Homer
18-01-07, 22:10
Predlažem da ovdje razmjenjujemo pikantne informacije o velikim igračima na CG marketu (ko su, kakve su im namjere, ko je iza koga). Mislim da još uvjek je to korisnije (na žalost) od finansijskih pokazatelja preduzeća.:mad:
|
View Full Version : Ko je ko? Pages :
[1]
2
Homer 18-01-07, 22:10 Predlažem da ovdje razmjenjujemo pikantne informacije o velikim igračima na CG marketu (ko su, kakve su im namjere, ko je iza koga). Mislim da još uvjek je to korisnije (na žalost) od finansijskih pokazatelja preduzeća.:mad: Homer 19-01-07, 15:56 Zna li ko preko koje brokerske kuće trguju fondovi? Ja sam čuo da HLT radi preko MA brokera. Cruella 22-01-07, 10:33 Zna li ko preko koje brokerske kuće trguju fondovi? Ja sam čuo da HLT radi preko MA brokera. Eurofond uglavnom trguje preko PG brokera, Atlasmont preko CG brokera. boriss_com 23-01-07, 13:07 Otvara se jos jedna brokerska kuca "World trade"-Podgorica. Takodje i Grci najavili otvaranje brokersko-dilerske kuce. "Senzal" bi trebao poceti do kraja mjeseca. Cini se malo ce biti guzve...!? Sudeci po ovome, ocekuje nas dobra godina. Homer 02-02-07, 21:34 Koja brokerska kuća je kupovala RUBN? mtrtnik 02-02-07, 21:52 Na NEX-u EN, HO i NK, pretrgovano ukupno 15.848 akcija. Mario_2006 06-02-07, 00:29 Nastavio se trend trgovine RUBN da li vam se cini da bi ta dionica mogla donijeti profit. neo 06-02-07, 04:46 Nastavio se trend trgovine RUBN da li vam se cini da bi ta dionica mogla donijeti profit. Sto se tice RUBN htio bih ovdje iznijeti moja iskustva,mozda nekom pomognu prilikom odluke o ovoj dionici. Odmah da kazem da ja nju ne posjedujem u svom portfelju iz mozda nekom smijesnih razloga ali kada sam pokusao da je kupim prije mozda dvije godine i 5 mjeseci po 1euro i nesto moj broker(onix) mi je rekao da nemoze da je kupi jer mora sve da uzme za jednoga kupca.Tada nijesam posao kod drugog Brokera nego kupio LUKU.Kasnije sam i odustao od kupovine kad je Monte Adria prodala svoj paket akcija i sada vidim da sam pogrijesio. Medjutim ono na sto sam htio da ukazem je:Imao sam priliku da prisutvujem nekim sastancima i nekim predavanjima van CG a koja su pominjala temu "Privatizacija u CG". Ono sto sam dobro zapamtio su bile rijeci jednog Profesora,,Rusi kupuju KAP a njihiove oci su uprte u rudnik Boksita Niksic". Po njegovoj prici Rudnik ima najcistiju rudu u Evropi cija se cistoca krece oko 93%.A cijena rude je 3 puta jeftinija od cijene rude koja je na svetskoj berzi a cije % cistoce mnogo manji.Kada se to preraracuna ispadalo je da je Rudnik prodavao rudu 5 puta jeftinije KAPU nego je bila njena prava vrijednost. Posto sam vidio da je neko sa foruma imao i drugacija saznanja o kvalitetu rude vec sam rekao da je to moje iskustvo i saznanje koje nemora biti tacno. Od tada sam naucio lekciju da ne treba da odustanem od dionice koju je teze kupiti.Mada sam imao srece da i sa LUKOM prodjem dobro. boris 06-02-07, 05:10 bjese li nominala, 6.31? Ja sam nesto skeptican prema hartijama koje je predju Nikolica 06-02-07, 08:55 bjese li nominala, 6.31? Ja sam nesto skeptican prema hartijama koje je predju Nominala Adrisa u Hrvatskoj je 10,00 Kn, a tržišna cijena oko 450,00 Kn za povlaštenu i 650,00 Kn za redovnu dionicu. Mislim da nominala definitivno nije važan finacijski pokazatelj. Klađo 06-02-07, 12:03 EKONOMIJA SRPSKI KRALJ ŠEĆERA ULAŽE NA CRNOGORSKIM BERZAMA Kole ušao u KAP i EPCG Podgorica - Poznati srpski biznismen Miodrag Kostić-Kole trenutno ulaže značajan novac na crnogorskom tržištu kapitala. Kostić je, za sada, preko svoje brokersko-dilerske kuće M&V Investment i partnerskih firmi iz inostranstva, investirao nekoliko miliona eura u akcije Kombinata aluminijuma i Elektroprivrede. Ovaj biznismen, u Srbiji poznat kao kralj šećera, sada je jedan od najvećih kupaca na crnogorskim berzama, uz inostrane finansijske institucije poput Zveza banke, Hrvatske poštanske i Podravske banke. Strani investitori doprinijeli su značajnom rastu prometa na berzi u ovoj godini, ali i skoku cijena koja je iznad svih očekivanja. Na meti su posebno KAP, EPCG i Telekom. Generalni direktor Kostićeve brokerske kuće M&V Investment Dragijana Radonjić - Petrović potvrdila je juče za "Vijesti" da u poslednje vrijeme poslovanje šire u čitavom regionu i u Crnoj Gori. - Ako su naši susjedi iz Hrvatske i Slovenije prepoznali šansu za ulaganja u regionu, prirodno je da mi prvi prepoznamo te šanse na tržištu u Crnoj Gori - istakla je Radonjić - Petrović. M&V Investment, inače, na crnogorskim berzama trguje posredstvom Monte adrie broker diler. Radonjić-Petrović kazala je, takođe, da investitori iz Crne Gore svoj kapital ulažu na berzi u Srbiji. M&V Investment je lider na srpskom tržištu kapitala i tokom 2006. godine posredovali su u 24 odsto od ukupnog broja transakcija. M&V Investment se pored klasičnih brokerskih i dilerskih poslova bavi finansijsko računovodstvenim analizama poslovanja kompanija koje se kotiraju i konsaltingom prilikom preuzimanja kompanija. Direktorica M&V Investmenta, koja je prošle godine proglašena među 10 najboljih menadžera u Srbiji, najavila je da će u narednih nekoliko dana doći u Crnu Goru. M.M. Z.V. ------------------------------------------------------------ PROMET NA BERZI 2,33 MILIONA Na berzama je juče ostvaren promet od 2,33 miliona eura, a najviše novca, 411,8 hiljada, uloženo je u akcije EPCG koje su porasle 3,12 odsto na prosječno 5,68 eura. Akcije Telekoma pale su 2,49 odsto na 6,18 eura, ali je zato u njih uloženo 385 hiljada eura. Nešto manje od 200 hiljada potrošeno je na akcije Eurofonda koje su porasle 5,43 odsto na 24,8 centi ili 1.240 eura za vaučer. Akcija KAP-a prodato je za 277 hiljada uz blagi pad prosječne cijene na oko 17,3 eura. Akcije Solane Bajo Sekulić skočile su preko 11 odsto na 4,49, Željeznice skoro 10 odsto na 3,27, HTP Boka 4,32 odsto na 2,7. Homer 16-05-07, 14:35 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? Gledam ovaj spisak akcionara KAP-a, vidim razbijaju. Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, da li su oni vlasnici ovih akcija što se vode na njih ili građani koji su kupovali akcije preko ove dvije banke? minolovac 16-05-07, 14:36 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? Gledam ovaj spisak akcionara KAP-a, vidim razbijaju. Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, da li su oni vlasnici ovih akcija što se vode na njih ili građani koji su kupovali akcije preko ove dvije banke? građani su vlanici,za one koje su na banke! Calathea 16-05-07, 14:39 Ako se ne varam taj Jeličić je neki veliki ljubitelj i akcija EPCG, cini mi se da se po medijima pominjao ranije verakis 16-05-07, 14:41 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? Gledam ovaj spisak akcionara KAP-a, vidim razbijaju. Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, da li su oni vlasnici ovih akcija što se vode na njih ili građani koji su kupovali akcije preko ove dvije banke? Aureus invest - osnivači hrvatskog fonda, jako jako veliki hrvatski investitori Firular 16-05-07, 14:44 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? Gledam ovaj spisak akcionara KAP-a, vidim razbijaju. To su ti gazde aureus investa (njihov fond aureus equity je prošle godine bio najbolji fond u HR), inače dvoje možda najuspješnijih investitora u HR. Kupovali su recimo ERNT (erikson nikola tesla) po nekih 80 kn po dionici a prodavali po 2000 i nešto, pa su nakon toga kupovali ATPL (atlantska plovidba) po nekih 40 i prodavali po 800... uglavnom, po gruboj procijeni kapg im je manje od 10% ukupnog portfelja. :shocked542: :eek: Pera Detlic 16-05-07, 14:46 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? Gledam ovaj spisak akcionara KAP-a, vidim razbijaju. Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, da li su oni vlasnici ovih akcija što se vode na njih ili građani koji su kupovali akcije preko ove dvije banke? To su najjaci i najbolji strani igraci na CG-marketu! Dje su oni nemas frke! Gradjani koji kupuju preko njih. Aj salji taj spisak na mail.:greedy: pavlebbb 16-05-07, 15:15 Floricic je veliki akcionar i u Telekomu i Zeljezari ChoChikun 16-05-07, 15:43 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? http://www.aureusinvest.hr/hr/uprava/ A ako si baš jako radoznao: http://www.aureusinvest.hr/hr/mediji Franko 05 16-05-07, 16:45 Ono što se vodi na njih je osobno njihovo i još puno toga imaju preko skrbničkog računa HPB-a. Franko 05 16-05-07, 16:46 I nikakvi građani ne kupuju preko njih. mornar11 16-05-07, 17:29 Nešto sam radoznao. Ko su ovi dvojica što imaju sila božja akcija u CG: Floričić Kristijan i Jeličić Purko Miroslav? Gledam ovaj spisak akcionara KAP-a, vidim razbijaju. Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, da li su oni vlasnici ovih akcija što se vode na njih ili građani koji su kupovali akcije preko ove dvije banke? Jeličić iz Splita i Floričić iz Pule, inače sin nekadašnjeg direktora Istarske banke. Dečko je zanat ispekao s ocem, a prethodno je radio i kao inozemni predstavnik Tvornice duhana Rovinj. Jeličić je mjerna jedinica za dionice u Splitu, po njegovim savjetima i idejama ravnaju se oni s većom lovom poput mnogih splitskih sportaša i poslovnih ljudi iz grada. Miro je bio velika faca u splitskim ulagačkim krugovima i prije nego je Aureus krenuo. greenergy 16-05-07, 18:07 Zna li neko okvirnu cijenu na kojoj su ovi decki usli u KAP? dxyz 16-05-07, 20:00 Jeličić iz Splita i Floričić iz Pule, inače sin nekadašnjeg direktora Istarske banke. Dečko je zanat ispekao s ocem, a prethodno je radio i kao inozemni predstavnik Tvornice duhana Rovinj. Jeličić je mjerna jedinica za dionice u Splitu, po njegovim savjetima i idejama ravnaju se oni s većom lovom poput mnogih splitskih sportaša i poslovnih ljudi iz grada. Miro je bio velika faca u splitskim ulagačkim krugovima i prije nego je Aureus krenuo. a sto mislis zasto se pojavljuju pod imenima a ne kao Aureus fond, koji je njihov zar ne? Franko 05 16-05-07, 20:38 Cijena po kojoj su ušli u KAP je 2-3 EUR prije 14 mjeseci. Dionice su na njihovo ime jer su njihove osobne. Aureus nema u portfelju KAP. nik 16-05-07, 23:21 cijena po kojoj su kupili paket od 3,5 % KAP-a je 2.75 eura za akciju Homer 17-05-07, 00:09 cijena po kojoj su kupili paket od 3,5 % KAP-a je 2.75 eura za akciju Koja im ga je avetinja prodala, zna li se? spiderman 17-05-07, 02:14 ako vas zanima pogledajte malo i spisak dioničara RUBN Nabuko 17-05-07, 07:11 Koja im ga je avetinja prodala, zna li se? Izmedju ostalih ja. Kupio po 1 prodao po nedje ispod 3E a onda opet kupovao na preko 20E. Franko 05 17-05-07, 08:11 RUBN su davno prodali, taj ti je spisak stari. Franko 05 17-05-07, 08:12 Ukupno su kupili oko 10% KAP-a. Franko 05 17-05-07, 08:23 Kupovali su i prodavali razne dionice, ali LUBA nikada. jedan_prošli 17-05-07, 08:25 Istočna vrata za europu :) Nikolica 17-05-07, 08:29 Kupovali su i prodavali razne dionice, ali LUBA nikada. I kažu da im je EPCG najveći promašaj. Nisu predvidjeli perspektivu te dionice, kao i većina nas investitera iz Hrvatske.:toobad: jedan_prošli 17-05-07, 08:34 Vratili su to na kapu ;) A možda epcg nije bila u toj mjerili likvidna da ih privuće za investiranje. Dok za pojedince... hi hi ;) greenergy 17-05-07, 08:43 Kupovali su i prodavali razne dionice, ali LUBA nikada. Mislis LUBA uopste nijesu kupili ili su je samo kupili i ne prodaju je Franko 05 17-05-07, 08:50 Lubu uopće nisu kupovali, niti će je kupovati. izec17@htnet-dsl 17-05-07, 09:25 Lubu uopće nisu kupovali, niti će je kupovati. Koliko je meni poznato jesu kupovali i izasli na duplo oko 2,20 Franko 05 17-05-07, 09:43 Netočna informacija. Homer 23-05-07, 23:30 Ko je ovaj Andrijašević Dragan? Samo u spiskovima akcionara koje ja posjedujem ima preko 10 mil € u akcijama! Pera Detlic 23-05-07, 23:53 Ko je ovaj Andrijašević Dragan? Samo u spiskovima akcionara koje ja posjedujem ima preko 10 mil € u akcijama! Veliki igrac,iz BG koliko mi je poznato.Vrlo zaje..n.Cesto nastupa u tandemu sa onom dvojicom.Njegov je i Tehno plus(aj sad ponovo prebroj koliko ima).:wink3: A ko je ovaj Vanja Mugosa? Nema dje ga nema. LooDuck 24-05-07, 00:09 Veliki igrac,iz BG koliko mi je poznato.Vrlo zaje..n.Cesto nastupa u tandemu sa onom dvojicom.Njegov je i Tehno plus(aj sad ponovo prebroj koliko ima).:wink3: A ko je ovaj Vanja Mugosa? Nema dje ga nema. Ako sam u pravu, Vanja Mugosa je advokat iz PG - radi u advokatskoj komori Jovovic (kancelarije su im u centru Podgorice iznad prodavnice Mimoza). Poznavao sam covjeka. Inace, Jovovic i on su se pominjali kad se prodavala zemlja u Grblju, poslije cega se raspao Liberalni savez:wink3: Gargamel 24-05-07, 00:11 Vanja Mugosa - advokat, gazda MrGood-a Homer 24-05-07, 00:12 Veliki igrac,iz BG koliko mi je poznato.Vrlo zaje..n.Cesto nastupa u tandemu sa onom dvojicom.Njegov je i Tehno plus(aj sad ponovo prebroj koliko ima).:wink3: A ko je ovaj Vanja Mugosa? Nema dje ga nema. I Tehno plus ulazi u te 10 mil ;) Poznaje li se sa ovom dvojicom? Pera Detlic 24-05-07, 00:21 I Tehno plus ulazi u te 10 mil ;) Poznaje li se sa ovom dvojicom? Ne bih to znao.Al kako cesto zajedno ulecu u pojedine hartije moguce.:love54236: LooDuck 24-05-07, 00:28 Vanja Mugosa - advokat, gazda MrGood-a Tako je... Znao sam da ima jos nesto...:wacko: Alvaro 24-05-07, 01:25 A koje hartije posjeduju ti Hrvati osim Kapa? cyberiana 24-05-07, 01:38 A koje hartije posjeduju ti Hrvati osim Kapa? SOBS Bafford 24-05-07, 03:25 Tako je. Vanja Mugosa je radio procjenu, vjestacenje, cijene zemljista u zaledjini plaze Trsteno koju najvecim dijelom zapljuskuju talasi. Zivkovic i ex gradonacelnik Kotora Nikola Samardzic donijeli su odluku o prodaji pola miliona kvadrata zemlje po 6,5 eura po kvadratu. Firma koja je kupila zemlju formirana je nedjelju dana nakon raspisanog tendera. Vlasnik firme je Dejan Marinovic treci suvlasnik kafica Mr Good. Advokat u poslu bio je Novica Jovovic drugi suvlasnik, uz Mugosu i Marinovica. Kompletan posao je zavrsen uz saglasnost Vlade CG odnosno Vladinog preduzeca Morsko Dobro koje kontrolise obalu. Prodaja zemlje, bila je cijena koju je ponudio Zivkovic CG tajkunima kako bi izdao LSCG izazvao raskol i oslabio ga. Na zalost u tome je uspio. Danas se kvadrat iste zemlje prodaje preko agencija i preko 500 eura. Da ne opterecujemo ovo mjesto pricom koja je davno ispricana, kompletna dokumentacija iz afere Trsteno, dostupna je javnosti na ovom mjestu (http://www.lscg.org/content/bivsi-lider-miodrag-zivkovic-DOKUMENTACIJA-afere-helkom-investment-grbalj-trsteno.html) Firular 24-05-07, 15:07 SOBS Od kojeg datuma ti je spisak akcionara iz kojeg se to vidi? I jel možeš reć koliko akcija imaju, ako nije problem? Hvala :) Homer 24-05-07, 15:12 Od kojeg datuma ti je spisak akcionara iz kojeg se to vidi? I jel možeš reć koliko akcija imaju, ako nije problem? Hvala :) 21.120 akcija SOBS ima Kristijan, na spisku sa kraja aprila. dxyz 24-07-07, 11:39 A cija je to firma? Veselin Pejovic iz NK, preradjuje otpad, ima hotel Budva, bavi se i gradjevinarstvom, jaka firma Homer 24-07-07, 11:51 Veselin Pejovic iz NK, preradjuje otpad, ima hotel Budva, bavi se i gradjevinarstvom, jaka firma Onaj što ga je izbio Bato Ognjenović kad ga je ufatio sa Vasilisom. Inače kum ili pobratim Acov. Najveći izvoznik u CG posle KAP-a je bio prije 3-4 godine. codex 24-07-07, 11:59 Onaj što ga je izbio Bato Ognjenović kad ga je ufatio sa Vasilisom. Inače kum ili pobratim Acov. Najveći izvoznik u CG posle KAP-a je bio prije 3-4 godine. Svaka cast stvarno , :yes513: kako se sve zna u CG jos samo da saznamo kada ce da prestane ova korekcija :slap425: matrica 24-07-07, 12:03 Evo nesto vise o cika Veselinu Pejovicu :guitar: Inos metali" hiljadito privatizovano preduzeće VLAHOVIĆ: Prvi efekti privatizacije naredne godine Aukcijski čekić označio prodaju hiljaditog preduzeća Društveno preduzeće "Inos metali" iz Železnika hiljadito je privatizovano preduzeće u Srbiji. Kupac je Veselin Pejović koji se za ovu firmu koja se bavi reciklažom metalnih otpadaka bio spreman da izdvoji 191 milion dinara. Pejović već poseduje firmu "Interprom" koja se bavi sličnom delatnošću. ... http://danas.co.yu/20031205/ekonomija1.html Bisnismen iz Nikšića Veselin Pejović je posredstvom „Unitrom metlia” DOO u Inđiji kupio halu „Uiverzal”, po početnoj ceni od 320.236 evra, a novi vlasnik „Lifamove” fabrike u Ogaru, koja je bila začetnik metalske industrije u nerazvijenoj, susednoj, pećinačkoj opštini, je preduzetnik Saša Mihajlović, koji je platio onoliko kolika je bila početna cena -118.668 evra. Direktor i vlasnik „Univereksporta” Bogdan Rodić, koji ima dva marketa u Staroj Pazovi za „Lifamov” diskont i veliki plac, ponudio je na licitaciji najveću cenu: 250.000 evra i na tom prostoru namerava da izgradi supermarket koji inače nedostaje ovom gradu sa 20 hiljada stnovnika u kojemu, nakon likvidiranja „Centrosremovih” samousluga, nema veće trgovinske radnje ni samousluge. http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=7303 :pg_bubbles_h4h: matrica 24-07-07, 13:01 Milijarderi sa bureta baruta Među najimućnijim stanovnicima država nastalih iz SFRJ ima bankara, trgovaca, lokalnih medijskih magnata, ali su mnogima zajedničke veze sa političarima i ratna prošlost Vest da je američko-srpskom biznismenu Milanu Paniću određen pritvor i da će za njim biti raspisana međunarodna poternica mogla bi nekog i da iznervira. Dobro, mogao bi da kaže prosečan građanin, ogorčen zbog velike pljačke naroda i države Srbije u poslednjih 15 godina, možda je Panić stvarno s “Galenikom” radio nelegalno, ali šta je sa onom galerijom ratnih profitera i komandanata, švercera, razbojnika i raznih drugih živopisnih secikesa koje su svoje bogatstvo izgradile na siromaštvu drugih, a koji i dan-danas slobodno šetaju Srbijom. Istraživanje koje je u svom poslednjem broju sproveo splitski nedeljnik “Feral tribjun” pokazalo je da su najbogatiji stanovnici država nastalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji mahom oni koji su karijere gradili baš u ratu. Među njima ima raznih: najviše ih se bavi trgovinom, prvenstveno naftom i cigaretama, ali je mnogo i građevinskih preduzimača, bankara, lokalnih medijskih magnata... Većini su, međutim, zajedničke veze s političarima i ratna prošlost. Ipak, najbogatiji eks-Jugosloven najverovatnije je ... http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/22-01-2004/Strane/drustvo.htm ekon 30-07-07, 18:35 Zna li šta o THE MONTE CRISTO CAPITAL? Ima puno akcija. belex 30-07-07, 19:23 guglaj malo... nemoj sve na gotovo... Nabuko 30-07-07, 21:09 Dosta je o njima bilo price u pricaonici. Pogledaj. Inace kako su kako veli Homer 'nafacni' u CG ja kad god vidim vecu transakciju sa akcijama koje osjedujem srecan sam kada cujem da nijesu kupili ono sto imam. Derek_Trotter 31-07-07, 00:23 Ne boj te im se. Ne kupuju oni napamet. Sigurno idu na period od najmanje pet godina. Tada cemo vidjeti koliko ce kostati akcije iz njihovog portfolija. Sigurno puno vise nego li da su investirali negdje u Engleskoj. xx7 01-08-07, 12:43 Nominala Adrisa u Hrvatskoj je 10,00 Kn, a tržišna cijena oko 450,00 Kn za povlaštenu i 650,00 Kn za redovnu dionicu. Mislim da nominala definitivno nije važan finacijski pokazatelj. Slažem se u potpunosti,slična stvar je bila i ovdje s HLT za kojeg je puštena priča da je precjenjen,a u biti je jedini izdržavao korekciju,gledala se nominala, gdje bi po toj logici bili precjenjene i sve druge HoV, npr po toj logici KAPG bi bio precijenjen 6 puta jer mu je nominala 5e, što nema veze s mozgom.Odnosno da je HLT stavio nominalu na 1e bio bi kao najbolji fond.Ne nominala nije ključna nego tržišna i stvarna vrijednost. zoxy 01-08-07, 15:14 B92 Biz Fokus Ko je Ko Deripaska: Ruski “kralj aluminijuma“ 1. avgust 2007. | Piše: Marko Jevtić | Izvor: B92 Oleg Deripaska, “kralj aluminijuma”, je jedan od najbogatijih Rusa, veoma blizak predsedniku Putinu. Njegova kompanija, Bejzik element, učestvovaće na tenderu za privatizaciju RTB-a Bor. Mnogi nisu poverovali kada je Njujork Tajms prošle godine objavio da je Deripaska pretekao mnogo poznatijeg Abramoviča na mestu najbogatijeg Rusa. I dok je na listama Sandej Tajmsa ili Forbsa još uvek bogatiji Abramovič, ruski mediji procenjuju Olegovo bogatstvo na 14 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim Rusem na svetu. Deripaska se nije mnogo eksponirao, kao njegov stariji kolega Abramovič, a našoj javnosti je postao zanimljiv zbog interesovanja njegove kompanije, Bejzik element, za privatizaciju RTB-a Bor. Njega je u Beogradu primio premijer Srbije Vojislav Koštunica, a mnogi analitičari su spekulisali da je to u direktnoj vezi sa ponavljanjem tendera za privatizaciju RTB-a. Po poslednjim najavama Bejzik element će učestvovati na novom tenderu. Oleg Depiraska je rođen 1968. godine u malom mestu Deržinska, na jugu Rusije. Studirao je u Moskvi, gde je diplomirao fiziku (1993.) i ekonomiju (1996.). U međuvremenu je radio za kompaniju Sajanogorsk Aluminijum Smelter, u kojoj je od 1994. do 1997. godine obavljao funkciju generalnog direktora. Deripaska je u privatizaciji uspeo da kupi veliki udeo o toj kompaniji, koja je jedan od većih proizvođača aluminijuma u Rusiji. Izbegao “aluminijumski rat” Privatizaciju ruske aluminijumske industrije sredinom devedesetih godina pratilo je krvoproliće poznato kao “aluminijumski rat”, a česte pojave su bile plaćene ubice, reketiranja, prebijanja, ali i ubistva. Mafija je u okršaju sa Deripaskom izvukla deblji kralj, pa se “rat” završava njegovom pobedom. Iz Sajanogorskog prelazi 1997. na funkciju predsednika kompanije Sibirski Aluminijum. Dve godine kasnije predsednik Boris Jeljcin ga počastvovao ordenom Prijateljstva naroda (Дружбы народов). U isto vreme u aluminijumsku industriju ulazi poznati ruski milijarder, Roman Abramovič, koji kupuje većinu ruskih kompanija koje se bave alumunijumom, spajajući ih u Sibneft. Abramovič, zajedno sa Depiraskom, 2000. godine osniva RUSAL (Ruski aluminijum) koji ujedinjuje aluminijumske potencijale Sibnefta i Sibirskog aluminijuma (Bejzik element), što znači i najveći deo ruske industrije aluminijuma. Deripaska preuzima Rusnjeft? Deripaskina kompanija Bejzik element tražila je odobrenje od nadležnih organa za preuzimanje naftne grupacije Rusnjeft, koja proizvodi 320 hiljada barela sirove naftne na dan. Dogovor, nezvanično vredan između 6,5 i 7 milijardi dolara, očekuje se u roku od meseca. RUSAL nastavlja da kupuje manje ruske kompanije koje imaju veze sa aluminijumom, ali i da se širi na ostala tržišta (Jermenija, Gvineja i dr.). Abramovič se polako povlači iz tog biznisa, dok Deripaska povećava svoje učešće u RUSAL-u, pa 2003. Bejzik element dolazi do 75 odsto vlasništva, a već 2004. godine njegova kompanija postaje jedini vlasnik RUSAL-a. Narednih godina RUSAL kupuje kompanije u brojnim zemljama uključujući Ukrajinu, Kinu, Australiju, Nigeriju i druge, a 2006. dolazi do potpisivanja ugovora o spajanju kompanija RUSAL, SUAL i Glenkor iz Švajcarske. Spajanje se završava početkom 2007. godine i nastaje UC (United company) RUSAL, najveća aluminijumska kompanija na svetu. Pored RUSAL-a Deripaskina kompanija Bejzik Element poseduje kompanije GAZ (proizvođač automobila), Aviakor (proizvođač aviona) i osiguravajuću kuću Ingostrak. U aprilu ove godine Deripaske je kupio 30 odsto austrijskog Starbaga, koji je šesta građevinska kompanija u Evropi. Takođe postaje i partner kanadske kompanije MANGA u nameri da preuzme kompaniju Krajsler (Chrysler), koja se odvaja od nemačkog Dajlmera (Daimler), a njegova kompanija je vlasnik i Kombinata aluminijuma u Podgorici. Političke veze Poslovni put Olega Deripaske usko je povezan i sa političkim strukturama u Rusiji. Naime, 2001. godine Oleg je oženio Polinu Jumaševu, ćerku Jeljcinovog bivšeg šefa kabineta Valentija Jumaševa, koji je sada u braku sa Jeljcinovom mlađom ćerkom, Tatjanom. Pored toga što je na posredan način postao član familije Jeljcin, Deripaska je u veoma dobrim odnosima i sa Jeljcinovim naslednikom, Vladimirom Putinom. Oleg je izbegao obračun države sa oligarsima poput Berezovskog i Hodorkovskog, a u Kremlju posebno cene projekat obnove pravoslavnih crkava koji je Deripaska osnovao. Mnogi smatraju da je upravo taj prikriveni nacionalizam ključ njegovog uspeha. Deripaska je za razliku od drugih oligarha odlučan u tome da se neće seliti iz Rusije, ali ne voli preterano ni Moskvu. Trenutno živi na severu Kavkaza, i po njegovim rečima - tu će provesti ostatak života. Homer 01-08-07, 15:33 Vele da je ovi naš Bećirović pašenog Deripaske. Zna li ko što o tome? Nabuko 01-08-07, 22:39 Ne ako se nije preudala druga cerka: Yelena Okulova, his elder daughter. (Yelena's husband, businessman Valery Okulov, had his $2.7 million Bank of New York account in the Cayman Islands frozen last autumn, but he has not been charged with any wrongdoing.) Michael 02-08-07, 00:53 Rodjen 1968,svaka mu cast... U tom *aluminijskom ratu* je kako sam procitao ubijeno vise od 200ljudi koji su direktno ili indirektno imali veze sa tim dijelom industrije,dosta od njih su bili direktori,bilo je novinara,mafije koja se borila za prevlast... Nas osvojise a da metak ne ispalise,sta ti je iskustvo :)! Bafford 02-08-07, 01:23 Po nesto o tome (http://aleksic.wordpress.com/) Bella 02-08-07, 09:40 Vele da je ovi naš Bećirović pašenog Deripaske. Zna li ko što o tome? Becirovic je ozenio kcerku gradonacelnika Moskve (ako sam dobro zapamtila a jesam). U svakom slucaju mocna porodica ali i on sam je mocan. Ne stize se tako lako u te krugove .. dO_ob 10-08-07, 20:34 Becirovic je ozenio kcerku gradonacelnika Moskve (ako sam dobro zapamtila a jesam). U svakom slucaju mocna porodica ali i on sam je mocan. Ne stize se tako lako u te krugove .. Gradonalcenik moskve ima nevjerovatnu vilu iznad plaze zanjic... matrica 13-08-07, 18:26 http://en.wikipedia.org/wiki/Oleg_Deripaska :) matrica 13-08-07, 18:40 http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/januar/14-15/V-04-14012006.shtml http://en.wikipedia.org/wiki/Aco_%C4%90ukanovi%C4%87 http://www.satelitskiforum.net/wbb2/thread.php?postid=506297&sid=256e6782fa732eaff4e1b34cc52980f3#post506297 http://www.slobodnaevropa.org/article/2007/08/08/ed1e1a84-b960-4b7f-9f97-537e3e7a09e0.html Toliko od mene na ovoj temi:greedy:, pozz svima :bye1: ... Homer 20-08-07, 01:31 Ko je ova Aprcović Sandra te ima preko firme COMUNITY 4.500.000 akcija IZBR? nana 20-08-07, 01:37 Zena vlasnika firme- Vlatka, inace jednog od vlasnika Pg brokera i naravno, Veskovog INVESTICIONOG savjetnika .Neko je pisao da je on tvorac sjedinjenja SESI, ANPA I IZBR. Pera Detlic 20-08-07, 01:38 Zena vlasnika firme- Vlatka, inace jednog od vlasnika Pg brokera i naravno, Veskovog INVESTICIONOG savjetnika .Neko je pisao da je on tvorac sjedinjenja SESI, ANPA I IZBR. nano ne mogu te gledat sa jednom kockicom.:D Kad smo već kod zena: Zna li neko ko je Aleksandra Mitrović? Homer 20-08-07, 01:39 nano ne mogu te gledat sa jednom kockicom.:D U PRAVU SI! nana 20-08-07, 01:39 E bas ti hvala. nana 20-08-07, 01:44 I mene je zaintrigirala, saznacu cim dodjem u PG. Fluid 22-08-07, 09:17 Knežević Dejan i Raičević Miloš prema usporedbi popisa akcionara Pute imaju najveći skok broja dionica. Da li netko zna tko su ti ljudi? mila 22-08-07, 09:20 Knezevic Dejan vlasnik ``Plane`` kod male pijace u PG (prodavnica, prehrambena). trgovac :-) broi 22-08-07, 12:13 Raicevic Milos, sin pokojnog Mikija Raicevica bivseg direktora direkcije za javne radove. Ima oko 22 godine i studira neki americki koledz u Dubrovniku. Ostavio mu tata mnogo para njemu i bratu ovako ih samo stede, ne vjerujem da ce postati neki bitan igrac na berzi. budalica 22-08-07, 16:25 sekretarica u Eurofondu nano ne mogu te gledat sa jednom kockicom.:D Kad smo već kod zena: Zna li neko ko je Aleksandra Mitrović? nana 22-08-07, 21:55 I snaha Danila Mitrovića se zove Aleksandra Mitrović- vjerovatno je to ista osoba. Morala sam da opravdam one kocke. Pingo 09-09-07, 17:31 Raicevic Milos, sin pokojnog Mikija Raicevica bivseg direktora direkcije za javne radove. Ima oko 22 godine i studira neki americki koledz u Dubrovniku. Ostavio mu tata mnogo para njemu i bratu ovako ih samo stede, ne vjerujem da ce postati neki bitan igrac na berzi. Nije istina da je to sin pokojnog Mikija Raicevica. Radi se o Milosu Raicevicu rodjenom 1959 god. i koji radi kao komesar na brodu SVETI STEFAN Barske plovidbe. Djeca pok. Mikija Raicevica se zovu Marko I Dusan. broi 10-09-07, 08:03 Moja greska, izvinjavam se. natasha 11-09-07, 00:44 Evo kako Vucko zvuci kad je ljut SOCIO-EKONOMIJA SVETOZARA MAROVIĆA I ljudi i vrapci znaju S vetački oreol mu pripada makar po imenu. Kao i svi drugi sveci, tako i budvanski, Svetozar Marović, ima zanimljivu biografiju. Vratio nam je memoriju prije neko veče, kada je u svom stilu, gostujući na televiziji, objasnio fenomen socio-ekonomije: kupio je nekoliko stanova pa odustao od toga, jer je shvatio da nema dovoljno novca da ih uredi po svome. A oni iz katastra, iako rodbinski vezani za Marovića, greškom ih brže-bolje uknjiže. Što je najgore, kod istih tih iz katastra drugi u redovima čekaju mjesecima. A još gore je da su ti stanovi i dalje uknjiženi iako, Ńnažalost", kako sam Marović kaže, ne pripadaju njemu. Kao i drugi sveti ljudi, ni ovaj iz Budve ne želi da se mnogo bavi ovozemaljskim stvarima. Ali kada treba, kako tvrde ljudi bliski njegovom okruženju, veoma je precizan, konkretan i obožava (top)voleje. Tako neki zlobnici tvrde da je jedan od Marovićevih voleja bila redovna apanaža tokom tranzita cigareta, kojeg prekomorske komšije uporno označavaju kao šverc. Bio je Marović i prije toga u biznisu. Sjećamo se pokušaja dovođenja lanca Akor u budvanske hotele, ali posao nije prošao. Ostaće tajna zbog čega. Da li zato što u Akoru nijesu o tome imali pojma, ili zato što je njegov dobar prijatelj preferirao da u Budvu dođu firme sa par funti na računu. Ubrzo su prijatelji Marovićevog prijatelja sve više ulazili u Budvu koju je tamošnji patrijarh smatrao ekskluzivno svojim posjedom. Pošto nije mogao da ih pobijedi, pridružio im se, i tako su nastale spektakularne priče o marinama i hotelima. Uslijedilo je i fotografisanje koje je služilo za legitimisanje novih partnera, a koje bi sada svi rado zaboravili. Valja razumjeti čovjeka. A i mora se negdje kompenzovati poslovni poraz u omrznutoj Srbiji, kada je propao uvoz šljemova, dovoljan i za nekadašnju Napoleonovu armadu koja je napala Rusiju. Rezigniran srpskom neprosvijećenošću o visokoj vojnoj tehnologiji, jer mu je propao i projekat zakupa satelita, a sve za dobro Srbije, Marović se vratio u Crnu Goru kako bi svojom elokvencijom pomogao dobijanje nezavisnosti. Kako stoji sa nezavisnošću pokazuje i njegovo objašnjenje zbog čega je napadnut direktor nezavisnog dnevnika ŃVijesti". Tumačeći Marovićeve, za obične smrtnike, nerazumljive rečenice, proizilazi da su Željka Ivanovića pretukli njegovi radnici koji traže povišicu, a sve to na proslavi desetogodišnjice firme. Eto socio-ekonomskih razloga. Ipak, odbrana prijatelja nije mala stvar, jer je prijateljstvo sveto. Možda sjutra, u cilju odbrane sveto(vo)g prijateljstva, Marović objasni kako je neko izvršio samoubistvo tako što je pet puta sebi zario nož u leđa i skočio sa mosta (kao u filmu ŃAnaliziraj ovo"). Naravno, ima ljudi koji se svaki put zamisle kada čuju ili vide Marovića. Tako se mnogi pitaju Ńda li je ono Sveto mislio da treba potopiti Taru, ali ne graditi Buk Bijelu". On je Ńdoista" postao nezaboravan, naročito od kovanice ŃRat za mir" koje se rado ne sjeća. No, pokazao je da nije nevješt ni sa kovanicama koje su veoma konkretne i zvečeće. I ljudi i vrpaci to znaju. Zdravko VUČINIĆ http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=247020 Homer 20-09-07, 12:04 Agrokor će biti partner Miljana Todorovića u Crnoj Gori Iako su Todorić i Todorović prijatelji, čini se kako bi Agrokor mogao imati ulogu savjetnika Tvrtka Agrokor bi uskoro trebala ući u partnerstvo s talijanskom kompanijom Cerere na crnogorskom tržištu, navodi crnogorski dnevnik Vijesti. Naime, Cerere, koja je u vlasništvu Crnogorca Miljana Todorovića, kupila je lanac maloprodajnih objekata koji obuhvaća Štampu, Štampu plus, Trgopres i Srnu. Donedavni vlasnik ovih trgovina bio je nikšićki Knjaz. Prema informacijama koje su objavile Vijesti, kompletna transakcija vrijedna je više od sedam milijuna eura od čega je dio odrađen na burzi prije dva dana. Nakon ove akvizicije, Cerere će s više od četiri tvrtke imati više od 200 maloprodajnih objekata u Crnoj Gori što znači da će imati većinski udio na tržištu. Savjetnička uloga Kompanija Miljana Todorovića, koji je i jedan od dioničara Hipotekarne banke, imat će i partnera u Crnoj Gori, a prema navodima crnogorskih medija, to bi trebao biti Agrokor. Hrvatska kompanija u svom vlasništvu između ostalog ima i Tisak, vodeći lanac maloprodaje, te bi svoje iskustvo i tehnologiju trebao prenijeti i u Crnu Goru. Miljan Todorović inače je prijatelj Ivice Todorića, predsjednika Agrokora, s kojim je dosad imao niz poslova. "Mi smo partneri tvrtke gospodina Todorovića već dugi niz godina. On nas je informirao da je zainteresiran za kupovinu tog biznisa u Crnoj Gori i to je isključivo njegova investicija. Ako mu budu potrebni bilo kakvi stručni savjeti uz konkretan biznis bit ćemo na raspolaganju", izjavili su iz Agrokora na upit o partnerstvu s tvrtkom Cerere. Štampa, Štampa plus, Trgopres i Srna zajedno predstavljaju najznačajnije distributere dnevne štampe, cigareta i druge komecijalne robe u Crnoj Gori. Zbog većinskog udjela kojeg drže na tržištu, za njihovu je kupovinu u regiji vladao veliki interes investitora među kojima su bili Tvornica duhana Rovinj iz Hrvatske te Futura iz Beograda. Todorović i Todorić su među najutjecajnijim poduzetnicima u regiji. Todorović je izvršni direktor tvrtke Cerere, predsjednik nadzornog odbora Podravske banke i član nekoliko odbora direktora intenacionalnih kompanija. Miljan Todorović je u Crnu Gore doveo talijanskog osiguravatelja Generali koji je preko svoje investicijske kompanije Flandria dioničar u Hipotekarnoj banci. Generali prati Todorovića u mnogim poslovnim pothvatima, a zajednički su dioničari između ostalog i u Podravskoj banci. Suvlasnik Pobe Generali u Pobi drži 9,34, a Miljan Todorović 8,33 posto vlasničkog udjela. Todorović dugi niz godina živi i radi u Italiji, a odnedavno je počeo s ulaganjima u Crnoj Gori. Njegova "veza" s Crnom Gorom, prema nekim informacijama, je Denis Mandić, suvlasnik podgoričkog ProVladexa, koji također živi u Italiji. Osim Generalija Todorović je u Crnu Goru doveo i obitelji Gorgoni i Montinari koji su dioničari Hipotekarne i Atlasmont banke. Banke u Crnoj Gori sjajan posao Vlasnička struktura banaka u Crnoj Gori znatno je izmijenjena prošle godine u korist privatnih ulagača, a stranci posjeduju 80 posto. U vlasničkoj strukturi tako sudjeluju francuska grupa Societe Generale, austrijski HAAB, beogradska Komercijalna banka, američki Opportunity Transformation, mađarski OTP, slovenske Nova Ljubljanska, Koroška i Abanka, talijanska kompanija Cerere, kao i Podravska i Hrvatska poštanska banka. Deset crnogorskih banaka u prošloj godini ostvarilo je 10,3 milijuna eura profita, dva i pol puta više nego godinu prije, prenosi podgorički dnevnik Vijesti. Najveću dobit ostvarila je Crnogorska komercijalna banka, oko četiri milijuna eura. Više od milijuna zaradile su Hipotekarna, Atlasmont, NLB Montenegrobanka i Komercijalna banka iz Budve. drazam 20-09-07, 20:34 Taj je pun kao brod. Ima ga ve? u svim zna?ajnijim hartijama, a dobar dio mu je u zalog (koliko sam skonta, lombardni krediti). Ima firmu Tehno plus... Mislim da Andrijasevic koji drzi Tehno plus nije isti onaj kojeg ima na spiskovima akcionara svih boljih firmi u CG. Homer 20-09-07, 20:36 Mislim da Andrijasevic koji drzi Tehno plus nije isti onaj kojeg ima na spiskovima akcionara svih boljih firmi u CG. Ti DražoM, DA SI DOBRO MISLIO, POŠAO BI U PARTIZANE! To je taj! Sandokan 20-09-07, 20:40 [QUOTE=Homer;149752]Ti DražoM, DA SI DOBRO MISLIO, POŠAO BI U PARTIZANE! [QUOTE] :clapping::clapping::clapping::clapping::clapping: drazam 20-09-07, 20:43 Ti Dra?oM, DA SI DOBRO MISLIO, PO?AO BI U PARTIZANE! To je taj! O partizanima necemo! :gun_bandana: Andrijasevica iz Tehno plusa sam upoznao, elektroinzinjer, koji nema bas velikog znanja o ekonomiji, ali ajde ako kazes da je on taj neka bude... Mozda covjek ima samo dobre savjetnike... gagica pior 20-09-07, 20:44 Jeste, isti je u pitanju Evo JMBG sa crps: http://www.crps.cg.yu/home.php?akcija=registar&akcija2=reg_det&ID=50064333 A evo ga isti i sa spiska akcionara KAP-a: 140 Andrijašević Dragan 1510969260036 Lazarevački drum 6/b Beograd 10000 58580 68580,00 85 TEHNO PLUS DOO 2325454 Jovana Tomaševića Podgorica 41000 24637 65637,00 drazam 20-09-07, 20:48 Odo' u partizane :) petar 22-09-07, 09:32 e ovaj andrijasevic jos kupuje Deadwood 01-10-07, 11:20 Vesko Barovic je svojevremeno dolazio u Podgoricu biciklom. Stavljao je stipavice na pantalone ,dolazio u hotel Crna Gora fino skidao stipavice onda lancem vezivao biciklo za banderu i tek onda ulazio u hotel. Dano Petrovic je bio strazar u OGP, a danas je pun kao sipak. Ceda Popovic je uvjek drzao stoku na Rakicima , a danas je to sto jeste uz naseg gradonacelnika Mugosu. Baca Radovic je valjda bio inkasant za struju ako na grijesim, a danas je njegova Zetagradnja. Americki snovi su se ispunili uz pomoc naseg bivseg premijera Mila!!! Oleg 01-10-07, 11:42 Vesko Barovic je svojevremeno dolazio u Podgoricu biciklom. Stavljao je stipavice na pantalone ,dolazio u hotel Crna Gora fino skidao stipavice onda lancem vezivao biciklo za banderu i tek onda ulazio u hotel. Dano Petrovic je bio strazar u OGP, a danas je pun kao sipak. Ceda Popovic je uvjek drzao stoku na Rakicima , a danas je to sto jeste uz naseg gradonacelnika Mugosu. Baca Radovic je valjda bio inkasant za struju ako na grijesim, a danas je njegova Zetagradnja. Americki snovi su se ispunili uz pomoc naseg bivseg premijera Mila!!! Zaista prija podsjećanje,..Imam neodoljiv osjećaj da spomenuta gospoda porodične albume krije u sefovima ili su isti uništeni kao kompromitantni materijal. Znaš ono, slikao te neko iz rodbine :photo:, a koju godinu kasnije fotkama iz prošlosti zalažeš vatru u kaminu... Dukileus 01-10-07, 11:50 Vesko Barovic je svojevremeno dolazio u Podgoricu biciklom. Stavljao je stipavice na pantalone ,dolazio u hotel Crna Gora fino skidao stipavice onda lancem vezivao biciklo za banderu i tek onda ulazio u hotel. Dano Petrovic je bio strazar u OGP, a danas je pun kao sipak. Ceda Popovic je uvjek drzao stoku na Rakicima , a danas je to sto jeste uz naseg gradonacelnika Mugosu. Baca Radovic je valjda bio inkasant za struju ako na grijesim, a danas je njegova Zetagradnja. Americki snovi su se ispunili uz pomoc naseg bivseg premijera Mila!!! Zaboravio si Brkovica koji je krpio auspuhe? Baron 01-10-07, 12:25 a ovoga sto je pozajmljivao naftu iz kamiona a sad gradi komplekse po PG? nana 01-10-07, 12:26 a ovoga sto je pozajmljivao naftu iz kamiona a sad gradi komplekse po PG? ko je taj movement 01-10-07, 13:41 a vi ste se rodili sa sve frakom, progovorili aristokratskim francuskim, .... i ebi ga - osudi vas bog da sa takvim pedigreom sluzite gore spominjanim paorima. mada, bitno je da vam to ne pada previse tesko. lp lukass 01-10-07, 13:54 ako su zaista ti ljudi to bili, ja sam bio mlad tad pa ne znam..., dobro su uspjeli u zivotu....milo mi je zbog njih, nek bude sto vise bogatih sto bi reko jedan politicar..... joshua 01-10-07, 13:59 to je dokaz da svi mogu "uspjeti" |