View Full Version : pravim veb sajt
interesuje me kako se prave veb sajtovi. ja sam inace pocetnik za kompjutere. kupio sam racunar ima mjesec dana. znam kako da upalim igrice i ovaj forum ali nista drugo. pa ako moze neko onako prostijim rijecima da mi to detaljno objasni bio bi mu zafalan. dacu mu popust na cevape i snicle u mojoj mesari.
Ja kao početnik u webdesignu mogu da ti kažem po nešto :)
Sajt može da bude izradjen na više načina-html,php,asp...Najjednostavniji je html.Svaka stranica ima html kod,koji možeš vidjeti ako u mozili ideš na view pa na sorce code,ili ako koristiš IE view pa sorce.Sve to što vidiš može da se otkuca u notepadu,ali je lakše koristiti neke programe koji daju bolji pregled(dremweawer,first page i sl).E u njima već može ozbiljnije da se radi,da se prave linkovi,ubaca javascript itd.
Javascript ubaca dinamičke elemente na strnicu(slova koja se okreću kada mišem predješ preko njih,iskačuce poruke-to su najjednostavniji primjeri).Java script se lako integriše u html kod.
Sem html treba da znaš da postoji joši CSS(cascade style sheets).To je dio koji se odnosi na veličinu texta,boju fonta,sam font i sve ostalo sto nije konkretan sadržaj stranice,vec ga da kažem bliže definiše.Gore spomenuti program dreamweawer podržava css.Na webu možeš naći dosta tutorijala i o html,i o css,i o php,i o ...Dobar link za to jehttp://www.w3schools.com/.
Kada se sve to završi,mora da se prebaci na server.To ti je kompjuter na cijem se hard disku nalazi sajt(html stranice koje su stvorene,slike koje se pojavljuje u njima,sve!)i kojem ti pristupas kada zelis da pogledas neki sajt iz svog internet pretrazivaca.E ovaj prostor na hard disku se najcesce placa(moze da se dobije i besplatno,ali to je za neke manje ozbiljne poduhvate),a ta usluga se zove web hosting.Takodje se placa i domen(to ti je ovo .com , .yu , .org),mada i tu (valjda) ima nekih besplatnih.
Eto,nadam se da ti je ponešto jasnije posle ovog mog objašnjenja,a nadam se da nijesam nidje pogriješio.Ako neko želi da me ispravi,ili dopuni,samo naprijed :roll:
P.S. Pitaj i dalje ako je nejasno.
e,da internet cg daje besplatnoh 5mb za licne prezentacije.Moze samo html(bez php i sl),pa tamo ako hoces mozes nesto postviti :mrgreen:
gogi fala ti na objasnjenu. moram da ti priznam da te nisam puno shvatio. mozda je to zbog toga sto mi engleski ne ide bas dobro. ne znaci da si ti lose objasnio nego sto ja sporo kapiram. tako da imam 10 pitanja pa kad ti mosh odgovori
1. sta je mozili?
2. sta je ie? pogleda sam u rjecnik engleskog i pise "tj. = to jest" pa nista ne shvatam
3. sta je notepadu
4. sta je dreaweaver. u rjecnik pise kao neki dream weaver "tkac snova". e sad mi nista nije jasno. kakve to veze ima s veb sajtovima.
5. kako to javascript ubaca dinamicke elemente
7. sta je font
8. sta je css, php, asap, html
9. mislim da znam sta je link ali mi ponovo objasni
10. hard disk je memorija dje kompjuter sve pamti. jel tako
gogi fala ti na objasnjenu. moram da ti priznam da te nisam puno shvatio. mozda je to zbog toga sto mi engleski ne ide bas dobro. ne znaci da si ti lose objasnio nego sto ja sporo kapiram. tako da imam 10 pitanja pa kad ti mosh odgovori
1. sta je mozili?
2. sta je ie? pogleda sam u rjecnik engleskog i pise "tj. = to jest" pa nista ne shvatam
3. sta je notepadu
4. sta je dreaweaver. u rjecnik pise kao neki dream weaver "tkac snova". e sad mi nista nije jasno. kakve to veze ima s veb sajtovima.
5. kako to javascript ubaca dinamicke elemente
7. sta je font
8. sta je css, php, asap, html
9. mislim da znam sta je link ali mi ponovo objasni
10. hard disk je memorija dje kompjuter sve pamti. jel tako
Pa ti samo imas dobru volju a malo toga znas :wink:
pa zar to nije dovoljno za sve sto zelis u zivotu? :mrgreen:
pa zar to nije dovoljno za sve sto zelis u zivotu? :mrgreen:
Kad malo razmislim- U PRAVU SI!
interesuje me kako se prave veb sajtovi. ja sam inace pocetnik za kompjutere. kupio sam racunar ima mjesec dana. znam kako da upalim igrice i ovaj forum ali nista drugo. pa ako moze neko onako prostijim rijecima da mi to detaljno objasni bio bi mu zafalan. dacu mu popust na cevape i snicle u mojoj mesari.
Kad si bogat sto ce ti da se bakces sa kompjutorima. Melji to meso i plati nekog da ti radi sajt :wink:
Bez vrijedjanja ali Adriano ima pravo.Treba ti zaista da kreneš od početka.Prvo sto treba da uradis je da pokusas da nadjes sam odgovor na ponesto.Idi na www.google.com i ukucaj sta je hard disk ili sta je mozilla ili jednostavno mozilla.Prije toga kliknes na language properties i izaberes srpski jezik,pa onda cekiras mali kruzic pored koga pise pretraži strane na srpskom pa kad ukucas pojam koji trazis kliknes na trazi i na taj nacin ces dobiti masu odgovora na srpskom jeziku.
1. a za pocetak,Mozilla ima istu funkciju kao i IE (Internet Explorer),tj iz tih programa se ide na internet.Ti najvjerovatnije koristis IE,ja koristim mozillu (jer mi je sigurnija i funkcionalnija) neko treci koristi operu iz desetih razloga.http://upload4.postimage.org/806135/gogle.jpg (http://upload4.postimage.org/806135/photo_hosting.html)
2.Notepad je mali programcic za citanje texta,klikni na start pana all programes, pa na accesories pa na notepad.Otvorio si ga i mozes da pises u njemu.Znam da word izgleda bolje ali notepad je za neke druge stvari koje podrazumijevaju text(nije vazno ako ne shvatass ovo zadnje)
3.Dreamweaver je program (aplikacija) u kojem se rade sajtovi.Ima jos takvih programa.
4.Pitanje kako javascript ubaca dinamičke elemente je previse složeno.Ubaca ih.
5.Font je oblik slova u textu.To podrazumijeva velicinu,kao i stil pisanja,kao i [/img]bold italic i underline funkciju (ove pojmove potrazi u recniku i sve ce ti se kasti samo.
6.css php asp - za to ti ne mogu dati precizan odgovor.preporuka:previse složeno,batali to usmjeri radoznalost na html
HTML-to je jedan od jezika (najrasprostranjeniji) kojim se pisu web stranice.Idi na link u mom proslom postu pa ces tamo naci objasnjenje i kurs o tome-na engleskom.neizbjezno za iole ozbiljniji rad.
7.Link je text,slika ili bila sta,na sta (na nekoj internet stranici) mozes da kliknes i da te to negdje odvede.Kada misem predjaš preko linka,kursor(ona strelica) se pretvori u saku,a text(ako je link u obliku texta) poplavi.
8.za hard disk konsultuj google ili otvori racunar pa razgledaj-lici na limenu knjigu iz koje izlaze dva kabla-jedan sirok a drugi i ne bas toliko sirok
!e ovo je bilo iscrpno.Ajte ljudi pomozite čoeku da ponesto shvati!Nijeste se ni vi nauceni rodili.dajte neki link na srpskom gdje se objasnjava hardver
www.webmajstori.net
Mislim da je ovo prava stvar za vas. To je forum za ljude koji se bave internetom
gogi fala ti na objasnjenju. bas si strpljiv. nazalost sto mi vise objasnjavas sve mi je nejasnije. a to ne zbog tebe no sto imam sve vise pitanja. i tebi scubi fala za adresu.
nista. odlucih da umjesto veb sajta pravim nesto drugo. a to drugo ce kad odraste napravit sajt za nasu mesaru.
hahahaha... boje je to druga da svim pravimo i da onda rade za nas :wink:
mnoooooooooogo dobra ideja :P
Da ne znate nekoga da mu treba sajt?Naravno po odredjenoj cijeni,pa ako znate nekoga neka se javi na pp. :idea:
SpeedFreak 28-09-06, 01:42 a to drugo ce kad odraste napravit sajt za nasu mesaru.
samo da ne povuce na tatu... :twisted: :D
prebrzo odustajes... sto se kompjutera tice, nista se ne moze na brzinu postici. za sve treba vremena, strpljenja i volje
SpeedFreak 28-09-06, 01:47 Da ne znate nekoga da mu treba sajt?Naravno po odredjenoj cijeni,pa ako znate nekoga neka se javi na pp. :idea:
Shvatio sam iz ovoga da bi htio da pravis nekome site, a procitao sam u drugom postu da si pocetnik. Ja ti ne preporucujem da se odmah upustas u ozbiljne projekte. Treba mnogo da vjezbas prije nego sto pocnes ozbiljno da radis. Evo sam se prijavio za moderatora, pa ako me prime postavicu topic o tome kako od amatera do profija, a ko me ne prime necu... :twisted: salim se naravno, samo da ugrabim malo vise vremena.
p.s da ne zakljucite pogresno iz price, nisam profi al se trudim :oops:
Znam,pocetnik sam,ali sam ipak dorastao nekim manje zahtjevnim stvarima tipa neka licna prezentacija,html,pa usudjujem se da kazem po malo i java script.Trenutno ucim php,i cini mi se da mi fino ide,tako da moja ponuda za sajtove se odnosi na manje zahtjevne ljude koji hoce da imaju neku svoju licnu prezentaciju,prezentaciju firme i sl.
SpeedFreak 28-09-06, 14:52 dobra stvar bi bila da nadjes neki besplatni web hosting (i za to cemo napraviti jednu posebnu temu) i da tu napravis svoju prezentaciju. Vremenom dodajes i javu i php i svega pomalo. Pa i ako hoces nekome da radis prezentaciju, nije lose da imas svoju preko koje mozes da pokazes sta znas.
znam,tako nešto sam uradio na 5 mb koje dobijam od interneta cg.
Sada uglavnom ucim php,a oni nijesu podrzavali php,pa sam otisao na 100webspace,iima tamo dovoljno prostora,podrzava php i Mysql (nadam se da ce mi i to vremenom zatrebati :D ).
BlackWoman 12-10-06, 15:27 Ako koristiš linux možeš ovdje da pogledaš http://pingvin.carnet.hr/web_dokumentacija/desktop/programi_za_izradu_web_stranica.htm
http://svezaweb.dzaba.com/Kreiranje/html4/index.htm
Last_Insight 11-05-08, 20:03 Ja cu vam reci ovako.
Ja sam isto ucio te silne php ove, cold fusion, ovo ono itd....i treba zaista jako puno napora da se nesto sredi.
i na kraju zapravo uvidis da ti je html kombinacija sa css sasvim dovoljna za ono sto ti treba.
ako nije onda ti je zaista bolje da nekome platis nego da se mucis ovako.
Ja cu vam reci ovako.
Ja sam isto ucio te silne php ove, cold fusion, ovo ono itd....i treba zaista jako puno napora da se nesto sredi.
i na kraju zapravo uvidis da ti je html kombinacija sa css sasvim dovoljna za ono sto ti treba.
ako nije onda ti je zaista bolje da nekome platis nego da se mucis ovako.
a neznam ni sto ce ti html i slicno, kad imas one programe za pravljenje instant sajtova, njih savladas za 2-3 dana, i eto ti ga...
Na faxu smo radili preko Front Page-a ... ima dosta zezalica,ali se brzo savlada,tako da se mozhe pristojan sajt uraditi ..samo da je ideja :)
Sve zavisi sta je pristojan sajt :) Ja sam poceo bio da se time bavim, ali sam odustao. Sad trenutno radim desetak sajtova za firme, ali kao "preduzimac" - imam kontakte sa extra dizajnerima i programerima, oni meni rade po extra cijenama jer im pravim dobar posao, ja zaradjujem na razlici :) Za dobar sajt treba jako, jako puno znanja i ne samo to...
Sve zavisi sta je pristojan sajt :) Ja sam poceo bio da se time bavim, ali sam odustao. Sad trenutno radim desetak sajtova za firme, ali kao "preduzimac" - imam kontakte sa extra dizajnerima i programerima, oni meni rade po extra cijenama jer im pravim dobar posao, ja zaradjujem na razlici :) Za dobar sajt treba jako, jako puno znanja i ne samo to...
U pravu glede ovoga za sajt... Da je to naporan posao.., i da je potrebno mnogo znanja...
Još kad bih imao živaca da pišem o tome... U suštini za svaki segment izrade sajta počev od dizajna pa sve do postavljanja zadnjeg dugmeta potrebno dati masu smjernica.., i objasniti koliko-toliko... Kompleksna je to tema...
Nego ja sam se javio samo da ti kažem kako dobar posao imaš... :xmas143:
)Za dobar sajt treba jako, jako puno znanja i ne samo to...
hmm, pa relativan je pojam sto je to dobart sajt. recimo, meni su najbolji sajtovi na kojima mi je interesantan sadrzaj, takodje i vecini ljudi koje znam... uzmimo za primjer dva domaca sajta koje je radio isti cojek. pardon, jedan vishe nije nash, al ne mijenja sushtinu. visitmontenegro i sprdnja, se razlikuju kao nebo i zemlja, a minimalisticki pristup u sprdnji mi je 100 put bolji od visit-a. takodje recimo, krstarica ima fantastican sajt, koji je po meni, i bolje dizajniran, i finkcionalno bolji od yahoo-a, ne raqcunajuci pretrazivac. i tako, postoje masu primjera...
Dobar sajt je sajt koji sluzi namjeni. Sprdnja i Visi-Montenegro imaju razlicitu namjenu, pa ih ne mozes uporedjivati. Visit je dobio i neke nagrade, ipak je to sajt koji za cilj ima promociju, po definiciji takav sajt mora biti kitnjast i pun detalja.
pa da, uzeo sam u obzir i to sto ima masu detalja, i onih animacija i cuda, i nekako mi sve to odvlaci paznju.
cini mi se da postoji mozda neko osnovno pravilo pri dizajniranju, a to je da prija oku surfera, posjetioca. i naravno - da cojeka zanima sadrzaj.
aj recimo, uzmemo dva sajta iz iste kategorije - dan i pcnen. znaci, kolko god pcnen za svjetske standarde bio mozda primitivno uradjen, meni je ekstra pregledan, i zgodan za listanje, dok kod 'dan'-a... neznam, nekako je tezak za pregledanje, neprecizno postavljeni naslovi, mada je vjerovatno tehnicki napredniji od pcnen-a..
PCNEN je jedan od sajtova koje redovno posjecujem. Odlicno je dizajniran, taman kako treba za kaj tip sajta. Malo detalja, malo boja, dosta sadrzaja
PCNEN je jedan od sajtova koje redovno posjecujem. Odlicno je dizajniran, taman kako treba za kaj tip sajta. Malo detalja, malo boja, dosta sadrzaja
tacno, slazem se, vrhunski lijepo i prosto uradjeno.
a sto kazes za 3d sajtove? da li ce postat uobicajeni? jer, kolko sam vidio, programi za njihovu izradu su vishe nego jednostavni, ne vidim razlog sto ne bi bili sire rasperostranjeni... a o ljepoti takvih sajtova da ne pricamo..
wawy, daj link jednog od 3d sajtova..
bash me zanima kako izgledaju ...
..valjda to nisu rotirajuci gumbovi i sl ...
wawy, daj link jednog od 3d sajtova..
bash me zanima kako izgledaju ...
..valjda to nisu rotirajuci gumbovi i sl ...
http://secondlife.com
Evo vam na srpskom o html-u za pocetnike:
http://solair.eunet.yu/~popsin/
http://zemun.dzaba.com
Većeg minimalizma nisam skoro gledao:
http://www.searchmontenegro.com
Ahahahaha, vazno da je grb 9/10 stranice. Kakav je ovo seljak radio da mi je znati. A koja je funkcija ovoga? Google za crnogorskom pozadinom, jel?
pa ono, bas je patriotski sajt...hahahahahhahahahaa
e qq, vece gluposti ne vidjeh skoro.... :D :D :D
|
|