View Full Version : Vocna salata

Ceca
11-07-06, 16:47
Ovo je nesto najlakse!
Usitnite jednu bananu, jabuku, nekoliko jagoda, i jos mozete neko sezonsko voce po zelji.
Onda malo posecerite ako nije dovoljno slatko i na vrh stavite slag.
Sve stavite u frizider i ... Uzivajte!

Jura
17-08-06, 00:39
Ja sam čuo da se može zalit limunovim sokom isto tako

Scuby Doo
17-08-06, 21:01
Da... jer limun svemu pojacava ukus. Ja ga dodajem u sve zivo

grunf
13-02-07, 12:14
Sad će opet da kažu da sam cepidlaka ali nije na odmet znati i ovo što se tiče voćnih salata. Da bi se izbegla oksidacija voća u kontaktu sa vazduhom i medjusobna reakcija šećera mora se ista prekinuti malom količinom aromatičnog alkohola ili čistog poput vodke! Zato kad napravite voćnu salatu dodajte čašicu ruma,konjaka,likera od kokosa i slično nema crnila usled oksidacije voća a ukus je bolji! Dobra stvar je da se suvo grožđe potopi u jak rum da nabubri a zatim ubaci u salatu ... :) :) uz ogradu da ista nije za maloletnike-ce ! :) :)

Vendy
23-06-07, 09:27
Sastojci za 2 osobe
2 male zelene jabuke
2 banane
4 šnite svježeg ananasa (može i iz konzerve)
2 žlice džema od šljiva (po mogućnosti domaćeg)
1 žlica ruma za kolače

Priprema

Zagrijte pećnicu na 250C stupnjeva.
Narežite voće na kockice, dodajte džem i rum, sve dobro promiješajte i stavite peći u vatrostalnoj posudi.
Pecite 10 min. i poslužite toplo.
Posluživanje
Ovako pripremljena voćna salata je izvrsna kao brzi desert kad vam dođu prijatelji.Po želji možete dodati i suho voće nasjeckano ili orašaste plodove.Isto tako izbor voća ovisi o vama.Možete poslužiti sa tučenim slatkim vrnjem,ali je ovaj desert već sam po sebi sladak zbog kombinacije džema i voća.
http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/liebe/d066.gif

Izvor: coolinarika

koke_st
06-07-07, 10:30
Pošto je ljeto odavno stiglo,traži se slatko osvježenje,bez previše boravka u kuhinjama i bez toplinskih udara iz pećnica.
Evo nešto i od mene,za one koji vole uživati u poslasticama i one koji ne broje kalorije(jer ovdje ih ima poprilično)

Egzotična voćna salata

Za 4 osobe:
- pola svježeg ananasa
- 2 banane
- 3 kivija
- 3 breskve
- 1 limun
- 100 g šećera
- 1 kesica šlaga ili 150 g slatkog tučenog vrhnja
- čašica ruma
Priprema
Voće oguliti i izrezati na kockice, a zatim poprskati limunovim sokom i preliti rumom. Sve posuti šećerom i dobro izmješati. Umutiti šlag (ili tučeno vrhnje).U široke zdjelice redati red voćnog mixa,pa šlag...na kraju ukrasiti po želji.
Dobar tek

mala_mu
16-07-07, 12:00
Ja umjesto da posipam secerom, pospem medom, ljepse mi je nekako...

koke_st
16-07-07, 12:04
Ja umjesto da posipam secerom, pospem medom, ljepse mi je nekako...

i zdravije!!!