View Full Version : koje ste veroispovesti?
ja sam pravoslavac,a vi?
pored glavnog pitanja dodajem
Da li vam je neprijatno da se izjasnjavate o vasoj vjeroispovjesti?
Religiju doživljavam kao lošu administraciju (birokratiju) koja je nanijela dovoljno zla čovječanstvu i zato joj ne dozvoljavam da se ispriječi između mene i Boga.
Bog je jedan - Ljubav:)
pa koje si veroispovesti?
pa koje si veroispovesti?
Bog je jedan - Ljubav:)
ja sam pola pravoslavac pola musliman pola katolik. ukupno - coek i po
Bon jovi, daj mi jedan razlog zasto je to vazno ovdje na forumu? :)
ako pitam za veroispovest,to ne znaci nista lose,normalno je da se nase vere razlikuju,osim ako se neko stidi svoje vere
nije mi namera da nastane svadja zbog religije :)
ako pitam za veroispovest,to ne znaci nista lose,normalno je da se nase vere razlikuju,osim ako se neko stidi svoje vere
nije mi namera da nastane svadja zbog religije :)
U potpunosti se slazem s tobom, i znam da nije iz lose namjere. Ali ne shvatam zasto je to bitno, ili, drugim rijecima, u kom kontekstu to pitas. Postavio si direktno pitanje na koje samo mozes samo da das odgovor, ali nemamo temu o kojoj bi smo diskutovali. :)
Da si uz tvoje pitanje u uvodu dodao - "Da li vam je neprijatno da se izjasnjavate o vasoj vjeroispovjesti?", ili nesto slicno, to bi vec bilo nesto drugacije.
Derek_Trotter 26-12-06, 19:17 Takodje vjerem da je tema pokrenuta iz dobre namjere a ne da se prebrajamo po vjerskoj osnovi. Nadam se da su ta vremena iza nas.
rimokatoličke...ja se ne sramim izjasniti o tome, ali u mojoj sredini većina ljudi su rimokatolici...možda se ljudi koji u svojoj sredini spadaju u manjinu po svom vjerskom uvjerenju srame izjasniti...iako mislim da se čovjek nikada nebi smio sramiti onoga što je i u što vjeruje...
ja sam pravoslavac,a vi?
NE!
I nikom ne treba da bude!
Mene uglavnom napadaju zbog mog stava po ovom pitanju, ali niko nije uspio da mi dokaže da nisam u pravu.
U Bogomolje ne idem, Bog mi je u srcu!
Uglavnom ne volim one koji se predstavljaju kao Božji administratori, dosta su zla nanijeli, ali i među njima ima dobrih i pametnih ljudi.
Ja sam imao jednu lijepu domovinu i samo zahvaljujući religijskim razlikama sam ostao bez nje. A razlike je trebalo da nas obogaćuju.
Nije važno ko se kako krsti, ili šta god, volite se!
Pravoslavne sam veroispovesti i ne stidem se toga.Smatram da je svaki covek uz veru rodjen i to je nesto njegovo licno.Delim misljenje sa Homerom lepo je to objasnio.Svaki covek pored vere treba da i poseduje kodekse ponasanja kako prema sebi tako i prema drugima, na to se najcesce zaboravlja.
B.J. hvala za editing. Sad vec imamo interesantnu temu.
Ja sam takodje pravoslavne vjere. Naravno, ne osjecam nikakvu neprijatnost da to kazem. Mozda to zbog toga sto sam uvijek pripadala vecini. :)
Bas me interesuje me stav manjina, posebno u onim tinejdzerskom dobu, kad postoji velika potreba za identifikacijom ili poistovjecivanje s vecinom. Mozda u tom perioudu, da se nalazim u drugacijem okruzenju, gdje sam dio manjine, vjerovatno bih osjecala malu neprijatnost sto bih bila 'razlicita'.
Drago mi je kad vidim da mijesani brak (razlicitih vjeroispovjesti) koji super funkcionise. A da li bih stupila u brak s osobom druge vjere? Ne znam. :rolleyes: Mozda da.
Ja ne verujem u boga. Ne osecam se prijatno u drustvu pravoslavaca.
Ja ne verujem u boga. Ne osecam se prijatno u drustvu pravoslavaca.
Zašto?:confused:
ateista je uvek bilo,i bice....
B.J. hvala za editing. Sad vec imamo interesantnu temu.
Ja sam takodje pravoslavne vjere. Naravno, ne osjecam nikakvu neprijatnost da to kazem. Mozda to zbog toga sto sam uvijek pripadala vecini. :)
Bas me interesuje me stav manjina, posebno u onim tinejdzerskom dobu, kad postoji velika potreba za identifikacijom ili poistovjecivanje s vecinom. Mozda u tom perioudu, da se nalazim u drugacijem okruzenju, gdje sam dio manjine, vjerovatno bih osjecala malu neprijatnost sto bih bila 'razlicita'.
Drago mi je kad vidim da mijesani brak (razlicitih vjeroispovjesti) koji super funkcionise. A da li bih stupila u brak s osobom druge vjere? Ne znam. :rolleyes: Mozda da.
pokušaću da ti dam odgovor iz svoje perspektive, jer živim u multinacionalnoj sredini gde ima dosta manjina.
Sam odnos prema samoj veri zavisi od čoveka, odnosno ličnosti.
Imam prijatelje koji su drugih nacionalnosti većinom su Mađari i Slovaci, poštujem njih kao ličnosti u kompletu kao i oni mene.
Što se pobesnelih tinejdžera tiče svuda je to isto ma koje da su nacionalnosti ili veroispovesti i ma gde se nalazili.Ličnosti koje su sklone skandalima i glupostima oni će ih praviti ma bili u većini ili manjini to su isklompleksirane ličnosti i to pravilo važi za sve nacije i vere.
Prosto rečeno, u svakom žitu ima kukolja.
Što se različitosti tiče ona je za mene pravi izazov i mislim da svaka osoba ma u kom dobu da se nalazi ( koja je stabilna) teži da bude autentična, priča za sebe.Svako svrstavanje u tzv. šablone je pogrešno.Meni je recimo veoma prijatno i lepo se osećam kada se nalazim u sredini u kojoj sam različita i neverovatno je što me uvek dobro prihvataju.Dve osobe iste vere ne moraju da budu niti iste niti isto prihvaćene.Nikada ne treba potcenjivati ili pljuvati nekoga na osnovu pojedinaca, definitivno pogrešno.
Ja sam katolicke vjere i to mi nikada nije predstavljalo problem iako sam u manjini. To sam sta sam, postujem tujde, pa tako ocekujem da se postuje i moje. Ljudi ocigledno imaju mnogo problema sa prihvatanjem onoga sto je razlicito. Ako je nesto drugacije ne znaci da ne valja. Niko nam ne moze uskratiti vjeru i kad malo dublje i bolje razmislimo te podjele su tako banalne. Svi smo ljudi i svi imamo potrebu i pravo da vjerujemo u nesto, a vjerujemo u ono sto smo sami odabrali, ili i naucili i naslijedili. Ne cijenim ljude po tome koje su vjeroispovijesti niti nacionalnosti. Najnaprednije sredine su uvijek bile spoj razlicitih vjera i kultura. Ako nismo sposobni da prihvatimo razlicitosti to samo govori o tome na koliko se niskom nivou svijesti nalazimo. Evo jednog odlicnog citata I. Andrica:"Kad god sam i gde god sam nailazio na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opšti interes ili preteranu osetljivost na ličnu čast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ograničen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu, kratkovidnu sebičnost " (Znakovi pored puta)
ja sam pola pravoslavac pola musliman pola katolik. ukupno - coek i po
hahahahahah
I ja isto. Ustvari katolika nema kod nas, al mogla bi ja i to da budem, sto da ne. :biggrin: :biggrin: Mada, uvijek kad mi neko postavi ovo pitanje, ne objasnjavam, kazem da sam Islamske vjeroispovijesti...
Inace Algol RESPECT...
BlackWoman 02-02-07, 12:14 Ja sam pravoslavne vjeroispovjesti i ne vidim zašto bih se stidjela to da priznam ako me neko pita?
Odrasla sam u predratnoj mješovitoj sredini, tako da sam odavno naučila da dijelim ljude na dobre i loše, a ne po vjerosipovjesti. Imam mnogo prijatelja raznih vjeroispovjesti, rat nas nije promijenio što mi je izuzetno drago.
Svoga nasljeđa se nikada ne bih odrekla iz prostog razloga što je čovjek koji zna ko je i odakle je i ko su mu pradjedovi nešto, a onaj koji to poriče, odbacujući svoje pretke jedino obično - ništa.
Pravoslavne sam vjeroispovijesti....i ponosim se time.
Kršten sam u pravoslavnoj crkvi. Nijesam vjerujući jer znam da postoji jedan Bog. Uopšte me ne interesuje ko kojim putem teži jedinstvu sa Bogom. Ne podnosim one koji se petljaju imeđu mene i NJega jer su po pravilu prevaranti i lopovi bez obzira na organizaciju kojoj pripadaju. :)
nb-campari 14-02-07, 11:07 zenine, njoj se ispovijadam evo dobar dio zivota.
Ja sam pravoslavac ali imam svoje poimanje religije i boga i ne treba mi neko svesteno lice da mi prica o Njemu.Mislim da danas mnogo ljudi prica o vjeri iz nekog pomodarstva (pogledajte silne brojanice oko ruku i druge simbole vjera oko vrata i po kolima), to neshvatam -u osnovi svake religije je propovijedanje dobra i ljubavi i sloge tako da su mnogi to vremenom iskrivili i nastala je netrpeljivost i mrznja medju religijama pa i najgori medjuvjerski ratovi.
Pravoslavne sam ispovesti i nikada mi nije bilo neprijatno da se izjasnjavam kao pravoslavka.
uhhh sad ce biti neki balavac lupa...
rodjen sam u hriscanskoj porodici u bosni,ucen sam da vjerujem u Boga, svake nedelje isao sam u crkvu... dosao je rat.
jedna stvar koju sam shvatio za ovih jadnih 20 god je da je religija josh jedna podjela koja cak ima i navjeci uticaj na NEtrpeljivost medju ljudima sirom svijeta.
sad ja treba da se odreknem osobe koja mi sve znaci samo zato sto je muslimanka i sto se moja familija ne slaze sa tim?
trebam da mrzim muslimane zato sto su mi neke budale u ratu ubile pola familije? zbog toga trebam sad da idem gradom i tucem se sa albancima ili muslimanima?
neka, hvala vam.
boga nema, religija je psiholoski oslonac..a sve je velika zabluda...
mislim da je sopstvena licnost i karakter ono u cemu bi svi trebali da kopamo i trazimo spas,svakako bi bilo manje fanatika
BlackWoman 05-03-07, 08:34 Vjerujem da si ogorčen tim razlikama, nebitnim stvarima, koje neko postavlja između tebe i osobe koju voliš.
U Svetom Pismu piše ''ljubi bližnjeg svog kao sebe samog'' (to je prva Božija zapovjest) a taj bližnji nije osoba koja ti je rod nego ko ti je blizak po srcu.
Nijedno vjerovanje ne propovjeda mržnju i ubijanje, nego baš suprotno.
Bog je ljubav. Sve što radiš iz ljubavi ima blagoslov. Pred Bogom svi smo jednaki, bez obzira na rasu i vjeroispovjest.
(Sve fanatike i loše ljude, čak i one koji su ti zlo napravili ne mrzi, oni su prije za žaljenje, jer dobro se dobrim vraća. Vjeruj mi, svako dobro djelo koje sam bilo kada napravila i zaboravila na to, mi se vratilo kad sam se najmanje nadala.)
vjeruj mi meni nije nijedno!!!
a jesam li sta dobro cinio, glupo bi bilo da ti ja odgovorim...pitaj nekog ko me zna...
dodje mi da ih sve pobijem ,ali onako iz ljubavi....
U Svetom Pismu piše ''ljubi bližnjeg svog kao sebe samog'' (to je prva Božija zapovjest) a taj bližnji nije osoba koja ti je rod nego ko ti je blizak po srcu.
Nijedno vjerovanje ne propovjeda mržnju i ubijanje, nego baš suprotno.
Bog je ljubav. Sve što radiš iz ljubavi ima blagoslov. Pred Bogom svi smo jednaki, bez obzira na rasu i vjeroispovjest.(Sve fanatike i loše ljude, čak i one koji su ti zlo napravili ne mrzi, oni su prije za žaljenje, jer dobro se dobrim vraća. Vjeruj mi, svako dobro djelo koje sam bilo kada napravila i zaboravila na to, mi se vratilo kad sam se najmanje nadala.)
izvini,ali ovo gore svi znamo a niko se toga ne drzi.
znas koji je problem?vjera je potpuno iskrivljena i globalizovana,kao,u ime vjere se ratuje,kolje,pljacka,pali,rusi..sve da bi odbranili zastavu pod kojom smo rodjeni.
pa zar to pise u nekim svetim knjigama?
sve se ja slazem crna zeno,sto si ti gore rekla i navela,ali,mislim da ces se i ti sloziti sa mnom.gledajuci sveukupno stanje za zemaljskoj kugli vjera sluzi samo zbog lakseg manipulisanja narodom.
BlackWoman 06-03-07, 09:25 Ne kažem da nema pojedinaca (kroz čitavu istoriju) koji su uvijek pogrešno interpretirali izvorno učenje i stvarali više štete nego koristi.
Ali, 5 pedofila nastavnika ne znači da je škola pokvarena.
Čovjek je slabo biće, podložno padu i grijehu. Ne govorim o ljudima nego o učenju.
Ako sam vjernik ništa ne može pokolebati moju vjeru, ne u ljude - nego u Boga.
vjeruj mi meni nije nijedno!!!
a jesam li sta dobro cinio, glupo bi bilo da ti ja odgovorim...pitaj nekog ko me zna...
dodje mi da ih sve pobijem ,ali onako iz ljubavi....
Kad činiš dobro djelo ne očekuj ništa zauzvrat, jer ako očekuješ ne razlikuješ se od zelenaša.
Kad činiš dobro djelo, radi ga iz srca i ne hvali se ''neka tvoja ljevica ne zna šta radi desnica''.
Šta god uradio vratiće ti se kad se najmanje nadaš, vjeruj.
http://img219.imageshack.us/img219/8412/untitledxt2.th.jpg (http://img219.imageshack.us/my.php?image=untitledxt2.jpg)
Ja sam panteista... A vjerujem i u metempsihozu...
Nema svrhe da idem u bilo koju bogomolju...
Cim vidite covjeka kako pronosi rijec Boziju - bjezite... Ili ga gadjajte nekim tupim predmetom...
Ne sumnjam da si imao najbolju namjeru izborom teme, ali mislim da se ipak na kraju desio "popis" (pojedinih) članova po vjerskom opredjeljenju i to ne na žalost po onom "osjećanom" nego po onom "naslijeđenom" kojeg mnogi doživljavaju maltene kao štafetu koju treba da prenesu svojem potomstvu. Vrlo malo ljudi zapravo razmišlja o svom vjerskom ubjeđenju, a još manje je sklono da napravi distancu i da to što je "naslijedio" sagledava izvan već postavljenih međa(tabua) koji su mu sugerisani od strane rodbine, pa čak i cijele vjerske ili nacionalne zajednice. Da pojednostavim. Da bi čovjek bio uistinu svjesni a ne instnktivni vjernik on, po logici, mora o tome s vremena na vrijeme razmišljati. Otprilike: u šta i Koga vjerujem, zašto vjerujem, šta predstavlja moja vjera i šta predstavlja meni, otkud i otkad je ona u mom svijetu i svijetu mojih predaka i mog naroda i puno puno drugih preispitivanja. Međutim najčešće vam neko iz rodbine manje ili više otvoreno sugeriše da "nije pametno misliti o tome" ili "šta imaš o tome da misliš", jer zaBoga tu je sve jasno i ti treba samo to da proslijediš potomcima, a čak nije ni bitno koliko ćeš vjeru praktikovati (!). Mislim da se time nanosi nepopravljiva šteta jer se kao rezultat javljaju "štafetni" vjernici, ali i takvi oni ipak negdje jesu "instinktivni" vjernici pa ih se ne može nazvati kvazivjernicima.
Opet da budem jasniji: NE POSTOJE ATEISTI! Svi ljudi, pa čak i oni koji za sebe tvrde da su ateisti, su vjerujući. Ateizam u svijesti jedinke može karakterisati samo prolazan dio njenog života i obično je to zalet u pakao. To će biti slučaj sve dok čovjek ne nađe odgovor na pitanja: Otkud on, otkud Univerzum i koja je svrha njegovog života? Kako ja mislim da su ova pitanja van moći ljudske spoznaje, čovjek je osuđen, i treba, da bude-VJERUJUĆI!
Ljudi imaju problem da razumiju da ne trebaju oni Vjeri, već Vjera njima!
Da bi bio fer prema tvom topic-u reću ću da sam izrazito vjerujući, ali želim da ljudi koji budu čitali moj stav razmisle o onome što sam napisao, a ne (bar zasad) da u fokusu pažnje imaju to kome se molim i kako.
Otac mi je krsten,ali nije vjernik.Majka nije krstena,iz komunisticke familije.Ja sam krsten na jednom od najsvetijih mjesta na zemlji,Slava Mu i Milost.Rekoh tad da nikad necu skrenut sa puta hriscanstva,ali je sam Bog htio drugacije. Poveo me drugacijom stazom,pokazao mi svijet u drugacijem svijetlu. Sad Ga osjecam bliskije i prisnije nego ikad. I dalje nosim krst na grudima i privjesak sa likom Svetog Vasilija Ostroskog,ali ne znam mogu li jos uvijek da kazem da sam pravoslavac.U Boga ne sumnjam niti sam ikad.
Ja sam pravoslavne vere i nikad mi nije bilo neprijatno zbog toga,niti ce biti.
Kao dijete, krstili su me u SPC. A onda, kako sam rasla, pa krenula da se pitam, ispitujem, zapitkujem, da analiziram i tome slicno, tako je moja vjera kopnila, a sumnja rasla.
Gdje sam sad? Pa, otprilike ovdje: Vjera zahtijeva potpuni otklon sumnje, a ja to, priznajem, ne umijem.
ja sam student, a mi studenti nemamo ni para ni vremena za to religija or smth !:)
A sta je u stvari ateista? Jel to osoba koja ne vjeruje u odredenog Boga; ili osoba koja ne vjeruje da bilo ko moze znati bilo sta o Bogu; ili osoba koja...? Koja je definicija ateiste?
od svih pomalo,
mada mise najvise dopada sinto vjeroispovjest,
mada i ona od plemena maja mi je interesantna.
malo mi vuku na vudu.ne znam.
mozda uzmem malo od njih.:notworthy:
mada i ona od plemena maja mi je interesantna.
malo mi vuku na vudu.ne znam.
mozda uzmem malo od njih.:notworthy:
Strahovlada koja je gajila kult krvi?!
Nemoj njih, molim te! Treba da razvijas ljubav i dobre osjecaje u sebi,to ti Maye nece pomoc da uradis.:nono2:
Strahovlada koja je gajila kult krvi?!
Nemoj njih, molim te! Treba da razvijas ljubav i dobre osjecaje u sebi,to ti Maye nece pomoc da uradis.:nono2:
Moj odgovor je bio ironican, sto bi rekao Anon citaj izmedju redova,
a ja ti savjetujem da procitas i neku knjigu o kulturama inka i maye.cisto da prosiris znanje.nemoj samo da ucis iz filmova.mislim na apokalipto.
ipak je taj scenario sastavljen od segmenata iz raznih knjiga i licnoc dozivljaja.
ali si u pravu da su gajili kult krvi. a ni ja to ne bih nikom preporucio.:nono2:
Kao dijete, krstili su me u SPC. A onda, kako sam rasla, pa krenula da se pitam, ispitujem, zapitkujem, da analiziram i tome slicno, tako je moja vjera kopnila, a sumnja rasla.
*aplauz*
Ko samo malo pocne da ceprka po hriscanstvu, shvatice da ne moze u to da vjeruje i okrenuce se sebi i svome Bogu...
*aplauz*
Ko samo malo pocne da ceprka po hriscanstvu, shvatice da ne moze u to da vjeruje i okrenuce se sebi i svome Bogu...
A ти као знаш шта је исправно? Почни полако да преиспитујеш себе и то у шта тренутно вјерујеш. А о хришћанству немаш право да говориш јер се никада и ниси упознао с њим. Ако мислиш да је било довољно само родити се у хришћанској породици и ништа не радити на томе да научиш о себи и својој вјери, а притом слушати и прихватати туђа мишљења као своја, онда си много гл...
То чапркање си вјероватно почео по изласку књиге Да Винчијев код.
Den Braun je nepismen, najblaze receno...
Knjigu sam procitao jer je bila hit; i opasno sam se razocarao...
A prelistaj malo moje postove na drugim temama, pa ces vidjeti koliko poznajem hriscanstvo...
Довољно је и ово што сам прочитао, најблаже речено страшно је колико си површан и не разумијеш смисао хришћенског вјеровања.
Пошто си из Пљеваља предлажем ти да ако хоћеш да истражујеш одеш до Чајнича посјетиш Богородичину цркву и да ту пробаш наћи записе о чудима која се и данас дешавају... Ово ти говорим због тога што је Христ говорио да је једина права црква она чудотворна. У католичанству се одавно чуда не дешавају, не желим да вређам али то је чињеница, њихови монаси не постају светитељи. Вјероватно си чуо да је пре пар година у Пљевљима пронађен поп убијен од партизана још у другом свјетском рату, а да су притом поред моштију које су очуване чак пронађени и тргови крви... има и видео снимак. Оћу само да ти кажем да покушаш да се мало преиспиташ и пробаш још нешто да сазнаш, овај пут покушај у цркви.
Zasto si upotrijebio rijec: монаси ?
Isto pitanje...
I jos da dodam: ne zanimaju me takvi dokazi...
Sad je svijet pun prica tipa "Isus ima potomstvo", "Isus je imao bracu i sestre", itd...
Koga je briga za to, jebote? Pravog vjernika sigurno nije... Ja ako vjerujem u ono sto pise u Bibliji, meni je potpuno svejedno je li on imao zenu i djecu ili nije...
Mene ne buni materijalna vec duhovna strana hriscanstva...
I vjeruj mi, ja sam se dovoljno preispitao...
Sad je red na ljude kao sto su Mitropolit Amfilohije, Mitropolit Mihailo i Vladika Filaret... Mozda i uspiju da spasu dusu od Pakla... Vladika Nikolaj Velimirovic to sigurno nije uspio...
„To Eврoпa нe знa, и y тoмe je свa oчajнa сyдбa њeнa, свa мрaчнa трaгeдиja њeних нaрoдa. Oнa ништa нe знa oсим oнoг штo joj Жидoви прyжe кao знaњe. Oнa ништa нe вeрyje oсим oнoг штo joj Жидoви зaпoвeдe дa вeрyje. Oнa нe yмe ништa дa цeни кao врeднoст дoк joj Жидoви нe пoстaвe свoj кaнтaр зa мeрy врeднoсти. Њeни нajyчeниjи синoви сy бeзбoжници (aтeисти), пo рeцeптy Жидoвa. Њeни нajвeћи нayчници yчe дa je прирoдa глaвни бoг, и дa дрyгoг Бoгa извaн прирoдe нeмa, и Eврoпa тo примa. Њeни пoлитичари кao мeсeчaри y зaнoсy гoвoрe o jeднaкoсти свих вeрoвaњa и нeвeрoвaњa. Свa мoдeрнa гeслa eврoпскa сaстaвили сy Жиди, кojи сy Христa рaспeли: и дeмoкрaтиjy, и штрajкoвe, и сoциjaлизaм, и aтeизaм, и тoлeрaнциjy свих вeрa, и пaцифизaм, и свeoпштy рeвoлyциjy, и кaпитaлизaм, и кoмyнизaм. Свe сy тo изyми Жидoвa, oднoснo oцa њихoвa Ђaвoлa. Зa чyђeњe je дa сy сe Eврoпejци, пoтпyнo прeдaли Жидoвимa, тaкo дa жидoвскoм глaвoм мислe, жидoвскe прoгрaмe примajy, жидoвскo христoбoрствo yсвajajy, жидoвскe лaжи кao истинe примajy, жидoвскa гeслa кao свoja примajy, пo жидoвскoм пyтy хoдe и жидoвским циљeвимa слyжe.“
Vladika Nikolaj Velimirovic (odlomak iz knjige "Kroz tamnicki prozor")
(previse mrznje za jednog sveca, ne?)
„To Eврoпa нe знa, и y тoмe je свa oчajнa сyдбa њeнa, свa мрaчнa трaгeдиja њeних нaрoдa. Oнa ништa нe знa oсим oнoг штo joj Жидoви прyжe кao знaњe. Oнa ништa нe вeрyje oсим oнoг штo joj Жидoви зaпoвeдe дa вeрyje. Oнa нe yмe ништa дa цeни кao врeднoст дoк joj Жидoви нe пoстaвe свoj кaнтaр зa мeрy врeднoсти. Њeни нajyчeниjи синoви сy бeзбoжници (aтeисти), пo рeцeптy Жидoвa. Њeни нajвeћи нayчници yчe дa je прирoдa глaвни бoг, и дa дрyгoг Бoгa извaн прирoдe нeмa, и Eврoпa тo примa. Њeни пoлитичари кao мeсeчaри y зaнoсy гoвoрe o jeднaкoсти свих вeрoвaњa и нeвeрoвaњa. Свa мoдeрнa гeслa eврoпскa сaстaвили сy Жиди, кojи сy Христa рaспeли: и дeмoкрaтиjy, и штрajкoвe, и сoциjaлизaм, и aтeизaм, и тoлeрaнциjy свих вeрa, и пaцифизaм, и свeoпштy рeвoлyциjy, и кaпитaлизaм, и кoмyнизaм. Свe сy тo изyми Жидoвa, oднoснo oцa њихoвa Ђaвoлa. Зa чyђeњe je дa сy сe Eврoпejци, пoтпyнo прeдaли Жидoвимa, тaкo дa жидoвскoм глaвoм мислe, жидoвскe прoгрaмe примajy, жидoвскo христoбoрствo yсвajajy, жидoвскe лaжи кao истинe примajy, жидoвскa гeслa кao свoja примajy, пo жидoвскoм пyтy хoдe и жидoвским циљeвимa слyжe.“
Vladika Nikolaj Velimirovic (odlomak iz knjige "Kroz tamnicki prozor")
(previse mrznje za jednog sveca, ne?)
Наведи ми један дио који није тачан.
Нажалост није мржња већ је све ово истина.
A ти као знаш шта је исправно? Почни полако да преиспитујеш себе и то у шта тренутно вјерујеш. А о хришћанству немаш право да говориш јер се никада и ниси упознао с њим. Ако мислиш да је било довољно само родити се у хришћанској породици и ништа не радити на томе да научиш о себи и својој вјери, а притом слушати и прихватати туђа мишљења као своја, онда си много гл...
Nemas ni ti pravo, da govoris kako ce da vjeruje i u koga ce da vjeruje.
to samo govori da si jednostran i islkjucivi i da nameces svoje misljenje.
Mislis da je to ispravno?, mislis da si 100% u pravu?
e ja ti kazem da nisi! po meni je Frkadela pametan mladic koji je samo gladan istine i zato sam istrazuje, sto je ispravno.ima svoj put do Boga.
a ako mislis da znas nesto vise o hriscanstvu i o drugim religijama slobodno mozes u polemiku samnom.:tongue2:
Због тога што су православни монаси свој живот посветили богу и молитви и као такви су отишли на онај свијет и њихова тијела нису постала прах иако су сахрањена као и сва друга, већ су очувана до данас и вјерници иду да има се поклоне.Такође, има доста оних који су проглашени за светитеље иако црква има строга правила по том питању например један од услова је да се над тим моштима догоди одређени број чуда... тако на пример у календару видимо да 31 октобра Св. Петар Цетињски је обиљежен црвеним словима а Св. Лука иако апостол није.
@frkadela
Што се тиче твог помињања у истој реченици Амфилохија и Мираша то само показује да је теби све једно и да не разумијеш православље.
Nemas ni ti pravo, da govoris kako ce da vjeruje i u koga ce da vjeruje.
to samo govori da si jednostran i islkjucivi i da nameces svoje misljenje.
Mislis da je to ispravno?, mislis da si 100% u pravu?
e ja ti kazem da nisi! po meni je Frkadela pametan mladic koji je samo gladan istine i zato sam istrazuje, sto je ispravno.ima svoj put do Boga.
a ako mislis da znas nesto vise o hriscanstvu i o drugim religijama slobodno mozes u polemiku samnom.:tongue2:
Нисам искључив али не може он горе у тексту да помиње за цркву ватром изгорела и томе слично по мени је то једностраност која није исправна и ја само покушавам да му кажем да проба нешто да научи о религији из које је потекао да би о томе могао да прича.
@русиан
Што се полемике тиче ту сам.:biggrin:
@frkadela
У ствари, вјеруј у шта хоћеш само немој да вријеђаш као што то радиш немаш право.
Нисам искључив али не може он горе у тексту да помиње за цркву ватром изгорела и томе слично по мени је то једностраност која није исправна и ја само покушавам да му кажем да проба нешто да научи о религији из које је потекао да би о томе могао да прича.
Sa druge strane drago mi je da postujes svoju religiju i crkvu,
i to je za respekt ,jer mnogi to ne umiju.
Naravno, mislim na postovanje uopste,(ne samo crkve i vjere) kao ljudsku osobinu koja govori o tvojim kvalitetima.
Nego da neces napraviti po jedan koktel sa Absinthom?:smokeing:
@ FRKADELA
U cijelosti se slažem sa tobom!
Pa ljudi, pogledajte malo sta je Crkva radila kroz istoriju... A pokusajte na se sjetite bar dva njena dobra djela...
Ja nikad nisam rekao da bih pobio sve hriscane niti da su hriscani krivi za sve (kao sto Sv. N. V. kaze za "Zidove")...
Samo kazem da ljudi treba da jacaju individualnost i manu se dogmi... Vjerujte na svoj nacin, zaebite Crkvu i organizovane religije...
Pa ako uzmemo da su svi oni svestena lica - da, svejedno mi je... Ko je ikad gledao Amfilohija bar u jednoj emisiji ili citao bar jednu njegovu izjavu, moze da shvati kakav je to covjek... Isti slucaj i sa Mihailom...
O Filaretu da ne govorim; svi znamo sta je i kad radio...
I tu sam za polemiku, naravno...
Pocnite...
Pa da pokusamo da razbijemo neke dogme... Nije lako, ali...
@Homer
Hvala na podrsci... ;)
@frkadela
Ja nikad nisam rekao da bih pobio sve hriscane niti da su hriscani krivi za sve (kao sto Sv. N. V. kaze za "Zidove")...
Oн нигдје не помиње да би побио јевреје. Он помиње да су ти јевреји разапели оца нашег Исуса Христа а да је данас дошло вријеме да читавом европом управљају јевреји. Немам ништа против њих али погледај шта раде Арапима и нико их не гони због ратних злочина. Питам се шта би се десило да то ураде Срби... У Америци од свих предсједника само је један био не јеврејин опрости али нисам сигуран који. Ко тренутно кроји светску историју -Америка. Гдје је СВ.Владика Николај Велимировић провео живот у изгнанству -у Америци... Шта Америка данас ради? Оно шта хоће! На кога је Америка искористила готово половину од досада 80так права ВЕТА? На Израел! И тако даље... Свијету се намеће мишљење да је сврха свега Новац... У Хришћанству се јасно каже: Лакше је камили(грешка у историјском преводу треба: Конопцу) кроз иглене уши него богатоме у Царство Небеско. Пробај да замислиш куда те води будућност у којој размишљаш само о новцу? Са људима заслепљеним новцем може се лако манипулисати... А пошто видим да сви пратите берзу то је добро али до када? Сада је све у реду ви улажете акције скачу, падају... догоди се нешто не предвиђено (пример: Западу се нешто не свиђа као што је било са Томом Николићем у Србији)акције само падају... нешто страшније и све је на НУЛИ гдје су ваше паре? А када немаш новац онда и не можеш да се браниш...
Још једном те питам у чему је по теби погријешио Владика Николај у тексту који си навео горе?
Ja ne pratim berzu, ne umijem sa parama...
Kazem ti, ne moze svetac da na onakav nacin osudjuje nekoga...
"U žalosnoj zabludi žive oni naši ljudi, koji misle da je odvajanje nacionalizma od vere, i države od crkve rezultat nekog "progresa"... Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anolmalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima i prvi među herojima u našoj istoriji.
Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borbe i bez krvi, i svršio ga je ne juče niti prekjuče nego pre 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi."
Sv. N. V.
"Šta je to srpski nacionalizam?
To je ram, u kome je ikona Hristova,
To je dom, u kome je Hristos domaćin.
To je brak, kome je Hristos blagoslovitelj.
To je selo i grad, u kome je Hristos načelnik.
To je država, u kojoj je Hristos car.
To je umetnost, u kojoj je Hristos čarobnost.
To je škola, u kojoj je Hristos učitelj.
To je crkva, u kojoj je Hristos prosveštenik.
To je borba, u kojoj je Hristos vojskovođa.
To je stradanje, u kome je Hristos glavni stradalnik.
To je muka, gde se Hristos muči kroz nevinu decu.
To je mrak, u kome je Hristos jedina sveća.
To je robovanje, koje je izdržljivo samo sa Hristom.
To je ustanak protiv nepravde, sa barjakom Hristovim.
To je pobeda sa pevanjem: Hristos voskrese!
To je pesma koja Hristovo ime slavi.
To je veselje, gde anđeli Hristovi sa ljudima igraju.
Šta je to srpski nacionalizam?
To je tkivo istorije srpskog naroda kome je osnova Hristos, a potka sveci i svetiteljke i junaci i mučenici Hristovi.
To je molitva do poslednje suze i poslednje kapi znoja.
To je post dokle oči ne postanu dva puta veće.
To je žrtvovanje za Hrista svega imanja i sebe sama.
To je snežna čistota i devičanstvu i anđelska vernost u braku Hrista radi.
To je sreća u samoći, sreća u braku, sreća u društvu, sreća u pobratimstvu, sreća u kolibi i na prestolu, sreća u oba sveta, u ime Hrista Boga.
Evo zbog čega je rečeno da je teško biti Srbin. A to je rečeno komšijama srpskim i izdajnicima srpskim kojima je nacionalizam ram, u koji oni stavljaju drugu sliku koju im protivnici Hristovi gurnu u ruke."
Vladika Nikolaj Velimirovic :hypocrite1:
hahahaha... :lock:
[QUOTE=frkadela;91794]"Šta je to srpski nacionalizam?
To je ram, u kome je ikona Hristova,
To je dom, u kome je Hristos domaćin.
To je brak, kome je Hristos blagoslovitelj.
To je selo i grad, u kome je Hristos načelnik.
To je država, u kojoj je Hristos car.
To je umetnost, u kojoj je Hristos čarobnost.
To je škola, u kojoj je Hristos učitelj.
To je crkva, u kojoj je Hristos prosveštenik.
To je borba, u kojoj je Hristos vojskovođa.
To je stradanje, u kome je Hristos glavni stradalnik.
To je muka, gde se Hristos muči kroz nevinu decu.
To je mrak, u kome je Hristos jedina sveća.
To je robovanje, koje je izdržljivo samo sa Hristom.
To je ustanak protiv nepravde, sa barjakom Hristovim.
To je pobeda sa pevanjem: Hristos voskrese!
To je pesma koja Hristovo ime slavi.
To je veselje, gde anđeli Hristovi sa ljudima igraju.
Šta je to srpski nacionalizam?
To je tkivo istorije srpskog naroda kome je osnova Hristos, a potka sveci i svetiteljke i junaci i mučenici Hristovi.
To je molitva do poslednje suze i poslednje kapi znoja.
To je post dokle oči ne postanu dva puta veće.
To je žrtvovanje za Hrista svega imanja i sebe sama.
To je snežna čistota i devičanstvu i anđelska vernost u braku Hrista radi.
To je sreća u samoći, sreća u braku, sreća u društvu, sreća u pobratimstvu, sreća u kolibi i na prestolu, sreća u oba sveta, u ime Hrista Boga.
Evo zbog čega je rečeno da je teško biti Srbin. A to je rečeno komšijama srpskim i izdajnicima srpskim kojima je nacionalizam ram, u koji oni stavljaju drugu sliku koju im protivnici Hristovi gurnu u ruke."
Vladika Nikolaj Velimirovic
Само ми реци шта хоћеш да постигнеш, и са чиме се овде не слажеш.
Isus nas uci da prastamo svima, cak i Jevrejima koji su ga razapeli.
"Oprosti im Oce, ne znaju sto cine."
Само ми реци шта хоћеш да постигнеш, и са чиме се овде не слажеш.
Kako bre sta hocu da postignem i sa cime se ne slazem?!
Pa coek je svetac, a pazi sta je pricao!!! Daj, unesi malo dostojanstva; to je odgovorna funkcija...
Ko je njega proglasio za sveca? Isus se sigurno ne bi slozio...
Ladno govori o nacionalizmu, kaze da je nacionalizam "škola u kojoj je Hristos učitelj"... Wtf?! :poster_spam:
On tvrdi da ne mozes da budes "srbin" ako nisi hriscanin (odnosno pravoslavac)...
Tvrdi da je "odvajanje nacionalizma od vere, i države od crkve rezultat nekog "progresa""...
Meni je dosta ljudi koji su tu da me u svakoj situaciji odvrate od napretka i upute tradicionalnim vrijednostima...
Gledajte sta radikali rade po Srbiji... Oni od nje oce da naprave ruralnu zemlju, zemlju sa samo jednom nacijom i zemlju u kojoj ce moci da rade sta hoce...
A sve po uzoru na N. V. i njemu slicnu olos...
Ko sve danas postaje svesteno lice? Razne psihopate i ljudi sa psihodevijacijama...
A oni koji stvarno sluze Bogu ne mogu da se istaknu...
Sjecamo se slike koja prikazuje Filareta sa automatskom puskom i pastirskim stapom, u mantiji, kako stoji sa "srpskim" borcima... Kome on sluzi: Histu ili Milosevicu?
Isto tako je poznata prica o jednom katolickom svjesteniku koji je okupio grupu ustasa ispred svoje crkve i rekao im "sad idemo da koljemo srbe, a onda dodjite ovdje da se pomolite"...
Ne napadam ja samo pravoslavlje, nego sve religije...
Isus nas uci da prastamo svima, cak i Jevrejima koji su ga razapeli.
"Oprosti im Oce, ne znaju sto cine."
To je sva sustina hriscanstva...
Ali i sam znas sta se radilo oko 1992...
Jesi li siguran da bi mogao da oprostis grupi ljudi koja sa kokardama i krstovima upadne u tvoju kucu i pobije ti svu porodicu samo zato sto si, recimo, musliman?
Ja bih dao sve od sebe, ali... :unsure:
Hrist im je oprostio sto su ga zakucali na krst.
Glavna Isusova poruka je, po mom shvatanju "Budite kao ja".Naucimo da volimo i da prastamo.
Ne mogu za sebe unaprijed da pretpostavim kako bih se ponio u situaciji koju si naveo.Ne mogu da iznosim pretpostavke, mada iz ovog sad ugla gledana skoro sam siguran da bih im oprostio. Opet po treci put kazem- samo pretpostavka, jer nisam u toj situaciji.
Ono sto pominjes za 90-te nema veze sa religijom. Kako mogu svetom vodicom da se prskaju topovi na ratistu? Kako moze u ime vjere da se ubije brat? Dje je tu hriscanstvo?
Htio sam da kazem samo da je to datum mog rodjenja i za njega je vezana jedna nevjerovatna prica... Ali to mozda neki drugi put ;)
Ne bih volio tu pricu da propustim :)
Hrist im je oprostio sto su ga zakucali na krst.
Glavna Isusova poruka je, po mom shvatanju "Budite kao ja".Naucimo da volimo i da prastamo.
Ne mogu za sebe unaprijed da pretpostavim kako bih se ponio u situaciji koju si naveo.Ne mogu da iznosim pretpostavke, mada iz ovog sad ugla gledana skoro sam siguran da bih im oprostio. Opet po treci put kazem- samo pretpostavka, jer nisam u toj situaciji.
Ono sto pominjes za 90-te nema veze sa religijom. Kako mogu svetom vodicom da se prskaju topovi na ratistu? Kako moze u ime vjere da se ubije brat? Dje je tu hriscanstvo?
Pa to je to...
Prastanje je najvaznije...
I ja u ovom trenutku mislim da bih mogao, ali nista ne garantujem...
Ima veze, jer su oni to radili u ime vjere...
Nisam rekao da tako treba, vec da je tako ispalo...
Svaki imalo razuman covjek je vidio o cemu se tu radi... I koja je poenta svakog rata... Ali su te razumne ljude zatvarali, ubijali i sta ja znam... Ometli su rad sistema...
A znamo kakav je nas narod... Dovoljno je samo da kazes da se nesta radi u ime Hrista, u ime pravoslavlja, a danas i u ime "srpstva", pa da ljudi potpuno izgube razum i slijepo izvrsavaju naredjenja...
@anon
A i ja cekam tu pricu...
Kako bre sta hocu da postignem i sa cime se ne slazem?!
Pa coek je svetac, a pazi sta je pricao!!! Daj, unesi malo dostojanstva; to je odgovorna funkcija...
Ko je njega proglasio za sveca? Isus se sigurno ne bi slozio...
Ladno govori o nacionalizmu, kaze da je nacionalizam "škola u kojoj je Hristos učitelj"... Wtf?! :poster_spam:
On tvrdi da ne mozes da budes "srbin" ako nisi hriscanin (odnosno pravoslavac)...
Tvrdi da je "odvajanje nacionalizma od vere, i države od crkve rezultat nekog "progresa""...
Meni je dosta ljudi koji su tu da me u svakoj situaciji odvrate od napretka i upute tradicionalnim vrijednostima...
Gledajte sta radikali rade po Srbiji... Oni od nje oce da naprave ruralnu zemlju, zemlju sa samo jednom nacijom i zemlju u kojoj ce moci da rade sta hoce...
A sve po uzoru na N. V. i njemu slicnu olos...
Ko sve danas postaje svesteno lice? Razne psihopate i ljudi sa psihodevijacijama...
A oni koji stvarno sluze Bogu ne mogu da se istaknu...
Sjecamo se slike koja prikazuje Filareta sa automatskom puskom i pastirskim stapom, u mantiji, kako stoji sa "srpskim" borcima... Kome on sluzi: Histu ili Milosevicu?
Isto tako je poznata prica o jednom katolickom svjesteniku koji je okupio grupu ustasa ispred svoje crkve i rekao im "sad idemo da koljemo srbe, a onda dodjite ovdje da se pomolite"...
Ne napadam ja samo pravoslavlje, nego sve religije...
Светац се постаје по смрти... рекао сам ти горе да тсе тачно зна процес како се постаје светац. Па шта има лоше у национализму ако волиш своје не значи да мрзиш туђе... Ти иако волиш сву дјецу мислим да своју прво волиш највише.
То да не можеш бити Србин ако ниси православац у потпуности се слажем а то је био начин борбе против комунизма и празновјерја које овде настало када је напрасно бог укинут... То нам се враћа до данас...
Ти о радикалима знаш оно што чујеш на црногорској телевизији а њихово мишљење ниси ни чуо... Највише у црној Гори што о србима можеш чути нажалост је током рада скупштине, коју наравно и не гледаш. И да не смарам они су само људи који не пристају на безусловни улазак у ЕУ по било коју цену: Да пљунемо на све само да би ушли... Против Шешеља је Дос писао оптужницу па суђење још није почело, а добио је све услове које је тражио промјенио је судско вјеће право да се брани сам што му је било ускраћено...
Ово је велики проблем што ниси научио да су и Попови људи!!! Да наравно и они имају право на грешку Ти у цркву не треба да идеш због Попа већ због себе. А поп је ту да те приближи вјери и да те упути у оно што не знаш. А што се тиче Филарета шта је требао да уради да посјети усташе или муслимане? Шта ти знаш о 90им па превише си млад, а учио си са интернета и црногорске телевизије. Тај рат је био много прљав али са све три стране што помињеш милошевића њега одавно нема (не поновило се) а видиш да и данас настављају са цепкањем Србије. Што не помене нико месића који се декларисао као усташа!!! То је константни притисак ја овде било шта да поменем мене ће бановати!!! А ти можеш без проблема да пљујеш по цркви поповима итд...
Evo, ja samo jos da kazem par rijeci...
Opet sam citao prethodne postove i smatram da sam duzan da svima uputim javno izvinjenje...
Mozda sam bio preostar, napadao sam ne razmisljajuci o tudjim osjecanjima i smaram da sam pogrijesio...
Idite u crkvu, dopustite Crkvi da nastavi da radi ono sto je radila protekla dva milenijuma, sirite nacionalnu svijest, zastupajte svoje misljenje, vjerujte u ono sto sami izaberete, a meni oprostite...
Za politicke rasprave postoje politicke teme, a ja sam za njih, ocigledno, nesposoban... Valjda sam pristrasan (ocu reci pravdoljubiv)... A i ne razumijem se mnogo, moram priznati...
Eto... :)
Za politicke rasprave postoje politicke teme, a ja sam za njih, ocigledno, nesposoban... A i ne razumijem se mnogo, moram priznati...
Eto... :)
E, ovdje se ne slazem s tobom. :)
E, ovdje se ne slazem s tobom. :)
Ni ja se ne slazem sa citavim svojim prethodnim postom... :smokeing:
A šta si ako su ti roditelji različite vjeroispovjesti
Kakve veze ima...
Ja bih opet prezirao obje te religije i ponasao kao i sad...
Благо мајци што те родила:1002:
ЦЦЦЦ аноне, аноне... човјек ништа од тебе не може сакрити:notworthy: Благо и мајци и оцу...:lighten:
ateista je uvek bilo,i bice....
U krajnjoj liniji (tamo đe se dvije prave sijeku u beskonačnosti :brucelee: ) ATEISTI ne postoje. Postoje VJERUJUĆI i AGNOSTICI. Jer sam pojam ateista je igra riječi za onog koji odriče Boga, samim tim ga priznajući. Suštinski, to je formulacija društvene svijesti XXv, nastala kao posljedica industrijske revolucije. O ovome možeš čitati kod Webera, Hajdegera, a korijene tome dao je Kant.
Rođen sam kao član porodice čiji su preci sticajem okolnosti života u ovom dijelu Balkana Pravoslavne vjeroispovijesti. Ne vidim razlog zbog kojega bi mi smetalo govoriti o tome, jer vjeroispovijest, za razliku od Samog Boga je ljudska tvorevina. To je direktna posljedica tradicije i sublimat kultura jednog naroda na određenom prostoru. Dokaz tome je i praktikovanje obreda nominalno istih vjeroispovijesti: Pravoslavlje, kao i Katoličanstvo nije svugdje isto. Razlika između ruskog, srpskog i grčkog pravoslavlja je ogromna, a da ne pominjem dijametralno suprotne stvari po shvatanju, crnogorsko pravoslavlje i sirijsko monaštvo...
Mijenjajući vjeroispovijest, pa i religiju, ne mijenjamo suštinsko stanje stvari: poredak univerzuma i Boga.
Ni ti, očito se nisi upoznao s njim kad tako govoriš...:tongue:
Vjera u Boga nije pitanje vjerovanja u Hrišćansvo i njegove obrede, već pitanje vjerovanja uopšte. Da li postoji vjera ili ne. Sve se na to svodi.
Ovim ne negiram Hrišćanstvo, niti ijednu drugu religiju. Ovim odstranjujem toteme i idole... Ljudi se busaju u grudi krstovima od pola kila i glasno se moleći Bogu, možda i svjesni da mu se tako rugaju. Ljudi, njihove namjere i svjesnost postupaka nijesu za podcijeniti. Ti isti koji se tako busaju, ni najbanalnije se ne pridržavaju ni jedne od 10 zapovijesti...
Ја сам рекао своје мишљење и имам доказе за то ко не вјерује не мора нико га не тјера, али не могу дозволити да ме нападају (при том мислим на све хришћане) базбожници и богохулници који притом за доказе узимају измишљене информације не анализирајући их прихватајући их Здраво за готово!
Poštujem tvoje mišljenje. Dovoljno, zar ne?
То је у реду него помињем неке коментаре у претходним постовима!
П.С. Не твоје.
То је у реду него помињем неке коментаре у претходним постовима!
П.С. Не твоје.
:wink3:
ja sam pravoslavac,a vi?
Ne,nikada se nisam osecala neprijatno kada sam bila u situaciji da se izjasnjavam o svojoj veroispovesti.Naprotiv,uvek sam bila ponosna na svoju veru ali postujem ljude druge ispovesti.Pravoslavka sam,krstena sam u Pravoslavnoj crkvi.
Paramanand 04-02-08, 15:26 Bog nije isključivo vlasništvo nijedne religije ili ubjeđenja, već zajedničko dobro svih - voljeni otac čovječanstva. On nije neko nadkosmičko biće, već prožima cjelokupni univerzum kao inteligencija i svijest. Svuda je podjednako prisutan – On je život i Substratum svih entiteta, od atoma do najvišeg proroka. Ista ogromna količina vode suština ja kako pjene i mjehurića, tako i ogromnih talasa. Razlika između čovjeka i čovjeka, kao i između živih i neživih objekata, leži u stepenu njihove manifestacije. Kada je Bog prisutan, on je zrno pijeska, a kada je potpuno manifestovan, onda je on Isus Hrist.
Da li Bog ima formu ili je besforman? Bog je i sa formom i bez nje, a opet ih obje transcendira. Bog bez forme i Bog sa formom su slični ledu i vodi. Kada se voda smrzne u led, ona dobija formu. Kada se isti led otopi u vodu, svaka forma se gubi. Bog bez forme i Bog sa formom nijesu dva različita bića. Onaj koji ima formu, istovremeno nema formu. Za posvećenika, obožavaoca personalnog Boga, on se manifestuje u različitim formama. Sjetimo se beskrajnog okeana vode – beskrajne mase vode – đe god pogledamo nema kopna, samo se poneđe vide sante leda koje se formiraju zahvaljujući izuzetno niskoj temperaturi. Slično tome, pod izuzetno snažnim uticajem duboke predanosti svog posvećenika, beskonačno se takoreći smanjuje na konačno i pojavljuje pred njim kao Biće u formi. Kao što se sa pojavom sunca sav led topi, tako se i sa probuđenjem znanja Bog u formi topi u Besformno. Voda okeana, kada se gleda iz daljine, izgleda tamnoplava, ali postaje bezbojna kada se uzme u ruku; na isti način se i Bog povezuje sa određenom bojom, ali je on Istina bez atributa kada se posvećenik sa njim stopi.
Svaka religija ima tri dijela, a to su rituali, mitologija i filozofija. Prva dva su samo spoljašnja obilježja, dok je filozofija osnova. Rituali i mitologija ne trpe nikakvu uniformisanost. Oni, u stvari, predstavljaju apstraktne ideje filozofije koje su konkretizovane radi lakšeg shvatanja običnim umom. Njih treba napuštiti onda kada duša, uz pomoć čistote i discipline, može da pojmi suštinu religije. S druge strane, religiozne rasprave nastaju kada insistiramo na spoljašnjim pravilima religije. Nikada nije postojala moja religija ili vaša religija, moja nacionalna religija ili vaša nacionalna religija, već je oduvijek postojala samo jedna vječna religija u odnosu na koju su sve religije samo različite manifestacije koje odgovaraju različitim temperamentima. Ne radi se o tome da je ova ili ona religija istinita po ovom ili po onom pitanju, već o tome da su sve religije podjednako dobre u svakom pogledu pošto odgovaraju različitim stanjima našeg uma. Ako je jedna religija istinita, onda su sve religije istinite. Ali, ako se jedna religija pokaže lažnom, onda se sve religije mogu pokazati lažnima. Ljudi se sukobljavaju oko religija zato što one naglašavaju određene ličnosti, riječi i objašnjenja, ne dopirući do suštine. Različite religije nijesu ništa drugo no sile pod patronatom jednog istog Boga. One su neophodne kako bi se postigla harmonija u svijetu i kako bi se povećalo bogatstvo kreacije. One nijesu antagonističke, već komplementarne. Kao različite fotografije neke zgrade koje su slikane sa različitih tačaka, različite religije takođe daju sliku o Istini sa različitih tačaka.
Bog je jedan i nedjeljiv. Mnogobrojni bogovi raznih religija i mitologija su samo različiti aspekti Apsoluta kako ga shvataju ograničeni ljudski umovi. Otac na Nebu, Pravedni Vladar, Svjetlost, Nirvana, Zakon...samo su različitas lica jednog Boga. On je sve ovo i beskrajno više od onoga što bilo koji ljudski um to može zamisliti. Bog koji je od strane različitih religija definisan kao najviši cilj jeste prije svega samo najviša predstava o Apsolutu do koje je došao ograničeni ljudski um i izrazio je nesavršenim ljudskim jezikom.
|
|