Ovo je nesto najlakse!
Usitnite jednu bananu, jabuku, nekoliko jagoda, i jos mozete neko sezonsko voce po zelji.
Onda malo posecerite ako nije dovoljno slatko i na vrh stavite slag.
Sve stavite u frizider i ... Uzivajte!
Ja sam čuo da se može zalit limunovim sokom isto tako
Da... jer limun svemu pojacava ukus. Ja ga dodajem u sve zivo
Sad će opet da kažu da sam cepidlaka ali nije na odmet znati i ovo što se tiče voćnih salata. Da bi se izbegla oksidacija voća u kontaktu sa vazduhom i medjusobna reakcija šećera mora se ista prekinuti malom količinom aromatičnog alkohola ili čistog poput vodke! Zato kad napravite voćnu salatu dodajte čašicu ruma,konjaka,likera od kokosa i slično nema crnila usled oksidacije voća a ukus je bolji! Dobra stvar je da se suvo grožđe potopi u jak rum da nabubri a zatim ubaci u salatu ... :) :) uz ogradu da ista nije za maloletnike-ce ! :) :)
Sastojci za 2 osobe
2 male zelene jabuke
2 banane
4 šnite svježeg ananasa (može i iz konzerve)
2 žlice džema od šljiva (po mogućnosti domaćeg)
1 žlica ruma za kolače
Priprema
Zagrijte pećnicu na 250C stupnjeva.
Narežite voće na kockice, dodajte džem i rum, sve dobro promiješajte i stavite peći u vatrostalnoj posudi.
Pecite 10 min. i poslužite toplo.
Posluživanje
Ovako pripremljena voćna salata je izvrsna kao brzi desert kad vam dođu prijatelji.Po želji možete dodati i suho voće nasjeckano ili orašaste plodove.Isto tako izbor voća ovisi o vama.Možete poslužiti sa tučenim slatkim vrnjem,ali je ovaj desert već sam po sebi sladak zbog kombinacije džema i voća.
http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/liebe/d066.gif
Izvor: coolinarika
Pošto je ljeto odavno stiglo,traži se slatko osvježenje,bez previše boravka u kuhinjama i bez toplinskih udara iz pećnica.
Evo nešto i od mene,za one koji vole uživati u poslasticama i one koji ne broje kalorije(jer ovdje ih ima poprilično)
Egzotična voćna salata
Za 4 osobe:
- pola svježeg ananasa
- 2 banane
- 3 kivija
- 3 breskve
- 1 limun
- 100 g šećera
- 1 kesica šlaga ili 150 g slatkog tučenog vrhnja
- čašica ruma
Priprema
Voće oguliti i izrezati na kockice, a zatim poprskati limunovim sokom i preliti rumom. Sve posuti šećerom i dobro izmješati. Umutiti šlag (ili tučeno vrhnje).U široke zdjelice redati red voćnog mixa,pa šlag...na kraju ukrasiti po želji.
Dobar tek
Ja umjesto da posipam secerom, pospem medom, ljepse mi je nekako...
Ja umjesto da posipam secerom, pospem medom, ljepse mi je nekako...
i zdravije!!!