Lipa
07-12-06, 13:30
Kakvo je raspoloženje u CG, danas kad se navršilo 15 godina od strašnog razaranja Starog grada? Da li ima spremnosti na pronalaženju i kažnjavanju krivaca?
|
View Full Version : Dubrovnik-15 godina poslije Lipa 07-12-06, 13:30 Kakvo je raspoloženje u CG, danas kad se navršilo 15 godina od strašnog razaranja Starog grada? Da li ima spremnosti na pronalaženju i kažnjavanju krivaca? Filip 07-12-06, 18:45 Kakvo je raspoloženje u CG, danas kad se navršilo 15 godina od strašnog razaranja Starog grada? Da li ima spremnosti na pronalaženju i kažnjavanju krivaca? tu se od pocetka znalo ko je krivac. ja ne znam za ostale, ali ja, micun, zoki i marko oduvijek smo bili protiv toga. i definitivno je to crna tacka u crnogorskoj istoriji koja ne treba bit zaboravljena. moram da recem da me je malo impresionirao postupak danasnje vlade od prije nekoliko godina da su se javno izvinuli hrvatskom narodu za napad crnogorskog JNA na dubrovnik i potpisali ugovor s hrvatskom vladom da plate stetu. tesko da ce moc platit zivote onih 88 civila sto su poginuli toga dana. karla de pont se vec postarala da odgovorne posalje u hag. lipa ne znam jesi li ti mislila da mi sa foruma nadjemo krivce i da ti se licno izvine. posto smo odgovorne vec ispratili u hag evo nas 4-ica, iako nismo bili umijesani izvinicemo ti se u ime svih crnogoraca. marko: izvini lipa Zoki: izvini Micun: izvini. mozda nisu namjerno Ja: very much sory ako treba i tebi licno da se plati, javi. nas 4 smo spremni da damo sve sto smo namjeravali nocas da potrosimo na alkohol. Lipa 08-12-06, 10:07 Quote:88 civila sto su poginuli toga dana Quote Tog dana je poginulo 19 ljudi, a 63 su bila ranjena. A taj alkohol bi mogli ponuditi i meni Filip 08-12-06, 23:27 Quote:88 civila sto su poginuli toga dana Quote Tog dana je poginulo 19 ljudi, a 63 su bila ranjena. A taj alkohol bi mogli ponuditi i meni dogovoreno ;) Homer 10-12-06, 14:37 Nisam učestvovao, ali sam ćutao. Žao mi je. :redface: Žao mi je i što svi odgovorni nikad neće biti označeni kao krivci, a itekako su krivi (tadašnja vlast, mediji...) čak možda više od ovih poslatih u Hag. Krivi su za žrtve na obije strane, krivi i pred hrvatskim i pred crnogorskim narodom. Ne prihvatam njihovo izvini, nemojte ni vi.:mad: PS I od mene poziv na pivo, ako kad dođeš u PG. sklopljeno u crnoj gori 15-12-06, 21:20 ne shvatam kako momo i milo nikad nisu povezivani sa ovim napadom iako su oni bili predsjednik i premijer crne gore u vrijeme napada.mada mi je drago sto ih izvizde kad dodju u hrvatsku da se "mire".sto se tice rata uopste,smatram da je jedina njegova svrha bila da se citava zemlja(sfrj) pokrade,sto je naravno obavljeno uspjesno.zanima me kakvo je raspolozeje u hrvatskoj,ima li jugonostalgicara i na sta prosjecan hrvat pomisli kad cuje rijec crnogorac(brat ili agresor)? Lipa 15-12-06, 22:48 U Hrvatskoj, kao vjerovatno u svim novonastalim drzavama postoji veci broj ljudi koji pate za SFRJ. Kad se spomene Crnogorac u RH...postoji velika razlika sto se tice Niksicana i recimo Cetinjana. Najlosiju reputaciju uvjerljivo imaju Niksicani. Oni vaze za bandite, pljackase, komite, ubojice, jednom rjecju kao najgore sto je Crna Gora dala. Cetinjani, posto su jasno i glasno (bar je tako u medijima prezentirano) digli glas protiv agresije na susjede, imaju puno bolju reputaciju u RH. Milova isprika je prilicno dobro primljena u RH, ali ceka se isto iz Srbije. Nazalost mislim da od toga nema nista, bar ne od iskrenog kajanja i priznanja. Moje rijeci potvrdjuje i jucerasnja farsa koju je Vrhovni sud srbije uradio s ponistenjem presuda krvnicima s Ovcare. Nije to ni prvi put, jednako je uradjeno za ubojstva Muslimana u Sjeverinu i Albanaca na Kosovu, nazalost. Jevdjo 14-01-07, 22:01 U Hrvatskoj, kao vjerovatno u svim novonastalim drzavama postoji veci broj ljudi koji pate za SFRJ. Kad se spomene Crnogorac u RH...postoji velika razlika sto se tice Niksicana i recimo Cetinjana. Najlosiju reputaciju uvjerljivo imaju Niksicani. Oni vaze za bandite, pljackase, komite, ubojice, jednom rjecju kao najgore sto je Crna Gora dala. Cetinjani, posto su jasno i glasno (bar je tako u medijima prezentirano) digli glas protiv agresije na susjede, imaju puno bolju reputaciju u RH. Milova isprika je prilicno dobro primljena u RH, ali ceka se isto iz Srbije. Nazalost mislim da od toga nema nista, bar ne od iskrenog kajanja i priznanja. Moje rijeci potvrdjuje i jucerasnja farsa koju je Vrhovni sud srbije uradio s ponistenjem presuda krvnicima s Ovcare. Nije to ni prvi put, jednako je uradjeno za ubojstva Muslimana u Sjeverinu i Albanaca na Kosovu, nazalost. Kad se vi iskreno izvinete nama za pocetak za Jasenovac i golgote koje je srpski narod preziveo pred ustaskim hordama jos 1941-45g. pa onda za zrtve ovog rata,pa za sve one Srbe i Crnogorce koji su prisilno pokatoliceni a mahom djeca u starosti do 14g a ukupan broj prekrstenih je 120 000,e onda lepi-a moj ce mo se i mi izviniti vama. Homer 15-01-07, 23:05 Ja se ne bih bavio prepucavanjem (to nam je glave došlo) nego nastavio da živimo normalno, koliko je to maximalno moguće. Stvarno smo ga zasrali (moram da upotrijebim ovaj izraz) prije 15 god. Svi danas plaćamo tuđe (svoje) gluposti. Ja sam volio bratstvo i jedinstvo (Ne pričam o komunizmu i sl.), volim ga i danas (kao prvu ljubav koja se udala za drugog) Frida 27-01-07, 22:45 Iz nekih izvora znam da su ljude kupili po ulicama - doslovce. (Pričam o Budvi) Dali im oružje i uniformu, te rekli da se za dva sata jave tamo i tamo. Neki su uspjeli - doslovce - dezertirati, neki nisu... ali nikako se ne bih složila sa tvrdnjom da je ovo mrlja na povijesti cnogorskog naroda, nego je to mrlja na povijesti JNA... koja to, očito, nije bila. I ostajem u uvjerenju da se crnogorski narod nema za što ispričavati... jer ti ljudi za to nisu krivi. Barem većina nije. A sada... tko je u onoj zbrci i strci uspio zdrave glave razmišljati. Inače, da me se ne shvati krivo... ja sam iz Osijeka i isti taj rat mi je djetinjstvo učinio najružnijim dobom... koje sam provela u podrumu strepeći za oca... Ali me to neće spriječiti u tomu da o ljudima koji su se bojali za svoj život mislim kao o svim drugim ljudima, bez obzira na nacionalnost i ostala čuda. BlackWoman 02-02-07, 12:59 Iz nekih izvora znam da su ljude kupili po ulicama - doslovce. (Pričam o Budvi) Dali im oružje i uniformu, te rekli da se za dva sata jave tamo i tamo. Neki su uspjeli - doslovce - dezertirati, neki nisu... ali nikako se ne bih složila sa tvrdnjom da je ovo mrlja na povijesti cnogorskog naroda, nego je to mrlja na povijesti JNA... koja to, očito, nije bila. I ostajem u uvjerenju da se crnogorski narod nema za što ispričavati... jer ti ljudi za to nisu krivi. Barem većina nije. A sada... tko je u onoj zbrci i strci uspio zdrave glave razmišljati. Inače, da me se ne shvati krivo... ja sam iz Osijeka i isti taj rat mi je djetinjstvo učinio najružnijim dobom... koje sam provela u podrumu strepeći za oca... Ali me to neće spriječiti u tomu da o ljudima koji su se bojali za svoj život mislim kao o svim drugim ljudima, bez obzira na nacionalnost i ostala čuda. E ovo ja zovem dobrim razmišljenjem. Već sam se počela ježiti o tome ko kome treba da se izvinjava. NEMA strane koja je čista. Nek se poizvinjavaju svi međusobno, pa da nastavimo dalje. Lipa 02-02-07, 13:06 G. Baletić je neki dan sve lijepo rekao: "JNA je mobilizirala Crnogorce, ali nije nas trebalo puno goniti u rat". Ja sam mišljenja da ne trebaju svi svima da se ispričaju, na taj način se agresija i žrtve relativiziraju. Mišljenja sam da osim isprike treba doći i do financijske nadoknade oštećenoj strani. BlackWoman 02-02-07, 13:22 Nadoknade oštećenim stranama (množina). Dam ti pare, daš mi pare = saldo 0. Bespredmetno je pisati o tome na ovom forumu jer će rasprave trajati do u beskonačnost. Mislim da ima mnogo više konstruktivnijih tema za razgovore, pogotovo na ovom forumu gdje dolaze članovi sa svih strana bivše SFRJ. Lipa 02-02-07, 13:26 Pazi, mi se ne svađamo, svatko iznosi svoje mišljenje. Nije saldo nula, jer nitko iz Splita ili Šibenika nije bombardirao Čačak ili Niš, dok ovi zadnji jesu bombardirali ove prve.... BlackWoman 02-02-07, 13:45 JNA je predstavljala vojsku kompletne Jugoslavije, a onda su počele neke republike da izlaze iz njenog okvira. One koje su ostale u njenom okviru su, kao i prije, morale da budu mobilisane. Šta bi se desilo da je, davam primjer, Hrvatska ostala u njenom okviru, a Srbija izašla iz njenog sastava? Naravno da bi stanovnici npr. Šibenika, Splita morali biti mobilisani u pokušaju sačuvanja cjeline bivše SFRJ. Ratom se ništa nije postiglo, osim žrtve na sve tri strane (nijednu stranu ne treba zanemariti) i etničko čišćenje. Što se tiče bombardovanja Dubrovnika, u JNA sastavu na tom području su zaista bili samo Crnogorci, zbog čega se Milo i izvinjavao. Da se našlo par pametnih ljudi na čelu bivše SFRJ sve se možda moglo i mirnim sporazumom riješiti, ali... Lipa 02-02-07, 13:52 Quote:Da se našlo par pametnih ljudi na čelu bivše SFRJ sve se možda moglo i mirnim sporazumom riješiti, ali... Ovo je jedino gdje se s tobom slažem. Za sve ostalo ustav iz 1974. te u potpunosti demantira. Ista ta JNA je oduzela TO oruzje za sto nije ni najmanje bila ovlastena. Ista ta JNA nije željela smiriti Vidovdansko divljanje Slobodanovo na Kosovu polju, pozivanje na sukobe, "...gdje i ratni sukobi nisu isključeni". kao sto znas, sve to je bilo prije bilo kakve naznake izlaska HR i SLO iz Jugoslavije i prije bilo kakve pojave Tuđmana i sličnih. nb-campari 02-02-07, 14:45 [QUOTE=Lipa;16821]Quote:Da se našlo par pametnih ljudi na čelu bivše SFRJ sve se možda moglo i mirnim sporazumom riješiti, ali... Ovo je jedino gdje se s tobom slažem. Za sve ostalo ustav iz 1974. te u potpunosti demantira. Ista ta JNA je oduzela TO oruzje za sto nije ni najmanje bila ovlastena. Ista ta JNA nije željela smiriti Vidovdansko divljanje Slobodanovo na Kosovu polju, pozivanje na sukobe, "...gdje i ratni sukobi nisu isključeni". kao sto znas, sve to je bilo prije bilo kakve naznake izlaska HR i SLO iz Jugoslavije i prije bilo kakve pojave Tuđmana i sličnih.[/QUOT ne slazem se da je jna oduzimala oruzje, naprotiv-PRODAVALA JE. i oruzje i municiju. i svakome ko je placao. trebalo je psima da rat traje. i trajao je.krivi su kreatori. i vasi i nasi i njini. i mi sto smo dozvolili. ja sam mobilizaciju izbjegao.nije bilo lako, vecina nisu mogli. bilo-ne ponovilo se. Homer 02-02-07, 22:47 Bilo je raspoloženje u Sloveniji mnogo ranije za otcjepljenje. U onim uslovima to je bila greška, ali kasnijim raspletom ispostavilo se najbolje rešenje. nb-campari 02-02-07, 23:06 ne znam. da je jugoslavija od pocetka napravljena kao konfederacija, mozda bi opstala. meni licno je odgovarala i onakva. na mnoga sam mjesta stigao i dosta sam novca napravio sa onim pasosem. neo 03-02-07, 19:33 G. Baletić je neki dan sve lijepo rekao: "JNA je mobilizirala Crnogorce, ali nije nas trebalo puno goniti u rat". Ja sam mišljenja da ne trebaju svi svima da se ispričaju, na taj način se agresija i žrtve relativiziraju. Mišljenja sam da osim isprike treba doći i do financijske nadoknade oštećenoj strani. Jes JNA je imala velike probleme da mobilizira Crnogorce jer su se tome protivilo tadasnje rukovodstvo CG,Bulatovic,Djukanovic Marovic. Vidis li Lipa da u filmovima pomenuti Gospodin pokusava da opere ovu trojicu i sve prebaci na narod koji je pod pritiskom JNA otisao u rat. Nego Djukanovic Vam se izvinuo i niko da ga pita sto je uradio da do toga ne dodje,jos samo sto Vam nije rekao da je on bio protiv toga.A ko zna mozda oce za koju godinu. Homer 03-02-07, 22:45 Nema nevinih, svi su krivi, manje ili više! BlackWoman 05-02-07, 10:00 [QUOTE=Lipa;16821]Quote:Da se našlo par pametnih ljudi na čelu bivše SFRJ sve se možda moglo i mirnim sporazumom riješiti, ali... Ovo je jedino gdje se s tobom slažem. Za sve ostalo ustav iz 1974. te u potpunosti demantira. Ista ta JNA je oduzela TO oruzje za sto nije ni najmanje bila ovlastena. Ista ta JNA nije željela smiriti Vidovdansko divljanje Slobodanovo na Kosovu polju, pozivanje na sukobe, "...gdje i ratni sukobi nisu isključeni". kao sto znas, sve to je bilo prije bilo kakve naznake izlaska HR i SLO iz Jugoslavije i prije bilo kakve pojave Tuđmana i sličnih.[/QUOT ne slazem se da je jna oduzimala oruzje, naprotiv-PRODAVALA JE. i oruzje i municiju. i svakome ko je placao. trebalo je psima da rat traje. i trajao je.krivi su kreatori. i vasi i nasi i njini. i mi sto smo dozvolili. ja sam mobilizaciju izbjegao.nije bilo lako, vecina nisu mogli. bilo-ne ponovilo se. Nisi pazio, ova prva rečenica je moja. :biggrin: Opet mogu da ponovim, skoro svaka republika koja je bila u ratu trebala bi onda da plati za miješanje na tuđoj teritoriji. Makedonija i Slovenija se do duše nisu petljale po BiH. :redface: Lipa 05-02-07, 10:13 U pravu si ponovno... Osobno mislim da je RH bila u nekim segmentima rata (Bosnjacko-Hrvatski sukobi) agresor na BIH. SCG (tj. njena oružana sila, bilo da se radilo o TO, rezervistima JNA, VJ...) je bila agresor na Sloveniju, RH, BIH, a "kod kuće"(Kosovo) je odradila stravičan "posao". BlackWoman 07-02-07, 08:55 Pogrešno je čitati jednu istoriju, treba pročitati šta pišu i drugi da bi se dobila kompletna slika. Što se tiče Dubrovnika, ne znam kada si zadnji put bio tamo; ja sam išla u Dubrovnik i prije i nakon rata bezbroj puta. Napominjem to jer tvrdim da je stari grad identičan, bez ijedne nove zgrade na ruševinama stare, bez ijedne oštećene stijene na zidnama ili fasade. Stradun je i dalje uglačan i isti, potpuno isti. Okolna sela: Čibača, Kupari, Srebreno, Mlini, Plat su oštećeni, hotel Libertas je kupio stranac i on će ga renovirati, ali stari grad je netaknut! Samo ne razumijem šta je to ''stravičan posao'' koji je odrađen na Kosovu? Moram napomenuti da su najveće srpske svetinje, manastiri, crkve (pod zaštitom UNESCO-a) i srpska istorija na Kosovu. Istorija i duhovno blago srpskog naroda ne leže u Beogradu nego na Kosovu. Lipa 07-02-07, 13:37 Quote:....bez ijedne oštećene stijene na zidnama ili fasade. Stradun je i dalje uglačan i isti, potpuno isti Quote, Treba imati hrabrosti, ali jos vise obraza za izjaviti nesto ovakvo! http://www.youtube.com/watch?v=415FY0WUqS0 http://www.youtube.com/watch?v=pSXXcViVc3U&mode=related&search= BlackWoman 07-02-07, 14:19 Zašto nisi stavio nazive klipova? Dobri su ti izvori, linkovi su, onako, baš bratski. ;) Nazivi nekih klipova: Četnici ljube strasno Jebo Evrosong, Četnosong je zakon We are the Serbs - We'll fuck your dogs Serbs celebrate attack on New York Serbian Gay Pride Ku Kluks Klan in Serbia Komititi: Jas te ebam Srbija Duo Frankestein: Ja sam četnik majko Zanimljiva ti je literatura i opredjeljenje. Tebi veliki pozdrav, uživaj! ;) Homer 07-02-07, 17:26 Ovako bi opet počelo. Muka mi je da pišem obrazloženje ali budite uvjereni: Nisu Hrvati manje nevini od Srba. Nisu Srbi manje krivi od Šiptara. itd... Ako neko misli da sam nekog zaboravio, nisam, i oni su krivi za sranje koje nam se desilo. Lipa 07-02-07, 20:14 Ne vidim razloga za zatiranje diskusije. Da li su pale teške ili vulgarne riječi? Dok je god diskusija u razumnim granicama ja nisam za zaustavljanje iste. Homere, ja nisam za takvo banaliziranje. Da li su nacistička Njemačka, koja je napala sve svoje susjede (zvuči poznato..) i Poljska, Francuska, Danska jednako krive? Žrtva ima svoje ime i prezime, agresor ima svoje ime i prezime, sud ima argumenete (ako želi po njima suditi). Ne želim ići u takvo "kolo relativizacije" gdje se "svako svakome treba izviniti" ili "gdje su svi podjednako krivi". Takva relativizacija je jako opasna posebice ako znamo da ideja koja je i kriva za "tuču u kafani" nije mrtva. Svjedoci smo da je ta ideja neki dan dobila i matematičku potvrdu od 28%. Da rezimiram, uvijek za argumentiranu raspravu, ne za vrijeđanje i piskaranje neargumentiranih ili glupavih odgovora. FORMICA 07-02-07, 23:04 Žrtava ima na stotine hiljada i u najmanju ruku je nepristojno brojati čijih je više a čijih je manje. Sve su to ljudi. Krivci su političari. U prvom redu onih šest magaraca koji su narod vukli za nos izigravajući prgovore a zapravo pripremajući se za klanicu. Žrtve smo i mi koji smo ostali. Krivci još uvijek vladaju.:mad: Homer 08-02-07, 09:33 Žrtava ima na stotine hiljada i u najmanju ruku je nepristojno brojati čijih je više a čijih je manje. Sve su to ljudi. Krivci su političari. U prvom redu onih šest magaraca koji su narod vukli za nos izigravajući prgovore a zapravo pripremajući se za klanicu. Žrtve smo i mi koji smo ostali. Krivci još uvijek vladaju.:mad: E, TO JE SUŠTINA, SAMO NISU ONI BILI MAGARCI (DA NE VRIJEĐEMO TU SIMPATIČNU DUGOUHU ŽIVOTINJU), NEGO MI! FORMICA 08-02-07, 20:07 E, TO JE SUŠTINA, SAMO NISU ONI BILI MAGARCI (DA NE VRIJEĐEMO TU SIMPATIČNU DUGOUHU ŽIVOTINJU), NEGO MI! E zaista jesmo magarčine, bez vrijeđanja magaraca u intelektualnom smislu. Rat je nešto najužasnije za narod koji je u ratu, ali je vrlo isplativ za političke i ekonomske elite.:frown: Prle007 02-08-07, 19:36 svaka cast za ovaj komentar, Dubrovnik je jedna velika propaganda od svega sto je bilo prije rata sada nema srpske biblioteke stare vise od 200 godina desert-eagle 06-09-07, 01:43 Divno bi bilo kad bi ta biblioteka bila jedini problem:) inzaghi9 01-04-08, 23:59 PREŽIVJELI LOGORAŠI O ZVJERSKIM MUČENjIMA CRNOGORSKIH REZERVISTA I SRBA IZ HERCEGOVINE U SPLITSKOJ "LORI" Živi drani pa klani Tačan broj Srba iz Hercegovine i pripadnika JNA i rezervista iz Crne Gore, koji su u periodu od 1992. godine do 1995. godine bili zatvarani, mučeni i ubijani po logorima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nikada neće biti poznat. Po zlu su se najviše istakli Lora kod Splita, Čelebići kod Konjica i Dretalj kod Čapljine. Nakon povlačenja JNA iz Splita u ratnu luku Lora uselila se hrvatska policija. U periodu od 1992. do 1995. godine samo u tom mučilištu život je izgubilo 70 ljudi. Žive su ih drali, pa klali, pričaju preživjeli logoraši. Oni koji su preživjeli stravična mučenja pričaju da ni nakon 16 godina ne mogu da zaspu kao ostali ljudi. Tvrde da su Hrvati najviše mučili Crnogorce, stavljajući ih na struju, kidajući im uši i vadeći jezike. Prema riječima jednog od preživjelih logoraša Damjana Tripkovića osim ratnih zarobljenika u Loru su dovođeni i civili. - Sjećam se, kao da je juče bilo kada su me uhvatili na sred ulice u mom automobilu. Bio sam u civilu i kod sebe nijesam imao ni metka, a kamoli neko oružje. Bilo nas je sedmoro djece, šestoro su Hrvati ubili. Najstarijeg brata su ubili na kućnom pragu. Kada sam uhapšen direktno su mu sproveli u splitsku Loru. Tamo sam bio mjesec dana, a činilo mi se kao vječnost. Primoravali su nas da radimo svakakve vulgarnosti. Mene i brata svezali su i prikačili na struju, a potom nas tjerali da jedan drugom polni organ stavljamo u usta - ispričao je Tripković, dodajući da više jednostavno nema snage da priča o paklu kroz koji je prošao. On kaže kako mu se i danas čine da ga mučitelji progone, da streca kako po danu, tako i po noći. Bivši komandant Vojne policije u Šibeniku, Mario Barišić kaže da nikada neće zaboraviti scene iz Lore i zloglasni Blok C. -Kada sam vidio šta se tamo radi preživio sam šok, a mogu da zamislim kako je bilo onima koje su mučili. Ljudima su vadili oči, čupali jezik. Činjeni su stravični zločini. Sjećam se nekih vojnika, kasnije su mi rekli da su pripadnici nikšićko-šavničke grupe. Mučili su ih, psovali im majku crnogorsku i srpsku. Hrvatski vojnici su govorili da su zarobljenici u Split dovedeni sa drugih ratišta izvan Hrvatske, te da nije nikakav problem, da možemo svašta da im radimo. Tada sam vidio i neke Crnogorce, iskasapljene, bez ušiju, očiju, jezika i slomljenih udova. Prizor je bio strašan - tvrdi Barišić. On kaže da je desetak Crnogoraca u uniformama bilo smješteno u zloglasni Blok C iz kojeg niko živ nije izašao. - Koliko se sjećam vidio sam deset ili 11 crnogorskih vojnika u lokvi krvi. Da bi mi savjest bila čista odlučio sam da sve ispričam u javnosti i da to potvrdim na sudu, iako su me nazivali izdajnikom i drugim pogrdnim imenima - rekao je Barišić. Još jedan od preživjelih logoraša, Vukan Kovač priča kako su njega i još 15 saboraca hrvatske redovne jedinice vojske zarobili na ratištu. - Dvojicu su odmah ubili, a nas 16 zarobili i ubacili u kamion. Odvezli su nas vezanih očiju. Put je trajao nekoliko sati. Odveli su nas u neki betonski objekat, kasnije smo saznali da je to Lora kod Splita. Ne mogu da pričam šta su nam sve radili, jer to nijesam mogao ispričati ni svojim najmilijim. Bilo je strašno, ni danas ne mogu da spavam mirno već mi se scene stalno vraćaju - rekao je Kovač. Logoraš Mirko Babić dodaje kako su im, pored ostalog nakon što bi ih prebijali i mučili na razne načine, glave stavljali u NjC šolje i polivali ih vodom. Veso Deretić koji je takođe preživio strahote Lore kaže da im hrvatska vojska nije dozvoljavala da idu u sanitarni čvor. - U NjC sam prvi put ušao poslije 18 dana. Bili smo živi kosturi, iste slike kao iz Jasenovca. Kovali su sanduke jedni za druge. Sjećam se da je prvi sanduk bio namijenjen Draganu Jeliću iz Trebinja - ispričao je Deretić. On dodaje kako su mu strahote stalno pred očima, te da većina njih, preživjelih logoraša živi pod dejstvom jakih tableta za smirenje pokušavajući da se izbore sa svim onim što su preživjeli. - Ostale su stravične traume. Jednostavno, toga ni poslije 16 godina ne mogu da se oslobodima. I dan danas čujem zvuk metalnih vrata sa ćelije - kazao je Deretić. Preživjeli logoraš Vladimir Žarković tvrdi da je i on bio zadužen za kovanje sanduka. -Tjerali su me da pravim sanduke, od onih za municiju u koju bi kasnije hrvatski vojnici stavljali iskasapljene zarobljenike. U početku sam kovao po jedan, a kasnije svakodnevno po najmanje dva sanduka - rekao je Žarković. Priključivani na struju Logoraši kažu i da su ih hrvatski vojnici dovodili u posebne ćelije gdje bi ih priključivali na struju, odnosno na tv aparate. Kažu da se radilo o tv aparatima bez ekrana iz kojih su visile žice. Držali bi ih satima ispred aparata bez ekrana, a potom ih tukli i mučili, i tjerali da prepirčaju šta su gledali na televiziji. Nakon toga su im "servirali" da jedu ljudski izmet. Krvave hodnike prao jezikom Preživjeli logoraš Mirko Babić kaže da su ga hrvatski vojnici u Lori mučili na zvjerski način. -Tuklo me nekoliko njih u NjC-u. Pošto bi me dobro isprebijali, uhvatili bi me za ruke i vukli po hodniku dugom nekolikom metara do ćelije. Daju mu da predahnem nekoliko sekundi, a onda natjeraju da poližem svu svoju krv od ćelije, preko hodnika, nazad do NjC-a. To što su nama tamo radili, ljudski um ne može da smisli. To samo njima može da padne na pamet - kazao je Babić. (izvor) (http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2008-03-30&clanak=141504) bagi 02-04-08, 22:28 PREŽIVJELI LOGORAŠI O ZVJERSKIM MUČENjIMA CRNOGORSKIH REZERVISTA I SRBA IZ HERCEGOVINE U SPLITSKOJ "LORI" Živi drani pa klani Tačan broj Srba iz Hercegovine i pripadnika JNA i rezervista iz Crne Gore, koji su u periodu od 1992. godine do 1995. godine bili zatvarani, mučeni i ubijani po logorima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nikada neće biti poznat. Po zlu su se najviše istakli Lora kod Splita, Čelebići kod Konjica i Dretalj kod Čapljine. Nakon povlačenja JNA iz Splita u ratnu luku Lora uselila se hrvatska policija. U periodu od 1992. do 1995. godine samo u tom mučilištu život je izgubilo 70 ljudi. Žive su ih drali, pa klali, pričaju preživjeli logoraši. Oni koji su preživjeli stravična mučenja pričaju da ni nakon 16 godina ne mogu da zaspu kao ostali ljudi. Tvrde da su Hrvati najviše mučili Crnogorce, stavljajući ih na struju, kidajući im uši i vadeći jezike. Prema riječima jednog od preživjelih logoraša Damjana Tripkovića osim ratnih zarobljenika u Loru su dovođeni i civili. - Sjećam se, kao da je juče bilo kada su me uhvatili na sred ulice u mom automobilu. Bio sam u civilu i kod sebe nijesam imao ni metka, a kamoli neko oružje. Bilo nas je sedmoro djece, šestoro su Hrvati ubili. Najstarijeg brata su ubili na kućnom pragu. Kada sam uhapšen direktno su mu sproveli u splitsku Loru. Tamo sam bio mjesec dana, a činilo mi se kao vječnost. Primoravali su nas da radimo svakakve vulgarnosti. Mene i brata svezali su i prikačili na struju, a potom nas tjerali da jedan drugom polni organ stavljamo u usta - ispričao je Tripković, dodajući da više jednostavno nema snage da priča o paklu kroz koji je prošao. On kaže kako mu se i danas čine da ga mučitelji progone, da streca kako po danu, tako i po noći. Bivši komandant Vojne policije u Šibeniku, Mario Barišić kaže da nikada neće zaboraviti scene iz Lore i zloglasni Blok C. -Kada sam vidio šta se tamo radi preživio sam šok, a mogu da zamislim kako je bilo onima koje su mučili. Ljudima su vadili oči, čupali jezik. Činjeni su stravični zločini. Sjećam se nekih vojnika, kasnije su mi rekli da su pripadnici nikšićko-šavničke grupe. Mučili su ih, psovali im majku crnogorsku i srpsku. Hrvatski vojnici su govorili da su zarobljenici u Split dovedeni sa drugih ratišta izvan Hrvatske, te da nije nikakav problem, da možemo svašta da im radimo. Tada sam vidio i neke Crnogorce, iskasapljene, bez ušiju, očiju, jezika i slomljenih udova. Prizor je bio strašan - tvrdi Barišić. On kaže da je desetak Crnogoraca u uniformama bilo smješteno u zloglasni Blok C iz kojeg niko živ nije izašao. - Koliko se sjećam vidio sam deset ili 11 crnogorskih vojnika u lokvi krvi. Da bi mi savjest bila čista odlučio sam da sve ispričam u javnosti i da to potvrdim na sudu, iako su me nazivali izdajnikom i drugim pogrdnim imenima - rekao je Barišić. Još jedan od preživjelih logoraša, Vukan Kovač priča kako su njega i još 15 saboraca hrvatske redovne jedinice vojske zarobili na ratištu. - Dvojicu su odmah ubili, a nas 16 zarobili i ubacili u kamion. Odvezli su nas vezanih očiju. Put je trajao nekoliko sati. Odveli su nas u neki betonski objekat, kasnije smo saznali da je to Lora kod Splita. Ne mogu da pričam šta su nam sve radili, jer to nijesam mogao ispričati ni svojim najmilijim. Bilo je strašno, ni danas ne mogu da spavam mirno već mi se scene stalno vraćaju - rekao je Kovač. Logoraš Mirko Babić dodaje kako su im, pored ostalog nakon što bi ih prebijali i mučili na razne načine, glave stavljali u NjC šolje i polivali ih vodom. Veso Deretić koji je takođe preživio strahote Lore kaže da im hrvatska vojska nije dozvoljavala da idu u sanitarni čvor. - U NjC sam prvi put ušao poslije 18 dana. Bili smo živi kosturi, iste slike kao iz Jasenovca. Kovali su sanduke jedni za druge. Sjećam se da je prvi sanduk bio namijenjen Draganu Jeliću iz Trebinja - ispričao je Deretić. On dodaje kako su mu strahote stalno pred očima, te da većina njih, preživjelih logoraša živi pod dejstvom jakih tableta za smirenje pokušavajući da se izbore sa svim onim što su preživjeli. - Ostale su stravične traume. Jednostavno, toga ni poslije 16 godina ne mogu da se oslobodima. I dan danas čujem zvuk metalnih vrata sa ćelije - kazao je Deretić. Preživjeli logoraš Vladimir Žarković tvrdi da je i on bio zadužen za kovanje sanduka. -Tjerali su me da pravim sanduke, od onih za municiju u koju bi kasnije hrvatski vojnici stavljali iskasapljene zarobljenike. U početku sam kovao po jedan, a kasnije svakodnevno po najmanje dva sanduka - rekao je Žarković. Priključivani na struju Logoraši kažu i da su ih hrvatski vojnici dovodili u posebne ćelije gdje bi ih priključivali na struju, odnosno na tv aparate. Kažu da se radilo o tv aparatima bez ekrana iz kojih su visile žice. Držali bi ih satima ispred aparata bez ekrana, a potom ih tukli i mučili, i tjerali da prepirčaju šta su gledali na televiziji. Nakon toga su im "servirali" da jedu ljudski izmet. Krvave hodnike prao jezikom Preživjeli logoraš Mirko Babić kaže da su ga hrvatski vojnici u Lori mučili na zvjerski način. -Tuklo me nekoliko njih u NjC-u. Pošto bi me dobro isprebijali, uhvatili bi me za ruke i vukli po hodniku dugom nekolikom metara do ćelije. Daju mu da predahnem nekoliko sekundi, a onda natjeraju da poližem svu svoju krv od ćelije, preko hodnika, nazad do NjC-a. To što su nama tamo radili, ljudski um ne može da smisli. To samo njima može da padne na pamet - kazao je Babić. (izvor) (http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2008-03-30&clanak=141504) Ovo je odgovor na post oko izvinjavanja uz napomenu da je u Dubrovniku po popisu iz 1800 god br srba bio 73% a sada je u promilima,a da ne pricam o unijacenju pravoslavnog zivlja na podrucju Konavla i Boke Kotorske. :bye1: zoxy 02-04-08, 23:24 To je pravdanje jednog zlocina drugim i na taj se nacin relativizuju isti. Svako treba da se bavi i suoci sa svojim nedjelima, sto prije, to bolje. A ako neko drugi to ne uradi, tim losije po njih, nikako ne znaci da treba da se ugledamo na to i u tome trazimo opravdanje za ono lose sto je ucinjeno u nase ime, a kome jos nije jasno da je u Dubrovniku radjeno nesto lose... Ribica 03-04-08, 08:52 Meni je žao što je napadnut Dubrovnik jednako kao što mi je žao što su Hrvati ispali žrtve rata, napadnuti i goloruki. A to nisu bili. Svi mi dobro znamo ko ih je naoružavao... Dovoljno je otići malo u Hrvatsku i uvjeriti se da tamo postoji jedno takvo raspoloženje da bi sjutra opet započeli rat. Ne znam koliko puta treba čovjek da im se izvini i da im pruži ruku da bi prestali sa ovakvim pitanjima koja ne vode nikud. ŽAO NAM JE, Lipa, svakom crnogorcu je žao što je udario na svoje susjede, žao nam je zbog svake ruševine, zbog svakog izgubljenog života. Iskreno je žao ali ste dosadili sa ovakvim pitanjima tim prije što niste nevini ni naivni u svemu tome. Što u Kninu postoje nazivi ulica po koljačima, osuđenim ratnim zločincima iz Jasenovca. Što se time ponosite. Što svakodnevno u medijima imate dokumentarce i emisije u kojem se, na ovaj ili onaj način, kritikuju Crnogorci i Srbi. Što podgrijavate tenzije svakodnevno. Što kao jedna pravna i evropska država ne vraćate stanove iz kojih ste protjerali Srbe. Što smatrate da je to u redu..Što slavite godišnjice "Oluje" , strašnog progona... Ne opravdavam ovim sve što je urađeno sa naše strane. Samo ne može lopov osuditi lopova. Treba da ćutite, prihvatite već jednom tu ruku pomirenja i krenete dalje. Jednostavno pusti tu priču, nađi u sebi malo razumijevanja, ljubavi i saosjećanja, i pokušaj vjerovati da nam je žao. Ali ne možemo se kolektivno poubijati da vam dokažemo. Slowpoke Rodriguez 03-04-08, 10:06 Glede crnogorsko-hrvatskih odnosa glupavo je ocekivati da se zaborave stvari koje su se desavale tokom prve polovine 90-ih. Jos iskreniji da budem - takva amnezija steti Hrvatskoj, ali jos vise i Crnoj Gori, jer ona se nikad nece iskreno suociti sa svojom prosloscu ako se bude ignorisala cinjenica da je, nazalost, vecinska CG tih godina upala u vrtlog nacionalizma i krvavog pirovanja. Djelovanje grupe okupljene oko Liberalnog saveza, koja je u trenutku crnogorskog bescasca po Konavlima i Dubrovniku, otposlala onaj cetinjski huk "Sa Lovcena vila klice, oprosti nam Dubrovnice" danas predstavlja moralni alibi kompletnog crnogorskom gradjanstvu. Tj. onom koji ga zeli iskoristiti. Taj huk nije bio nista drugo negoli otpor one gradjanske supstance crnogorskog drustva ucestvovanju u tom folklornom cirkusu, a za koji su odgovorni.... da im sad ne pominjem imena. I taj huk je toliko bitan za Crnu Goru i svakog njenog gradjanina koji se gadi onog sto se desavalo 1991 - jer mu taj huk govori da je postojala i ona druga Crna Gora... Iako, na zalost, to nije bio huk vecine naroda - ali ni danas Crna Gora nije ona Crna Gora koja je oslobadjala Konavle. Naravno, ni ta cinjenica, ni ogromna cijena koja je placena toj transformaciji ne moze biti nikakav alibi ni za ono sto se desavalo ni za pokusaje relativizacije kroz malenu amneziju. Danas mi se malo gade sva ova kvazi-izvinjavanja, naknadna pamet i instant ljubav medju nama. Klanja, cetnici, ustase i ostali akteri u ovom amaterskom flimu, su voljom elita i poslusnoscu obicnog puka izasli iz celuloidnog svijeta i dosli u posjetu nasem malom mistu. Ispade da se sve to ruzno nekako... dogodilo i da sad trebamo samo sto prije otposlati nekoliko high lable idiota u Hag i rjesismo nase probleme. Sad se odjednom volimo, isto ka sto smo 1990 odjednom poceli nase suptilne emocije izrazavati tenkovskim granatama. To nas nece vratiti na staze- ako nista drugo, a ono minimum prihvatanja cinjenice da jedni od drugih ne mozemo uteci. A da bi do toga dosli, istina mora biti izrecena, pravda zadovoljena, oprostaj ponudjen... i prihvacen. Tek tada mogu pokuljati zivotni sokovi s obje strane granice i tek tada interesi obicnih ljudi, relaksirani velikih apstraktnih nacionalnih prica, mogu biti zadovoljeni. I tek tada mozemo reci da smo ispravili gresku tvoraca zajednickih juznoslovenskih drzava - stavljanja kljucnih problema pod tepih, ispod kojeg ti problemi kad tad moraju izaci. Slowpoke Rodriguez 03-04-08, 10:09 A ovo je post jednog HR forumasa: Ne vjerujem da je katarza društva u Crnoj Gori moguća dok su na vlasti ove nakaradne pojave koje su radile što su radile – kada su to radile. Štoviše, HR vlasti i odgovara ovakva kamarila u CG na vlasti; prosto jer i političarima u HR takođe nije nikakav cilj stvarni napredak, nego preseravanje, i glumatanje žrtve, i to preko svake mjere. Da im za pregovaračkim stolom sjedi jedan LSCG na primjer, a ne M.Đ. “despot crnogorski i brdski”; malo bi se manje oni kurčili, i bili mnogo pitomiji. Ali kada imaju moralnu nulu pred sobom, onda mu mogu prigovarati do mile volje, a on će šutjeti – jer se želi prikazati kao demokrata i neko ko “žali” za nečim. Da je neka druga politička opcija, poput liberala na tom mjestu, takvog prenemaganja, i kvazi-katarze ne bi niti bilo. Jer teško da će gutati sranja, a posebno za ono za što nije red; neko ko s projektima grupacije: “Slobodan & Mira & Co. Ltd.” nema nikakve veze, niti ih je ikada podržavao – baš suprotno. Možda dijelom upravo i u tome treba tražiti poveznicu sa onom pričom koju je još prije mjesec dana, ili više, tek uzgred pomenuo Strani Plaćenik; o tome kako je Sbutega zablokirao svaki “prolaz” i ”prilaz” LSCG-u prema Hrvatskoj, a ne pre dugo nakon toga; otvorio vratašca M. Đukanoviću-pokajniku, da se “ispriča” Hrvatima. I ja da sam HR političar, sigurno bih radije htio CG vlast kojoj bih mogao do besvijesti nabijati na nos priče o Dubrovniku i ratu; nego nekoga kome te priče ne bih ni pod razno mogao prodavati – prosto zato što je taj neko (LSCG) jedini imao muda od gvožđa da neke stvari kaže dok su drugi srali u gaće od straha. Ne mora biti da je to uzrok, ili bar jedini uzrok; ali ako je istina (a ima mi smisla), onda je don Brane fino imao konzultacije sa HR političarima, i iz toga je proizašlo onakvo ponašanje krajem devedesetih prema liberalima. Inače, volio bih vidjeti sve citate Đukanovićevih isprika. Čitao sam ih nekoliko, ali ne sve. I ni na jednom mjestu ne pominje sebe… nego neke rezerviste, teritorijalce, CG građane; dok najveću moralnu rupčagu i najveći moralni bezdan – tzv. Mrtvo Duboko - i jednog od najvećih krivaca: SEBE - uporno nonšalantno zaobilazi. Niti je to slučajno, niti se HR vlast protiv toga buni… tek poneki hrvatski novinar, i poneka javna ličnost od manjeg značaja; ali ko njih u HR sluša? I upravo se u tome vidi “dobra namjera” HR vlasti, I iskrene želje prema CG. Naravno, ne kažem da Hrvati imaju razloga voljeti Crnogorce nakon svega iz devedesetih; ali bahatost je krajnje neozbiljna (sem u slučaju Dubrovčana) upravo zbog “slavne” HR prošlosti. U svakom slučaju, HR politika na bahatost bilo kakve vrste nema nikakvo pravo, a najmanje HDZ; jer u konačnici oni su i sudjelovali u kuvanju tog rata, i to vrlo aktivno, bez obzira na to kakve bajke prosipali po novinama, i medijima. Drago mi je bar da ima, makar i mizerno mala grupa ljudi koja se usuđuje takve stvari u HR na glas reći. Primjer su oni bivši HR vojnici, i njihova udruga, o čemu sam već pisao na podforumu Istorija – o ratu ’90.-ih. No, da pustimo HR stranu da se brine o svojem dijelu HR-CG problema, a ima se bogme o čemu brinuti; jer mitomanija je jaka, i nikakva EU ih neće od tih sranja pročistiti, da ne pričamo da katarzu koje to društvo mora proći - ono nije niti počelo; uostalom, kao ni CG društvo. Dakle, dok ova klika srednjevjekovnog despotskog tipa, vlada Crnom Gorom, nema priče o katarzama i prihvatanju krivice. Jer, bez obzira na to što se priča u javnosti; ako najodgovorniji za ono ne priznaju svoju krivicu, nego bez ikakvog kajanja bacaju loptu u ruke narodu, i nepismenim masama (daleko od toga da su ove nevine), onda je jasno da tu ne može biti napretka… i to nikakvog. Štoviše, “realna” je i reakcija – gdje oni koji bi možda i ajmo reći - razmislili o svojoj krivici, kad vide M.Đ.-a i onog Marovića, da ne nabrajam dalje sva ta stvorenja, i kad vide kako se licemjerno i bez imalo ljudskosti u sebi ispričavaju nekome u ime naroda Crne Gore – zbog zlodjela istog tog naroda Crne Gore; a sebe zaobilaze u širokom luku… onda, obzirom na nepismenost i zatupljenost; možda možeš očekivati i neku kontrareakciju, i neki inat… koliko god da je jalov. Da ne pričamo da se osim isprike u svoje vlastito, i samo svoje ime – zbog najveće odgovornosti za ono što je bilo s CG strane – ova mafija s vlasti mora ispričati i Crnogorcima i Srbima u svim onim dijelovima bivše Jugoslavije – koji su živjeli van SiCG; i koji su onda zbog te idiotske politike gaženi bez milosti godinama. Od Makedonije (gdje situacija nije bila nešto ekstremna, ali je bilo neugodnosti; prvenstveno zbog Srbije, ali to ne briše i krivicu M.Đ.-a, i ekipe) – pa do HR i Slovenije, koje su bile za te ljude (koji su ostali lojalni svojim državama) jeza živa; a poustašenim grupama iz tadašnje HR samo je dato “opravdanje” da krenu gazit sve porijeklom “s onije strana”. I bogme, to su i radili. (A za to nikad odgovarali, niti će.) |