View Full Version : Ko je najbolji?

OCTAVIAN
06-08-08, 09:41
Honda broj 1 u Nemačkoj

Na osnovu istraživanja J.D. Power and Associates kupci u Nemačkoj najzadovoljniji su automobilima marke Honda.

http://www.b92.net/news/pics/2008/08/49873044848984f6104def253590049_extreme.jpg

Već drugu godinu za redom, trudeći se da u potpunosti izađe u susret svojim kupcima, Honda zauzima prvo mesto u ovoj svetski priznatoj studiji.

Istraživanje, koje se radi već sedam godina, ispituje zadovoljstvo kupaca sa novim automobilom i servisom automobila posle dve godine korišćenja. Za potrebe ovog istraživanja kupci vrlo detaljno ocenjuju svoje automobile i usluge svojih dilera, na osnovu 77 atributa svrstanih u četiri grupe.

U prvu i najvažniju grupu ovih karakteristika ubrajaju se kvalitet i pouzdanost. Performanse, dizajn i komfor, zajedno sa drugim atributima koji su vezani za atraktivnost vozila, svrstani su u drugu grupu. Usluge dilera i troškovi održavanja čine preostale dve grupe.

Vrednošću indeksa od 849 poena Honda je prva na skali satisfakcije kupaca sa ubedljivim vođstvom u domenu zadovoljstva servisom. Na ovoj skali na drugom mestu je BMW čiji je, prema ocenama kupaca, osnovni atribut atraktivnost automobila.

Generalno gledano, ukupna satisfakcija potrošača na daleko je višem nivou u odnosu na 2002. godinu kada je počelo ovo ispitivanje. Takođe, mnogo je više onih koji su oduševljeni svojim automobilom od onih koji su prosečno zadovoljni. Duplo više kupaca koji su veoma zadovoljni samim proizvodom i uslugom kupuju automobil iste marke u poređenju sa onima čija je satisfakcija niža.

Ova vrlo detaljna i sveobuhvatna studija zasnovana je na ocenama više od 19.000 vlasnika automobila u Nemačkoj. Ona obuhvata 23 brenda i 103 modela automobila.

Ovakav tip istražibanja vrši se pod pokroviteljstvom J.D. Power and Associates širom sveta. J.D. Power and Associates je jedna od najpoznatijih globalnih agencija koja se bavi istraživanjem tržišta i pružanjem informacija kompanijama u ključnim poslovnim sektorima. Velika pouzdanost rezultata njenih istraživanja proizilazi iz odgovora miliona potrošača godišnje širom sveta.

-----------------
Izvor: Vrele Gume

kliko
12-08-08, 11:10
Kljuc na ovaj prethodni post je "kupci u Njemackoj". Honda je vec godinama u vrhu po kvalitetu, odmah iza Toyote (Lexusa), s time sto Honda vazi kao auto koje je "povoznije", tj. ima bolje vozne karakteristike.
Za "bodovanje" kvaliteta nekog auta koristi se TSI. Nemam pojma sto konkretno znaci TSI, ali recimo da greska na autu koja ne ispunjava zakonske uslove (ne radi sirena, ne radi zmigavac...) donosi 70 TSI, greska koju kupac na prvi pogled primijeti (ogreban lak, pogresna boja stakla...) donosi izmedju 25-30 TSI, greska koju kupac ne moze da primijeti ali se otkrije u radionici donosi izmedju 5-10 TSI. Danasnji tempo proizvodnje donosi neminovne greske u montiranju, tako da marka auta sa u prosjeku 5-10 TSI ima garantovano mjesto medju TOP 10 u svijetu. Sve ovo sam naveo da bi vam objasnio koji kvalitet garantuje Lexus. Dakle, Lexus je ovih zadnjih godina imao manje nego 1 gresku na 100 auta! Takav kvalitet je skoro nedostizan, narocito za proizvodjace van Japana. Japanci imaju mentalitet koji se granici sa fanatizmom. Zato vjerujem da je ove godine Honda u Njemackoj na prvo mjesto, ali garantujem da je Lexus/Toyota samo privremeno na drugo mjesto...i to u vrlo malom zaostatku ;)

Batboy
12-08-08, 12:07
Mene je Honda oduvjek oduševljavala.., udobnošću i stabilnošću na cesti... A ono što me uvijek radovalo je to što se amortizacija (ionako niska) sa godinama malo mijenja... Tu uključujem (naravno...) i mehaničke kvarove koji su veoma rijetki... :)

OCTAVIAN
13-08-08, 14:50
KIA MOTORS ZABILJEŽILA RAST PRODAJE U SRPNJU ZA 24,1%

Globalna prodaja Kia Motors u srpnju je iznosila 122.230 vozila

- Kumulativna prodaja postigla je 839.384 vozila, što čini porast od 16.9% u odnosu na prošlu godinu
- Prodaja u Kini, Koreji, ostalim tržištima, Europi i Sjevernoj Americi porasla je za 114,1%, 37,5%, 37,3%, 8,4%, 6,2% redom u odnosu na prošlu godinu

Tvrtka Kia Motors priopćila je da je globalna prodaja njenih osobnih automobila, rekreacijskih i komercijalnih vozila s 122.230 prodanih modela u srpnju zabilježila 24,1% porast u odnosu na prošlu godinu (izvoz, domaća prodaja i prodaja inozemnih tvornica). Kia je zabilježila veliki rast na kineskom tržištu (11.110 modela, 114,1 % porast u odnosu na prošlu godinu), Koreji (27.514 modela, 37,5% porast u odnosu na prošlu godinu) i na ostalim tržištima (22.973 modela, 37,3% porast u odnosu na prošlu godinu). Porast prodaje zabilježen je i u Europi te Sjevernoj Americi gdje je prodano 28.670 (8,4% porast u odnosu na prošlu godinu) i 31.963 modela (6,2% porast u odnosu na prošlu godinu).

U prvih sedam mjeseci 2008. godine Kijina kumulativna prodaja porasla je za 16,9% i postigla broj 839.384. Kina (90.863 prodanih modela) i ostala tržišta (142.402 prodanih modela) iskusila su najveći porast, čak 42,7%, i 33,3% redom. Kumulativna prodaja u odnosu na prošlu godinu porasla je i u ostalim regijama; Koreja je tako zabilježila 18,2% rast s 181.544 prodanih modela, Europa 12,4% rast s 216.332 prodanih modela i Sjeverna Amerika 3,5% porast s 208.243 prodanih modela.

Izvor (http://www.autoportal.hr/200808133172/Vijesti/Globalna-prodaja-Kia-Motors-u-srpnju-je-iznosila-122230-vozila/menu-id-63.html)

------------------------

Kia je poslednjih nekoliko godina uradila zaista puno na unapredjenju kvaliteta svojih vozila. Nedavno sam se vozio Ceed-om i bio sam naprosto odusevljen koliko je dobro uradjen za tako male pare.

Batboy
14-08-08, 00:54
I koji je najbolji...? :)

OCTAVIAN
14-08-08, 11:11
nema najboljih :) CInjenica je da su japanci kvalitetom mnogo iznad evropskih proizvodjaca. Ranije su zaostajali dizajnom, ali poslednji modeli Tojote, Honde i Mazde su medju najljepsim na trzistu, tako da i tu utakmicu dobijaju

kliko
14-08-08, 17:29
Toyota i Honda prednjace i kad je razvoj nove tehnologije u pitanju. Daleko su ispred drugih kad su u pitanju hibridna vozila i motori na alternativna goriva.

S druge strane, njemci su ispred po voznim osobinama auta.

Francuzi su poznati po komfortu, s time sto zadnjih godina daju puno "extra" opreme za nizu cijenu od konkurenata, sto se neminovno odrazava na kvalitet (posebno elektronike).

Kako rece Oцтaвијaн, nema najboljih, vec je sve stvar subjektivnog izbora. Pitanje je sto zelis da dobijes od jednog auta.

Batboy
14-08-08, 18:13
Ma ima najboljih... Slažem se da je izbor individualan..., naročito kad su šuške u pitanju... Ali ne mogu se složiti da neko voli neudoban auto ili auto koje troši daleko više u odnosu na konkurenta u istoj klasi.., ili da mu provali rđa za par god...

Ajde po klasama da ih malo prorešetamo.., inače čemu ova tema...

Ajd' Octavian malo da živnemo ovu zanimljivu temu.., ti so ovdje m*do-rator.., pa poćeraj.., poreni malo u tom smjeru... ;)

OCTAVIAN
14-08-08, 18:40
po klasama? Hm... Ajde da ja dam moje vidjenje najboljih i best-buy automobila u svim klasama. Ne znam jesam li dobro pogodio kategorije, svrstao sam ih nekako po svom nahodjenju, prastajte :)

Mali gradski automobili:

Naj: Mini Cooper, Fiat 500 i Honda Jazz
Best buy: Fiat 500

Kompaktni:

Naj: Mazda 3, Toyota Corola i Ford Focus
Best-buy: Mazda 3

Niza srednja klasa:

Naj: Mazda 6, Honda Accord, Ford Mondeo, Mercedes C
Best-buy: Mazda 6

Visa srednja klasa:

Naj: Audi A6, Jaguar XF, Lexus GS
Best-buy: Lexus GS

Visoka klasa:

Naj: Lexus LS, Mercedes S, Maserati Quattroporte, Jaguar XJ Daimler
Best-buy: Maserati Quattroporte ili Lexus LS

Minivan:

Naj: Toyota Corolla Verso, Chrysler Voyager
Best-buy: Toyota Corolla Verso

SUV:

Naj: Honda CRV, Toyota RAV 4, Audi Q7 i Lexus RX
Best-buy: Honda CRV

Terenci:

Naj: Mercedes G, Toyota Land Cruiser
Best-buy: Toyota Land Cruiser

Sportski: Nissan GT, kako god okrenes

Luksuzni sportski: Aston Martin Vanquish, kako god okrenes

Batboy
14-08-08, 20:22
Je l' ovo samoinicijativan izbor (sviđa mi se lista.., samo da povežem te kategorije... ;)).., ili je sa rang lista top-ten.., ili npr. best-buy... Čini mi se da nije... :)

OCTAVIAN
14-08-08, 20:26
ne, ovo sam ja sad sklopio prema svom ukusu. Vidis da nema ni jedan BMW :D :D :D

Batboy
14-08-08, 20:41
ne, ovo sam ja sad sklopio prema svom ukusu. Vidis da nema ni jedan BMW :D :D :D

Ma vidim.., sad detaljno pregledam... Nisam ni Peugeot-a vidio.., gledam šta bi se i gdje moglo ugurati... :icecream:

Dobar ti je spisak... :smokeing:

OCTAVIAN
14-08-08, 20:52
BMW nikako ne volim, nikad ga ne bih vozio. Ne vidim da je neki Peugeot u vrhu ponude u svojoj klasi. Mozda jedino 308, ali tesko moze sa ova 3 manijaka

Batboy
14-08-08, 21:03
BMW nikako ne volim, nikad ga ne bih vozio. Ne vidim da je neki Peugeot u vrhu ponude u svojoj klasi. Mozda jedino 308, ali tesko moze sa ova 3 manijaka

Trebalo bi ga nekako ugurati... :D

Ni ja ne volim BMW... :locked:

OCTAVIAN
14-08-08, 21:14
Trebalo bi ga nekako ugurati... :D

Ni ja ne volim BMW... :locked:

Bi, samo ne znam dje :D Mozda bi mogao bolje da se kotira da ga uguramo u nizu klasu :D

Batboy
14-08-08, 21:21
Bi, samo ne znam dje :D Mozda bi mogao bolje da se kotira da ga uguramo u nizu klasu :D

Bezobrazniče jedan.., ja baš volim pežove... :D

OCTAVIAN
14-08-08, 21:23
mislis pužove? I ja, bas su ukusni kad se fino spreme :D Salim se, dobar je Peugeot, samo u konkurenciji sa japancima nema sanse, makar kod mene (nisam ja laka riba) ;)

Batboy
14-08-08, 21:30
mislis pužove? I ja, bas su ukusni kad se fino spreme :D Salim se, dobar je Peugeot, samo u konkurenciji sa japancima nema sanse, makar kod mene (nisam ja laka riba) ;)

Mislim.., ok' je to... Mene vuče nostalgija.., jedno su vrijeme bili u samom vrhu što se tiče cijene i kvaliteta limarije i motora.., a bili su uz to udobni a i mali potrošači... Govorim o nižoj srednjoj klasi... :rambo:

kliko
14-08-08, 23:52
mali gradski:
Mini Cooper,VW Polo, Skoda Fabia (Fabia best buy)

Golf klasa:

Golf, Mazda , Toyota Corolla, Peugeot 308 (Corolla best buy)

Niza srednja:
Pasat,Honda Accord,Ford Mondeo (Pasat best buy)

Visa srednja

BMW 5, Volvo S80, Audi A6

Otprilike dovdje dobacham...iznad ovoga auta poznajem samo iz novina ;)

OCTAVIAN
18-08-08, 19:04
Kia Motors je u julu zabilježila rast prodaje u odnosu na isti mjesec prošle godine od 24,1%, sa 122.230 prodatih modela.

Posebno je veliki rast na kineskom tržištu (11.110 vozila, 114,1 %više), Koreji (27.514, +37,5%) i na ostalim tržištima (22.973, +37,3%). Porast prodaje je zabilježen i u Evropi i Sjevernoj Americi gdje je prodato 28.670 (+8,4%), odnosno 31.963 vozila (+6,2%).

U prvih sedam mjeseci 2008. godine ukupna prodaja porasla je za 16,9% i dostigla brojku od 839.384 prodatih vozila. Ukupno gledajući, ponovo je najveći porast zabilježen u Kini (90.863 prodatih modela, +42,7%).

Kumulativna prodaja u odnosu na prošlu godinu porasla je i u ostalim regijama, a u Evropi je to 12,4% više (216.332).

smiley
19-10-08, 03:20
mali gradski:
Mini Cooper,VW Polo, Skoda Fabia (Fabia best buy)

Golf klasa:

Golf, Mazda , Toyota Corolla, Peugeot 308 (Corolla best buy)

Niza srednja:
Pasat,Honda Accord,Ford Mondeo (Pasat best buy)

Visa srednja

BMW 5, Volvo S80, Audi A6

Otprilike dovdje dobacham...iznad ovoga auta poznajem samo iz novina ;)

to za skodu fabiju potpisujem. :clapping: kad sagledas sve uslove voznje po nasim gradovima, cijenu auta, standard gradjana i tako dalje, ova skoda se namece sama od sebe. :)

OCTAVIAN
19-10-08, 12:18
uh, prije neki dan sam vozio jednu Hondu Jazz, prosto sam odusevljen. Ubjedljivo najbolje auto u toj klasi, za tih 2-3 hiljade razlike u odnosu na fabiju se dobija mnogo vise. Samo cu reci da je komfor u rangu golfa, a prtljaznik cak veci od golfa :) Sjajno auto. Sad gledam cijene polovnjaka, mislim da ni jedno drugo auto ne drzi tako dobro cijenu

panter
19-10-08, 16:33
Jutros sam se vozio sa IN TAXI 9755 oni imaju one skode fabie i mnogo mi se dopala dosta je konforna i s obzirom da je 1.4 tdi vuce sasvim solidno a trosi rece mi vozac do 6l.

kliko
19-10-08, 18:41
Sto se Fabie tice, ja je vozim (nju i Golf V) i jako sam zadovolja i jednim idrugim autom.
Konkretno za Fabiu vazi da je najisplativije auto, tj. da najmanje kosta po predjenom kilometru. Tu se racuna potrosnja benzina/ potrosni materijal/ cijena servisa/ gubljenje vrijednosti samog auta.
Honda Jazz nije u klsai Golfa i ne moze se uporedjivati. U istoj klasi je Honda Civic koju su mnogi hvalili. Ja, iskreno, nisam bio odusevljen. Ono sto mi je dobor kod toga auta je dizajn (spolja) i stabilnost. Nije mi se svidjela unutrasnjost, napravljena od jeftine plastike. Nije mi se svidjelo sto unutra izgleda kao da si u nekoj video igrici (milion nekih dugmica i displeja). I najmanje mi se svidio motor (sto me zacudilo s obzirom da Honda ima dobre motore). Vozio sam 1.8 od 140 KS. Motor je pokazivao svoju snagu tek pri viskokim obrtajima i sto je najgore, cijelo vrijeme sam imao osjecaj da se naprezhe. Buka u kupeu je dosta visoka. Honda Civic, mozda za gradsku voznju, ali ne bih volio sa njom na duzhe putovanje. No, sve je stvar subjektivnog ukusa.
U toj klasi mi se svidio Mini Cooper, ali mu je cijena paprena.

Kad sam vec tu-najbolji auto za mene je trenutno Passat CC. O-d-u-s-e-v-i-o sam se totalno! Vozio sam neki model od 200 KS sa DSG mjenjacem. Vrhunski dizajn, kvalitet, stabilnost...sve! Recimo da se meni vise svidio od Auda A4 ili Lexusa IS 250 npr. Cijena: oko 40.000 :)

OCTAVIAN
19-10-08, 22:13
Ja sam Jazza uporedio sa Golfom upravo iz razloga sto je Golf auto vece klase. Jazz je ubjedljivo najbolje auto u svojoj klasi, a koliko je superiorna kad je komfor u pitanju (sto je jedna od najvaznijih stavki u ovoj klasi) govore podaci o dimenzijama i raspolozivom prostoru. Jazz je kraca od Golfa cijelih 40 cm, a vozio sam oboje, pa sa sigurnoscu mogu reci da je komfor slican u prvom redu, dok Jazz ima vise prostora pozadi. Treba reci i da je Jazz mnogo udobniji od Golfa. A uz to ima veci prtljaznik - Jazz 380 l, Golf 350 l... A stvarno ga nema svrhe uporedjivati sa konkurentima. Polo ili Punto u odnosu na Jazza su smijesni (moj utisak)

OCTAVIAN
28-10-08, 19:42
Kia među 10 najpouzdanijih

Kompanija Kia Motors se po ovogodišnjem američkom izveštaju o pouzdanosti prvi put našla među među deset najboljih proizvođača automobila.

Južnokorejski proizvođač automobila ostvario je najveći napredak među auto kompanijama u ovogodišnjem izveštaju skokom sa 12 mesta na 10. mesto.

Kia Optima (u Evropi je poznajemo pod imenom Magentis) u ovogodišnjem izveštaju ocenjena je kao jedno od "Najpouzdanijih porodičnih vozila".

Godišnji izveštaj temelji se na ocenama više od 1,4 miliona Amerikanaca, koji ocenjuju pouzdanost i poboljšanja kod automobilskih proizvođača na američkom tlu.

Godišnji “Izveštaj o pouzdanosti vozila” provodi američka neprofitna organizacija “Consumer Reports”, a rezultati se dobijaju na osnovu proseka ocena za zadnje tri godine, a koje daje više od 1,4 miliona čitalaca.

Potrošači izveštavaju o ozbiljnijim kvarovima kod 17 tačaka vozila, koje su se dogodile na njihovom vozilu u zadnjih 12 meseci.

mistique
28-10-08, 21:27
Vozila sam samo 4 auta u svom skromnom vozackom iskustvu i najbolje mi je pasovao Peugeot 207 - naravno novi :D ..
Samo shto nije rekao : misti,tebe sam cekao!! :D
najbolje auto koje sam vozila ...
U svako imam malu frku da ga ne cuknem i sl .. ali sa ovim neeee :D
zajubih se !:)

madagaskar
30-10-08, 08:24
Imala sam prilike da vozim od "malih" auta preko pick up (Renault Kangoo), kombija (Reno Master) do kamiona Turbo Zeta....posljednje auto koje sam vozila me je oduševilo a to je nova Opel Astra - zmija!