema, izvršen remont i modernizacija infrastrukture, na šta je utrošeno više od miliona EUR», kazao je on.

Prema njegovim riječima, u toku ove godine izvršen je najveći remont u toku protekle tri, što je koštalo oko 160 hiljada EUR, a izdvojen je novac i za rezervne djelove, HTZ opremu, kompjutere, gume.

«Do kraja aprila očekujemo isporuku osnovnih mašina za eksploataciju rude - bagera i dampera, a kupili smo i kamion za čišćenje puteva radi otklanjanja prašine. U toku je i kapitalni remont buldožera koji se koristi na Zagradu, a za to je potrebno 120 hiljda EUR», naveo je Kisenkov,.

On je dodao da je završen projekat digitalizacije podataka o ležištima Biočki Stan i Borovnik, a nabavljena je i moderna oprema za praćenje kvaliteta vazduha u jamama.

Kisenkov je kazao da je En plus Grupa, vlasnik nikšićkih Boksita, za koncesije uplatila Vladi početni iznos od četiri miliona EUR, kao i dodatnih 120 hiljada EUR za svaku godinu.

«Te uplate izmirujemo dva puta godišnje po 50 hiljada EUR», precizirao je on.

Kisenkov je kazao da Rudnici trenutno eksploatišu 20 odsto rude iz jama, a ostalo sa kopova.

«Što se tiče bezbjednosti u jamama nijesam baš zadovoljan, ali, čini mi se, ni radnici ne poklanjaju dovoljno pažnje za svoju zaštitu, ne koriste opremu», kazao je on.

Kisenkov je rekao da je prioritet Rudnika proizvodnje rude, ali da je to preduzeće angažovano na više projekata.

«Počeli su pripremni radovi za probijenje još 700 metara tunela Ivica. Taj posao vrijedi 1,5 miliona EUR, i trudićemo se da bude završen za pet mjeseci», rekao je on.

Izvršni direktor Rudnika je kazao da se početkom septembra očekuje završetak rekonstrukcije željezničke pruge Nikšić – Podgorica, a Željeznica je najavila preuzimanje kompletne otpreme rude.

On je kazao da su Kombinati aluminijuma iz Podgorice i Mađarske dva glavna kupca rude nikšićkog preduzeća.

Ruda se trenutno eksploatiše u Zagradu, Đurakovom dolu, Štitovu i Seocima.

Kisenkov je kazao da su Rudnici Boksita uključeni u rješevanje socijalnih problema u Župi.

«Prethodno poslovodstvo je mnbogo toga obećalo stanovnicima Župe, a malo uradilo, i zato su sada ti nagomilani problemi naši, nemoguće ih je riješiti za dan ili godinu, ali mi ćemo se njima baviti», zaključio je Kisenkov.
(kraj) mil/djs

Nabuko
18-07-07, 09:01
Interesantan tekst posebno boldirani dio za one kojima sam pricao da je boksit moguce danas izvoziti bez prodaje KAP-u.

EKONOMIJA
Vlada raspisala tender za dodjelu koncesija za istraživanja i eksploataciju rude

Krnovo puno boksita

Crnogorska Vlada raspisala je javni poziv za pretkvalifikaciju investitora, zainteresovanih za dodjelu koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine crvenog boksita bloka 2A i bloka 2B, u širem reonu Nikšićke župe.
Procijenjene rezerve ta dva bloka iznose 7,5 miliona tona crvenih boksita, a ponude se mogu slati do 21. avgusta

Blok 2A, prema tekstu objavljenog tendera, nalazi se u središnjem dijelu Crne Gore, u sjeverozapadnom dijelu boksitonosnog reona Nikšićke župe, a sjeveroistočno od grada, na rastojanju od pet do 15 kilometara.
Predmetni istražno-eksploatacioni prostor, kako se navodi u tenderu, obuhvata brdovite predjele između Krnova i Nikšića, čija je nadmorska visina od 800 do 1.500 nadmorske visine.
Blok 2A je ukupne površine 33 kvadratna kilometra, a perspektivna površina iznosi 32 km2. Tereni istražnog bloka 2A su već istraživani kroz regionalna i osnovna geološka istraživanja, a procjenjene (potencijalne) rezerve iznose tri miliona tona crvenih boksita.
Koncesija se daje za detaljna geološka istraživanja kako bi se utvrdile rezerve i kvalitet (hemijski sastav) ove mineralne sirovine i njenu eksploataciju po završenom istraživanju.
Ukupna površina bloka 2B, koji se nalazi na obroncima Maganika je 38 km2, a perspektivna površina iznosi oko 33 kilometra kvadratna.
Na terenima istražnog bloka 2B su takođe izvršena regionalna i osnovna geološka istraživanja. Na ovom prostoru su, prema tekstu tendera, riješeni geološko-strukturni odnosi, zatim, prostorno su definisani izdanci, odnosno pojave crvenih boksita.
Dokazane geološke rezerve crvenih boksita C1 kategorije iznose 251.000 tona. Procijenjene (potencijalne) geološke rezerve crvenog boksita na prostoru istražno-eksploatacionog bloka 2B iznose 4,5 miliona tona.
Javno otvaranje ponuda je 21. avgusta 2007. godine u prostorijama Ministarstva za ekonomski razvoj u 14.00 časova.
Predrag Zečević
Rusi sigurni na tenderu
Ruda crvenog boksita je izuzetno tražena, naročito u centralnoj Evropi. Prije privatizacije Rudnika boksita, državna uprava te kompanije je dogovorila sa Mađarima izvoz crvenog boksita za koji oni su platili po 30 eura za tonu. Poređenja radi, te 2004.godine, KAP je plaćao Boksitima tonu rude svega 19 eura. Imajući ovo u vidu, u Vladi očekuju interesovanje na raspisanom tenderu u prvom redu En plus grupe, ali i privatnih preduzetnika koji bi, ukoliko bi država dozvolila, potencijalno izvozili rudu Boksita.

Visina naknade i bodovanje
Što se tiče bodovanja na tenderu, visina koncesione naknade za geološka istraživanja i eksploataciju crvenih boksita u odnosu na minimalnu koncesionu naknadu, prema Pravilniku će se bodovati 45 od mogućih 100 poena. Visina ulaganja i finansiranja za geološka istraživanja i ulaganja u eksploataciju, metodologija i dinamika istraživanja, vrijeme trajanja istraživanja, tehničko-tehnološki nivo eksploatacije, godišnji kapacitet proizvodnje se boduje po 10 poena. Vrijeme trajanja koncesije za eksploataciju do 10 godina, će vrijedjeti isto toliko poena, dok se eksploatacija do pet godina boduje sa pet poena. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa će takođe vrijedjeti pet poena.

tkarabat
22-08-07, 21:59
Ekonomija
U RUDNICIMA BOKSITA OČEKUJU RASPISIVANjE KONKURSA ZA STAMBENE KREDITE
Za krov nad glavom 30 hiljada
Do kraja sedmice u nikšićkim Rudnicima boksita biće raspisan konkurs za dodjelu stambenih kredita radnicima tog preduzeća, kazao je juče "Danu" Ratko Radulović predsjednik sindikata te kompanije. Sindikat je već formirao stambenu komisiju, a konkurs će trajati mjesec dana.
- Otkako je Rudnik u oktobru 2005. godine privatizovan, nije bilo konkursa za raspodjelu stambenih kredita. Novi vlasnik zasad poštuje naš kolektivni ugovor i sredstva za te potrebe su uplaćena. Računica, međutim, još nije svedena i koliko će nam novca biti na raspolaganju znaćemo u narednih nekoliko dana, od čega zavisi i za koliko radnika ćemo ove godine obezbijediti kredite - rekao je Radulović.
Of šor kompanija Salamon enretprajz vlasnik je 64 odsto akcijskog kapitala Rudnika. Kolektivnim ugovorom novi vlasnik se obavezao da za rješavanje stambene politike u kompaniji godišnje obeybijedi pet odsto od bruto plata zaposlenih i to po usvajanju godišnjeg izvještaja o reviziji završnog računa firme. U Boksitima je 611 radnika bez stana.
Radulović kaže da očekuje da u roku od pet godina budu riješeni stambeni problemi zaposlenih, jer je Sindikat nedavno povratio oko 70 hiljada kvadrata zemljišta, na kojem planira da grade stambeni kompleks za zaposlene u Rudniku. Opština je preuzela da uradi detaljni urbanistički plan, na osnovu kojeg će biti napravljena projektna dokumentacija.
B.B.;Dan

zoxy
29-08-07, 01:30
IZ RUDNIKA BOKSITA SAOPŠTENO DA EN PLUS GRUPA POŠTUJE UGOVORNE OBAVEZE

Uložili duplo više

Podgorica - Kompanija En plus grupa je u prve dvije godine u Rudnike boksita uložila više od četiri miliona eura, što je dvostruko više od obaveze iz kupoprodajnog ugovora, saopšteno je juče iz nikšićkog preduzeća.
Navodi se da je obaveza vlasnika bila da na novu opremu i rezervne djelove u roku od četiri godine potroši po milion eura, dok je En plus prošle godine uložila 1,2 miliona, a ove godine tri miliona (u nove mašine i opremu dva miliona, a za rezervne djelove milion eura).
Iz Rudnika je saopšteno da se kompanija, zbog gubitka izazvanog Ńnaslijeđenim dugovima i nepovoljnom strukturom troškova", modernizuje uz podršku En plus grupe. Prošlogodišnji gubitak je iznosio oko 15 miliona eura, a za ovu je planiran gubitak od 12 miliona eura Ńpri nepromijenjenoj strukturi troškova".
Iz Rudnika boksita je saopšteno da će ekipa stručnjaka iz Beograda narednih dana montirati novi hidraulični Caterpillar bager, koji je dopremljen na površinski kop Zagrad, a koji je koštao iznad 500 000 eura.
Iz kompanije je saopšteno da je kupljena i utovarna lopata vrijedna oko 200.000 eura, a ranije ove godine nabavljeni novo sanitetsko vozilo i Caterpillar kombinirka za utovarno-pretovarnu rampu. Krajem septembra, kako je najavljeno, treba da stigne Caterpillar damper vrijedan oko 560.000 eura, dok je ugovorena isporuka novog jamskog dampera i jamskog vozila za prevoz ljudi.

D.M.C.

izvor-VIJESTI

viki
30-08-07, 12:35
Rusi su izgleda ozbiljno zagrizli, da li će isto pratiti i rast cijene hartija

izec17@htnet-dsl
08-09-07, 08:32
IZVRŠNI DIREKTOR NIKŠIĆKOG RUDNIKA IGOR KISENKOV U INTERVJUU ZA "DAN"
Rudnici boksita bankrotirali

~Zarade zaposlenih u strukturi cijene rude učestvuju sa 65 odsto, dok su ostali troškovi u razumnim granicama i kontroliše ih En plus grupa
Plan proizvodnje u Rudnicima boksita se u potpunosti ostvaruje u skladu sa koncesionim ugovorom, ali je struktura troškova u preduzeću takva da ono ostvaruje gubitke, kaže u razgovoru za "Dan" Igor Kisenkov, izvršni direktor kompanije. Boksiti su, podsjeća Kisenkov, prošle godine izgubili oko 15 miliona eura, a projektovani gubitak za ovu godinu je oko 12 miliona. Na to, objašnjava, utiču zarade zaposlenih koje u strukturi cijene rude učestvuju sa 65 procenata, dok su ostali troškovi u razumnim granicama i kontrolišu ih mendžment i matična kompanija En plus grupa.
- Za zarade poreze i doprinose u julu smo izdvojili skoro 1,7 miliona eura. Kako od prodaje rude Kombinatu aluminijuma i Mađarskoj prihodujemo otprilike toliko, gubitak na mjesečnom nivou je oko milion eura. Oko 14 odosto otpada na troškove goriva i maziva, troškove struje, eksploziva, pomoćnog materijala, usluge podizvođačima, komercijalne i administrativne troškove, te poreze na imovinu i korišćenje prirodnih resursa - navodi Kisenkov.
Kada je En plus grupa u decembru 2005. godine preuzela nikšićke Boksite naslijedila je 28 miliona dugoročnih obaveza i 12 miliona kratkoročnih.
- Kroz određeni program sa matičnom kompanijom uspjeli smo da platimo dugove dobavljačima, izmirimo kratkoročne obaveze, ali s obzirom na to da strukturu troškova zasad ne možemo promijeniti zbog ograničenja iz kupoprodajnog ugovora, morali smo da uzmemo nove kredite. Dio dugoročnih obaveza izmiruje Vlada Crne Gore, proporcionalno iznosu investicija, kako je i predviđeno ugovorom. Preduzeće, ipak, posluje sa gubitkom i očekuje se da će do kraja poslovne 2007. godine ukupne dugoročne obaveze biti veće od 35 miliona eura. Iako je struktura obaveza povoljnija, praktično, mi smo bankrotirali - rekao je Kisenkov.
U Boksitima je trenutno zaposleno 1.306 radnika, od kojih 150 invalida rada. Većinski vlasnik je obavezan da zadrži 1.250 zaposlenih. Kisenkov ističe da je obavezu zbrinjavanja viška radnika preuzela Vlada, a da su samo po tom osnovu Boksiti dosad izgubili 1,6 miliona eura. Prosječna zarada u Boksitima je ove godine 25 procenata veća nego prošle, a Kisenkov tvrdi da je duplo veća od prosječne plate u Republici, koja iznosi 331 milion eura.

B.BraŠnjo

Stambeni krediti na "poklon"

- Neki radnici traže nerealno visoke stambene "kredita". Niko ne govori da se 90 odsto kredita otpisuje, a otplaćuje samo deseti dio, što znači da ih praktično dobijaju na poklon. Da li je to onda kredit - žali se Kisenkov. Uz to, dodaje, oko 64 hiljade kvadrata zemljišta poslovodstvo preduzeća je prenijelo na Sindikat, za rješavanje stambenih potreba radnika. Vrijednost te zemlje je oko 1,4 miliona.
- Bilo bi ispravno da se to zemljište koristi zajedno sa stambenim kreditima, pa bi već tokom ove godine do150 ljudi moglo dobiti sredstva za stanove, uz minimalne troškove. Da li je bolje već danas obezbijediti manje iznose kredita i zemljište za maksimalan broj zaposlenih ili na štetu svih razmatrati pitanje visokih iznosa za 20 ljudi? Ako kompanija sjutra ode pod stečaj, niko neće dobiti ništa. Dodatno opterećivati Rudnik u ovako složenoj situaciji nije pošteno. Moglo bi se razumjeti kad bi se radilo o pravednoj raspodijeli dobiti. Na sreću, gdje ima zdravog dijaloga problemi su rješivi. Dosad smo imali korektne odnose sa radnicima i Sindikatom - zaključio je Kisenkov.

Otkazi za 900 radnika

Višak radnika, kaže Kisenkov, prisutan je u svakom sektoru Boksita a efektivna uposlenost po ranijim istraživanjima nije veća od 25 procenata.
- Da preduzeće ne bi otišlo pod stečaj, neophodno je smanjiti broj radnika za dvije trećine. Taj problem treba riješiti dobrovoljnom prodajom radnih mjesta jer, prema kolektivnom ugovoru, zaposleni ne mogu da biraju da li će biti proglašeni viškom ili ne. Dobrovoljnim programom im se ostavlja mogućnost da konkurišu i uzmu možda nešto niže otpremnine, ali da odu iz firme bez stresa i potraže posao na drugom mjestu - kaže Kisenkov, navodeći primjer Rusalovog rudnika u Sibiru u kojem 300 ljudi, sa istom tehnologijom i u nepovoljnijim uslovima, proizvede duplo više nego Boksiti.

Baron
08-09-07, 08:42
poslase nas rusi sve u Sibir!

gagica pior
08-09-07, 12:07
Nema bankrota. Ovo je samo izgovor za otkaze radnika jer su se u kupoprodajnom ugovoru obavezali da ih bude 1250, a sad vide da moze mnogo manje.
Rusi su to :)

jedan_prošli
08-09-07, 13:08
Na kosovu je zatvoren rudnik, a bio je jedan od večih. Nema zavaravanja, ili radnici doma ili rudnik... Mi smo to u HR svi prošli, poslali nas većinu kući, sad je takva situacija da nema šanse da ne nađeš posao, ako naravno želiš raditi. Bit će prekvalifikacija...

izec17@htnet-dsl
08-09-07, 13:48
DA, sve ovo stoji sto pisete,pitanje je kako ce vec sutra reagirati trziste na ovakve vijesti moguce je da bude isti scenario kao sa Lukom Bar???

gagica pior
08-09-07, 23:21
Vjerovatno nece.
Ako se sjecas Dan je u posljednjoj godini pisao bar tri puta da ce KAP u stecaj zbog Brkovica i njegovih spornih potrazivanja pa nista...

jedan_prošli
09-09-07, 08:24
KAP u stečaj? :nema smajlija, koji se valja po zemlji: :D

gagica pior
09-09-07, 14:25
Arhiva daje sve odgovore :)

viki
09-09-07, 21:31
zbog ovakvih se izjava i događa s ovom hov ovo na berzi, moja preporuka: ne nasjedati

viki
09-09-07, 21:32
jer kako kaže GAGICA PIOR arhiva nudi zbilja sve odgovore

zoxy
19-09-07, 13:29
Od ponedjeljka na listingu Montenegroberze

Kotirani i Boksiti

PODGORICA - Akcije nikšićkog Rudnika boksita kotiraće se od ponedjeljka na B listi Montenegroberze.
Na B listu će biti uvrštena cjelokupna klasa od oko 3,2 miliona akcija Rudnika boksita, a nominalna vrijednost jedne je 6,3 eura.
Na berzi se akcijama Rudnika trguje ovih dana po 7,17 eura.Vlasnici kapitala Rudnika ukupne nominalne vrijednosti 20,2 miliona eura su 2,03 hiljade akcionara.
Rudnici boksita su dvadeset sedma kompanija na listama za kotaciju Monetenegroberze.
R.E.

izvor-REPUBLIKA

h2o
25-09-07, 18:08
Da li je nekom poznato zašto već dva dana (24. i 25.09.) u dnevnom izvještaju na Nex Montenegro Berzi nema prikazanog trgovanja sa RUBN-om?

voren78
25-09-07, 18:57
Da li je nekom poznato zašto već dva dana (24. i 25.09.) u dnevnom izvještaju na Nex Montenegro Berzi nema prikazanog trgovanja sa RUBN-om?

Zato jer su na kotaciji Montenegro berze.

viki
09-10-07, 23:40
Crna Gora: Otpisati 20,8 milijuna eura
Vlasnik KAP-a i nikšićkih Boksita ne samo da već ispunjava sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora već su za 18 mjeseci premašili ugovorene investicije za dva milijuna eura, saopćio je nakon sjednice Vlade u petak direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Branko Vujović. On je najavio kako će prema odredbi Kupoprodajnog ugovora, crnogorska Vlada većinskom vlasniku KAP-a i Rudnika, ruskoj En plus grupi, uskoro otpisati dio starih dugova tih kompanija. KAP je, kako je kazao Vujović, na vrijeme uplatio Vladi 28 milijuna eura što je bila obaveza za godinu dana, i 10,6 milijuna dolara prema tri kompanije kojima je Kombinat dugovao novac. „Za 18 mjeseci prvog investicijskog ciklusa, umjesto šest milijuna eura je uloženo 6,4 milijuna. Ugovoreni poslovi vrijedni su više od 10 milijuna eura“, izjavio je Vujović. On je objasnio kako to znači da su se stvorili uvjeti da se otpiše dio predsankcijskih dugova domaćim kompanijama, što u KAP-u iznosi 104, a u Boksitima sedam milijuna eura. Vujović je objasnio da je u proteklih 18 mjeseci u Glinicu uloženo 3,7 milijuna eura, a u Elektrolizu 2,7 milijuna, da su ekološka ulaganja bila vrijedna 2,7 milijuna eura, iako su obaveze bile 1,6 milijuna. Vujović je također dodao da se poštuje socijalni program, te da su zarade porasle 32 posto. KAP će, prema posljednjima informacijama, po novoj sistematizaciji imati 10 organizacijskih jedinica i 680 radnih mjesta, koja će biti popunjena sa 2150 radnika te ima ukupno 210 zaposlenih za čijim je radom prestala potreba. U KAP-u očekuju da će se primjenom nove organizacijske strukture postići povećanje efikasnosti i smanjenje nivoa upravljačke hijerarhije sa prethodnih 12 nivoa, na novih pet do sedam, a biti će smanjen i broj rukovodilaca, specijalista različitih nivoa i određeni broj radnika. Prodajući KAP, crnogorska Vlada je preuzela da, umjesto En plus grupe, regulira ukupno 104,5 milijuna eura duga podgoričke tvornice. Vlada se tada obavezala da će preuzeti KAP-ove dugove prema Elektroprivredi od 16,29 milijuna eura, Luci Bar 259.921 eura i Rudnicima boksita od 5,42 milijuna eura. Tome treba dodati i 2,2 milijuna eura duga za poreze Ministarstvu financija i čak 80,3 milijuna eura na osnovu zajma iz budžeta i bivše Montenegrobanke. Prema Ugovoru o kupoprodaji, Vlada će sve te dugove otpisivati u periodu od pet godina, ako novi vlasnik poštuje petogodišnji investicijski plan vrijednosti 55 milijuna eura. (Zinka Mujkić)

viki
11-10-07, 17:41
694

dobro je, :loveletter:

Klađo
14-10-07, 22:16
VIŠE OD 100 RADNIKA DOBROVOLJNO NAPUŠTA BOKSITE

Otpremnine do 26 hiljada eura

U nikšićkim Rudnicima boksita u toku je prodaja radnih mjesta, koja je počela 25. septembra, a traje do 31. oktobra. Uprava kompanije saopštila je juče da za program dobrovoljnog odlaska vlada veliko interesovanje.
- Više od 100 zaposlenih se do sada prijavilo da, preko ponuđenog programa, napuste radna mjesta. Otpremnine su od 18 do 26 hiljada eura, zavisno od godina staža - saopštila je uprava Boksita.
O uslovima programa zaposleni su bili informisani javnim pozivom, a za sve dodatne informacije i podnošenje prijava formirana je posebna kancelarija u upravnoj zgradi firme.
- Menadžment firme će razmatrati sve prijave, a početak potpisivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa i isplata otpremnina mogu se očekivati tokom naredne sedmice - navela je uprava.
Na platnom spisku Boksita trenutno je 1.306 radnika, što, kako navode iz preduzeća, više nego duplo premašuje potreban broj radnika za ekonomski isplativo poslovanje. Većinski vlasnik nikšićkog Rudnika od 2005. godine je kompanija En plus, koja se u kupoprodajnom ugovoru obavezala da zadrži 1. 250 zaposlenih.
- Zbog izuzetno teške finansijske situacije, u kojoj mjesec poslovanja sa trenutnim brojem radnika stvara gubitke od oko milion eura, pri čemu se samo za isplatu zarada i ostalih naknada za radnike mjesečno izdvaja oko 1,7 miliona, menadžment je bio prinuđen da u cilju opstanka kompanije sprovede dobrovoljni program otpuštanja.

B.B.

viki
15-10-07, 01:09
Vrijeme im je bilo da to malo urede

zoxy
25-10-07, 01:44
ZA DOBROVOLJNO NAPUŠTANJE RUDNIKA BOKSITA RADNICIMA OSTALO JOŠ ŠEST DANA

Otpremnine do 26.000 eura

Nikšić - Boksitaši imaju još šest dana za prijavu za dobrovoljno napuštenje firme uz otpremnine od 18.000 do 26.000 eura, koje je ponudila ruska "En plus grupa", većinski vlasnik rudnika.
- Prijavilo se 150 radnika sa 20 do 40 godina radnog staža. Poslodavac predviđa da će višak biti oko 600 rudara. Postoji mogućnost da rok za dobrovoljno prijavljivanje i produžimo - rekao je "Vijestima" Ratko Radulović, predsjednik sindikata Rudnika boksita.
On je podsjetio da Rusi još dvije godine nemaju pravo na proglašenje tehnološkog viška.
- Prema kolektivnom ugovoru radnici koji budu višak dobiće 24 bruto lična dohotka i 570 eura po godini radnog staža - rekao je Radulović.
Na pitanje da li to znači da bi više dobili ukoliko sačekaju eventualno otpuštanje, Radulović je objasnio da to neće biti izvodljivo, jer će poslodavac tehnološkim viškom proglašavati radnike za koje mu bude potrebna manja otpremnina.
- Teško je vjerovati da će poslodavac viškom proglašavati zaposlene sa više godina staža, posebno ne one pred penzijom, ali najvažnije je da kolektivni ugovor garantuje dobre otpremnine u oba slučaja - rekao je Radulović.
Boksiti zapošljavaju 1.250 radnika, a prosječna zarada je 580 eura.

S.B.

BOKSITI GRADE 120 STANOVA

Nikšić - Rudarima iz Nikšića uskoro će biti podijeljeni krediti za stambenu izgradnju, a na placu preko puta zgrade uprave gradiće 120 stanova.
Ratko Radulović, predsjednik sindikata Rudnika boksita, najavio je da će konkurs za dodjelu kredita biti objavljen 10. novembra.
- Obezbijeđeno je po 13.000 eura za 25 radnika. Važno je i da smo uspjeli da se organizujemo i na placu kod stare rampe gradićemo dvije zgrade sa stanovima za 120 radnika - precizirao je on.
Radulović je podsjetio da firma za stambenu izgradnju izdvaja 5 odsto, što je 700.000 do 800.000 eura godišnje.
VIJESTI

natasha
02-11-07, 19:23
ZAVRŠENO PRIJAVLjIVANjE ZA DOBROVOLjNI ODLAZAK IZ RUDNIKA BOKSITA U NIKŠIĆU UZ NADOKNADU OD 18 DO 26 HILjADA EURA

Otišla 32, otpremnine čeka još 118 radnika

Nikšić, 1. novembra – Od 25. septembra do juče, u roku za tzv. dobrovoljni program prestanka radnog odnosa u Rudnicima boksita u Nikšiću uz nadoknadu koju je ponudio većinski vlasnik te kompanije Salomon enterprajzis, prijavilo se 150 radnika, od kojih su 32 već isplaćena i napustila kompaniju – saopšteno je iz Boksita, uz objašnjenje da otpremnine iznose od 18 do 26 hiljada eura, zavisno od godina radnog staža.
Rudnici su, kako je kazala Olivera Kukić, program za smanjenje broja radnika započeli zbog izuzetno teške finansijske situacije, u kojoj se «mjesečno gubi oko milion eura», a oko 1,7 miliona se izdvaja samo za zarade i ostale nadoknade zaposlenih, među kojima je prilično prekobrojnih. Inače, menadžment pažljivo razmatra svaki
zahtjev za prestanak radnog odnosa.

Pobjeda

zoxy
14-11-07, 02:06
VLASNIK KAP-A I BOKSITA PROMIJENIO IME

Salomon postao CEAC

Podgorica(MINA-BUSINESS) - Većinski vlasnik akcija Kombinata aluminijuma Podgorica i Rudnika boksita Nikšić, Salamon enterprajzis, promijenio je naziv u Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC).
Izvršni direktor Rudnika boksita Nikšić Igor Kisenkov rekao je da je vlasnička struktura kompanije nepromijenjena i da CEAC posluje u okviru En plus grupe.
Kisenkov je saopštio da je u drugoj godini primjene četvorogodišnjeg investicionog programa predviđenog kupoprodajnim ugovorom za Boksite uložen kompletan iznos od četiri miliona eura.
- Ako posmatramo samo obavezu iz privatizacionog ugovora, u potpunosti smo ispunili obaveze, ali znamo da to nije dovoljno i da će trebati još investicija, jer je oprema koju smo zatekli zastarjela i njom nije bilo moguće ostvariti kvalitetnu proizvodnju - kazao je on za CG ekonomist.
Uprava Rudnika tvrdi da, iako se plan proizvodnje rude potpuno ispunjava u skladu sa koncesionim ugovorom, struktura troškova preduzeća uzrokuje gubitke.
Boksiti su prošle godine izgubili oko 15 miliona eura, a u ovoj se očekuje gubitak od oko 12 miliona.

zoxy
25-12-07, 01:23
Gubitak 12 miliona eura

Nikšić - Rudnici Boksita poslovnu godinu će završiti sa gubitkom od 12 mliona eura - kazao je juče Igor Kisenkov, izvršni direktor.
Tokom ove godine nikšićki rudari iskopali su 650.000 tona rude koju plasiraju u KAP, čiji je većinski vlasnik takođe kiparski Salamon, kćerka-firma ruske En plus grupe Olega Deripaske. Manji dio proizvodnje Boksiti izvoze u Mađarsku.
Kisenkov je rekao da je ove godine u remont i nabavku opreme investirano oko dva miliona eura, te da će nastaviti sa ulaganjima. On je najavio reforme u firmi kako bi "formirali strukture koje mogu obavljati planirani posao", a da će za tri do pet godina početi da ostvaruju profit.
Kisenkov je za proljeće najavio gradnju stanova.
- Planirane su četiri zgrade sa pet spratova i pet ulaza. Građevinski radovi biće jeftiniji jer Boksiti imaju građevinsku tehniku - rekao je Kisenkov.
Direktor Boksita je kazao da je njihov građevinski sektor probijanjem tunela Ivica "pokazao da može biti profitabilan".
Boksite je od oko 1.250 zaposlenih u posljednjih mjesec i po dobrovoljno napustio 71 radnik, a ukupna otpremnina iznosila je 2,7 miliona eura.

S.B.
VIJESTI

natasha
07-01-08, 18:48
IZVRŠNI DIREKTOR RUDNIKA BOKSITA IGOR KISENKOV O REZULTATIMA U PRETHODNOJ GODINI

Posao prodalo 150 rudara

Imamo dosta razloga za zadovoljstvo, jer smo krenuli u dugoročni program prestrukturiranja kompanije kako bismo napravili zdravo jezgro koje će umjesto gubitaka donositi profit, jer su Boksiti i proteklu poslovnu godinu završili sa negativnim finansijskim rezultatom. Nova oprema je puštena u rad i omogućila nam je da se uspješno ispuni plan proizvodnje boksita za 2007. godinu, bez obzira na vremenske uslove koji nam nijesu išli na ruku - izjavio je Igor Kisenkov.
On je saopštio da je, uz podršku matične kompanije, u Rudnik boksita već uložena kompletna suma predviđena četvorogodišnjim investicionim programom u visini od četiri miliona eura, iako su protekle samo dvije godine od privatizacije preduzeća.
-Ako posmatramo samo obavezu iz privatizacionog ugovora, onda smo je u potpunosti ispunili. Međutim, znamo da to nije dovoljno i sigurno ćemo i dalje investirati jer je oprema koju smo zatekli prilično zastarjela- kazao je Kisenkov.
Direktor je naveo da je u 2007. godini realizovan i program dobrovoljnog prestanka radnog odnosa za koji se prijavilo 150 zaposlenih.
-Više od 70 zaposlenih napustilo je kompaniju sa pripadajućim nadoknadama koje su se kretale u rasponu od 18 do 26 hiljada eura, u zavisnosti od ostvarenih godina penzijskog staža- precizirao je Kisenkov.
Kisenkov je najavio da, uz dodatna ulaganja, preduzeće u 2008. godini očekuje i modernizacija poslovanja.
- Uz podršku Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC), menadžment kompanije za KAP i Rudnike boksita, uvodimo ERP sistem, odnosno kompletnu organizaciju resursa preduzeća. U primjeni projekta angažovana je konsultantska grupa iz kompanije IBM. Završetak prvog dijela projekta očekuje se u aprilu tekuće godine i njime će biti obuhvaćena modernizacija i standardizacija procesa logistike, finansija, finansijskog planiranja i budžetiranja. Jedan od elemenata ovog sistema biće obezbjeđenje savremenih oblika veza za sve naše rudarske objekte- istakao je Kisenkov.
On je naglasio da će dugogodišnji problem vodosnabdijevanja sela u oblasti Nikšićke Župe uskoro biti riješen.
-Zainteresovani smo za prevazilaženje ovog problema jer se tu nalaze naši površinski kopovi i jame, a značajan broj naših saradnika živi u ovim selima. Formirali smo stalnu komisiju za ovo pitanje, uključili i predstavnike Vodovoda i nikšićke opštine – sve putem dijaloga i iznalaženja rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve. Program radova uključuje sanaciju i remont postojećeg sistema, optimizaciju režima korišćenja i smanjenje gubitaka vode- rekao je Kisenkov.

S.GORANOVIĆ

Ponosni na stambenu politku firme

Posebno smo ponosni na pokretanje projekta izgradnje stambene zgrade za zaposlene, u saradnji sa Sindikatom i nikšićkom opštinom. Već smo, kako bi riješili stambene potrebe zaposlenih, na Sindikat prenijeli vlasništvo 64.400 metara kvadratnih zemljišta koje se nalazi u blizini Upravne zgrade. Vrijednost zemljišta na tržištu je otprilike 1,4 miliona eura. Smatrali smo da je najbolje da se to zemljište koristi zajedno sa sredstvima koja se izdvajaju za kredite, jer će na taj način veći broj zaposlenih riješiti stambeno pitanje. Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, u aprilu se može očekivati početak realizacije projekta - najavio je Kisenkov.

Dan

natasha
06-05-08, 02:38
Ulažu u fabrike

SAOPŠTENJE UPRAVA KAP-A I BOKSITA

Podgorica - CEAC, menadžment kompanija koja upravlja Kombinatom aluminijuma i nikšićkim Rudnicima bokista uvela je ERP sistem - organizacije resursa u obje kompanije, u saradnji sa konsultantskim odsjekom IBM-a.
IZ KAP-a je juče saopšteno da je projekat usmjeren na modernizaciju i standardizaciju procesa logistike, finansija i finansijskog planiranja.
- Njegova primjena zasnovana je na najboljim svjetskim iskustvima iz metalne industrije. ERP omogućava dobijanje pouzdanih podataka putem informacionog sistema, koji obezbjeđuje potporu odlukama menadžmenta i doprinosi povećanju efektivnosti. Kao nasljeđe prethodnog modela poslovanja, zbog odsustva formalnih i standardnih procesa, nejasnosti procedura, korišćenja neusklađenih informacionih sistema na osnovu podataka preduzeća, menadžmentima obje kompanije bio je otežan proces donošenja odluka.
- Uvođenje ERP sistema predstavlja sastavni dio programa prestrukturiranja i modernizacije KAP-a i Boksita – objašnjeno je iz uprave te dvije kompanije.
M.M.
Vijesti

zoxy
28-06-08, 13:56
Gubitak 15,7 miliona

SKUPŠTINA AKCIONARA RUDNIKA BOKSITA

Nikšić(MINA-BUSINESS) – Nikšićki Rudnici boksita ostvarili su prošle godine gubitak od 15,7 miliona eura - navodi se u izvještaju o poslovanju tog preduzeća, koje je u vlasništvu kompanije CEAC iza koje stoji ruski kapital. CEAC je i vlasnik KAP-a. Izvještaj o poslovanju, kao i revizorski usvojila je Skupština akcionara kompanije.
Iz kompanije su saopštili da su ukupni prihodi iznosili nešto više od 30 miliona , dok su troškovi bili 48,2 miliona. - Aktivnosti koje je preduzeo novi vlasnik počele su da daju pozitivne rezultate. Oni, međutim, još nijesu na željenom nivou, imajući u vidu, prije svega, visok nivo preuzetih obaveza, posebno u pogledu broja zaposlenih, dosljedne primjene kolektivnog ugovora, što je za posljedicu imalo povećanje zarada, a samim tim i ukupnih troškova - objašnjavaju iz kompanije. Iz kompanije podsjećaju da su u drugoj polovini godine realizovane značajne investicije u nabavci opreme, kao i da su nabavljena dva jamska utovarivača, bager, damper, kao i nekoliko vozila za potrebe kopova.
- Visoki gubici pored zadovoljavajućih fizičkih rezultata i povećanja prodajne cijene rude, rezultat su još visoke cijene proizvodnje. Cijenu, i pored učinjenih napora u smanjenju broja zaposlenih, posebno opterećuju troškovi njihovih zarada koji učestvuju sa 53 odsto - navodi se u saopštenju.

natasha
09-07-08, 22:59
DOLAZAK NOVOG KONCESIONARA U ŽUPI NIKŠIĆKOJ IZAZVAĆE BROJNE PROBLEME
Svi na gubitku osim Mađara

~U Župi rude ima dovoljno ali nam zaista nije bio potreban neko drugi da koristi naše blago kad je Rudnik sposoban da sve to sam radi - kaže Radulović
Najavljeno sklapanje koncesionog ugovora za eksploataciju rude crvenog boksita u Župi nikšićkoj sa mađarskom kompanijom MAL samo će donijeti brojne probleme, rekao je u razgovoru za "Dan" Ratko Radulović predsjednik Sindikata Rudnika boksita. Istina, kaže on, to neće umnogome štetiti nastavku proizvodnje u nikšićkom Rudniku, koji je, po pravilu trebao dobiti i te koncesije. Mađarski MAL, podsjetimo, po javnom pozivu Ministarstva za ekonomski razvoj prvorangirana je kompanija za detaljna istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine crvenog boksita na rejonu bloka broj 4 u Župi, a za tu lokaciju i Rudnik je dostavio svoju ponudu kao i kompanija Elmin-Hellenic Mining Entreprises S.A. iz Grčke.
- To se nije smjelo desiti i smatram da su za to krivi podjednako i Vlada koja dodjeljuje koncesije i poslovodstvo Rudnika jer, možda, nije reagovalo na pravi način kada je objavljen taj javni poziv za dodjelu koncesija. Boksiti su od svog osnivanja jedini na toj teritoriji odakle su eksploatisali rudu, a šta se sada dešava i čiji su to interesi nije na Sindikatu da o tome govori. U Župi rude ima dovoljno ali nam zaista nije bio potreban neko drugi da koristi naše blago kad je Rudnik sposoban da sve to sam radi. To je nepošteno prema ovom preduzeću, kaže Radulović.
Kompleks koji će biti dat mađarskoj kompaniji na korišćenje, kaže Radulović je dosta veliki. Njihov dolazak, smatra on, može nanijeti štetu zaposlenim u Rudniku gdje ih je trenutno oko 1,2 na platnom spisku. Procjene poslovodstva je da ih je čak oko 700 višak.
- Sve istražne radove u tom dijelu teritorije Župe uradili su upravo radnici Rudnika, a ne Mađari, i lako je bilo ministarstvu sada to dati nekome drugome na korišćenje. Stiče se utisak da nadležni ne razmišljaju u sudbini Rudnika. Treba napomenuti da je poslovodstvo nedavno prezentovalo javnosti podatke o poslovanju ističući da je opterećujući faktor u radu veliki broj radnika. Nakon svega, šta treba da očekuju zaposleni u Boksitima, a šta grad Nikšić, smatra Radulović.
Ni u Mjesnoj zajednici Župa nijesu zadovoljni dolaskom novog koncesionara. Predsjednik te MZ Nikola Rašković podsjeća da na toj teritoriji živi preko pet hiljada stanovnika, a za prirodna bogatstva koja posjeduju ni do sada ih niko nije pitao.
- Nas to ne iznenađuje i očekivali smo sličan ishod javnog poziva. Kada smo prošle godine dobili informaciju da će se koncesije dodjeljivati, te da ima više zainteresovanih MZ se dopisom obratila Vladi. Naveli smo brojne razloge zašto da se to ne daje nikome osim nikšićkom Rudniku, ali nas nijesu udostojili odgovora. Posao je, očigledno, završen i opet po ko zna koji put niko nije tražio našu saglasnost, kaže Rašković.

B.BraŠnjo

Zalihe devet miliona tona

Blok broj 4 inače se nalazi između ležišta crvenih boksita na Zagradu, sa zapadne strane i grupe ležišta, Đurakov do, Biočki stan i drugih sa istočne i jugoistočne strane. Pomenuta ležišta inače već koristi nikšićki Rudnik. Kako se navodi u javnom pozivu ministarstva, to je planinski teren a ukupna površina bloka je 17,4 kilometra kvadratna, dok je perspektivna oko 10,5 kvadratnih kilometara. U prethodnom periodu, piše u javnom pozivu, na tom prostoru su vršena regionalna, osnovna i detaljna istraživanja, a procijenjene geološke rezerve crvenog boksita u bloku broj 4 iznose devet miliona tona.

Od koncesija saniraju štete

Rašković je podsjetio da je Župa tek od prije dvije godine koliko toliko dobijala sredstava od koncesione naknade. Vlasnik nikšićkog Rudnika, kaže Rašković, redovno izmiruje te svoje obaveze a onda se od dobijenog novca sanira ponešto po MZ ali ni to nije dovoljno.
- Decenijama mještani Župe upozoravaju na posledice koje nastaju uslijed eksploatacije rude i na to da se ništa na sanaciji nije radilo. Tek po dolasku novog vlasnika Boksita novac se uplaćuje, a onda i dogovorom sa poslovodstvom te firme ponešto se uradi u Župi. Kakve će obaveze imati novi koncesionar mi to ne znamo, ali se plašimo da će biti jedino to što od Rudnika sada dobijamo, kaže Rašković.

Dan, 07.07.08.

Nabuko
25-07-08, 19:27
25 July 2008 16:34 pm
VLADA – BOKSIT – KONCESIJE
MAL dobio koncesije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska Vlada potpisala je sa kompanijom Mađar /Magyar/ aluminijum (MAL) Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine crvenog boksita na prostoru nikšićke Župe.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj saopšteno je agenciji Mina-business da se koncesija na prostoru istražno-eksploatacionog bloka broj četiri daje na deset godina.

MAL, na osnovu Ugovora, ima pravo da izvodi detaljna geološka istraživanja ležišta Lokve, Palež II i Podplaninik II, kao i da ih eksploatiše.

Koncesionar će eksploataciju crvenog boksita iz ležišta Lokve, Palež II i Podplaninik II obavljati u naredne tri godine u skladu sa ugovorenom dinamikom.Eksploataciju crvenog boksita iz novoistraženih ležišta koncesionar će obavljati u preostalom koncesionom periodu.

Prema Ugovoru, MAL će detaljna geološka istraživanja crvenog boksita izvoditi u naredne dvije godine. Detaljna geološka istraživanja neistraženog prostora bloka broj četiri koncesionar će izvoditi u narednih deset gdoina.

»U toku navedenog perioda detaljnih geoloških istraživanja koncesionar će investirati minimum 15,6 miliona EUR«, kazali su iz Ministarstva.

Čelnik MAL-a Lajoš Tolnaj /Lajos Tolnay/ rekao je mađarskim medijima da će koncesija omogućiti njegovoj kompaniji da iz sopstevnih rudnika boksita snabdijeva svoju fabriku aluminijuma u Mađarskoj.

Dinamika obezbjeđenje novca za finansiranje i korišćenje koncesije mora biti u skladu sa rokovima koje je MAL Ugovorom prihvatio.

»Koncesionar će na ime stalnog dijela koncesione naknade za eksploataciju crvenog boksita, od ukupno 350 hiljada tona, iz ležišta Lokve, Palež II i Podplaninik II, uplatiti 759,5 hiljada EUR u narden tri godine plus 15 hiljada za koncesione naknade za dobijeno pravo na detaljna geološka istraživanja«, naveli su iz Ministarstva.

Promjenljivi dio koncesione naknade za eksploataciju crvenog boksita iz ležišta Lokve, Palež II i Podplaninik II obračunavaće se u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i načinu obračuna minimalnog iznosa koncesione naknade za geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina i iznosi 2,5 odsto ostvarene godišnje vrijednosti proizvodnje. Plaća se u iznosu za koji je veći od godišnjeg stalnog dijela naknade.

Iznos koncesione naknade, kao i ostali uslovi za eksploataciju novoutvrđenih rezervi rude crvenog boksita, utvrdiće se aneksom ugovora.

»Zaključivanjem Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine crvenog boksita na prostoru istražno-eksploatacionog bloka četiri u nikšićkoj Župi, nakon višegodišnjeg zastoja u proširenju i valorizaciji rezervi ove mineralne sirovine, očekujemo znatan pomak u dokazivanju novih rezervi, odnosno, povećanju broja ležišta rude crvenog boksita«, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je do sada
jedini koncesionar bila kompanija Rudnici boksita Nikšić, a crveni boksit je u Crnoj Gori jedna od najznačajnijih mineralnih sirovina na bazi koje je podignuta aluminijumska industrija.

Intenzivnim geološkim istraživanjima u prethodnom periodu dokazane su rezerve od preko 60 miliona tona te rude.

Otvaranjem novih ležišta u prostoru bloka broj četiri realizovaće se, kako su dodali, racionalno korišćenje, odnosno, eksploatacija rude crvenog boksita, kao i zapošljavanje domaće radne snage. Na ležištima Lokve, Palež II i Podplaninik II zaposliće se, kako se očekuje 87 radnika za rad u dvije smjene.

Koncesionar će za obavljanje eksploatacije uložiti oko 8,5 miliona EUR.

»S obzirom na to da će se, shodno dokazanim rezervama rude crvenog boksita na ležištima Rudnika boksita eksploatacija završiti za 15 godina, dokazivanje rezervi i eksploataciju na bloku broj četiri, kao i na drugim blokovima, daje kontinuitet dokazivanja rezervi, eksploatacije i valorizacije rude crvenog boksita u Crnoj Gori«, zaključili su u Ministarstvu.
(kraj) bvm
------------------------------

E da vjerovatno ce Madjari knjiziti gubitke kao ovi u KAPG-u. Sigurno je Madjarska bliza od Podgorice i sigurno je tamo cijena radne snage manja i sigurno je gtamo bliza luka za dopremu ostalih sirovina.

Nabuko
25-07-08, 20:37
Ne znam zasto je post prebacen na ovu temu jer nema direktne veze sa RUBN-om. Imaju oni dovoljno boksita za eksloatacijua a postoje i razna druga potencijalna nalazista. CG ima toga koliko hoces. Uostalom RUBN isporucuje KAPG-u boksit po diskontnoj cijeni.
---
Da zakljucim ovo je trebalo da ostane na Novostima jer sa ovom ekspolatacijom ima vise veze recimo Zeljeznica nego sam RUBN.

zoxy
25-07-08, 20:56
Prebacen je jer je vec bilo rijeci o ovome u postu iznad, ima veze sa boksitima i odje nece biti "zatrpan" za dan-dva, a na drugim temama niko ne brani da se komentarise ova vijest u skladu sa onim sto znaci za zeljeznicu ili neku drugu firmu.

natasha
11-10-08, 01:29
Rudnici boksita biraju Odbor direktora 12. novembra

Autor/izvor: Mina-business

PODGORICA - Akcionari nikšićkih Rudnika boksita biraće na vanrednoj Skupštini, zakazanoj za 12. novembar, nove članova Odbora direktora te kompanije.
Odluka o razrješenju starih i imenovanju novih članova Odbora, biće razmatrana zbog, kako je objašnjeno, podnošenja ostavke jednog člana tog tijela. Prema podacima Centralnog registra podgoričkog Privrednog suda, u Odboru direktora Rudnika boksita su Kaha Avaliani, Veselin Đurović, Dmitry Potrubach, Andrey Kuznetsov i Marina Subbotina. Dioničari će, kako je najavljeno, odlučivati i o razrješenju revizora preduzeća i izboru novog.

Skupština akcionara biće održana u Poslovnom centru Željezare u 11 sati. Rudnici boksita prošle godine su, prema podacima iz izvještaja o poslovanju preduzeća, ostvarili gubitak od 15,7 miliona EUR.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su nešto više od 30 miliona EUR, dok su troškovi bili 48,2 miliona EUR. Prihodi Rundika boksita u prošloj godini su uvećani za 5,4 miliona EUR.

Shajo
12-11-08, 21:42
RUDNICI BOKSITA - AKCIONARI - SKUPŠTINA
Izabrana dva nova člana Odbora direktora

Nikšić- Novi članovi Odbora direktora nikšićkih Rudnika boksita su Vladimir Panarin i Maksim Nikitin, odlučili su danas akcionari tog preduzeća na vanrednoj Skupštini.
Ostali članovi Odbora su i dalje Kaha Avaliani, Andrej Kuznjecov /Andrey Kuznetsov/ i Dmitri Potrobah /Dmitry Potroubach/.
Panarin je komercijalni direktor Centralnoevropske aluminijske kompanije /CEAC/, dok je Nikitin pravni savjetnik.
Izbor novog Odbora direktora, kako se objašnjava, bio je neophodan, zbog nedavne ostavke člana tog tijela, Veselina A. Đurovića.
Zakon o privrednim društvima, koji je ove godine stupio na snagu, obavezuje akcionare da izaberu novi Odbor direktora ukoliko jedan od njegovih članova podnese ostavku.
Akcionari su danas izabrali kompaniju Ernst i Jang /Ernst&Young/ za revizora za ovu godine, umjesto Delloit-a, koji je do sada obavljao te poslove