View Full Version : pitanje za milion dolara-najtezi problem na svijetu

wawy
18-08-08, 04:20
od matematike se moze i te kako lijepo zivjet, samo rijesite ovaj problem, i dobijete $1.000.000. :)

http://www.mathematicianspictures.com/math_images/RIEMANN_-200_290w_q30.jpg

Ako bi sproveli anketu medju matematičarima i pitali ih koji je, po njihovom mišljenju, danas najteži nerešen fundamentalni matematički problem, verujem da bi njih 9 od 10 odgovorili "Riemannova hipoteza". Ovaj problem je svrstan medju milenijumske probleme Clay matematičkog instituta i za njegovo rešenje je ponudjena nagrada od milion dolara. (http://blog.b92.net/text/3779/Najte%C5%BEi%20problem%20na%20svetu%20II%3A%20Riem annova%20hipoteza/)

Obama
18-08-08, 12:03
dje bi ti do sad, evo mi para :-)))))

Masja
18-08-08, 12:52
Ovo mi je najinteresantniji dio linka ispod slike:

" sve nule zeta-funkcije se nalaze tačno na liniji x=1/2, u kompleksnoj ravni.

I to je tvrdnja koju treba dokazati, Riemannova hipoteza u jednoj recenici, a za koju je Hilbert rekao ono što sam gore citirao.

Tokom decenija i decenija su pravljeni pokušaji da se ova hipoteza dokaže. Numerički, oko 15 milijardi nula Riemannove zeta-funkcije je izračunato i sve se nalaze baš na liniji x=1/2, kako hipoteza kaže. Medjutim, 15 milijardi je ništa u odnosu na beskonačno, nama treba položaj svih nula.

Poslednjih decenija je došlo do otkrića neočekivane veze izmedju nula zeta-funkcije i nekih fizičkih sistema koji mogu da pokazuju haotično ponašanje (tzv. Gaussian Unitary Ensembles - GUE, kvantni bilijar, itd). Takodje, ustanovljena je veza izmedju nekih statističkih osobina nula zeta-funkcije i energijskih nivoa u teskim nuklearnim jezgrima. Izmišljeni su fizički sistemi, gasovi Eulerium i Riemannium na primer, čije se termodinamičko ponašanje izvodi iz osobina zeta-funkcije, Ukratko, kao da su u osobinama nula ove funkcije enkodirani neki fundamentalni fizički zakoni, na način koji još ne razumemo. Veza izmedju teorije brojeva i teorijske fizike počinje da se ozbiljnije nazire."

Nabuko
18-08-08, 12:59
Savremena (kvantna) fizika se ne moze zamisliti bez algebarske teorije. Fizicki zakoni se danas mogu ili barem pokusavaju opisati preko teorije polja i grupa.

Masja
18-08-08, 13:25
Mislim da posmatramo iz drugacijih uglova boldovanu recenicu.

Po meni naucnik ne modelira. On prepoznaje model koji je imanentan fizickoj pojavi. Nešto kao muzika brojeva koja se spominje u tekstu.

Zeta funkcija postoji i prije nego što je neko matematički definiše.

Nabuko
18-08-08, 13:27
Mislim da posmatramo iz drugacijih uglova boldovanu recenicu.

Po meni naucnik ne modelira. On prepoznaje model koji je imanentan fizickoj pojavi. Nešto kao muzika brojeva koja se spominje u tekstu.

Pitao onaj Lale Jovanovic u intervjuu Dada Djurica nesto oko slika. Da li se na slikama vidi ... pa pitanje 3 minuta sa mnostvo epiteta, stislkih figura itd. A ovaj odgovara. E rale mangupe kako si ti to lijepo rekao ja to nikada tako ne bih umio.

Masja
18-08-08, 13:37
Neko umije i da reče i da naslika ;)

wawy
18-08-08, 18:26
posto se kolko sam svatio ova rimanova hipoteza svodi na to da on moze da dokaze kolko ima prostih brojeva manjih od x, da li se ovih milion dolara isplacuje i ako neko pokaze nekim drugim putem kolko ih ima? mislim tih prostih brojeva, koji nisu djeljivi ni sa jednim brojem osim sa samim sobom i jedinicom, izmedju dva ofrlje uzeta broja, x i (x+1000)? cisto da znam da se pomucim par dana da dokazem to i uzmem $1mil... :D