View Full Version : Kako je najboje poceti baviti se istorijom

Scuby Doo
11-07-06, 15:52
Interesuje me kako bi se poceo baviti. Ima li nekih savjeta za pocetnike. Hvala unaprijed!

Arsenije Plamenac
11-07-06, 18:24
Interesuje me kako bi se poceo baviti. Ima li nekih savjeta za pocetnike. Hvala unaprijed!

Kako mislis da se bavis?
Profesionalno ili amterski?

Arsenije Plamenac
11-07-06, 18:24

Kako mislis da se bavis?
Profesionalno ili amaterski?

Scuby Doo
11-07-06, 23:03
Mislio sam na malo ozbiljnije bavljenje. Mozda u perspektivi da i sam objavim neku knjigu

Arsenije Plamenac
12-07-06, 20:27
Mislio sam na malo ozbiljnije bavljenje. Mozda u perspektivi da i sam objavim neku knjigu

Pa valjda moras puno citati istorijsko stivo.
Ili se upisi na fakultet za istoriju.

Psihologue
27-01-07, 16:31
I pored toga nešto znati o istorijiskim činjenicama..

ja_sam_papa
29-01-07, 20:14
a mozes da naucis ruski,kupis neku rusku istorijsku knjigi i prevedes.:P

Psihologue
29-01-07, 21:52
Negde se mora poceti

Slowpoke Rodriguez
05-09-07, 18:17
Kao prvo - zapitaj sebe zasto zelis da se bavis prosloscu.

Dalje, bez kvalitetnog akademskog obrazovanja - koje podrazumijeva upoznavanje sa filozofijom istorijske nauke, postojecim metodologijama, razvojem istorijske nauke kroz vjekove i njeno mjesto/uloga u naucnom svijetu - nema dalje. Zatim idu tehnike istorijskih istrazivanja, izvori i njihove kritike, razdvajanje i verifikvoanj cinjenica i njihovo sintetizovanj u krupnije cjeline.
Kad predjes prvu stepenicu - onda ide upoznavanje sa prosloscu. Antika, Srednji i Novi vijek, Moderna istorija. Crna Gora, Balkan, Evropa, Svijet.
Kroz rad sa kvalitetnim profesorima - shvatas glavne tendencije drustvenog razvoja, politickih odnosa, kulturnog razvoja, itd.
Onda se, na osnovu do tada predjenog - opredjeljujes za onaj dio proslosti koji te najvise zanima (ovdje vec pretpostavljamo da si odgovorio na pitanje s pocetka teksta) i da krenes u naucno istrazivacki rad.

Tek na kraju, bices spreman da kombinujes poznavanje opstih tendencija istorijskog razvoja, metodoloskih pristupa i problema koje istorijska nauka jos nije kvalitetno osvijetlila.

Da bi ti na primjeru plasticno pokazao o cemu pricam - jedan od najznacajnijih "novih pristupa" istorijskog istrazivanja je onaj koji je inaugurisao Fernan Brodel, u svom kultnom djelu "Istorija Mediterana u doba Filipa II", nazvan istorija dugog trajanja, u kojem on razdvaja tri nivoa percepcije odredjenog istorijskog procesa - interakcija covjeka i prirode (koji je najinerntniji), covjek i drustvene institucije (dakle, drustvo i ekonomija i sl) i na kraju, da pojednostavim (jer ni moje sjecanje me sad bas dobro ne sluzi), suva politika, kao najdinamicniji segment. Ovim on prevazilazi jednu od kljucnih istorijskih naucnih dilema - da li fokus u istorijskom istrazivanju, koji nam moze ponuditi najkompletnije odgovore o nekom periodu/procesu/problemu - treba biti na pojedincu, naciji, politici, ekonomiji, drustvu ili kulturi...

Ukratko i nadam se da je ovo bilo od pomoci. U svakom slucaju, katedra za istoriju u NK, inovirana u posljednjih par godina- moze posluziti kao interesantna osnova za dalji ozbiljan naucni rad :yes513:

Naravno, uvijek mozes poci stopama Novaka Adzica ili Aleksandra Stamatovica, pa koristiti istoriju u politicke svrhe, te se umjesto cinjenicama i njihovom naucnom interpretacijom - baviti stavovima. Ali nemoj ici linijom manjeg otpora :nono2:

Corwin
22-04-08, 16:44
Naravno, uvijek mozes poci stopama Novaka Adzica ili Aleksandra Stamatovica,: ili Šerba Rastodera i Živka Andrijaševića pa koristiti istoriju u politicke svrhe, te se umjesto cinjenicama i njihovom naucnom interpretacijom - baviti stavovima. Ali nemoj ici linijom manjeg otpora :nono2:

Slowpoke Rodriguez
22-04-08, 19:09
ili Šerba Rastodera i Živka Andrijaševića
Zasto mislis, ako sam t dobro shvatio, da Rastoder/Andrijasevic zloupotrebljavaju istorijsku nauku u politicke svrhe?

nestasni_cipiripi
22-04-08, 19:26
Treba pocet tu sa 30-ak godina.