Derek_Trotter
14-01-07, 12:01
Za kupovinu 48.6% drzavnih akcija Radventa kompanija MN speciality steals nudi jedan euro, ali i daje obecanje da ce za tri godine u modernizaciju uloziti najmanje milion i po i ucetvorostruciti prihod.
|
View Full Version : Radvent Derek_Trotter 14-01-07, 12:01 Za kupovinu 48.6% drzavnih akcija Radventa kompanija MN speciality steals nudi jedan euro, ali i daje obecanje da ce za tri godine u modernizaciju uloziti najmanje milion i po i ucetvorostruciti prihod. Homer 14-01-07, 13:17 Za kupovinu 48.6% drzavnih akcija Radventa kompanija MN speciality steals nudi jedan euro, ali i daje obecanje da ce za tri godine u modernizaciju uloziti najmanje milion i po i ucetvorostruciti prihod. Ova firma je održavanje Željezare, koliko mi se čini. zoxy 14-01-07, 17:09 Jeste,ali imaju i druge klijente,izmedju ostalih i Kap,Epcg,Elekroprivredu Rs...ali ce im u narednom periodu glavni posao,velika vecina biti u Zeljezari zbog prestojece modernizacije fabrike(zato ih i kupuju Britanci).Za njih nema zime da nece biti uposleni,naprotiv-nece moci da izadju u susret svim klijentima ukoliko ne proshire kapacitete.Oprema prilicno zastarela,ali raznovrsna i solidno odrzavama,ima nesto i novih mashina,sa modernizacijom bi radili veoma dobro u narednim godinama ja mislim.Nemaju veliki problem sa vishkom radnika,mislim da ih ima,ali ne u broju koji se ne bi mogao u hodu srediti.Takodje koliko znam poslednju godinu(mislim i godinu prije ove) su poslovali pozitivno,nista spektakularno,ali su prilicno zdravi finansijski,kao sto rekoh,uz ulaganja i zagarantovan posao(nema firme u blizem okruzenju koja im moze konkurisati obimom i rasnovrsnocu posla koji mogu uraditi) trebalo bi da imaju lijepu perspektivu.Ako neko ima egzaktne finansijske pokazatelje i ostale podatke mogao bi postovati. Homer 14-01-07, 18:38 Poslednji put se radio na 1.002€ na NEX. Na MN nikada nije rađen. Naj ponuda na MN berzi 4 (28 akcija i to je sve) a na NEX 5€. Nominala oko 9€, ukupna nominalna vrijednost oko 2.100.000€. zoxy 15-01-07, 15:13 Da moze na euro,ja bih rado kupio.Uz zeljezaru i druge klijente i ulaganja koja slijede prilicno sam uvjeren da bi to bio siguran pogodak. Homer 15-01-07, 15:22 Da moze na euro,ja bih rado kupio.Uz zeljezaru i druge klijente i ulaganja koja slijede prilicno sam uvjeren da bi to bio siguran pogodak. Svakako, i do 1,5! boris 15-01-07, 15:53 "Radvent" prodat za dugove Savjet za privatizaciju saopštio je juče da je u Podgorici potpisan ugovor o prodaji državnih i akcija paradržavnih fondova u nikšićkoj kompaniji Radvent, firmi Midland risorsiz, ali bez podatka po kojoj cijeni. Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnik Midlenda u beogradu Slaven Kantar, direktor Agencije za prestrukturiranje privrede Branko Vujović, izvršni i finansijski direktori Radventa Miroslav Rogač i Slobodan Ćalasan. Kako je Rogač izjavio "Danu", Midland je preuzeo 48,6 odsto akcija Radventa. Vlada je prodala 19,43 odsto akcija, penzijski fond 18, Zavod za zapošljavanje šest, a fond za razvoj pet odsto akcijskog vlasništva. Midlend će platiti 422 hiljade eura dugova zaposlenima, dobavljačima, nikšićkoj opštini i zdravstvenom fondu, dok se Vlada obavezala da će preuzeti poreski dug od 261 hiljadu eura i 241,4 hiljade neplaćenih doprinosa na plate. Kupoprodajnim ugovorom je utvrđeno da će u narednih pet godina u modernizaciju Radventa Midlend investirati 821,1 hiljadu eura. "Dan" nije uspio da sazna da li se ova investicija tretira kao dokapitalizacija ili ugovoreno ulaganje koje neće smanjiti vlasništvo ostalim akcionarima. Novi vlasnik skoro polovine kompanije je pristao da na poslu u narednih pet godina zadrži 180 od 206 radnika. Prekobrojnih 25 radnika, uglavnom invalida rada, Midlend će, kako je kazao Rogač, zbrinuti u skladu sa socijalnim programom. Izvršni direktor Radventa je bio siguran da neće biti dokupa radnog staža za prekobrojne. Novi vlasnik se obavezao i da će bruto plate zaposlenima biti najmanje 600 eura. Niko od zvaničnika koji su prisustvovali potpisivanju kupoprodajnog ugovora nije htio da kaže koliko je Midlend platio za skoro većinski paket akcija Radventa. Taj podatak nije naveden ni u saopštenju Vladine ovlašćene agencije za odnose sa javnošću PRA, tako da je opravdano pretpostaviti da je Midlend i ove godine u Nikšiću pazario kao lani. Tada je nikšićku Željezaru kupio za hiljadu eura, obavezujući se da će modernizovati fabriku. Vlada ga je dodatno častila preuzimanjem svih Željezarinih dugova i subvencioniranjem cijene struje. Radvent je do prije 13 godina bio u sastavu Željezare, a od 1992. godine posluje kao akcionarsko društvo. Bavi se izradom i remontom mašinskih djelova, sklopova i postrojenja električnih mašina i uređaja. Građanima pripada 37 odsto akcija kompanije, a privatizacionom fondu Trend deset, a MIG-u četiri odsto kapitala. Savjet je saopštio kako će Midlend u modernizaciju kompanije uložiti 821 hiljada eura, ne precizirajući da li je kupoprodajnim ugovorom ova investicija tretirana kao dokapitalizacija ili kao obavezno ulaganje u firmu koje neće uticati na veličinu kapitala ostalih vlasnika. Tender za prodaju Radventa objavljen je u oktobru prošle godine, a Savjet je početkom jula, kad je otvorena jednina pristigla ponuda - Midlenda - saopštio da je cijena ponuđena za akcijski kapital u vlasništvu države i paradržavnih fondova "prihvatljiva", naglašavajući da je ova of šor kompanija preuzela "dio obaveza" nikšićke firme. Midlend je of šor kompanija, specijalizovana za trgovinu i proizvoidnju čelika i upravljanje investicijama preduzeća. Kompanija se bavi i brodskim prevozom, prenosom i distribucijom električne energije, građevinarstvom i poljoprivredom. Ovo je vijest od 03-08-2005. Sta se od tada bitnije promijenilo? zoxy 15-01-07, 16:27 Promijenilo se da je Zeljezara,koja po prirodi stvari dobrim dijelom utiche i na poslovanje Radventa sada u rukama drugog,mnogo ozbiljnijeg vlasnika a da ce isti kupiti i Radvent-dakle,promijenilo se mnogo toga,nabolje.Ostalo da ne pishem,mozes vidjeti u postovima iznad. staljin 29-08-07, 13:32 dobro ... jedan_prošli 29-08-07, 22:23 Eh ti željezarini sateliti ;-) |