View Full Version : Zlostavljanje?

OCTAVIAN
06-07-08, 01:16
Perverznim ambicijama nikad kraja: Djevojčicu roditelji pretvorili u barbiku

http://www.index.hr/thumbnail.ashx?path=/images2/lolitanassslllooovvvv.jpg&width=662&o=a

MOŽE li se odrediti čvrsta granica između brige za izgled i opsesije istim? Ne, ukoliko pitate majku jedanaestogodišnje Britanke Sashe Bennington čiji tretmani ljepote koštaju preko četiri tisuće kuna mjesečno, a samo su kap u moru financijskih izdataka koji svi redom odlaze prema samo jednom cilju - Sashinom izgledu "starmale" lutkice. "Sve što želim je da moja kći bude slavna i i učiniti ću sve što treba kako bi to i postigla", opravdanje je 31-godišnje majke čiji je glavni imperativ svoju kći pretvoriti u - barbiku.

Glavni cilj - postati stalna gošća svjetskih tabloida

Međutim, majku nije moguće smesti kada sa sjajem u očima prepričava prvu ugradnju umjetnih noktiju svoje ljubimice, koja se dogodila kada je Sasha imala samo osam godina, te kako maloj Sashi umjesto u društvu Harryja Pottera i Pet prijatelja djetinjstvo prolazi u frizerskim stolicama, jer Sasha ugrađuje ekstenzije "kao velika", pedikurama, koja je obavezna jednom tjedno, i solarijima, u koje odlazi "od kada zna sebe". "Vremena su se promijenila, sva djeca to danas rade", Jayne inzistira. I zaista, Sashine prijateljice žive sličan život - odmalena, ove djevojčice su naučene da ne smiju biti ništa drugo nego princeze, i da će ih "tretmani" njihovih roditelja lansirati ravno na A-listu, britanskih celebrityja, ako već ne svjetskih, umjesto da to same učine malo kasnije, recimo, pronalaženjem lijeka za rak, pjevačkom karijerom ili bili čime drugim što zahtjeva nešto više od samog pojavljivanja i smješkanja biserno bijelim zubima.

http://www.index.hr/images2/mamaikciiii.jpg

Sasha u Americi nije uspjela - ali uvijek postoji sljedeća godina

Malu Sashu majka je već odvela i uvela u društvo "preko bare" gdje je Sasha sudjelovala, baš kao u filmu "Mala Miss Amerike" u natjecanju ljepote koje se možda zove izborom za djecu, ali jedan pogled na male missice dovoljan je da shvatite kako takvi izbori nisu igra, osim kada se igra prljavo. Sasha u Texasu nije ostvarila zapaženi uspjeh, ali "nema veze", kako kaže majka, uvijek postoji sljedeća godina. Ipak, majka i kći su uživale: "Da vidite samo te djevojčice (?) kako su prekrasne, graciozne, kako imaju savršeno držanje, kosu, nokte, tijelo, sve, a curice u Texasu su puno tretiranije i plastičnije od moje Sashe", uvjerena je Joyce.

U Britaniji postoji cijelo društvo opsesivnih roditelja

U Velikoj Britaniji postoji jedno cijelo "subkulturalno" društvo (koje je još uvijek maleno, ali se uvjerljivo širi) roditelja koji zaboravljaju sve i pokušavaju ostvariti svoje neispunjene ambicije preko svoje djece. Glavni cilj je dobra udaja i stalno mjesto u tabloidima. Neke od njih zaista imaju sreće pa su već upoznate sa potencijalnim bogatim muževima, od kojih su neki čak i pripadnici kraljevskih obitelji. Djeca rođena sa srebrnom žlicom u ustima koja nikada u životu nisu vidjeli kravu ili primjerice ovcu teško da će društvu pridonijeti na bilo koji način, osim uljepšavanjem stranica tabloida ili eventualno modnih časopisa. Ipak, sama Sasha, iako pred novinare ne smije, preko majke je poručila: "Samo čekajte, Sasha Bennington dolazi na scenu!

Izvor: Index.hr (http://www.index.hr/xmag/clanak/perverznim-ambicijama-nikad-kraja-djevojcicu-roditelji-pretvorili-u-barbiku/393866.aspx)
----------------------------------------------------------------

Da li smatrate da se ovo moze smatrati zlostavljanjem djece? Ja bih rekao da jeste, jer dijete od 11 godina definitivno ne moze biti potpuno svjesno onoga sto roditelji rade sa njim, pogotovo sto oni djecu na ovaj nacin ucine asocijalnim, a to u ovim godinama lako moze da utice na mentalni razvoj.

Predator
06-07-08, 01:42
Kako bi ih ja obije nabio noga, robu bi naruke prale a boju bi uhvatile rabotajuci oko kuce. Koje je ovo masakriranje i zatupljivanje djece.

malo
06-07-08, 02:12
Na upit kako se vidi u budućnosti djevojčica odgovara:

'Plava, lijepa, glupa, ne treba mi pamet', rekla je 11-godišnja Sasha kroz smijeh.

ne znam jel tuzno ili sta vec da djete ovako nesto kaze...

OCTAVIAN
06-07-08, 02:48
Na upit kako se vidi u budućnosti djevojčica odgovara:

'Plava, lijepa, glupa, ne treba mi pamet', rekla je 11-godišnja Sasha kroz smijeh.

ne znam jel tuzno ili sta vec da djete ovako nesto kaze...

Dje vidje ti taj citat?

Predator
06-07-08, 02:50
Dje vidje ti taj citat?

Ovdje (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=410897&postcount=206)

OCTAVIAN
06-07-08, 02:53
nisam to vidio ranije. Ipak ja ovo ne dozivljavam samo kao vijest, vec kao jedan pokazatelj drustvenih poremecaja, i bas bih volio da malo razmijenimo misljenja o tome, zato sam ovo stavio kao poseban topic

anon1
06-07-08, 03:00
To je uopsteni trend, u velikom dijelu svijeta, dekadence i atavizma...

nestasni_cipiripi
06-07-08, 08:09
To nesto ka Mimi iz VB,a?

Zor_djevojka
06-07-08, 10:02
ajde jadi vas znali, shto me shtrecate, ovo je odlichno kakvih monstruma ima i shto chine svojoj djeci...pochev od silovanja, brutalnog maltretiranja, muchenja, zlostavljanja...
Mala oce da bude lijepa, glupa..i shto je problem ako ce da se macka, a nej da uchi? Bar ce se udat ka' Ivana Tramp...i svi srecni, svi zadovoljni i lijepi...

Predator
06-07-08, 12:04
Nece ga takva u moju kucu ulazit, idem na selo trazit buducu :D

Angelina75
06-07-08, 15:11
Nece ga takva u moju kucu ulazit, idem na selo trazit buducu :D

ni na selu nisu vise ka' sto su nekad bile:toobad: i one se emancipovale;)

Predator
06-07-08, 22:22
ni na selu nisu vise ka' sto su nekad bile:toobad: i one se emancipovale;)

idem u zabacena sela, neotkrivena :D

Zor_djevojka
06-07-08, 22:25
ne bogme..nece vishe ni one s magarca na konja..no s' konja u kola...

Angelina75
06-07-08, 22:49
ne bogme..nece vishe ni one s magarca na konja..no s' konja u kola...

e bas tako rosse:yes513:

wings
07-07-08, 00:42
Mala plavuša i njeni roditelji su vjerojatno samo odlični egzamplari pojma uspjeha pod svaku cijenu u kapitalističkom društvu u kojem su svi i sve roba na tržištu. Uključivo i djecu! I ni u kom slučaju mala plavuša nije ne samo jedini, već niti najslavniji slučaj. A i nije riječ o slučaju, već o pravilu koje se već dugo primjenjuje u zapadnim zemljama, poglavito u SAD-u. Desetine tisuća roditelja sile djecu da postanu pjevači, glumci, da budu lijepi, zdravi... talentirani pod svaku cijenu. Ako dijete i ne vidi Barbike dok je malo, veća je šansa da se u odraslim godinama umjesto s Barbikama igra s dijamantima. A prije djeteta lovu će čuvati njegovi roditelji... možeš mislit što će štedjet. I to nikome ne smeta ako lova kapa. Roditelji "samog u kući" Macaulaya Culkina s njim su se uredno sudili ne bi li upravljali s lovom koju je zaradio kao njihova kreacija čuda od djeteta. Velike zvjezde poput Christine Aguilere, Justina Timberlake, Britney Spears, Ryan Thomas Goslinga, i mase ostalih, počeli su pjevati i glumiti s desetak godina. Pod oštrim režimom njihovih roditelja. No, to nikome ne smeta, jer oni su uspješni. Ako generacija osamdesetih nije dovoljna, ma samo se prisjetimo Michaela Jacksona i njegove braće i sestara. Da im se roditelji nisu brinuli oko njihova školovanja? Oli su više pažnje posvetili lovi koju su zarađivala njihova djeca?
Sve je to dio iste šeme poput poplava izbora za missice i mistere, manekenki na svakom koraku, kulta mode kojim nas pripremaju da s ono malo para što imamo bogatimo i inače prebogate.
Jeste se ikad upitali zašto je na zapadu prostitucija uglavnom legalizirana? Ili zašto su manekenke po pistama u prosjeku maloljetni djevojčurci?
Sve je to ista šema. Šema kojom kapitalizam kult novca i imetka izdiže na pijedestal božanstva. Šema po kojoj prostituiranje sebe sama ili zlostavljanje vlastite djece predstavlja poželjan čin ukoliko vodi k uspjehu, tj. k bogaćenju.
Ta mala plavuša i njeni roditelji ni približno neće ispast glupi ukoliko dobiju par nastupa male Barbike za reklame, te ako se jednog dana mala uda za kakvog bogatog šeika.
A dotle će naše školovane, moralne i pametne sestre već godinama čekati na birou posao i razmišljati gdje će puniti mobitel kad im Elektra najavljeno isključi struju jer starci nisu imali love da plate račune.
Ma, glavno da smo mi razbucali mrski stari sistem i uveli kapitalizam na široka vrata. I sad se još i čudimo? I uživamo usput slušajući Justina Timberlakea i Christinu Aguileru...

Predator
07-07-08, 00:54
http://www.extremefunnyhumor.com/pics/Great_dad.jpg

Brizni otac

malo
07-07-08, 01:57
zivotinja...pardon vrijedjam zivotinje

codex
07-07-08, 10:52
Ne treba vijerovati sto se vidi na slici
mozda se otac igrao sa dijetetom kada ga je pozvala ljuta zena i to je neko slikao (recimo)
ja imam 2/sina i izvodim sa njima iste/slicne gluposti i da mene neko slika bilo bi mozda i gore,recimo ja mog sina drzim za jednu nogu ili za dvije noge podignem ga uvis glava mu visi prema podu.Sto ludje to je bolje za dijecu
samo da dodam da moj sin stari 12/godina i 7/godina su odrasli bez batina,samara,cuskih,predtnjih (da nebi bilo nesporazuma)

Marija'90
07-07-08, 16:19
:)
meni je ovo smijesno..jer ne mogu da vjerujem da to neko ozb.radi..vjerov.se samo igraju :)
a i dijete ne place,sto je najbitnije :)

Daci
07-07-08, 16:51
...posmatrajući dijete...vidi se da nije ni prestrašeno, a ni uplakano, i ako se malo bolje zagledamo možemo vidjeti i osmijeh na djetetovom licu...tako da mislim da ova slika nije tema za zlostavljanje...:brucelee:

mistique
07-07-08, 17:00
ova tema treba da se zove US debilitet.
oooooooooo degenerichne nacije...... ooooooooooooooooo
evo su i muskarci pocheli da radjaju zdravu (!? .. koliko ce biti.. ) djecu ...

pa stvarno ,treba nam presudit!

OCTAVIAN
07-07-08, 17:45
Cini mi se da prilicno povrsno posmatrate ovaj problem. To sto se dijete smije i sto izgleda srecno po vama podrazumijeva da je to ok? Pa pobogu, ono jos uvijek ne moze biti svjesno zivota i nekih stvari, sasvim je normalno da ce biti srcna kad su je roditelji naucili da je to super. Kad vam je normalno, pitam vas da li biste vi ovo radili sa svojim djetetom? Zaboga, pa ona nema normalno drustvo, zar djeca u osnovnoj skoli treba da gledaju ko ima ljepsi manikir. Zar je normalno da Paris Hilton bude uzor djevojcicama/ Pitam se sa koliko godina ce da joj ugrade silikone. Sa 14? Ili je mozda tada ipak prekasno...

mistique
07-07-08, 17:47
Bogami octavijuse,ti kao da smo mi mutavi i to ne vidimo ...

ljudi jednostavno ne mogu da izaberu adekvatne rijeci za ovo ...
licno sam zgrozhena ...samo nek su zdravo ..

PRokletaaaa jeee Ameeeriikaaaaaaaaaaaaaa
i sunceeeeeeee shtooooo sjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D:D:D

malo
07-07-08, 17:50
Pa vidi ovako ce to biti odprilike, mala do 14 ima dvije opcije ili ce u ludaru, ili ce se uspjeti ubiti, treci izbor ne vidim. Mati kroz nju zivi svoje snove, bez imalo griznje savjesti svoje vlastito djete stavlja kao metu raznim pedofilima i manijacima. Zalosno i tuzno, ali ima nas svakakvih, dok jedni pokusavaju zastititi svoju djecu da imaju djetinjstvo bez trauma i stresova drugi opet svoju djecu ovako upropastavaju.

mistique
07-07-08, 17:54
ma kakvi !
ono malo zdravih u pamet ce izludjeti od ovakvih nakaradnih obijesnih ljudi i ti ce u ludaru ..
mene samo nervira shto su ovakve vijesti tamo senzacija ,a ne problem sa kojim se treba ,cak , socijalno pozabaviti ..

Blade
07-07-08, 17:54
Sašina majka je za žaljenje. Nije mala Saša ni za što kriva...
Ovo i jeste pravi primjer zlostavljanja, samo što Saša to ne zna. Tako je naučena...

OCTAVIAN
07-07-08, 18:20
ma kakvi !
ono malo zdravih u pamet ce izludjeti od ovakvih nakaradnih obijesnih ljudi i ti ce u ludaru ..
mene samo nervira shto su ovakve vijesti tamo senzacija ,a ne problem sa kojim se treba ,cak , socijalno pozabaviti ..

Boze sacuvaj, ja ne vidjeh da je neko poludio zbog Britni Spirs, a ona zavrsi u ludari. I nije ona sama. Meni oni ne smetaju, neka rade sta vole, oni koji su maloumni neka se hrane pricama o njima, ne smeta mi. Ali mi smeta kad djeci to rade. Djeci koja nisu svjesna toga, niti to mogu biti

pehar
23-07-08, 21:56
Pateticno!Ova zena leci komplekse i ostavruje svoje zelje,znaci posmatra dete kao igracku,jadna devojcica.