View Full Version : Uspavanke :)

simm
23-07-08, 12:52
Pjesmica koju mi je pokojna baka pjevala pred san kad sam bio sasvim mali djavolak :)

Druse mile kobile,
Tovar soli nosile,
Kroz sipkove doline,
Zedne vodu popile,
Pokraj vode klonule,
Malo dusom danule.

Zor_djevojka
23-07-08, 12:57
Moja omiljena :)

Moja mama divno pricha svake noci,
O nekakvim princhevima shto ce doci,
i princeza ima neka u toj prichi,
mama kazhe da na mene ona lichi....

A izmisli chini mi se vrlo chesto,
Imena i prezimena i sve reshto,
Zatim pochne da mi peva neke pesme,
Sasvm tiho jer se nocu jache ne sme.

I sve tako dok ne zaspi,
Dok ne zaspi ona sama,
A ja tiho, sasvim tiho,
kazhem tati: "Spava mama" :)

Miriam
23-07-08, 13:02
Ja se sećam jedne koju je meni moj deda pevao :)

Nuna, nuna, nuške,
deda bere kruške,
svakome će dati,
jednu ili dve
mojoj Mimi sve.

mistique
23-07-08, 13:05
Shushti,shushti bambusov list
ispod tvoga prozora..
Noc se spushta tiho na grad
sa nebeskih svodova..

-Kad mi je to mama pjevala,tripovala sam da sam panda :D

Senza_Guerra
23-07-08, 13:42
Pa dobro samo ti fali crnilo ispod ociju :D Sto mogu da ti sredim onako prijateljski, preko veze da ne cekas ::D
Niko mi nije pjevao uspavanke, kada bolje razmislim i bolje sto nijesu. Jesu sestrama, ali ne meni, zato su mi uvijek prepricavali grcku mitologiju (mozda odatle moja 'zaludjenost' :) mitologijama..) i citali knjige, raznorazne najvise istorijske ( bitke my favourites:)) i bajke, a onda dosle pi devedesete prestali su sa svime ovim, sestre nisu htjele da mi nista citaju iako su vec krenule bile u skolu, jedino su me naucile da citam, pa sam morao sam..
Eto moje tuzne price :D

Temis
25-07-08, 01:41
"Zaspalo je dijete izpod tudjih dvora,
rucicama doziva tatu preko mora,
dodji dodji tatice,nema moje mamice,
sinoc su je odveli neki cudni ljudi,
tiho su joj saptali da me ne probudi......"

Vjerovatno je ovo bio samo neki dio od neke price u stihovima koje majka nije znala da nastavi :D Ali je bitno da sam tad brzo zaspala naviknuta na njenu boju glasa i uz malo ljuljanja...

E i da ne zaboravim ima i jedna carobna recenica koju smo izgovarali kad bi krenuli da spavamo onda kad smo malo porasli za uspavanke...:D

"S Hristom i andjelom da spavam da nista ruzno ne sanjam" :)

Batboy
25-07-08, 01:57
To je jedna narodna pjesma.., poznata je na Kordunu (HR)

ZASPALO JE SIROČE

Zaspalo je siroče ispred tuđih dvora..,
ručicama doziva preko sinjeg mora.

Dođi, dođi, oče moj, mrkla noć se sprema..,
naše mile majčice još nam doma nema.

Sinoć su je odveli niki crni ljudi..,
tiho su joj pjevali da se ne probudi.

Zaspalo je siroče ispod jorgovana..,
njega će probuditi zora sudnjeg dana

A jeste.., pjevala se kao uspavanka... :)

Temis
25-07-08, 02:16
To je jedna narodna pjesma.., poznata je na Kordunu (HR)

ZASPALO JE SIROČE

Zaspalo je siroče ispred tuđih dvora..,
ručicama doziva preko sinjeg mora.

Dođi, dođi, oče moj, mrkla noć se sprema..,
naše mile majčice još nam doma nema.

Sinoć su je odveli niki crni ljudi..,
tiho su joj pjevali da se ne probudi.

Zaspalo je siroče ispod jorgovana..,
njega će probuditi zora sudnjeg dana

A jeste.., pjevala se kao uspavanka... :)

:) e ne mogu da vjerujem da si je nasao,mada je majka pjeva i dalje malo drugacije,pa i ja po njoj kako sam zapamtila ali je ovako vec jasnija,popuni nedostatke...;) Hvala ti sto si je postavio ovdje bas zato sto se ona kod nas pjeva i dalje,sto stari kazu,ide s koljena na koljeno...:)

Batboy
25-07-08, 02:29
:) e ne mogu da vjerujem da si je nasao,mada je majka pjeva i dalje malo drugacije,pa i ja po njoj kako sam zapamtila ali je ovako vec jasnija,popuni nedostatke...;) Hvala ti sto si je postavio ovdje bas zato sto se ona kod nas pjeva i dalje,sto stari kazu,ide s koljena na koljeno...:)

Meni je lijepa u oba slučaja... To jeste stara uspavanka.., a ne zna se od kog vremena datira... Prvi put sam je pročitao u jednoj dječijoj knjizi koja se zove SNOVI - knjiga pjesama i prozi... :o

Temis
25-07-08, 02:35
Meni je lijepa u oba slučaja... To jeste stara uspavanka.., a ne zna se od kog vremena datira... Prvi put sam je pročitao u jednoj dječijoj knjizi koja se zove SNOVI - knjiga pjesama i prozi... :o

Ja znam da je ona bas stara i iz tog razloga sam mislila da tesko da ce neko znati da je nadje i kaze mi kako ide cijela...E ne mozes vjerovati kako me obradovalo...:) Sad znam kako da je ispjevam trenutno najmanjoj bratanicni a sjutra svakako mojoj djeci...;)

Batboy
25-07-08, 02:39
Ja znam da je ona bas stara i iz tog razloga sam mislila da tesko da ce neko znati da je nadje i kaze mi kako ide cijela...E ne mozes vjerovati kako me obradovalo...:) Sad znam kako da je ispjevam trenutno najmanjoj bratanicni a sjutra svakako mojoj djeci...; )
Drago mi je da sam te obradovao... :)