View Full Version : Zeljeznica Crne Gore - ZECG
Proucavajuci ovu hartiju kao jednu od "likvidnijih", dolazim do podatka da upravo ona ima najvece mjesecne varijacije u cijeni, kao i da je velika mogucnost dobre zarade kalkulisati sa njom.
Ako je neko zaintresovan za ovu hartiju i (ne)slaze se samnom, neka pise
Ja se slazem sa tobom, ko hoce zaradu moze da je ima na ZeCg.
Ko sto rekoh. Sudjenje optuzenima za veliku zeljeznicku nesrecu na Biocu, itekako utice na cijenu ove akcije, tako sto eventualne investitore odvraca od jedne od strateski bitnijih privrednih grana. Zastarjelost imovine, losa upravljacka struktura, neafirmisana radna snaga, ali....
Ali, posto se dobar dio tih akcija nalazi u portfolijima ovdasnjih fondova, moguce je raditi razne malverzacije i obarati cijenu. Naravno, ko sto rece jedan od forumasa, nas narod je inatan pa se ne prima lako na te fore.
Mislim da je ova akcija potcijenjena, no kada se bude odlucivalo o privatizaciji koja ce biti za najkasnije dvije godine, cijena ce biti ooohoohhoo veca od trenutne. Ko je spreman da ceka, isplatice mu se.
REPUBLIKA SAZNAJE - Vlade Italije, Crne Gore i Srbije od sljedeće godine kreću u projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Bar
Za nove šine 380 miliona
Ministarstvo za ekonomski razvoj Republike Italije i crnogorsko Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija potpisaće u toku januara naredne godine Memorandum o rehabilitaciji i izgradnji pruge Beograd-Bar, čime bi se formalno dalo zeleno svijetlo za početak realizacije ovog velikog projekta. Čitav projekat rehabilitacije pruge je vrijedan ukupno 380 miliona eura – saopšteno je Republici iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja
Prema riječima portparola Ministarstva, Jelene Kaluđerović, Italijani su ozbiljno zainteresovani da finansiraju projekat rekonstrukcije postojeće pruge, ali se i Srbija kao i Crna Gora moraju oko ovoga projekta izjasniti i potpisati Memorandum o razumijevanju za izradu studije.
To podrazumijeva pripremu Memoranduma o razumijevanju za izradu tehničke i finansijske studije, zatim plan rehabilitacije i nacrt tenderske dokumentacije za dizajn i izgradnju željezničke pruge Bar-Beograd.
- Prema Nacrtu prijedloga studije projekat rehabilitacije bi bio izveden u tri faze i trajao bi najkasnije do dvije godine, a početak projekta bi mogao biti već na proljeće – kazala je Kaluđerović Republici.
U Nacrtu prijedloga Studije koju su izradili inženjeri Italferr-a, italijanske željeznice, a na osnovu stručnih sastanaka koji su održani decembra prošle godine u Beogradu sa stručnjacima srbijanske željeznice, date su tri faze izrade studije.
- Inicijalna faza ove studije počeće prikupljanjem postojeće dokumentacije o liniji Beograd – Bar. Dalje u ovoj fazi, planirano je da se definišu zahtjevi transportnog sistema kako bi se odredile potencijalne dimenzije i vrsta upotrebe. U ovoj fazi je predviđeno kreiranje studije upravljanja željezničkom prugom, koja će definisati modele efikasnijeg vođenja sistema. Rok za izradu početne faze je osam mjeseci od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izradu predmetne studije – navela je Kaluđerović.
Prema njenim riječima, druga faza bi se odnosila na saniranje kritičnih tačaka na pruzi, a vrijednost ove faze bi bila oko 30 miliona eura.
- Ta faza podrazumijeva radove na djelovima željeznice koji su pod neposrednim rizikom od odronjavanja, radove na objektima za koje se smatra da su rizični po pitanju stabilnosti, renoviranje objekata koji su jako oštećeni i koji uzrokuju usporavanje rada željeznice, renoviranje električne linije u djelovima teško degradiranim i najodgovornijim za usporavanje operativnih aktivnosti željeznice,radove na tunelima kako bi se garantovao profil “C” u skladu sa standardima – pojasnila je ona.
Rok za izradu prve faze je 12 mjeseci od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izradu predmetne studije.
Kaluđerović dalje navodi da treća najvažnija faza podrazumijeva pripreme za objavljivanje tendera sa temom “projektovanje i izgradnja” za kratkoročne i srednjoročne radove, sa ciljem da se poboljšaju operativni standard i kapacitet duž cijele linije pruge.
Detaljnije, planirana dokumenta pokriće kompletno renoviranje strukture duž željezničke linije, kompletno renoviranje signalizacije i telekomunikacionog sistema duž željezničke linije, radove na podizanju nivoa bezbjednosti tunela, izgradnju dvije nove razvodne raskrsnice, radove na povećanju kapaciteta postrojenja za intermodalni transport u Luci Bar i na Željezničkoj stanici Beograd, nabavku postrojenja i mašinerije potrebne za održavanje linije. Rok za izradu ove faze je 10 mjeseci po zaključenju prve i druge faze, a predračunska vrijednost ove faze je 350 miliona eura – zaključila je Kaluđerović.
Predrag Zečević
http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=65689
Znacajno veoma ako krene,ne samo za zeljeznicu,a mislim da oce kad guraju iz Italije jer je u njihovom interesu.
nb-campari 29-12-06, 18:39 nad crnom gorom za svetske investitore su poceli da duvaju povoljni vetrovi.
ovu frazu sam cuo u oktobru, od vlasnika jedne veoma priznate americke kompanije iz kalifornije.bogati ce uvijek traziti prostor za investiciju. trebaju samo sigurnost da im neko pare ne otme,a profit je onoliki koliko su uspjeli istrgovati.
zato se ne plasim ni za iole vrijednu hartiju.
nece proci mnogo vremena, bjelasicu ce pokriti hoteli.
narode moj dosao je kraj siromastvu. crna gora postaje NORVESKA.
srecna vam nova godina, da je bog uz sve vas, i iz mojih usta u njegove usi.
nad crnom gorom za svetske investitore su poceli da duvaju povoljni vetrovi.
ovu frazu sam cuo u oktobru, od vlasnika jedne veoma priznate americke kompanije iz kalifornije.bogati ce uvijek traziti prostor za investiciju. trebaju samo sigurnost da im neko pare ne otme,a profit je onoliki koliko su uspjeli istrgovati.
zato se ne plasim ni za iole vrijednu hartiju.
nece proci mnogo vremena, bjelasicu ce pokriti hoteli.
narode moj dosao je kraj siromastvu. crna gora postaje NORVESKA.
srecna vam nova godina, da je bog uz sve vas, i iz mojih usta u njegove usi.
Fino je biti optimista,al i previshe optimizma zna da naskodi nekad,kvari moc rasudjivanja,makar tako kazu pametniji od mene:).Ja bih najsrecniji bio da tako bude,ali to je makar za sada nerealno,barem ovo uporedjenja sa Norveskom.Ne plashim se ni ja za dobre akcije,naprotiv,al ce trebati jos i strpljenja i nerviranja dok se sve slozi kako treba i one ne dostignu vrijednost koju realno mogu dostici.
nb-campari 30-12-06, 17:21 Fino je biti optimista,al i previshe optimizma zna da naskodi nekad,kvari moc rasudjivanja,makar tako kazu pametniji od mene:).Ja bih najsrecniji bio da tako bude,ali to je makar za sada nerealno,barem ovo uporedjenja sa Norveskom.Ne plashim se ni ja za dobre akcije,naprotiv,al ce trebati jos i strpljenja i nerviranja dok se sve slozi kako treba i one ne dostignu vrijednost koju realno mogu dostici.
nije po meni previse optimizma, vec realnost. deset, petnaest godina prodje ko toliko dana, a za to vrijeme ce investicije pokriti svaku slobodnu stopu zemlje, na svim crnogorskim brdima. da ne pominjem more. toliko od turizma.
kolika je rezerva pijace vode? koliko je u crnoj gori stanovnika? racunaj za koliko ce vremena postati norveska? za koliko vremena ce prestici norvesku?
Naravno da ce se razvijati i da ce biti investicija,jedino sto se meni ne svidja je sto znam da sa sposobnijim ljudima koji bi bile vishe posveceni svojoj drzavi i narodu bi to moglo da ide puno brze(stavka u cijeloj prichi zbog koje po meni jos dugoooo,da ne kazem nikad necemo dostiti Norvesku i slicne zemlje).U svakom slucaju,samo neka ide naprijed,sledecih mjeseci cemo vidjeti kako ce ici,nadamo se zelenim danima.
A sta ce biti sa Zeljeznicom i Madjarima? Zna li ko sta o tome?
U agendi vlade za 2007. ocekuje se privatizacija zeljeznice u ovoj godini.
Ako je ko zaintereovan imam agentu 2002-2007
JohnVasMilisav 09-02-07, 05:26 evo ja
Ako je ko zaintereovan imam agentu 2002-2007
i ja, na PM
a ne moze na pm, moze na mail, ili da je troteru dam pa da je negde zakaci
Derek_Trotter 09-02-07, 20:05 Postavio sam agendu koju je Maya poslala.
Link za preuzimanje: http://www.madeinmontenegro.com/AgendaF.zip
Možeš li mi poslati agendu. Pokušala sam je skinuti sa sajta.
ZECG je stub kao i Telekom, ... Valjda će uskoro biti privatizovana.
zeljeznica je po meni sigurna xartija,ali na dugorocan period,definitivno je da ce se ulagati u njenu rekonstrukciju,jer cinjenica je da svaka zemlja koja zeli u EU mora da ima modernizovanu zeljeznicu---a njena nominala je 15.34 eura
Svakako ZECG je sigurna hartija i obavezan dio mog portfolia
Ne ulazu braca italijani u prazno!
po malo smo zaboravili ovu ZECG. kako komentarisete ovaj skok cijene i ne samo cijene vec i trgovine. Nekome se bas zuri da uzme sto vise cini mi se. nesto mi ovo ne lici na one spekulacije od ranije. U svakom slucaju dobro je Samo neka raste!Interesuju me komentari ljudi sa strane narocito!
Novi sam na ovom forumu...
Vidim da se dugo vec ne pise o ovoj dionici...
Evo, danas je bio prilican pad cijene...
Da li netko ima neku korisnu informaciju...
Hvala!
Novi sam na ovom forumu...
Vidim da se dugo vec ne pise o ovoj dionici...
Evo, danas je bio prilican pad cijene...
Da li netko ima neku korisnu informaciju...
Hvala!
Korekcija je u toku:)
KOji vam je target na ovoj dionici? Ja sam je kupio nedavno, sad sam u minusu na njoj :)
KOji vam je target na ovoj dionici? Ja sam je kupio nedavno, sad sam u minusu na njoj :)
E, moras da prodjes vatreno krstenje! Samo ne paniči! Cena joj je baš bila visoka, ali ako nisi mnogo trgovao, ostavi je. ako si kupio više i u malom si minusu, probaj da prodaš pa tokom korekcije ulozis u nešto profitabilno!
A sto ocekujes, koliko ce biti korekcija...
cuj, sto je jednome puno, drugome je malo ...znas kako to ide :)
Koliki je BV ove dionice? negdje cca 16 eura, ili?
Cuj, nisu bitni drugi, bitan si ti! I ova korekcija ce proci, i opet ce sve up, i to na vise cene nego sad. Sve dok ima prostora, a ima ga, po mom misljenju kad je Cg u pitanju. Sto se tice nominala, to neka te ne zamara mnogo osim kao psiholoski momenat. Kada dodje na red luba, i zecg ce opet da potegne... Posmatraj globalno, idi na google, forume, druga trzista. Ja ti ne mogu reci kolika ce biti korekcija, ali ti mogu savetovati da pokusas da razmisljas kao "neprijatelj" i da predvidis njegove naredne poteze. A nas "neprijatelj", ili suprotna strana, ili onaj koji kreira up i down su veliki igraci. Da sam ja ONI, (i da nemam ni srce ni dusu), ja bih ovo dobro srozala, nakrcala se opet od ovih paniccara i jovo nanovo... Eto ti pa razmisljaj
Oglas u Vijestima 26.05.2007.
Željeznica Crne Gore
Na osnovu člana 36 Zakona o privrednim društvima ("Sl. list RCG", br. 6/02) i člana 25 Statuta Željeznice Crne Gore AD - Podgorica, Odbor direktora Željeznice Crne Gore AD - Podgorica, saziva
ŠESTU REDOVNU SKUPŠTINU AKCIONARA ŽELJEZNICE CRNE GORE AD - PODGORICA
Skupština će se održati 29.06.2007. godine (petak) u Sali za sastanke Akcionarskog društva u 12 sati.
Za Skupštinu se predlaže sljedeći
DNEVNI RED
1. Razmatranje i usvajanje godišnjeg obračuna i izvještaja o poslovanja za 2006. godinu, sa izvještajem nezavisnog revizora.
2. Donošenje odluke o izboru nezavisnog revizora za 2007. godinu
3. Donošenje odluke o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital
4. Donošenje izmjena i dopuna Statuta i utvrđivanje prečišćenog teksta Statuta
5. Razmatranje ostavke jednog člana Odbora direktora u skladu sa pravilima o rotaciji
6. Reizbor članova Odbora direktora
Akcionari su dužni da svoje prisustvo na Skupštini najave najkasnije dva sata prije održavanja Skupštine, radi identifikacije i evidencije.
Skupština može odlučivati ukoliko joj prisustvuju akcionari koji posjeduju više od dvije trećine od ukupnog broja akcija sa pravom glasom, lično ili preko ovlašćenog punomoćnika. Ovlašćeni punomoćnik prilaže ovjereno punomoćje. Identifikacija akcionara dokazuje se ličnom ispravom.
Materijal za Skupštinu staviće se na raspolaganje akcionarima u upravnoj zgradi Društva svakog radnog daa od 9 do 14 sati.
Kontakt osoba sekretar Društva Nikola Gegović, tel. 081-441-307 ili mob. tel. 069-319-457
Predsjednik Odbora direktora
Dr Miodrag Gomilanović
Sta znaci ova recenica - 3. Donošenje odluke o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital
Ako neko moze da mi laicki objasni? Kom su duzni? Drzavi?, pa se kod nje povecava broj dionica srazmjerno visini duga ili?
Sta znaci ova recenica - 3. Donošenje odluke o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital
Ako neko moze da mi laicki objasni? Kom su duzni? Drzavi?, pa se kod nje povecava broj dionica srazmjerno visini duga ili?
Ili drzava preuzima dug i po tom osnovu povecava broj akcija. To se vec desavalo ili pokusavalo u nekoliko preduzeca. Mislim da ne mijenja stvar ili je cak bolje da se ovo uradi.
Warren Buffett 27-05-07, 16:37 Ili drzava preuzima dug i po tom osnovu povecava broj akcija. To se vec desavalo ili pokusavalo u nekoliko preduzeca. Mislim da ne mijenja stvar ili je cak bolje da se ovo uradi.
To definitivno negativno utice na cijenu akcije, jer se emituju dopunske akcije iste firme. Znaci da se vrijednost preduzeca (konstanta) dijeli na veci broj akcija od trenutnog.
Sad, koliki je dug!?:wacko:
Ili drzava preuzima dug i po tom osnovu povecava broj akcija. To se vec desavalo ili pokusavalo u nekoliko preduzeca. Mislim da ne mijenja stvar ili je cak bolje da se ovo uradi.
Ne bih rekao da je to bolje.
dolazi do usitnjavanja akcija a samim tim i do pada vrijednosti iste.
blazo kasalica 27-05-07, 16:50 3. Donošenje odluke o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital
zna li neko nesto vise o ovom?
zar nije prosle godine dug prema drzavi pretvoren u akcijski kapital, na osnovu kojeg je drzava dosla do 67 ili 69 % vlasnistva, nisam siguran oko procenta?
Warren Buffett 28-05-07, 10:45 Pruga Beograd - Bar važna i za Srbiju i za Crnu Goru
Pruga Beograd-Bar je najznačajniji pravac poslije Koridora 10, izjavio je za Tanjug generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić povodom sjutrašnje proslave 31. godišnjice postojanja te pruge i najavio dalja ulaganja u taj dio železničke infrastrukture.
On je naveo da je italijanska vlada veoma zainteresovana da u saradnji sa srpskom vladom obezbijedi sredstva za dalje ulaganje, kao i da će projekat vrijedan 350 miliona eura zajednički raditi institut CIP i italijanski Evrofer.
Pomoćnik crnogorskog ministra saobraćaja Srđan Vukčević rekao je za Tanjug da je održavanje, rekonstrukcija i unapređivanje uslova saobraćanja na pruzi Beograd-Bar na prvom mjestu prioritetnih projekata koje će Vlada Crne Gore realizovati u narednih deset godina.
On je kazao da se pruga posmatra kao jedinstvo sa lučkim sistemom, odnosno Lukom Bar, što na ovom prostoru čini najbolju vezu prekomorskih destinacija sa čitavim regionom.
Vukčević smatra posebno značajnim što je pruga zajedno sa Lukom Bar uvrštena u Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom (EU) kao ruta od značaja za čitav region.
On je kazao da je procjena Vlade Crne Gore da bi ulaganje u rekonstrukciju pruge na crnogorskoj teritoriji, da bi se ona dovela na projektovani standard, trebala da budu oko 100 miliona eura.
Gradnja pruge Beograd-Bar počela je 1966. godine, a završena je 27. novembra 1975. godine kada su spojene šine desetak kilometara južno od Kolašina.
PCNEN, 27.05.2007.
Država uvećava vlasništvo
Nakon lipanjske skupštine dioničara, državni udjel u dioničkom kapitalu Željeznice Crne Gore, bit će povećan sa sadašnjih 68,86 posto za oko dva posto na osnovu pretvaranja duga u dionice.
Pomoćnik crnogorskog ministra prometa za sektor pomorskog i željezničkog prometa i europske integracije, Srđan Vukčević, priopćio je da će u dionice biti pretvoren dug željeznica za nekoliko tranši kredita odobrenih u prethodne dvije godine za izgradnju i obnovu infrastrukture, za koje je država dala garancije.
(Vijesti)
Državni udio u akcijskom kapitalu Željeznice Crne Gore, nakon junske skupštine akcionara kompanije, biće povećan sa sadašnjih 68,86 odsto za oko dva procenta poena na osnovu pretvaranja duga u akcije.
Pomoćnik crnogorskog ministra saobraćaja za sektor pomorskog i željezničkog saobraćaja i evropske integracije, Srđan Vukčević, saopštio je da će u akcije biti pretvoren dug Željeznica za nekoliko tranši kredita uzetih u prethodne dvije godine za izgradnju i obnovu infrastrukture, za koje država dala garancije.
"Za taj iznos povećaće se ukupan kapital i vlasnički udio državeĆ, rekao je Vukčević agenciji Mina-biznis.
Kako je dodao, udjeli manjinskih akcionara u akcijskom kapitalu kompanije će se zbog toga smanjiti, ali će broj akcija koje posjeduju i njihova vrijednost ostati nepromijenjeni.
Prihvaćeni projekti za obnovu pruge Bar - Beograd
Evropske investiciona (EIB) i banka za obnovu i razvoj (EBRD) prihvatile su projekte Željeznice Crne Gore za narednih pet godina koji se odnose na obnovu crnogorskog dijela pruge Bar - Beograd.
Predsjednik Odbora direktora Željeznice Miodrag Gomilanović kazao je za Pobjedu da je za te projekte potrebno 68,1 milion eura, ali da će odobravanje kredita zavisiti od mogućnosti da država garantuje njihovo vraćanje.
Izvor: http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=23626
B92 Biz Vesti Region
CG: Obnova pruge od Bara do Srbije
17:52 | Izvor: Beta
Podgorica -- Za održavanje i rekonstrukciju pruge od Bara do granice Crne Gore sa Srbijom potrebno je sto miliona evra.
Bezbednost na crnogorskoj železnici "nije ni bolja, ni gora" nego u susednim zemljama, kaže direktor Železnice Crne Gore
Predsednik Odbora direktora Železnice Crne Gore Miodrag Gomilanović je rekao da će deo tog projekta biti finansiran iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj od 68 miliona evra, koji bi trebalo da se realizuje do 2010. godine.
On kaže da je bezbednost na crnogorskim prugama povećana posle železničke nesreće kod Podgorice januara 2006. godine, pošto je smanjena brzina vozova i iz saobraćaja su povučeni vozovi koji ne garantuju sigurost putnika.
Bezbednost na crnogorskoj železnici "nije ni bolja, ni gora" nego u susednim zemljama, kaže direktor Železnice Crne Gore i dodaje da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina zainteresovane da uspostave međusobnu železničku vezu koja bi se nastavila na prugu Podgorica-Nik
Gubitak Željeznice 7 miliona 800 hiljada eura za 2006.
Finansijski parametri Željeznice Crne Gore za 2006. godinu pokazuju da je to preduzeće svojom poslovnom politikom imalo prihod od 25 miliona eura, koji ipak nijesu bili dovoljni za pokrivanje poslovnih rashoda, pa je ostvareni gubitak 7 miliona 800 hiljada eura.
Za ovu i narednu godinu Željeznica osim novca od Vlade očekuje i pomoć Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.
http://www.rtcg.org/index.php?akcija=vijesti&id=24137
ŽELJEZNICA PROŠLE GODINE UŠLA U MINUS OD OSAM MILIONA EURA
Manji gubitak veća bezbjednost
Podgorica - Ukupni gubitak Željeznice u prošloj godini je 7,8 miliona. Poslovni gubitak je 3,3 miliona i skoro tri puta je manji nego pretprošle godine, kada je bio 9,1 milion. Za plaćanje odštete od željezničke nesreće kod Bioča potrošeno je 4,5 miliona eura - saopšteno je juče na konferenciji za novinare crnogorske Željeznice.
Predsjednik Odbora direktora Miodrag Gomilanović, rekao je da je "smanjenjem broja zaposlenih i povećanjem obima prevoza u prošloj godini naturalna produktivnost povećana za 16 odsto".
- U odnosu na pretprošlu godinu obim prevoza roba i putnika porastao je za 14 procenata. Prevezeno je 1,66 miliona tona robe, 40 odsto više nego u 2005. dok je broj putnika ostao na nivou te godine - rekao je Gomilanović.
On je kazao da je prevoz roba u posljednjih pet mjeseci veći za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Do kraja godine on očekuje rast tog prevoza od oko 15 procenata. Najveći rast prevoza je sa Albanijom gdje je sa niske osnovice porastao za 250 procenata.
Na konferenciji je rečeno da bi ozbiljna rekonstrukcija crnogorskog dijela pruge Beograd-Bar koštala oko 100 miliona eura, a da će ove godine u infrastrukturu biti uloženo 8,3 miliona eura.
- Sa Evropskom investicionom bankom i Bankom za obnovu i razvoj vode se pregovori za dobijanje kredita za koji su neophodne garancije države - rekao je Gomilanović, dodajući da su godišnje potrebe infrastrukture 10 miliona, a da će ove godine od kredita biti obezbijeđeno četiri i po.
On je rekao da je broj prevezenih putnika porastao za 12 procenata, ali da u lokalnom prevozu taj broj ne raste zbog probijanja Sozine i smanjenja broja vozova prema Bijelom Polju.
Za nabavku i opravke voznih sredstva do kraj godine biće potrošeno između 12 i 15 miliona eura, a od ruskog kredita biće kupljni oprema i djelovi za četri miliona dolara.
Izvršni direktor Željeznice Blažo Šaban rekao je da Vlada treba da utvrdi plan i dinamiku razdvajanja Željeznice na dva dijela, prevoz, koji bi se privatizovao i infrastrukturu, koja bi ostala u vlasništvu države.
Iz Željeznice kažu da su stvoreni uslovi za prevoz kontejnera željeznicom, što je jeftinije od prevoza kamionima od 30 odsto.
Prvi čovjek Željeznice je rekao da je interes Crne Gore i Bosne i Hercegovine da se povežu željeznicom i da se radi studija opravdanosti gradnje takve pruge.
Gomilanović kaže da je bezbjednost saobraćaja prioritet i da je popravljena u odnosu na prošlu godinu.
- To se postiže kroz dvije mjere, smanjenje brzine i izbacivanje svih voznih sredstva koja ne ispunjavaju uslove bezbjednog prevoza - kazao je Gomilanović.
On je rekao da je Željeznica Crne Gore, uz slovenačku, jedina u regionu koja ima setifikat kvaliteta ISO 9001:2000.
M.B.
Vijesti, 16.06.2007.
što se tiče gubitka od blizu 8miliona tu se ne treba previše brinuti.Navedeni gubitak se u najvećoj mjeri povećao iz razolga što je žecg morala isplatiti zbog nesreće u bioču više od 4 miliona(to nije konačan iznos,11 i nešto miliona će se isplatiti),i što je kontejnerski prevoz robe od luke do srb počeo nedavno.Elektroprivreda je takođe imala gubitak 20mil pa je svi drže za dobru hartiju(ne želim da me neko shvati da brkam babe i žabe).U narednom periodu treba očekivati povećan kontejnerski transport robe(pominje se svakodnevni prevoz) i revitalizacija pruge za koju se država mora založiti jer je to prevashodno državni interes,što će doprinijeti jačanju žecg.Prevoz robe morem ,pa željeznicom je najjeftiniji prevoz robe.Trenutno,prevoz željeznicom robe od luke do bg je jeftiniji za 30%,koji procenat će se povećati čim se otpočne sa revizalizacijom pruge i modernizacijom opreme.
Sve gore navedenog ako se ozbiljno uđe u projekat obnove željeznice,uz uzimanje neophodnih kredita.Lično poznajem m gomilanovića i držim ga za ozbiljnog,odgovornog i radnog čovjeka(takvi ljudi su žecg zaista neophodni).
Pera Detlic 18-06-07, 13:38 Serdare ne ....!
A isto to prenesi i g.Gomilanoviću kad ga vidiš.
Kad fondovi prestanu da se istovaruju a narod da kupuje,kad bude suprotno,tad ćemo i mi početi da kupujemo ZECG.
Serdare ne ....!
A isto to prenesi i g.Gomilanoviću kad ga vidiš.
Kad fondovi prestanu da se istovaruju a narod da kupuje,kad bude suprotno,tad ćemo i mi početi da kupujemo ZECG.
Neka si mu rekao, za onoga hohstaplera da neko kaze da je posten. Pih ! :puke425:
rekao sam znam licno covjeka kroz posao koji sam radio sa jednim ministarstvom gdje je bio navedeni gospodin,i meni je licno ostavio dobar utisak,to i sad tvrdim.nista vise,poznanstvo kroz posao.vi znate bolje,ok,i nemojte vise pominjati imena u losem kontekstu ko god daje,lijepo nije sigurno,iskreno se kajem sto sam g*dina Gomilanovica i pomenuo,izvinjenje svima.
mislim da trend fond(i nesta malo eurofond) prodaje zecg,a ko kupuje,ne znam.Meni je licno mogucnost hartije zecg velika nepoznanica...
Uprava Željeznica Crne Gore odvaja Infrastrukturu od Prevoza
Smjernice EU sugeriraju da ti segmenti budu odvojeni zbog ravnopravnosti domaćih i stranih prijevoznika
REFORMA PROMETA
Snažne aktivnosti u procesu organizacijskog restrukturiranja željeznice u Europi započinju tijekom devedesetih godina. Razlog su u potpunosti prihvaćeni stavovi da željeznice rade gubitke i da se s njenom reformom država mora osloboditi pokrivanja dijela troškova, putnicima osigurati bolji servis, a transport robe postaviti na tržišnoj osnovi. Zato je izvršni direktor Željeznice Crne Gore Blažo Šaban istaknuo da se ovo poduzeće nalazi u obliku djelimičnog razdvajanja dvije cjeline - Prevoza i Infrastrukture. Smjernice Europske unije sugeriraju da ta dva segmenta budu potpuno razdvojena da bi se osiguralo ravnopravnost u korištenju infrastrukture i domaćim i stranim prijevoznicima i da se poveća ekonomičnost korištenja infrastrukture imajući u vidu povećanje broja korisnika, te kako bi se potaknulo privatnu inicijativu i jasno podijelilo troškove između infrastrukture, a samim tim preciznije dale osnove za subvenciju od strane države za troškove infrastukture i eventualne troškove za prijevoz putnika. Nadalje, Šaban je naglasio kako se s tim može predvidjeti subvencioniranje prijevoza putnika i od strane općina u Crnoj Gori. Kada se sumiraju razlozi za primjenu metode potpunog razdvajanja, dobiva se zaključak da je postupak restrukturiranja zapravo želja da se prekine svaka netržišna financijska veza između Infrastrukture i Prevoza. Prema njegovim riječima, Željeznica sada treba izvršiti vlasničko, organizacijsko i funkcionalno razdvajanje. Vlasničko razdvajanje znači razdvajanje dijela kapitala koji je prenijet na Dioničko društvo i koji iznosi 42 milijuna eura i razdvajanje nekih dugoročnih potraživanja, plasmana, dijelova zaliha, avansnih plaćanja i drugih obveza koje se direktno ne mogu vezivati za infrastrukturu ili prevoz.
Izvršni direktor crnogorske željeznice pojasnio je da će se odnosi između Infrastrukture i Prevoza regulirati kroz ugovore, ali u okviru i po principima koji će donijeti državni organi, u ovom slučaju Direkcija za promet. Funkcionalno razdvajanje će se obaviti na taj način što će se napraviti daljnje restrukturiranje u pojedinim društvima tako da će se u okviru prijevoza i infrastrukture pojedini poslovi tekućeg i investicijskog održavanja povjeravati specijaliziranim tvrtkama putem javnog oglašavanja. U Prevozu se također mogu pojedini poslovi održavanja voznih sredstava i vagona povjeriti privatnom sektoru. Željeznici predstoji da organi upravljanja (Odbor direktora i Skupština dioničara) odluče o dinamici restrukturiranja, kao i da se riješi problem imovine, koja je zajednička za oba društva, zaključio je izvršni direktor Željeznice Crne Gore AD Blažo Šaban. Skupština dioničara Željeznice Crne Gore zakazana za 29. lipnja treba donijeti odluke o nastavku procesa restrukturiranja.
http://img201.imageshack.us/img201/2450/39040qx9.jpg (http://imageshack.us)
Podjela kapitala Željeznica
Šaban je istakao da je na ŽCG - Infrastrukturu prenijeta nominalna vrijednost imovine u iznosu od 291,931 miliona eura, a na ŽCG - Prevoz 16,7 milijuna eura. Na nivou Akcionarskog društva ostao je neraspoređen kapital čija je nominalna vrijednost 42,846 milijuna eura, naglasio je Šaban. Nepovoljno stanje raspoloživih kapaciteta, kao i ukupno financijsko stanje Željeznice, ozbiljan je hendikep koji karakterizira početnu poziciju uoči primjene drugog modela razdvajanja. Potrebna su velika sredstva za održavanje i rekonstrukciju pruge Bar - Vrbnica (oko sto milijuna eura), zastarjela je oprema za reguliranje prometa, dotrajala su vozna sredstva prosječne starosti 35 godina, izražen je višak radnika uz nepovoljnu starosnu i kvalifikacijsku strukturu.
Željeznica bilježi veliko interesovanje za prevoz
Poklanjaju sapune i peškire
Željeznica Crne Gore odlučila je da svim putnicima, koji rezervišu jednokrevetni ili dvokrevetni kupe u spavaćim kolima, pokloni paketić sa sapunom, peškirom i maramicama. PR menadžer Željeznice Crne Gore Dragana Đoković kazala je da je ta mogućnost već dostupna građanima.
- Sva mjesta u spavaćim kolima od Beograda do Bara su rasprodata unaprijed do 15. jula, a ostalo je još po neko slobodno mjesto u kušet i sjedećim kolima - naglasila je Đoković i dodala da je ovih dana krenula prodaja za spavaća kola za polaske od 15. jula.
Planiraju da u saradnji sa Željeznicom Srbije ove godine prevezu oko 250.000 putnika.
- Kupački voz ove godine neće biti uveden zbog tehničkih razloga, ali će lokalni saobraćaj biti intenziviran, posebno vikendom - kazala je Đoković.
V.S.
Republika on-line
mogli bi malo da investiraju u infrastrukturu umjesto poklanjanja.
rade, popravljaju, vec neko vrijeme ( vare se spojevi, nasipa se sljunak, mijenjaju pragovi itd... ) Ako to potraje, bice nesto od njih.
Sto je sa elektrifikacijom na NK te sa putnickim saobracajem ka Albaniji. To bi bili koraci naprijed. Ja sam imao neki posao sa njima prije nekog vremena. Neznam ima li im lijeka. Treba tu mnogo svjeze krvi da se ista krene narijed. A ZECG je mozda kljucna firma u CG zbog mnogo cega.
pa ja bi to nazvao odrzavanje koje je obavezno zbog standarda koji su propisani a daleko su oni od nekog pametnog investiranja sa nekim dalekorocnim ciljem
inace ne vjerujem u zeljeznice a posebno ne u one koje su, usudio bi se reci slijepo crijevo za koje ne vidim zasto bi netko ulozio ne malu svotu novaca
@joshua na zalost se bojim da si u pravu a nadam se da nijesi. Luka bi sa zeljecnicom bila najjeftiniji transport za SER, HUN, CZE dio rumunije, dio BIH, itd. To je atraktivno. Zeljeznica otvara mogucnost za jeftiniji uvoz i izvoz iz Evropskih zemalja. Transport robe i unutar CG bi sa zeleznicom bio jeftiniji i rasteretio puteve, zeljeznica koja je planirana do Capljine i putnicki saobracaj do Skadra itd. Ali se bojim da je to mozda utopija.
@joshua na zalost se bojim da si u pravu a nadam se da nijesi. Luka bi sa zeljecnicom bila najjeftiniji transport za SER, HUN, CZE dio rumunije, dio BIH, itd. To je atraktivno. Zeljeznica otvara mogucnost za jeftiniji uvoz i izvoz iz Evropskih zemalja. Transport robe i unutar CG bi sa zeleznicom bio jeftiniji i rasteretio puteve, zeljeznica koja je planirana do Capljine i putnicki saobracaj do Skadra itd. Ali se bojim da je to mozda utopija.
ja bi zelio da u ZEHK dodje svjezi strani kapital ali se radi o tome da su to velike investicije a pitanje kad bi se isplatile.
za cg je pruga i te kako bitna ali ako se napravi auto put do srbije sta onda?
ma naj gore je da se tu nista ne zna kad ce sto biti realizirano ali svakako je bitno da je zeljeznicki promet u funkciji i da se radi na njenom moderniziranju.
vjerujem da se sa barskom lukom moze privuci dosta stranog kapitala i prometa (iz cijele srednje evrope) koji bi pozitivno uticao i na zeljeznicu.
osim ekonomije bitna je tu i politika.
recimo trenutna situacija hr i bih u vezi luke ploce.
cini mi se da oni koji predstavljaju cg u svijetu ne rade to na naj bolji nacin.
treba znati prodati i prezentirati ono sto imas ali ne kao do sada po sistemu daj sta das
ZECG-po meni, hartija koja trazi golema ulaganja da bi pocela da donosi profit.
Daleko je sunce
Operacije zeljeznice se cesto dotiraju zbog dobrobiti koje donose zemlji. Bojim se da ovi kod nas nijesu stigli do nekog jakog koncepta. Kad budu znali sto ce naci ce se nacin da se barem nesto od toga i ostvari. POd ovim mislim i na drzavu (vladu) i na ZECG.
govori se da neće biti privatizacije infrastrukture željeznice, već usluga .Ove godine je predviđeno utvrđivanje modela privatizacije a u idućoj sama privatizacija.Usluge su prevoz putnika i tereta.Sada se forsira maksimalno osposobljavanje željeznice za kontejnerski prevoz i postoji kako se može vidjeti velika zainteresovanost Srbije i Italije.Italijani se interesuju za luku bar i željeznicu, jer imaju veliki broj preduzeća u istočnoj evropi, posebno u Rumuniji i to im je najkraći i najeftiniji put.Tako je po meni željeznica bez obzira na sadašnje stanje perspektivna firma na ulaganje na duži rok.Takođe, to je jedna od rijetkih firmi, koja nije dostigla nominalnu vrijednost akcija koja čini mi se iznosi oko 15-16 eura(ako što znači nominala).
govori se da neće biti privatizacije infrastrukture željeznice, već usluga
e to je ono sto se meni ne svidja
drzava ce odrzavati infrastrukturu a neko ce dobiti pravo na koristenje usluga u biti ono sto se isplati i to recimo relacije gdje ima neke racunice bilo da je prevoz robe ili putnika
ŽELJEZNICA - AKCIONARI – SKUPŠTINA
Preuzeto 3,8 miliona EUR duga
Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je danas, na skupštini akcionara Željeznice Crne Gore, preuzela 3,8 miliona EUR dugova te kompanije i uvećala svoje i vlasništvo državnih fonodva u njoj za dva procentna poena na oko 71 odsto.
U akcije je pretvoren dug Željeznice prema Elektroprivredi Crne Gore i Češkoj eksportnoj banci, saopšteno je agenciji Mina-business iz kompanije.
Zbog povećanja procenta akcija koje država sada ima u Željeznici, smanjeni su udjeli manjinskih akcionara u akcijskom kapitalu kompanije, ali je broj dionica koje posjeduju i njihova vrijednost nepromijenjena.
Akcionari su usvojili revizorski i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, a u odbor direktora izbarali Milana Vukčevića i Petra Drašlera.
Željeznica je prošle godine izgubila 7,8 miliona EUR, 15 odsto manje nego u 2005. uključujući i 4,5 miliona EUR troškova rezervisanja za željezničku nesreću na Bioču.
Prošlogodišnji poslovni prihodi iznosili su 25,8 miliona EUR.
Vrijednost imovine kompanije je 334 miliona EUR, od čega se na Infrastrukturu odnosi 88 odsto, a Prevoz i Sektor podrške po šest odsto.
U Željeznici radi oko 1,96 hiljada ljudi, među kojima je 150 višak i do oktobra će sa sindikatom biti definisan način rješavanja njihovih problema.
Država sada posjeduje oko 66 odsto akcija Željeznice, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja četiri, a Zavod za zapošljavanje oko jedan odsto.
Oko četvrtine ukupnog akcijskog kapitala pripada crnogorskim fondovima zajedničkog ulaganja, Euro fondu, MIG-u, Moneti i Trendu, a ostatak građanima.
(kraj) anf/nus
10.07.2007.
Ekonomija
Restrukturiranje Željeznice Crne Gore AD biće konačno završeno u oktobru
Rasporediti preostalih 42,8 miliona eura
Ni imovina koja je prenijeta na ŽCG Infrastruktura i u ŽCG Prevozu još uvijek nije isknjižena iz poslovnih knjiga matične kompanije ŽCG AD, kazao je za "Pobjedu" pomoćnik ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Srđa Vukčević
Podgorica, 9. jula - Sredinom 2005. godine Željeznica Crne Gore AD je u skladu sa Zakonom o željeznici započela proces restrukturiranja podjelom na dva zavisna društva - ŽCG Infrastruktura d.o.o. i ŽCG Prevoz d.o.o. Tako je na ŽCG Infrastruktura prenijet dio imovine i novčanih ulaganja, nominalne vrijednosti 291,9 miliona eura, a na ŽCG Prevoz je prenijet dio imovine i novčanih ulaganja nominalne vrijednosti 16,7 miliona eura. Novoosnovana zavisna privredna društva su počela da radom 1. januara 2006.godine, ali njihove osnovna djelatnost obavlja preko matičnog društva ŽCG AD.
Međutim, proces restrukturiranja nije doveden do kraja u skladu sa zakonom, jer nije obezbijeđeno da novoformirana društva samostalno funkcionišu, a nije izvršena ni kompletna preraspodjela imovine i ulaganja između tih društava i matične kompanije. Na nivou AD ŽCG su ostali centralizovani dio zaposlenih i funkcije finansija, računovodstva, pravnih i opštih poslova, informatike, planiranja i razvoja, upravljanja ljudskim resursima, nabavke, interne inspekcije i Odbora direktora. Imovina koja je prenijeta na ŽCG Infrastuktura i ŽCG Prevoz još uvijek nije isknjižena iz poslovnih knjiga matične kompanije ŽCG AD. Dodatno, u AD ŽCG je preostao neraspoređen kapital, nominalne vrijednosti 42,8 miliona eura, rekao je za "Pobjedu" pomoćnik ministra saobraćaja pomorstva i telekomunikacija Vlade Republike Crne Gore Srđan Vukčević. Na Skupštini akcionara, koja je održana 29. juna ove godine, razmatrajući Izvještaj o poslovanju ŽCG AD i Izvještaj Nezavisnog revizora, shodno Zaključcima Vlade RCG iz marta ove godine i mišljenju revizora, zadužen je Odbor direktora i izvršni menadžment da sazove vanrednu Skupštinu akcionara do kraja oktobra ove godine i pripremi odgovarajuće materijale i odluke, kojima će se usaglasiti vrijednosti akcijskog kapitala između stanja iskazanog u poslovnim knjigama i izvještaja CDA, izvršiti kompletiranje dokumentacije koja se odnosi na dokazivanje vlasništva na jedan dio objekata, gotovinske tokove i bilanse, shodno rezervama iz Izvještaja Nezavisnog revizora, usvajati biznis planovi za 2007. godinu, izvršiti preraspodjela neraspoređene imovine i ulaganja matične kompanije na dva zavisna društva i obezbijediti samostalno obavljanje osnovne djelatnosti tih društava, izvršiti isknjižavanje prethodno raspoređene imovine i ulaganja iz poslovnih knjiga matične kompanije, promijeniti oblik organizacije zavisnih društava sa ograničenom odgovornoću u dva akcionarska društva-Infrastsuktura i Prevoz, zadržavajući istu vlasničku strukturu, pripremiti ugovori kojima će se regulisati odnosi između društava Infrastruktura i Prevoz, kao i pripremiti prestanak rada ŽCG AD, zaključio je Vukčević.
da ne zna ko kako ce se ova podjela na dva dijela odraziti na udjela akcionara? ili skraceno da ne moze neko ko je u toku protumaciti navedeni clanaka,
hvala puno unaprijed
Da, jesu JGPK, KAPG, LUBA imaju mali potencijal.,
Ukoliko recimo JGPK bude prodat nekome skočiće značajnije. Inače ne znam zašto bi?
KAPG može do 50 eura, ali kad? I zbog čega do 50? Ako ga informacije o sjajnom poslovanju nijesu pogurale na 40, 50 eura, što će ga pogurati?
LUBA je imala lijep rast, sad će i ona da stagnira, RUPV je socijalna ustanova, ZECG mi se čini da ima potencijal.
Pa jes' , ZECG ništa ne treba da pogura. Pušti je oko Kolašina sama ide u ...... ....inu.
Pa jes' , ZECG ništa ne treba da pogura. Pušti je oko Kolašina sama ide u ...... ....inu.
E ZECG treba da pogura bas ta prica u vezi Kolasina, da se nece desavati takve stvari, da ce biti ulaganja i tako, to se sa ZECG mora desiti, prica o ulaganju u njega.
ZECG ima potencijal.
I EPCG ima potencijal, al ga fondovi imaju u vrijednosti 170 000 000 i stalno ga krcme, na ma koju cijenu bio, od njega zive.
Dzaba sto realno vrijedi 20 eura, od njegove svakodnevne prodaje, dan po dan, fondovi zive.
E ZECG treba da pogura bas ta prica u vezi Kolasina, da se nece desavati takve stvari, da ce biti ulaganja i tako, to se sa ZECG mora desiti, prica o ulaganju u njega.
ZECG ima potencijal.
I EPCG ima potencijal, al ga fondovi imaju u vrijednosti 170 000 000 i stalno ga krcme, na ma koju cijenu bio, od njega zive.
Dzaba sto realno vrijedi 20 eura, od njegove svakodnevne prodaje, dan po dan, fondovi zive.
Evo ulaganje u prugu PG-NK 50 miliona - kreditno. Pada li ti na pamet kada i kako će ulaganja da se vrate. Imaju li oni 15 miliona gubitka godišnje ? Čija je infrastruktura? Kapitalizacija ispred regiona ...itd...
Ako pišeš ovo što pišeš ozbiljno, da te pitam šta je bolje - kad kupiš hartiju koja košta 9,2 a vredi 20 ili ona koja košta 7,20 a vredi 3,50 (i ovo je nategnuto).
Evo ulaganje u prugu PG-NK 50 miliona - kreditno. Pada li ti na pamet kada i kako će ulaganja da se vrate. Imaju li oni 15 miliona gubitka godišnje ? Čija je infrastruktura? Kapitalizacija ispred regiona ...itd...
Ako pišeš ovo što pišeš ozbiljno, da te pitam šta je bolje - kad kupiš hartiju koja košta 9,2 a vredi 20 ili ona koja košta 7,20 a vredi 3,50 (i ovo je nategnuto).
Znas sto, mislim da ce prije ZECG da poraste nego EPCG, zato sto ce na jesen da se pokrene neka prica o tenderu, o renoviranju pruge, dok su takve price sa EPCG samo teoretske.
EPCG je 10 puta sigurnije hartija od ZECG ali mislim da ce ZECG brze da raste u narednom periodu.
Mozda grijesim, ali kad se sjetim fondova .... koji bi EPCG krčmili i da je 1 jedini euro cijena po akciji ...
Kla"q"o pozdrav,odmah da ti kazem da posjedujem vecu kolicinu akcija ZECG,i da se iskreno nadam da ce se obistiniti ono o cemu pricas.Ono sto ne mogu,bez obzira sto posjedujem akcije ZECG,je da hvalim tu hartiju,jer iskreno mislim da je Zeljeznica nasa raspala i da tu ulaganja mora da bude,sto znas i sam,a da ce taj proces potrajati...Vjerovatno se pitas zasto sam kupovao akcije zecg? Da te ne lazem na osnovu cula kazala.Kupovao sam je davno i taman kada sam htio izmedju 8 i 9 da je prodajem desio se pad,i toliko slabi prometi da nisam mogao to da ucinim.Postavio sam nalog na 8,5 i dugo je tu stajao.No,svo vrijeme se neko podvlacio.Kanije sam se raspitao ko prodaje zecg i saznao da to uveliko cini trend fond.Tako,prica da epcg nece rasti jer je krcme fondovi,u odnosu na zecg ne pije vodu.
Tacno je da je nominalna zecg 15,4 ali nikad nisam ukapirao na osnovu cega su procijenili zecg preko 300 miliona? Znas zbog cega se iskreno nadam da ce nam zecg porasti-Barovic je vlasnik blizu 10% ZECG(pretpostavljam da ima razlog zasto je blizu 2,5miliona akcija usmjerio u zecg-mada je i eurofond malo prodavao),i kod naroda je malo akcija,ponuda plitka...Jedan od dirketora ZECG i jos neki,su me savjetovali da niposto ne prodajem akcije vec da ce one ici na 15(to sam cuo na vise strana),ali iskreno -u to ne vjerujem...
Postavio sam pitanje kako ce se odraziti na akcionare i sta je sustina podjele zecg na dva drustva ali niko nije odgovorio...
Da zavrsim,iskreno se nadam da ce akcije zecg skociti ,pa nek idu i na 15.Medjutim,ponavaljam,iako u zecg imam vecu kolicinu akcija nemam ekonomsku logiku da objasnim zbog cega bi ona trebala rasti!? Prica se da ce biti privatizacija,to je dobro,da ima zainteresovanih ,i to je dobro,ali sve je to u magli...Vlansicka struktura je definisana pa ne znam ni sta bi se tu moglo interesanto desavati...Neko je pomenuo da je zecg u ogromnim gubicima od 15mil,evo da kazem da podatak nije tacan,da je on dosta manji i da je za ovu god uslovlkjen isplatom odstete zrtvama i porodicama nastradalih u nesreci na Biocu.Robni transport iz Bara i obnovljena pruga do Niksica ce povecati sigurno profit i u buducem periodu mislim da zecg moze ako nista bar pozitivno poslovati,no da ne sirim pricu...
Evo da ne bude uvijek "svaki cigo svoga konja hvali",i da moramo hvaliti akcije iz svog portfolija,nemam pozitivno(ekonomsko) misljenje o rastu akcija ZECG,ima mnogo drugih akcija ciju bi kupovinu prije zecg savjetovao,ali se nadam najboljem...
Fondovi krcme ZECG cak i upornije nego EPCG. NK-PG je bruka i dobro je sto se gradi ali ja mislim da je osnovna namjena teretni transport a ne putnicki i da nece se tu nece ZECG ofajditi to je vise za RUBN-ovce i ZEHK-ovce i ljude koji stoje iza ovih preduzeca bitno ili cak za nekog buduceg koncesionara na novim rudnicima boksita.
Šta će se desiti kad izdvoje infrastrukturu koja se neće privatizovati? Može li biti tzv. isknjižavanja imovine kao u slučaju Luke bar?
Klađo, daj barem jedan racionalan razlog zašto bi skočila cijena osim zbog priče.
Eto ti misliš da će da skoči cijena i da priča nije ispričana.
Zbog ovakvih mišljenja će se sve ćešće gubiti novac na našim berzama.
Klađo, daj barem jedan racionalan razlog zašto bi skočila cijena osim zbog priče.
To je najjači razlog za skok neke hartije kod nas. Kad si u medijima u žiži.
Prema najavi Vlade uskoro, dakle u sljedećih pola godine, će se otvoriti prava priča, ili čak tender za prodaju ZECG.
Željeznica se inače mora renovirati, biće velika priča oko toga, i cijena ZECG ide gore. Renoviranje crnogorskih pruga znači OPTIMIZAM na berzi.
Najprostije rečeno.
Tako,prica da epcg nece rasti jer je krcme fondovi,u odnosu na zecg ne pije vodu.
Ne ja to nijesam rekao, ja samo tvrdim da ne postoji dno za EPCG.
Sad da se desi crvrnilo na berzi, EPCG bi mogao da padne na 6 eura i nikom ništa, fondovi bi ga krčmili i na tu cijenu.
Međutim, pošto je EPCG toliko jaka hartija, EPCG će imati u dogledno vrijeme ogromne promete, imaće po 300 hiljada, 500 hiljada svaki dan.
Pod tim uslovima koji su sasvim realni, da svaki dan prolazi EPCG za 300 hiljada ili više, e onda EPCG ide lijepo gore.
Čim mu padne promet on se skljoka, i opet nikom ništa, fondovi ga i tada neprestano krčme jer im je izvor života.
Znači kod EPCG zavisi od prometa, ovih dana se dobro drži.
Kad ulete stranci, veliki fondovi, veliki igrači koji ne mogu da se bakću sa Miki Maus hartijama, i kad počnu da ga masovno kupuju, a to očekujem da se desi u nekom doglednom vremenu, EPCG će porasti.
To je najjači razlog za skok neke hartije kod nas. Kad si u medijima u žiži.
Prema najavi Vlade uskoro, dakle u sljedećih pola godine, će se otvoriti prava priča, ili čak tender za prodaju ZECG.
Željeznica se inače mora renovirati, biće velika priča oko toga, i cijena ZECG ide gore. Renoviranje crnogorskih pruga znači OPTIMIZAM na berzi.
Najprostije rečeno.
Najprostije rečeno,smatraš da je narod koji će ga kupovati po većim cijenama od sadašnje glup i neobrazovan. Ako tako i bude, proći će taman tako koliko i znaju.
Kažeš ovako: renoviranje (zaduživanje) + gubici + priča = оptimizam (skok)
Ako država uzme infrastrukturu koja čini uglavnom većinu kapitala ZECG, cijena će se strmoglaviti i nikom ništa (osim po džepu).
Najprostije rečeno,smatraš da je narod koji će ga kupovati po većim cijenama od sadašnje glup i neobrazovan.
Naravno, bas tako!
Ko je nagurao IZBR na ovu cijenu? Narod!
Naravno, bas tako!
Pogresno,nije narod nego VB,nema narod prijatelju para toliko koliki su prometi pa taman svi samo izbor da kupujemo...O tome je bilo elaborata koliko oces.
Navijam da zecg Klađo poraste definitivno.Vise bih volio da umjesto akcija zecg posjedujem u srazmjernom broju vise akcija epcg,jer imam bolje misljenje o epcg i njenim potencijalima,ali sta je tu je.Cinjenice koje navodis u korist zecg mogu da budu,ali i ne moraju...
U zecg su me uvukli nagovori ljude za koje drzim da su upuceni i razumni,ali tada je bila 2 a sad 7,za dalji rast cemo vidjeti...Ponavljam,raduje me sto VB ima 10% zecg jer on svoj portfolio odlicno "odrzava"( mada u sustini me stanje u drzavi ne raduje upravo zbog takvih).
Naravno,jos niko nije odgovorio kako ce se podjela zecg na dva drustva odraziti na akcionare?
Srecno...
Navijam da zecg Klađo poraste definitivno.Vise bih volio da umjesto akcija zecg posjedujem u srazmjernom broju vise akcija epcg,jer imam bolje misljenje o epcg i njenim potencijalima,ali sta je tu je.Cinjenice koje navodis u korist zecg mogu da budu,ali i ne moraju...
U zecg su me uvukli nagovori ljude za koje drzim da su upuceni i razumni,ali tada je bila 2 a sad 7,za dalji rast cemo vidjeti...Naravno,jos niko nije odgovorio kako ce se podjela zecg na dva drustva odraziti na akcionare?
Srecno...
Pa sto onda ne prodas Zecg :puke425:i kupis EPCG.. jednostavno:brucelee:... zar nije dovoljna zarada sa 2 na 7:cheezy::yumm2:
Pitanje EPCG vs. ZECG:
>sto ti vise treba zeljeznica ili struja;
>sto je profitabilnije na zapadu zeljeznica ili energetika;
>za sto mozemo dobiti pomoc EU u procesu pridruzivanja itd.
Odgovor na prve dvije je energija a na trecu zeljeznica ali koliko ja znam ovi nasi su trazili pare u okviru prve pristupne transe ne za zeljeznicu kao ostale zemlje (Ceska, Poljska, Madjarska, Hrvatska) vec za puteve. Ovo uzmite uslovno jer je bas cudno da jedino mi dobijemo obecanje takve pomoci (interpretiram izjave ministara) a ne za zeljeznicu.
Svako ulaganje u energiju je takodje isplativije. Struja je prije nove godine kupovana za manje od 4 centa pa i za 3.2 centa iz Kozloduja, danas je najnize sto se kupuje iz Zapadne Evrope 5.7centi, iz okruizenja (RS) mozda se dobije nesto jeftinije ali kako nema struje ni u Srbiji cujem da je planirani uvoz za naredna 2 mjeseca po cijeni visoj od 7 centi u prosjeku. Na 3 centa samo 3-4 objekta u CG su bila isplativa za izgradnju sa planiranim konceseijama na 30-99 godina a danas se to moze finanisrati povoljnim kreditima i stici do isplativosti od manje od 10 godina od trenutka izgradnje itd. Cujem da se dosta barata sa prosjecnom cijenom od 10 centi iz uvoza isplativnost nekih elektrana u tom slucaju bi se mjerila onoliko koliko jepotrebo da se izgradi sto je nevjerovatno. Danas je isplativo u CG 5-6 energetskih objekata i sigurno desetak ili vise malih elektrana.
Zeljeznica je veoma bitna zbog luke, i jeftinijeg transporta, povukla bi dosta jos drugih poslova u paraleli, ali iza toga mora da stane drzava 100% i to na dugi rok. Oni misle samo da zakrpe ovo do niksica da bi boksit mogao da se transportuje i to je to. Nista drugo ne vidim da se radi niti planira.
Pa sto onda ne prodas Zecg :puke425:i kupis EPCG.. jednostavno:brucelee:... zar nije dovoljna zarada sa 2 na 7:cheezy::yumm2:
Da ne brines vuce,ili vučico(kako vise volis),ulog sam izvukao a ostajem u zecg jer volim da se kockam,imam taj porok, i da- imam neki osjecaj pozitivan osjecaj u vezi zecg...
I nije mi dovoljna zarada zamisli.Hocu jos.
Naravno, bas tako!
Ha,ha ,ha..........Ne zanosi se.
Ha,ha ,ha..........Ne zanosi se.
No ko kupuje IZBR, zadnjih mjeseci?
Neki značajni igrači iz inostranstva, Crne Gore ... Ko? ko su oni?
Momak trebao bi da posjeduješ neko znanje, neke informacije neku logiku ... trebao bi ... da bi mogao da se upustiš u bilo kakav komentar.
Pogresno,nije narod nego VB,nema narod prijatelju para toliko koliki su prometi pa taman svi samo izbor da kupujemo...
Varate se da nema.
Objavljen je podatak da 10% građana Crne Gore aktivno trguje na berzi.
To znači 70 000 ljudi.
Varate se, niko ko se razumije išta u ekonomiju nije mogao nagurati, to jest kupovati na ove cijene IZBR. Prema tome, radi se o prostom narodu!
Ja isto mislim da je narod jedan od najvaznijih generatora rasta cijena. Vec sam nedje opisao kako to izgleda. Kad su one navalice. Udjes kod brokera u 9.30 kupis nesto, kad izadje onaj 5 sto je cekao iza tebe ti si vec dobar 10%. To sam gledao vise puta. Ljudi ulaze da kupe ABCD firmu to sto je vec visa cijena od one po kojoj su planirali da kupe njima je to jos bolji znak da su bili u pravu.
Naravno postoji ono prosipanje pricakoja potpiruje ovo ali 99% rasta cijena se desava u naletima.
No ko kupuje IZBR, zadnjih mjeseci?
Neki značajni igrači iz inostranstva, Crne Gore ... Ko? ko su oni?
Momak trebao bi da posjeduješ neko znanje, neke informacije neku logiku ... trebao bi ... da bi mogao da se upustiš u bilo kakav komentar.
Kakvo znanje,informacije i logiku ti posjeduješ govore tvoji tekstovi, momčiću. Ne govoriš li ti "ZECG ima potencijal - glupani kupujte je".
Greška mi je jedino što sa se upustio u komentar tvojih tekstova , mada sam to učinio zbog drugih koji ovo čitaju.
Ja isto mislim da je narod jedan od najvaznijih generatora rasta cijena. Vec sam nedje opisao kako to izgleda. Kad su one navalice. Udjes kod brokera u 9.30 kupis nesto, kad izadje onaj 5 sto je cekao iza tebe ti si vec dobar 10%. To sam gledao vise puta. Ljudi ulaze da kupe ABCD firmu to sto je vec visa cijena od one po kojoj su planirali da kupe njima je to jos bolji znak da su bili u pravu.
Naravno postoji ono prosipanje pricakoja potpiruje ovo ali 99% rasta cijena se desava u naletima.
Ovo je samo propratni element slagalice, i nije tako jednostavno.
Scenario, režija , mediji i naravno novac u neograničenim količinama.
Tacno: namjesti se scena, rezija, price se pricaju, lavina kotrolja, pa ovi ulete ali zbilja kad ulijecu to je cudo. Vazno je doci do brokera rano tih dana i vec si 10% iznad onih oko 10 sto dolaze.
U ŽELJEZNICI CRNE GORE ZADOVOLJNI LJETNJOM SEZONOM
Prevezli 400.000 putnika
Podgorica - Portparol Željeznice Crne Gore Dragana Đoković izjavila je da je ove sezone iz Srbije prevezeno oko 400 hiljada putnika.
Đokovićeva je kazala da je u stanici u Baru ugrađena nova savremena rampa za automobile, a prema njenim riječima ovih dana renoviraće se čekaonica i blagajna.
- Ove sezone prevezli smo 15 odsto više putnika nego prošle godine. Zabilježeno je i značajno povećanje putnika u spavaćim kolima, kao i broja prevezenih automobila. Zbog povećanog obima saobraćaja, pored redovnih vozova od 17. juna do 10. septembra uvedeni su i sezonski vozovi Novi Sad-Bar, a od 16. juna do 10. septembra Niš - Bar - rekla je Đokovićeva i napomenula da će saobraćanje vanrednih vozova biti produženo još nedelju dana.
Đokovićeva je kazala da u toku sezone nije bilo slučajeva otkazivanja vozova, i da je blagovremeno izvršen remont putničkih vozova i vagona za prevoz automobila.
- Dobra organizacija rada buking službe blagajne i službe informacija takođe je doprinijelo dobroj sezoni. Nije bilo vanrednih događaja koji bi ometali normalno funkcionisanje saobraćaja, kašnjenja su bila u granicama dozvoljenog, a zbog visokih temperatura na relaciji Bar - Kolašin brzina je smanjena na 50 kilometara na sat - rekla je Đokovićeva.
J.S.
izvor-VIJESTI
jedan_prošli 06-09-07, 08:00 Uvijek izađe vijest kad se ja prešaltam iz šupljeg u prazno. Pa ovo je već neki urok ;-)
Zbog skandala Velje Ilića “visi” 380 miliona eura italijanskog kredita
Nedolazak u Crnu Goru srpskog ministra za infrastrukturu Velimira Ilića mogao bi ozbiljno da ugrozi zajedničku srpsko-crnogorsku rekonstrukciju pruge Beograd–Bar, vrijednu 380 miliona eura. Italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj, koje je zainteresovano za obnovu pruge, već pola godine čeka potpis Srbije na Memorandum o razumijevanju za izradu studije izvodljivosti, saznaje Republika iz crnogorske Vlade
Dva ministra, Velimir Ilić i Andrija Lompar trebala su da prije dva dana dogovore zajednički put u Rim, gdje bi sa predstavnicima italijanske Vlade razgovarali o rekonstrukciji željezničke pruge Bar-Beograd.
Italijani su, prema podacima Ministarstva pomorstva i saobraćaja, ozbiljno zainteresovani da kandiduju kod evropskih fondova, odnosno, sufinansiraju projekat rekonstrukcije postojeće pruge, ali i Srbija kao i Crna Gora moraju potpisati Memorandum o razumijevanju za izradu studije izvodljivosti. Crna Gora je već to uradila, dok Italija čeka stav Srbije već pola godine što je nedopustivo, tvrde u Vladi.
Crna Gora je već dobila donaciju italijanske Vlade, u iznosu milion eura, što je uz 400.000 eura koje treba da obezbijedi crnogorska i srpska Vlada potreban iznos za pravljenje studije izvodljivosti za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Bar-Beograd. U Nacrtu prijedloga Studije koju su izradili inženjeri italijanskog Italferr-a, a koju je imala na uvid Republika, date su tri faze izrade studije.
Nakon potpisivanja Memoranduma, kao prve faze, sljedeća faza projekata predstavlja izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju željezničke pruge vrijedne 35 miliona eura. I ta faza biće finansirana od Ministarstva za ekonomski razvoj Italije. Na kraju, projekat rekonstrukcije pruge bi ukupno koštao oko 300 miliona eura, što bi trebala da obezbijedi italijanska Vlada aplikacijom kod evropskih fondova za obnovu željeznica.
Inicijalna faza ove studije, trebala je da počne prikupljanjem postojeće dokumentacije o liniji Beograd – Bar. Planirano je bilo da se definišu zahtjevi transportnog sistema kako bi se odredile potencijalne dimenzije i vrsta upotrebe. U ovoj fazi je predviđeno kreiranje studije upravljanja željezničkom prugom, koja će definisati modele efikasnijeg vođenja sistema. Rok za izradu početne faze je osam mjeseci od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izradu predmetne studije.
Druga faza, kako se navodi u dokumentu, bi se odnosila na saniranje kritičnih tačaka na pruzi, a vrijednost ove faze bi bila oko 30 miliona eura.
Ta faza podrazumijeva radove na djelovima željeznice koji su pod neposrednim rizikom od odronjavanja, radove na objektima za koje se smatra da su rizični po pitanju stabilnosti, renoviranje objekata koji su jako oštećeni i koji uzrokuju usporavanje rada željeznice, renoviranje električne linije u djelovima teško degradiranim i najodgovornijim za usporavanje operativnih aktivnosti željeznice, radove na tunelima kako bi se garantovao profil “C” u skladu sa standardima. Rok za izradu prve faze je 12 mjeseci od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izradu predmetne studije.
Tender moguć za 30 mjeseci
Treća najvažnija faza podrazumijeva pripreme za objavljivanje tendera sa temom “projektovanje i izgradnja” za kratkoročne i srednjoročne radove, sa ciljem da se poboljšaju operativni standard i kapacitet duž cijele linije pruge. Detaljnije, planirana dokumenta pokriće kompletno renoviranje strukture duž željezničke linije, kompletno renoviranje signalizacije i telekomunikacionog sistema duž željezničke linije, radove na podizanju nivoa bezbjednosti tunela, izgradnju dvije nove razvodne raskrsnice, radove na povećanju kapaciteta postrojenja za intermodalni transport u Luci Bar i na Željezničkoj stanici Beograd, nabavku postrojenja i mašinerije potrebne za održavanje linije. Rok za izradu ove faze je 10 mjeseci po zaključenju prve i druge faze, a predračunska vrijednost ove faze je 350 miliona eura, zaključuje se u dokumentu. (Republika)
07.09.2007
goldenpoint 15-09-07, 08:42 PRUGA - VOZOVI
Kontejneri će ka Beogradu ići svakog dana
Beograd, (MINA-BUSINESS) - Kontejnerski voz na pruzi Beograd - Bar najkasnije od narednog proljeća saobraćaće svakog dana, najavio je generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić.
On je za beogradske Večernje novosti ocijenio da kompletna ta pruga zahtijeva ozbiljna ulaganja i rekao da je planirano postavljanje duplog koloseka na lokacijama gdje je to izvodljivo.
Ta investicija je, kako se procenjuje, vrijedna oko 600 miliona EUR, a dupli kolosijek moguć je uglavnom na teritoriji Srbije.
Taj projekat se tek priprema. Posebno zainteresovani za barsku prugu su Italijani, jer imaju zagušenje saobraćaja u sjevernom dijelu zemlje i potrebu da dio iz centralne i južne Italije preusmjere na Bari, a onda preko Bara i Beograda ka Rumuniji i Ukrajini.
Šarančić je kazao da su u toku procedure za tačno određivanje međudržavnih stanica Prijepolje na srpskoj i Bijelo Polje na crnogorskoj strani, kao i da je planiran zajednički robni i putnički terminal.
On je naveo da je neophodna i rekonstrukcija pruge od Požege do Stalaća, čime bi se barska spojila sa Koridorom deset u Hrvatskoj. Investicija će koštati oko 65 miliona EUR.
Crna Gora, Srbija i BiH i Koridor deset povezaće se sa dionicom Valjevo - Loznica za 200 miliona EUR.
DA DOZIVIM...da me zgazi voz ZECG pri brzini od 200km/H!
20 Sep 2007. | Izvor: CdM
Usvojena strategija privatizacija Željeznice
Crne Gore usvojila je strategiju restrukturiranja AD Željeznice Crne Gore, koja je usaglašena sa Zakonom o željeznici, a odnosi se na odvajanje infrastrukture i prevoza, saopštio je danas nakon sjednice ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.
On je precizirao da je strategijom predviđeno da se Željeznica podijeli na prevoz i infrastrukturu.
Planirano je i da se prevoz podijeli na teretni i putnički saobraćaj, nakon čega će svaki biti privatizovan po posebnom modelu, najavio je Lompar.
Prema njegovim riječima u crnogorskoj Vladi pretpostavljaju da će privatizacija putničkog saobraćaja biti složenija, jer ne očekuju da će biti primamljiva za investitore kao teretni saobraćaj.
Država planira da svoje vlasništvom nad infrastrukturom poveća sa sadašnjih 69 na 100 odsto, i to kroz dokapitalizaciju na račun sredstava uloženih u održavanje, jer manjinski akcionari, kao fondovi i građani neće biti zainteresovani da učestvuju u finansiranju ovako skupih poslova, precizirao je ministar saobraćaja.
Lompar je dalje istakao da će dio koji se odnosi na željeznički pojas oko pruga, kao i putničke stanice biti dat na upravljanje strateškom partneru koji će plaćati naknadu za korišćenje.
U narednom periodu, najvjerovatnije do kraja tekuće godine, Vlada Crne Gore će usvojiti strategije restrukturiranja za Luku Bar, Poštu Crne Gore, Montenegro airlines i Aerodrome Crne Gore.
Nema crnogorca koji umije prepricati ono sto je nocas pricao Lompar na TV ali je vazno da se nesto krece. Ukratko XY preduzeca: putnicki, teretni, odrzavanje stanice i pruzni pojas. Ovo prvo dvoje u privatizaciju a ovo prvo ce tesko ici veli Lompar, trece 100% drzavi a stanice i pruzni pojas drzavi uz davanje koncesija privatnicima na 5 god. Ako sam tacno prepricao trebalo bi mi uplatiti 5 akcija ZECG.
Jasno je sta se desava sa akcijama svake firme za koju se objavi da ide u privatizaciju,ili cijela ili pojedini djelovi,to smo valjda vise apsolvirali.Znacaj zecg,posebno dijela transporta roba je veliki(povezanosti sa luba).E sad da je zecg u losem stanju-to je fakat.Njena nominalna cijena po akciji je preko 15€ i ako smijem da primijetim jedina hov cija je trenutna cijena skoro 3 puta manja od nominalne,naravno uz jake varijacije u cijenama-konstatno.Inace nikad mi nije bilo jasno kako su zecg toliko procijenili(mislim preko 300miliona €).
Sto rece Nabuko-nesto se desava-i to je dobro.
vjerovatno su im u procjenu usli tuneli posto ovo drugo ne valja nista.
Jasno je sta se desava sa akcijama svake firme za koju se objavi da ide u privatizaciju,ili cijela ili pojedini djelovi,to smo valjda vise apsolvirali.Znacaj zecg,posebno dijela transporta roba je veliki(povezanosti sa luba).E sad da je zecg u losem stanju-to je fakat.Njena nominalna cijena po akciji je preko 15€ i ako smijem da primijetim jedina hov cija je trenutna cijena skoro 3 puta manja od nominalne,naravno uz jake varijacije u cijenama-konstatno.Inace nikad mi nije bilo jasno kako su zecg toliko procijenili(mislim preko 300miliona €).
Sto rece Nabuko-nesto se desava-i to je dobro.
Kako ti nije jasno zašto su je toliko procijenili ? Pa koliko sredstava je uloženo u probijanje pruge za BG , razmisli , ako samo rekonstrukcija pruge PG-NK je 50 milona (svidio mi se ovaj novi termin). Shvataš, nije u pitanju procjena, nego knjigovodstvena vrijednost. Druga je priča koliko su ta ulaganja ekonomski a koliko društveno isplativa. E kod cijene na berzi, se računa ekonomska isplativost i ona ne vrijedi onoliko koliko je uloženo.
Postavlja se pitanje , ko je sada MAESTRO da pogodi koliko će vrijedjeti jedna akcija u prevozu (putničkom ili treretnom) kada se ove pretumbacije završe?
Pitanje vrijedno para, jeli tako?
PS. Ostavite se Nominale i ćorava posla.
Nominalna-pa Zaro od necega mora da se pocne kad covjek prica o hartiji i njenoj procjeni,necu o kuvaricama tog preduzeca pisati.Mislim da si u pravu,i da si pravilno postavio pitanje
Sta ce se desiti sa akcijama kada se ove pretumbacije zavrse?Ko rizikuje,moze odlicno proci,ali niko ne garantuje da se moze lako i izgubiti.
Raduje me sto VB ima 10%,on obicno ima info vise,mada ni to u ovom slucaju ne znaci puno.Evo i to da kazem,mislim da nije trenutak za prodaju akcija ZECG(ko ih ima naravno i ko o tome razmislja).
Djavo me ponio ako i sam znam sta ce se desiti sa zecg,imam neki dobar osjecaj,neke dobre info,ministar je nesta izmlatio ko maksim po diviziji,pa vidjecemo.Bitno je da se nesto desava,jer kad vidim promet 5000€ zlo mi dodje,sad je malo bolje stanje.
Bolje da počneš od kuvarica nego od nominale(Kad je ZECG u pitanju). Kod kuvarica se možeš nešto ovajdit a od nominale nećeš sigurno.
Šalu na stranu , još jednom pojašnjenje oko nominalne vrijednosti. Rekao sam, ona je izračunata iz knjigovodstvene vrijednosti. Knjigov.vrijednost od 351 milona je zbog ogromnih ulaganja u infrastrukturu, koja se sada izdvaja i podržavljuje. Prema tome ako se infrastruktura makne knjigovod.vrijednost će se smanjiti, ali će se valjda povećati udio manjiskih akcionara u prevozu i transportu. Koliko i kako ostaje nepoznanica.
Znam da mi je jedan broker, kada sam je kupovao po 1,50eur ili 2,00, rekao: "nominala je 15,00 , pa ti sad vidi". Ako ćemo ovako da "argumentujemo" priču za ZECG, bolje da ništa ne pišemo.
A neznam ni ko mene vuče prste po tastaturi.
Raduje me sto VB ima 10%, mada ni to u ovom slucaju ne znaci puno.
To sam i ja mislio nekad i nijesam kupovao ništa što ima i on.
Kasnije sam shvatio da to najviše znači! Đe je Vele & co, to treba kupovati (IZBR- lele:wallbash:) Da i mi "operemo" nešto ;)
Prema tome ako se infrastruktura makne knjigovod.vrijednost će se smanjiti, ali će se valjda povećati udio manjiskih akcionara u prevozu i transportu.
ALI djevojci srecu kvari.Valjda ce se povecati,ili sigurno oce?Ja ti kazem da mi stvari tu nisu bas jasne ,a vidim ni tebi do kraja.
Zaro jasno je za nominalu i zasto je vrijednost zecg tolika.Kazi mi,bicu slobodan,sta mislis kako ce se ova prica odraziti na vrijednost akcija zecg po tebi ?
Homer,gdje je VB tu vatre ima,to je fakat,ja se iskreno nadam da ce biti tako i za zecg...
Ne znam,moguce drzava zaista hoce sebi 100% vlasnistva nad infrastrukturom a da zauzvrat poveca udio manjinskih akcionara u robnom i putnickom prevozu srazmjerno vrijednosti udjela manjinskih akcionara u udjelu kod imovine...
ALI djevojci srecu kvari.Valjda ce se povecati,ili sigurno oce?Ja ti kazem da mi stvari tu nisu bas jasne ,a vidim ni tebi do kraja.
Zaro jasno je za nominalu i zasto je vrijednost zecg tolika.Kazi mi,bicu slobodan,sta mislis kako ce se ova prica odraziti na vrijednost akcija zecg po tebi ?
Ne znam,moguce drzava zaista hoce sebi 100% vlasnistva nad infrastrukturom a da zauzvrat poveca udio manjinskih akcionara u robnom i putnickom prevozu srazmjerno vrijednosti udjela manjinskih akcionara u udjelu kod imovine...
Ovo što sam boldovao sigurno je tako (Makar tako kažu).
Na pitanje kako će se odrazit na cijenu akcija? :cheezy::weeping::toobad::wink3:
........a čekaj sad sam se sjetio :lighten:, ohh........ struja .... nestaje..............Cijena će da .
Kinezi mjerkaju i crnogorsku prugu
Čeka se prijedlog saradnje
PODGORICA – U Željeznici Crne Gore očekuju da im predstavnici Kine, nakon što su im prezentirane informacije o kompaniji, predoče za koje su vidove saradnje sa njom zainteresovani.
Željeznicu je nedavno posjetila prvi sekretar kineske Ambasade u Crnoj Gori, Vang Ksiju Ming, a na sastanku sa menadžmentom crnogorske kompanije upoznata je sa njenim istorijatom, dosadašnjim ulaganjima na polju infrastrukture i voznim sredstvima.
Ona je nagovijestila da je sastanak samo početak buduće saradnje.
Između ostalog, predstavnicima Kine je predstavljena i rekonstrukcija pruge od Podgorice do Nikšića.
Vlada planira da do kraja naredne godine restrukturira Željeznicu i privatizuje njen prevoz, a infrastrukturu vrati u vlasništvo države.
Država i državni fondovi su većinski vlasnici Željeznice. Vrijednost imovine kompanije je 334 miliona eura. U Željeznici radi oko 1.960 ljudi, od kojih je 150 višak. Kina je počela da gradi 12,2 milijarde dolara vrijedne prugu kroz sjeveroistočni dio zemlje. (Mina biznis)
Republika
Ovo što sam boldovao sigurno je tako (Makar tako kažu).
Na pitanje kako će se odrazit na cijenu akcija? :cheezy::weeping::toobad::wink3:
........a čekaj sad sam se sjetio :lighten:, ohh........ struja .... nestaje..............Cijena će da .
Nijesi pazljivo slusao ministra a ovo ti je minus. Ministar je rekao da ce do 100% u infrastrukturnom dijelu stici citiram "serijom dokapitalizacija". E sad sto to znaci to pitaj boga.
moguce ovo Nabuko,ukratko:
Drzava ce za razvoj ZECG,kao strateskog interesa,uzimati kredite investicionih banaka i drzava(o kojima se prica duze vremena),koje ce kreditie preuzimati na sebe(vracanje) a na racun toga povecavati svoj udio u infrastukturi(vlasnistvu) kroz dokapitalizacije.Na taj nacin,drzava preuzima infrastrukturu,a za uzvrat "daje" osnovu za unapredjenje zeljeznickog saobracaja kroz ulaganja.Manjinski akcionari ce mislim biti na dobitku,a zbog cega?
Jendostavno,u takvom razvoju situacije njihovi udjeli bi bili rasporedjeni u transportni dio zecg(robni i putnicki),srazmjerno umanjenom dijelu koji su imali u infrastrukturi plus dijelu koji im svakako pripada u transportu,a koji je interesantni za privatizaciju(posebno robni transport).Manjinski akcionari bi bili oslobodjeni balasta "dugova" zeljeznice,i vjerovatno bi udjeli u trasnportu bili veci nego sto su sad u jedinstvenom preduzecu.Pretpostavljam da je za takav razvoj situacije znao i VB pa je vlasnik 10% akcija ZECG sa tih razloga.
Trenutna cijena od 6€ po akciji je po meni mala,i na osnovu svega mislim da ima realne osnove za dalji rast.Znam da ce se sad javiti neki da pojasne kako zecg posluje u gubicima,kako je losa infrastuktura,sve se to zna,ali opet taj faktor privatizacije je vrlo bitan ovde.Ponavljam,ako ce drzava uzimati kredite za razvoj zecg,a na racun toga povecavati svoj udio u infrastukturi-to uopste nije lose.Po meni naravno.Mislim da se pozitivne stvari desavaju.
da vam se pridruzim, moje misljenje je da je zeljeznica i na nominalu podcijenjena, kako ja to vidim, ako za revitalizaciju treba nekih 300.000.000 m.e kako to da je po nominali otprilike vrijednost, da pojednostavi kad imas stan koji vrijedi 100.000e za renoviranje ne moze da podje vise od 30%, tako da je po meni zecg podcijenjena mnogo a zasto ne raste? jos nesto ima monopol.
|
|