View Full Version : Predikcije - predvidjanje budućnosti


Pages : [1] 2

Supernova
31-07-08, 12:14
U astrologiji se koriste različite metode predvidjanja budućnosti (predikcije):
- tranziti
- direkcije (1° za godinu života)
- progresije (1 dan za godinu života)
- solarni povratak
- profekcije
- tercijarne progresije
- lunarni povratak
- drugi planetarni povraci itd.

Bez obzira šta najavljuju direktirane ili progresirane planete, natalni horoskop je osnovna energija od koje moramo krenuti i vratiti joj se, dakle ne možemo predvidjeti neki dogadjaj ako on nije radikalno prikazan, odnosno sama priroda njegovog dešavanja biće u skladu sa energijom koju emitujemo kroz natal.

Znači, ako neko ima debilitiranu veneru, u lošem znaku, kući i aspektima, a ista direkcijom dolazi na sunce, ta direkcija će vjerovatno donijeti neka povoljna dešavanja na ljubavnom planu, ali će dotična osoba reagovati u skladu sa svojom V i VII natalnom kućom, odnosno svojom debilitiranom venerom, pa je sasvim moguće da udje u vezu koja će biti štetna po nju ili krajnji ishod neće biti dobar, čak i ako to bude brak, ili će veza trpjeti neke krize, jer osoba primarno nosi u sebi pečat svoje venere ma gdje ta venera otišla direkcijom..... Isto važi i za direkciju sunca na veneru, ukoliko je sunce oštećeno, dakle može se reći da osobi predstoji period sreće u onolikoj mjeri koliko to dozvoljava natalni položaj njenog sunca. Ovdje je najvažnije obratiti pažnju kako na dostojanstvo direktirane planete, tako i dostojanstvo planete koja ga aspektuje.

Dakle, direkcije samo predvidjaju dogadjaje, dok radikalni horoskop daje prirodu samog dogadjaja, odnosno njegov ishod.

BlueVelvet
31-07-08, 12:22
komplicirano,nije ni cudo sto se griješi;)

ginger
31-07-08, 12:28
Supernova, tema je fenomenalna!

fali takvo nešto ovdje

ja ću tu da nastavim pitati-


kod profekcija kada npr asc padne na znak jarca koji je u natalnoj karti vladar 5 polja (5 polje počinje u jarcu) znači li to da će osoba tu godinu intenzivnije posvetiti se djeci ukoliko ih ima ili ljubavnim vezama

mislim reć- može li se na taj način uspoređivati?

mary
31-07-08, 12:43
super tema :)
meni mars dolazi na natalnu veneru,vjerovatno ce nekoga momka da mi donese

Supernova
31-07-08, 12:53
Progresirane solarne direkcije

Kada sunce progresijom formira konjukciju, sekstil, kvadrat, trigon ili opoziciju prema jednoj od planeta, uticaj počinje da se manifestuje kada je sunce 1,5 stepen od egzaktnog aspekta i osjetan je dok sunce prodje 1,5 stepeni od tačke kulminacije. S obzirom da se sunce kreće oko jedan stepen za dan, a vremenska mjera direkcija je da jedan dan odgovara jednoj godini, možemo reći da se uticaj solarnih aspekata osjeća kroz period od tri godine.

Njihovi efekti su naročito jaki u vremenu tokom perioda kada ih aspekti progresiranog mjeseca ili lunacije ožive.

Progresirano sunce paralel, konjukcija, sekstil ili trigon prema radix veneri

Ako je radiks venera bila dobro aspektovana, ove direkcije će donijeti trogodišnji period neobičnog zadovoljstva i uživanja u životu, ako osoba nije vjenčana veza će biti formirana i sazreti u brak.

Progresirano sunce kvadrat ili opozicija prema radiks veneri

Ako je radiks venera bila aflikovana, ove direkcije će donijeti period sitnih neprilika, patnje, pesimizma, društvene sramote itd.

Progresirano sunce paralel, konjukcija ili sekstil radiks merkur

Ako je merkur bio dobro aspektiran na rodjenu, ovo će označiti period neuobičajene mentalne aktivnosti, tako da će osoba biti u stanju da unaprijedi njene ambicije i uspije u poslu i novim poduhvatima, naglašava sposobnost za bavljenje literarnim radom, povoljno za putovanje i poslovni uspjeh.

Progresirano sunce kvadrat prema radiks merkuru

Ovaj aspekt se može dogoditi samo u poznim godinama života, tako da nema neku važnost.

Progresirano sunce paralel, konjukcija, sekstil ili trigon prema radiks mjesecu

ako je mjesec bio dobro aspektovan prilikom rodjenja, ove direkcije će donijeti period uspjeha i popularnosti, uvećavaju čast i poštovanje u okruženju, naklonost uticajnih osoba, a može donijeti i brak ili drugu vrstu partnerstva.

Progresirano sunce kvadrat ili opozicija prema radiks mjesecu

Ovo naglašava veoma loš period, koji je još više pojačan ukoliko je mjesec aflikovan pri rodjenju, period nezadovoljstva, probleme u braku i gubitak povjerenja, finansijske probleme, loše zdravlje itd..

Progresirano sunce sekstil ili trigon prema radiks saturnu

Ako je saturn dobro aspektovan u natalnom horoskopu, ove direkcije će donijeti stabilizaciju, ispunjenje dužnosti na sistematičan i taktičan način, otvaraju se mogućnosti za napredak, dobit od starijih ljudi, ulaganje u zemlju, kuće itd..

Supernova
31-07-08, 13:08
Progresirano sunce paralel, konjukcija, kvadrat ili opozicija prema radiks saturnu

Ako je saturn bio aflikovan u natalnoj karti, ove direkcije označavaju period veoma lošeg uticaja. Pod ovom direkcijama osoba trpi razočarenja i odlaganja u svemu što preduzme, bez obzira koliko pažljivo mogla planirati, nešte će svakako iskrsnuti da je spriječi, finansijske teškoće čine stvari težim, sukob sa poslodavcima i autoritetima, niska vitalnost...

Progresirano sunce paralel, konjukcija, sekstil ili trigon jupiter

ako je jupiter dobro aspektiran u vrijeme rodjenja, ovi aspekti su medju najsrećnijim u cijeloj gami direkcija jer naznačavaju period finansijskog prosperiteta, gdje svaki poduhvat uspijeva, puno socijalnog i poslovnog uspjeha i domaće sreće, težnja za putovanjima i promjenama koje mogu donijeti zadovoljstvo i profit, trajna prijateljstva od koristi za osobu, dobro zdravlje ali i bujnost animalnih duhova usljed uvećanog toka vitalnog fluida, što po prestanku direkcije može donijeti bolest, ako se ovoga sačuva imaće trajan dobrobitan učinak na zdravlje.

Progresirano sunce kvadrat ili opozicija prema radiks jupiteru

Ako je jupiter aflikovan pri rodjenju, ove direkcije označavaju period neprilika i iskušenja, neko blizak i drag će otići iz života osobe, bilo otudjenjem ili smrću, parnice, finansijski gubici i socijalna propast, suprotstavljanje drugih ljudi, neuspješni poduhvati i ulaganje novca, obmane, teškoće sa zdravljem...

Superwoman
31-07-08, 13:08
Meni lunarni povratak uvijek gotovo 100% odslika dogadjaje za taj mjesec.

Solarni, tako i tako, mada nisam strucnjak. Recimo, prosle godine, ASC solarnog povratka mije bio kao natalni. Po gotovo sbim tumacenjima, ta godina je trebalo da mi donese nesto novo, ali meni bas nista...

Supernova
31-07-08, 13:22
Progresirano sunce paralel, konjukcija, kvadrat ili opozicija prema radiks marsu

ako je mars aflikovan na rodjenju, ovi aspekti označavaju jedan produženi period veoma loše prirode. Pristuno je stanje brzopletosti i nesmotrenog uzbudjenja, činjenje krajnje ludih i odvažnih stvari, podložnost da proćerda novac, poruši sopstvene izglede u životu, nastrada u nesreći ili prepusti se neumjerenosti groznice, opekotine, zapaljenja...opasnost kod rukovanja vatrom, vrućom vodom, eksplozivima i vatrenim oružjem. Reputacija bi takodje mogla trpjeti zbog skandala...

Progresirano sunce sekstil ili trigon prema radiks marsu

Ako je mars dobro aspektovan prilikom rodjenja, ove direkcije označavaju period avanture, kada će osoba biti prožeta snažnim duhom aktivnosti, preduzetništva i marljivosti, spremna je na nova upoznavanja, nove poduhvate, ali je takodje spremna da protraći novac koji će izgledati da lako dolazi...

Progresirano sunce paralel, konjukcija, kvadrat ili opozicija prema radiks uranu

Ako je uran aflikovan u vrijeme rodjenja, ovi aspekti označavaju veoma kritičan period u životu. Osoba postaje veoma razdražljiva i naprasita. Podložna je da optereti strpljenje prijatelja i rodjaka do tačke preloma tako da dolazi do razdvajanja i otudjivanja. Biće odbojna drugima, ishitrena, nestalna, podložna da čini krajnje čudne i neočekivane stvari.

Progresirano sunce sekstil ili trigon prema radiks uranu

Ako je uran dobro aspektovan pri rodjenju i osoba je od dovoljno razvijenog tipa da odgovori na ovaj uticaj, ovi aspekti označavaju period velikog spiritualnog i mentalnog ubrzanja, stvaralačke organziacione i inventivne vještine znatno su uvežane, tako da je u stanju formulisati ideje savršene invencije kao i oranzizovati poduhvate na krajnje iznenadjujuće efikasan način, sa malo ili nimalo napora. Može doći do iznenadnih i neočekivanih dobitaka korz ulaganja ili špekulacije, a ukoliko nije već zainteresovana za napredna mišljenja ili okultizam, voema je izgledno da će biti privučena tokom ovog period i dobiti dobar start.

Supernova
31-07-08, 15:19
Kao mozemo procijeniti period i datum dogadjaja:

Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, od čega jedan može da bude označen direkcijom, jedan progresijom, a jedan odredjenim tranzitom.

Tranziti


Dakle, tranziti su jedna od najraširenijih metoda koje se koriste u prognostici. Zasnivaju se na tumačenju uticaja tranzitirajuće planete na natalni horoskop.
Pri analizi uticaja tranzitnih planeta na natalnu kartu razmatraju se glavni aspekti među planetama, a to su konjukcija, kvadrat, opozicija, trigon i sekstil.
Aspekti planeta sa vrhovima kuća natalne karte spadaju u slabije i mogu se uzeti samo kao pomoćni. Detaljna analiza uticaja minornih aspekata dopušta tvrdnju da se oni vrlo slabo ispoljavaju u formiranju događaja i zato su u tranzitima takva uzajamna djelovanja među planetama malo važna.
Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton su planete koje primaju i daju tranzite, dok Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars samo primaju a ne daju odnosno ne donose neke bitne događaje niti su od nekog velikog značaja. Eventualno tranziti Marsa posebno ako tranzitira planetu koja je već pod uticajem nekog tranzita veće planete.
Svaki tranzit planete ima period djelovanja:
Jupiter +/- 9 dana
Saturn +/- 14 dana
Uran, Neptun, Pluton +/- 30 dana
Sunce i Mjesec djeluju 1 dan, Merkur i Venera +/- 2 dana, Mars +/- 3 dana. Ovi se dani računaju od trenutka egzaktnog aspekta.
Što se tiče orbisa djelovanja aspekata oni iznose oko +/- 5° od egzaktnog aspekta a to djelovanje je psihološko, odnosno odvija se na unutrašnjem nivou, gdje ga egzaktni aspekt manifestuje na fizičku ravan.

bebica
01-08-08, 09:23
ja ne znam kako se ovo izracunava?
progresije (1 dan za godinu života)

uradimo tranzite za taj dan npr meni za 37 godina uradim natalnu na 11 mart 1971

Superwoman
01-08-08, 09:35
ja ne znam kako se ovo izracunava?
progresije (1 dan za godinu života)

uradimo tranzite za taj dan npr meni za 37 godina uradim natalnu na 11 mart 1971


Odlicno pitanje. I mene to zanima :wendy_sp_h4h:!

Supernova
01-08-08, 09:52
ja ne znam kako se ovo izracunava?
progresije (1 dan za godinu života)

uradimo tranzite za taj dan npr meni za 37 godina uradim natalnu na 11 mart 1971

Odlicno pitanje. I mene to zanima :wendy_sp_h4h:!

Sve što je potrebno je da odete na www.astro.com i da ukucate opciju 'natal, progressions, solar arc i naravno datum za koji želite da vam izbaci pokazatelje.

Dobićete oko natalne karte uporedne pokazatelje, zelena boja označava progresirane planete, plava direktirane, a crvena boja uglove i planete solarnog povratka. Uvijek treba obratiti pažnju na uglove horoskopa, posebno asc i mc.

Progresijama se planete pomjeraju dnevno za godinu života, tako na primjer, ako vam je 38 godina, izbaciti pokazatelje za 38. dan života.

sto mu gromova
01-08-08, 11:01
Supernova,sta je sa progresivnim suncem koje gradi aspekt prema Neptunu i Plutonu???

Supernova
01-08-08, 11:20
Supernova,sta je sa progresivnim suncem koje gradi aspekt prema Neptunu i Plutonu???

Nisam stigla da nakuckam, evo sad cu napisati, pa pokusaj da povezes:

Progresirano sunce sekstil ili trigon prema radiks neptunu

Ako je neptun dobro aspektiran pri rodjenju, ovi aspekti označavaju period spiritualnog budjenja, kada osoba može primiti inicijaciju koja će razviti njene spiritualne moći i otvoriti nevidljive svjetove za nju, ako je dovoljno razvijena. Za druge, oni mogu razviti vještinu inspirativne muzije, dok treći mogu doživjeti period besprimjerne, nikada ranije doživljene ljubavi i blaženstva, ali većina njih ne može reagovati na ovaj uticaj.

Progresirano sunce paralel, konjukcija, kvadrat ili opozicija prema radiks neptunu

Ako je neptun aflikovan na rodjenju, ovi aspekti označavaju kritično vrijeme za one koji mogu da reaguju na spiritualne uticaje. Oni su tada hipersenzitivni i skloni da razviju jednu nepoželjnu fazu nevoljnog spiritualnog vida ili podložni da postanu nastanjeni ili zaposjednuti duhovima iz nevidljivog svijeta, koji traže medijuma da zadovolje njihove želje, koje su obično loše. Osoba takođe može krajnje lako postati žrtva hipnotizera i doći u neprilike kroz prevarz, obmanu i nepovoljne promjene, ili gubitke putem špekulacija i poslu.

Dakle, uvijek se gleda primarna priroda natalnog neptuna, da li je ugrožen i u kolikoj mjeri.

Za direkcije sunca i plutona nisam ništa pronašla u ovim knjigama koje posjedujem, jer je otkriven relativno kasno i još uvijek se smatra da njegov uticaj nije do kraja rasvijetljen, s tim što donosi radikalne promjene i transformacije na dubokom podsvjesnom nivou jer vlada mrakom i podzemljem, pa u skladu s tim i našom podsviješću koja je za nas same mrak i nepoznanica. Stoga ja ove direkcije tumačim uvijek u skladu s ovom pretpostavkom, s tim što će kvadrat donijeti bolnu transformaciju a lakši aspekt bolju prilagodjenost procesu promjene....Opet sve zavisi od natalnog položaja plutona, jer je to energija koja je generisana u našu prirodu, pa će se ovim aspektom vjerovatno aktivirati transformacija polja gdje se on nalazi.

BlueVelvet
01-08-08, 13:12
baš gledam za neke datume a sta kad progresirano sunce ne dira nista?

Supernova
01-08-08, 13:54
baš gledam za neke datume a sta kad progresirano sunce ne dira nista?

Pa onda postoji interakcija drugih planeta, jer se horoskop stalno kreće i predstavlja nas kroz vrijeme.

bebica
01-08-08, 14:07
ovom sto ga jos uvek volim, je p.sunce u 2006 g bilo sekstil na na.veneru i pise da sledi 3godisnje zadovoljstvo, veza a i brak...a on nije mogao ni vezu normalnu a kamoli brak...
eh..al dobro videcemo sta kazu drugi aspekti...
supernova hoces li nam dati opis i ostalih planeta ili je progresivno sunce najvaznije u smislu aspekata sa nat.planetama...

Supernova
01-08-08, 14:09
ovom sto ga jos uvek volim, je p.sunce u 2006 g bilo sekstil na na.veneru i pise da sledi 3godisnje zadovoljstvo, veza a i brak...a on nije mogao ni vezu normalnu a kamoli brak...
eh..al dobro videcemo sta kazu drugi aspekti...
supernova hoces li nam dati opis i ostalih planeta ili je progresivno sunce najvaznije u smislu aspekata sa nat.planetama...

Uvijek se polazi od natalne venere, direkcije samo aktiviraju natalnu prirodu venere i ne mogu same po sebi donijeti ništa van okvira natalne karte.:yes513:

BlueVelvet
01-08-08, 15:18
Pa onda postoji interakcija drugih planeta, jer se horoskop stalno kreće i predstavlja nas kroz vrijeme.

ma kuzim samo eto kažem cudno mi je da nisata ne dira

bebica
01-08-08, 15:21
he he a njemu venera u sco...
http://s239.photobucket.com/albums/ff243/macebg/?action=view&current=NATALDRAGI.gif

@goru natalnu nisam videla ..hehe pa gde mi on zapade...
ljub
cmok
ps.a gde je tvoja natalna bebo?

Cosmic_girl
01-08-08, 16:10
Da li je orbis za progresivne planete 1*? I zanima me da li se posmatraju i aspekti unutar progresivne karte,hocu reci koliko je to bitno?

Supernova
01-08-08, 16:42
Da li je orbis za progresivne planete 1*? I zanima me da li se posmatraju i aspekti unutar progresivne karte,hocu reci koliko je to bitno?

Orbis je 1,5 stepen kada ulazi u aplikaciju, i tada se počinje osjećati uticaje, odnosno 1,5 stepen kada napušta aspekt, i tada prestaje uticaj, znači ukupno 3 stepena što podrazumijeva da će se dejstvo aspekta osjetiti 3 godine, počev od ulaska progresivne planete u aspekt. :bye1:

Ne uzimaju se medjusobni aspekti progresiranih planeta, već samo njihov odnos prema radiks planetama.

Cosmic_girl
01-08-08, 16:49
Ne uzimaju se medjusobni aspekti progresiranih planeta, već samo njihov odnos prema radiks planetama
E,hvala,ovo mi je bilo bitno.I jos bih nesto pitala;da li se posmatra kretanje progresivnih planeta u radixu. Objasnicu na primeru; Znamo da se mesec najbrze krece i u progresijama.Ako je progresivni mesec na 27*sco i u 11.kuci,a u radixu pada u prvu kucu,da li se i tako posmatra ili samo po progresijama u 11.kuci? Hvala,nadam se da sam dobro objasnila.

Supernova
01-08-08, 17:23
E,hvala,ovo mi je bilo bitno.I jos bih nesto pitala;da li se posmatra kretanje progresivnih planeta u radixu. Objasnicu na primeru; Znamo da se mesec najbrze krece i u progresijama.Ako je progresivni mesec na 27*sco i u 11.kuci,a u radixu pada u prvu kucu,da li se i tako posmatra ili samo po progresijama u 11.kuci? Hvala,nadam se da sam dobro objasnila.

Uzima se priroda same kuće i znaka iz kojeg mjesec pravi aspekt jer on nije samo progresiran već se zaista na toj tačci i nalazi u nekom danu poslije rodjenja koji simbolizira odredjen broj godina, dakle poprima tu energiju, ali će u tenutku kada napravi aplikacioni aspekt sa radiks planetom, dakle kada udje u orbis od 1,5 stepeni djelovati u toj mjeri koliko je oštećen ili potpomognut drugim planetama. On će svakim svojim pokretom kroz vrijeme biti slika natalnog mjeseca.

Cosmic_girl
01-08-08, 18:05
Uzima se priroda same kuće i znaka iz kojeg mjesec pravi aspekt
Ako sam dobro razumela,priroda progresirane kuce,a ne natalne.

ginger
07-08-08, 18:16
imam pitanje:


dali progresije i/li direkcije djeluju na davison i na kartu trenutka opoznavanja(ili kartu trenutka započinjanja nekog događaja npr dobivanja posla)?


ako djeluju progresija i/li direkcija na davison treba li gledati kako stoje direkcije/progresije sa natalnom kartom svakog partnera?

ako djeluju na kartu početka nečega (prije navedeno) treba li isto gledati svaki chart posebno?

joj al ga lupam.. znam da je polazište od same natalne..ali nemogu a da to opet ne spomenem....:D

Supernova
07-08-08, 18:38
imam pitanje:


dali progresije i/li direkcije djeluju na davison i na kartu trenutka opoznavanja(ili kartu trenutka započinjanja nekog događaja npr dobivanja posla)?


ako djeluju progresija i/li direkcija na davison treba li gledati kako stoje direkcije/progresije sa natalnom kartom svakog partnera?

ako djeluju na kartu početka nečega (prije navedeno) treba li isto gledati svaki chart posebno?

joj al ga lupam.. znam da je polazište od same natalne..ali nemogu a da to opet ne spomenem....:D

Nijednu kartu ne treba posmatrati statično, jer ona nastaje kao pečat trenutka, ali planete nastavljaju svoje kretanje i donose dalji tok dogadjaja.

Dejvison je duša i tijelo veze, to je matematički presjek planetarnih energija dvije osobe, i ona je podložna promjenama u skladu sa kretanjem energija od kojih je stvorena, dakle reaguje podjednako na tranzite, progresije i direkcije.

S obzirom da ništa ne treba gledati jednostrano, najbolje je uraditi istovremeno pojedinačni pregled kretanja i dejvison da bi se dobila kompletnija slika stanja jedne veze.

ginger
07-08-08, 18:56
S obzirom da ništa ne treba gledati jednostrano, najbolje je uraditi istovremeno pojedinačni pregled kretanja i dejvison da bi se dobila kompletnija slika stanja jedne veze.misliš na to da se napravi npr za ovu godinu direkcija i za charte i za dejvison


a za trenutak upoznavanja treba radit direkciju?

Supernova
07-08-08, 20:34
misliš na to da se napravi npr za ovu godinu direkcija i za charte i za dejvison

a za trenutak upoznavanja treba radit direkciju?

Po meni nema potrebe za analizu ovog horoskopa upoznavanja, jer će se već poklopiti tri pokazatelja koji su sasvim dovoljni.

...jer se može dogoditi da jednom partneru idu teški aspekti a drugom se sreća smiješi sa nekom trećom osobom, a tranziti na dejvison će da pokažu šta se dogadja sa vezom i koliko će biti u stanju da apsorbuje. Na primjer, jedan pritisak (kvadrat) saturna na veneru ili opozicija jupitera na veneru donose ozbiljnu krizu. Recimo, saturn kvadrira veneru i ubrzo nakon toga ulazi u konjukciju sa južnim čvorom, i sva energija se gubi u jednoj bezvremenskoj rupi, dakle veza fizički može i dalje opstati ali se izgubio jedan bitan segment i sve će to davati besmislenost vezi i predstavljati mučenje za oboje. E sad, zavisno od njihovih pojedinačnih aspekata će zavisiti kako i šta dalje, pa će jedno da se komira i prođe kroz tešku krizu zbog raskida, a drugi (čitaj: muški partner) će da procvjeta jer će naći sreću sa nekim trećim....

ginger
07-08-08, 21:04
dali dejvison djeluje kod osoba koje se poznaju ali nisu stupile u bliski odnos?

dakle znaju se, lijepo se slažu (sinastrija pokazuje lijepo slaganje) ali nema još neke bliskosti niti druženja?

radi li i onda dejvison?
jesu li potrebni neki aspekti koji se stvaraju tranzitima ili direkcijama/progresijama koji će aktivirati dejvison odnosno počet će odnos na neki način..biti će bliskiji
ako da koji su to aspekti i planete?

druga stvar- vezana za ovo moje pitanje- jeli uopće postoji mogućnost da se sigurno ostvari neka sinastrija koje je vrlo lijepa i pouzdana?


zaista me zbunjuje činjenica da su neke sinastrije divne krasne a ništa se ne dešava...:shocked542:

Supernova
07-08-08, 21:51
dali dejvison djeluje kod osoba koje se poznaju ali nisu stupile u bliski odnos?

dakle znaju se, lijepo se slažu (sinastrija pokazuje lijepo slaganje) ali nema još neke bliskosti niti druženja?

radi li i onda dejvison?
jesu li potrebni neki aspekti koji se stvaraju tranzitima ili direkcijama/progresijama koji će aktivirati dejvison odnosno počet će odnos na neki način..biti će bliskiji
ako da koji su to aspekti i planete?

druga stvar- vezana za ovo moje pitanje- jeli uopće postoji mogućnost da se sigurno ostvari neka sinastrija koje je vrlo lijepa i pouzdana?


zaista me zbunjuje činjenica da su neke sinastrije divne krasne a ništa se ne dešava...:shocked542:

Po mom mišljenju, dejvison je 'živa' karta koja nije uslovljena nužnim fizičkim kontaktom dvije osobe, on će pokazati nivo duhovne i emotivne veze izmedju dvoje ljudi, a sam fizički kontakt ne mora nikada postojati, jer se odvija nivo komunikacije koji je nama nerazumljiv, ali je činjenica da energije djeluju. Ali u svakom slučaju okidač će biti neka brza planeta ili kontakt vladara asc i dc kroz tranzite.

Na osnovu mog iskustva, uvijek će prije proraditi izazovnije sinastrije u kojima napeti aspekti tjeraju na akciju, nego neke sinastrije po kojima bi se mogao napisati ljubavni roman, jer su takve sinastrije sa puno trigona veoma trome i inertne i skoro nikada ne prorade.

ginger
07-08-08, 22:01
eto vidiš..

a konjunkcije su isto nezanimljive i dosadne jelda?

Supernova
07-08-08, 22:07
eto vidiš..

a konjunkcije su isto nezanimljive i dosadne jelda?

Najbolje je kada ima svega jer se na osnovu dobrih aspekata mogu spasiti neke loše strane, logično je da uvijek nešto mora da trpi, ali kada ima jak aspekt da to izvuče onda nije toliko strašno.

mary
14-08-08, 17:51
meni mars dolazi na natalnu veneru,vjerovatno ce nekoga momka da mi donese

Batboy
14-08-08, 19:36
meni mars dolazi na natalnu veneru,vjerovatno ce nekoga momka da mi donese

Žao mi zbog spam-a ali nisam mogao da izdržim a da ne pozdravim djevojčicu... :secret:

Pa.., rijetko viđena djevojčice prošetaj se malo po MiM-u pa da i nas sunce ozari... :photo:

:bye1:

medijum
16-08-08, 19:45
imam jedno pitanje vezano za predvidjanja...vec sam negde nesto pitala vezano za selidbu,pa me sad zanima koliko bi se to precizno moglo odrediti posto me hvata loodilo od ovog mog grada....sta bih trebala da pratim i kako po direkcijam da vidim kad bi se to desilo,posto mislim da u natala stoji promena mesta stanovanja..ovo su moje direkcije...pa ako neko ima misljenje neko slobodno bice od pomoci..
http://img209.imageshack.us/my.php?image=direkcijeha4.gif

Supernova
16-08-08, 20:55
imam jedno pitanje vezano za predvidjanja...vec sam negde nesto pitala vezano za selidbu,pa me sad zanima koliko bi se to precizno moglo odrediti posto me hvata loodilo od ovog mog grada....sta bih trebala da pratim i kako po direkcijam da vidim kad bi se to desilo,posto mislim da u natala stoji promena mesta stanovanja..ovo su moje direkcije...pa ako neko ima misljenje neko slobodno bice od pomoci..
http://img209.imageshack.us/my.php?image=direkcijeha4.gif

Sa blizancima na vrhu IV kuće, čudo je da do sada nisi promijenila nekoliko prebivališta. Vladar IV kuće u XII pa je logično da želiš pobjeći od očiju drugih i stvoriti sebi kutak gdje ćeš imati svoj mir i biti ono što jesi. Medjutim, merkur se kreće direkcijom prema asc, ali još mu treba oko 1,5 stepeni da udje u aplikacioni aspekt sa asc, i to predstavlja period oko 1,5 godinu čekanja da bi ovaj aspekt počeo da djeluje, ali je veoma važno da si sigurna u tačno vrijeme rodjenja, jer asc se sa samo par minuta razlike pomjeri a to bitno mijenja stvar, jer u direkcijama 1 stepen predstavlja godinu života.

Dakle, kada merkur izadje iz maglovite XII kuće i udje u konjukciju sa asc orbis 1,5 stepeni, tebi će se otvoriti mogućnost preseljenja, promjene boravišta i sl. Po mojoj procjeni, to bi se moglo dogoditi negdje u proljeće 2010. godine, jer će i tranzitni jupiter sa merkurom da dodje na asc i iznese na vidjelo učinak svog tranzita preko XII kuće, gdje će se njegov dobrobitni i oplodjujući uticaj odraziti na sunce i merkur i vrh IV kuće, s obzirom da se uticaj jupiterovog tranzita osjeća nekoliko mjeseci po prolasku polja ili planete koju tranzitira.

medijum
16-08-08, 21:12
Supernova,i ja se cudim kako vec nisam ..selila sam se zbog studija ali sam se ponovo vratila nazad kuci,mislim da bih ispostovala i naucila saturnove lekcije,posto eto njega oko mog meseca..ne znam da li bih to mogla racunati kao preseljenje, verovatno da?.....ali oduvek sam zelela otici odavde,i kako godine idu prosto ne mogu docekati....nadam se da ce biti ta 2010...posto u nju i ja polazem nade:biggrin:.....

s_ana_dra
17-08-08, 09:23
meni te predikcije nikako ne idu u glavu, tranzite i kao solar sam skontala, ali u smislu kako se gleda, kad su progesije upitanju, tu mi nista nije jasno. hhe
nego ako malo gledam tranzite kod mene, u petoj kuci mi je trenutno jupiter koji retro, uran u 7 retrogradan, devica odnosno prva kuca puna, mars, venera, merkur, i saturn.
mene bi interesovalo ako neko moze da mi pomogne, sta mene ocekuje u ljubavi. da li je to vracanje na staro, sto bih ja bas volela.
pozz

Supernova
17-08-08, 11:17
meni te predikcije nikako ne idu u glavu, tranzite i kao solar sam skontala, ali u smislu kako se gleda, kad su progesije upitanju, tu mi nista nije jasno. hhe
nego ako malo gledam tranzite kod mene, u petoj kuci mi je trenutno jupiter koji retro, uran u 7 retrogradan, devica odnosno prva kuca puna, mars, venera, merkur, i saturn.
mene bi interesovalo ako neko moze da mi pomogne, sta mene ocekuje u ljubavi. da li je to vracanje na staro, sto bih ja bas volela.
pozz

Postavi kartu, ovako se ništa ne može skontati.Jer, najvažniji je odnos tranzitnih i progresivnih planeta u odnosu na natalne.:bye1:

s_ana_dra
17-08-08, 13:31
e sorry, mada mi je natalna u indexu, cisto ako i to zatreba, nadam se da sam dobru kartu postavila, inace sam sledila tvoja uputstva. Meni kad vidim one crvene linijice, nista mi nije jasno, kako se sve to gleda
http://img103.imageshack.us/img103/446/sandraprogreseh0.gif

solar http://img178.imageshack.us/img178/6857/sandrasoalrqd7.gif

tranziti
http://img371.imageshack.us/img371/4138/sandratranzitiaz8.gif

limunada
17-08-08, 14:44
e sorry, mada mi je natalna u indexu, cisto ako i to zatreba, nadam se da sam dobru kartu postavila, inace sam sledila tvoja uputstva. Meni kad vidim one crvene linijice, nista mi nije jasno, kako se sve to gleda

ni meni nije jasno ovo sve voljela bi da supernova napise jos detalje il nerazumijemo nju il smo mi smotane :confused:
koliko znam da je plava direkcija a zelena progresija :confused: a sta je crvena linija?
ali nije mi jasno jos mi stoji u kucu nista se ne promijeni recimo merkur i sunce mi seta u 5.kucu sta bi trebalo onda znaciti al mi ne pravi nikakve aspekte???

s_ana_dra
17-08-08, 15:06
A valjda treba shvatiti sustinu, a ja kad vidim te direkcije, i kao ispomeraju se planete i nista mi nije jasno. Uopste ne nzma kako se to gleda, sta znace linije, ma nista mi nije jasno. hehe
ah nekad nisam znala ni sta je dispozitor, pa tako se sve nauci, polako.hehe
pozz

Supernova
17-08-08, 15:15
e sorry, mada mi je natalna u indexu, cisto ako i to zatreba, nadam se da sam dobru kartu postavila, inace sam sledila tvoja uputstva. Meni kad vidim one crvene linijice, nista mi nije jasno, kako se sve to gleda

Crvene linije označavaju solarne planete i njihovo kretanje do kraja solara, Znači, simbol planete označava stepen gdje počinje njeno dejstvo u solarnom horoskopu, a crvene linije predstavljaju njihovu putanju do odredjenog stepena gdje linija završava što predstavlja kraj njihovog dejstva.

zelenom bojom su označene progresije a plavom direkcije, pa je potrebno pratiti odnos progresivnih i direktivnih planeta u odnosu na natalne.

Progresivna venera nalazi se na ekvidistanci (srednjoj tačci) natalne venere i saturna, znači u polusekstilu sa saturnom, a plusekstil ima prirodu merkura, koji predstavlja mehanizam za razmjenu informacija ali i jedan 'bespolan' odnosno neutralan položaj, jer se situacija trenutno ispituje, a konačan odgovor slijedi tek kada tranzitni saturn dođe na tačku polusekstila sa natalnom venerom i napravi trigon prema jupiteru u V kući, negdje u oktobru-novembru ove godine.Medjutim, sunce progresijom mijenja znak i ulazi u znak vage, što svakako donosi promjenu u skladu sa značenjem samog znaka vage.

Moguće je da će donijeti početak veze koja će imati trajni karakter ili čak stupanje u brak u toku trajanja ove progresije. Progresivno sunce je u konjukciji sa merkurom koji je pogodjen aflikcijom tranzitnog plutona i natalnog neptuna pa bi trebala biti oprezna da ne napraviš neki krivi i ishitren potez zbog osjećaja mentalne blokade i zbunjenosti, posebno kada je riječ o ulasku u neko partnerstvo bilo poslovne ili ljubavne prirode.

s_ana_dra
17-08-08, 16:28
O hvala na objasnjenju, sad mi je jasnije sta bar znace crvene linijice, plave i zelene planete, i to je nesto.

Hvala puno na odgovoru, a ja imam neki osecaj da bi trebalo nesto da dodje na svoje kad je ljubav upitanju, a opet ne znam koliko da verujem u tu svoju intuiciju, ali svidja mi se, hehe
hvala puno i pozz

Algol
19-08-08, 18:34
Evo jedna hitna situacija, vezano za posao i ljubav, ko je u mogucnosti neka prokomentarise. U opciji su 2 posla, privatni i drzavni, koji od ta dva je bolji?? Ustvari, ona je vec odbila privatni juce, a na ovom drugom se situacija pogorsava jos uvijek nije dobila a stalno iako je obecano. Sta mislite??

http://img232.imageshack.us/my.php?image=jbnatalpf2.gif

Supernova
20-08-08, 19:03
Evo jedna hitna situacija, vezano za posao i ljubav, ko je u mogucnosti neka prokomentarise. U opciji su 2 posla, privatni i drzavni, koji od ta dva je bolji?? Ustvari, ona je vec odbila privatni juce, a na ovom drugom se situacija pogorsava jos uvijek nije dobila a stalno iako je obecano. Sta mislite??

http://img232.imageshack.us/my.php?image=jbnatalpf2.gif

S obzirom da tranzitni jupiter za neko vrijeme, u direktnom kretanju dolazi na asc u znaku jarca koji je prirodno X kuća, i daje sekstil prema MC i merkuru vladaru VI kuće, a saturn pravi trigon iz djevice koja prirodno vlada VI kućom, i opoziciju prema vladarima VI, onda se u toj postavci može očekivati stabilnost i dobivanje državnog posla. Ali to se odugovlači sve dok jupiter ne krene direktno i ne dodje u I kuću, donoseći prilike na ličnom planu, prvenstveno u značenju X kuće. Nevidljive prepreke donosi i tranzitni pluton, vladar X kuće, koji u retrogradnom kretanju pravi opoziciju sa vrhom VI polja, što predstavlja nečije djelovanje iza zavjese što takodje odlaže rješavanje situacije, ali će se to riješiti kada krene direktno. To bi mogao biti novembar-decembar ove godine. Sunce progresijom dolazi na zadnji stepen ovna i ulazi u znak bika, što nagovješava prihode i novac zaradjen ličnim radom. Takodje, uran,suvladar I kuće, direkcijom mijenja znak i ulazi u jarca, znak stabilnosti, karijere, ali on označava i državni posao. Eto, to bi bilo moje mišljenje.

Algol
21-08-08, 08:08
S obzirom da tranzitni jupiter za neko vrijeme, u direktnom kretanju dolazi na asc u znaku jarca koji je prirodno X kuća, i daje sekstil prema MC i merkuru vladaru VI kuće, a saturn pravi trigon iz djevice koja prirodno vlada VI kućom, i opoziciju prema vladarima VI, onda se u toj postavci može očekivati stabilnost i dobivanje državnog posla. Ali to se odugovlači sve dok jupiter ne krene direktno i ne dodje u I kuću, donoseći prilike na ličnom planu, prvenstveno u značenju X kuće. Nevidljive prepreke donosi i tranzitni pluton, vladar X kuće, koji u retrogradnom kretanju pravi opoziciju sa vrhom VI polja, što predstavlja nečije djelovanje iza zavjese što takodje odlaže rješavanje situacije, ali će se to riješiti kada krene direktno. To bi mogao biti novembar-decembar ove godine. Sunce progresijom dolazi na zadnji stepen ovna i ulazi u znak bika, što nagovješava prihode i novac zaradjen ličnim radom. Takodje, uran,suvladar I kuće, direkcijom mijenja znak i ulazi u jarca, znak stabilnosti, karijere, ali on označava i državni posao. Eto, to bi bilo moje mišljenje.

Hvala na odgovoru! I meni izgleda da je drzavni posao, a svi su izgledi da ce tako i biti.

BlueVelvet
21-08-08, 09:41
ja sam mislila da ce da bude drzavni jel 4 kuca(dom) vladar mars,tanzitni dolazi u konjukciju sa natalnim
dok 6 kuca privatni poso pocinje u blizancima,a merkur ce u opoziciju s merkurom pa nista od privatnog
jel valja moja logika,nisam htjela pisati ,da ne ispadnem glupa,ako vam nije jasno zasto sam se bojala pogledajte kartu:wink3:

Supernova
25-09-08, 19:26
Prognostička astrologija - Tranziti


Prognostička astrologija obuhvaća rad s tranzitima, progresijama, solarnim direkcijama i drugim tehnikama. Cijeli ovaj niz tehnika obuhvaća cikluse koji svaki planet ima....


....dakle period koji je potreban da planet obiđe jedan puni krug oko Sunca.

Započinjemo s tranzitima jer su oni najčešći pokazatelji što će se događati u nadolazećem periodu. Radi se o promjenama koje ukazuju mnogostruke cikluse – od dnevnog, preko tjednog, k mjesečnom, do godišnjeg i višegodišnjeg – ovisno koji planet promatramo. Unutarnji planeti se kreću brže, a vanjski sporije. Stoga uzimamo u obzir ciklus svakog pojedinog planeta.

Promatramo prvo vanjske planete i njihovo kretanje, a potom unutarnje planete. Da se prisjetimo: vanjski planeti su Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton, a unutarnji Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars. Tranziti su trenutni položaj planeta na nebu, i to u onom slučaju kada ih uspoređujemo s nekom kartom – natalnom ili nekom drugom – čiji položaj planeta ukazuje na vrijeme koje je već prošlo. Dakle, tranzite promatramo u odnosu na natalnu kartu, kao pomak položaja planeta u natalnoj karti. Kako u samoj natalnoj karti postoje aspekti tako i kod tranzita promatramo koje aspekte tvore u odnosu na natalne položaje. Promatramo da li su tranzitne planete promijenile položaj u kućama, u znaku, da li su došle u kontakt s uglovima karte. Tako kroz tranzite vidimo promjene koje se događaju u ljudskom životu – ovisno gdje je tranzitni planet te koje aspekte tvori. Natalna karta ostaje ista cijeli život jer je ona naša srž, dok tranzitna karta donosi promjene položaja planeta i tvori nove aspekte koji tada aktiviraju neke naše nove poteze, razmišljanja, stvaraju nova ili odbacuju stara načela – oni nam daju zapravo zamah za daljnji razvoj. Ili ga koće.

Kada promatramo tranzite, prvo gledamo vanjske planete jer one imaju sporije kretanje nego li unutarnje planete. Jupiter treba oko 12 godina da zatvori jedan ciklus, ili drugim riječima tamo gdje vam je Jupiter u natalnoj karti, svakih otprilike 12 godina će se ponovno naći na istom mjestu. Time će započeti Jupiterov ciklus ispočetka. Također, promatramo i Saturn, koji ima ciklus oko 28 – 30 godina. On je pokazatelj našeg sazrijevanja, kao i toga 'gdje se trenutno nalazimo' - na kojem stupnju razvoja. Promatramo gdje su Uran, Neptun i Pluton. Da li tvore neke glavne aspekte (konjunkcija, sekstil, kvadrat, trigon, opozicija) sa nekom od natalnih planeta ili uglovima karte?

Svi ovi planeti počinju postepeno djelovati, prije točnog aspekta, na neki način možemo reći da nas pripremaju na određene postupke, poteze, događaje. Također, kako se radi o sporim planetima imamo u vidu da se mogu kretati retrogradno (prividno unazad), te na taj način napraviti nešto poput pauze, odmora, a kada se ponovo pokrenu direktno (u smjeru u kojem inače putuju kroz zodijak), onda se tranzit ponovo aktivira.

Govorimo o dugim vremenskim periodima, koji traju i po nekoliko godina, tako da u tom sporom procesu dolazi do postepenih promjena koje ne moramo uvijek odmah uočiti. Jupiterov tranzit donosi širenje vidika kako vanjskih tako i unutarnjih. O tome kako ćemo na te tranzite reagirati govore aspekti koje tranzitni Jupiter tvori s natalnim planetima. Ponekad možemo postati pretjerano optimistični, samouvjereni, pa čak i skloni pretjeranim rizicima.

Jupiter nas može potaknuti da konačno dovršimo školovanje ili da unaprijedimo svoje znanje, da potražimo bolji posao ili jednostavno da u šali kupljena srećka – bude pobjednička. Dakle, može biti velika pomoć ali i problem, jer često pod teškim Jupiterovim aspektima možemo krenuti u smjeru u kojem podrivamo svoju poziciju.

Supernova
25-09-08, 19:28
Saturn će prolaziti kroz pojedini znak oko dvije i pol godine, što za neku osobu može značiti oko dvije i pol godine patnje ili uspjeha – sve ovisno o aspektima koje tvori tranzitni Saturn. Saturn govori o lekciji zvanoj odgovornost, pa tako postajemo odgovorni i odgovaramo pred društvom za svoje postupke. Ovisno o potezima koje smo odradili prije nego što je Saturn tranzitom aktivirao neku planetu ili ugao u našoj natalnoj karti, vidimo i rezultate: uspjeh ili neuspjeh.

Uran sa svojim prolaskom preko natalnih planeta i kuća, govori o promjenama koje nisu postepene niti male, dapače, one mogu biti sprovedene naglo i eksplozivno te biti temeljite. Uran voli srušiti postojeći sustav da bi mogao izgraditi novi i napredniji. Nestrpljiv je i ne voli tradicionalna pravila – radije gleda u budućnost. Tranziti Urana nam zaista mogu donijeti revolucionaran način razmišljanja, rješavanja problema, ali isto tako i nanijeti štetu zbog nestrpljivosti. Nije baš uvijek potrebno prodati sve iz kuće, pa onda i kuću, da bi dokazali neke svoje nove stavove.

Neptun voli skidati ograničenja, pojačava duhovnu stranu, a ljudi sa naglašenim tranzitom Neptuna postaju mnogo osjetljiviji na događaje oko sebe, na cijeli svijet. Kako smo svi odgajani u društvu koje nameće razna ograničenja tako ih Neptun voli pomalo rušiti i nusprodukt toga može biti potpuna zbunjenost osobe. No, Neptun će nam pomoći shvatiti što je to u životu s čime smo nezadovoljni, što bi htjeli sami u sebi ili na sebi promijeniti. Da li je slika realna ili privid – na ta pitanja nam daju odgovor aspekti koje tranzitni Neptun tvori sa natalnim planetima.

Pluton nam donosi priliku za preporađanje. Često ga povezuju sa smrću i možemo reći da je povezan sa smrću – ideja i stavova koji više ne mogu služiti našim osobnim potrebama. On je taj koji nas oslobađa od starih stavova i donosi nove ali ipak, u tom procesu, ponekad zna biti brutalan. Baš onoliko koliko se opirete promjeni, toliko je i intenzivna promjena.


Brzi planeti

Mars ukazuje kroz dvije godine na ciklus koji predstavlja princip akcije – stagnacije, interesa – dosade. Kada se tranzitni Mars približi natalnom Marsu, za osobu počinje novi energetski ciklus. Svake dvije godine imamo takav početak koji onda kulminira te počinje opadati do slijedećeg početka ciklusa.

Merkurov ciklus traje oko 365 dana te ukazuje na tjedne i mjesečne promjene, dok Venera ima ciklus od 225 dana, a Mjesec 28 dana. Ove brze planete nemaju jak utjecaj osim ukoliko ne aktiviraju aspekt koji se već nalazi u natalnoj karti. No, bez pomoći sporih planeta, ne daju neke izuzetno vidljive promjene. Također, u astrologiji kada radimo sa tranzitima moramo biti uvijek svjesni natalne karte, njenih aspekata, te znati kojim redoslijedom promatramo tranzite te koje tranzite izdvojiti kao važne.

Aspekti kod tranzita predstavljaju slijedeće:

Tranzitna konjunkcija (0°) – fokusiranost, usmjerenost, može donijeti dramatične događaje ovisno o planetima koje tvore ovaj aspekt.

Tranzitni sekstil (60°) – uključuje lagane promjene, promjene kojima se niti vi niti okolina ne odupire. Prilike se stvaraju a potrebno ih je uvidjeti i iskoristiti.

Tranzitni kvadrat (90°) – donosi i postavlja izazove pred vas. Način na koji ste do sada živjeli je pred izazovima – da li ga treba mijenjati i ukoliko da na koji način i kako? Otpor može doći iz vas samih prema okruženju ili iz okruženja prema vama. Akcija je neminovna, jer ovaj aspekt ne dozvoljava mirovanje.

Tranzitni trigon (120°) – stvara kreativnu i dinamičnu energiju sa mnoštvom prilika za nas i napredak. No, opasnost ovog aspekta jest ta da sve ide toliko glatko i lako da ga ne primijetimo i zapravo propustimo prave prilike za napredak.

Tranzitna opozicija (180°) – donosi konfliktnu situaciju između osobe i okoline ili između vašeg unutarnjeg svijeta i vanjskog svijeta. Ponaša se kao istovremeno zvono na vratima i telefon, no jedno morate propustiti da bi odgovorili na drugo – tko vas je zvao ili tko je bio na vratima?

Supernova
25-09-08, 19:29
Prognostička astrologija - Progresije

Progresija ili progresivna karta jest karta koja se preslikava na buduće vrijeme. Moramo imati na umu da rođenjem naša natalna karta ne ostaje statična, ona se mijenja. Ta spora promjena, koja je poput odrastanja i sazrijevanja čovjeka, duhovno i fizički, prva je vidljiva kroz karte progresije. Osobne planete se polako odmiču od svojih natalnih položaja (Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars), dok se vanjske planete izuzetno sporo pomiču, mjerljivo u sekundama, što u konačnici znači kako se tijekom cjelokupnog ljudskog života pomaknu za nekoliko stupnjeva.

Ono što je važno kod progresija promatrati jesu pomaci Ascendenta (podznaka), MC-a (vrha neba), te preostalih vrhova kuća natalne karte. Najčešće se najjača promjena u životu osjeti kada Ascendent promjeni znak, tj. kada vam se podznak promijeni. Progresije često astrolozi koriste paralelno s tranzitima jer tako dobivaju potpuniju sliku budućih mogućnosti razvoja, napredovanja ili prepreka.

Ponekad kada vrijeme rođenja nije točno, nego je nesigurno ili uopće nepoznato, progresije koristimo za pronalaženje vremena rođenja (rektifikacija). No, kako je ovo izuzetno naporan i zahtjevan posao ne samo za astrologa nego i za klijenta, rijetko koji astrolog se upušta u ovaj posao. Uvijek se isti problem javlja – klijent nije siguran u određene datume koji su se dogodili (lom nekog uda, neki veliki uspjeh, rastava roditelja i slično), pa astrolog opet dobiva neke približne datume – koji ne mogu biti točna osnova za rad s progresijama.


Metode progresija

Proći ćemo kroz neke metode progresija koje su najčešće korištene. Iako ih postoji cijeli niz ipak su tri najviše zastupljene i to:

Dan za godinu
Ovaj postupak progresija je još poznat pod nazivom sekundarna progresija. Po ovoj metodi svaki slijedeći dan jednak je jednom stupnju te planete pomičemo za jedan stupanj unaprijed od položaja u natalnoj karti. Važno je pogledati u natalnoj karti da li postoje retrogradne planete jer se one tom logikom nastavljaju kretati unazad, te postaju stacionarne (zaustavljaju se), okreću svoje kretanje i postaju direktne (nastavljaju svoje kretanje).

Korištenje ovih progresija moguće je dosta brzo iščitati tijek života kao i ključne godine kada će doći do promjene podznaka, ili prelaska planete u novi znak, što ima veliko značenje. Kod ove tehnike jedino se razlikuje metoda kojom računamo pomak Mjeseca. Po ovoj metodi Mjesec će sa otprilike 28, 56 i 84 godine života osobe biti u konjunkciji s natalnom pozicijom, tako da znamo da Mjesecu treba otprilike oko dvije i po godine da prođe svaki znak u karti. Kako je Mjesečevo kretanje relativno brzo u odnosu na druge planete, vidljiva je odmah i važnost njegovog kretanja jer će on tvoriti i najveći broj aspekata s natalnim planetima.

Progresije Sunčevih lukova
Ova tehnika progresija se također često koristi, a temelji se isključivo na izračunu progresije Sunca. Kada se dobiju iznosi progresiranog Sunca, tada se sve ostale planete pomiču za taj isti broj stupnjeva. No, lakše je zapamtiti i drugi naziv ovih progresija a taj je stupanj – za – godinu. Također i uglove karte pomičemo na ovaj način.

Obrnute progresije
Ova tehnika koristi izračun dana za godinu ali unazad od momenta rođenja. Iako ova tehnika ne mora imati mnogo smisla, jer zapravo donosi podatke o vremenu kada još nismo bili niti rođeni, začuđujuće jest da donosi mnogo točnih i interesantnih podataka.


Aspekti u progresijama

Aspekti kod progresija imaju slično tumačenje kao i kod tranzita ili natalnih aspekata. No, uvijek se gleda da njihovi orbisi budu što manji i što točniji. Najčešće se koristi dozvoljen otklon od plus/minus 1 stupanj.

No, onda se možemo upitati ukoliko imaju slično značenje, zbog čega koristiti i jednu i drugu ili više tehnika? Primarni puls natalne karte jesu progresije, one su spore i dugotrajne, zahvaćaju osobne planete, dakle ukazuju na naš osobni i psihološki razvoj tijekom našeg života. No uvijek moramo imati u vidu da onaj aspekt koji se nalazi u natalnoj karti da će se ponoviti i u progresivnoj i u tranzitnoj karti, te time stvoriti kombinaciju koja iskazuje aktivnost. Progresivni aspekti prema natalnoj karti, kao i progresivni aspekti međusobno su temeljni pokazatelji događaja. Za lakše razumijevanje dati ćemo primjer: Ukoliko se progresivni Mars nađe u kvadratu s natalnom Venerom on ne mora iskazati nikakav događaj ukoliko u natalnoj karti ne postoji uopće kontakt između Marsa i Venere. No, ukoliko u natalnoj karti postoji aspekt između Marsa i Venere, tada će se ne samo progresivni aspekt nego i tranzitni aspekti aktivno odigrati u životu osobe.

Dakle, cijela priča postaje već komplicirana jer se koristimo slijedećim podacima:

- Progresirane planete u aspektu s natalnim planetima
- Progresirane planete u aspektu s progresiranim planetima
- Tranzitne planete u aspektu s natalnim planetima
- Tranzitne planete u aspektu s progresiranim planetima
- Tranzitne planete u aspektu s tranzitnim planetima.

Tako je potrebno iščitati koji od aspekata najaktivnije djeluje te koji se ponavlja u ovom sustavu kombinatorike.

No, da ne bi bilo sve tako jednostavno, moramo uzeti još u obzir i progresije Ascendenta i MC-a, a naročito voditi računa da li je neki planet promijenio znak, kuću ili je retrogradan, stacionaran ili mijenja kretanje iz direktnog ka stacionarnom u retrogradno...svakako ima cijeli niz pravila koje moramo uzeti u obzir.

Zbog ovih retrogradnih kretanja možemo se zapitati znamo li neku osobu koja je bila otvorena i vrlo društvena, ali se odjednom nekako povukla i okrenula više životu u kući nego li izlascima. Ukoliko nam je taj scenarij poznat, vjerojatno se radi o osobi kojoj je Venera okrenula kretanje u retrogradno, te time potakla povlačenje od socijalnog kontakta. Jasno, ovisno koliko je Venera retrogradna toliko će i to ponašanje trajati – nekoliko godina...no nakon toga dolazi do promjene. Tijekom retrogradne Venere, osoba se može osjećati kao da svi oko nje imaju više sreće u ljubavi, da ih više cijene, bolje i lakše prihvaćaju, a zaista se radi samo o osobnoj percepciji situacije.

Kako je Merkur često retrogradan, tako je i veća učestalost retrogradnog Merkura u progresivnoj karti – za cijeli život. Drugim riječima, netko tko ima direktan Merkur u natalnoj karti, kada u progresijama krene retrogradno, najčešće zna takav ostati do kraja života. Takav retrogradan Merkur donosi osobi stalno traganje za unutarnjim znanjem, potrebno vrijeme za samoću i razmišljanje, a sami se mogu osjećati 'nevidljivima' za druge ljude. Ponekad kao da ih drugi ljudi ne čuju, ne razumiju ili ne vide. Studentima studiji zapinju, te dolazi do poteškoća u učenju. Komunikacija s rodbinom može postati teška i problematična, a stvari vezane za kuću u kojoj se retrogradni progresivni Merkur nalazi, postaju naglašene.

Supernova
25-09-08, 19:29
Najvažnije sekundarne progresije

Trebamo istaknuti ipak u ovom nizu progresija da postoje tri koje su ipak najvažnije za svaku osobu.


Progresivno Sunce mijenja znak – Ovisno o duljini života osobe, Sunce se progresivno pomiče i mijenja do 3 znaka. Podsjetimo se da se progresije odigravaju stupanj za godinu, te ako vam se Sunce nalazi na 15 stupnjeva Raka, s 30 godina života biti će na oko 15 Lava, a sa 60 godina života na 15 Djevice. Ova promjena se vidno očituje u promjeni karaktera i cjelokupne životne orijentacije osobe. Mijenjaju se stavovi i pogled na život. Ponekad se javlja strah i osjećaj da nam je netko oduzeo kontrolu – više je nekako nemamo, nego drugi upravljaju našim životima, te često povlačimo krive poteze. Ovakav scenarij je najčešće prisutan kod samog prelaska Sunca u novi znak – dok se malo ne prilagodimo i ne naviknemo na nove karakteristike.


Progresivni Mjesec – Ciklusi sazrijevanja – Napomenuli smo kako se Mjesec dosta brzo kreće u odnosu na ostale planete te oko 27 – 28 godine života zatvara svoj prvi krug. Svake dvije i pol godine se nalazi u drugoj kući ili znaku tako da ta kuća i znak boje naše ciljeve u životu tijekom tog perioda. Progresivni Mjesec u 4 kući naglašava stvari te kuće, a obojen je znakom u kojem se nalazi. Isto tako važni su i uglovi karte (Ascedent , Imum Coeli, Descendent, Medium Coeli), jer tada progresivni Mjesec ukazuje na vrlo bitna zbivanja u životu. Tako prelazak progresivnog Mjeseca preko Ascendenta, uz pozitivne aspekte, može donijeti i brak onima koji su sami. Može donijeti i prinove u obitelji. U svakom slučaju donosi vrijeme mnogobrojnih promjena, a izuzetno je povoljno za one koji su javne ličnosti ili zbog posla imaju stalne kontakte s javnošću. Dobrobiti mogu doći od starijih ženskih osoba ili roditelja, dok teški aspekti donose nestabilne emocije, suze i pretjerane emotivne reakcije na tuđe izjave.


Progresivni Ciklus Lunacija – Lunacije su ciklusi Mjesečevih faza, jednostavnije rečeno ciklus od jednog mladog Mjeseca do slijedećeg. Kod lunacija promatramo progresiranu Mjesečevu fazu i progresirano Sunce. Tijekom progresivnog mladog Mjeseca, osoba instinktivno započinje novo poglavlje svog života; kod slijedeće faze (faza uspona) javljaju se novi izazovi i prilike koje zahtijevaju prilagodbu koja možda i nije uvijek ugodna; kod progresirane prve četvrti javlja se jaka aktivnost osobe, kao da priprema teren za određene poteze; kod progresiranog punog Mjeseca dolazi do sazrijevanja i realizacije zacrtanih ciljeva. Time se završava faza uspona progresiranog Mjeseca te započinje faza opadanja, u kojoj osoba mora neke stvari odbaciti što zahtjeva smirenost za razmišljanje o tome što joj je potrebno a što nije; kod progresirane slijedeće faze Zadnje četvrti javlja se nezadovoljstvo s životom, zbunjenost i osoba se instinktivno počinje pripremati za novi ciklus. Kada progresirani Mjesec uže u zadnju fazu, kada tvori 45 stupnjeva prije Sunca, tada osoba u potpunosti odbacuje stare sustave vrijednosti i počinje pripremati nove ciljeve, pa se stoga zna i povući u sebe i izolirati da lakše savlada proces pripreme za novu fazu.

Na kraju možemo zaključiti kako višestruki progresivni aspekti sigurno ukazuju na važan događaj ili više njih u životu osobe. Uvijek imamo na umu natalnu kartu, te tranzite i postojeće aspekte kao i uglove karte koji će potvrditi događaj. Zapamtimo, ukoliko u natalnoj karti ne postoji aspekt koji nalazimo u progresijama, onda je i vrlo mala vjerojatnost da će se odigrati događaj obilježen progresivnim aspektom.

inja
09-10-08, 09:04
Da pokusam ubaciti arc kartu, ako me opet retro Merkur ne spreci u tome...:unsure:
http://img253.imageshack.us/img253/9202/arctb8.gif
pa kad neko bude raspolozen nek zaviri u nju...:bye1:

Last_Insight
15-10-08, 14:09
ne bi bilo loše malo proučiti i drevne arapske tehnike prognostike, pored ovih klasičinih.

Daci
20-12-08, 23:00
Šta se dešava kada u primarnim direkcijama venera (vladar natalnog petog polja) napravi konjukciju sa natalnim saturnom (suvladar sedmog)? :helpsmilie:

miki
24-12-08, 08:54
Zavisi od dispozitora, mogući su čak i problemi sa štitnom žlezdom, a treba videti i ko je vladar 7 i šta saturn ima sa njim. Astrologija nije šalter sala pa da je jedan od 12 šaltera zadužen za nešto. Sinteza je bitna i sagledavanje horoskopa u celini.

Daci
24-12-08, 18:50
Zavisi od dispozitora, mogući su čak i problemi sa štitnom žlezdom, a treba videti i ko je vladar 7 i šta saturn ima sa njim. Astrologija nije šalter sala pa da je jedan od 12 šaltera zadužen za nešto. Sinteza je bitna i sagledavanje horoskopa u celini.

Hvala na odgovoru... i da, tačno da osoba ima problem sa štitnom žlijezdom...:thumb_yello:

ginger
01-01-10, 15:37
jel može koji članak o tercijarnim progresijama?

The cheljade
01-01-10, 16:12
Zagonetna i neobjašnjiva budućnost oduvijek je intrigirala i postavljala mnoštvo pitanja bez odgovora. Mnoge prediktivne tzv. alternativne prediktivne tehnike nastoje riješiti tu enigmu i na neki način predvidjeti ono što nas tek čeka.
Astrološke prediktivne metode temelje se na simbolici i kretanju planeta te njihovim međusobnim položajima - aspektima. Mnoge astrologinje i astrologe početnike često zbunjuju izrazi: direkcija i progresija. U astrološkoj literaturi se često zna pronaći termin "direkcija" pod kojim se najčešće podrazumijeva primarna direkcija ili primarna progresija, za razliku od "progresije" pod kojom se podrazumijeva sekundarna progresija ili direkcija.
Sami pojmovi "progresija" i "direkcija" su gotovo sinonimi, ali ipak postoji razlika. Pojam direkcija je zapravo nešto širi pojam te označava vremensko direktiranje položaja planeta. Planeti se mogu direktirati unazad tzv. regresija - te se tako dobiva slika prošlosti ili unaprijed tzv. progresija za sliku budućnosti.
Kako nam je prošlost obično manje zanimljiva od budućnosti, regresija se rjeđe koristi - pa se tako pojmu "direkcija" automatski pripisalo direktiranje prema budućnosti.
Sve astrološke prediktivne metode temelje se na proračunima planetarnih položaja u budućnosti prema njihovoj brzini kretanja i vremenskim cikličkim ponavljanjima koji se mogu primijeniti na puno različitih načina.
NAJPOZNATIJE ASTROLOŠKE PREDIKTIVNE METODE su:
TRANZITI - su najpoznatija i najčešće korištena astrološka prediktivna metoda.
Planeti, na svom uobičajenom putu po nebu, "dodiruju" određene točke horoskopa i time utječu na promjene. Naravno, tranzitni utjecaji tzv. brzih planeta su vrlo neprimjetni jer traju izuzetno kratko, ali utjecaji tzv. sporijih planeta na osobne planete i točke određenog horoskopa svakako nije zanemariv. Kako je brzina svakog planeta odavno dobro poznata, može se sa sigurnošću predvijdjeti KADA i KAKO će aktivirati određene natalne planete ili osjetljive točke horoskopa tj. život te osobe.
SEKUNDARNE PROGRESIJE - ili tzv. metoda DAN ZA GODINU koristi predpostavku cikličnosti vremena i teoriju da je svaki dan nakon rođenja osobe zapravo predstavnih određene godine života. Tako se za predviđanje 30-te godine života gledaju planetarni položaji 30-tog dana nakon rođenja.
PRIMARNE PROGRESIJE - ili tzv. metoda STUPANJ ZA GODINU također se koristi teorijom cikličnosti vremena. Ako se određeni (osobni) planet svake godine pomakne za 1 stupanj, s vremenom mijenja znak ili direkciju kretanja ili ukazuje na neki drugi način ukazuje na važnije životne promjene obilježene simbolikom tog planeta.
PROFEKCIJE - ili tzv. metoda ZNAK ZA GODINU su metoda koja se više koristila u srednjem vijeku, a u novije vrijeme ima ponovo sve više svojih pobornika. Planeti i točke horoskopa se direktiraju 30 stupnjeva za svaku životnu godinu tj. onoliko koliko je 1 astrološki znak.
TERCIJARNE PROGRESIJE - su vrlo slične primarnim progresijama, ali je metoda puno dinamičnija obzirom da se Suncu daje brži ritam - ritam Mjeseca. U tom slučaju, progresivno Sunce u jednom prosječnom životnom vijeku (oko 84 god.) neće prijeći samo 1, već čak 3 kruga (koliko je otprilike potrebno Mjesecu).
SOLARNI LUKOVI - kao što i sam naziv pokazuje, slijede ritam Sunca. Metoda je vrlo slična primarnim progresijama, ali je ipak nešto dinamičnija i preciznija jer sve svi planeti direktiraju za približno 1 stupanj tj. točno onoliko minuta koliko Sunce prijeđe u jednom danu - što je različito u različitim godišnjim dobima.
SOLARNI POVRATAK - se bazira na tzv. astrološkom rođendanu. Početkom nove životne godine smatra se onaj trenutak kada Sunce prijeđe cijeli krug i vrati se na svoje natalno mjesto - što je uglavnom nešto kraći period od kalendarske godine. Horoskop tog trenutka daje sliku godine koja predstoji.
LUNARNI POVRATAK - prati lunarni ili Mjesečev ciklus. Svakog mjeseca u godini, tranzitni Mjesec dolazi na mjesto svog natalnog položaja. Horoskop za taj trenutak obično ukazuje na budućnost narednog mjeseca tj. narednih 28 dana - do sljedećeg lunarnog povratka.
Postoje još neke, manje poznate metode kao što su npr. teorija harmonika, orbisni lukovi, konverzna progresija ili planetarni periodi... ali nije uputno izgubiti se u prašumi mogućnosti i podataka te na kraju ostati zbunjen. Svaka astrologinja ili astrolog obično izabere jednu najomiljeniju metodu koja najbolje odgovara njegovoj prirodi, a uz to još barem 2 "kontrolne" metode kojima bi se trebalo potvrditi ili opovrgnuti ono što se pronađe u prvoj. Osim toga, nije nevažno i pitanje na koje želimo dobiti odgovor. Ako nas zanima bliska budućnost, npr. sljedeći mjesec onda je lunarni povratak puno prikladniji od puno sporijih metoda kao što su primarne ili sekundarne progresije.

Izvor: http://www.grombol.com/Znanja-i-tehnike-A-F/Astrologija/Astroloske-predikcije.html

bebica
01-02-10, 15:36
htedoh pitati da li ce ovom coveku direktivna VE na SO doneti novu ljubav kao sto sma ja mislila ili brak sa dugogodisnjom vezom sa kojom nije zadovoljan:
http://www.dodaj.rs/?r/ZA/3M8HajlQ/aleksandar.jpg

on je 70 godiste (17.12.1970 5;20)...VE stize na SO...samo sto nije...
devojka koju je upoznao krajem 2009 je bila tajna a devojka sa kojom se zabavlja je javna ...znaju je rodjaci, familija.

Milly
01-02-10, 15:38
srry što je off, ali moram reći da me ovaj topic uvijek posjeti na odvalu jedne missice - preSKODICIJA - ili predvidjanje budućih dogadjaja :D:D

jaion
02-02-10, 19:50
Ne znam za tu direktivnu Veneru na Suncu ali meni je obrnuto Sunce na Veneri i NISTA doslovce NISTA, nemam posla koliko bi trebala, nema znaci ni para, emotivno NULA tj. ja imam emocija ali ih doticni nema :(

Sve u svemu i ja se nadala tom "divnom" aspektu koji eto svakog zakaci u nekom trenutku u zivotu ali...te jeste egzaktno bilo po solarnom luku ali eto ostaje mi kao primarne stepen za godinu pa ce kao negde krajem leta da bude egzaktno...bojim se da je trla baba lan.

Ipak je parola da ono sto nije dato u natalu nece biti ni ovako...dakle ako mu je sudjena nova ljubav bice sa njom ako ne ne ...


http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?cid=2uofilevRY8bk-u1240616513&lang=e&gm=a1&nhor=860419&nho2=860419&btyp=246&mth=gw&sday=2&smon=2&syr=2010&hsy=-1&zod=&orbp=&rs=0&ast=

ginger
03-05-10, 23:04
da malo aktiviramo ovu temu:

Imamo u progresivnoj karti promjenu znaka nekog polja (os polja se pomaknula na 00° npr blizanaca). to sugerira na promjene na tom polju u narednom periodu

i na šta sad pratim tranzite u natalnoj karti (za taj naredni period):
- na natalnog vladara tog polja
- na progresivnog vladara tog polja
- oboje djeluju

jel može netko tko je imao iskustva s tim malo iznijeti mišljenja?
__________________________________________________ ______________
još sam nešto primjetila u jednoj karti a vezano je za partnerstvo i progresivni vertex- osoba je u tom periodu upoznala partnera sa natalnim suncem iznad njezinog progress vertexa

zamolila bih da tko želi neka pogleda na svojim primjerima i nek se javi dal ima slična iskustva

Vendy
03-05-10, 23:06
znaci li to da nam se karta cesto mijenja?

ginger
03-05-10, 23:10
osnov po rođenju ostaje ..a promjene se dešavaju stalno s obzirom na taj osnov

međutim ovo što sam navela ovdje odnosi se na one jače promjene u životu- one koje se mogu zapaziti na način kada zaključiš: "evo..nakon niza neuspješnih godina napokon mi je krenulo"

može se dogodit promjena (i tako najčešće bude) da je neki dio u karti neaktivan pa se aktivira i onda se čovjeku čini da se promijenio..u biti samo se "probudila" neka njegova još neistražena dimenzija :D

Vendy
03-05-10, 23:17
znaci sve se moze promijenit s vremenom, samo treba izdrzat? :D

ginger
03-05-10, 23:26
baš tako

al dođe ti promjena kad tad..i kad ti se čini da nema kraja nečemu ..dođe kraj i tome

a ono da lijepi trenuci brzo prođu- to je samo zato jer smo pohlepni, proždrljivi i nikad nam dosta :D

Vendy
03-05-10, 23:28
imas pravo, ali ja cekam da nesto lose prodje :D

Supernova
04-05-10, 08:02
da malo aktiviramo ovu temu:

Imamo u progresivnoj karti promjenu znaka nekog polja (os polja se pomaknula na 00° npr blizanaca). to sugerira na promjene na tom polju u narednom periodu

i na šta sad pratim tranzite u natalnoj karti (za taj naredni period):
- na natalnog vladara tog polja
- na progresivnog vladara tog polja
- oboje djeluju

jel može netko tko je imao iskustva s tim malo iznijeti mišljenja?
__________________________________________________ ______________
još sam nešto primjetila u jednoj karti a vezano je za partnerstvo i progresivni vertex- osoba je u tom periodu upoznala partnera sa natalnim suncem iznad njezinog progress vertexa

zamolila bih da tko želi neka pogleda na svojim primjerima i nek se javi dal ima slična iskustva


Ja sam primijetila da djeluju i tranziti planeta na progresivne/direktivne planete.
Treba pratiti i aspekte progresivnih planeta prema natalnim.
Promjena znaka donosi promjene u skladu sa znakom u koji planeta ulazi i njenim dostojanstvom koje ima u tom znaku...

Što se tiče uporednih horoskopa, obavezno treba pratiti progresivne horoskope i medjusobne aspekte progresivnih planeta jednog partnera na natalne planete drugog...

ginger
04-05-10, 17:10
Ja sam primijetila da djeluju i tranziti planeta na progresivne/direktivne planete.


:D:D:(

kud ćeš više toga za analiziranje..

i sad npr s jedne strane (npr progres.planeta s obzirom na natalane) postoji šansa za nešto.. sa druge strane (tranziti na natalne ) ne postoji šansa...sa treće (tranziti na progresivne planete) je totalna katastrofa :D ..sa četvrte... solar je idealan..nikad takav prije ni poslije...

odustajem od astrologije... :frown:
:D

bebica
06-05-10, 09:24
ja sam citala kod Stivena Aroja da je vazan momenat i da progresije i direkcije deluju i duze, ne gleda se samo egzaktan aspekt...i naravno partneru takodje moraju biti aktivirani aspekti tj progresije i direkcije...
Kakva su vam iskustva sa vertexom?

ginger
06-05-10, 22:27
Vertex vezan za šta? progresije? tranziti?

bebica
07-05-10, 09:14
progresije na natalne planete...posto tom nekom sa kojim se vidjam sekundarni VErtex dolazi na MO next year... :) :)
mada i meni je presao preko meseca pa nista..

Supernova
07-05-10, 10:49
Vertex ne radi u progresijama i direkcijama, ali je osjetljiv na tranzite, posebno kada na njega dodje sunce.

ginger
07-05-10, 20:26
a u solarnoj karti?
lunarnoj?

Supernova
07-05-10, 20:41
Nista...on u natalnoj karti predstavlja "kapiju" kroz koju dolaze sudbinski ljudi i dogadjaji, dakle samo tačka verteksa u natalnoj karti odnosno dolazak planete na istu može nešto pokrenuti...

ginger
07-05-10, 20:47
a svake godine npr sunce legne na tu točku.. ili mars..venera..
i nema nekog efekta..

ali pluton izgleda je najdjelotvorniji ..koliko sam primjetila

Supernova
07-05-10, 20:49
Jeste...može to biti bilo koja planeta, ali treba posebno voditi računa o tranzitu sunca s obzirom da svake godine jednom prelazi preko ove tačke...

U pravu si, i meni je pluton bio djelotvoran, medjutim on legne na verteks jednom ili nijednom...

ginger
07-05-10, 20:50
a drugi aspekti sporih planeta sa vertexom?
npr pluton egzaktni trigon vertex? ne a?

Supernova
07-05-10, 20:59
Ne znam, ja nisam analizirala aspekte, ali moje subjektivno mišljenje je da ne djeluju.
Takodje osa mjesečevih čvorova preko ose verteks/antiverteks zna donijeti ili odnijeti osobe...

U sinastriji konjukcije planeta jednog sa verteksom drugog partnera djeluju.

HastaLaVista
28-06-10, 08:14
Zanima me sta mislite o sledecoj stvari


Da li je eticno nekom reci recimo:niste vi sudjeni jedno drugom!!!!!
ili ne svidja mi se vasa sinastrija(ovo sam ja rekla jednoj devojci vde i kajem se)


ili :neces biti bas uspesan.

Ja prvo ne verujem da astrolog moze to da zna

a drugo mislim da astrolog nema pravo da vrednuje neciji zivot

dobra/losa karijera
dobar/los muz


ako sam se dobro izrazila

Jolly
28-06-10, 08:50
O tome se i sama pitam ponekad, šta i kako kazati nekome. Kad kod nekoga vidiš, da brak neče trajati, šta da mu kažeš? Mislim svako mora kroz svoju školu, ali ajde da ga nekako pripremiš?

deep dark river
28-06-10, 15:02
Zanima me sta mislite o sledecoj stvari


Da li je eticno nekom reci recimo:niste vi sudjeni jedno drugom!!!!!
ili ne svidja mi se vasa sinastrija(ovo sam ja rekla jednoj devojci vde i kajem se)

Smatram da astrolog nema šta da priča da li se njemu sviđa ili ne sviđa nečija sinastrija, već da je tumači na osnovu datih elemenata. To da li se njemu sviđa ili ne je njegov subjektivni doživljaj (pleonazam, znam :D) koga klijenta ne interesuje ili s druge strane u zavisnosti od osobe može nepovoljno da deluje. Tako da mislim, da bi astrolog trebao da se uzdrži takvih nepotrebnih i potencijalno negativno delujućih komentara.


ili :neces biti bas uspesan.

Mislim da astrolog to ne može nikad da zna sa sigurnošću tako da bi i to samo bilo nepotrebno sugestivno-negativno dejstvo. On može da kaže koji problemi stoje na putu njegovog uspeha i da se usmeri na to kako klijent da prevaziđe te prepreke; koji je možda najbolji način za to, a ne da kaže apriori- bićeš neuspešan. Ja bih takvog astrologa doživela krajnje neozbiljnim i nestručnim npr.

Ja prvo ne verujem da astrolog moze to da zna

a drugo mislim da astrolog nema pravo da vrednuje neciji zivot

dobra/losa karijera
dobar/los muz


ako sam se dobro izrazila

Slažem se. :yes513:

On može da vidi potencijal za nečiji uspeh ili neuspeh, a ne može nikad pouzdano da tvrdi ni dobru ni lošu stvar. Ali ono što smatram da bi trebalo da uradi prilikom tumačenja jeste da kaže koji problemi mogu potencijalno nastati, iz koje sfere dolaze i kako je najbolje prevazići ih. Dakle, uvek se usmeriti na pozitivno i konstruktivno tumačenje, a ne na deprimirajuće delovanje na druge. :nono2:

HastaLaVista
28-06-10, 16:03
Mislim da astrolog to ne može nikad da zna sa sigurnošću tako da bi i to samo bilo nepotrebno sugestivno-negativno dejstvo. On može da kaže koji problemi stoje na putu njegovog uspeha i da se usmeri na to kako klijent da prevaziđe te prepreke; koji je možda najbolji način za to, a ne da kaže apriori- bićeš neuspešan. Ja bih takvog astrologa doživela krajnje neozbiljnim i nestručnim npr.:
evo ovo sam ja uradila bas ovde na forumu
i posle mi je bilo zao
a jos nisam ni astrolog
(druga stvar je sto su oni posle raskinuli, mada je to manje bitno, i nema veze sa mojim tumacenjem)On može da vidi potencijal za nečiji uspeh ili neuspeh, a ne može nikad pouzdano da tvrdi ni dobru ni lošu stvar. Ali ono što smatram da bi trebalo da uradi prilikom tumačenja jeste da kaže koji problemi mogu potencijalno nastati, iz koje sfere dolaze i kako je najbolje prevazići ih. Dakle, uvek se usmeriti na pozitivno i konstruktivno tumačenje, a ne na deprimirajuće delovanje na druge. :nono2:

ovo se meni desilo.
Dobila sam takvo tumacenje
uglavnom ljudi ne razmisljaju previse kad lupe(kao sto rekoh i meni se desava)

malo me je deprimiralo

sta znam


a tako to ide dok ti se ne desi, ne razmisljas o tome
sebicno
ali sta cu

Skroz se slazem sa tobom
i ne ocekujem da mi prica astrolog kako sam bogom dana

ali optimisticki stav mora da postoji

Supernova
28-06-10, 16:35
Astrolog treba da ukaže na potencijalne teškoće i probleme isključivo ako će istovremeno ukazati na način njihovog prevazilaženja...

deep dark river
28-06-10, 17:17
evo ovo sam ja uradila bas ovde na forumu
i posle mi je bilo zao
a jos nisam ni astrolog
(druga stvar je sto su oni posle raskinuli, mada je to manje bitno, i nema veze sa mojim tumacenjem)

Pa dobro, tebe ne plaćaju za tumačenje natalne karte niti si na taj način profesionalno obavezna da se držiš etike. :thumb_up:

Šalu na stranu, stvar je i u tome što je za svakoga idealna veza nešto drugo. Nekome smeta ako postoji previše slobode, hoće stabilnost i obavezu dok drugi to smatra smrću za ljubav; nekome je dosta bitna fizička komponenta u vezi, dok neko drugi misli da je to manje-više bitno... Tako da zbog toga, takvi sudovi čak i kad su dobronamerni nisu dobri jer utiču na svest druge osobe i negde joj zatvaraju oči. Ako je nama veza super ako nije mnogo obavezna pa kažemo- e super ti je sinastrija, on će poverovati u to (pogotovo što u to i želi da veruje) a da mu suštinski takav oblik odnosa uopšte ne odgovara.

U takvoj situaciji, najbolje što može ispasti jeste da na kraju astrolog završi sa osudom da je loš... mnogo bi strašnije bilo ako sama osoba želi pošto-poto da veruje onom tumačenju i zatvara oči nad svojim potrebama.

ovo se meni desilo.
Dobila sam takvo tumacenje
uglavnom ljudi ne razmisljaju previse kad lupe(kao sto rekoh i meni se desava)

malo me je deprimiralo

Ma... nema razloga ni za kakva deprimiranja; Madona ima sve planete u 12. kući pa vidim koliko je anonimna i sklona izolaciji...

Mislim da na astrologiju treba gledati kao na neki potencijal (a ne kao na neumitu sudbinu) koji može a i ne mora da se desi te stoga ne treba previše ozbiljno shvatati nikakva tumačenja već ih sagledavati kritički iz ugla onoga što je proživljeno u našem životu.

Smatram da je jako pogrešno upoznavati sebe preko natalne karte; natalna karta može samo da potvrdi neke osobine naše ličnosti koju gradimo na drugi način, u suprotnom osoba je mnogo daleko od upoznavanja sebe i samo ide stranputicama koje je ne vode ka istini (moje mišljenje).

Prema tome, natal može biti samo potvrda (ili ne) našeg karaktera, a nikako njegov stvaralac.

Takođe, sve predispozicije za uspeh/neuspeh, sreću/nesreću koje se vide u našoj karti su samo predizpozicije i ništa više. Dakle- nema sekiracije :D

Sve je u našim rukama iako to želimo usled neke urođene lenjosti da prebacimo na nešto drugo, čime bi se oslobodili svoje krivice za lični neuspeh. Jbg za sve smo sami krivi... a ne zvezde, bog i ostale stvari...


Astrolog treba da ukaže na potencijalne teškoće i probleme isključivo ako će istovremeno ukazati na način njihovog prevazilaženja...

Yep :yes513:

I ja kažem :)

dansy
24-07-10, 16:46
Redosled upotrebe prognostičkih tehnika:

• Kada pokušavamo da vidimo šta će se desiti sa nekom osobom, prvu ideju nam može dati neki veliki tranzit (hronokratori).

• Tek kada pogledamo sekundarne progresije videćemo da li taj događaj ima mogućnost i da se desi, jer nijedan tranzit neće sam aktivirati događaj ukoliko ga sekundarna progresija ne podržava. Tranziti su realno vreme i opisuju dešavanja na nivou Zemlje. Progresije deluju sa dubljeg nivoa – sa nivoa vode koji je daleko suptilniji nivo postojanja, i da bi se nešto na jednom grubom nivou dogodilo mora da ima podršku sa suptilnog nivoa. Sve što se ispoljava na grubom nivou nastaje prvo na suptilnom.
Elementi (vazduh, vatra, voda, zemlja) su 4 različita nivoa postojanja različite gustine. Oni simbolišu logiku nastajanja: sve nastaje od ideje (Vazduh), potom se pretvara u želju (Vatra), zatim se ta želja pretvara u osećaj (Voda), a na kraju iz osećaja sledi materijalizacija (Zemlja). Stoga, da bi došlo do manifestacije koju vidimo u tranzitu neophodno je da to bude podržano i u progresijama kao nivou dubljem od tranzita.

• Zatim ćemo pogledati manje tranzite i tercijarne progresije. One će nam dati finiju sliku datuma ili meseca. Tercijarne progresije zumiraju sliku.

• Ukoliko ne uklopimo sva tri nivoa, govorimo tek o mogućnosti za neki događaj, koji nije posebno značajan, ili o običnim, svakodnevnim događajima. Veliki, značajni događaji izraženi su kroz sva tri nivoa.

Arkhetren
24-07-10, 17:56
Oni simbolišu logiku nastajanja: sve nastaje od ideje (Vazduh), potom se pretvara u želju (Vatra), zatim se ta želja pretvara u osećaj (Voda), a na kraju iz osećaja sledi materijalizacija (Zemlja).


Ne bih ulazio u metafizičku raspravu - vjerujem da si ovo saznanje preuzela od nekih autora, ali putanja kako si je ovdje postavila, ne stoji.

Vatra i Vazduh trebaju zamjeniti mjesta.
Takodje bih termin "materijalizacija" zamjenio terminom realizacija ili manifestacija.
Te prelazne momente izmedju elemenata i samim tim izmedju korespodentnih konstrukcija bi trebalo malo više izučavati i razumjevati.

Elemenat Vatre je Božanski princip. On ne može ni na koji način u postavci koju si ovdje dala zauzeti drugo mjesto. Bez obzira da li se radi o Astrologiji ili Kabbali. Iz Vatre su nastali svi potonji elementi, a kada su se razdvojili, Vatra je zadobila krajnji i svoj definisani "oblik". Eter ili tačnije tzv. prazni prostor u kojem se Duh može manifestovati, ali ne mora, manifestuje prisustvo božanskog principa pa tako petim elementom smatramo zajedničku aktivnost 4 elementa u medjusobnim interakcijama.

Volio sam ja, kao mladji, kao klinac, da je Ideja na prvom mjestu. Ali, nije. Zanimljivo je da je kod tebe Vatra isto što i Želja, ali valjalo bi potanko rastumačiti "status" Želje.

Da li je ona naredba od strane uma ili je ona poriv od posledica misaonih konstatacija. Isto tako, je li Ideja sačinjena od skupova misli ili je ona posledica već završenih kontemplacija multidimenzionalnih umrežavanja misaonih procesa?

Ideja pripada Mentalnom svijetu i time elementu Vazduha, i po mom vidjenju stvari ( tada sam konačno i pojmio red "nebeske" hijerarhije ) nije Želja ta koja započinje proces iako bi se mnogi zakleli da njome kreće sve, pa ni Ideja kako si ti ovdje navela, već ni manje ni više Nagon bivstva, koji je u ogromnoj većini slučajeva, podsvjesni poriv.
Stoga, Impuls koji započinje moguću kreaciju na planu Vatre potom Vazduha, uglavnom je nedostupan vizualizaciji, definiciji i konstataciji ljudima u procesu nastanka. Mi ga u astrološkim istraživanjima možemo tu i tamo konstatovati bilo ovim tvojim poretkom bilo mojim, bilo nekim drugim, ali ga ne možemo uzeti za punopravno bitan tj. odlučujući.

Takoreći proces koji se tiče individue ( njenog natalnog, tranzitnog etc. horoskopa ) može zadobiti individualnu nit tek pošto se u elementu Vode uobliči kolektivna percepcija odredjene putanje. Tj. Ako odredjeni skup dešavanja odgovara postojećem kontinuumu odredjene grupe, rase, društva, države, sistema, i da ne nabrajam, na individualnom planu će doći do realizacije, bilo empirijske bilo materijalne. Ako tih preduslova nema, a oni se realizuju neprestano na planu kolektivnog nesvjesnog ( elemenat Vatra ) i takodje kolektivnom svijesnom ( elemnat Vazduha ), mogućnost da do realizacije uopšte dodje na individualnom planu je relativno mala i može se dogoditi jedino aktivnošću Individue i prizivanjem petog elementa u postojeće procese. U natalnim horoskopima to odredjuje tačka Fortune, Lilit i Mjesečevog čvora - tj. da li odredjene osobe mogu ( tačnije: smeju ) aktivirati tog Jokera.
Takodje se tu treba paziti na to da li odredjena fiksna zvijezda nema negativni egzalt spram domaćina kuće u kojem bi se mogla naći, jer bi takva pozicija mogla skrenuti realizaciju u pravcu negativne manifestacije. Znači - realizacija bi se mogla dogoditi ali bi efekat bio poražavajući. Ili bi osoba koja je nosilac takvog dogadjaja preslaba da podnese takvu realizaciju. ( kvadrati planeta s počecima kuća na to ukazuju ).

Neki tumači u Indiji su mi ukazali na jednu stvar: Naime, Ako realizaciju postavljamo ovim tvojim poretkom, Vazduh pa Vatra, to znači da se ona definiše kao aktivnost Čovjeka koji se mješa u planove Bogova. Ako se tako postave stvari i tako definiše proces, mora se voditi računa da se dobro i precizno raspozna situacija u kojoj individua sebe i inače realizuje, kako bi se savjeti i tumačenja uskladila sa mogućnostima na terenu. Rekli su mi da u tom slučaju valja paziti da se tumačenje horoskopa ne radi osobama koje ne poznajem lično odnosno koje nijesu fizički prisutne.

Medjutim ja naravno ne odustajem od početka kako sam ti ga s početka ove replike postavio. Za mene je uvjek početak Vatra pa slijedi...Vatra-Vazduh, Vazduh-Vatra, Vazduh, Vazduh-Voda, Voda-Vazduh, Voda, Voda-Zemlja, Zemlja-Voda, Zemlja. ( Zemlja-Vatra, Vatra-Zemlja... ). Tada valja obratiti pažnju gdje se svaka treća promjena medju elementima zatiče i vidjeti da li dolazi do sukoba s aspektima inkonjukcije spram planeta u odnosu prema ključnim tačkama ( ASC, DESC, MC, IC ). kao i to da li mogu retrogradne planete uzokovati kakav zastoj u prenosu početne ideje same po sebi u njenim transformacijama. Jedan jak kvadrat Marsa spram Urana u odnosu prema inkonjukciji Merkura u Blizancima osobe rodjene u znaku Bika i te kako može otežati realizaciju kada se tranzit uočava u planu Voda-Zemlja, primjera radi.

Nadam se da mi nećeš zamjeriti što sam se ovako umješao?
I dalje ostajem pri svom uvjerenju da horoskope neću više nikad i nikome tumačiti.

Arkhetren
24-07-10, 18:08
Ma... nema razloga ni za kakva deprimiranja; Madona ima sve planete u 12. kući pa vidim koliko je anonimna i sklona izolaciji...

Kada bi bilo moguće znati da li je taj dati datum njenog rodjenja tačan zaista sa sve postavkom natalne joj mape, onda bi mogli govoriti o njenom horoskopu ;)

dansy
24-07-10, 20:40
Nadam se da mi nećeš zamjeriti što sam se ovako umješao?
I dalje ostajem pri svom uvjerenju da horoskope neću više nikad i nikome tumačiti.
Opusteno..ne zameram,naprotiv :)
Ne znam izvor,pa ga nisam navela...pise samo Lekcija br.7 :D

A jeste,moguce..sunce (vatra) je ipak izvor zivota :).Nego je (meni se cini,a mozda gresim) ovo ipak napisano u nekom drugom kontekstu...u smislu pri analizi neke karte polazi se od ideje sta bi se moglo desiti pri nekom tranzitu itd. (prva tackica)...mislim,vise je da kazem zemaljski pristup nego kosmicki,mada je opet sve to povezano...no se :)

Ne moras tumaciti...ali nekom je sigurno korisno procitati neke stvari koje napises :).Na primer, ovo
Takoreći proces koji se tiče individue ( njenog natalnog, tranzitnog etc. horoskopa ) može zadobiti individualnu nit tek pošto se u elementu Vode uobliči kolektivna percepcija odredjene putanje. Tj. Ako odredjeni skup dešavanja odgovara postojećem kontinuumu odredjene grupe, rase, društva, države, sistema, i da ne nabrajam, na individualnom planu će doći do realizacije, bilo empirijske bilo materijalne. Ako tih preduslova nema, a oni se realizuju neprestano na planu kolektivnog nesvjesnog ( elemenat Vatra ) i takodje kolektivnom svijesnom ( elemnat Vazduha ), mogućnost da do realizacije uopšte dodje na individualnom planu je relativno mala i može se dogoditi jedino aktivnošću Individue i prizivanjem petog elementa u postojeće procese. U natalnim horoskopima to odredjuje tačka Fortune, Lilit i Mjesečevog čvora - tj. da li odredjene osobe mogu ( tačnije: smeju ) aktivirati tog Jokera.
Takodje se tu treba paziti na to da li odredjena fiksna zvijezda nema negativni egzalt spram domaćina kuće u kojem bi se mogla naći, jer bi takva pozicija mogla skrenuti realizaciju u pravcu negativne manifestacije. Znači - realizacija bi se mogla dogoditi ali bi efekat bio poražavajući. Ili bi osoba koja je nosilac takvog dogadjaja preslaba da podnese takvu realizaciju. ( kvadrati planeta s počecima kuća na to ukazuju ).
ako moze nesto vise o tome...ako ne,sve ok :)

Arkhetren
24-07-10, 22:50
Opusteno..ne zameram,naprotiv :)
Ne znam izvor,pa ga nisam navela...pise samo Lekcija br.7 :D

A jeste,moguce..sunce (vatra) je ipak izvor zivota :).


mala digresija:
Sunce je Vatra ali je u dominatu Vazduha. Tj. Pripada Mentalnom svijetu i Elementu Vazduha. Samo ga tako možemo sagledavati. Nikako u njegovoj srži - Vatri samoj. Uostalom, ništa od elementa Vatre ne možemo doznavati iz njegove sredine. Samo iz Mentalnog, Astralnog i evo Fizičkog svijeta. Taj koji bi ušao u Božanski princip elementa Vatre, iz njega se kao Čovjek ne bi mogao vratiti.

A ovo što si tražila...žalim ne mogu više od toga jer sam samo naznačio - objasnio prethodno. Nisam imao namjeru da razjasnim kako se time služiti. To ako neko baš hoće da sazna, moraće sam otkrivati i istraživati. Ispada da ne dam svoje znanje ili da ne želim dijeliti saznanje - ali o Tumačima Astrologije( rijedak je broj onih koje takvim ne smatram ), sa i bez diploma te Vještine imam isto mišljenje kao i o Ljekarima i Prosvjetnim radnicima tj. Učiteljima - ako ih ne mogu izbjeći, oteram ih jasno i veoma glasno. A ako ni to ne pomogne, idemo na sud; tamo sam kao kod kuće ;)

Anexia
28-07-10, 00:16
ja imam pitanje koje je vezano uz temu. kao što je dosta vas više puta reklo. vi nekome ne smijete reći ako mu u natalnoj npr stoji teška bolest, velike nesreće ili prijevremena smrt

mene zanima jeste li kad provjeravali natalne nekih ljudi koji su mladi preminuli ili su npr jako bolesni i vidjeli to u njihovim kartama?

ali onako da je to baš očito i vidljivo? (znači ne mislim da sad po nekoj logici povežete 'ah da, tu mu je neki loš aspekt to bi moglo ukazati na neku nesreću-sad kad za to već znate) ako shvaćate što želim reći

The cheljade
24-08-10, 22:56
Redosled upotrebe prognostičkih tehnika:

• Kada pokušavamo da vidimo šta će se desiti sa nekom osobom, prvu ideju nam može dati neki veliki tranzit (hronokratori).

• Tek kada pogledamo sekundarne progresije videćemo da li taj događaj ima mogućnost i da se desi, jer nijedan tranzit neće sam aktivirati događaj ukoliko ga sekundarna progresija ne podržava. Tranziti su realno vreme i opisuju dešavanja na nivou Zemlje. Progresije deluju sa dubljeg nivoa – sa nivoa vode koji je daleko suptilniji nivo postojanja, i da bi se nešto na jednom grubom nivou dogodilo mora da ima podršku sa suptilnog nivoa. Sve što se ispoljava na grubom nivou nastaje prvo na suptilnom.
Elementi (vazduh, vatra, voda, zemlja) su 4 različita nivoa postojanja različite gustine. Oni simbolišu logiku nastajanja: sve nastaje od ideje (Vazduh), potom se pretvara u želju (Vatra), zatim se ta želja pretvara u osećaj (Voda), a na kraju iz osećaja sledi materijalizacija (Zemlja). Stoga, da bi došlo do manifestacije koju vidimo u tranzitu neophodno je da to bude podržano i u progresijama kao nivou dubljem od tranzita.

• Zatim ćemo pogledati manje tranzite i tercijarne progresije. One će nam dati finiju sliku datuma ili meseca. Tercijarne progresije zumiraju sliku.

• Ukoliko ne uklopimo sva tri nivoa, govorimo tek o mogućnosti za neki događaj, koji nije posebno značajan, ili o običnim, svakodnevnim događajima. Veliki, značajni događaji izraženi su kroz sva tri nivoa.

Je l' ovo Imširagićev tekst? Poznat mi nešto...
Sad baš čitam Frolija, doduše na engleskom...kad budem imala vremena (posle 12. septembra :D ) prevešću neke delove iz The real astrology - čovek me ostavio bez reči, ali stvarno.
Tamo piše otprilike sledeće:
-prvo gledamo da li postoji natalna dispozicija za događaj
-mora postojati progresija/direkcija, a tranzit je okidač.
U suštini sve ovo znamo :D ali je on to baš nekako super opisao. Piše i da tranziti bez progresije i solara nemaju značaj i baš je super to objasnio.

Zanimljivo je Imširagićevo određenje prediktivnih tehnika po elementima. Navodno zemljani element (tj. ljudi sa izraženim zemljanim elementom u natalu) najviše reaguje na tranzite, vodeni na progresije, vatreni na direkcije i solare, a vazduh na kombinacije. Nažalost većina nas spada u mešoviti tip :) ali po dominantnom elementu se onda najbolje vidi šta će biti okidač za neki događaj. Pokušajte da primenite ovo na sebi, pa javite ima li logike. Kod mene lično nema, vatreni element mi je najizraženiji, a solari mi uopšte "ne rade".

dansy
24-08-10, 23:10
Stvarno ne znam ciji je :)...naisla sam na neke pdf lekcije,ne pise ko je autor...imaju i neki primeri,nisam sve citala...
Ni kod mene solari ne rade...ustvari mislim da i ne umem da ih tumacim...al valjda bih neke ocigledne stvari povezala..ali nisam :unsure:

Tiga
24-08-10, 23:32
Ženske kako se gledaju te progresije na astro.com?
Primarne su progressed chart, jel da? A sekundarne?

dansy
24-08-10, 23:50
Imas opciju *natal,progressions and solar arc combined*...tu su zelenom bojom oznacene primarne a plavom sekundarne :)...samo ni meni tu nije bas sve najjasnije...

The cheljade
26-08-10, 00:33
Ženske kako se gledaju te progresije na astro.com?
Primarne su progressed chart, jel da? A sekundarne?

Progressed chart su sekundarne, ili samo progresije.
Kad otvoriš opciju "natal, progressions and solar arc", imaš natal unutra :D ovo okolo ucrtano zelenom bojom su progresivne planete (dan za godinu), a plave su direkcije (stepen za godinu). Meni je najpreglednije da gledam onu tabelu dole, gde lepo piše koja je planeta na kom stepenu. Ovi crveni lukovi su valjda orbis delovanja solarnih planeta :(i): mada je najbolje na to ne obraćati pažnju, nego lepo uradite samo solar :D

bebica
09-09-10, 15:06
Zanimljivo je Imširagićevo određenje prediktivnih tehnika po elementima. Navodno zemljani element (tj. ljudi sa izraženim zemljanim elementom u natalu) najviše reaguje na tranzite, vodeni na progresije, vatreni na direkcije i solare, a vazduh na kombinacije. Nažalost većina nas spada u mešoviti tip :) ali po dominantnom elementu se onda najbolje vidi šta će biti okidač za neki događaj. Pokušajte da primenite ovo na sebi, pa javite ima li logike. Kod mene lično nema, vatreni element mi je najizraženiji, a solari mi uopšte "ne rade".

ja nemam nista u vodi pa me ludo privlace ljudi koji imaju nesto u vodi
rekla bi da ja najvise reagujem na TRANZITE saturna i plutona

bebica
09-09-10, 16:19
htedoh pitati da li ce ovom coveku direktivna VE na SO doneti novu ljubav kao sto sma ja mislila ili brak sa dugogodisnjom vezom sa kojom nije zadovoljan:
http://www.dodaj.rs/?r/ZA/3M8HajlQ/aleksandar.jpg

on je 70 godiste (17.12.1970 5;20)...VE stize na SO...samo sto nije...
devojka koju je upoznao krajem 2009 je bila tajna a devojka sa kojom se zabavlja je javna ...znaju je rodjaci, familija.


da javim , ovaj za kog sam pitala je neko sa kim sam se vidjala i mislila sam da sam ja ta ljubav sto je dosla u njegov zivot -dir.VE na SO, ali on je tada kad mu je direktivna VE dosla na SO, direktivni MO 90 SO i tranz, retro SA na nat. PL napravio bebu devojci sa kojom je bio u paralelnoj vezi...