View Full Version : Pravda

simm
13-07-08, 01:11
Da li postoji pravda na ovome svijetu?

Sta je, po vama, pravda?

Koji zivotni principi su osnova za utemeljenje pravednosti?

Predator
13-07-08, 01:26
nema pravde, sav sistem po kome radi svijet je napravljen da nema pravde i mira.

simm
13-07-08, 01:30
Posto si zakljucio da pravde nema, mozes nam reci cega to nema, tj. sta je za tebe pravda koje nema?

wawy
13-07-08, 02:43
Aleksandar Solzenjicin

Od nezapamcenih vremena, predstava ljudi o pravdi ima dvije strane: vrlina pobjedjuje, porok se kaznjava.
Mi smo imali tu srecu da pozivimo dovoljno dugo da upoznamo I vrijeme kada vrlini, uprkos svemu, ne jure po tragu nahuskani psi, pa iako ona I ne pobjedjuje. Premlacena, bolesljiva, u dronjcima, vrlina danas moze uci I skloniti se u nekom cosku – pod uslovom da ni jedne ne zucne.
Ali zato, o poroku niko ne smije rijec prosloviti. Da, s vrlinom smo se sprdali – ali poroka bilo nije!

lady abu bin crazy
13-07-08, 22:24
Pravda je zaknom regulisana, molicu lijepo, :D samo sto se kod nas ne postuje :D u nekom filozofskom okviru po meni je poprilicno neodredjen pojam, pa cak i na principu zlocina i kazne, jer kako bi bilo koja kazna mogla da vratiti majci ubijeno djete, ili ublazi bol? Na kraju, kad razmislim, ima pravde, samo u oba slucaja,pravnom i filozofskom je nedovoljna kompezacija za dozivljeni bol...

simm
13-07-08, 22:38
Pravda nije preventivna, niti kompenzuje posledice.

lady abu bin crazy
13-07-08, 23:00
Pravda nije preventivna, niti kompenzuje posledice.

Moze bit da si u pravu :D mada kad se spomene pravda prvo na to pomislim. Zar nasi postupci nisu bas njome karaterizovani, za ne postupamo naspram svog morala ?

mistique
13-07-08, 23:26
Svaki put kad pomislim neshto shtetno ,momentalno ,bez presedana,mi se neshto loshe desi,neki maler.Ubijem nogom o sto,sapletem se,slomim neshto,udarim autom u banderu isl ..
...Taj maler me ,zapravo ,vodi na pravi put,prochiscava mi misli i za svako dobro dijelo budem nagradjena:)
To je pravda koja funkcionishe na mikro nivou- mom nivou..

Sve se vraca-sve se placa ...

simm
13-07-08, 23:28
Da li je za tebe pravda ravnoteza dobra i zla?

p.s. E cus, mikro-nivo ... a neka ... a neka ... :D

mistique
13-07-08, 23:42
jeste da mi je zadnji trap makro ..jeste...

Ne treba sve posmatrati 'crno-bijelo' /apsolutno dobro-apsolutno zlo..
moze se reci da je u pitanju nastojanje da dodje do te ravnotezhe...
davno sam citala 1 knjigu ,u kojoj je citat iz Kur'an -a ..
parafraziram :" Shto ti Allah jednom rukom oduzme,drugom ti pruzhi neshto zauzvrat" ..to sam dozivjela kao pravdu ..

no eto ,baChicu koji biser ,kad budem inspirisana ... ostah bez glasa i energije navijajuci za nashe mmmmmmmm lijepe moNke vecheras:D

Paramanand
13-07-08, 23:54
jer kako bi bilo koja kazna mogla da vratiti majci ubijeno djete, ili ublazi bol?

A možda to upravo i jeste zadovoljenje pravde!? Ne u pravnom, ne ni u filozofskom, možda u nekom kosmičkom pricipu? Osjetiti bol koji si nekada, nekome, nanio? Prirodni zakon akcije i reakcije.

simm
14-07-08, 00:12
Ja sam sklon hipotezi da univerzalna ravnoteza univerzuma vlada u svim sferama postojanja, pa se slazem sa Paramanandom i njegovim stavom.

Kao sto za fizicki svijet I princip termodnimaike govori u ravnotezi, tako i u duhovnoj sferi mora postojati neki, jos neustanovljeni princip globalne ravnoteze.

MadGod
14-07-08, 14:56
Kao sto za fizicki svijet I princip termodnimaike govori u ravnotezi, tako i u duhovnoj sferi mora postojati neki, jos neustanovljeni princip globalne ravnoteze.

Treba imati u vidu da je "duhovna" sfera uglavnom maglovita i nedefinisana, za razliku od fizicke (koja je nedefinisana jedino na najvisim instancama).

Samim tim u duhovnoj sferi je vrlo tesko precizno definisati pojmove. Stavise, vecina pojmova predstavljaju cistu apstrakciju - svrsishodnu modifikaciju ljudskog instinkta i prirode radi dobrobiti slozenih oblika drustva kojima je covjek sklon.

Ako ne znamo sta je pravda, ne mozemo procijeniti ni da li je ima. Ako, pak, tvrdimo da znamo sta je pravda, uvijek postoji neko ko to drugacije definise, i tu se gubi objektivnost jer u takozvanoj duhovnoj sferi ne postoji jasna argumentacija koja moze potvrditi ili pobiti bilo ciji stav.

Po mom misljenju, jedini princip duhovne sfere, kako si je ti definisao, je upravo da principa nema.

Supernova
14-07-08, 16:42
Kroz nasu percepciju dimenzije u kojoj zivimo i koju (donekle) razumijemo, pravda ne postoji...vec samo zakon jacega...

Medjutim, sve je podredjeno odredjenim zakonitostima pa se vjerovatno sve dogadja po prinicipu uzrocno-posljedicne veze...a pravda je negdje na kraju price u rukama naseg stvoritelja...

Paramanand
14-07-08, 23:46
Treba imati u vidu da je "duhovna" sfera uglavnom maglovita i nedefinisana, za razliku od fizicke (koja je nedefinisana jedino na najvisim instancama).

Samim tim u duhovnoj sferi je vrlo tesko precizno definisati pojmove. Stavise, vecina pojmova predstavljaju cistu apstrakciju - svrsishodnu modifikaciju ljudskog instinkta i prirode radi dobrobiti slozenih oblika drustva kojima je covjek sklon.

Ako ne znamo sta je pravda, ne mozemo procijeniti ni da li je ima. Ako, pak, tvrdimo da znamo sta je pravda, uvijek postoji neko ko to drugacije definise, i tu se gubi objektivnost jer u takozvanoj duhovnoj sferi ne postoji jasna argumentacija koja moze potvrditi ili pobiti bilo ciji stav.

Po mom misljenju, jedini princip duhovne sfere, kako si je ti definisao, je upravo da principa nema.

Duhovna sfera je kristalno jasna onima koji su u tom stanju svijesti da po svojoj volji "ulaze" u nju. A to su mistici, sveci, rišiji, derviši, sufiji, samorealizovani jogiji... Različitim imenima ih nazivamo, ali to suštinu ne mijenja. I postoji jasna argumentacija (zakon akcije-reakcije) kako djeluje pravda.

Paramanand
14-07-08, 23:49
Kroz nasu percepciju dimenzije u kojoj zivimo i koju (donekle) razumijemo, pravda ne postoji...vec samo zakon jacega...

Medjutim, sve je podredjeno odredjenim zakonitostima pa se vjerovatno sve dogadja po prinicipu uzrocno-posljedicne veze...a pravda je negdje na kraju price u rukama naseg stvoritelja...

Ne bih se složio samo sa zadnjim dijelom... Pravda je, kako je ja shvatam, na početku priče i nije u rukama našeg stvoritelja, u nama je. Naše nesvjesno i podsvjesno su i naše knjige života - prošlog, sadašnjeg, budućeg. Ono što smo nekada posijali, sada žanjemo, a kako sada sijemo, takva će nam biti budućnost.

MadGod
15-07-08, 00:32
Duhovna sfera je kristalno jasna onima koji su u tom stanju svijesti da po svojoj volji "ulaze" u nju.

Nije dovoljno samo reci tako nesto. Da bi to bilo prihvaceno, oni moraju definisati i objasniti tu takozvanu duhovnu sferu u detalje - na razumljiv i prije svega logican nacin.

Ukoliko to ne mogu postici, onda je tvoj stav bez pokrica. Onda oni samo tvrde da im je sve kristalno jasno, ali im je u stvari jasno isto koliko i bilo kom covjeku koji odbija da posumnja u istinitost svojih ubjedjenja. Sto je, s obzirom da su limitirani sopstvenom subjektivnoscu, vrlo malo.

Takvim osobama ce naravno sve izgledati kristalno jasno, jer ce izgraditi svoj duhovni svijet po svojim pravilima (tj. pravilima koja sami izaberu). Problem u tom pristupu je sto ista pravila nisu univerzalna i ne vaze za svakoga - samim tim nisu ni objektivna, a samim tim ne mogu sluziti ni kao argumenti. :)

Paramanand
15-07-08, 01:05
Nije dovoljno samo reci tako nesto. Da bi to bilo prihvaceno, oni moraju definisati i objasniti tu takozvanu duhovnu sferu u detalje - na razumljiv i prije svega logican nacin.

Ukoliko to ne mogu postici, onda je tvoj stav bez pokrica. Onda oni samo tvrde da im je sve kristalno jasno, ali im je u stvari jasno isto koliko i bilo kom covjeku koji odbija da posumnja u istinitost svojih ubjedjenja. Sto je, s obzirom da su limitirani sopstvenom subjektivnoscu, vrlo malo.

Takvim osobama ce naravno sve izgledati kristalno jasno, jer ce izgraditi svoj duhovni svijet po svojim pravilima (tj. pravilima koja sami izaberu). Problem u tom pristupu je sto ista pravila nisu univerzalna i ne vaze za svakoga - samim tim nisu ni objektivna, a samim tim ne mogu sluziti ni kao argumenti. :)

Ta duhovna sfera i jeste jasno definisana do najsitnijih detalja (primjer energetskih centara - čakri, kod jogija), na prijemčiv i logičan način. To je stav sa pokrićem, baziran isključivo na praktičnom iskustvu. I ne bih rekao da je to limitirano sopstvenom subjektivnošću, radi se o postizanju stanja nadsvijesti, upravo o ukidanju subjektivnog, sjedinjavanju sa univerzalnom, kosmičkom sviješću.
I to nijesu pravila koja su sami postavili i sami izabrali, prije su pravila koja su u dubokim meditacijama otkrili i koja važe za sve ljude na planeti podjednako. Svako može dostići to stanje nadsvijesti, potreban je samo rad, disciplina, volja i iskrena predanost.
Sve što su otkrili, nude svakom zainteresovanom, da svojim iskustvom provjeri sam.

Michael
03-12-08, 01:39

pravda i religija cine opasan spoj.

Podsjeti me na lik Glaukona "da je ljudima bliza nepravda nego li pravda...",i naravno,da pravde nema osim u rukama naseg tvorca.Nesto kao i Platon - idealna drzava je za bogove a ne za ljude.Sto je pravda!? Ja bih ipak postavio pitanje odakle taj termin? naravno,stvorili su ga ljudi.Samim tim vecina ce u modernom svijetu zakljuciti da su pravda i pravicnost tudje dobro.Sto je,na zalost - tacno.

tacno je,samo mali broj ljudi osjeca odvratnost prema nepravdi.da li postoji pravda?naravno.da li je nepravde vise?naravno... mesa selimovic kaze "na svijetu je vise dobrih ljid nego li onih drugih,samo se oni losi dalje cuju i teze osjecaju..."