toyota
08-12-06, 14:02
Ima ko kakvu novo informacijo o ovoj akciji. Sta donosi iduca godina Heleniku i Jugopetrolu. Molim za komentare?
LP
LP
|
View Full Version : Jugopetrol-JGPK toyota 08-12-06, 14:02 Ima ko kakvu novo informacijo o ovoj akciji. Sta donosi iduca godina Heleniku i Jugopetrolu. Molim za komentare? LP boriss_com 09-12-06, 08:41 Po ugovoru Grci mogu prodati svoje akcije u Jugopetrolu 2007 godine JGPK dobro radi, ali Grci "stimaju" papire pa skoro da i nema profita. Za sada ova akcija je nezanimljiva.. toyota 11-12-06, 09:28 Zanima me koliko je Helenik u 2002 godini dao za jednu akciju JGPK. Hvala boriss_com 11-12-06, 09:39 Vladi je, tada, za njene akcije platio po 23 E Klađo 08-02-07, 08:09 KOTORSKA NAFTNA KOMPANIJA U 2006. POSLOVALA KAO U NAJBOLJIM GODINAMA Profit Jugopetrola 8,7 miliona eura Podgorica - Jugopetrol Kotor, najveća naftna kompanija u Crnoj Gori, prošle godine je, prema preliminarnim podacima, ostvarila oko 8,7 miliona eura neto dobiti, što je 13 puta više nego 2005. i rekord od 2002. godine kada je privatizovana, saznaju "Vijesti" u tom preduzeću. U menadžmentu Jugopetrola nijesu željeli zvanično komentarisati prošlogodišnje poslovanje prije nego što preliminarni izvještaji prođu reviziju, ali su nezvanično kazali da su zadovoljni rezultatom, koji je ostvaren zahvaljujući kvalitetu rada, boljoj usluzi na benzinskim pumpama i visokom kvalitetu goriva. Prošla godina je, prema preliminarnim podacima, prva u kojoj se dobit Jugopetrola približila 2001. i 2002. godini, najboljim godinama kompanije, kada je ostvaren profit od deset miliona eura i 7,3 miliona. Nakon što je grčki Helenik petroleum kupio većinski paket akcija od države, dobit se smanjivala, da bi 2004. godine kompanija čak ostvarila minus od 4,5 miliona eura, pravdajući se gubitkom kosovskog tržišta. O prošlogodišnjim izvještajima akcionari Jugopetrola izjasniće se sredinom godine na skupštini, kada će i odlučiti da li će dobit iskoristiti za pokriće ranijih gubitaka, ulaganja ili raspodjelu dividendi. Kompanija je prošle godine imala 2,54 miliona eura kapitalnih ulaganja, osam puta više nego 2005, od kojih 1,8 miliona u zemljište, a ostalo u građevine, opremu, instalaciju u Baru i razvoj informatičkog sistema. Prema preliminarnim podacima, na prošlogodišnju dobit znatno je uticalo to što je Jugopetrol uspio da naplati dugoročna potraživanja od dužnika u visini od 4,9 miliona eura. U Jugopetrolu je prošle godine nastavljen trend rasta prihoda od prodaje naftnih derivata, ulja i plina, koji je skočio za 26 odsto na skoro 150 miliona eura, dok je prihod od prodaje ostale vrste robe porastao za 18 odsto na 3,67 miliona eura. Ipak, Jugopetrolova bruto marža je rasla znatno manje, 2,7 odsto na 21,55 miliona eura, jer je nabavna vrijednost naftnih derivata i ostale robe skočila za 30 odsto na 132 miliona eura. Podaci pokazuju da je porasla prodaja Jugopetrola na benzinskim pumpama (pet odsto) i izvoz (40 odsto), a da je znatno pala veleprodaja ostalim vlasnicima pumpi u Crnoj Gori (30 odsto). U kompaniji smatraju da su među najvažnijim prošlogodišnjim uspjesima bili rast prodaje goriva i druge robe na pumpama, rast izvoza u Srbiju i na Kosovo i smanjenje troškova zaposlenih za oko 300.000 eura. Od momenta privatizacije, u Jugopetrolu je broj stalno zaposlenih smanjen sa 596 na 470, broj "ugovoraca" sa 55 na 13, a sezonaca sa 67 na 42. Na drugoj strani, među podbačajima je smanjenje prodaje drugim privatnim benzinskim stanicama koje su od drugih dobavljača kupovale jeftinije, i, smatraju u Jugopetrolu, gorivo nižeg kvaliteta. LUKOIL I PETROL PRIJETNJA Jugopetrol je 2002. godine prodat kao monopolista, a nedugo zatim dobio je konkurenciju u državnom Montenegrobonusu i vlasnicima privatnih stanica. Kompanija je ubjedljivo najjači igrač na tržištu nafte i njenih derivata, iako joj učešće pada pod pritiskom konkurencije. Ukupno tržišno učešće Jugopetrola u maloprodaji (koje obuhvata i prodaju drugim maloprodavcima) je prošle godine smanjeno sa 88 na 83 odsto, a direktno (samo Jugopetrola), poraslo sa 63 na 65 odsto. Prisustvo hrvatske INE i najavljen ulazak Lukoil/Petrola na crnogorsko tržište moguće su prijetnje dominantnom položaju Jugopetrola. Među drugim potencijalnim prijetnjama su konstantan rast broja privatnih benzinskih stanica, visoke marže, naslijeđeni sudski sporovi i moguća promjena bunkerskog poslovanja. Kao šanse, u kompaniji vide modernizaciju mreže, rast prodaje dopunskog asortimana, privatizaciju kompanija, uvođenje EU standarda kvaliteta proizvoda i "prestanak ograničenja po kupoprodajnom ugovoru u trećem kvartalu ove godine". Prema kupoprodajnom ugovoru, u trećem tromjesečju ove godine Helenik dobija pravo da preproda kontrolni paket akcija u Jugopetrolu. Menadžment Jugopetrola je ipak, napravio plan ulaganja do 2011. godine, vrijedan više od 17 miliona eura, od kojih se više od četiri miliona odnosi na ovu godinu. O prošlogodišnjim izvještajima akcionari Jugopetrola izjasniće se sredinom godine na skupštini, kada će i odlučiti da li će dobit iskoristiti za pokriće ranijih gubitaka, ulaganja ili raspodjelu dividendi D.CRVENICA joshua 24-02-07, 17:08 Dali HELENIK ima plan izaci iz Jugopetrola kad vrijednost akcije predje cijenu od 23 eura? Odnosno kad se namire i zarade na prodaji svog dijela. Po misljenju nekih brokera ce ovu godinu obiljeziti TECG, JGPK i KAPG (koji je vec imao velik rast): Ocekujete li rast akcija JGPK za ovu godinu i koliki? Ne ocekujem da netko tocno zna sto ce se desiti. Misljenje? pvarot 25-02-07, 13:58 Jel to sigurno, da Helenic prodaje JGPK? Ja ne vidim razloga, kad firma dobro radi, da bi sad prodavali. ali možda se frizira bilans, da neko više plati, nego što vrijedi. U slovanačih novina Dnevnik pisalo je, da ako Lukoil Petrol ne kupijo jedne kompanije na m (ne sečam se sad, ali mislim, da je montenegro bonus), da je jedan od konkurenta i Jugopetrol. Sa time ostali bi monopolisti. To bi za sve dioničare bio jedan super rasplet jer ne bi bilo nove konkurencije. To što sam ja pročitao, o investicijama i veći prodani količini energenata, to je samo dobro i ućvršćuje me u tome, da je JGPK jedan od blućipova CG berze. vasso 25-02-07, 14:17 Grci su odbili da odgovore na pitanje da li postoji mogucnost da Helenik proda Jugopetrol Pera Detlic 26-02-07, 13:23 Sazvana Vanredna Skupstina za 28 Mart! Na dnevnom redu:Donosenje odluke o emisiji akcija na osnovu prava prece kupovine u vrijednosti 1.750mil eura. Moze da bude interesantno! Homer 26-02-07, 22:55 26 February 2007 16:04 pm JUGOPETROL – AKCIONARI – SKUPŠTINA Fondovi se nijesu predomislili pvarot 27-02-07, 06:36 Homer, šta to znači? Kad će biti skupština i šta se očujkuje i koje odluke bi mogla da donese? shoko 27-02-07, 11:01 Znači da fondovi neće , po ko zna koji put glasati za dokapitalizaciju,što odgovara i Heleniku i fondovima,koliko god apsurdno zvučalo. Klađo 27-02-07, 23:03 VEĆINSKI VLASNIK "JUGOPETROLA" NAJAVIO Novi pokušaj dokapitalizacije Većinski vlasnik Jugopetrola, Helenik petroleum, pokušaće za mjesec još jednom da ispuni svoju obavezu iz ugovora o kupovini kotorske firme i dokapitalizuje je za 1,75 miliona eura. Akcionari Jugopetrola odlučivaće 28. marta, na vanrednoj skupštini, o povećanju sadašnjeg kapitala, vrijednog oko 68 miliona eura, za taj iznos, emisijom akcija na osnovu prava preče kupovine. Dokapitalizacija od ukupno 35 miliona eura ugovorena je krajem 2002. godine, kada je Hellenic kupio od državnih fondova i Vlade 54 odsto akcija Jugopetrola za 35 miliona eura i trebalo bi da obezbijedi kompaniji novac za investicije, s ciljem da unaprijedi poslovanje, obezbijedi radna mjesta i poveća profit. Pošto dokapitalizacija smanjuje udjele manjinskim akcionarima, njoj su se dosad protivili predstavnici svih šest crnogorskih fondova zajedničkog ulaganja, koji posjeduju oko četvrtine ukupnog akcijskog kapitala Jugopetrola. Prema Zakonu o privrednim društvima, odluka o dokapitalizaciji može biti razmatrana samo ako skupštini akcionara prisustvuju predstavnici dvije trećine od ukupnog broja akcionara, a za usvajanje je potreban isti procenat. Ova godina je i posljednja od pet kojom je ugovorom bilo predviđeno dokapitalizovanje Jugopetrola, a ovogodišnja vrijednost dokapitalizacije je najmanja u posmatranom periodu. (MINA-BIZNIS) toyota 06-03-07, 09:22 Ima ko kakvih vesti o JGPK. shoko 06-03-07, 13:20 Sto te tacno zanima tojota? Shajo 06-03-07, 13:32 Ima ko kakvih vesti o JGPK.POSKUPILO GORIVO.. toyota 20-03-07, 13:53 Ima ko kakvu informaciju, sta se sprema za skupstinu 28.03. jedan_prošli 24-03-07, 20:52 Već skupština? Huh. Nešto Grci počeli obilaziti svoje "Coca Cola" centre i nešto se interesiraju za NIS. Da im ne bi bio krupan zalogaj ;) Falit će im keša. slutili se prodaja? toyota 28-03-07, 10:06 Ima JGKP danas skupstinu? shoko 28-03-07, 10:21 Ima.Nista novo,nema dokapitalizacije. toyota 28-03-07, 18:56 Kako se zavrsila skupstina. Ima ko kakve informacije. lionking 28-03-07, 19:18 Propao još jedan pokušaj dokapitalizacije Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari kotorskog Jugopetrola ni na današnjoj šestoj vanrednoj skupštini, zbog nedostatka kvoruma, nijesu usvojili odluku o dokapitalizaciji vrijednoj 1,75 miliona EUR. Iz Jugopetrola je saopšteno da je sjednici prisustvovalo 54,39 odsto akcionara sa pravom glasa. Prema Zakonu o privrednim društvima, odluka o dokapitalizaciji može biti razmatrana samo ako skupštini akcionara prisustvuju predstavnici dvije trećine od ukupnog broja akcionara, a za usvajanje je potreban isti procenat. Prema predlogu odluke, koju je utvrdio Odbor direktora, dokapitalizacijom je bilo predviđeno da bude emitovana nova emisija od 119,7 hiljada akcija, čija je nominalna vrijednost 14,6 EUR. Odluka je predviđala i pravo preče kupovine za postojeće dioničare. Dokapitalizacija od ukupno 35 miliona EUR ugovorena je krajem 2002. godine, kada je Hellenic kupio od državnih fondova i Vlade 54 odsto akcija Jugopetrola za 35 miliona EUR i trebalo bi da obezbijedi kompaniji novac za investicije, s ciljem da unaprijedi poslovanje, obezbijedi radna mjesta i poveća profit. Pošto dokapitalizacija smanjuje udjele manjinskim akcionarima, njoj se protive predstavnici svih šest crnogorskih fondova zajedničkog ulaganja, koji posjeduju oko četvrtine ukupnog akcijskog kapitala Jugopetrola. Ova godina je i posljednja od pet kojom je ugovorom bilo predviđeno dokapitalizovanje Jugopetrola, a ovogodišnja vrijednost dokapitalizacije je najmanja u tom periodu. Obećane dokapitalizacije Jugopetrola bile su jedan od razloga zbog kojeg je crnogorska Vlada izabrala grčku kompaniju za najpovoljnijeg ponuđača na međunarodnom tenderu. Čak i ako bi ovogodišnji pokušaj dokapitalizacije uspio, ostalo bi otvoreno pitanje kako će Hellenic realizovati slične i još vrjednije obaveze koje je preuzeo za prethodne četiri godine. Nakon što su pokušaji njihove realizacije propali, Vlada je predložila da se izmjenama dijela Zakona o privrednim društvima kvorum za usvajanje odluke o dokapitalizaciji na skupštini akcionara smanji sa 66 na 50 odsto, ali one još nijesu usvojene. jedan_prošli 04-04-07, 21:15 Veliki volumen.. Nešto se valja iza brda.. svemocan 04-04-07, 21:17 Koliki udio ima većinski vlasnik? Možda mu fali malo % do 2/3 za skupstinu, pa ce skupljati na burzi ;) Pera Detlic 04-04-07, 21:22 Koliki udio ima većinski vlasnik? Možda mu fali malo % do 2/3 za skupstinu, pa ce skupljati na burzi ;) Malo im hvali.To da su htjeli davno bi uradili. jedan_prošli 04-04-07, 21:25 Ma tko će ih znati.. Samo znam da se Hellenicum šepuri sa Coca colom i kupnjom NISa, trebat će im para. Dat će oni to proizvođačima nafte. Vlasnik Tifona traži oko 140 mil eura (čini mi se), Jugopetrol je vVeilki Brat naspram Tifona. Crpke, terminali, crpke u lukama.. E sad ne znam da li prodaju i gorivo na aerodromima? svemocan 04-04-07, 21:35 Malo im hvali.To da su htjeli davno bi uradili. A sto je ako ne ispune ugovor o dokapitalizaciji? Konzekvence? Calathea 04-04-07, 21:37 Potrazi malo unazad - zvuci nevjerovatno, ali ovo odgovara i fondovima i Grcima svemocan 04-04-07, 21:41 Pat pozicija? Hoces reci da pritiscu vladu da promjeni odluku o 66% ali mislim da to onda nije u interesu fondova da to vlada ucini? Pera Detlic 04-04-07, 21:42 A sto je ako ne ispune ugovor o dokapitalizaciji? Konzekvence? Svjesni su oni toga i u dogovoru(tako mi izgleda) sa fondovima namjerno opstruiraju proces.Sta ce preduzeti drzava to je diskutabilno.U svakom slucaju ubijedjen sam da nece biti negativno po akcionare.Cak i ako priprijete ostrijim mjerama ili raspisivanjem novog tendera.Fondovima ocigledno odgovara i takav scenario jer bi u suprotnom podrzali dokapitalizaciju. Calathea 04-04-07, 21:43 A izgleda li ti da Vlada mnogo zuri da podlegne pritisku Grka? :p:rolleyes: Predlog da se promijeni taj procenat sa 66 na 50 duuuugo je u proceduri, ne vidim da ce skoro biti usvojen shoko 05-04-07, 10:45 JGPK je jedna od rijetkih kompanija čije akcije fondovi nisu prodavali(prodavali su i EPCG i TECG),već ih naprotiv konstantno dokupljuju-što otvoreno, a što iza paravana.To dovoljno govori koliko velika očekivanja imaju.Predstoji prodaja Helenikovog paketa akcija, jer bi u suprotnom našli način da izvrše dokapitalizaciju-ili dokupom akcija ili pritiskom na Vladu.A to najviše odgovara malim akcionarima! anon1 05-04-07, 10:47 Koliko se sjecam Grci su kupovali akcije po 23eur od vlade, tako da im trenutno stanje na berzi ne ide u prilog, sem ako stvarno planiraju da dokupe jos akcija.. mada trenutno ne djeluje tako.. shoko 05-04-07, 11:04 Da su htjeli da ih kupe imali su 4-5 godina na raspolaganju i to po mnog nižim cijenama...Njima potpuno odgovara ova situacija.I danas veliki promet-za nedelju dana blizu milion!Sve u susret Skupštini i podjeli dividende,a i isteku roka poslije koga mogu da prodaju svoj paket akcija.Može li neko da otkrije kupca akcija u zadnjem periodu Homer 05-04-07, 11:09 Luk oil je otvorio kancelariju u PG. Sigurno ne kupuju akcije, ali nešto namjeravaju čim su tu. Ja nemam JGPK i nijesam ga pratio, ali vama ovo možda može nešto kazat. anon1 05-04-07, 11:10 Za kad se ocekuje podjela dividende? Cruella 05-04-07, 11:12 Luk oil je otvorio kancelariju u PG. Sigurno ne kupuju akcije, ali nešto namjeravaju čim su tu. Ja nemam JGPK i nijesam ga pratio, ali vama ovo možda može nešto kazat. Ovo su kazali neporedno nakon otvaranja kancelarije. 11 February 2007 14:31 pm LUKOIL – CRNA GORA Lukoil će učestvovati u privatizaciji Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Kompanija Lukoil Montenegro učestvovaće u svim privatizacijama energetskih preduzeća u Crnoj Gori, a planira i da otvori dvadesetak benzinskih pumpi. Izvršni direktor preduzeća Lukoil Montenegro Robert Ferluga rekao je agenciji Mina-business da je otvaranje prve pumpe planirano u junu. On je objasnio da je ruska naftna kompanija Lukoil otvorila svoje preduzeće u Crnoj Gori 30. oktobra prošle godine. »Osnovna djelatnost kompanije Lukoil Montenegro je prodaja naftnih derivata«, kazao je Ferluga. Lukoil je jedna od većih naftnih kompanija u svijetu i najveća u Rusiji, koja pokriva 19 odsto proizvodnje i prerade u toj zemlji. Iz Lukoil-a su ranije saopštili da su zainteresovani za privatizaciju Montenegrobonusa, kao i za skladištenje tečnih tereta u rezervoarima Luke Bar. anon1 05-04-07, 11:14 Luk oil je otvorio kancelariju u PG. Sigurno ne kupuju akcije, ali nešto namjeravaju čim su tu. Ja nemam JGPK i nijesam ga pratio, ali vama ovo možda može nešto kazat. Ako se dobro sjecam u prici oko Luk Oila se pominjala prodaja Montenegro bonusa.. ali sve je to zvucalo dosta nejasno, vjerovatno sad planiraju nesto konkretnije da rade cim su doleceli ;) dxyz 05-04-07, 11:36 U dividendu ne vjerujem, a i ako bude bice neka simbolicna. Ne zaboravite da do nedje oktobra (istice 5g) vlada ima pravo prece kupovine. shoko 05-04-07, 12:23 Dividende će biti,a koliko tačno ostaje da vidimo.Mislim bar 2/3 od profita...Ko god da planira da ozbiljnije uđe na tržište CG ima prepreku u vidu JGPK.Može je otkloniti samo kupovinom!Lukoil ostaje kao najizgledniji kupac,pogotovo ako kupi NIS,što je izgledno(radi transporta: instalacije JGPK Bar - rafinerije NIS).Lukoil i Petrol su osnovali zajedničko preduzeće sa ciljem dominacije u Jugoistočnoj Evropi.Svuda u regionu nastupaju zajedno,a jedino je CG izuzetak.To iz razloga izbjegavanja (prividnog) stvaranja monopola,jer namjeravaju da kupe i JGPK i fiktivni Montenegrobonus- Petrol Mbonus a Lukoil JGPK! dxyz 05-04-07, 13:09 Zivi bili pa vidjeli. Ne zaboravi da su to grci .... svemocan 05-04-07, 13:22 Uglavnom, vidim da smo svi optimisticni...inace ne bi ni kupili ovu dionicu, jel tako ;) nana 05-04-07, 13:40 počišćen JGPK do 24.99 anon1 05-04-07, 13:57 ja sam stavio na prodaju na 25... da skinem ??? Pera Detlic 05-04-07, 14:05 ja sam stavio na prodaju na 25... da skinem ??? Mislim da DA. U svakom sl.imas 4 dana da razmislis.:) toyota 05-04-07, 18:51 Meni nije tako bitna dividenda, meni je bitno nešto drugo....... Mozda se ustvari na jesen ovog ljeta. dxyz 05-04-07, 20:36 Meni nije tako bitna dividenda, meni je bitno nešto drugo....... Mozda se ustvari na jesen ovog ljeta. Pa daj podjeli sa nama ostalima jedan_prošli 05-04-07, 21:04 Opet veliki volumen. Nije isključeno da i INA kupi JGPK. Kupila je Energopetrol Sarajevo, što je za INU JGPK? JGPK je naspram Energopetrola zlato. No kako god i inine dionice su danas rasle.Možda postoji neka veza.. ina 05-04-07, 21:37 Ima neka tajna veza dxyz 05-04-07, 22:59 Ne vjerujem da je INA. Ima firmu u CG, solidno radi, najavila otvaranje nekih pumpi. Mozda pifovi prerasporedjuju. Kao sto prije rekoh Vlada Cg ima pravo prece kupovine negdje do oktobra tako da Helleni moraju prvo da pitaju, a da jesu pa vec bi se proculo. toyota 06-04-07, 07:57 Pozdrav Na ovom forumu pogledajte, sto sta kazala g. Bojica Boskovic 15.01.2007 i g. Aleksandar Jovovic 29.01.2007 o ovoj hartiji. Zato sam i napisao, da ce se na jesen nesto promeniti u vezi ove hartije ( na bolje). Lp Franko 05 06-04-07, 09:35 I te kako će se promijeniti. svemocan 06-04-07, 09:40 JEsen i nije tako daleko...a ona svakako vrijedi: zivi bili pa vidjeli ;) Firular 10-04-07, 08:55 MALE ŠANSE ZA JUGOPETROL I HELENIK DA IM VLADA PONOVO PRODUŽI ROK ZA ISTRAŽIVANJE NAFTE I GASA KOD PREVLAKE Grci ispadaju iz igre Podgorica - Poslije prošlogodišnjeg gubitka koncesija na istraživanje nafte i gasa u ulcinjskom podmorju, Jugopetrol i njegov većinski vlasnik, grčki Helenik petroleum, na putu su da i na preostalim mogućim nalazištima oko Prevlake definitivno izgube pravo na taj, crnog zlata vrijedan posao. Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Grci su od Ministarstva za ekonomski razvoj tražili produžetak roka za istražne radove u takozvanim blokovima 1 i 2 kod Prevlake, koji je završen krajem marta, i da su male šanse da im se udovolji zahtjevu. Pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Radonja Minić potvrdio je da je 31. marta ove godine Jugopetrolu istekao, jednom već produžavan rok za istraživanje na području Prevlake. - Jugopetrol je Ministarstvu za ekonomski razvoj dostavio novi predlog Radnog programa naftno-geoloških istraživanja za blokove 1 i 2. Ministarstvo navedeni predlog analizira u smislu rokova i garancija za realizaciju posla, nakon čega će Vladi dostaviti predlog za dalje aktivnosti o ovom pitanju - kazao je Minić "Vijestima". Pitanje postojanja naftnih nalazišta u blizini rta Prevlaka, koji dijeli Crnu Goru i Hrvatsku, aktuelizovano je nedavno i zbog neriješenog pitanja granice dviju država. U javnosti se tada spekulisalo da bi nalaženje naftnih rezervi moglo uticati i da to političko pitanje preraste u ekonomsko. Minić je podsjetio da su, tada državni Jugopetrol, i britanska naftna kompanija Star petroleum, 19. februara 2000. godine zaključili ugovor o zajedničkom istraživanju u proizvodnji nafte i gasa za istražni blok 1 i 2 (od Svetog Stefana do Prevlake). Ugovor je tipa "joint-venture" i zaključen je u skladu sa Ugovorom o koncesiji. Star petroleum je 2004. godine prodao svoj udio od 51 odsto u tom poslu kompaniji Meduza (filijali kompanije Ramko enerdži) i grčkom Helenik petroleumu, da bi godinu kasnije Ramko svoje udjele prepustio Grcima uz pravo da se pridruži poslu nakon izvođenja istražnih bušotina. Tako je na blokovima 1 i 2 površine 1.130 i 3.710 kvadratnih kilometara, Helenik imao 51 odsto udjela, a Jugopetrol 49 odsto. Minić je rekao da je trajanje perioda istraživanja u skladu sa joint-venture ugovorom bilo pet godina od dana stupanja na snagu. U ugovoru je postojala mogućnost da se period produži za dvije godine, uz odobrenje nadležnog Ministarstva nakon što Star petroleum ponudi odgovarajući radni program, a Jugopetrol ga prihvati. Taj dodatni rok od dvije godine završen je 31. marta ove godine. Uprkos činjenici da još nije objavljeno koliko se gasa i nafte može naći u crnogorskom podmorju jer su rezultati dosadašnjih istraživanja kod Helenika, stručnjaci koji su na tom poslu bili angažovani prije više od 30 godina kažu da su postojale indicije da se nastavi sa dodatnim analizama. Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, nakon seizmičkih istraživanja na bušotini između rta Prevlaka i uvale Trašte, na dubini od 3.600 metara pronađen je naftni gas. - Po opštem stručnom mišljenju, nalazak gasa sa sadržajem viših ugljovodoničnih komponenti bio je ohrabrujući i podsticajni element za nastavljanje istraživanja - rekao je nedavno za "Vijesti" koordinator projekta tadašnjih istraživanja nafte i gasa na južnom Jadranu prof. dr Tihomir Dragašević. On je zamjerio i što koncesije za istraživanje nafte i gasa nijesu izdvojene iz Jugopetrola prije privatizacije, jer bi to bilo u interesu Crne Gore. D.CRVENICA PRIPREMA SE TENDER ZA ULCINJSKI BLOK Minić je podsjetio da je ugovor za ulcinjski blok 3 raskinut u avgustu prošle godine. Na tom bloku površine 3.930 kvadratnih kilometara, Jugopetrol je imao 60 odsto učešća, a Helenik 40. Predstavnici Vlade i resornog Ministarstva su raskid ugovora, čiji su rokovi već bili produžavani dva puta, objasnili time da Jugopetrol i Helenik nijesu ispoštovali rokove za izvođenje istražne bušotine. U Jugopetrolu su kašnjenje obrazlagali činjenicom da su ih crnogorski propisi onemogućavali da isplativo izvedu posao. Iako su te tvrdnje Grka odbacivali predstavnici Vlade, resorno Ministarstvo je počelo rad na novom zakonu o nafti i gasu koji bi uredio oblast istraživanja i eksploatacije, a najavilo je da će objaviti međunarodni oglas za dodjelu koncesija za istraživanje u blizini Ulcinja. - Ministarstvo, imajući u vidu veliki interes stranih investitora za dobijanje koncesija za istraživanje na ovom bloku, intenzivno radi na pripremi tenderske dokumentacije i ostalih uslova za objavljivanje tendera - rekao je pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Radonja Minić. Za taj tender interesovanje su najavili državni Montenegrobonus, kao i strane kompanije - hrvatska INA, slovenački Petrol, mađarski Mol, ruski Lukoil... http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=232889 Jel nekom jasno što (i zašto) ovi grci rade?!?!? joshua 10-04-07, 10:24 Cini mi se da su Grci ispali iz igre sto se tice koncesije. Mislim da su MOL (sa INOM) i LUKOIL (sa PETROLOM) pre jaka konkurencija toyota 11-04-07, 19:32 Moze mi ko dati informaciju koja brokeska kuca ovih dana najvise kupuje JGPK. Zahvaljujem LooDuck 11-04-07, 22:18 Moze mi ko dati informaciju koja brokeska kuca ovih dana najvise kupuje JGPK. Zahvaljujem Evo ti sva trgovina Jugopetrolom za april mjesec... Nemoj obracat paznju na cijene jer su zaokruzene na 2 decimale, ali kolicina i trgovci su tu... nana 11-04-07, 23:00 Loo,šta misliš o ovoj trgovini Holdera? LooDuck 11-04-07, 23:38 Ne znam... Sve su velike transakcije i sve su unutar iste kuce... Obicno to znaci neko pregrupisavanje... Nijesam pametan...:confused: Bafford 14-04-07, 14:16 14 April 2007 09:30 am JUGOPETROL – AKCIONARI – SKUPŠTINA Sedmi pokušaj dokapitalizacije Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Većinski vlasnik Jugopetrola, Hellenic Petroleum, zakazao je i sedmu vanrednu skupštinu akcionara, kako bi pokušao da ispuni svoju obavezu iz ugovora o kupovini kotorske firme i dokapitalizuje je za 1,75 miliona EUR. O povećanju sadašnjeg kapitala za taj iznos, emisijom akcija na osnovu prava preče kupovine akcionari će odlučivati 26. aprila. Prethodna skupština, zakazan za 28. mart, nije održana, kao ni prethodnih pet, zbog nedostatka kvoruma. Prema Zakonu o privrednim društvima, odluka o dokapitalizaciji može biti razmatrana samo ako skupštini prisustvuju predstavnici dvije trećine od ukupnog broja akcionara, a za usvajanje je potreban isti procenat. Dokapitalizacija od ukupno 35 miliona EUR ugovorena je krajem 2002. godine, kada je Hellenic kupio od državnih fondova i Vlade 54 odsto akcija Jugopetrola za 35 miliona EUR i trebalo bi da obezbijedi kompaniji novac za investicije, s ciljem da unaprijedi poslovanje, obezbijedi radna mjesta i poveća profit. Pošto dokapitalizacija smanjuje udjele manjinskim akcionarima, njoj se protive predstavnici svih šest crnogorskih fondova zajedničkog ulaganja, koji posjeduju oko četvrtine ukupnog akcijskog kapitala Jugopetrola. Ova godina je i posljednja od pet kojom je ugovorom bilo predviđeno dokapitalizovanje Jugopetrola, a ovogodišnja vrijednost dokapitalizacije je najmanja u posmatranom periodu. Obećane dokapitalizacije Jugopetrola bile su jedan od razloga zbog kojeg je crnogorska Vlada izabrala grčku kompaniju za najpovoljnijeg ponuđača na međunarodnom tenderu. Čak i ako bi ovogodišnji pokušaj dokapitalizacije uspio, ostalo bi otvoreno pitanje kako će Hellenic realizovati slične i još vrijednije obaveze koje je preuzeo za prethodne četiri godine. Nakon što su pokušaju njihove realizacije propali, Vlada je predložila da se izmjenama dijela Zakona o privrednim društvima kvorum za usvajanje odluke o dokapitalizaciji na skupštini akcionara smanji sa 66 na 50 odsto, ali one još nijesu usvojene. (kraj) bvm jedan_prošli 16-04-07, 09:08 Ovako što nisam vidio :) JGPK počišćen sve do 70. Zadnja cijena 43,8. Lijepo nas nagradili grci za 60 godina poslovanja ;) Osim čaša na benzinskoj i ovakav porast. Ave.. Pera Detlic 16-04-07, 09:22 Ovako što nisam vidio :) JGPK počišćen sve do 70. Zadnja cijena 43,8. Lijepo nas nagradili grci za 60 godina poslovanja ;) Osim čaša na benzinskoj i ovakav porast. Ave.. Fenomenalno! Eto objasnjenja zasto su fondovi konstantno kupovali. Kako li su im se tek sad diskonti povecali!!!:eek: SAd ce se tek vidjet prednost drzanja fondova u portfelju! Yuhu!!! http://www.cosgan.de/images/midi/musik/p020.gif toyota 16-04-07, 09:39 Ovaj scenario sam imao u mislima pre neki dan i ovo sto se desilo ...... Ako nisam imao srece sa Kapom prije par meseci, tu mi se sve vratilo. joshua 16-04-07, 10:39 Fenomenalno! Eto objasnjenja zasto su fondovi konstantno kupovali. Kako li su im se tek sad diskonti povecali!!!:eek: SAd ce se tek vidjet prednost drzanja fondova u portfelju! Yuhu!!! http://www.cosgan.de/images/midi/musik/p020.gif eto podvrda i onog sto sam sinoc a i ranije govorio da fondovi kupuju JGPK i da ce sigurno gore Mijo 16-04-07, 10:43 Pošto trenutno ide JGPK ? maya 16-04-07, 10:51 trenutno ide ispod 40 pvarot 16-04-07, 12:16 Može neko reči, zašto raste JGPK? lionking 16-04-07, 12:47 Moze li ovo da ima veze sa dokapitalizacijom? Franko 05 16-04-07, 13:24 Prije oko dva mjeseca kad je JGPK bio manje od 20EUR Klađo me pokušavao ubjediti da je to skupo pa bi volio da sada malo prokomentira novonastalu situaciju. mba 16-04-07, 16:08 Može neko reči, zašto raste JGPK? Konačno su pravi investitori uvidjeli stvarnu vrijednost i potencijal JGPK. Pri ovoj cijeni je JGPK nešto malo više od 2 BV. INA U Hrvatskoj se trguje na 3 BV. maya 16-04-07, 16:29 ovo je fora za nekim nalazistem na koje jug.p ima koncesiju, a drzava hoce da mu uzme to.....bla bla bla simon s 16-04-07, 17:10 kupovina mi je bila u cetvrat i petak po 24,9 a gledaj danas...hehehe maya 16-04-07, 17:19 pa si odma dosao da nam se pofalis? toyota 16-04-07, 18:45 mayo nemoj tako, svaki je veseo kad vidi da mu je uspelo zaraditi anon1 16-04-07, 21:15 ali u ovom slucaju treba cekati, ispod 50eur je smijesno i pomisljati na prodaju.. Shajo 16-04-07, 23:14 ovo je fora za nekim nalazistem na koje jug.p ima koncesiju, a drzava hoce da mu uzme to.....bla bla blaKoncesija mu je istekla i nazna se oće li mu bit produžena.. maya 16-04-07, 23:17 Mozda mozda, mada sam ja cula ovu pricu Shajo 16-04-07, 23:20 Mozda mozda, mada sam ja cula ovu pricuMislim da će Montenegro Bonus da dobije koncesiju sa strateškim partnerom..jedino ako ova delegacija iz Grčke što je skoro bila nije nešto promijenila. robin_hud 18-04-07, 10:09 Ima li neko informaciju o preuzimanju jugopetrola , jer sam nesta o tome cuo da se prica aktuelizuje. Ukoliko dodje do takvog scenarija mali akcionari bi bili u dobroj prici. anon1 18-04-07, 10:19 Kruze price...i to u samom Jugopetrolu medju radnicima.. U svakom slucaju u pitanju je sigurna investicija. Za zakon o nafti se cekaju konsultacije iz Grcke.. Gorivo je svakim danom sve skuplje.. puno toga ide u prilog, ali vidjecemo sto namjeravaju i sa MontenegroBonusom. joshua 18-04-07, 10:21 ali u ovom slucaju treba cekati, ispod 50eur je smijesno i pomisljati na prodaju.. slazem se joshua 18-04-07, 10:28 Ima li neko informaciju o preuzimanju jugopetrola , jer sam nesta o tome cuo da se prica aktuelizuje. Ukoliko dodje do takvog scenarija mali akcionari bi bili u dobroj prici. Kupujuci JGPK ja sam racunao na tu mogucnost jer ako dodje LUKOIL sa PETROLOM ili MOL sa INOM vjerujem da ce Grci spakirati kofere. Ne vjerujem da ce im koncesija biti odobrena po drugi put. Mislim da su naj ozbiljniji konkurenti za tu titulu LUKOIL i PETROL. Grci su na JGPK lijepo zaradili vec na samom pocetku a ako cijena akcije dodje na 50 mislim da su i tu zaradili duplo. Ne znam tocno po koliko su placali akcije JGPK (24-27 evra) ?? Mislim da imaju vec toliku zaradu da mi ova prica sa preuzimanjem nije cudna cak je za mene ocekivana anon1 18-04-07, 10:31 po 23eur joshua 18-04-07, 10:33 odlicno anon mislim da je za njih zarada vise nego dobra. u grckoj sigurno nebi toliko zaradili koliko su u CG. bas me zanima koliko su do sada ulozili anon1 18-04-07, 10:43 NE bi sigurno zaradili toliko.. Duduse njihova obecanja kad su lazili u Jugopetrol su bila mnogo veca, najavljivali su u CG regionalni centar za distribuciju.. Ocigledno su se oni zadovoljili sa ovim do sad, tako da mi se cini izvjesnim njihov izlazak sa trzista. Mada opet to zavisi i od tih koncesija na naftna nalazista koja su dobrim dijelom vezana za politiku... u svakom slucaju ne moze biti gore za manjinske akcionare, a to je nama bitno :D robin_hud 18-04-07, 11:02 NE bi sigurno zaradili toliko.. Duduse njihova obecanja kad su lazili u Jugopetrol su bila mnogo veca, najavljivali su u CG regionalni centar za distribuciju.. Ocigledno su se oni zadovoljili sa ovim do sad, tako da mi se cini izvjesnim njihov izlazak sa trzista. Mada opet to zavisi i od tih koncesija na naftna nalazista koja su dobrim dijelom vezana za politiku... u svakom slucaju ne moze biti gore za manjinske akcionare, a to je nama bitno :D Mislio si za manjinske akcionare moze biti samo bolje sto se slazem ! robin_hud 19-04-07, 12:30 Pogledajte kako brokerska kuca NK vrijedno skuplja od strasljivaca na cijeni 30 eura , trgovano preko 6000 komada. Prvo se vjestacki spusti cijena a onda se kupi jeftino od naivaca. Zato ne prodajte jeftino ono sto vrijedi! joshua 19-04-07, 12:35 Pogledajte kako brokerska kuca NK vrijedno skuplja od strasljivaca na cijeni 30 eura , trgovano preko 6000 komada. Prvo se vjestacki spusti cijena a onda se kupi jeftino od naivaca. Zato ne prodajte jeftino ono sto vrijedi! :biggrin: robine ti ne mozes iz svoje koze zastitnika malog naroda. neka prodaju. vjerovatno su ga kupovali po ... evra pa im dosta zarade. da imam para jos bi ga dokupio a o prodaji ne pomisljam. zanimljiv mi je taj pad :rolleyes: anon1 19-04-07, 12:39 Eh kako nece jos malo nanize.. pa da dokupim malo vise :) shoko 19-04-07, 12:49 Može li ko da sazna za koga kupuje NK broker?To bi dalo mnoge odgovore...Nešto krupno se sprema-dolazak grčkog ministra i predsjednika Helenika,veliki promet i tražnja u zadnjih mjesec dva dana.Biće vruće ljeto! joshua 19-04-07, 12:49 Eh kako nece jos malo nanize.. pa da dokupim malo vise :) tako se radi i steta da nema vise plasljivaca koji bi prodavali po nizim cijenama :D anon1 19-04-07, 13:05 tako se radi i steta da nema vise plasljivaca koji bi prodavali po nizim cijenama :D Evo koliko vidim krenuo je i ispod 30... :) a i BUDR na 42... :) sjutra idem kod brokera,postajem nestrpljiv, jer nece ni ova korekcija dovijeka, pa cu poslije kukati ako sad ne ugrabim:) A valjda je svima jasno da dobre firme moraju ici jos gore.. O jugopetrolu se dosta toga suska ali strasljivi skeptici ... ;) shoko 19-04-07, 14:40 -------------------------------------------------------------------------------- Može li ko da sazna za koga kupuje NK broker??????To bi dalo mnoge odgovore...Nešto krupno se sprema-dolazak grčkog ministra i predsjednika Helenika,veliki promet i tražnja u zadnjih mjesec dva dana.Biće vruće ljeto! ?????????????????????????????????????????????????? ???????????????????? joshua 19-04-07, 14:41 ako stoji to sa posjetom izgleda da grci prelaze u ofanzivu bas me zanima sta ce da bude daj obavjesti kad bude sta novo u vezi posjete shoko 19-04-07, 14:45 Posjeta je već bila!!!Sastali su se sa CG premijerom,potpresjednikom i ministrom Gvozdenovićem.Imaš tekst na Forumu Novosti u ekonomiji CG i Pričaonica.Potpisani sporazumi o daljoj saradnji.A to se ne radi tek onako... joshua 19-04-07, 14:48 hvala robin_hud 19-04-07, 16:27 Taj sastanak ,bas zanimljivo,nije slucajno! Veliki prometi u zadnje vrijeme,neki se dogovor pravi u vezi JGPK! Kad bi kliznuo jos pa da ga nakrcamo! jedan_prošli 19-04-07, 22:36 Taman kad su oduzeli hellenicumu pravo na istraživanje, dodje taj grk.. Bit će stvarno vruće ljeto. Nego onaj cement što kupuju građevinari, jel to grčki? vuk 19-04-07, 23:35 -------------------------------------------------------------------------------- Može li ko da sazna za koga kupuje NK broker??????To bi dalo mnoge odgovore...Nešto krupno se sprema-dolazak grčkog ministra i predsjednika Helenika,veliki promet i tražnja u zadnjih mjesec dva dana.Biće vruće ljeto! ?????????????????????????????????????????????????? ???????????????????? Ovo za NK broker i mene jako interesuje ali zbog jedne druge hartije. Neko krupan preko njih trguje! Je li NK niksicki broker? Ako jeste to bi mogao biti Veliki brat nana 19-04-07, 23:50 Nego što je nego Nikšićki |