View Full Version : TREBJESA Nikšić

Pages : [1] 2 3

Klađo
04-01-07, 16:07
Posljednji update: 04. Jan 2007, 09:46

U Nikšiću će da prave i njemačko pivo

U pivari Trebjesa će uskoro početi proizvodnja njemačkog piva beks, koje će se u prodaji naći u maju, objavili su mediji u Podgorici, pozivajući se na zamjenika direktora Trebjese Veska Božovića.

http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=21000

Klađo
04-01-07, 16:59
Čuveno BECK`S pivo će se uskoro praviti u Nikšiću!
Inače mislim da je tržišna vrijednost TRNK vrlo visoka.
TRNK ima ukupno 713 237 akcija, po 70 eura jedna akcija = 49 926 590 eura.

Dakle, 50 miliona trenutna vrijednost pivare.
Misljenja sam da nema puno prostora za rast akcija TRNK, ali sa novim proizvodima kao što je BECKS, ko zna ...

http://www.becksbeer.com/images/lda/bottles.jpg

Nikolica
04-01-07, 21:44
Svojevremeno je na Hrvatski forumima ekipa s pokrićem i autoritetom, radila analize i usporedbe pivovara u Regiji.
Trebjesa je uspoređivana s Karlovačkom pivovarom i ako se dobro sjećam, uz naravno određene uvjete (transparentnost, restrukturiranje, smanjenje troškova proizvodnje,...), spominjala se cijena dionice od 100 € pa do čak 180 €. Čini mi se da je dobar dio toga poslovodstvo Trebjese već napravilo, a po mome skromnom mišljenju, većinski vlasnici će se pobrinuti za ostalo.

http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=96093&postcount=166

http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=121351&postcount=366

Klađo
01-03-07, 11:14
MANJINSKI AKCIONARI "TREBJESE" ZABRINUTI ZA IMOVINU U SARAJEVU I ČAPLJINI

Šta je bilo sa stovarištima

Nikšić - Udruženje manjinskih akcionara Pivare "Trebjesa" pokrenulo je, kod MUP-a, prije skoro tri mjeseca, pitanje vlasništva nad stovarištima u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Radovan-Zejo Gojković, podsjetio je da je riječ o imovini koja nije ušla u privatizaciju 1997. godine, kada je država prodala većinski paket akcija kompaniji Interbru. "Trebjesa" je bila vlasnik stovarišta u Sarajevu i Čapljini.
- Ta stovarišta su u vlasništvu države i manjinskih akcionara u odnosu 60:40 odsto. Prošle godine dobili smo informaciju da je imovina prodata, pa želimo da znamo da li je to tačno, a ako jeste pod kojim uslovima - kazao je "Vijestima" Gojković.
On je rekao da će Udruženje, u slučaju da od policije dobije obavještenje da su stovarišta prodata, pokrenuti tužbu.

S.B.

pifkolektor
02-03-07, 00:48
Mislim malo da ovdje ljudi krivo racunaju po meni je najvaznije izracunati cijenu 1 hektolitra se krece oko 16 eura ako to pomnozimo sa 570 000 proizvedeni hektolitara dobivamo oko 9 000 000 eura dobiti podjelimo sa dionicama ispadne zarada 12,7 po dionici odnosno p/e 6,2 eura (80/12,7) da bi dobili realne cijene kao u Hrvatskoj prosjek p/e je oko 16 god sto znaci da bi trebjesa trebala vrijediti oko 206 eura naravno pivara sada ne prikazuje toliku dobit ali rijesava tekuce probleme viska radnika.
Pozdrav

rope5
02-03-07, 10:32
Koliko je meni poznato Trebjesa je 2005. godine smanjila broj radnika na cca 300 i na to potrošila oko 2.800.000€,tako da u 2006. nema (ili su zanemarivi)troškovi otpremnina,a posljedica smanjenja broja radnika bi trebala biti vidljiva u FI za 2006.

marinac
02-03-07, 10:46
samo strpljenja i u očekivanju fin izvještaja polako će joj rasti krila samo neka koristi tko može sadašnje vrijeme za kupnju

pifkolektor
02-03-07, 11:23
Godišnja dobit InBeva porasla 56 posto
InBev, najveća svjetska pivovara po obujmu proizvodnje, izvijestila je o više nego udvostručenju dobiti u četvrtom tromjesečju lani, uslijed rasta prihoda u svim regijama osim zapadne Europe. Kako se navodi u priopćenju te kompanije, njezina je neto dobit porasla na 371 milijun eura, sa 165 milijuna u istome razdoblju godine ranije. Prihodi su istodobno uvećani 8,2 posto, na 3,59 milijarde eura.
U Latinskoj Americi, na čijim tržištima ta kompanija prodaje više od polovine svojeg piva, zabilježen je 10-postotni rast prihoda, ali je došlo do pada prodaje na profitabilnijem - zapadnoeuropskom tržištu. Rast prihoda ostvaren je i na sjevernoameričkom kontinentu, a kompanija je nastavila sa strategijom širenja poslovanja na tržišta zemalja srednje i istočne Europe - uključujući Rusiju - te Azije, gdje je prošle godine kupila kinesku pivovaru Fujian Sedrin.
Ostvaren je cilj iz 2004. ostvarivanja dobiti u visini 30 posto prihoda, priopćeno je nadalje iz te kompanije. Godišnja dobit InBev-a u 2006. je porasla 56 posto, na 1,41 milijardu eura.
(Agencije)

OSTVAREN CILJ DOBIT U VISINI 30 POSTO PRIHODA!!(znaci i po ovoj racunici da trebjesa treba imati trecinu dobiti od prihoda)
Vjerojatno su trosili u modernizaciju trebjese ali su sada pri kraju InBeva je u cilju da kroz dividendu isplacuje sam sebi.

Mario_2006
02-03-07, 19:12
Mislim malo da ovdje ljudi krivo racunaju po meni je najvaznije izracunati cijenu 1 hektolitra se krece oko 16 eura ako to pomnozimo sa 570 000 proizvedeni hektolitara dobivamo oko 9 000 000 eura dobiti podjelimo sa dionicama ispadne zarada 12,7 po dionici odnosno p/e 6,2 eura (80/12,7) da bi dobili realne cijene kao u Hrvatskoj prosjek p/e je oko 16 god sto znaci da bi trebjesa trebala vrijediti oko 206 eura naravno pivara sada ne prikazuje toliku dobit ali rijesava tekuce probleme viska radnika.
Pozdrav

Mislim da je na ovoj cijeni TRNK odlicna prilika za kupnju ,dionica koju je zaobisao val koji je zapljusnuo berzu . Ako u skorije vrijeme dodje do korekcije tj.pada berzanskog indeksa ova dionica nece osjetiti talasanje naprotiv moze samo naprijed. Cijena ove dionice nije dostigla ni pribliznu vrijednost u poredjenju sa slicnim kompanijama u okruzenju. TRNK je kompanija koja posluje na zdravoj osnovi u poredjenju sa dionicama koje imaju dosta frustrirajucih stvari u poslovanju ili prakticno tek pocinju sa radom a trguju se na berzi nemilice,zato savjet bolje kupovati dionice stabilnih kompanija nego kupnja nepoznanice a takvih ima dosta(necu pominjati koje su to da drugima ne kvarim investicije)
,, pifkolektor,, ima iskustva sa pivovarnama zato bi ga zamolio da malo jos prokomentira jer namjeravam kupiti ove dionice koliko mi kes dozvoljava.

maya
02-03-07, 19:19
E al ste zaboravili nesto jako jako bitno. Strajk. Pre par godina je u sred sezone pijenja piva bio strajk radnika, i oni su tada izgubili velike pare, a ne bi me cudilo da opet nesto bude slicno radi necijih interesa, jer ne zaboravite ima pivara u okruzenju kolko hoces .... i jos nesto bih rekla al suzdrzacu se

Mario_2006
02-03-07, 19:43
Kakve nebuloze prosto se ,,divim,, ovakvim komentarima .
Radnici TRNK se nalaze medju pet najplacenijih uzimajuci u obzir cijeli cg-market
Mozda je bolje za iste novce raditi u elektrolizi KAPG ili u zeljezari gdje je zivotni vijek svakog radnika znatno smanjen.
Dobro si me nasmijala maya

maya
02-03-07, 19:51
Nisam rekla da ne primaju dobre plate, al su i pre imali dobre plate pa su strajkovali, secam se price o nekih 500 maraka kad je to bila misaona imenica za ostale, ovo sto sam rekla je 100% tacno i neka ti kaze neko ko zivi u crnoj gori, a sto se akcije tice ona je kao i svaka druga, moze skocit, moze past. I smej se mario to je zdravo, duze ces zivet nego da radis u elktrolizi

Firular
02-03-07, 20:20
Mislim da je na ovoj cijeni TRNK odlicna prilika za kupnju ,dionica koju je zaobisao val koji je zapljusnuo berzu . Ako u skorije vrijeme dodje do korekcije tj.pada berzanskog indeksa ova dionica nece osjetiti talasanje naprotiv moze samo naprijed. Cijena ove dionice nije dostigla ni pribliznu vrijednost u poredjenju sa slicnim kompanijama u okruzenju. TRNK je kompanija koja posluje na zdravoj osnovi u poredjenju sa dionicama koje imaju dosta frustrirajucih stvari u poslovanju ili prakticno tek pocinju sa radom a trguju se na berzi nemilice,zato savjet bolje kupovati dionice stabilnih kompanija nego kupnja nepoznanice a takvih ima dosta(necu pominjati koje su to da drugima ne kvarim investicije)
,, pifkolektor,, ima iskustva sa pivovarnama zato bi ga zamolio da malo jos prokomentira jer namjeravam kupiti ove dionice koliko mi kes dozvoljava.

jel možeš pričekat još jedno tjedan dana s ovakvim komentarima? ;) :D

rope5
02-03-07, 23:50
Pivara Trebjesa povećava izvoz
16:15 | Izvor: Beta
Nikšić -- Nikšićka pivara Trebjesa planira da iduće godine izveze za 50 odsto više piva nego u 2006. godini.

Ulaskom Crne Gore u CEFTA pivara će dobiti tržište od 50 miliona ljudi
Trebjesa, čiji je većinski vlasnik od 1997. belgijski Interbru, ove godine je povećala proizvodnju piva za pet odsto u poređenju sa 2005. godinom, dok je izvoz porastao za 29 odsto.

Pivara će, nakon što kasnije ovog meseca Crna Gora potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi, dobiti tržište sa gotovo 50 miliona stanovnika, ali i konkurenciju, istakao je direktor pravnog sektora pivare Vesko Božović.

"Radiće se po pravilima Evropske unije i po pravilima Svetske trgovinske organizacije. Naši distributeri bi iz tih zemalja kupovali pivo bez carine, a isto tako bi iz tih zemalja neka druga roba stizala u Crnu Goru", kazao je Božović i dodao da je to jedini način da kompanija nađe slobodno tržište i oceni koliko je konkurentna u okruženju.

Božović je za iduću godinu najavio nastavak investicija, među kojima je glavna vezana za zaštitu životne sredine. Pivara će za svoje potrebe izgraditi kolektor za otpadne vode u koji će uložiti preko tri miliona evra, koji će zadovoljavati evropske standarde.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Region - ostali naslovi subota 9. decembar 2006.

Evo i malo starih,ali dobrih (za dioničare) informacija za one koji su ih propustili do sad.
Trebjesa je 2005. godine proizvela 561.696 hl, a u 2006. godine uz povećanje od 5% bi to iznosilo 589.780 hl.

marinac
03-03-07, 07:55
zna li netko koliko je ukupni prihod pivovare u 2006 g.?

Dinko
04-03-07, 14:42

Pratim komentare na svim sajtovima pa evo mog malog doprinosa.
TRNK drzi visoko cetvrto mjesto po proizvodnji piva na prostoru Srbije i Crne Gore . Odlicna prlika za kupovinu.
''Prošle i svih godina, kada je proizvodnja piva u pitanju, ubedljivo prvo mesto drži Apatinska pivara koja je prošle godine proizvela 1.714.037 hektolitara, zatim sledi pivara ''Efes Serbia'' sa proizvodnjom od 601.108 hektolitara, pa Čelarevo sa 585.418 hektolitara, Pivara u Nikšiću sa 508.279, Beogradska industrija piva sa 479.733 hektolitara. Iza ovih pivara slede one sa znatno manjom ''belom kragnom'' a to je pivara u Jagodini koja je u 2004. godini proizvela 200.419 hektolitara, valjevska pivara sa 112.517, pivara Bečej sa 91.650, pivara u Nišu sa 72.523 hektolitara, vršačka pivara sa 66.138, dok je najmanje proizvedeno u zrenjaninskoj pivari, a to je 56.050 hektolitara. Tačnih podataka o proizvodnji nema jedino za pivaru ''M&B Rodić'' čije mogućnosti se znaju (milion hektolitara godišnje), a proizvodnja je na tom nivou, kaže Maksimović

rope5
04-03-07, 18:20
Podaci o količininama proizvedene pive koje ste naveli su za 2004.godinu, a 2005.godine TRNK je proizvela 561.696 hektolitara-povećanje od 10,49% u odnosu na 2004.godinu.Za 2006.godinu se može očekivati daljnje povećanje proizvodnje od 5% i proizvedena količina oko 590.000 hektolitara.Proizvodnja očite je raste,a koji su financijski rezultati to bi trebali saznati ovaj ili slijedeći mjesec.Dobiti bi trebalo biti kao i dividende,a kolike će biti teško je predvidjeti.

jelena
04-03-07, 21:53
Da.Sve je ovo super. Ali znam pouzdano, da je radnicima TRNK ponudjeno da razmisle od januara sljedece godine da li ce da rade u Bg ili u neku drugu "filijalu" InterBrew-a, a u Niksicu ostaje samo proizvodnja. Pitanje je sta im je dalja strategija. Meni se licno ne dopada ovo izmjestanje cijele uprave. Mozda grijesim...

pifkolektor
04-03-07, 23:55
Pa naravno pola ce ih odbiti raditi i uzeti otpremninu pa to je i cilj smanjenje troskova pivara.

happy pessimist
05-03-07, 00:04
Buduci da je odje gro postova od strane Maria_2006 i Dinka, tj. iste osobe, koji su ocigledno pumpali pricu oko Trebjese, preporucio bih forumasima da obrate paznju na njihove postove i ne uzimaju ih kao relevantne.

pifkolektor
05-03-07, 00:11
Kad kazes pumpao mene to osobno smeta jer nije dinko ili mario prvi poceo pricati o pivari nego sam ja pif kolektor poceo pisati i iznositi CINJENICE i BROJKE te usporedbe pivara u regiji.

pifkolektor
05-03-07, 00:19
Problem je u tome sto ce uvjek biti manipuliranja na forumima ali vi sami trebate znati i zakljuciti ko zeli manipulirati nekom dionicom kad neko napise rasti ce to 3 puta ili sl...
Takve postove preskocite odmah jer u ovom poslu najvaznije su vam BROJKE!!!

happy pessimist
05-03-07, 00:33
Apsulutno se slazem, ali sve ovo je prilicno svježe, jos od nocas, tako da mozda nije lose napomenuti ljude, iz najbolje namjere, ni zbog chega drugog.

paydox
12-04-07, 08:30
Navlacenja i spekuliranja na forumu nemaju utjecaja na soidna poduzeca.

dzidzi11
18-04-07, 10:26
Ima li novosti o danasnjoj trgovini Trebjese?

Pera Detlic
20-04-07, 00:00
Izuzetan učinak u prva tri mjeseca ove godine najavljuje uspješnu ljetnju sezonu u Pivari "Trebjesa"

Pivo za sve veće društvo

Zaključno sa martom prodato 30 odsto više piva nego u istom periodu prošle godine. Planirana prodaja 570 hiljada hektolitara, a ulaganja u ovoj godini oko 5,5 miliona eura

Nikšić, 18. aprila - U prva tri mjeseca ove godine Pivara "Trebjesa" prodala je 100.740 hektolitara piva što je 21 odsto iznad plana, odnosno 30 procenata više od prošlogodišnje realizacije. To je rezultat trogodišnjeg temeljnog rada svih u "Trebjesi", ističe pomoćnik direktora Vesko Božović dodajući da će godišnji plan od 570 hektolitara sigurno biti ispunjen.
Božović pripreme za ljetnju sezonu, koje su, kako kaže, počele još u oktobru prošle godine, dijeli na dvije faze - nabavku kvalitetne sirovine i komercijalni dio koji se tiče odnosa prema distributerima i potrošačima "nikšićkog piva".
- Sa zadovoljstvom mogu saopštiti da posljednjih nekoliko godina nijesmo imali nijednu primjedbu na kvalitet piva, a prateći prodaju znamo koliko vrijedimo. Ovih dana ponovo ćemo obići sve naše kupce: maloprodajne objekte, kafiće, restorane i najveće distributere, kojih u Crnoj Gori ima 30-ak. Cilj nam je, ne samo da prodamo što više piva, već da sa svima nastupimo zajedno i da zadovoljimo očekivanja ljubitelja našeg piva, kaže Božović.
Govoreći o investicijama u ovoj godini on ističe da će, pored četiri miliona eura za prečišćavanje otpadnih voda, investirati još oko 1,5 miliona eura u proizvodnju i komercijalni dio.
- Nastavljamo tradiciju ulaganja u pivaru u koju je od privatizacije prije skoro 10 godina, investirano oko 42 miliona eura.
Božović naglašava da izvoze oko 40 odsto piva, a da je cilj plasman polovine proizvodnje van Crne Gore, gdje je "nikšićko" apsolutni lider. Pivara osvaja tržišta najbližih zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, gdje je najveći izvoznik, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a "nikšićko pivo" stiže i do zemalja zapadne Evrope kao i Kanade i Amerike.
Božović kaže da se mogu pohvaliti i standardom zaposlenih čija prosječna plata je, nakon izmjena Zakona na dohodak fizički lica, dostigla 600 eura. U saradnji sa Nikšićkom bankom nastavljena je raspodjela stambenih kredita po izuzetno povoljnim uslovima tako da će i ove godine 20-ak pivaraca dobiti novac za tu namjenu. Prethodne tri godine više od 60 radnika je dobilo stambene kredite, kaže Božović, dodajući da Pivara ima 250 stalno zaposlenih i 30-ak sa ugovorom na određene vrijeme.

Senator
20-04-07, 16:33
Ako netko radi u Trebjesi neka predloži direktorima malo bolju promociju u Hrvatskoj, jer je piva odlična. A ne da ju moramo švercati iz Srbije.
Trnk po meni jedan od best buy prilika naravno neće rasti kao perjanice 100 % mjesečno. Kada vidim koja je cijena Zagrebačke pivare ( isti gazda ) dođe mi osmijeh na lice.

ChoChikun
20-04-07, 19:13
Trnk po meni jedan od best buy prilika naravno neće rasti kao perjanice 100 % mjesečno. Kada vidim koja je cijena Zagrebačke pivare ( isti gazda ) dođe mi osmijeh na lice.

Ako ti je do pravog smijeha kupi i koju dionicu Prilepske pivovare.

Senator
21-04-07, 11:54
Ako ti je do pravog smijeha kupi i koju dionicu Prilepske pivovare.

Koliko hektolitara godišnje proizvodi Prilepska pivara?

Nikolica
21-04-07, 14:39
Ako netko radi u Trebjesi neka predloži direktorima malo bolju promociju u Hrvatskoj, jer je piva odlična. A ne da ju moramo švercati iz Srbije.

Ima ga u Hrvatskoj, ima,... :)

jedan_prošli
21-04-07, 22:45
Ima nikšičkog tu dole odmah ;) Imamo i pivovaru u Osijeku, ali nikšičko je zakon :) Nego odakle nabavlja hmelj? Nadam se da nije iz epruveta?

ChoChikun
23-04-07, 02:26
Koliko hektolitara godišnje proizvodi Prilepska pivara?

Oko 300.000

Senator
23-04-07, 16:18
Oko 300.000

Hvala Cho

ChoChikun
24-04-07, 01:20
Hvala Cho

Nema na čemu. Sad ti meni reci koja je kapitalizacija Nikšićke, a ja ću tebi koja Prilepske, pa da odmah znamo tko ima kakav osmijeh. :)

jedan_prošli
24-04-07, 07:06
Prilepska dobit od 30% na prihode?

rope5
27-04-07, 18:02
To kako se menadžment i uprava Trejese odnose prema manjinskim vlasnicima
je školski primjer neodgovornosti i omalovažavanja jer dan danas mi neznamo rezultate poslovanja FG 2006. kao ni kada će godišnja skupština.
Kao dobar primjer odnosa prema akcionarima i investitorskoj javnosti može poslužiti nekoliko a. d.(npr. Sojaprotein) s BB koja su prezentirali rezultate poslovanja za 1Q 2007. godine.

joshua
27-04-07, 18:09
zar je to nesto novo u CG?

jedan_prošli
27-04-07, 19:58
Ma tko vjeruje bilancama? Kod pivovara smo skužili slijedeće. Dobit se računa po "krompir formuli" hektolitri x 16 e = profit ili Prihodi - 2/3 rashoda = profit

jedan_prošli
27-04-07, 20:00
Naravno ukoliko je proizvodnja stabilna ili se povečava. Ne važi za banjalučku pivovaru i takvim sličnim.

rope5
28-04-07, 11:44
Ma tko vjeruje bilancama? Kod pivovara smo skužili slijedeće. Dobit se računa po "krompir formuli" hektolitri x 16 e = profit ili Prihodi - 2/3 rashoda = profit

Po tom formuli Trebjesa bi trebala imati dobit od 580.000hl×16=9.280.000€, a
P/E=9.280.000/713.237=13€ po dionici pa bi cijena dionice bila od 15×13=195 € do 20×13=260€.
Jednog dana u bližoj ili daljoj budućnosti i ove brojke su moguće ,ali koji su rezultati poslovanja Trebjese u 2006. godini znaju samo vračevi, Uprava možda i većinski vlasnik koji će ih objelodaniti kad odluči i onako kako mu
odgovara .

Druga formula mi nije baš jasna. Možda si mislio da je NPM=33% što je ipak malo povisoko, ali u tom slučaju vjerovatno riječ rashod treba zamijeniti prihod.

jedan_prošli
29-04-07, 12:28
30-40 % To je cilj INbev, koji su ostvarili na nekim tržištima. Imaš na poslovnom članak.

Derek_Trotter
29-04-07, 12:50
Nema na čemu. Sad ti meni reci koja je kapitalizacija Nikšićke, a ja ću tebi koja Prilepske, pa da odmah znamo tko ima kakav osmijeh. :)

Evo ja da odgovorim.
Kapitalizacija iznosi oko 80 miliona eura. Znam da firma ima manje od 300 zaposlenih i da je visokoprofitabilna. Neki blizi finansijski detalji su za sad nedostupni.

jaran
29-04-07, 14:49
Kad smo kod pivarske industrije u Srbiji se dešava zanimljiva igra oko BIP-a.
Jedan od nekoliko zainteresiran za preuzimanje je Pivovarna Laško. Cijene dionice PL su u nekoliko posljednjih dana skočile, ali su još uvijek ispod prosjeka sektora. Također tu je udio u Mercatoru kao najznačajnijeg dioničara.
Međutim u HR se nisu proslavili - Jadranska pivovara od preuzimanja bilježi svake godine veći gubitak.

jedan_prošli
17-05-07, 08:51
PROFIT NIKŠIĆKE TREBJESE OKO 2,5 MILIONA EURA, ZAMJENIK DIREKTORA VESKO BOŽOVIĆ ZA "VIJESTI"

Rast prodaje piva siguran u narednih deset godina

Podgorica - Nikšićka pivara Trebjesa prošle godine ostvarila je prihod od 25 miliona eura, a prema preliminarnim rezutatima, čist profit biće oko 2,5 miliona.
Zamjenik generalnog direktora Pivare Vesko Božović rekao je u razgovoru za "Vijesti" da su prošle godine u poslovanju "ostvarili evropski rezultat", ali i da ne može precizirati konačne rezultate sve dok ih ne potvrdi revizorski izvještaj i bord direktora.
- Nikšićka pivara se nalazi u jednoj od najprofitabilnijih zona centralne i istočne Evrope gdje se u svijetu bilježi najveći godišnji rast prodaje piva, a samim tim i dobiti. Takve prilike na tržištu nastaviće se u narednih deset godina - smatra Božović.
Na predstojećoj skupštini akcionara Trebjese krajem juna, kako je najavljeno, vlasnici će raspravljati i o raspodjeli oko 450.000 eura neraspodijeljene dobiti iz 2005.
Crnogorsku kompaniju, staru 111 godina, 1997. je kupila belgijska kompanija Interbru, koja je nakon spajanja sa brazilskim Anbevom izrasla u Inbev, najveću multinacionalnu kompaniju u ovoj industriju koja posjeduje 150 pivara i kontroliše 14 odsto svjetskog tržišta.
U proteklih 10 godina, prema riječima Božovića, uloženo je u kompaniju oko 41 milion eura, a u 2007. biće uloženo pet miliona eura od čega najviše za rješavanje ekoloških pitanja.
- Prije privatizacije 1997. godine prodaja je bila na nivou 399.000 hektolitara piva, a prošle godine 580.000 hektolitara. U konkurenciji moćnih svjetskih firme koje uvoze u Crnu Goru mi zauzimamo vodeću poziciju - istakao je Božović.
U Pivari je danas stalno zaposleno 256 radnika čija je prosječna neto zarada 628 eura.
- Prije 10 godina u Trebjesi je radilo što na određeno, što na neodređeno vrijemo, oko 600 ljudi. Odjednom su 82 radnika napustila Trebjesu i to 2005. kada je za otpremnine isplaćen bruto iznos od 2,8 miliona eura, što su podržali akcionari - naveo je Božović.
On je istakao da je samo u posljednje tri godine 80 radnika Pivare pod veoma povoljnim uslovima riješilo stambeno pitanje.
- Preko Nikšićke banke dodijeljeni su stambeni krediti od 25 hiljada eura, uz godišnju kamatnu stopu od tri odsto. Takvi uslovi ne postoje ni na zapadu. Mnogo se radi na zaštiti radnika na radnom mjestu. U 2003. imali smo osam povreda na radu, a prošle godine samo dvije. Mislim da je naš pojedinačni kolektivni ugovor jedan od najboljih i šire u regionu. Sindikalne organizacije u Bugarskoj su ga prije dvije godine ocijenile ubjedljivo najboljim - naveo je Božović.
Najznačajnija tržišta Trebjese u regionu su Srbija, Republika Srpska, Kosovo i Metohija, ali i druge zemlje bivše SFRJ i šire.
Najviše piva po glavi stanovnika, inače, tokom jedne kalendarske godine popije se u Češkoj 156 litara i Njemačkoj 140 litara. Procjena je da se u Crnoj Gori za godinu popije 420.000 hektolitara piva, ili 60 do 70 litara po stanovniku.
Za osam godina poslovanja Trebjesa je akcionarima isplatila ukupno 9,61 miliona eura dividendi.
Većinski vlasnik Inbev posjeduje 72 odsto akcija.

jedan_prošli
17-05-07, 08:52
Evo zicera na duge staze ;) Da više završe sa ovim ulaganjima pa da i mi dioničari imamo koristi ;)

matematic
17-05-07, 11:11
Evo ja da odgovorim.
Kapitalizacija iznosi oko 80 miliona eura. Znam da firma ima manje od 300 zaposlenih i da je visokoprofitabilna. Neki blizi finansijski detalji su za sad nedostupni.

Evo primjerice za Prilepsku pivaru,kad se vec zabavljamo, kapitalizacija oko 25mil eura, prihodi za 2006 oko 13mil eura(to ukljucuje i pepsi kojeg pune),neto dobit oko1,2 mil eura.
Potrosnja piva po stanovniku u Makedoniji medju najnizima u Europi, oko 30-35litara.

matrica
20-05-07, 11:58
Trebjesa lani proizvela 580.000 hektolitara piva

Prošle godine nikšićka pivovara Trebjesa ostvarila je prihod od 25 milijuna eura, a prema preliminarnim rezutatima dobit će iznositi 2,5 milijuna eura. Zamjenik generalnog direktora Trebjese Vesko Božović kazao je za podgoričke Vijesti da je riječ o "europskim rezultatima" što ne čudi budući da se Trebjesa nalazi u regiji koja bilježi veliki rast prodaje piva. Nakon što je belgijski Interbrew prije deset godina kupio nikšićku pivovaru u kompaniju je uložen 41 milijun eura, a ove godine, kako je najavio Božović, bit će uloženo dodatnih pet milijuna eura od čega najviše za rješavanje ekoloških pitanja, odnosno gradnju kolektora za otpadne vode po europskim standardima. "Prije privatizacije 1997. godine prodaja je bila na razini 399.000 hektolitara piva, a prošle godine 580.000 hektolitara. U konkurenciji moćnih svjetskih tvrtki koje uvoze u Crnu Goru, mi zauzimamo vodeću poziciju", istaknuo je Božović. Za 73 posto dionica Interbrew, koji se kasnije udružio s belgijskim Anbevom i postao Inbev, platio je 41 milijun njemačkih maraka, od čega je Vlada Crne Gore dobila 25 milijuna, 15 milijuna potrošeno je na investicije, dok su milijun dobili manjinski vlasnici. Tri godina nakon privatizacije koja je trebala poslužiti kao uzor za buduće privatizacije državnih tvrtki u Crnoj Gori pivovara je neko vrijeme bila zatvorena zbog štrajka radnika. U Trebjesi je zaposleno 256 radnika čija je prosječna neto zarada 628 eura, dok je prije deset godina radilo 600 ljudi. Najvažnija tržišta Trebjese u regiji su Srbija, Republika Srpska i Kosovo. Procjenjuje se da se u Crnoj Gori za godinu dana popije 420.000 hektolitara piva, odnosno 60 do 70 litara po stanovniku, dok se najviše piva po glavi stanovnika popije u Češkoj, 156 litara, i Njemačkoj,140 litara.
http://www.poslovni.hr/42973.aspx

LooDuck
08-06-07, 09:02
NIKŠIĆANI KRAJ BISTRICE POTPISUJU PETICIJU OPTUŽUJUĆI “TREBJESU” DA ISPUŠTA HEMIKALIJE U RIJEKU

Tražiće zatvaranje Pivare

Nikšić - Nikšićani koji žive uz rijeku Bistricu, nizvodno od Pivare, tražiće zatvaranaje te fabrike, ukoliko iz nje i dalje budu oticale hemikalije, najavili su juče, u razgovoru za "Vijesti", Momo Mijušković i Mijo Miličić.
- Kao što se vidi i na fotografijama koje su snimili građani, ovdje se ne može živjeti od tih otrova. Ne pomaže ni to što redovno peremo korito rijeke, formiramo zelene povrišine i čistimo propuste, kada oni u ranim jutarnjim satima, kako ih niko ne bi vidio, ispuštaju otrove - kazao je Miličić.
Oni tvrde da su ispod mlina Mijuškovića začepljeni odvodi velikog profila.
- Nizvodno od Pivare odavno nema flore i faune, rijeka zbog zagađenja odavno nije bistra. Kada Bistrica presuši, ostaju zalijepljene fekalije, a smrad se osjeća u čitavom gradu. Zato ćemo, nakon sakupljanja potpisa, nadležnima uputiti zahtjev da se sa tim prekine, a ako treba i zatvori fabrika dok se stanje sredi - kazao je Mijušković.
Mr Goran Barović, iz NVO Građanski forum, podsjetio je da je ta organizacija kod Ministarstva poljoprivrede i međunarodnih organizacija prva pokrenula inicijativu za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora.
- Tada je Pivara dala saglasnost da se uređaji grade zajedno sa gradom, jer ta fabrika u ukupnom zagađenju Nikšića učestvuje sa 35 odsto. Međutim, predomislili su se. Profit negdje nose, a nas ovdje truju - kazao je Barović.
On je rekao da bi vlasnici iz korporacije "InBev" trebalo da uvaže činjenicu da u toj fabrici rade ljudi koji žive u Nikšiću i da tu žive i njihova djeca.
- Pokušavali smo da im objasnimo o kakvim se posljedicama radi, da je u pitanju zagađenje vode, zemljišta i vazduha, ali nijesmo naišli na korektan, već na bahat odnos - kazao je Barović.
Glavni menadžer Opštine Nikšić Željko Popović rekao je da je za lokalnu upravu odustajanje Pivare od zajedničkog projekta bilo neprijatno iznenađenje.
- Zbog njihovog odustajanja, radi se dodatak studije izvodljivosti, koji će biti gotov za dvije sedmice, nakon čega ćemo raspisati tender za igradnju objekta. Raniji je vrijedio oko 11, a sada će biti oko osam miliona eura. Ne vidim kako će Pivara graditi sopstveni kolektor, kada takav objekat nije predviđen Prostornim planom Nikšića, niti Master planom za sjever Crne Gore - kazao je Popović.
Opština Nikšića taj projekat, zbog činjenice da se kompletna kanalizacija, kod Studenačkih glavica, slobodno izliva u Zetu i zagađuje čitav jadranski sliv do Ade Bojane, tretira kao držvni prioritet. Evropska banka je za izgradnju kolektora, odnosno saniranje jedne od najcrnjih ekoloških tačaka u Crnoj Gori, odobrila dugoročni kredit od pet miliona eura.

S.BLAGOJEVIĆ

Vijesti, 08.06.2007.

jedan_prošli
10-06-07, 16:44
Neka potpisuju, samo da cijena klizne još malo dolje, volim štrajkove, peticije, avanture ;)

Shajo
05-07-07, 22:23
Ekonomija
MANjINSKI AKCIONARI NIKŠIĆKE PIVARE POZIVAJU NADLEŽNE
Preispitajte prodaju

Udruženje manjinskih akcionara nikšićke pivare Trebjesa pozdravilo je najavu Skupštine da će formirati Komisiju za praćenje procesa privatizacije i pozvao je da prvo ispita pprodaju njihove kompanije, koja je od 1997. godine u većinskom vlasništvu belgijskog Interbrua. Udruženje tvrdi da raspolaže sa oko 11 procenata kapitala Pivare, ali ne samo da nema predstavnika u odboru direktora, već im novi vlasnik ne dozvoljava ni učešće u radu skupštine akcionara.
- Skupštine akcionara se ne održavaju po zakonu, stanja i bilansi se prilagođavaju većinskom vlasniku, sporne su isplate i iznosi dividendi. Integrisanje Interbrua i firme IMBEV je obavljeno bez ičijeg znanja i saglasnosti - navodi se u saopštenju Udruženja.
Podsjetili su da su u oktobru prošle godine MUP-u i nikšićkom centru bezbjednosti podnijeli predlog za pokretanje krivične prijave protiv vlasnika pivare, zbog prodaje predstavništava kompanije u Čapljini, Mostaru i Sarajevu, koja prilikom prodaje fabrike nijesu ušla u procjenu. Time su, ističu oni, oštećeni manjinski akcionari, ali odgovora nadležnih još nema.
- Prije prodaje pivara je dala radnicima 20 stanova i 2,5 miliona eura kredita, podmirila sve obaveze prema državi, u fondovima je ostalo oko 15 miliona eura, a nadležni su tvrdili da će u fabriku uvesti stečaj jer navodno nije poslovala dobro - podsjećaju iz Udruženja.

pavlebbb
12-07-07, 14:50
12 July 2007 14:24 pm
DRUŠTVO - PIVARA - INVESTICIJE
Otvoren pogon za neutralizaciju otpadnih voda
Nikšić, (MINA) - Pogon za neutralizaciju otpadnih voda Pivare, vrijedan 470 hiljada EUR, danas je svečano pušten u rad, a istovremeno toj kompaniji uručen je sertifikat HACCP standarda.

Izvršni direktor kompanija Johan Jostens kazao je da je u prvoj polovini ove godine u poboljšanja uslova rada, kvalitet proizvodnje i zaštitu životne sredine Pivara uložila više od 1,3 miliona EUR.

On je ocijenio da je puštanje u rad Pogona za neutralizaciju otpadnih voda od izuzetnog značaja za Pivaru i građane Nikšića.

Tehnički direkltor Vanja Lazarević kazao je da će se puštanjem u rad tog pogona prvi put precizno znati sa kojom količinom Pivarinih otpadnih voda je opterećen gradski kanalizacioni sistem.

«A posebnom studijom o kvalitetu otpadnih voda Pivare, koju je uradio Ekotoksikološki zavod iz Podgorice, utvrđeni su parametri značajni za dalje odluke o vrsti sistema za potpunu obradu otpadnih voda, za što će biti potrebno blizu četiri miliona EUR», objasnio je Lazarević.

Na tenderu za izgradnju Pogona, kako je kazao, bile su prijavljene dvije njemačke i jedna belgijska kompanija.

«Njemačka firma iz Štutgarta dobila je posao čija je realizacija krenula krajem marta i trajala 72 radna dana. Korištenjem ovog sistema voda će sa korektnom ph vrijednošću biti ispumpana u gradsku kanalizaciju», tvrdi Lazarević.

Kapacitet pogona je tri hiljade kubnih metara otpadne vode na dan, odnosno 125 metara kubnih na sat. Neutralizacijski bazen je dubok šest metara.

Direktor kompanije SGS iz Beograda, čije je predstavništvo u Ženevi, Marinko Ukrapina uručio je izvršnom direktoru Pivare sertifikat kojim se oroizvodima te kompanije potvrđuju HACCP standardi.

«Nikšićka Pivara apsolutno je zadovoljila kriterijume HACCP sistema za bezbjednost hrane. Počastvovani smo što je ovakav lider došao u grupu Koka-kole i 80 hiljada proizvoda kojima je SGS to priznanje, sa kojim se ide dalje u svijet», kazao je Ukrapina.

Jostens je kazao da je Pivara ponosna što je postala član familije sertifikovanih proizvođača prehrambenih proizvoda.

«To otvara vrata izvozu naših proizvoda u zemlje Evropske unije, u kojima je posjedovanje tog sertifikata imperativ», rekao je on.

Pivara je prošle godine prodala 573,1 hiljadu hektolitara piva. Prodaja za prvih šest mjeseci ove godine je 17 odsto veća u odnosu na isti period prošle, i 11 odsto veća od plana.
«Nikšićko pivo je apsolutni lider na crnogorskom tržištu, sa preko 90 odsto udjela. U Crnoj Gori je za prvih šest mjeseci ove godine prodato skoro 200 hiljada hektolitara piva, što je za 21 odsto više u odnosu na isti period prošle», naveo je Joostenson.

On je kazao da je ove godine Pivara fokusirana na prodaju profitabilnih brendova i pakovanja.

«Shodno potrebama potrošača, uz proizvode Nikšićke pivare, svoje mjesto na tržištu nalaze i pivo Beks, koje je na putu da postane dominantan inostrani brend na crnogorskom tržištu piva, kao i belgijsko Stella Artois», rekao je on.

Govoreći o investicijama Jostens je kazao da su ove godine obezbijeđeni bolji uslovi rada za 70 zaposlenih u Upravnoj zgradi, čije je renoviranje koštalo oko 280 hiljada EUR. U adaptaciju silosa uloženo je više od 600 hiljada.

«Kupci i konzumenti Nikšićkog piva su u središtu naših aktivnosti, pa je u maretinške aktivnosti za prvu polovinu ove godine uloženo 360 hiljada EUR», naveo je on.

Pogon za neutralizaciju otpadnih voda Pivare otvorili su ambasador Belgije u Beogradu Deniz De Huver i gradonačelnik Nebojša Radojičić.
(kraj) mil/isf

Rocky Balboa
16-07-07, 14:23
A šta je danas bilo da smo zatvorili na 83???
Ima li kakav info je li se to netko igrao ili ... ???

Nabuko
16-07-07, 14:25
Ma padala je na 77E cini mi se. Zemlja cuda.

Rocky Balboa
16-07-07, 14:27
A post iznad moga gore... da NIKADA bolje nisu poslovali! Svašta!

Pa evo mijenjam ikakav info s ZSE da mi netko objasni šta je danas bilo s TRNK!!!???

Prvo idemo na 93, pa se vratimo na 90, pa ljosnemo na 77, da bi zatvorili n 83!!!???

Hvala...

joshua
to je fina cijena ...

pavlebbb
Morala je da pane kad je je prodaja 11% veca od plana. Vjerovatno ce da skoce akcije ako ode u stecaj.

joshua
16-07-07, 14:28
ocito da tako ide i to u sred pivske sezone

Rocky Balboa
16-07-07, 14:29
E ovo je već ''lagano'' zezanje!!!:thumb_yello:

pavlebbb
16-07-07, 14:33
S obzirom da se iskrcao NK broker,a znajuci kakvi su strucnjaci, TRNK ce brzo gore

Rocky Balboa
16-07-07, 14:35
Pa daj transakcije, da vidimo kako je Musa danas oderao kožu s ovce?

Nabuko
16-07-07, 14:36
Inace NK kupuje LUBA.

joshua
16-07-07, 14:36
da
bas sam htio pitati za misljenje u vezi toga

Nabuko
16-07-07, 14:42
NK je kupio oko 45-50kE luba-e i prodao oko 25kE TRNK. Mozda nije ista osoba a mozda jeste. Da ste mene pitali jutros ja bih rekao suprotno (prodaj LUBA kupi TRNK) tako da nijesam relevantan.

jedan_prošli
30-08-07, 16:53
Danas se nešto čak trgovalo i po prodaji. Netko od Vas?

zoxy
06-09-07, 02:15
PIVARA "TREBJESA" PRODALA 318.000 HEKTOLITARA PIVA

"Nikšićko" bez premca

Nikšić - "Trebjesa" je, prema najnovijem istraživanju agencije "MEMRB" i dalje apsolutni lider na crnogorskom tržištu piva, sa 91,4 odsto udjela - saopšteno je juče iz te kompanije.
Pivara je prodala 318.000 hektolitara piva, što je za 20 odsto više nego prošle godine.
"Trebjesa" proizvodi "nikšićko pivo", uvozi, distribuira i povremeno puni njemačko pivo "beks", koje se proizvodi u Bremenu i, po licenci, u Apatinu, uvozi i distribuira najveći vojvođanski pivarski brend "apatinsko pivo" i najstariji belgijski "stela". Pivara je juče Opštoj bolnici u Nikšiću donirala 5.000 eura, za nabavku dva šestokanalna EKG aparata.

S.B.

izvor-VIJESTI

jedan_prošli
06-09-07, 07:56
Još sezona nije gotova ;-) A nismo ni sumnjali u rezultate :-) Samo nisam znao da je i distributer apatinskog.

Rocky Balboa
06-09-07, 11:03
A cijena nigdje! :(

zagorski
06-09-07, 11:05
Neka daju dividendu kad prodaju toliko hektolitara

Rocky Balboa
06-09-07, 11:06
Pa makar i u gajbama piva! :)

zagorski
06-09-07, 11:11
Što se mene tiče pristao bih i na to http://s35.photobucket.com/albums/d189/dimebar_probably/Smileys/th_13_4_10.gif

marinac
06-09-07, 17:00
ja mislim kad kažu kolika je dobit da će to samo tako eksplodirat, do tad ćemo se malo načekati!

jedan_prošli
07-09-07, 07:52
360.000 hektolitra, neka prijave samo 16 eura dobiti na hektolitar. Jel to puno? Pišljivih 8 centi po flaši, jel puno tražimo? 1 hl = 100 litara, 100 litara = 200 flaša 16 e / 200 = 0,08 Pa jel puno tražimo? 360.000 * 16 = 5.760.000 eura / 713.237 = 8.07 e po dionici. A nije to puno :-) Inaće se InBev hvali da imaju 1/3 dobiti od prihoda. Prijavili su pošle godine čini mi se oko 25.000.000. 8,3 mil dobiti po hvalisanju, pa mogu nam jednu godinu dati bar 8 centa.

Klađo
14-10-07, 22:40
Ekonomija

DESET GODINA OD PRIVATIZACIJE NIKŠIĆKE PIVARE "TREBJESA"

Tri puta veće investicije

Poslednjih deset godina rada u nikšićkoj Pivari "Trebjesa" urađeno je dosta na modernizaciji proizvodnje, kontinuiranom investiranju i širenju tržišta, kazala je u razgovoru za "Dan" specijalista za korporacijske poslove u toj fabrici Natalija Milić. Pivaru je 1997. godine privatizovala belgijska firme Interbru, koja je član InBev grupe, najveće svjetske pivarske kompanije koja ima asortiman od preko 200 brendova, prodaju u 130 zemalja svijeta i 86 hiljada zaposlenih. Milićeva kaže da je uvođenjem novih brendova i pakovanja u Pivari praćeno osavremenjavanjem proizvodnih pogona čime je "Trebjesa" postala lider u inovacijama na tržištu piva u Crnoj Gori i Srbiji. Ove godine, ističe ona, Pivara je dobila HACCP sertifikat za kvalitet proizvodnje, a izgradili su i savremeni pogon za neutralizaciju otpadnih voda.
- Godine 1997. Pivara je prodala oko 400 hiljada hektolitara piva, da bi već u prvoj godini rada pod okriljem Interbrua, prodaja bila povećana za 50 hiljada hektolitara. Za devet mjeseci ove godine na tržištu Crne Gore, Srbije i u izvozu prodali smo 500 hiljada hektolitara piva. Od te količine na teritoriji Crne Gore prodato je 351 hiljada, što je za 19 procenata više u odnosu na isti period prošle godine – kaže Milićeva.
Po kupoprodajnom ugovoru za nikšićku fabriku Interbru se obavezao na investicije od 12,5 miliona eura. Milićeva kaže da je suma ugovorenih investicija realizovana još tokom 1998. i 1999. godine. InBev, ističe Milićeva, u cjelosti poštuje obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom, i redovno izmiruju obaveze. Po osnovu poreza i drugih naknada u opštinski budžet "Trebjesa" godišnje uplati oko 175 hiljada eura, a za proteklih deset godina po osnovu taksi, poreza i drugih naknada državi Crnoj Gori uplatili su oko 75 miliona eura.
-Ukupne kapitalne investicije zaključno sa 2006. godinom iznose 31,4 miliona eura, a najviše se investiralo u modernizaciju proizvodnje i komercijalne investicije. Prvu polovinu ove godine obilježile su investicije u poboljšanje uslova rada, kvalitet proizvodnje i očuvanja životne sredine u ukupnom iznosu 1,35 miliona. U narednom periodu "Trebjesa" će za prečišćavanje otpadnih voda izdvojiti preko tri miliona eura – navodi Milićeva.

B.BraŠnjo

Prosječna plata 610 eura

U Pivari je trenutno zaposleno 237 radnika na neodređeno vrijeme, 12 na određeno i 23 osobe su angažovane na privremenim i povremenim poslovima. Prosječna plata je 610 eura. U poslednje tri godine 80 radnika je dobilo stambene kredite, za šta je izdvojeno dva miliona. Otpremninu od 24 prosječne kompanijske plate, uvećane za 43 odsto, uzelo je 80 zaposlenih. Zaposleno je 100 mladih obrazovanih ljudi, a kompanijom upravlja lokalni menadžment, prosječne starosti 37 godina.

Dividenda u novembru

Od 1998. do 2005. godine Pivara je, po osnovu dividende, isplatila akcionarima 9,6 miliona eura. Zbog organizacionih promjena u fabrici, kao i promjene članova odbora direktora, Skupština akcionara će se ove godine održati krajem novembra. Na predstojećoj skupštini razmatraće se i raspodjela dobiti iz 2006. godine koja je iznosila 2,63 miliona eura.

zagorski
15-10-07, 08:10
Samo da opet ne odlože Skupšinu akcionara...

Cetinjski
15-10-07, 17:43
i ja se bojim...ako ne bude ove sledece ce sigurno biti famozna skupstina

denk
16-10-07, 12:36
zna li se tacan datum odrzavanja skupstine akcionara?

Cetinjski
15-11-07, 01:25
Cuo sam se danas vlasnikom 1 brokerske kuce,tvrdi da ce biti dividenda oko 3.5 e i da je to razlog sto akcije trnk ne padaju kao ostale hartije vec su se stabilizovale na 90e.MASALA.

Rocky Balboa
15-11-07, 10:11
Čekajte šta još nije bila skupština gdje bi se donijela odluka o dividendi za 2006?
Ili Cetinsjki, ti sada pričaš o šta bi bilo kad bi bilo za 2007 godinu???
Thanks...

man
15-11-07, 17:16
Skupstina akcionara TRNK 17.12 jedna od tacaka dnevnog reda i raspodjela dobiti iz 05 i06 godine.

jedan_prošli
15-11-07, 17:56
Ajd neka se krenulo i sa dividendama :)

fjord
15-11-07, 18:46
koje brokerske kuce ako nije ptoblem da kazes...

marinac
15-11-07, 20:37
gdje je objavljeno to za Skupštinu?

Cetinjski
15-11-07, 20:55
u danasnjim vijestima.VASOVIC iz HO mi je rekao a evo 3 dana br kuca AN trazi 100 akc na 90 niko ne prodaje a kakvi depresivni dani.danas je bilo trgovine na 92,93 ali nema ih previse u opsegu do 100e.Od mene toliko nije navlakusa vec penal pa ko ga iskoristi.Nadam se da cu od nekog uspjesnog investitora dobiti gajbu za Novu god.

Sandokan
15-11-07, 21:22
u danasnjim vijestima.VASOVIC iz HO mi je rekao a evo 3 dana br kuca AN trazi 100 akc na 90 niko ne prodaje a kakvi depresivni dani.danas je bilo trgovine na 92,93 ali nema ih previse u opsegu do 100e.Od mene toliko nije navlakusa vec penal pa ko ga iskoristi.Nadam se da cu od nekog uspjesnog investitora dobiti gajbu za Novu god.

Pa dosta ih je prodalo na 90e (mcap eur 65mil), odnosno neko se nakupovao u poslednjih mjesec dana? :yes513:

Inace, ovo je zaboravljena akcija. Prosle godine u avgustu je dolazila do 95 (ja prodao na 92, pa opet kupio zimus po 80-82)!

Ako je tacno ono sto su objavili, ove godine (2007) su svi planovi prebaceni nekih 20-30%, sto je i logicno, s obzirom da se uspjeh turisticke sezone mora odraziti na prodaju u CG. Znaci, ukupni prihodi bi trebali biti oko 32-33 mil.

Iako u ovoj recesiji sve ovo malo znaci, mislim da ovo treba imati na umu...

zoxy
16-11-07, 01:39
Dovro ti je rekao Cetinjski :)

NIKŠIĆKA PIVARA ODLUČILA DA AKCIONARIMA PODIJELI PROFIT ZA 2006.

Dividenda Trebjese oko 3,5 eura po akciji

Većinski vlasnik Inbev posjeduje 72,7 odsto Trebjese, koja ima ukupno oko 1.400 akcionara među kojima značajan procenat posjeduju investitori iz Hrvatske
Podgorica - Skupština akcionara nikšićke pivare Trebjesa, koja je zakazana za 17. decembar, razmatraće odluku o raspodjeli 2,63 miliona eura neto dobiti ostvarene u 2006. godini - potvrđeno je juče "Vijestima" u upravi nikšićke kompanije.
Nikšićka Trebjesa prošle godine je ostvarila prihod od oko 26 miliona eura.
Ukoliko Skupština odluči da se cjelukupna neto dobit iz 2006. podijeli akcionarima, vlasnici bi trebalo da dobiju oko 3,5 eura dividende po akciji.
Na predstojećem sastanku, kako je takođe najavljeno, akcionari bi trebali da raspravljaju i o podjeli oko 342.000 eura, takozvanog dijela rezervisane dobiti iz 2005.
Prema posljednjim informacijama iz kompanije još je neizvjesno da li će i taj dio biti raspodijeljen vlasnicima.
Crnogorsku Pivaru, staru 111 godina, kupila je 1997. belgijska kompanija Interbru, koja je nakon spajanja sa brazilskim Anbevom izrasla u Inbev, najveću multinacionalnu kompaniju u ovoj industriju. Inbev posjeduje 150 pivara i kontroliše 14 odsto svjetskog tržišta.
Većinski vlasnik Inbev posjeduje 72,7 odsto akcija Trebjese. Kompanija ima ukupno oko 1.400 akcionara među kojima značajan procenat imaju investitori iz Hrvatske.
U proteklih 10 godina uloženo je u kompaniju više od 41 miliona eura. U 2007. su ranije najavljene investicije vrijedne pet miliona eura, od čega najviše za rješavanje ekoloških pitanja
U Pivari je danas stalno zaposleno oko 250 radnika čija je prosječna neto zarada oko 610 eura.
Nikšićka pivara se nalazi u jednoj od profitabilnijih zona centralne i istočne Evrope gdje se u svijetu bilježi značajan godišnji rast prodaje piva, a samim tim i dobiti.

M.M.
VIJESTI

jedan_prošli
16-11-07, 08:30
Ja ću svu dividendu investirati u TRNK. Tako se to radi na zapadu ;) Malo po malo.. Sreća što se može kupiti dionice. Imao sam ove godinu i bolju dividendu, u jednoj mesnoj industriji, ali nemreš se dokupiti... Dobra je ova :) Ako bude sreće nagodinu 5e :) Kad se sjetim te cifre, jednog restorana i dobrog poznavatelja prilika... Sve dođe na svoje, kod dobrih dionica.

tele
20-11-07, 00:20
ipak je ovo još jedina akcija koja se drži. uz malo bolje stanje na tržištu krenula bi gore. rezultati su dobri i ovo je perspektivan posao. nitko ne želi prodavati ispod 90. p/ebitda je kao kod zagrebačke pivovare, a prodaja raste. zanima me dobit ove godine.

Cetinjski
20-11-07, 19:18
drzi se ali je sad prodajni na 90.5 a kupovni na 85.5.Prije 2 dana odnos 90//94

tele
21-11-07, 00:22
potražnja se povlači. ali niti nema trgovine, nema niti ponude po ovim cjenama. Sporo se odvijaju stvari s ovom dionicom. profitna marža im je svega 9% (zagrebačka pivovara ima 25%), govorimo o rezultatima 2006 -te. s istom profitnom maržom dionica bi se lako udvostrucila. stalni porast prodaje, za razliku od ZAPI koja stagnira je još jedan plus za ovu dionicu. njene performanse su već dugo ispod tržišta i ako ove godine povećaju profitabilnost mogla bi ljepo da iznenadi

springfild
21-11-07, 11:31
ove godinu su ostvarili veci prihod za 20% u odnosu na proslu sto je nekih 32 miliona eura i govori o tome da je ova hartija ipak potcijenjena i ima potencijala . i molim proslog da mi kaze koja je to dionica koja ostvaruje dobit=kapitalizaciji zivo me interesuje

jedan_prošli
29-11-07, 08:11
Lazarević umjesto Jostensa

NIKŠIĆ – Tehnički direktor nikšićke pivare Trebjesa Vanja Lazarević biće novi izvršni direktor te fabrike i time postati prvi Crnogorac na čelu kompanije u periodu nakon privatizacije 1997. godine - saznaje Republika.
Mandat aktuelnog izvršnog direktora, Belgijanca Johana Jostensa, ističe za nekoliko mjeseci, a u InBev-u, vlasniku Trebjese, najbliži su rješenju da 36-godišnjeg Lazarevića imenuju za novog čelnika, koji će najvjerovatnije zadržati i ovlašćenja tehničkog direktora.
Lazarević će Jostensa naslijediti i u Savjetu stranih investitora, kojeg je početkom godine formiralo crnogorsko Ministarstvo za ekonomski razvoj.U Savjetu, pored direktora nikšićke Pivare, sjede i čelnici Crnogorskog Telekoma, Kombinata aluminijuma, NLB Montenegrobanke, Montenegro Starsa i Daido metala.
Lazarević je mašinski inžinjer, u Pivari radi četiri godine, a ranije je bio zaposlen u Željezari.
On će biti četvrti direktor nikšićke Trebjese u periodu nakon privatizacije, a naslijediće Jostensa, koji je prošle godine sa mjesta komercijalnog direktora Apatinske pivare, takođe članice InBev korporacije, došao na čelo Trebjese.
Prije Jostensa, nikšićku pivaru vodio je Aleksandar Tomić, nekadašnji generalni direktor “Coca Cole” za južnu Rusiju.
Prvi direktor Trebjese nakon privatizacije bio je Belgijanac Patris Dirik, koji je na tom mjestu proveo pet godina i tri mjeseca.
Dirisov mandat kao prvog direktora nakon privatizacije obilježen je nasljeđivanjem velikog broja problema u proizvodnji, zastarjelom tehnologijom, ali i viškom radnika i nedisciplinom.
Dirikov mandat biće upamćen i po najvećem štrajku radnika Pivare, u ljeto 2002. godine, zbog čega je proizvodnja bila izmještena u InBev-ove pivare u okruženju, kako bi se zadržalo makar inostrano tržište.
Danas, gotovo 11 godina nakon privatizacije, Trebjesa je stabilna kompanija čiji radnici u prosjeku zarađuju 628 eura mjesečno.
R. Milić
U decembru o podjeli dividendi
Do kraja decembra iz tankova pokraj Bistrice biće natočeno 600.000 hektolitara piva. - Mi smo odavno lider na crnogorskom tržištu piva, a trenutno imamo čak 92 odsto udjela na tržištu. I nama je čudno da rastemo toliko, a da ostali praktično nestaju - rekao je Jostens u nedavnom razgovoru za Republiku. Većinski vlasnik, belgijsko-brazilska korporacija Inbev, posjeduje 72,7 odsto Trebjese, koja ima ukupno oko 1.400 akcionara.Na sjednici Skupštine akcionara fabrike, zakazanoj za 17. decembar, razmatraće se odluka o raspodjeli 2,63 miliona eura neto dobiti ostvarene u 2006. godini i isplati dividendi.Prihod Trebjese u prošloj godini iznosio je oko 26 miliona eura.

jedan_prošli
29-11-07, 08:13
Jostens vjeruje u čuda. I ovaj lik je vodio Trebjesu?? Nije mu jasan uspjeh?? A prodaje najbolje pivo na svijetu?? Ovaj lik, definitivno nema kapacitet za ovako kvalitetan proizvod.

Miroslav
05-12-07, 13:17
Je li dividenda sigurno 3,5 eura po akciji?

jedan_prošli
05-12-07, 17:01
Ništa nije sigurno... No kad je išta bilo sigurno? :)

Miroslav
06-12-07, 09:30
Ništa nije sigurno... No kad je išta bilo sigurno? :)

Tako najavise. Nije to lose mada se osjeti tek na vecoj kolicini akcija... A nece niko da je spusta malo nize, bice da i oni cekaju dividendu.

denk
06-12-07, 13:34
moze li neko da mi kaze u koliko je sati tacno skupstina i gdje se odrzava...znam da je 17 decembra

jedan_prošli
07-12-07, 08:17
Nazovi ih i pitaj ;) Vjerovatno u krugu tvornice.

jedan_prošli
07-12-07, 08:21
EKONOMIJA
Hajneken kupio MB pivaru

Amsterdam(MINA-BUSINESS) - Multinacionalni holandski proizvođač piva Hajneken kupio je srpsku pivaru Rodić MB u Novom Sadu, ali vrijednost tog posla nije saopštena.
Hajneken će transakciju finansirati iz postojećih sredstava, a kupovina će doprinijeti rastu zarade po akciji u 2010. godini i počeće da se isplaćuje u 2011. godini, navodi se u saopštenju te holandske kompanije.
Kupovina će biti završena nakon dobijanja neophodnih dozvola, nakon čega će, prema procjeni predsednika Hajnekena za centralnu i istočnu Evropu Nika Nusmajera Hajneken postati treći prema veličini pivar u Srbiji.
- Kupovina pivare Rodić MB dodatno će doprinijeti liderskoj poziciji Hajnekena na rastućem tržištu centralne i istočne Evrope - naveo je Nusmajer, prenosi B92.
Pivara Rodić MB osnovana je 2003. godine, ima kapacitet od 1,5 miliona hektolitara i zapošljava 282 ljudi. Vlasnik je brendova MB premijum, MB pils i Master, a u ovoj godini je predviđena ukupna prodaja od 500 hiljada hektolitara piva, saopšteno je iz Hajnekena.
Kapital novosadske pivare, prema podacima Agencije za privredne registre, procijenjen je na oko 145 miliona eura.
Grupa Hajneken je vlasnik je više od 115 pivara u više od 65 zemalja. Ukupan obim prodaje te grupe je 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtim proizvođačem piva u svijetu.
Ta grupa u prošloj godini imala je prihod od 12 milijadi eura, a neto profit od 930 miliona eura, ne računajući vanredne stavke i amortizaciju.

145 000 000 eura ni za 500 000 hektolitara. I to za pivovaru koja nema tradiciju. Osim ako tradicija nije 4 godine :) I to MBovih 500 000 hekolitara :) Onda Trebjesa po toj računici vrijedi najmanje 200 eura, a po očekivanju 300 eura. Bez grižnje savjesti!

Miroslav
11-12-07, 09:49
Do kad se moze kupovati TRNK a da se ima prava na dividendu?

jedan_prošli
11-12-07, 09:58
http://www.inbev.com/about_inbev/1__6__36__serbia.cfm

Kakva sramota, nisu na webu raščlanili Srbiju i Crnu Goru. Evo ima telefon pa zvrcnite i pitajte.