View Full Version : Jugo-nostalgija??????

sklopljeno u crnoj gori
04-01-07, 19:22
Prosto pitanje.Mislite li da će na Balkanu negdje u budućnosti ponovo zavladati "bratstvo i jedinstvo"??????

Homer
05-01-07, 09:30
To bi bilo najbolje što bi nam se desilo, ali mislim da nikad više nećemo imati što smo imali.:mad:

echinacea
23-02-07, 18:51
e, dje me nadje :( :( :(

Lipa
23-02-07, 19:31
Svi ćemo u EU, eto velike Jugoslavije:))

Miki_from_the_block
23-02-07, 20:34
Za jedni 100-ak goina kada se bude vrijeme da se raspane Evropa, ucicemo mi u Evropu, i eto, ponovo smo jedno.

echinacea
02-03-07, 13:46
tako je ,miki matematičaru

nikola
06-03-07, 00:16
desice se ponovo i bice jos ljepse i jace nego sto je bilo, proci ce jos dosta dosta vremena

BlackWoman
06-03-07, 08:56
Bilo je dobro dok je trajalo, ali sve što je dobro brzo prođe, pa tako i SFRJ.
Kad se ljudi najedu počnu da mudruju i ono što imaju ne valja im, a kad to izgube kukaju za tim. Takav je čovjek po ''defaultu''.
Svi su nakon rata dobili svoju državicu, kakvu takvu, ali državicu i žive pretežno od svoje nacije ili imena državice. I pri tom mnogo ne spominju granice, granične prelaze bilo kuda da se krene, vađenje viza i pasoša kud god da krenu i ostale ''nebitne'' nuspojave (propala ekonomija).
O zajedničkoj tvorevini bivših republika nema ni govora. Još je sve svježe i kada bi kojim slučajem se to i desilo opet bi za pedesetak godina bila ista stvar.
Po mom mišljenju ne treba težiti toliko Evropi (ulazak u Evropsku uniju).
Prije bih stavila akcenat na samoprestruktuiranje države, jer Evropa nam neće čistiti ulice niti pokazivati kako se to radi, smanjiti kriminal, korpuciju i sl.
To je na nama da uradimo a ne da očekujemo od nekoga trećeg da to rješava u naše ime.
Ima svaka bivša republika dovoljno pametnih glava, čak i pametnijih nego u EU pa zašto bismo ih potcjenjivali?

Dot
06-03-07, 11:06
pa kod nas ima taj ideal o zapadu ....
sve sto je zapadno od balkana to je odlicno,savrseno i trebamo i mi biti sa njima pod svaku cijenu .... pa idemo glavom kroz zid,stvaramo laznu sliku napredne drzave(na primjer nezaposlenost nam je 14% (SAMO) ,a oni ovde ako im se ne javis tacno kad su ti odredili na biro,direktno te stavljaju u spisak zaposlenih,i tako se dobija lazna slika u drzavi,a stvarno stanje je mnogo gore)ako znamo da je otimalna (zdrava nezaposlenost u svakoj drzavi 5-6% znacilo bi da smo mi i vise nego napredna drzava..ALI.. (to je jedan od banalnih primjera)
zatim mislim da ce se tesko ova drzava osloboditi mita i korupcije ,jer u drzavi(kao na bezni nasoj)postoji grupa velikih igraca i oni vuku konce vece gooodinama (ne pravim razliku izmedju vlasti i opozicije,svi su isti)

e sad sto se tice nase drzave potencijal koji ima je ooogroman,al mi sve prodasmo jbt...a ono sto ne prodasmo prodacemo,nista sami ne koristimo...

nedostaje mi stara juga jer imam osjecaj da su svi bili srecni tad,sto kaze tijana dapcevic.."..a on lagao je najbolje..."

Dot
06-03-07, 11:10
jednistva na balkanu uskoro nece biti koliko got se mi trudili,jer rat se treba zaboraviti,a drzave obnoviti...

u evropu hrlimo a cini mi se da je gore tamo nego ovako dok se kacimo drugim zemljama za pomoc...

nadam se da ce makar crna gora biti ljepsa (politicki,finansijski i u organizacionom pogledu) u skorije vrijeme inace ja i mnogi drugi put pod noge...

pehar
07-03-07, 19:58
Sasvim je moguce da ce to jednog trenutka odgovarati velikim silama,e onda ce mozda nastati neka nova federacija...

Dot
08-03-07, 13:57
bas sam juce citao da je jedan od razloga ratova na balkanu kraj sukoba izmedju istoka i zapada tj kraj hladnog rata(misli se na rusiju i USA).
ako im bude odgovaralo da se ujedinimo ,bice to naznaka novim sukobima izmedju njih, i tad ce igrati oko nas da ih podrzimo..naravno na kraju opet ce nas izigrati...
jbg balkan je to

BlackWoman
19-03-07, 14:04
Sasvim je moguce da ce to jednog trenutka odgovarati velikim silama,e onda ce mozda nastati neka nova federacija...
Pa već postoji, zove se Evropska unija. A kad će ''maleni'' da uđu u nju - ''o tom po tom''.

FORMICA
20-03-07, 19:23
Biće opet, nešto drugačije.

Marija10
14-05-07, 15:47
Jugoslavija je bila tvorevina vise naroda koji su zivjeli u njoj i njoj je povjest presudila. Mislim da se ne treba previse opterecivati njenim ponovnim okupljanjem. Bitno je da svi narodi na oviom prostorima prihvate greske, priznaju zloicine koji su počinjeni u ovom ratu, da se ti isti vise nikad u buducnosti ne bi ponovili. To je mnogo vaznije od ponovnog okupljanja.

Ta drzava nosila je puno toga lijepog, i puno toga ruznog u sebi. Unistio ju je srpski nacionalizam, koji je proizveo nacionalizme u Hrvatskoj i ostalim republikama, i Jugoslaviji spasa nije bilo.

Queen
15-05-07, 01:43
:lock: Ma naravno da ne treba razmisljati o ponovnom okupljanju...:lock:
Ne slazem se da je SFRJ unistio srpski nacionalizam, to jednostavno nije tacno, bilo je nacionalizma na svim stranama...
No, bilo kako bilo, hajde da se prisetimo lepih trenutaka... Ima li nesto da vam nedostaje iz tog vremena?:kiss1:

Marija10
16-05-07, 16:26
:lock: Ma naravno da ne treba razmisljati o ponovnom okupljanju...:lock:
Ne slazem se da je SFRJ unistio srpski nacionalizam, to jednostavno nije tacno, bilo je nacionalizma na svim stranama...
:

1987 kad Milosevic na Kosovu govori "Nitko nesme da vas bije", 1988 kad smjenjuje Stambolica na 8. sednici, 1988 i 1989 kad uz podsrku Koste Bulatovica drzi mitinge po cijeloj Srbiji...

Gdje su u to vrijeme hrvatski i slovenski nacionalizam? Gdje su HDZ, SDA, kao stranke?

Mozda i nije tema, ali oko jgonostalgije moramo biti na čistu...

BlackWoman
17-05-07, 11:04
Vrtim ključem u ruci http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/images/smilies/lock.gif i razmišljam da li da zaključam temu. :smokeing:
Tema je Jugonostalgija i sve mimo toga ću da brišem, posljednja opomena! :yawn431:

bagi
17-05-07, 17:46
1987 kad Milosevic na Kosovu govori "Nitko nesme da vas bije", 1988 kad smjenjuje Stambolica na 8. sednici, 1988 i 1989 kad uz podsrku Koste Bulatovica drzi mitinge po cijeloj Srbiji...

Gdje su u to vrijeme hrvatski i slovenski nacionalizam? Gdje su HDZ, SDA, kao stranke?

Mozda i nije tema, ali oko jgonostalgije moramo biti na čistu...

Onda mi odgovori nesto o MAS pokretu iz 1971 god ako se nevaram, i stvarno postaje vise nego smjesno konstantno prebacivanje krivice za raspad Yu od onih kojima je bila samo nuzna potreba nakon II svjetskog rata i koji je nikada nisu osjecali kao svoju. :thumb_down:

Marija10
18-05-07, 11:45
Onda mi odgovori nesto o MAS pokretu iz 1971 god ako se nevaram, i stvarno postaje vise nego smjesno konstantno prebacivanje krivice za raspad Yu od onih kojima je bila samo nuzna potreba nakon II svjetskog rata i koji je nikada nisu osjecali kao svoju. :thumb_down:

Pa koliko mi je poznato MASPOK-ovci su nakon Karadjordjeva 1972. maknuti iz bilo kakve vlasti (Savka, Tripalo, Haramija, Bijelic, Supek), a veliki dio hrvatskih nacionalista zavrsio je u zatvoru (Djodan, Veselica, Gotovac, Stipe Mesic). Nakon toga hrvatsku vlast obnasaju samo poslusnic, i mlitavci (Jure Bilic, Milutin Baltic, Mika Spiljak, Ema Derossi Bjelajac uz nadzor Vlade Bakarica, pa sve do kraja osamdesetih kada vodece hrvatske komuniste predstavljaju ljudi poput Stipe Suvara, Ivice Racana, Andjelka Runjica). Medju hrvatskim komunistima osamdesetih bilo je vrlo malo nacionalista, za razliku od srpskih. Nakon Marka Nikezica i Latinke Perovic, medju srpskim komunistima prevladavaju nacionalisti, sto je zorno bilo pokazano kada je Slobodan Milosevic na nacionalistickoj platformi i "nitko ne sme da vas bije" na osmoj sednici lakocom pomocu vecine u Savezu komunista Srbije pomeo umjerenog Ivana Stambolica (svog kuma). Tada 1987, 1988 nacionalizna U SAMOJ VLASTI (ne u gradjanima) U Hrvatskoj i Sloveniji, nema ili ga ima jako jako malo, neusporedivo manje nego u samoj Srbiji, gdje se odrzavaju mitinzi, podrske ovima onima itd. 1989, 28. juna, na proslavi 600 godina kosovske bitke, Milosevic najavljuje rat svima onima koji rasplet yugo krize vide na drugaciji nacin od njega i srbijanskog rukovodstva. Na proslavi iste te bitke par dana kasnije na Kosovu kod Knina, cula se pjesma "Slobo salji nam salate, bit ce mesa klat cemo Hrvate" te povici "Ovo je Srbija". Radi se o početku jula 1989. HDZ u to vrijeme jos nije osnovan, a Racan bi prije pletio preko Atlantika, nego da bi nesto lose rekao o Srbima. Dakle kakva hrvatska vlast je u to vrijeme uzrokovala pjevanje takvih pjesama? Naravno, nije hrvatska, vec su bili instrumentalizirani od mekoga i protiv nekoga.
I UPRAVO JE TAJ NACIONALIZAM POTPALIO FITILJ, I nacionalizam se prosirio u Hrvatskoj, Sloveniji, a kasnije u Bosni. I naravno nije samo Srbija kriva za tragican kraj Jugoslavije, krivi su i ostali, ponaajprije Hrvatska, ali Srbija snosi daleko najvecu krivicu, i ona je bila ta iz koje je nacionalizam krenuo, ona je bila kljucna u cijeloj toj ulozi

Zamolila bi administratora da ne brise ovo sto je napisano, jer i to je sastavni dio jugonostalgije. Ja sam dijete mjesovitog braka, otac mi je Crnogorac, koji je veliki dio zivota zivio u Beogardu, majka mi je Hrvatica iz Crne Gore iz Tivta. Ja sam i imam razloga biti jako jugonostalgicna, premda sam bila jako mala kad se ta drzava raspala. Ali u svoj nostalgiji trebale bi nam biti poznate cinjenice zasto se ta drzava raspala.

Homer
18-05-07, 12:24
Mnogo je važnije (tragičnije) što je narod nasio na nacionalizam bilo hrvatski ili srpski (naš narod kaže: nije govno no se pas posra) i što su se jako ružno (ovo je najblaže moguće rečeno) ponašali :gun_bandana: za vrijeme raspada države kakvu više nikad nećemo imati, na žalost.
A i Hrvati i Srbi su se i prije ovih događaja pokazali kao nacionalisti. :thumb_down:
Ko je od njih gori ili bolji, boli mr k****, pale su mnoge glave, a plaćat će generacije.:tears:

Znao je TITO :superman: kako treba sa nama i svaka mu čast.

Jedino što mi možemo da uradimo je da se :love54236: bez obzira na sve!

Marija10
18-05-07, 13:39
Sad smo dsli na glavnu licnost ili osobu iz ondasnje Jugoslavije, Tito. Ja njega ne bih idalizirala. Napravio je puno dobrih stvari, ali isto tako i neke lose.

Uzmemo li drugi svjetski rat slazem se da je Titova opcija, tzv ofucana parola Bratstvo j jedinstvo, bila najmanje losa opcija, jer je za razliku od ustaske (tri puta jedna trecina, trecinu ubit, trecinu raselit a trecinu prekrstit), te cetnicke (sto veca Velika Srbija, sa sto manjim postotkom hrvatskog i muslimanskog stanovnistva, Crnogorci i Makedonci su regionalna pripadnost unutar srpskog korpusa). Najmanje losa, jer je jedina nudila kakav takav suzivot na ovim prostorima.

Medjutim sam Tito bio je komunist, sto ce reci totalitarist. On je u Jugoslaviji tolerirao komunizam otvorenog tipa, Jugoslavija je imala standard puno blizi zapadnoj Europi, nego npr Sovjetskom Savezu. Medjutim cijela ta prica bila je jedna velika igra izmedju istoka i zapada. Sama Titova Jugoslavija imala je krvavi rodjendan na Bleiburgu i Kriznom putu, na kojem su strjeljani i ubijani veliki broj pripadnika porazenih vojski i civila. Pa je nakon toga 1949 bilo obracuna s pristasama informbiroa, pa 1972 sa hrvatskim maspokovcima. Oni sto su robijali po Golim otocima, Starim Gradiskama, Sremskim Mitrovicama, nije da im je bas u Jugoslavija ostala u lijepom sjecanju. Istodobno Tito je vjesto igrao izmedju istoka i zapada, te Jugoslaviji na taj nacin stvorio puno vecu vaznost nego sto je ta zemlja objektivno zasluzila svojom velicinom i brojem stanovnika. Neupitno Tito je znao da je za ocuvanje Jugoslavije najopasniji nacionalizam, prvenstveno srpski, te je prema njima bio najostriji, sto se vidi na primjeru Rankovica iz 1966. I sam Ustav iz 1974 (donesen kontra Srbije, jer su tim ustavom Vojvodina i Kosovo prakticki postale ravnopravne jedinice federacije) je po nekim povjesnicarima donesen iz raloga da se odrede jasne odrednice u raspadu Jugoslavije. Sam Tito nije vjerovao da ta drzava bez njega moze opastati, sto su potvrdili i neki slovenski komunisti iz tog vremena, koji su nedavno jednom prilikom izjavili da je i sam Eduard Kardelj krajem sedamdeetih njih spremao za raspad i razdruzivanje. To je po meni najveca Titova greska, jer je tada sredinom sedamdesetih imao izgleda da Jugoslaviju prevede u demokratske zemlje (tada su demokratizirane Spanjolska i Portugal, i timeing je bio dobar), medjutim on je bio komunist i to je bilo nesto protiv njegovog uvjerenja. Time je i sam u grob odnio dio odgovornosti za krvavi raspad drzave koju je obnovio (kao vodja komunisticke gerile i apsolutni pobjednik gradjanskog rata od 1941-1945 na prostorima ex YU) po zavrsetku II svj rata.

BlackWoman
18-05-07, 14:58
Za danas dosta, oladite malo za vikend, a u ponedjeljak ću odličiti da li da je otključam ili ne.

BlackWoman
22-05-07, 10:03
Temu ću otključati, ali pod uslovom da se više ne spominje nacionalizam i ko je kriv, inače ću obrisati kompletu temu.
Nostalgičari, pišite s nostalgijom jer nostalgija u sebi uvijek nosi samo pozitivna sjećanja.

Dot
25-05-07, 21:42
da vas podsjetim na stafetu i danasnji dan ..nekd davno i evo da se svi sjetimo kako je to nekad bilo
http://www.youtube.com/watch?v=36miUS7A8jg
http://www.youtube.com/watch?v=qeYdqOwKCwQ
http://www.youtube.com/watch?v=k0Git1piHts

DYLAN DOG
15-06-07, 01:17
Jugoslavija?
NE, bar još ne za 100 godina. Narod nije dovoljno zreo, a opet se kuva nešto. Sa strane, naravno, odakle je raspad i došao.
A Dot pomenu Tijanu Dapčević, a ja bih dodao još i PINK TV, Okupljanje Bijelog Dugmeta i još mnoooogo stvari koje nam ne trebaju, jer je sve to na silu i falš. Još se grobovi nisu ohladili, a ona (nimalo slučajno!) pjeva ''Sve je isto...''
E pa nije isto!
Recite to onima kojima su djeca poginula, članovi porodica, prijatelji. Onima koji su izgubili sve što su sticali cijelog života, onima koji su morali napustit svoju zemlju da bi preživjeli. Onima koji su prijateljstva građena cijeli život, ljubavi morali ostavit iza sebe.... I ko zna što sve još...
A sve zbog čega??? Zbog bagre koja se htjela i uspjela obogatit na švercu i pljački. Zbog licemjera koji su sve rasprodali i rasprodaju ko da im je od đedova ostalo, zbog moćnika iz inostranstva što naše firme i bogatstva koja nijesu bezgranična kupuju za bagatelu... a sve smo im mi dozvolili.
Svakom toplo preporučujem pjesmu ''MINIMALIZAM'' benda ''LETU ŠTUKE''...

Nisam ja protiv veza između ljudi, naprotiv. To je žalosno bilo i prekidati. Ali je pravo pitanje zašto NE Jugoslavija. Kad to sebi iskreno odgovorimo, riješili smo mnogo toga. Za sad, ta ideja je divna utopia, ali odgovor NE je iz razloga što mi nijesmo spremni za tako što. Bar ne još...

Prle007
15-06-07, 16:22
Да Српски краљеви нису били у заблуди око уједињења свих јужних словена у једну државу данас би на овим просторима постајала само једна држава. Све остале државе сарађивале су у сваком од ратова са окупатором али их је само једна ослобађала и враћала има независност... Данас се понавља иста трагична историја Српског народа. И да ће бог па ће истина изаћи на видјело!

Homer
15-06-07, 17:14
Hvala Srbiji što nam je vjekovima davala nezevisnost. Posebno joj hvala na nezavisnosti iz 1918.g. a hvala joj i na oni narod koji je pobila jer nijesu htjeli sa njom u nezavisnost, nego su htjeli samostalnost!:wallbash:

Prle, ne prdi!
Zbog ovakvih razmišljanja i ponašanja koje je posledica ovakvog razmišljanja ja više nemam našu JUGU!:bye2:

DYLAN DOG
15-06-07, 18:16
Zbog takvih razmišljanja su naši preci trebali bit pametni pa je nikad ne napraviti...

Prle007
15-06-07, 18:36
E Хомере не баљезгај образа ти! Ја сам поменуо Југославију и то да се Србија залагала за вјештачку творевину неко јединство Словенских народа на овим просторима. И шта је добила? Добила је то да јој сви они које је ослободила у 1913, 1918, 1945 иако су били на страни непријатеља и којима је додјелила статус државотворног народа окрену се опет против ње. Докле више? А ово што си рекао о 1918 то осликава само твоје не знање о сопственом народу. Ово је толико ниско и глупо да само људи којима су Милови медији све што знају о историји тако нешто могу рећи. Прво прочитај мало о лози Петровића или неку од Његошевих књига. Краљ Никола је збачен са власти због тога што нити је стао у одбрану свог народа нити је са тим народом био на мојковачкој битци(мој прадеда јесте и има обилићеву медаљу) нити се са њим повлачио преко Албанских планина(Краљ Петар 1 Карађорђевић јесте)
Подгоричка Скупштина је одржана по ослобађању Србије и Црне Горе а због улажења у краљевину СХС и на тој скупштини за присаједињење су гласали сви присутни и Православци и Мухамеданци и Католици. А што се убијања тиче колико је то глупо што си рекао можеш видјети и из тога што су Срби на Крфу провели готово две године а да никада им није на памет пало да ту остану и за две године није забележена ни најмања крађа а камо ли нешто више. Ако је и било убијених у Црној Гори (а Србија је у том рату изгубила 1/4 укупног становништва) то су били они изроди попут Секуле Дрљевића у 2 рату(усташе чију химну пјеваш) и Мила Ђукановића данас То су били такозвани зеленаши који су се богатили на народној муци захваљујући Аустроугарима.

Prle007
15-06-07, 18:39
http://www.youtube.com/watch?v=cIX16rj7yZg

Homer
15-06-07, 21:51
@ Prle, hvala vi i za Mojkovac! (Da li je iko ikad podnio takvu žrtvu za Crnogorce, posebno vi!?)

PS

Ne mogu da vjerujem da se neko bori za moju slobodu ako ja to neću (ili smatram da sam već slobodan) i (ili) ako nijesam sa njim on smatra da ja nijesam slobodan. Čudno poimanje.

Da umijem da lelečem, sad bi te zaleleka!

Homer
15-06-07, 21:54
@Prle

Ova tema je otvorena da se razlike prevazilaze a ne produbljuju. Zato molim te, ako budeš pisao na ovoj temi učini to sa ljubavlju a ne sa mržnjom prema ostalim našim narodima i narodnostima.

Ljubi ga majka

DYLAN DOG
15-06-07, 22:09
Tačno tako Homere. NAime, ljudi prvo moraju razumjeti i prihvatiti neupitno postojanje različitih referentnih sistema. Što tebi izgleda kao brdo sa tvog mjesta, mani sa mog može izgledati kao planina...
A iskreno, o tezama koje je iznio Prle, mogao bih napisati stranice i stranice demantija... Pa i po cijenu da one budu (što konstantno i jesu) ispljuvane i proglašene nekakvom ''Milovom'' ko zna što već. I mogu ih, a sve mi se čini i da oću kad budem imao vremena, dokumentovati. Sad ovdje neću, jer bi to bilo off topic... Pitanje je druge prirode.

Prle007
16-06-07, 15:33
@ Prle, hvala vi i za Mojkovac! (Da li je iko ikad podnio takvu žrtvu za Crnogorce, posebno vi!?)

PS

Ne mogu da vjerujem da se neko bori za moju slobodu ako ja to neću (ili smatram da sam već slobodan) i (ili) ako nijesam sa njim on smatra da ja nijesam slobodan. Čudno poimanje.

Da umijem da lelečem, sad bi te zaleleka!
А ко то није хтио слободу, ти? Па ни Павелић није хтио да изгуби касније НДХ па је изгубио. Та шака сарадника аустроугарске као и до тада могла се набројати на прсте једне руке и нико из Србије није дошао да их протјера него народ који је са њима живио. А жртве сам ти поменуо Срби из Србије и Срби из Црне Горе се никад нису раздвајали. Ако хоћеш да се позиваш на чињенице прочитај Његоша много тога ћеш научити од најпаметнијег међу Црногорцима коме је Мило онако одржао говор по проглашењу независности.
http://njegos.org/petrovics/niksrbin3.htm#prvi

sklopljeno u crnoj gori
16-06-07, 18:07
Ne,vladiko,ako boga znadeš!
kakva te je spopala nesreća 90
teno kukaš kao kukavica
i topiš se u SRPSKE NESREĆE?
Da li ovo svetkovanje nije
na komu si sabra CRNOGORCE
da čistimo zemlju od nekrsti? 95

gospn.prle bond vi mora da ste čitali neko skraćeno izdanje "GORSKOG VIJENCA"

Prle007
16-06-07, 20:45
http://njegos.org/arhsrpski/njegosserb.htm
Србин српском роду своме
ово дјелце посвећује.
његово је ситно цв'јеће
по ливади правој Српства
и узрасло и побрато
и у в'јенац роду дато.

Питај ако те нешто занима о породици Петровић Његош па провјери колико знам!

Prle007
16-06-07, 20:48
Ја од тебе јоште много иштем:
да поставиш у пламтеће врсте,
пред очима Српства и Славјанства,
Обилића, Ђорђа и Душана,
и јошт кога српскога хероја:
да прогрмиш хулом страховитом
на Вујицу, Вука, Вукашина,
богомрске Српства отпаднике -
злоћа њима мрачи име Срба,
тартар им је наказа малена!
(стихови 191-200)

Prle007
16-06-07, 20:51
Весели се праху Немањића,
Немањића и Гребљановића,
јер ће ваше круне засијати
како јарко сунце на истоку,
знамена се ваша развијати
над велике ваше развалине,
потећи ће крваве ријеке
од нечисте крви агарјанске,
опрат Србу љагу са образа.
Отворте се, витешке гробнице,
сама славо, само прибјежиште
по Косову српскијех јунаках,
ево зоре на ваше брегове
да нам општу обасја светињу
и аманет наше народности.
Сад пропојте, Високи Дечани
и лијепа лавро Студенице,
свети спомен из вјечне читуле
за слободу падшим јунацима.
Здружите се, громи и потреси,
земљи српској друго лице дајте,
е нечистом ногом окаљата.

Мислим да је за сад довољно ако хоћеш има још355

BlackWoman
18-06-07, 20:49
:hammer5425: Mislim da je bilo dosta.
Prepiranja bez kraja i konca su off topic i brisaću ih!
Nema replika, nije ovo narodna skupština! :angry2:

Pišite o nostalgiji ako je osjećate, nema svađe! :hammer5425::hammer5425::hammer5425:

sklopljeno u crnoj gori
26-06-07, 23:06
jedino sto sam ja htio da dokazem jeste da crnogorci postoje,da su postojali i prije i za vrijeme njegosa,i da je ono sto propagiraju srbi u crnoj gori,da crnogorci nisu postojali prije djilasa i da nas je on stvorio,jedna bezocna laz

BlackWoman
28-06-07, 18:54
Pa ko to spori? Što se mene tiče, mogu ljudi da se izjašnjavaju i kao Eskimi ako to vole i ako misle tako, sve je ok dok mene ne diraju. :)

sklopljeno u crnoj gori
03-07-07, 00:09
to BlackWoman:zbog inertnih ljudi kao sto si ti,svijet ode u materinu

DYLAN DOG
03-07-07, 02:42
Pa, ja lično nikad i ni po kom pitanju nijesam bio inertan (moram se uključiti u ovo iako nijesam lično prozvan), ali ipak sebi neću dati za pravo da ljude koji nečim ne žele da se bave nazivam tako. Mislim da je to suština današnjih problema, to što se ljudima na svaki način ograničava sloboda izbora, ma kako ona statična bila.
Rješenje (političko) je jasno: Ko ne želi da glasa (samim tim to znači da ga to ne zanima) neka apstinira, ali ne treba dozvoliti da apstinencija, nezainteresovanost utiče na to pitanje. Demokratija ''ne poznaje'' apstinente, pa sam ja za svaku vrstu ukidanja cenzusa. Prosto rješenje. Pravedno.
Dakle, ko želi odgovornost, upotrijebiće svoj glas za nešto, ko ne želi neka to ne radi, ali razne vrste cenzusa i kvalifikovanih (propisanih) većina upravo (zahvaljujući apstinentima) manjini daju ponekad i presudnu podršku.

grunf
03-07-07, 09:02
Мени недостаје опуштеност која је била одлика тог периода. Током једног опуштеног летњег попднева решили смо да одемо до Брача за викенд окупамо се поједмео нешто рибе на граделе попијемо црног вина и пољубимо коју шињорину ако може .Тако је и било петак ујутро аутомобил Београд преко Хан пијеска уз обавезно стајање на јагњетини у Јабланици онда Макраска или Сплит и трајект и ето Супетра и Брача !Онда купање и лудовање два дана и у недељу увече контра релација ! У понедељак ујутро у оном кафићу пије се кафа препричавају догађаји,ко не верује може да проба морску воду из флаше опипа шкољке и проба црно вино са мора. Сада је успех у ово време и овој земљи кад нормалан човек оде на бувљак у Панчево и то данима препричава !!!!! Да не помињем тулумарење по Загребу ! :) :)

BlackWoman
04-07-07, 22:31
to BlackWoman:zbog inertnih ljudi kao sto si ti,svijet ode u materinu
Ha ha, pa onda bi sad trebalo da kao "civilizovno biće" skočim tebi za vrat i da ti milom ili silom pokažem da mislim drugačije? Takvim stavovima se ništa ne može učiniti.

Moj stav je više puta pokazan - nemoj pljuvati po meni a ne očekivati da ti vratim (ovo kažem uopšteno ne tebi lično). Jer iznad svega ne volim kad mi neko drži slovo u stilu "ma sve je ok, pričamo se, ali činjenica je da si ti shet a ja cool". Ne dijelim ljude po nekim kriterijumima osim kriterijuma "čovjek" i "nečovjek".

sklopljeno u crnoj gori
05-07-07, 13:45
, sve je ok dok mene ne diraju. :)
trebao sam procitati recenicu do kraja.....

BlackWoman
09-07-07, 20:05
Ha ha, sad ćeš opet izvesti neku teoriju! Nemam ja ništa protiv kad se neko deklariše kako god hoće, niti imam namjeru nekoga ubjeđivati u svoje mišljenje, jer svako ubjeđivanje pokazuje vlastitu nesigurnost u svoje stavove.

mala_mu
19-07-07, 14:15
ja bih rado obisla sve zemlje bivse Yu. Vozom, iz Pg, preko Bg pa dokle bi stigla...

grunf
20-07-07, 09:24
To je izvodljivo sem kod JANEZA za njih je potrebna viza a za vizu moraš da priložiš krvnu sliku, svedočanstvo iz prvog razreda,zlatni zub pokojne baba Kurane, izvod iz banke sa 150 000evra ... Ukratko nemoguća misija

mozak
20-07-07, 10:17
Ja sam nepopravljivi jugonostalgicar...sve mi fali...sjecam se kad sam bio pionir u sportskom centru...eh...

mala_mu
20-07-07, 10:26
Stvarno... Dusa... A imam samo ovaj izvod iz banke... Ne znam sad sto da radim.. xaxaxaxaxa..
@mozak - i ja sam bila Titov pionir, SC Moracha, zadnja dzenegejsh...

mozak
20-07-07, 11:01
Stvarno... Dusa... A imam samo ovaj izvod iz banke... Ne znam sad sto da radim.. xaxaxaxaxa..
@mozak - i ja sam bila Titov pionir, SC Moracha, zadnja dzenegejsh...

a ja predzadnja...'danas kada postajem pionir...' sve je ekstra bilo..jaka drzava jaki ljudi...mogla bi se oformit neka grupa iz ex-Yu pa da se vidjamo i prolazimo kroz cijelu bivsu jugu...to bi vrh bilo...da spajamo ljude..:kiss1:

mala_mu
20-07-07, 11:23
...da cu marljivo uciti i raditi, i biti dobar drug...

mozak
20-07-07, 11:35
bogami sam se ja drzao zakletve...

mala_mu
20-07-07, 11:42
bogami sam se ja drzao zakletve...
I ja, a narocito owoga za posao...

mozak
20-07-07, 11:50
I ja, a narocito owoga za posao...

znaci marljiva...e i ja vezano za skole koje sam izucio e sad za rad...trudimo se druze nacelnice...:smokeing:

mozak
20-07-07, 12:50
sjecam se kao osnovac ljetovanja u Sutomoru u odmaralistu Djecjeg saveza HAJ-NEHAJ...iz cijele Jugoslavije a ujuro smo na smotru dizali zastavu na jarbol i raportirali...sunce svjetlost...pioniri nasa radost...

mala_mu
20-07-07, 13:02
sjecam se kao osnovac ljetovanja u Sutomoru u odmaralistu Djecjeg saveza HAJ-NEHAJ...iz cijele Jugoslavije a ujuro smo na smotru dizali zastavu na jarbol i raportirali...sunce svjetlost...pioniri nasa radost...

E mene to nije zapalo

mozak
20-07-07, 13:15
To je divno iskustvo...zivotno...a Verusa...

mala_mu
20-07-07, 13:54
To je divno iskustvo...zivotno...a Verusa...
A bila sam na verushu..

Homer
20-07-07, 13:55
Ja sam prekjuče bio u kafiću TITOGRAD, ne što je neki kafić, nego čisto da me želja mine!

mozak
20-07-07, 13:59
Ja sam prekjuče bio u kafiću TITOGRAD, ne što je neki kafić, nego čisto da me želja mine!

Dje taj kafic?

Homer
20-07-07, 14:01
Preko puta Cuba libre!

mala_mu
20-07-07, 14:10
Preko puta Cuba libre!
Dje je Cuba libre...

mozak
20-07-07, 14:26
Dje je Cuba libre...

....preko puta TITOGRADA...

mala_mu
20-07-07, 14:29
Ja se ne sprdam. No me stavarno zanima dje je taj kafic.

mozak
20-07-07, 14:31
izvini...u njegosevoj...pored picerije Leone...

mala_mu
20-07-07, 14:35
izvini...u njegosevoj...pored picerije Leone...
Znam, sad, samo me treba malo podsjetiti, zaboravljam. Sinoc izadjoh da prosetam, i vidjeh pored NLB neka 2 kafica sarena... Otkad nisam izlazilaaaaaaaaa...
P.S.
Sad mi pade na pamet kako bih rado popila kafu u Dubrovniku, na terasi Gradske kafane... I kako bih opet opustosila Kras prodavnicu... aaaaaaaaaaaa.............:wallbash:

mozak
20-07-07, 14:38
Znam, sad, samo me treba malo podsjetiti, zaboravljam. Sinoc izadjoh da prosetam, i vidjeh pored NLB neka 2 kafica sarena... Otkad nisam izlazilaaaaaaaaa...
P.S.
Sad mi pade na pamet kako bih rado popila kafu u Dubrovniku, na terasi Gradske kafane... I kako bih opet opustosila Kras prodavnicu... aaaaaaaaaaaa.............:wallbash:

Tamo nisam nikad bio...a cuo sam za Stradun...tamo bih volio poci...grad se zaista brzo mijenja...:bye1:

mala_mu
20-07-07, 14:51
Podji u Dub prelijepo je... Ja sam isla preko 1 agencije, 20 eura povratna autobusom, ono na dan. A bilo mi je stvarno prelijepo... I opet bih posla...

mozak
20-07-07, 14:54
Podji u Dub prelijepo je... Ja sam isla preko 1 agencije, 20 eura povratna autobusom, ono na dan. A bilo mi je stvarno prelijepo... I opet bih posla...

Obavezno...cuo sam za te ture...izabracu jesen ili proljece...da prosetam starim gradom i popijem kafu i upijem malo dalmatinskog duha...

mala_mu
20-07-07, 15:01
Ja sam mislila sad u avgustu da odem, isto na dan. Bit cu na odmoru, pa jemoguce i malo duze da ostanem. Ne znam jos nista zasigurno.

mozak
20-07-07, 15:06
Ja sam mislila sad u avgustu da odem, isto na dan. Bit cu na odmoru, pa jemoguce i malo duze da ostanem. Ne znam jos nista zasigurno.

a jeli skup smjestaj tamo...nije problem poc...problem je ostat...:guitar:

mala_mu
20-07-07, 15:13
a jeli skup smjestaj tamo...nije problem poc...problem je ostat...:guitar:
E to ne znam, ali cu ti napisati ovdje kad se raspitam, ako te zanima.

mozak
20-07-07, 15:18
pa mogla bi..da znam orijentaciono...vidjecemo..

Homer
11-08-07, 23:29
www.titoville.com

Nabuko
15-08-07, 20:14
Za nostalgicne!
http://www.inet.hr/ocf/multimedija/redirect/od_vardara_pa_do_triglava.htm

hard worker
20-08-07, 13:42
www.titoville.com

nikad vise necemo biti cijenjeni u svijetu kao u njegovo vrijeme...s crvenim pasosem svuda...27 godina poslije njegove smrti smatraju nas za divljake koji samo umiju medjusobno da se ubijaju...

Homer
20-08-07, 13:54
nikad vise necemo biti cijenjeni u svijetu kao u njegovo vrijeme...s crvenim pasosem svuda...27 godina poslije njegove smrti smatraju nas za divljake koji samo umiju medjusobno da se ubijaju...

Najgore je što su u pravu!

Nabuko
20-08-07, 17:58
Opet ko nije lijen i ima jugo(tito)nostalgije odlicna stranica.
http://www.slobodnajugoslavija.com/pjesme.html

Homer
22-04-08, 22:32
http://www.youtube.com/watch?v=wD7o1QWQFhY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=IutKIQfhmhM&feature=related

Hajduk - Zvezda, 4 Maj 1980

Slowpoke Rodriguez
22-04-08, 23:08
"Ko ne zali za onom starom SFRJ - taj nema srca
Ko priziva neku novu YU - taj nema mozga"
Dr. Zoran Djindjic

Homer
04-05-08, 08:26
SFRJ na policama

SLOVENAC BOŠTJAN TROHA PLANIRA DA DO LJETA U LJUBLJANI OTVORI MUZEJ JUGONOSTALGIJE
Od dopisnice "Vijesti"

Ljubljana - Prema posljednjem istraživanju, Slovenci su veoma zadovoljni članstvom njihove države u Evropskoj uniji, u njene institucije vjeruje 65 odsto anketiranih Slovenaca. Otud je paradoks ustaljeno mišljenje da su Slovenci najveći jugonostalgičari od svih naroda bivše Jugoslavije.
Ukoliko su te tvrdnje tačne, onda će mladi ljubljanski preduzetnik Boštjan Troha otvaranjem muzeja jugonostalgije napraviti dobar posao.
No, za njega je to mnogo više od običnog biznisa...

Muzej u napuštenoj fabrici

Muzej jugonostalgije biće otvoren u napuštenoj fabrici "Litostroja" u Ljubljani, gdje Troha planira da najkasnije do ljeta prebaci memorabilije iz svojeg prepunog skladišta.
Na površini od dvjesta kvadrata biće otvorena muzej-prodavnica sa artiklima prodavanim u vrijeme stare YU. Jugoslovenska Coca Cola, kako su zvali "Koktu", žvake "Bazuka", cigarete "Morava", samo su neki od proizvoda koji će u originalnoj ambalaži biti izloženi u vitrinama. Pored prodavnice, Troha planira da otvori kafić u kojem će biti puštana ex-yu muzika.
Muzej jugonostalgije obuhvatiće i retro benzinsku pumpu. Posjetioci će moći da vide i stare automobile, koji su još jedna Boštjanova strast.
Baveći se tim skupim hobijem, on je do sada sakupio deset oldtajmera. Jednom godišnje, krajem avgusta, uspješno organizuje izložbu evropskih starih automobila u centru Ljubljane. Uz ostale, posjeduje i "fiću" iz 1961. godine, "zastavu 600 D L", "ševrolet bel air" iz 1954. godine ...

Počelo sa babinim frižiderom

Troha kaže da je sve počelo kada je imao 15 godina. Tada je odlučio da zadrži za otpad spreman stari frižider svoje babe iz 1970. godine. Pod parolom: ko traži taj i nađe, kasnije je došao do za njega mnogo vrijednih stvari. Pomagali su mu prijatelji koji su ga obavještavali kada nešto zanimljivo nađu, a i sam je povremeno uzimao odbačene stvari sa otpada. Neke od njih, poput džuboksa, morao je da plati. Osim za džuboks, dosta novca je dao za kasu-blagajnu marke "Nacional", koju je platio nekadašnjih 2.000 maraka.
Da li je skupljanje predmeta, stvari iz vremena Titove Jugoslavije strast ili zavisnost? Boštjan kaže da nije riječ o zavisnosti, već o hobiju i to prilično skupom.
"Još nijesam ništa zaradio", tvrdi on.
Iako je Tito "sveprisutan" u njegovom životu, do sunčane strane Alpa, kako je glasio nekadašnji turistički slogan Slovenije, nije stigla vijest o postojanju konzulata SFRJ u Tivtu, gdje je moguće nabaviti stare crvene pasoše SFRJ.

Na more preko sindikata

Na pitanje šta ga je odredilo kao jugonostalgičara, te otkud ideja da otvara muzej posvećen starom sistemu, Troha, iako tridesetčetvorogodišnjak, prisjeća se sa nostalgijom 70-tih, 80-tih godina prošlog vijeka.
Govori o toplini u odnosima ljudi iz vremena nekadašnje Jugoslavije. Kaže da su se tada susjedi družili, posjećivali. "Imali smo lidera kojem smo vjerovali", kaže on.
Današnje vrijeme za Trohu, inače uspješnog privatnika, je "truli neljudski kapitalizam u kojem imamo sve, a nemamo ništa". Opisujući svoje djetinjstvo,Troha kaže da je njegova porodica bila veoma skromna. Na more su išli preko sindikata, i ne svakog ljeta. Zanimljivo je da jugonostalgiju sa njim ne dijele i članovi njegove porodice. Na pitanje zašto je to tako, Troha nije znao da odgovori. Možda, kaže, zato što su tada, ipak, teško živjeli ...

Jugosloveni nevjerovatna nacija

Za razliku od Trohe, koji se bez problema označava jugonostalgičarem, slovenački muzičar Manjifiko, poznat i Crnoj Gori, ne voli da ga tako nazivaju. Za termin jugonostalgija, Manjifiko kaže da ga jako nervira.
Živio sam u Jugoslaviji i moja nacionalnost je umrla oko 1990. godine. Svi smo bili Jugosloveni i to ne možeš izbrisati. Ja još postojim, još živim. I to je to. Šta sa tim ima jugonostalgija? Može mi svako reći da sam Jugosloven, ali ne smije me vrijeđati nazivajući me jugonostalgičarem. Mi Jugosloveni smo na kraju krajeva najnevjerovatnija i najnaprednija nacija. Iako su nam izbrisali državu još živimo, radimo, stvaramo. U stvari, opstajemo na nekoj višoj duhovnoj ravni. Sa našim životom i radom pokazujemo da nam nijesu potrebna ni država, ni porezi, ni politika, ni lideri", kaže Manjifiko.

YU IDEALIZACIJE PROŠLOSTI

Jugonostalgija je društveni fenomen novijeg datuma nastao u novonastalim zemljama nakon raspada bivše Jugoslavije. Označava prvenstveno stav koji idealizuje ukupnu ekonomsku, kulturnu i bezbjednosnu situaciju u socijalističkoj Jugoslaviji u vremenu od 1945. do 1991. Pojam se prvi put pojavio po raspadu zemlje, početkom 90-tih godina. Jugonostalgija je, uglavnom, ograničena na pojedince ili manje grupe, koje su proveli najveći dio svog života u SFRJ, te ga kao takvog smatraju sretnim u odnosu na vrijeme rata i ekonomske nesigurnosti, koje je došlo poslije 1991. godine - objašnjenje je koje se nudi za taj termin na sajtu Wikipedie.

U KUĆI CVIJEĆA OKO 2.000 LJUDI

Beograd - Portparolka Muzeja 25. maj Svetlana Ognjanović je rekla da očekuje da će Kuću cvijeća 4. maja, na dan smrti Josipa Broza Tita, posjetiti oko dvije hiljade ljudi iz svih republika bivše Jugoslavije.
Ognjanović je rekla za agenciju Beta da svake godine na taj datum, kao i na dan rođenja Josipa Broza, 25. maja, Kuću cvijeća obiđe više hiljada ljudi.
"Kuća cvijeća je svakodnevno otvorena za posjetioce, a tokom prošle godine grob Josipa Broza Tita posjetilo je 138 hiljada ljudi, mahom stranih turista, koji borave u Beogradu", rekla je ona.
Prema njenim riječima, očekuje se da će ove godine broj posjetilaca tog memorijalnog centra biti veći, s obzirom na to da se u Beogradu očekuje znatno veći broj turista, posebno za vrijeme održavanja Evrovizije.

ZA BEOGRAD KREĆE 50 FIĆA

Jedna od akcija koju Troha priprema je trodnevni originalni "aranžman". Sa prijateljima i poštovaocima Titovog lika i djela planira da, za Dan mladosti, iz Slovenije obiđe Titovo rodno mjesto i Kuću cvijeća u Beogradu.
Nekadašnjim putem bratstva i jedinstva, ka glavnom gradu Srbije, krenuće ukupno 50 fića, što je samo jedna od zanimljivosti te akcije.

Ribica
04-05-08, 13:15
Žalim za obe Jugoslavije (i vjerovatno nemam mozga po doktoru Đinđiću:D no dobro)

Zato što volim velike države, nerviraju me carinici, granice i procedure. Sviđa mi se ideja otići daleko , a i dalje biti u svojoj državi i sretati svoje ljude, mogućnost raditi ili studirati tamo ako mi dune, jednostavno biti svoj na svome.

Sada kud god da krenem treba mi pasoš, na granici sa Srbijom me bude upadom u kupe spavaćih kola u 1 ujutru, na granici sa Hrvatskom redovno je neki carinik raspoložen za svađu, itd.