View Full Version : Porijeklo naziva Srbin - DOKUMENTA, ISTORIJSKI IZVORI

Arsenije Plamenac
16-07-06, 12:03
1.

Vizantijski Car Konstantin VII Porfirogenit u spisu DAI (De Administrando Imperio) o Srbima (X vijek)

Glava trideset i druga
O SRBIMA I ZEMLJI U KOJOJ SADA STANUJU

[...]Srbi (Serbloi) su potomci nekrštenih Srba, zvanih također bijeli, koji žive iza Turske na mjestu zvanom Boiki, gdje im je susjedna Franačka, kao i velika Hrvatska, nekrštena, također nazvana bijela, i u tom su mjestu, dakle, ovi Srbi živjeli od početka. Ali kad su dva brata naslijedili na vlasti svoga oca u Srbiji, jedan od njih je uzeo polovinu naroda te je zatražio zaštitu u Heraklije, imperatora Bizantinaca, i taj isti imperator Heraklija primio ga je i dao mu mjesto u pokrajini Soluna (Thessalonikes), da se tamo naseli, naime Srbiji (Serblia), mjesto koje od toga doba nosi taj naziv. »Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca. Pa, poslije nekog vremena, ti su isti Srbi odlučili poći u svoje vlastite kuće (vratiti se), a imperator ih je pustio. Ali, kad su prešli rijeku Dunav (Danoubin) oni su promijenili svoje mišljenje pa su poslali jednu molbu imperatoru Herakliju, putem vojnog zapovjednika koji je tada bio u Belegradonu, da bi on njima dao drugu zemlju za naseliti se. A budući da ono što je sada Srbija i Paganija i takozvana zemlja Zahloumon i Terbounia i zemlja Kanalita, bilo pod upravom imperatora Bizantinaca, i budući da su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni istjerali one Rimljane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), stoga je imperator naselio te iste Srbe u naznačene zemlje i oni su postali podložnici imperatoru Bizantinaca, a imperator je doveo svećenike iz Rima i njih krstio, i naučio ih da pravilno obavljaju pobožnosti, i poučio ih u kršćanskom nauku.[...]

---------

Arsenije Plamenac
16-07-06, 12:05
2.

Giljeljmo Tirski o Srbima

Ovo je iz Monumenta Montenegrina, zbirka dokumenata, do kojih se dolazi po raznim arhivama Evrope.

=======
Svanteri u tom smislu navodi zabiljesku Giljema Tirskog:
»Ovo isto, uzimajuci od Grka, pise Giljeljmo Tirski, u knjizi XX gl. IV, kada je ratujuci dosao sa carem Emanuelom u Srbiju:
- Zatim se car neko vrijeme zadrzao u Srbiji, koja je planinska oblast, posijana dubovim sumama, ima teske prilaze i lezi u sredini Ilirije, izmedju Dalmacije i Ungarske, sa ratobornim Srbima, koji su samopouzdani u opasnostima zbog teskih prilaza i neprohodnosti njihove oblasti. Imaju prastare obicaje, a sav ovaj narod vodi porijeklo od onih koji su u tim krajevima, upuceni i dovedeni u progonstvo, bili kaznjeni da sijeku mermer i kopaju rude, pa zato im ime dolazi od ropstva (servitutis). To je, pak, narod surov, bez reda, zivi u planinama i sumama i ne zna za poljoprivredu, ali izobiluje mnogobrojnim stadima sitnih i krupnih grla, mlijekom i sirom, maslacem, mesom, medom i voskom. Oni imaju magistrate, koje nazivaju zupanima, ponekad sluze caru, a ponekad, nadolazeci iz planina i suma, posto su neustrasivi i voinstveni muzevi, pustose citavu oblast oko sebe«.

Citalaca radi da pojasnimo da je Giljeljmo od Tira (1139 – 1186) bio jedan od clanova ugledne krstaske porodice. Rodjen je u Jerusalimu, studirao prava i umjetnosti u Francuskoj i Italiji. Bio je arhiepiskop Tira od 1175. do smrti 29. septembra 1186. godine. Napisao je dva znacajna djela: »Djela istocnih vladara« i »Djela istorije u zemljama preko mora«. Oba su spisa, cim su napisana, prevedena sa latinskog na francuski.
Smatra se za jednog od najpouzdanijih poznosrednjovjekovnih hronicara, jer je pisuci svoj istorijski opus bio u kontaktu sa izvorima koji su sada izgubljeni. Imao je izuzetan dar zapazanja i promisljanja.
=========

Dakle, ovom Giljeljmu Tirskom istoričari vrlo vjeruju! A umro je tačno godine kad su Rašani pokorili Duklju.

Arsenije Plamenac
16-07-06, 12:06
3.

Iz beogradskog lista Politika 4. novembra 1988., tumačenje pojma Srbin

http://img49.imageshack.us/img49/9553/4nov1988pol0ac.jpg
http://img49.imageshack.us/img49/1464/4nov1988pol15oz.jpg

Dakle, pojam Srbin je socijalni pojam, a SEBARA NIJE bilo u Zeti i Bosni!
Srbi su dakle od starina narod koji ne vezuje porijeklo, vec svetosavlje i u novije vrijeme Vukov vjestacki jezik.

--------

Arsenije Plamenac
16-07-06, 12:07
4.

>Mala Enciklopedija Prosveta<, o nazivu SEBAR (Srbin)

http://img47.imageshack.us/img47/7407/sebar9cg.jpg

Arsenije Plamenac
16-07-06, 12:09
5.

Prvi put na internetu, velika exluziva,
jos jedan dobro skriven dokument iz srpske istorije, dok su nam sve vrijeme prikazivane svetosavske bajke.

Peto, vjerovatno najjace svjedocenje, da Srbin znaci - SLUGA, ROB!

Iz knjige

http://img54.imageshack.us/img54/6027/kraljevinavojislavljevica8yw.jpg

Evstatije Solunski o Nemanji

http://img97.imageshack.us/img97/9229/evstatijesolunski7jh.jpg

-------

http://www.durmitorcg.com/forum/viewtopic.php?t=729

----

Kon-Tiki
16-07-06, 21:40
Mislim Arsenije da sve te gereralizacije toga KO SMO MI ili ONI ne vode nikud. Mi bi trebali da smo sloveni i plave kose a vidi nas. Vecina smo tamno smedji i crni sto znaci da smo smijesani sa svih strana i sam Bog zna koji smo mjesanci. Ta okrica ko su Srbi ili ko su Crnogorci sluze samo u dnevno politicke svrhe i da zavadjaju narode.

Arsenije Plamenac
17-07-06, 01:20
Mislim Arsenije da sve te gereralizacije toga KO SMO MI ili ONI ne vode nikud. Mi bi trebali da smo sloveni i plave kose a vidi nas. Vecina smo tamno smedji i crni sto znaci da smo smijesani sa svih strana i sam Bog zna koji smo mjesanci. Ta okrica ko su Srbi ili ko su Crnogorci sluze samo u dnevno politicke svrhe i da zavadjaju narode.

Slazem se, ali znas dobro kolko nas Srbi uce, sto smo, pa malo i oni da budu poduceni otkuda im srpsko ime dolazi, to ime koje su ovi nasi odavde, od skora, tako rado prihvatili.