View Full Version : Ko o chemu
Zor_djevojka 12-08-08, 15:20 qrva o pohtenju, bolesnik o ozdravljenju, vojnik o skracenju, a ja o jelu :D...
no dobro manje vishe svi cemo se prepoznat u nechemu iznad ;), pa mi pade na pamet..jeste li imali prilike da chujete ili konzumirate jela, poslastice, salate, supe sa neobichnim - smijeshnim nazivima...?
Ja sam jela 'Prste od gospodina' - neshto slichno baklavi, samo je duguljasto i kore se 'rolaju')...Pitu gologuzu je redovno pravila pokojna majka moje kume (to je valjda samo kora i nidje nishta u pitu) i znam da smo kao lude u konzumirale istu :)
ja sam davno sa drugaricom od gustina i jaja pravila puding ,koji sam nazvala Bljucavac ..
drob da ti se prevrne :D
Inache vecini przhenih jela ,tipa shnicle,paprike itd .. dodajem prefix -ugljenisane ..
Slatka, mala izvrnuta torta, vrh je na dnu stoji :D:D
Ujna je pravila za svoj rodjus neku izvrnutu tortu i posle 20 min objasnjavala uz nekontrolisano smejanje okoline :D posumnjala sam da je stavila nesto za opustanje u nju :D
Ratni kolac, Embargo pita...:D To su oni kolaci koji su se pravili u ratu i gledalo se da budu sto jeftiniji.
A moja mama ima obicaj da daje kolacima imena po ljudima od kojih je dobila recepte, pa ima Ljiljin kolac, kolac ujne Ljube, Ksenijine ormasice i sl. :)
A da, Vasina torta mi je uvijek bilo smijesno ime za tortu :D
kurati sendvichi, kad je Mimi Mediterantrade poceo da prodaje one sendviche -bagete.
Zor_djevojka 13-08-08, 09:57 znam da je moja majka nazvala jedno jelo Fuka', pa much' ...svashta neshto od povrce tisne u expres lonac i onda nas je sve cerala da jedemo jer je to jako zdravo i fenomenalno za nashu krvnu sliku...Samo ime mu govori kakvog je ukusa i kakve su nashe face bile dok smo ga jeli..a bio nam je obavezan na meniju jednom nedjeljno...
znam da je moja majka nazvala jedno jelo Fuka', pa much' ...svashta neshto od povrce tisne u expres lonac i onda nas je sve cerala da jedemo jer je to jako zdravo i fenomenalno za nashu krvnu sliku...Samo ime mu govori kakvog je ukusa i kakve su nashe face bile dok smo ga jeli..a bio nam je obavezan na meniju jednom nedjeljno...
To kod nas zovu Bosanski lonac :biggrin:
Eh, kad se sjetim vojnickih dana. Salama "dugmetara" i kobasice "kurtonke".
Zor_djevojka 13-08-08, 12:36 znate za kozachke kape (moj otac ima obichaj da kazhe shljemovi :D), chupavce ili kosmurane kako ih moj brat zove...
Moja mama priča kako je u djetinjstvu ponekad jela "maništru na rokete". To je kada se pašta bez išta ubaci u vruće ulje, pa sve pršti.
znate za kozachke kape (moj otac ima obichaj da kazhe shljemovi :D), chupavce ili kosmurane kako ih moj brat zove...
jel su to kolaci? mi ih zovemo shubarice
Eh, kad se sjetim vojnickih dana. Salama "dugmetara" i kobasice "kurtonke".
A rizi-bizi, pasulj sa mesom(konjskim) i one pastete u konzervama sto su proizvedene 1948 kad smo rekli istorijsko NE Informbirou ?
Eeee, lijepi vojnicki dani :)
Zor_djevojka 13-08-08, 12:58 jel su to kolaci? mi ih zovemo shubarice
jesu, kolachi :):yes513:
aahahahaha, borise, istorijsko 'ne'....
Pi*kin dim :D
Kolač od nekog tijesta i višanja (može bilo koje voće). Ime dobilo po tome što se lako sprema. :D
|
|