View Full Version : Kulturni identitet

Aurora
06-11-06, 21:39
Šta se sve podrazumeva pod kulturnim identitetom?Da li su to karakteristične pojave i stvari tipa, kuhinje, oblačenja, ponašanje, običaji i sl.Šta bi se moglo reći koji je naš kulturni identitet pritom mislim na sve prisutne sa prostora ex YU.Svaka je ideja dobro došla.

Mjau
07-11-06, 02:12
Mislim da obuhvata sve sto si vec pobrojala! Ne znam...mozda obrazovanje, interesovanja, knjige koje se citaju, muzika koja se slusa..sve je to u krugu kulturnog identiteta. A sto se tice ljudi ovde..pa nisam bas puno informisana o njima..ne mogu jos da sudim na kom su stupnju, sta ih zanima...itd.

Aurora
07-11-06, 08:12
O.K. ali mene zanimaju konkretne stvari.Ako je na primer hrana u pitanju koja konkretno, ako je oblačenje u pitanju, šta konkretno itd.

Mjau
07-11-06, 14:29
Orijentaciono vezano za mene.. Sto se hrane tice, vise volim neka jednostavna jela, jer nisam gurman, ne volim meso...i jos puno toga :D Ako bi otisla u restoranu nekom, verovatno bi narucila najpre pizzu:D Znam, znam da puno goji...ali zabranjeno voce je najsladje !!!

Oblacenje.. volim fancy stil, volim kvalitetne stvari, jake boje..Volim i sportski stil oblacenja. Sve u zavisnosti od situacije.

Muzika...definitvno sam vezana za stari rok,stare grupe, stare balade...

Interesovanja su u smeru mode, kreiranja, slikanja.. I naravno, volela bih da jednog dana budem jaki advokat...ili tajni agent, inspektor provokator:D

Kad se setim jos necega...recicu :D Sad zurim ...

liv_tyler
12-11-06, 18:16
Hrana...pa mislim da obicni ljudi uglavnom vole domacu hranu tipa sarma, pecenje, pile i krompir,sir, jaja, zimnica a pored toga sve se vise uvodi fast food, i ajd da dodam da volimo i italijanska jela, jer smo prosto ludi za pizzama npr.
Oblacenje...sve zavisi od sredine, u vecim gradovima ljudi su u mogucnosti da prate trendove pa se ne oblace mnogo losije(cak i bolje ponekad) od ljudi iz drugih zemalja, u manjim je to malo obicnije i klasicnije oblacenje.
Muzika...Preplavio nas je trend narodnjaka, i sad meni nije jasno kako nikako da se smanji taj talas kad svi tvrde da ne bi slusali narodnjake ni za zivu glavu...Ja se licno nadam povratku roka, ali za sad su sanse male. Dakle, na tom polju folk prednjaci za sad.
Ponasanje...i to zavisi od oblasti i od mentaliteta, neki su opusteniji i neposredniji, neki vise formalni, ali kad bi gledali u globalu, mnogo smo manje ustogljeni od drugih naroda, barem po mom misljenju.
Obicaji...Volimo mnogo da slavimo, pa imamo i mnogo praznika, a samim tim i obicaja..Slave, Bozici, Uskrsi, Nove godine su neizostavni, da ne pricam o krstenjima, svadbama...i obicaji se razlikuju malte ne od kuce do kuce.

Filip
13-11-06, 06:43
...
Muzika...Preplavio nas je trend narodnjaka, i sad meni nije jasno kako nikako da se smanji taj talas kad svi tvrde da ne bi slusali narodnjake ni za zivu glavu...Ja se licno nadam povratku roka, ali za sad su sanse male. Dakle, na tom polju folk prednjaci za sad...

ja se licno nadam da se rok nikad nece vrnut. i ne znam sto svi vi odje na forumu imate protiv narodnjaka. kad pricamo o narodnjacima osjecam se ko da igram soni plejstejsn. svi protiv mene.

Mjau
13-11-06, 23:34
Ja nemam nista protiv narodnjaka, ali u pravom smislu te reci, tipa Toma Zdravkovic, Haris Dzinovic, Luis... I da ne nabrajam sad ostalo. I verujem da nema tog dobrog slavlja bez narodnjaka! Ali brate, ovo je bre otislo u striptiz paradu. Dajmo da stavimo akcente na pevanje, ne na oblacenje:rolleyes: Svako moze da izgleda extra posle 2,3 operacije, i petocasovnog sminkanja ispred kamera koje daju extra look, i kriju sve mane. E to mene izludjuje!

Sto se tice obicaja... Apsolutno slavim sve, i volim nase obicaje, postujem tudje, ali mislim da postoje dosta preterivanja i oko toga. Ako smo porodica, ako se volimo, postujemo, okupimo se stalno, a ne da se setimo jedni drugih samo kad je neki praznik!

Sve u svemu... ono sto je najtuznije jeste da danasnja "kultura", ponasanje.. ide totalno u drugom smeru.. Deca smatraju da je najbitnije imati markirane stvari, iako jedva da znaju o tome... a kultura u pravom smislu te reci...danas je cesto okarakterisana kao nesto jako dosadno..smor...i slicne zargonske epitete da ne nabrajam :frown: