Bon Jovi
30-12-06, 11:30
zanima me sta vi mislite,kada cemo uci u evropsku uniju Srbija(Crna Gora) i uopste da li cemo uci?
|
View Full Version : kada cemo u EU Bon Jovi 30-12-06, 11:30 zanima me sta vi mislite,kada cemo uci u evropsku uniju Srbija(Crna Gora) i uopste da li cemo uci? Homer 30-12-06, 22:52 Ja da sam na njihovom mjestu ne bih nas primio ni u ludilu! Šansa da nas prime je u tome što treba da budemo barijera emigrantima i terorizmu, tj. da pomjere svoje granice na istok da bi oni bili što bezbjednija zona. Mislim da je to pametan potez. Niko 31-12-06, 16:38 Mislim da Srbija nikad nece uci u EU, za razliku od Crne Gore. Blago Crnogorcima ! Tesko nama sa radikalima, Kostunicom i ostalim srednjevekovnim tipovima. Homer 31-12-06, 18:08 Mislim da Srbija nikad nece uci u EU, za razliku od Crne Gore. Blago Crnogorcima ! Tesko nama sa radikalima, Kostunicom i ostalim srednjevekovnim tipovima. Imamo i mi naše Nepomenike. Imali smo ih vazda, no sad niđe niko od njih, pa dako i ovi prođu. (Samo me strah da gori ne dođu, jer su kod nas vazda gori dolazili, nikad bolji) Miki_from_the_block 31-12-06, 18:49 Moj djed je meni rekao da ce se jos jedan desiti prije nego sto udjemo u uniju! nb-campari 01-01-07, 14:05 crna gora ce vrlo brzo postati clanica evropske unije. potrebno je ispuniti samo jos dva uslova kazati izvini umjesto sto me gledas kazati zao mi je umjesto sto je bilo Homer 01-01-07, 18:52 Ako si mislio da kažeš da je problem naša narav - slažem se u potpunosti! Ena 02-01-07, 02:10 Ne znam za ostale ex YU drzave, ali u CG mislim da imamo problem u sprovodjenju zakona. Skupstina donese i usvoji zakone koji su propisani od strane EU ili su preduslov za ulazak u clanstvo, ali kad je sprovodjenje u pitanju, ta akcija jednostavno ne traje dugo. Tipican primjer je ova saobracajna pravila - pojasevi, svijetla, itd., sto se sprovodi u prvih mjesec-dva, a onda se jednostavno zaboravi na sve to. Onda ovo pusenje na javnim mjestima. Eto i obrazovni sistem je izmijenjen, ali opet mnogi profesori odstupaju od pravila. Isto koliko je vazno donijeti dobar zakon, vazno je sistematizovati njegovo sprovodjenje. nb-campari 02-01-07, 16:50 Ako si mislio da kažeš da je problem naša narav - slažem se u potpunosti! naravno, mada cemo vrlo brzo postati evropljani i gospoda (kad napravimo pare) Ena 03-01-07, 01:40 Ja se ne bih slozila s nb-campariom i Homerom. Mislim da mentalitet i kultura naseg naroda ne odstupa od drugih nacija. Cak sta vise, ako bi postojala neka skala kojim bi se mjerio taj kvalitet, sigurno bi smo bili pri vrhu. Imam dosta prijatelja po cijelom svijetu, i kultura i obicaji su mi jedna od najinteresantnijih tema u razgovoru s njima, tako da sam formirala takvo misljenje. Jednostavno, osobenosti sistema jedne drzave determinisu mentalitet njenog naroda. Interesantnan primjer je kada sam se jedanput vracala sa svog putovanja iz US, na aerodromu su ljudi "kulturno" cekali u redu i uzimali onaj boarding pass. Medjutim, kada su kasnije najavili da je let odlozen, svi su odjednom navalili na onaj salter, nadvikivali se i ljutili se na osoblje iz ove avio kompanije. Sa ovom nevoljom, odjednom je sva ona kurtoazija s pocetka nestala. :D nb-campari 03-01-07, 09:12 bravo devojko.nijednog momenta ni ja nijesam generalno dovodio kulturu mog naroda u pitanje.znam da smo i vrlo ostrouman narod. moju izjavu o prijemu crne gore u evropsku uniju prihvatite malo vise kao salu, a malo manje kao nama ipak, prisutnu drskost. Homer 03-01-07, 09:22 Nisam mislio na kulturu - imamo je; pameti imamo što malo ko. Ali nam je narav loša:mad: i ne smiejemo to poricati, jer kad shvatimo da nismo nebeski narod, dragulj u kruni i sl. pa da poradimo malo na tome, možda od nas bude nešto, ovako smo brate taman kao što nas oni opisuju. PS Poltronizam je naša nacionalna osobina:mad: (Ili je možda najvažnije da smo mi zgodni?) Bon Jovi 04-01-07, 16:19 jbg da sam znao da cete se svadjati ne bih otvarao temu :( Aurora 04-01-07, 17:44 ***** Jedno je sigurno a to je da su karte odavno podeljene, prostorna podela rada izvršena, zemlje EU su lobirale.Ni jedna zemlja ex YU izuzev SLO neće živeti kao što živi zapad ( Nemačka, Francuska,...) Suština u povećanju bruto nacionalnog dohotka leži razvoju novih tehnologija, proizvodnji i izvozu.Ljudi pa naša je tehnologija toliko zastarela da to nije normalno.Svaka zemlja koja izvozi tehnologiju je stara preko 15 godina.Kada ti zemlja izveze tehnologiju ona te uslovljava na najmanje dva načina, da kupuješ sirovine odnosno repromaterijal iz kanala njihove distribucije i ne možeš da izvoziš robu na tržište gde hoćeš da ne bi ugrozio zemlju koja je naprednija od tebe i ti si u okovima i lancima.Nema ti druge nego da prodaš fabriku i da stranac radi šta hoće. Obzirom da je izvršena odavno prostorna podela rada što podrazumeva da ne mogu svi sve da proizvode nego određene zemlje proizvode određenu robu ( kao Yuga nekada), nama je ostalo samo da prizvodimo tenisice i donji veš. Nerviraju me političari kada laprdaju o otvaranju novih radnih mesta, ali ni jedan ne spominje koliko je radnika odpušteno prodajom neke od fabrika. Kaže otvara se firma koja će zaposliti 600 radnika a u isto vreme se prodaje fabrika koja otpušta 2000 radnika.Ufff samo me glava zaboli. Homer 04-01-07, 21:18 Tema je OK! Ovdje i treba da se sučele različita mišljenja, tako da ovo ne doživljavam kao svađu! :) Volim da čujem drugačije mišljenje. Hvala Bogu što ne mislimo svi isto i što niko nije uvjek u pravu.:) Filip 05-01-07, 03:32 Nisam mislio na kulturu - imamo je; pameti imamo što malo ko. Ali nam je narav loša:mad: i ne smiejemo to poricati, jer kad shvatimo da nismo nebeski narod, dragulj u kruni i sl. pa da poradimo malo na tome, možda od nas bude nešto, ovako smo brate taman kao što nas oni opisuju. PS Poltronizam je naša nacionalna osobina:mad: (Ili je možda najvažnije da smo mi zgodni?) ko nije nebeski narod? ti homere govori u svoje ime. nb-campari 05-01-07, 14:33 [QUOTE=Filip;12991]ko nije nebeski narod? ti homere govori u svoje ime.[/QUO bezi bre u mesaru Homer 05-01-07, 20:43 [QUOTE=Filip;12991]ko nije nebeski narod? ti homere govori u svoje ime.[/QUO bezi bre u mesaru Filip se samo zajebava! :cool: Je li istina da je vegetarijanac?:tongue: gujaljuta 20-02-07, 16:58 pa za dvadesetak godina... taman kad EU bude pri raspadanju da joj pripomognemo, imamo iskustva u tome dosta :tongue: Psihologue 21-02-07, 11:44 Kad se promeni balkanski mentalitet možemo se nadati ulasku u evropsku uniju.. BlackWoman 22-02-07, 14:53 BH takođe ima male šanse da uđe u EU. pehar 07-03-07, 20:10 NE znam ni sama sta uopste dobija Srbija ulaskom u EU?!Nesto ne cvetaju ruze ni Rumunima,a ni Bugarima greenergy 07-03-07, 20:59 Moje neko misljenje je da li ima vise smisla pricati o EU i nasem ulasku u njoj. Da smo se na vrijeme osamostalili 90-91 godine, uzgred i imali podrsku tadasnje Evrope za to, i krenuli u EU sada bi pricali drugu pricu. Vjerovatno bi usli u EU kada i Slovenija, sacuvali zemlju, izgradili infrastrukturu, drustvo ne bi bilo ovako "bolesno" .... Jednom rijecju imali bi sredjenu drzavu (naravno ne bi se mogao izbjeci u njoj sav onaj nas naopaki mentalitet i ponasanje). Ovako poslije svega imamo drzavu koja je 89 povukla rucnu kocnicu i rekla ''putuj Evropo'' a koja sada hoce na svu brzinu tamo sa istim ljudima. Moje neko misljenje je da sada iz ove perspektive ne treba da idemo tamo. Mislim da bi EU samo opterecivala Crnu Goru. Crna Gora treba da izgradi gradjansku drzavu u kojoj ce biti vladavina prava, otvorena prema susjedima, u kojoj ce biti na snazi svi evropski zakoni, standardi, ali bez clanstva u EU. Naravno ne treba nam ni NATO. Mi kako mala i otvorena zemlja prema svima imali bi prijatelje ili bi ih stekli svuda u EU. Zasto ne bismo bili kao Svajcarska, ili bolje receno ajde da krenemo da pravimo drzavu kao sto je Svajcarska pa mozda ce neke nase generacije od sad pa za 100 god imati nesto nalik tome. Pozz BlackWoman 08-03-07, 07:57 Moje neko misljenje je da li ima vise smisla pricati o EU i nasem ulasku u njoj. Da smo se na vrijeme osamostalili 90-91 godine, uzgred i imali podrsku tadasnje Evrope za to, i krenuli u EU sada bi pricali drugu pricu. Vjerovatno bi usli u EU kada i Slovenija, sacuvali zemlju, izgradili infrastrukturu, drustvo ne bi bilo ovako "bolesno" .... Jednom rijecju imali bi sredjenu drzavu (naravno ne bi se mogao izbjeci u njoj sav onaj nas naopaki mentalitet i ponasanje). Ovako poslije svega imamo drzavu koja je 89 povukla rucnu kocnicu i rekla ''putuj Evropo'' a koja sada hoce na svu brzinu tamo sa istim ljudima. Moje neko misljenje je da sada iz ove perspektive ne treba da idemo tamo. Mislim da bi EU samo opterecivala Crnu Goru. Crna Gora treba da izgradi gradjansku drzavu u kojoj ce biti vladavina prava, otvorena prema susjedima, u kojoj ce biti na snazi svi evropski zakoni, standardi, ali bez clanstva u EU. Naravno ne treba nam ni NATO. Mi kako mala i otvorena zemlja prema svima imali bi prijatelje ili bi ih stekli svuda u EU. Zasto ne bismo bili kao Svajcarska, ili bolje receno ajde da krenemo da pravimo drzavu kao sto je Svajcarska pa mozda ce neke nase generacije od sad pa za 100 god imati nesto nalik tome. Pozz U prvoj boldiranoj rečenici sam upravo htjela da napišem ono što si ti kasnije napisao, a ja boldirala. Zabluda je da će Evropa da sređuje države i da donese prosperitet. Evropa ništa nije uradila besplatno, sve što radi - radi iz interesa. Znači, prvo sređuj državu pa onda razmišljaj o ulasku u Evropu (iako smo mi odavno u Evropi :biggrin: ) Dot 08-03-07, 13:44 ja mislim da kad bude vrijeme da Crna Gora udje u EU,svi ce je polako napustati... sad je to manje vise ok cilj,ali nesto mi i nije bas blistav,ali naravno o tome ja pojma nemam... Truman 25-03-07, 09:07 Nismo mi realno za EU...I ako nas prime ( a tesko da ce pre 2012. ) gledace nas kao siromasnu i malo divlju bracu. Rumune i Bugare su primili iz geopolitickih razloga - da se ne bi previse priklonili Putinovoj Rusiji. Bas ja verujem da su oni ispunili sve standarde potrebne za EU... Zipp-PG 26-03-07, 09:35 u EU cemo kad: -izvrsimo lustraciju -po prvi put u istoriji na izborima smijenimo vlast -kad nam pitanje crkve, zastave, himne, nacionalnosti i slicno ne bude glavna tema -kad budemo imali nezavisne medije -nezavisne intelektualce -studente koji su spremni da nesto promjene a ne letargicnu masu -kad nam Sudstvo bude nezavisno -policija profesionalna -kada se Direktori javnih preduzeca i ustanova budu birali po sposobnosti a ne partijskoj pripadnosti to je na opstem planu, a na licnom: -kada budemo pjesacki prelazili na zelenom svijetlu kao sav normalan svijet -kada otpadke budemo bacali u korpu a ne na ulicu -kada ne budemo trazili "vezu" za posao, za kod doktora, u MUP-u.. -kada velikoj vecini prestanu biti idoli "Pink-TV", Ceca, Meca, Caca i slicne -kada budu smijesni muskarci koji nose "Armani" sa lancem oko vrata i djevojke koje idu polugole gradom(nijesam moralista vec je to stvar estetike, kulture i ukusa) -kada prestanemo da se pozivamo na cojstvo, moral i postenje kojeg uzgred nemamo(zato ga i stalno potenciramo) ... E to su osnovni uslovi za ulazak u EU. A mi te uslove necemo ispuniti NIKAD. A mozda ni tada. |