View Full Version : Spontano ljudsko sagorijevanje
Zor_djevojka 02-07-08, 22:24 Nishta me ne gledajte i ne pitajte shto mi bash to pade na pamet... Svi znamo da ovo zastupa teoriju da ljudsko tijelo mozhe da se upali i sagori do kostiju bez ikakvog spoljashnjeg uticaja...Ono realno gledajuci nashe tijelo je uglavnom sachinjeno od vode i u vlasnishtvu nemamo nijednu visokozapaljivu materiju, ali neko chudo jes, chim se potezhe pitanje oko ovoga..
Izmishljotina, ili...?
Ako je bila tema brishite..ili premjestite kod kolege simm-a, mislila sam se da li da je otvorim ovdje ili na 'Ostale nauke'
najezih se citav kad sam vidio temu. upravo o ovome sam razmisljeo danas, o tekstovima koje sam procitao na ovu temu, i bas sam pomislio da je pocnem na forumu... ufff...
eo samo o temi - apsolutno je dokazana pojava, i dokumentovani su svi slucajevi spontanog samosagorijevanja, cak su i izvodjene neke hemijske formule kako se to desava, ali mislim da nije jos otkriven uzrok i zasto se desava. u svakom slucaju zanimljiva tema...
Zor_djevojka 02-07-08, 22:36 ali kako tijelo mozhe samo od sebe da se upali - zapali?
Bas u ovoj knjizi (Paralelni svijet) shto nikad da zavrsim citam o tome.
stvarno da se najezis ... iz cista mira samo buknesh i od tebe ostane izgoretina i pepeo..
pa valjda ostanu samo dijelovi, kao npr, noga, ili ruka...tako iz cista mira...
sto bi rekli u 'maratonce'-crni humor-"ostali samo dugmici"
stvarno da se najezis
ma jok najezih se zbog koincidencije da sam bas upravo o ovome razmisljeo danas, sjetio se nekih clanaka, i htio da je stavim na forum kao temu... koincidencija vishe nego misticna, ne? :)
haha pae ako i bude ..cisto da ostane nesto da identifikujes samosagorelog :D
meni je samo 1 palo na pamet,recimo ,taman podignem platu i sretno se uputim u shoping ,kad : ne lezi vrazhe-sagorim .. zhasu zhasu :D:D:D
Zor_djevojka 02-07-08, 22:53 kao da sam znala, a ;)...
Ajmo malo primjera, tekstova..iskrena da budem, ja sam se tek prije neki dan 'upoznala' sa ovom zanimljivom hipotezom..al' mi i dalje ovo djeluje kao izmishljotina...
sad cu ih iskucat vala :D
ali skracenu verziju :D
citao sam nedje da dolazi do sagorijevanja zato sto se u organizmu poveca broj, e zaboravih cega, ali u normalnim situacijama se to ne povecava, neznam sto treba da se konzumira da bi se to povecalo i mozda doslo do samogorijevnja.
.. neznam sto treba da se konzumira da bi se to povecalo i mozda doslo do samogorijevnja...
zetski paradajz. nema greske... :D :D
Ili cugnes malo benzina...
i progutaš šibicu....pa da vidiš bato kako gori
Zor_djevojka 02-07-08, 23:27 ajte uozbiljite se malo, pa na playground se sigrajte...
Dobro, ne mrsti se odma :)
meni bas i ne djeluje kao izmisljotina, s obzirom na to koliko ima nezdrave hrane i pica i uopste, kako neko nezdravo zivi. Nelogicno je da do toga dodje iz cista mira. Sigurno postoji niz nekih procesa u organizmu
sad cu ih iskucat vala :D
ali skracenu verziju :D
otkuca li vishe, eo samosgoresmo cekajuci... :D
"Marija Lujza (55) ,sluzbenica cuvene "Americke Banke" napustila je svoj shalter tachno u podne i poshla preko puta do malog restorana u kojem je obicno ruchavala.
Bilo je vreme popodnevne pauze i suncana ulica se pochela puniti svetom.
Poshto je strpljivo sachekala da se upali zeleno svetlo na semaforu,Marija Lujza je koraknula u nameri da predje ulicu i zauvek "nestala" naochigled zaprepashcenih vozacha i peshaka.
Nakon tri predjena koraka sirota zhena se malo spotakla,zastala,uhvatila rukom za chelo i pochela "pushiti"!
Telo joj se,poput kakve velike lutke od krpe,srushilo na peshachki prelaz i nastavilo da se pushi intezivnim plavichastim dimom.
Svega tri i po minuta kasnije,od bivshe sluzhbenice je ostala mala gomila pepela i oko nje nekoliko lichnih stvari.
Privuchena kricima i zapomaganjem peshaka ,stigla je i prva policijska patrola.
Shta se desilo ?! Niko im u prvi mah nije mogao objasniti.
Sedamnaest ljudi je odvezeno u oblizhnju bolnicu na lechenje od shoka! Policija je pazhljivo pokupila nagorelu haljinu Marije Lujze ,potpuno neoshtecene cipele i tashnu,kao i ostatak leve shake!
Dok se nad ulicom josh uvek lenjo dizao plavichasti dim,pokushali su da uvedu red i vrate saobracaj u normalno stanje. Samo nekoliko starih policajaca i bolnichara je znalo o chemu se radi. U nauchnim krugovima ovo se naziva SHC (Spontaneous human combustion ),odnosno spontano samozapaljenje ljudi !
Meri Hari je imala 67 godina kada se tog kobnog popodneva udobno zavalila u svoj omiljeni naslonjach.
Ko zna o chemu je razmishljala kada se odjednom pochela pushiti plavichastim dimom.
Od nje je ostala nagorela kucna haljina,mali deo lobanje i levo stopalo !
Sa njom je nestala i pletena stolica za ljuljanje,a na to0m mestu se jedino mogao videti pocrneli trag uzhasnog sagorevanja.
Duga je i neprijatna lista ovih neobjasnjivih sluchajeva.
Doktor Persindzer,sa kanadskog univerziteta "Laurentian" ,belezhi i ispituje ovakve sluchajeve unazad do 1700 .godine.U svakom se primecuje izvestan shablon:
vecina sagorelih je starija od 50 godina,
troje od chetvoro zhrtava su zhene.
Dok im tela gotovo u potpunosti prozhdire uzhasna temparatura,obuca i odeca im ostaju ili u potpunosti chitavi ili lakshe sagoreli.
Oblizhnji nameshtaj,pa u jednom sluchaju,cak i gomila starih novina koju je zhrtva pretresala ostali su neoshteceni.
Uzorak ovih pojava je josh uvek nepoznat,mada je utvrdjeno da nastaje nekom chudnom "reakcijom iznutra" i shiri se prema spoljnjim delovima tela.
Zhrtve su retko svesne shto im se desilo ,jer gube svest prije nego uspevaju da shvate opasnost.Toliko se zna. Ostaje,medjutim,nepoznato kako i zashto dolazi do toplotne reakcije i zashto samo kod ljudi ?!
Kod zhivotinja ovo josh nije primeceno . "
"bilo" je slučajeva da je osoba izgorjela, a odjeća je (koju je imala na sebi u tom trenutku) ostala potpuno netaknuta.. što je skroz nejasno..jer temperatura koja je potrebna da od tijela ostane samo pepeo, kao u takvim slučajevima,po naučnicima prelaze 1000 °C..u nekim slučajevima na odjeći "žrtava" nije bilo nikakvih naznaka termičkog djelovanja, ali niti na okolinu.. takođe, često se isključuje bilo kakvo djelovanje nekih hemijskih reagensa na tijelo žrtve, kojima u ostacima nema tragova…ima mnogo zabilježenih slucajeva poduprtih, kako se čini, nepobitnim medicinskim dokazima, da je ljudsko tijelo u vrlo kratkom vremenu progutala strašna vrućina koja je često doslovno netaknutu ostavila okolinu, pa čak i odjeću žrtve..ali isto tako nigdje nisam našla da je ijedan “slučaj” samospaljivanja imao svjedoka.. to je jedna od misterija koje još nisu objašnjene..
a evo i par linkova o tome..doduše na engleskom je pa kome se čita..:D
http://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_human_combustion
http://library.thinkquest.org/C0110274/english/textonly/main/cases/strange/shc.php
http://www.geocities.com/RainForest/5440/
http://theshadowlands.net/spon.htm
http://www.abc.net.au/science/k2/moments/gmis9847.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Entrancing_Flame
http://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_human_combustion#Survivors_of_static_f lash_fires.2Fevents
Zor_djevojka 03-07-08, 00:18 a kako se 'gase', tj.spashavaju?
Eve se nalivam studen vodom iz frizhidera preventivno :D
Covjek ochekuje sve!
I da ga sprshti auto i da mu padne klavir na glavu sa nekog od spratova zgrade, i da se oklizne na koru od banane i slomi shiju i padne kao Bregovic sa treshnje i zagrcne od mandarine sjeduci na parapet i od toga se prevrnuti u vodu i umrijeti neslavnom smrcu ( kao jedna baba u kotor) ... ali da bude burn baby burn....:D
A mozete li dati neki ozbiljan tekst koji govori o fiziolosko-anatomsko-fizicko-hemijskoj pozadini toga gorenja?
A mozete li dati neki ozbiljan tekst koji govori o fiziolosko-anatomsko-fizicko-hemijskoj pozadini toga gorenja?
pa, kolko sam ja informisan, nije bas do kraja izucen cak ni posmatan uzivo taj proces, tako da sad sve sto postoji su odredjene hipoteze, pa i svaka iole ozbiljnija naucna objasnjenja ovoga fenomena mogu bit smao hipoteticka. al kolko sam svatio, prepostavlja se da se radi o nekoj vrsti lokalizovanog hladnog gorenja...
|
|